Amíg új és sértetlen addig szerintem szép a gyári megoldás, olyan selymes, puha műanyag kinézete van, ez meg így letisztítva szép, de látszik, hogy nem valami komoly műanyag.
Köszönöm a tippet, hozzám ez még relaíve közel is van... Ráadásul kísérteties - az enyém ugyanaz a szín is... Más cuccok is kellenének - nem voltak benne szőnyegek, hiányzik a pollenszűrő teteje, stb... Úgyhogy köszi!
Csubbaka - neked is, nekem eszembe sem jutott, hogy újabbra cseréljem. Őszintén szólva annyira nem zavar - az annál inkább, hogy most a télen két kamion közé - melyek közül az egyik mozgásban vol - 20-sszal "száguldva" beszorultam, és az egyik fülről lekaptam a gumit (...és meghúztam a kocsi oldalát - ez volt az a hülye érzés, hogy átok ül szegény Multin... :) )
ez elég régi hírdetés, lehet, hogy már ajtaja sincs :) meg az a baj, hogy (érthető okokból) az ilyen apróságogat nem szeretik külön eladni, mert akkor az ajtót nem lehet komplettként árulni. ezért nem sikerült bontott ködlámpát vennem ("akkor ki viszi majd el a lökhárítót?"), tetőcsomagtartó rögzítési pontját záró kupakot ("akkor a tetőlemezt nem tudom eladni komplettnek"), és más apróságokat... :)
Szerintem az nem tipushiba. Az enyém 2000-es évjárat, és azok a fülek tökéletes állapotban vannak. Az valóban igaz, hogy a Bravo/Brava tipusokon jellemző hiba volt a kilincs málása, de ott is Fl-kor javítottak rajta. Illetve előszeretettel cserélik ki Marea fényezhető kilincsekre, vagy egyes megáltalkodottak még az Alfa 147 alu kilincseit alkalmazzák, de azt csak a Bravokon lehet, mert csak az első ajtókon van olyan.
Hát az van amit egyikünk sem hitt volna!!! Az 1-es pedál tartólemezből van olyan ami az ESP-vel szerelt változaté (392-es opció). Sajnos az ehhez passzoló féklámpa kapcsolóval szerelik a legtöbb típust amibe ESP vagy tempomat van. Azért találtam kivételt /Lancia K/ majd meglátjuk az milyen kialakítású.
Már nem emlékszem pontosan, de talán 1-2 hét volt, 1hét az tuti, dolgozni is úgy jártam vele, hogy szétszerelve volt a bubi rész, kapcsolók visszatéve a műanyagok meg szép lassan tisztítgatva. Türelem az kell hozzá:-))), meg a nitró eléggé elkábítja az embert négyórás vakargatás után:-)))
Nekem astra-m volt, és vagy fél évig hezitáltam.....3 gyerek is beférjen, nagyi is beférjen, pakolni is lehseen, de mégse legyen kisbusz.....és állandoan ennél a szörnyetegnél bukkantam ki :)
És nem bántam meg. Sztem nem problémásabb, mint másik autók. Rendben kell tartani ezt is.
Neked 110 lovas a géped? Ha igen nem tudod véletlenül, hogy a motorvezérlőegységének milyen kialakítású a csatlakozója? A 115-ösé 2db nagy, a 105-ösé 5db kis szögletes csati, de a 110-esét nem tudom. A tempomat bekötés miatt kérdezem most ezeknél próbálom kitalálni, hogy legyen! Az enyém 115-ös abba már működik. :)
Úgy ahogy írtad a repedés mellett befújtam csavarlazítóval aztán kapcsolás nélkül előre és hátra ütközésig kitekergettem mert kézzel is működtethető. Kapcsolás előtt középhelyzetben legyen a tükör. A jobb oldali nekem sem fűt még nem néztem meg hogy spórolás miatt csak a baloldalira kértek fűtöttet vagy törés után olcsóbbik fűtőszál nélküli került -e rá.
- nincs még egy autó 5m alatt, amelyikben ennyire lazán elférne 3 bármilyen gyerekülés, vagy hordozó.
- nincs még egy autó, amelyikből ennyire jól kiláthatnának a kölkök egész kiskoruktól kezdve
"... azzal a poklokat is megjártam, minden elromlott rajta 2 év alatt ..."
Azon túl, hogy a Regata óta eleve jobb minőségű lett a Fiat (a Tiponál volt az első ugrás, aztán 2000 körül újra), a Multiplák (Fiatok?) problémája főleg az szokott lenni, hogy amikor pl futóműalkatrészeket vagy kuplungot cserélnek bennük az első 100-120e km után, akkor mindenhol, vagyis még a márkaszervízek egy részében is utángyártott alkatrészeket szerelnek be, mondván az a "gyárival megegyező" minőségű. Ezt minden tulaj szereti hallani és közben harmadát fizetni az eredeti alkatrész árának. A tapasztalataink viszont azt mutatják, hogy gyártótól függetlenül(!!) egyik fajta ilyen elem sem közelíti meg az eredeti minőséget sajnos, ami onnantól kezdve sokkal gyakoribb cseréket és ezzel együtt több bosszúságot jelent a tulajnak, na meg persze rossz megítélést a típusnak. Sajnos ez egy ilyen eleve nem sokra tartott márkánál, mint a Fiat, tipikusan lefelé mutató spirál. A megoldás viszont egyszerű: legalább a kritikus alkatészekből csakis eredetit szabad használni.
Mindezek mellett a típus elég jól szerelhető és ha van bevált embered, neki sem okozhat gondot, de vannak egészen jó márkaszervízek is. Az érdi Fiat-ot, a Best-et és a Fiat Kelet-Pest-et is szokták pl. dícsérni(, de ezek nem naprakész infók).
Venni 2-3 guriga között már itthon is lehet néha jókat, de ki kell fogni. Ha szerkezetileg nem torzult, akkor a töröttektől sem kell eleve félni szerintem, főleg ha emellett/emiatt kevés km van benne. Kintről behozni is jó ötlet, csak kényelmetlen intézni.
(tipp: a bal oldali keresővel tudod szűrni az adott fórumot)
A kilincsütköző repedezése nem Multipla hiba kizárólag.A Bravo-Brava-Marea típusok kilincseiről is málik a bevonat.99-es Multim van ennek ellenére hibátlanok az ütközők.A B-B-M típusokhoz aztán lett más kilincs ,nme tudom Multiplához lett-e tartósabb kilincs?
Egy laza körkérdés benzines Multiplás társaimhoz.Milyen fogyasztást tudtok kihozni 1.6 16v-ből és kitapasztaltátok-e már ,hol "fut legjobban " a kicsike?:))
A multiplás térképre magam is szívesen felíratkozom.
A zárak melletti ütközőfülek engem is érintenek/érdekelnek. Amit Multiplát láttam, szinte mindegyiken ilyen volt a gumik/műanyagok nagy része. Típushiba?
köszönöm az eddigi válaszokat, az már nagyon érlelődik bennem, hogy akármilyen autó is lesz, dízel lesz, ha a Multiplát választjuk, akkor pedig biztosan. De most először is elolvasom a belinkelt "kisokos"-t, aztán kérdezek...
Nem biztos hogy a drágább autó megéri az árát. Persze ha minden rendben van vele akkor bele kell menni az üzletbe de a gyanús dolgokat kerüld. Inkább kérdezz az itteni embereket mert igen segítőkészek és vágják a Multipla összes dolgát.
Ha már a Bamako-ra készülnek rossz emberek nem lehetnek.
Nekem is ők segítettek, de persze a szakkör leírásait valamint az itteni hozzászólásokat a főbb témákban olvasd el és csak utánna dönts hogy tényleg Multi-ra van-e szükséged vagy nem.
Én magánszemélytől vettem a 99-es 1,6-os piroskámat. Lelakott volt de nagyon, de csodák csodája a motor futómű, rozsda szempontjából kivetnivaló nem volt az autón. Most már csak a pénztárcám szab határt a csinosítgatásnak meg a különböző apróbb dolgok cseréjének.
Ha teheted akkor magánszemélytől vásárolj itthoni autot vagy amit régebben behoztak és nem kell fizetni rá regadót. A külföldi autók mindíg a lutri kategóriába tartoznak, mert csinosítgatás ide vagy oda nem szeretnék egy ilyen masinával a 2 gyerekkel lerobbanni valahol az isten háta mögött kettővel.:))
Ha kinéztél valami jót (számodra) akkor ha van fényképed róla tedd fel és hidd el nagyon rövid időn belül kapni fogod a válaszokat (hideget-meleget egyaránt), de a lényeg az hogy őszinték lesznek és ez nagyon fontos.
Ja, és ezek után csakis te dönthetsz hogy dízel vagy benzin és hogy milyen évjárat meg hogy mennyi is az annyi vagyis hogy mennyi lóvéd van rá.
Én az iránymutatásaik és a leírtak alapján nézegettem és a pénztárcám alapján döntöttem.
Elkezdtem letakaritani a buborékot.A helyzet nem egyszerű.
Nem tudom te mennyit meloztál rajta,de én 1 óra melóval addig jutottam,hogy a belső ív 80-85%-ban teljesen letisztitva a maradék a 2 sarok csak az alsó szürke réteg van vissza.
Kívűl a bubiról letakaritottam már az utolsó réteg kivételével mindent illetve kb 15% teljesen letisztitva.
Ennek tudatában 3 embertípúsnak ajánlom a melót:
-akinek több türelme van mint Rosco sheriffnek
-nagycsaládos és letudja passzolni a melót alvállalkozásba
-akinek tényleg birka türelme van
Ha nem láttm volna,hogy lassan-lassan mindig 1 cm2 tisztább már biztos összetörtem volna.:)
Sziasztok, nem szeretném elkövetni a kezdő fórumozók hibáját, (nem is vagyok az), és szívesen visszaolvasok emberi mennyiséget, ezért azzal is megelégszem, ha megmondjátok, kb. mikor volt róla szó. A teljes fórumot azért mégsem olvasnám át, mert ugyanezt még másik 4-5 helyen is meg fogom kérdezni, és közel 100.000 hsz. elolvasása nem embernek való.
Még mindig nem a konkrét kérdések.
Arról lenne szó, hogy olyan autót keresek, amelybe egymás mellé elfér 3 gyermekülés vagy olyan kombinációban, hogy egy hordozó - két teljes értékű ülés, vagy három teljes értékű ülés. (Tehát NEM ülésmagasítóra gondolok, ami jóval keskenyebb, a legidősebb gyerek is csak 3 éves.) Mindezeken túl még nem árt, ha jó nagy csomagtartója is van. Na, ez eddig a Multiplával stimmel.
Ezért szeretném meg tudni attól, akinek konkrét tapasztalata van erről, hogy
- mennyire megbízható autó a Multipla - volt tizenéve egy Regatám, azzal a poklokat is megjártam, minden elromlott rajta 2 év alatt, de még ezzel együtt is egy szerethető autó volt...;
- melyik motorral szerelt autót érdemes keresni (kb. 2M forintig fér bele) kb. 60%-ban városi km-eket futva, de összességében nem sokat, évi 10e km-et, vagy még annyit sem használva, tehát a fogyasztás kisebb súllyal esik latba, már csak azért is, mert nincs betonból a lábam, de azért ha nagy fogyi-különbség van az egyhatos és a dízel közt, az puha talppal is megmarad...;
- hol érdemes szervizelni (elsősorban Buda és környéke jöne szóba, de egy nagyon-nagyon jó szervizért akár 100 km-t is elautózom);
- mivel nagyon kevés eladó autó van, hol érdemes, avagy hol nem érdemes venni;
- és ha van még valami fontos, amit kibicek elsőre talán nem tudhatnak!
Köszönöm, és még 1x mondom, szívesen visszaolvasok, ha nem kell az egész fórumot!
az igazán buta pedig maga is megpróbálja, hátha neki sikerül :)
(egyet én is eltörtem, amikor még melegítés nélkül próbáltam leszedni a kicsit... Bár ott volt a bontóból szerzett másodpéldány, de azon így már nagyon óvatosnak kellett lennem - viszont szerencsére simán ment a melegítés, pláne amikor már kicsit engedett a ragasztó, így finoman, csavarhúzóval emelve a lapocskát, már közvetlenül oda lehetett befújni a forró levegőt, így végképp pillanatok alatt elengedte)
Ha úgy döntesz, hogy nem kell engem érdekel, bár az igazi az lenne, ha a műanyag helyett is fémet lehetne készíteni. Az én szerszámkészítő ismerőseim ezt nem vállalták.
Nekem is a baloldali tükör leszokott maradni többször kellett kapcsolni mert ép hogy csak egy kicsit mozdult, kézzel segítve működött.
Kézzel jól meghajtogatva mindkét irányba és a tengely környékén szétszedés nélkül csavarlazítóval megküldve egy kis résen helyre jött azóta rendesen működik.
Szerintem először vedd le a belső műanyagburkolatot, kézzel lehúzható alatta van a tükör tartócsavarja, és a vezetékek csatlakozója, ezt fújkáld meg kontaktsraj-el.
Ha manuális a klímád és fűthető a tükröd akkor 7 vezetéknek kell ott lenni.
Maga a tükörmozdató mkotorhoz atomjaira kell szétszedni, de szvsz nem ezzel van a gond.
A "tükörház" és a "talp" amin elfordul kettészedhető, talán onnan megkenhető valamilyen zsírral.
Ha jól tudom, ezek még a standard ELX-hez is pluszban rendelhető extrák voltak. Az enyémben vannak. A tükörnél egyszerűen meg lehet tudni, hogy behajthtó-e: van kapcsoló a funkciónak vagy nincs?
Enyém is ELX-es elvileg, de sem hátsó ablakemelő, sem lámpamosó nincs benne, a tükrökről annyit, hogy a vezetőoldali volt nálam beállva, mikor megvettem, kis kontaktspray, meg kézi rásegítés, és azóta gyönyörűen müködik.
Az én Multim-on 90A-s generátor volt, mikor megvettem, az mihálylott meg tavasszal, az nagyobb, mint a 75A-s generátor. Valóban nem kell bontani a levételhez, max annyit, hogy a generátor tartó bakot, vagy mit kell először kivenni, ugy jön majd ki a generátor utána, ügyesen forgatva kilogisztikázva....
A kipufogó levétel félreértés, ez csak 3 db könnyen hozzáférhető csavart jelent legalul és nem kell levenni semmit, csak félrehúzni pár centit, hogy elférjen mellette a generátor. Nemrég multifiat cartárssal vettük le a generátoromat és pikk-pakk lent volt pár perc alatt kerékleszedés és egyéb bontások nélkül. Próbáljátok ki legközelebb, egyáltalán nem horror. Oldalról sokkal nagyobb cumi. Persze ha nincs akna, akkor az marad.
Szerencsére nekem is így lett anno beírva, bár az első okmányirodában meg akartak szivatni.
Benyögték nem jó az eredetiségi papír, menjek x-y helyre ahol megnézik az alvázszámot, vagy kérjek papírt az előző okmányirodától ahol csak a motorkódot írták be.
Az előző okmányirodában hamarabb átírták a nevemre motorkóddal, mithogy én befizettem a csekket a postán.
Lassan a matricagyárba be kell iktatni egy külön gépsort annyi megrendelés lesz.
A talira majd hozz nekem is egyet légyszi, pár bötű lekopott, már kezd leválni a multiforma is.
Felemeled jobb oldalon, leveszed a kereket és a kerékjárati ívet. 1 óra masszív szopás után már kint is van a generátor. nem kell hozzá levenni sem a kipufogót, sem a féltengelyt. Visszarakni is innét lehet... Jó krova (többféle csuklóval toldóval), csillag-villáskulcs, imbuszkulcs elengedhetetlen kellékek hozzá.
Valószínűleg nem hazai, nálunk sajnos még divat az egészet felvenni, pedig elég lenne csak a típuskód, ami neked van. Ennél feltehetően a hazai papírozásnál egyszerűen csak átírták a külföldi papírokból a számot. Tényleg előny egyébként.
Most olvastam el a Chevy Orlandoról a tesztet és szerintem ez az autó majdnem pontosan megfelel a Dodge Journey-nek. Ha majd azt is ennyiért adnák Fiat logóval Európában, akkor lehetne esélye, de ennél többért nem sok.
A benzinessel nem vagyok képben, de ha dízel, akkor minden egyéb rémhír ellenére elég könnyen le lehet venni a generátort aknából. A kipuffogócsonknál le kell oldani a csövet, és akkor már van annyi hely, hogy ki lehet forgatni lefelé, vagyis nem kell se féltengelyt, se egyebet kiszedni a cseréhez.
ha egyszer hozzájutok az autóhoz majd felírom :-) 90%-ban feleségem jár vele, transzportálja a négy gyereket. jövő hétvégén biztos lesz családi kirándulás, akkor legkésőbb én vezethetem
Hát, én tudok egy működő Tempra SW 4x4-et ~300k-ért, meg is néztem közelről, csak azt nem látom át, hogy a segédkereteket lehetne-e vajon relatíve egyszerűen a Multipla szélességéhez alakítani, vagy eleve tök reménytelen a dolog. Az nyilvánvalónak látszik, hogy féltengelyt és kardánt gyártatni kellene pl, hisz a nyomtávok elég durván eltérnek. Elméletileg egyébként leginkább még egy 164 Q4 alja passzolna alá, ami szélességben és tengelytávban is elég hasonló, de olyat lőni olcsón igencsak reménytelennek tűnik. Aztán az is nagy kérdés, hogy a kardán vajon hol férne el a Multipla vázkeretei alatt, mert valószínűleg sehol. Persze nyilván meg lehetne oldani mindent, de csak komoly szerkezeti alakítgatással.
A legjobb talán az lenne, ha elmennénk ahhhoz a 4x4-es Bravo fickóhoz és alaposan kifaggatnánk. Ő már szopott éppen eleget a Q4-gyel. Szerintem egy ilyen beszélgetés után teljesen képbe kerülhetnénk.
Egy szó mint száz, nem látom még át a részleteket. Te hogy állsz ezzel?
Sziasztok! Ma sikeresen levizsgázott a Multi. A jobb oldalon kellett kicserélnem a kutyacsontot egy német márka Febi közép kategóriás került bele kedvezménnyel 3175 Ft-ért. A többi dolog rendben volt mert rendszeresen vizsgálgatom az autót ha nincs baja akkor is és mindent egyszerre cserélek nem csak vizsgakor kapkodok. Az etanol használatakor beszerelt lambda monitor már megszokottá vált nem nagyon figyelgetem pedig pont szem előtt van, meg jobban a Ticót nyúzzuk. A vizsgán a CO és HC érték magas volt csak kamilláztam pedig előtte még járattam is a motort hogy jó meleg legyen a katalizátor ne kelljen pörgetni. Az értékek nem mentek lejjebb így haza érve gyors vizsgálat ami útközben is kiderült a monitor alapján hogy a lambda szonda fejezte be az aktív részvételt a gázelemzésben. Gyors telefon, bontó és a csere darab már teszi is a dolgát. Ez a szonda gyorsabbnak tűnik teljes gáznál sem világít az utolsó piros led ami túldúsítást jelez, kiváncsi leszek majd a fogyasztásra.
Drága lesz az, amikor a Multipla 200Nm-re tervezett (max. 230-40Nm-t elviselő) kuplungja havonta cserés lesz a 306Nm-től, a lendkerékkel együtt... :)
Meggyőződésem, hogy épp a kuplung miatt nem emelkedett a nyomaték egyszer sem a frissítések során, pedig ugyanez a motor pl. a Stiloban legálisan is tudja a 305Nm-t (ebből következik az is sajnos, hogy a Stilo kuplungja nem passzol a Multiba).
Nem is beszélve a nagyobb teljesítményhez már egyértelműen rövid váltóról pl.
Csak annyit tudok rola, hogy 2002- 2003.as evjarat, mint a Multim. A motorkodot sem neztem meg, szombaton vesszuk ki az autobol.
Egy baratomnak van egy torott benzines Stiloja, keresett hozza jobbkormanyos komplett autot alkatresznek. Mondtam neki, vegyen JTD-t, mert ha benzinest vesz a motor a nyakan marad es ha jo az ar, megveszem tarcsiba a dizel motort. Ha az enyemben beszarik a kuplung, atalakitom hagyomanyosra. En semmi gyakorlati kulonbseget nem tudok felfedezni a hagyomanyos es a kettostomegu hasznalata kozott. Kivetel a javitas es alkatresz arat.
Igen, és ennek a (titán-dioxidos?) zsírnak az volt a lényege, hogy egyfelől kemény és melegen is az marad, vagyis nem folyik ki később sem. A fickó egyébként amolyan régi vágású mester és azt mesélte, hogy évekig kísérletezett a(z egyformán rossz konstrukciójú) Marelli generátorokkal, mire ez bevált hosszaú távon is. Előtte próbálkozott festéssel is pl, stb.
Batorkodtam volt vasarolni egy Stilo JTD motor-valtot kompletten. Rajta az osszes sallang, igy generator, klimakompresszor, szivattyu, befecskendezok, stb. Nem tudom, hogy a kettostomegu lendkerek egyforma e a Multival, de ha igen, akkor lehet elado lesz a kuplunggal egyutt. A motort elteszem tartalekba, 105 ezer kilometer van benne, az enyemben kozel 320 ezer. Egyelore kifogastalan, de 10 ezer km.-en egy liter olaj elfogy.
Egy kis segitsegre lenne szuksegem, ha esetleg valakivel elofordult hasonlo jelenseg: furcsa kattanasokat hallok idonkent a bal elso futomu oldal felol, neha gorongyosebb utakon, meg akkor is ha lassan megyek vele, valami idonkent kattan egyet egyet aztan elhallgat. Lengokar szilenteket most csereltem ki, lengescsillapitonal is jartak es lecsereltek a gumikat es a csapagyakat. Egy masik dolog a valtokar elore kotyogasa amikor nyomom a gazt.
Még szépen indít,de nem tudom mikor volt cserélve.Bár azt mondta rámértek és az egyik gyengélkedik kicsit.
A volt tulaj elmondása szerint a levegőszűrő 10ezerrel ezelőtt volt cserélve,de az úgy néz ki mint egy 2.VH-t megélt szűrő vagy lehet sokat ment erdőben,földesen.:)
Diagnosztikai vizsgálatra érdemes elvinni?Mit tudnak kimutatni állítani ott?
Ződi Ervin szerint is ott a hiba, h finom rozsdaréteget szed magára a vasmag, ami miatti tágulását már nem tudja követni az alu ház, ezért reped el idővel,
felcsapódó víz elleni védelem sem sokat számít, mert a levegőből is fölszed annyi párát ami miatt rozsdásodásnak indul
a zsírral bekenés tényleg megvédheti, jó ötletnek tűnik
Ja, és még egy tanács: tavaly ilyenkor kb, amikor én szoptam ezzel, a generátoros ember kikente valamilyen spéci (titános?) zsírral a vasmag és köpeny közötti illesztést, ami hite és tapasztalatai szerint elejt veszi a későbbi hasonló repedésnek. Keress rá, akkoriban részletesen leírtam asszem, volt benne logika.
Komolyabbra fordítva, nem tudom mit lehetne ellene kitalálni érdemben egy garázson kívül. Nyilván valamilyen kazánlemezt mondjuk, de az lesz vagy 10-15kg, mire értelme is lesz, hisz ha vékony vagy nem elég nagy, akkor pont semmit sem ér.
Az FL156-os Alfa tempomat kapcsoló beszerelve, tökéletesen passzol, a Multipla kormánykapcsolón gyárilag ki van alakítva a helye és a rögzítési pontjai! A motorvezérlőegység belábazva, Examinerrel vizsgálva "látja" is a kapcsolót, veszi az összes funkció jeleit! Már csak egy hibakód gátolja a működést / P0703 Fékpedál jel alsó határ alatt / aminek kivételesen örülhetünk. Megrendeltem a két áramkörös fékpedákapcsolót ami egy ESP-vel szerelt Multipláé lesz, mert azokba ilyen van. LEHET REMÉNYKEDNI!!! :)
Az lehet, de ha alánéz, és látja, hogy fém, esetleg a következő kocsihoz lép, ahol nincs ilyen passzív védelem, és azt csapolja meg. Nem mintha annak örülnék, mert nem vagyok kárörvendő, de ez is olyasmi, mint a riasztó vagy a kormányzár, stb. Ezek a kis g*cik is a könyebbik utat választják, nem fog fúrófejet cserélgetni, esetleg a zajosabb fémlemezt fúrkálni, ha akad könyebb préda is. :-(
A gyári előírás szerint 20e km vagy 18 hónap a motorolaj csereperiódusa. Náluk jobban senki sem tudja, minden motornál komoly kisérletek alapján állapítják meg a gazdaságos csereperiódusokat.
A rozsnyói panelházunk elől előbb a vadiúj akkuját vitték el egy szomszédnak - Clió -, majd egy kipofogó váltott gazdát... Szerintem a kutyát is elvinnék, ha olyan értékes...
Tudod ha valaki nagyon akarja megfúrja a fémet is.
Vegyük alapul a földgáz vezetékeket.Egyszerű szerszám kell ahoz is és csak szinte fillérekbe kerül.Aki tudja mi az igazából egy komolyabb szerszámüzletben hozzájut.
Úgy értem maradna a műanyag tank, csak aláhegesztetnék valami fémlemezt, hogy megnehezítsem a k*cs*g*k dolgát. Ha látja, el sem kezdi fúrkálni. Nem akarok leeresztőcsavart, olyasmira gondolok, mint a kartervédő.
Ahhoz túl sötét van, hogy lássak bármit is :-). Műanyag, ne mááááá! Akkor most f*shatok, hogy valami megélhetési bűnöző megfúrja? Nemlehet valami fémlemezzel lefedni, vagy ilyesmi?
Minket is utolért a generátorbumm, egyelőre van töltés, használni lehet, most keresek donort, hogy ne kelljen újat venni.
Volna kérdésem, találtam ugyanis egy szabadonfutó problémával lecserélt darabot , ami ugyan 100A-es, de egy Opelba gyártott JTD (CDTI)motoron futott. A kérdés - mivel itt a szakik kapásból nem tudták - talál-e ez a Multi JTD motorhoz.
A Multin A115IM felirat van (ha jól tudom) a kérdéses darabon A127IM.
Nekem 15 ezret javasoltak, WR-t használok és jórészt hosszabb utakat futok - 150 km egy nekifutásra, ill. négy napon keresztül úgy 40 km. város vagy rövid utak...
Hja, és az olajteknő végül is 215 euróba fájt olajjal, szűrővel és használt teknővel együtt + munka. Felrakták végre a motorvédő lapot is, rendesen.
Nem lesz vele semmi gond és úgyis jön a tavasz, talán már nem kell sokat fagyokban indítózni. Egyébként a kezelésiben is a TD-t írják, mint gyári ajánlást.
Elég nagy a szórás a fórumon, mindenki másban hisz.
Vannak akik 20e km-ként cserélik a WR-t és vannak akik gyakrabban. Én pl. 10-12ekm-ként legkésőbb, mert a városi használat és a rövid utak jobban fárasztják.
Hát sajnos nem emlékszem. (Talán 25ezer?, de ez már vagy 3-4éve volt)
De nem önmagában egy lendkereket vettem, hanem kuplungszerkezetet, tárcsát, lendkerekkel együtt. Kinyomócsapágy új került bele. Mindezt bontottan, ami után a tárcsa még kibírt kb. 30ezret.
Nincs gond a TD olajjal sem, de az is igaz, hogy inkább a WR-t szoktuk ajánlani/használni. A TD 10W40 és részben szintetikus és turbómotorokban 7500km az ajánlott csereperiódusa, a WR pedig 5W40, vagyis hidegen egy kicsit kevésbé sűrű és teljesen szintetikus. Ajánlott csereperiódusa turbómotorok esetén 10000km.
A JTD-be szerintem nem TD olaj kell, hanem a Selenia WR diesel. De majd a diesel-t használók megmondják. Csak azért szúrtam be, mert ő elég sokmindent tud szerezni jó árban, nem csak olajat.
Na, itt van amit még régebben írtam. Nem 15000, hanem csak 10ezer volt:)
"Na, akkor eljött az ideje, hogy feltegyek pár képet a pótkerékemelő szerkezetmről, amit én átszerkeztettem. Egy renault 19-esé, de át kellett heggeszteni a füleket, és egy lyukat fúrni, az emelőszerkezetnek, ami mostmár KIVÁLÓAN működik. Lévén fém. Majd lefényképezem, és felteszem, hogy is van fenn. A keret (renault19) ingyen volt a bontóból, és az emelőszerkezet is. A karosszérialakatos kért egy 10-est a munkáért. A régi lyukat behegesztette, és fúrt egy úlyat, amit meg is erősített, nehogy kiszakadjon a lemez. Most melóban vagyok, pénteken felrakom."
Én már vagy 2 éve úgy használom. Ez a gyári pótkerékszerkezet egy elbassz.tt szar.
Vettem egy peugeot 205-ös emelőcsigát (ha volt peugeot vagy renaultot tudod milyen) és egy renault 19-es keretet (amiben a kerék van) azért R19-es, mert annak nagyobb a szélessége, és belefér a 15-ös vitsli gumi.
el kellett vinnem egy lakatoshoz, aki az eredti pótkerék távtartókat átheggeszette máshová, lévén az egész máshol lesz. Plusz egy új lukat kellett fúrni a kasztnin a csigához. Na ez így 15 ezer volt, mindennel együtt. A keret+csiga guberálása a bontóban, plusz a karosszériamunka (új lyuk+ régi befoltozása, festése, a távtartók áthelyezése, és a fülek készítése) Mivel a keret egy-egy fülön mozog. régebben tettem fel róla képeket is, talán fenn van valahol a fórumon.
A pótkerék csévélő kerék atomjaira hullott, kuka....
Most azon gondolkozom, hogy olyan kosár félét szerkesztek a pótnak alulra, amibe beillesztem, és a kosarat meg felhuzom, ez a régi pözsómon volt pótkeréktartó fajta cirka 35 éves konstrukcio, de megbizható
Most látom, hogy te a zárról kérdeztél én meg a nyitógombról írtam inlább, mert azzal szokott gond lenni. Ja, és az edész történet az újkasznisra igaz.
A külső műagyag díszborítást kell leszedni, akkor hozzáférsz a műanyag kapcsoló szerkezethez ami elkoszolódásra hajlamos. Abban van egy p*csányi mikrokapcsol ami vizmenes kialakítású, de volt már akinek tönkrement, és egér mikrokapcsolóval helyettesítette.
Egy 2005-ös JTD-s Multim van. Pár napja tapasztalom hogy elindulás után a hátsó csomagtartó zárszerkezete kinyilik. Ez főleg lejtőnél jelentkezik. Ezt úgy tudom orvolsolni hogy a központi zárat menet közben bekapcsolom. Tudtok valami megoldást erre a problémára?
Szerintem ez nem országspecifikus, csak egyszerűen próbálnak minél többet spórolni a gyártáson ahogy fut ki a típus és egyre kisebb a kereslet. A modellciklus alatt végig megfigyelhető, hogy egyre több az egyszerűsítés és olcsó az megoldás, kezdve a gyári navigáció kijelzőjétől elhagyásától (2000) vagy a belső csomagtartónyitás megszüntetésétől (2004) a középső ülések ülésmozgatásának megszüntetésén át egészen mondjuk a fóliázott ajtókeretekig. Ezek csak kiragadott példák.
Na és abban is biztos vagyok, hogy a pótkeréktartó hibája nem csak nekünk tűnt fel, ezzel viszont frappánsan vágják át a gordiuszi csomót :)
Az első defekt pont útbaesett nekem hazafelé így kicseréltem! Akkor ment szét a szuper szerkezet amikor eresztettem (terhelés alatt) lefelé, és a föld felett kb 10 cm-vel megszorult és se le se fel. Ott már én követtem el a hibát, hogy bepöccentem és megtekertem ahogy nem kellett volna. A dúrva még az volt, hogy össze volt rohadva az okosság a kerékkel és így félig lógva ki se lehetett akasztani és már az se jöhetett szóba, hogy hozok pl egy téli kereket és azzal elmegyek. (Akkor majdnem szétrugtam az autót) A másik esetben simán hazajött vele, így nem tudom, hogy a gumit a padka tette tönkre vagy a pár utcás gurulás mindenesetre akkor már ott figyelt a pótkerék a csomagtartóba.
Meg persze van már mobil gumis is, stb. de nekem megnyugtatóbb ha van pótkerék.
Az enyémhez (2007 májusi) gyárilag már nem adtak pótkereket, szerkezet sincs a leengedéshez. Helyette egy gyári defektjavító készletet (kompresszor + spay) kaptunk. A kocsi külföldről származik, ezért lehet, hogy országspecifikus "felszereltségről" van szó :(
Nem örülök neki hogy így van, félek is előre a javíthatatlan defekttől, habár azt látom, hogy ez a módszer kezd terjedni, az előző céges smax-ban ilyen megoldás volt (igaz ott helye sem lett volna a pótkeréknek).
Kérdés: meg tudná valaki mondani, hogy alvázszám / motorszám alapján kiederíthető e, melyik országban lett üzembehelyezve az autó? Gondolom a márkaszervíz ezt kapásból tudja mondani, de létezik e erre más opció?
Az Adriára menet, valamikor kora hajnalban megadta magát a bal hátsó lengőkarcsapágy, aminek eredményeképp elég szépen bedőlt a kerék és a 205-ös gumi oldala elkezdett finoman beleérni a kasztniba. Először csak rugózáskor, aztán már kanyarban is. Hatan ültünk az autóban durván túlterhelve (nyilván ezért is feküdt ki), hideg volt, sötét és hétvége, 350km-re a céltól a horvát autópályán. Nem nagyon éreztem a választási lehetőségeket, sem a nagy lóvét a zsebemben, de szerencsére eszembe jutott, hogy a pótkerekem csak 195-ös, így feltettem azt és azzal eljutottunk a célba. Pár nappal később pedig egy helyi műhelyben kicserélték a lengőkar-csapágyat és mehetett vissza az eredeti kerék.
Abszolút megértem az érvelésed, de az én karmám sajnos nem ennyire megbízható :)
Volt ugyan a tiédhez mérhetően hosszú defeketmentes időszakom, de aztán volt olyan is, amikor 2 hét alatt lett 3 és nem azért, mert szar gumikon közlekedetem. Mindegyik rozsdás szög típusú eset volt.
Ha meg egyszer az autópálya leállósávjában kellene a gyerekekkel felpakolva egy defekt miatt várnom mondjuk az apósomra (akinek van autója és talán ugrasztható lenne gyorsan), hogy egy megfelelő méretű kereket hozzon el egy másik városból, akkor tuti tökön szúrnám magam. A defektjavító sprékben pedig sajnos nem hiszek egyáltalán.
Igen, éppen a csigára pontatlanul feltekeredő és így megszoruló bowden miatt írtuk már korábban többször is, hogy a szerkezetet nem szabad üresen próbálgatni. Sajnos mindenkihez eljut a rossz híre és így még az is próbálgatni kezdi, aki egyébként nem tenné, ilyenkor pedig szinte biztosan elromlik terhelés nélkül. Üresen feltekerni csak úgy szabad, ha közben feszesen tartjuk fél kézzel a bowdent. A másik klasszikus hiba, hogy első alkalommal sokan alaposan meghúzzák, várva hogy megszoruljon. Pedig nem szabad, pár kattanás után, ha a kerék már nem lobog alul, akkor fixen áll. A pontos kattanásszámok megvannak a kezelésiben, de asszem teljes méretű kerékkel 5-6, virslivel jóval több. Amióta betartom ezt, nekem működik, bár nyilván nem eresztgetem ütre-takra, de 2-3x használtam már így és nem volt gond.
Erre a sok bölcsességre persze én is úgy tettem szert, hogy az nekem is bekrepált az elején, oszt' jött a flex meg a hegesztőgép :)
Nekem az a fő gondom,hogy sokat utazok és elsősorban külföldre.
Nos ha ott mobilozol az ADAC vagy ÖAMTC esetleg hasonló szerveknek akkor komoly pénzeket fizethetsz a kiszállásért és kilátásban van egy esetleges bírság is a rendőrtől mert nincs pótkerék.
Nekem megéri,de mindenkinek magának kell eldönteni kinek mennyit ér meg.
A rendes kereket teszed fel alulra átgondolandó mekkora lesz ott a hasmagasság.
És ő cserélte ki a kereket? :) Csak azért kérdem, mert ha neked kellett odamenned, akkor egy kanyarral otthonról elvihető a pótkerék is. Itt vidéken legalábbis én ezt az elvet követem. Ha nagyon kell, akkor az a kerék valahogy majd eljut a kocsihoz...
Nekem bipower van, ennél a pótkerék (virsli) a csomagtérben utazik. Vagyis utazott. Vettem egy ilyen sprayt. Hosszú útra berakom a kereket, ha épp eszembe jut. Szerintem már itt is leírtam, de cca 19 éve vezetek, azóta egy defektem volt. A gumistól kb.500méterre. Lusta voltam kereket cserélni, mire odaértem, kuka lett a gumi. Vettem egy másikat és negyed óra késéssel folytattam az utamat. Nem tudom, hogy a szerkezet elkészítése mennyibe kerülhet és hogy nektek hány defektetek volt már, de döntse el mindenki, hogy mennyire éri meg. Persze azt vágom, hogyha a semmi közepén rohadsz le egy tízcentis vágással a gumin éjjel kettőkor, az nem egy fáklyásmenet, de ennyi erővel elszállhat valami a motorban is, akkor is leállsz :) Ma a mobiltelefonok világában már nem érzem akkora kínnak a pótkereket.
Erre lehetne felhasználni a korábbi furatot amibe be lehetne tenni egy orsót amúgy franciásan.azzal fel is lehetne húzatni biztonságosan.A keret méretei a kérdésesek még ,mert én szeretném a rendes méretű pótkereket feltenni.Illetve nem nagyon szeretném hegesztgetni a hátsó hídtestet.
Bennem is felmerült egy másik lehetőség is,de azt egyenlőre pihentetem.
A hátsó futómű tengegyéhez rögziteni és onnan nyílana lefelé.
Azt viszont okosan kell megcsinálni,hogy lehetőleg ne kelljen fetrengeni a kocsi alatt és ha lehet akkor maradjon 1 személyes a szerelés akár egy női sofőr számára is.
Látom téma a pótkerék mechanizmus újra és újra.Az enyém is bekakkantott:),igazából jó sem volt.Én is szétszedtem.Mindent meg lehetne csinálni rajta.Esztergáni ,fúrni, faragni...stb.A legnagyobb hibája a szerkezetnek,hogy a kötél dobra csévélése nem szabályzott,nem sorban egymás mellé tekeredik fel a kötél.Egymás tetejére csévélve megszorul onnan kezdve törik a csiga ,potyog ki a csapszeg.A korrozió már csak hab a tortán.
Én valami totálisan másban gondolkodom.
Ha van sorozatban gyártható ötlet akkor tegyük közkincsé!:)
Ezt az esztergálás mellett marni is kell, nem hiszem hogy ki lehet hozni elfogadható áron. Talán egyszerűbb lenne önteni aluminíumból, vagy műanyagból, ha lenne sablon.
Ha módodban áll, kérlek/kérünk, hogy kérdezz rá mindkét elem legyártásának lehetőségére úgy 10-120 db-os szériában, mert szerintem elég sokan lennénk itt, akiket érdekelne ez a dolog.
Volt pótkerék kampány, de az valóban a pótkerékre vonatkozik. Ha gyári könnyűfém felni volt az autón, de a pótkerék acél, vagy ha a gumimétet nem stimmelt, akkor utólag azt is könnyűfémre/azonos gumiméretre cserélték. (A mintázattal már nem törődtek) Mint 2. tulajt az okmányirodán keresztűl értek el. A tartószerkezetről említést sem tettek.
Nekem is szétment a műanyag része. Be lehet szerinted ezt külön is szerezni? Az enyém is 2005-ös de én a 2. tulaj vagyok. Van esély szerinted így is garanciális javításra? Már baromira unom a kereket a csomagtartóban.
rĂŠgebi hsz-ok tartalmaznak egypĂĄr megoldĂĄst! Ăn mĂŠg kĂŠpet is raktam fel! Az egĂŠszet Ăşgy ahogy van fogd meg ĂŠs az elsĂś kukĂĄba dobd bele! TĂŠnyleg. Anyira szar megoldĂĄs hogy nemĂŠri meg a rĂĄforditot idĂś! Keres 1 fasza hegesztĂśt! Tempomatot a 2006 utĂĄni multikhoz egyedi megrendelĂŠs alapjĂĄn lehetet kapni. Ha valaki ugy rendelte meg akor megkapta de nem tul nĂŠpszerĂź opcio volt. Olaszban fiat szervizben dolgozot most fiat bontos mo-n pacĂĄk mondta.
Ja igen, a légzsákcsatlakozója más tényleg. Nagyjából két éve vadászok egyre a kormányomhoz. Hát, ha legalább ránézünk egyszer közösen, már az is nagyon hasznos lenne.
Nem eladó de ha kell, neked adom csak nem emlékszem, hogy így kompletten milyen hiba miatt cseréltem, az átvezetőnek vagy a kormánykapcsolónak volt valami baja. Meg kell majd nézni hogy jó-e, illetve passzol-e a tiédhez (légzsák csati stb.) vagy esetleg össze tudjuk-e hozni a kettőből, hogy használható legyen neked.
Megválaszoltad a kérdésedet! :) Igen más az átvezető több a vezeték mint a multikormány nélküliben. A képen amit felraktam a tempomatról, azon a kormánykapcsolón multikormányos átvezető van és a sárga légzsák csatlakozó mellett egy több érintkezős fekete csati van míg a simánál csak egy két érinkezős fehéret találhatsz ami a kürt kapcsolóhoz megy.
szvsz izzó gondod lesz, a nyagykönyv ami le lehet tölteni a szakkörről azt írja, hogy a ködfényszórók biztosítéka 20as számú 15A-es ami a biztitáblába bal szélső oldalról alulról a második ami asszem kosaras a biztosítékon van +-ba egy műanyag rácsszerű izé
Pedig ott van, a 8-as képen pl elég jól látszik, de ez utólagos kendács szvsz. Amitől viszont nagyon különleges ez a darab, az az eredeti és csak a nagyon koraiakban előforduló két poziciós monitora. Egy ilyenért sokmindenre képes lennék... :)
A légzsák-átvezető spirál szerinted ugyanaz a multikormányosnál és a símánál? A multikormányosnál nyilván több kanóc kell, de már nem emlékszem hogy van ez ott, van egy üres csatlakozó, amiben csak be kell dugni a plusz kábeleket, vagy az egész spirálkábel eltér?
Csak ehhez találtam külön rendelhető tempomat kapcsolót! Alfa 156,166 Fiat Stilo, Punto, csak komplett kormánykapcsoló rendelhető a tempomatos verzió a 416-os opció. A Multiplánál nincs 416-os csak 245 (multikormány) és 392 (VDC)!
1.Szerintem amit te találtál az nem 156-osé mert más a felfogatása, hogy meg lehet-e oldani a felszerelést annak utána kell járnom. Amit én vettem az tuti, hogy facelift utáni 156-osé, mert én szereltem le róla és ha a Brava kormánykapcsolóhoz passzol akkor a Multipláéhoz is, mert szerintem csak a színükben különböznek!
2.Ha ez így van akkor azt nem értem mért nincs az eperben a Multiplához tempomat kapcsoló? Ha gyári alkatrész akkor rendelhetőnek kellene lennie! Esetleg azt tudnám még elképzelni, hogy gyári kiegészítő / LINEACCESSORI / de ilyet sem találtam. Nyomozzatok!!! :)
Hát, meg lehet csinálni, persze, de ez már nagyobb fejlesztés és az idő pedig pénz. Meg aztán az rendszeresebben karban is kell majd tartani hogy jól működjön, ami további idő. A fejemben egyébként már körvonalazódik a dolog régóta.
Ha csak a tempomat kapcsolóról beszélünk azt 10-15 ezerért vesztegetik a bontósok, nekem alkalmi vétel volt 8 ezerért, mert programozni kellet nekik egy vezérlőegységet egy Alfához. A kormányoszlop kapcsolót nem tudom, mert azt a régi " kincseim" között találtam és erre egyszerűbb volt rápróbálni, hogy tudjam passzol-e a Multiéra.
Anno a 2/1-es tali után Gépeti felvetette az arcképes autóbemutatós telefonszámos dolgot, Takyka meg a szakkörös védett infós bemutatkozást.
Szerintem megérett a dolog, és te mint szakkörfelelős főmufti írtad meg tudod csinálni.
Úgy nagyjából tudom ki hol táborozik, és van egy-két telefonszámom, de ha mondjuk mucsarötyögőn szétmegy a felni vagy több, szétmegy egy vízcső...stb nem úsznám meg méregdrága trélert. Viszont egy helybéli könnyen orvosolhat, vagy tudja hol van "mutlisszerviz".
Pl amikor meglett a kiolvasó progihoz a kanóc, és ha tudnám használni félkézből amihez jó idő kéne, hogy megismerjem a használatot, mindegy később meglesz, szval az ajkai kolega Sopronból hazafele megoldható lett volna, legalábbi a kiolvasás.Vagy van kerékgarnitúrám kölcsönbe ha baj van, bikakábel ha lemerülne valaki...stb
Könnyítene egy riadólánc
Szerintem megérett, vagyunk rá szerteszét az országban.
Nem tudom jó hír-e vagy inkább rossz, de megtaláltam a lehetséges 4x4 donorautót 300-ért, üzemképesen, sőt ma láttam is közelről, mert éppen arra volt dolgunk az asszonnyal.
A gond az, hogy 1:1-ben semmit sem lehet feltenni, az tuti, mert a Multipla szélessége mindnél nagyobb. Talán a 164-es áll méretben a legközelebb, ott a tengelytáv csak 6mm-rel kisebb pl és az eleve elég széles autó (1515/1488mm), de hátul még az is elmarad a Multitól.
Ezek szerint hátul van egy segédkeret, ami meghatároz minden méretet? A hátsó futómű a Q4-ben szintén csatolt lengőkaros, mint a miénk.
Men ismertem a részleteket, azért így tényleg más a fénye a dolognak. Ez a kocsi (bérautónak) nem biztonságos mert a szokásos reakciókra szokatlanúl viselkedik. A fékeknek 2 fékezési ciklust csak ki kellene bírni, bár a szokatlanul megnőtt pedálerő igény is biztos megzavarta a sofört.
A kiállása tetszik, a felvert törmelék kicsit bután mutat a sofőr nélküli autó alatt ;) Még rács előre, rá a hellák, kéményes légszűrő, pótkerekek a tetőn és kész is ;)
A Tempra 4x4-nek a bolcsoje is mas mint a normal valtozata, a padlolemez is mas, a potkerek a csomagtartoban van, mert a hajtas miatt nem fert el, bar ez minket nem erint. A tankot is atalakitottak. A hatso hidban biztam, hogy csont nelkul fel lehet rakni. De ha nem egyforma a szelesseg...
az a híres baleset azért nem olyan egyszerű volt, h egy "nem megfelelő gondolkodás"-sal el lehetne intézni:
- padlógázon nincs fékrásegítés, így a fékezés nem is olyan egyszerű dolog (pláne egy tengerentúli, erősebb motor ellenében)
- mivel abban a Toyotában olyan automatika sem volt, ami hosszabb idejű fékezés során figyelmen kívül hagyná a padlógáz parancsát, az autón szépen el is füstöltek a fékek, így aztán pláne hiába nyomta egy idő után
- az autóban "sportváltó" volt, ahol kar bizonyos állásában előre/hátra pöcköléssel lehet le/föl váltani. Bérelt autóról lévén szó, érthető ha a váratlan vészhelyzetben nem vette észre, ha ebbe az állásba tolta (nyilván az utat figyelte, és nem a váltókarra pillantgatott le), és üresbe lökés helyett le- vagy föl váltási parancsot adott
- az autó nem slusszkulccsal, hanem gombnyomással indult, menet közben azonban (érthető okból) nem lehet egyetlen gombnyomással leállítani a motort sem! Ahhoz sokáig kellett volna folyamatosan nyomnia a gombot - és itt jön be ismét az, h érthető, ha a bérelt autónál ezt nem tudta.
Más gyártmányoknál éppen ezért van olyan vészfunckió is, h ha pár mp-en belül többször is megnyomják a Start/Stop gombot (ami pánikhelyzetben valószínű reakció), akkor menet közben is leáll a motor - de abban a Toyotában ilyen sem volt...
szóval sokminden együtt volt (mint minden katasztrófánál), aminek csak egyik része az, h higgadtan végiggondolva másként is dönthetett volna a sofőr
Na, találtam már viszonylag olcsó Tempra 4x4-et kompletten, de nem minden kérdésemre tudok választ guglizni. Az megvan, hogy a Tempra nyomtávja 1439/1405mm, a Multipláé pedig 1500/1519mm, illetve a tengelytáv is eltér 126mm-rel. Szerinted ezek a különbségek "csak" féltengely és kardán hosszban igazán érdekesek? Hogy legyen jó hír is, a 4x4-es Temprát szerelték az 1.9 TD-vel is, ami a közvetlen elődje a JTD-nek, vagyis jó eséllyel passzol a váltó, illetve az egytömegű lendkerék és kuplung is. Vannak benne hátsó tárcsafékek is, ami szintén jó lehet.
És vajon a Tempra alatti hajtáslánc butább (pl hátsó torsen), mint mondjuk az Alfa 155-é? Középső difizár viszont van benne, ha jól értettem.
Ahogy nézegetem ez az ALFA 147-es kapcsolója, én ezt szoktam a Stilokba szerelni, de ezt másképp kell fölfogatni a kormánykapcsolóra. A 156-osét rápróbáltam egy Brava kormányoszlop kapcsolóra ( ez volt kéznél) ami megegyezik a Multipláéval és tökéletesen tudtam rögzíteni így csak a tempomat kapcsoló lesz fekete. Ha lesz egy kis időm rakok fel képet róla. A biztonságról csak annyit, hogy a tempomat funkciót a motorvezérlőegység ha tudja, csak a megfelelő lábakra kell beadni a parancsokat on-off, gyorsítás-lassítás, visszahívás. A nehézség ott van, hogy a Multiplához nincs ilyen kapcsolási rajz mivel nem szerelték gyárilag tempomattal. A többi 1.9JTD8V motorral, Bosch EDC15 vezérlőegységgel szerelt típus kapcsolási rajzain megegyeznek ezek a bemenetek! A kupplung kapcsoló jelét, a féklámpa kapcsoló jelét megkapja a motorvezérlő a Multiplában is. Annyi a különbség, hogy a tempomatos autóknál a féklámpa kapcsoló két áramkörös, hogy ha meghibásodik észlelje de ez is megoldható. Ha sikerült összehozni csinálunk róla bekötési rajzot, leírást és mehet sorozatban mint a kályha szerelés:)
Pontosan, és éppen ezt a megoldást nyomozta multifiat cartárs már hosszú ideje. Ő egyébként szintén nem ma, de nem is tegnap kezdte a Fiatokkal, ráadásul már ismerem is mennyire alapos, szóval ha ő azt mondja hogy kiadja a computer a Multiban, akkor abban biztosak lehetünk, hogy úgy van :)
Szerintem ez lesz az elegáns, jó és olcsó megoldás. Nagyon kiváncsi vagyok rá.
Én azt gondolom, hogy elég bénának kell ahoz lenni, hogy valaki egy beragadt gázpedállal (Tempomattal) elszálljon. Mégis van ilyen.
Én magamnak simán beszerelném, de ha autóvillamossági szaki lennék és egy használt, nem gyári cuccot idehoznának, nem biztos, hogy beszerelném.
Elvileg a Multipla 1.9 JTD-k vezérlőegysége megegyezik olyan tipusok ECUjával, amikben van gyári tempomat. Ezek szerint kéne, hogy legyen benne beépített "program", tehát csak rá kell kötni a kapcsolót és már működik is.
Óvatosan a barkácsolással. Ennek a tempomatnak nagyon megbízhatóan kell üzemelnie, ha esetleg olyan is vezeti az autót, aki nem túl tapasztalt pilóta.
Emlékeztek a Toyotás gázpedál beragadásra. Ott is csak üresbe kellett volna rakni az autómatát, és fékezni. Vannak, akik ilyen helyzetben nem képesek megfelelően gondolkodni.
A kar a legkevésbé lényeges elem, tulajdonképpen a legtöbb esetben 3 akármilyen gomb/kapcsoló kell és kész. Ha jól értem Istvánt, akkor az Alfa komplett kormánykapcsoló-egysége felmegy a Multira, amin már ennek a karnak is megvan a helye. Ez így tök jó is lenne, csak sajnos fekete az egész.
Norbi azt mondta, hogy az övé VDO doboz és kar, meg valami motor a pillangószelepnek.
Azért ez a kar elég kulturáltan néz ki, sztem azokban az öreg vasakban messze nem ilyen a kar. Kérdés, hogy esetleg később ki lehet-e cserélni egy ilyen kis finomságra.
Mielott valaki megkiabalna, eszembe jutott egy vicc.
Szoke no rendel egy pizzat. Megkerdezi a pincer, hogy 4 vagy 8 szeletre vagjak fel. Gondolkodik a csaj. -Ahhh. Eleg lesz negy szeletre, nem nagyon vagyok ehes...
Egyéb irányú elfoglaltságaim miatt úgy néz ki, hogy holnap délelőtt megyek, kb. 9-10 között. Egyébként a IX. kerületben van, most pontosan meg nem mondom az utca nevét, de holnap felírom, és átküldöm, Avagy, ha tudsz jönni velem, dobj egy sms-t reggel (a Prielléből indulok 8 és 9 között): megvan még a számom?
Azt hiszem éppen 2 hónapja volt fent egy punto 1.3jtd 650-ért.
A másik dolod, hogy a tv híradóban éppen egy ilyen esetről volt szó, még novemberben.
Ez egy kamu hirdetés, az ember felveszi akcentussal (talán román-magyar, vagy fordítva). Elkmeséli, hogy külföldönvan az autó, és utald a pénzt, ő meg küldi az autót. Mutat majd neten keresztül egy csomó sz.r papírt.
Ebben az a szép, hogy volt aki utalta is. Lehet, hogy nem a híradóban, hanem a kékfényben vagy vagy fókuszban volt.
A tempomat project úgy néz ki sínen van már csak a kábelezés és a próba van hátra, csak most kevés az időm! Az ALFA 156 facelift kapcsolókarja felszerelhető a Multipla kormányoszlop kapcsolójára! Ha működik akkor az 1.9JTD 115LE BOSCH EDC15 vezérlőegység bekötése már meg lesz. A többit ( 105LE, 110LE) is ki lehet majd okoskodni szerintem. A benzineskbe viszont csak akkor működik a dolog ha e-gázos mint pl. a Stilo.
Az előtét ellenállás nekem is szar volt, vagy az is. Megpucoltam és újraforrasztottam. Nem tudom, hogy jó lett e még nem hallottam az alacsony fordulatot és a teljest is nagyon nagyon ritkán, azt is a klíma miatt.Szvsz a klíma megy az egyes fokozat nélkül is, legalábbis nekem, a klímám automata ha ez számít?
Van egy régi temprás ellenállásom, de az nem stimmel.
Lehet hogy van nekik de a listájukon én nem találtam. A múltkor egy Nissanba kerestem mennyiség szabályozó szelepet azt mondták, hogy nincs nekik, végig telefonáltam az egész országot másnap meghozták 55.000 ft-ért bárdis csomagolásban. Így lett cikkszámom és ez alapján már tudták hogy itthon is van nekik a polcon kedvezménnyel 9000 Ft-ért. Nekik szivattyú néven volt nyilvántartva azért nem találták. Szerencséjük hogy nem nekem kellett mert megnyuvasztottam volna őket. A tulaj a nissanos árhoz így is olcsóbban kapta egy tízessel. Igaz hogy a drága szervizes kiolvasás mellé nyúlt mert nem az volt a hiba, beszerelt alkatrészt meg nem vesznek vissza. Ennyit a bolti és szervizes hozzá értésről.
Szia! Belső levegő állító motor és előtét ellenállás ügyben nyugodtan nézegedheted a többi fiat és alfa típusokat is mert megegyező, majdnem mindegyikben ugyanaz van így előbb találsz. Ülés állítás ahogy előttem írták kisipari műhely erősebb anyagból.
nincs itt semmilyen központi irányítás vagy szabályzat, csak símán önszerveződünk általános erkölcsi értékek mentén :) Vagyis azzal barátkozol és játszol méhecskéset, akivel csak szeretnél :))) Egyébként pedig nagyon logikus és hasznos ötlet helyileg felvenni a személyes kapcsolatot is szerintem, ettől lesz igazán értelme minden tekintetben ennek a fórumnak.
Szóval hajrá, várjuk majd a Pécs környéki konvojt a találkozóra! :)
Koránkelő és bérből fizetésből élő alkalmazott :))
Szerintem ma meg is nézem,tudom a bontót ránézek meg vannak-e még gépek.
Ne add fel ,bizonyára vannak és lesznek vele gondok ,akár az enyémmel is ,de az ember megbocsájtja a bűneit ,ha kedveli .Én meg nagyon bírom a kis gépet.
Pedig kaptam érte eleget.Hogy vehetem ilyen autót egy nagyon jó állapotú Omega B után.De én egyenlőre nem bánom a cserét:))
Nem elég, mert egyébként könnyen jár, meg a dobozban a fogaskerekek is. Olyan minha a motor szénkefe szerű része elkopott volna, nem igazán adja át a megfelelő delejt. Szerintem.
Nagyon rossz helyen van, rossz csavarokkal, még a műszerfal tetejét is le kellett bontani. Kicseréltem a csavarokat, hogy ha lesz másik akkor ne kelljen ennyire szétszedni.
Ülésmagasságállító fogaskerékkel nekem is volt gondom, egy helyi vasas szaki megcsinálta nekem valami bronzöntvényből vagy miből. A lényeg, hogy a műanyagnál erősebb lett. Keress egy esztergályost (ne a Cecíliát!), hátha tud segíteni, Ki lehet venni az egész tubust és abból elég csak a fogaskereket újrakreálni. Kis zsír rá, pár nap alatt bekopik és minden ok.
Belsőlevegő állítás engem is érdekelne. Nem lehet, hogy elég csak a lamella/motor tengelyét megkenni?
Én benne lennék a csoportosulásokban, százhalombattai vagyok! Itt nálunk összesen két multipla van, így elég feltűnő az autó.
Stiloból elég sok van, de a battaiak nem egy csoportosulós fajta. Max akkor ha összejön a rokonság, mert a családban négy Stiló van!:)
Szerelgettem nem túl sok sikerrel, így kellene egy pár alkatrész, ha tudtok segíteni megköszönném!
Az ülésmagasság állító fogaskereke elrepedt, így a fogköz megnőtt a repedésnél, és megszorul. Ugyan reszelővel megoldottam annyira, hogy működik, de nem hosszútávú megoldás. Így kellene egy ilyen szerkezet, bár ez még mindig nem annyira fontos mint a következők.
A hűtőventillátor 1.fokozata nem működik mert az előtét ellenállás (resistor, termistor) tönkrement. Egy ilyen nagyon kellene, mert a klíma sem megy enélkül. Ez a motortérben a hűtőventillátor házának az alján található.
A belsőlevegő csappantyú állító motor szintén befáradt, ha megütögetem elindul, de ez elég kőkorszaki megoldás:)
Szóval kellene egy ilyen is. Azt mondjuk nem értem mitől áll meg, mert végállás kapcsoló nincs benne. Vagy meg sem áll, és folyamatosan áram alatt van mert úgy van tervezve, vagy pedig magas áramfelvételre az elektronika (központi számítógép) lekapcsolja. Mert semmi elektronika nincs a dobozban, csak egy mezei walkman motor meg 3 fogaskerék. Az egész fűtés amúgy Valeo.
Van valami jó alkatrészbeszerző hely? (fék, futómű alkatrészek stb.)
Már úgy érzem nagyon beleválasztottam ezzel a Multival, szeretem a kihívásokat, de nem szeretném ha erről szólna az egész.
Nem a Multi tehet róla, hanem az előző gazdája, meg én mert megvettem.
Na mindegy mostmár, ha ezek meglesznek akkor jó kis gép lesz!
Szerintem így gondolkodik egy igazi Multiplás.Pár hete vagyok Multipla tulajdonos és még kevesebb ideje fórumozó,de tetszik hogy hozzád hasonló barátságos ,összetartó emberek tagjai ennek a csapatnak.Kicsit igaz a mondás amilyen a kocsi olyan a tulaj .Vidám autó= vidám sofőr :)).
Hűűű pörög ám a topic., pár órát távol voltam s már egy oldallal visszább kellett lapoznom:-))))
Vasárnap találkoztam egy sötétzöld Multival egy pécsi villanylámpánál, mivel eddig nem kérdezte sen ki, gondolom nem fórumos társunk:-(((
Reggelente 5 - napból minimum 3 - szor villogunk, meg integetünk egy fekete Multissal is, sajna erre sincs kérdezés:-(((, de öröm az ürömben, hogy gyarapodunk, csak még valahogy nem találtunk egymásra.
Csubakkka van-e valami gyakorlat a helyi csoportok kialakítására, vagy ez spontán formálódik?
Most már 10 Multi biztosan van nálunk.
Gondolatom az, hogy lehetne helyi kis csoportot alkotni, s találkozni (mondjuk) havi rendszerességgel aztán menni az országos Pápamobil talira.
Nagyobb léptékben gondolkodva az egész országban lehetnének (lehet, hogy vannak is csak én nem tudok róla) ilyen kis sejtek, kik rendszeresen találkoznak és segítik egymást, aztán évente egyszer egy országos találkozón is részt vesznek.
Azt látom, hogy egy páran találkozgattok, de én valami rendszerezett csoportokra bontott országos hálózatra gondolok.
Lehet, hogy túl gondolkodtam magam, akkor bocs, csak ez most így egy pár napja motoszkál bennem, s gondoltam ne csak bennem keltsen zavart:-)))
Majd megnézem, de nekem egyébként nem hiányzik ez, mert egyszerűen elindítom a fél órát, aztán 15-20 perc után símán ráindítok, onnantól pedig kiegészítőként üzemel a végéig. Tulajdonképpen jobb is, mert ha netán mondjuk lejárna 20 perc után, de csak a 25-ben indulnék, akkor azalatt az 5 perc alatt jelentősen visszahülne.
A skiccek nem tudom mikoriak, a könyvből valóak, talán abban van dátum, majd megnézem, de valószínű, hogy a Mazda az első. A Mazda HR-X sorozat egyébként hidrogénhajtású prototípusokból állt. Szép ív ez azért a Mazdától a Multiplán át az FR-V-ig :)
Az az ablaktörlő tényleg vicces, alig töröl valamit :)
Ja, főleg a kezdetlegesebb multiforma eléggé hasonló....
Hát, ha a Mazdának 93-ban kész prototípusa volt, bár nem tudom mikor kezdték skiccelgetni a multit, megeshet hogy nagyot dobott a lendületen ez az autókiállítás, vagy valóban volt valaki akinek ez volt becsípődve és mindegyik projektben részt vett. Nehéz elhinni, hogy ez egymástól független út.
Van infó, hogy mikoriak a Multi skiccei? Ha ez az igazság ami itt felsejlik mentségükre legyen mondva, hogy példásan kicsiszolták a koncepciót kívül belül, kevés ennyire klasszúl egybenlévő designt lehet látni, kár volt 2004-ben fakezűek kezébe adni.
Persze további infók nélkül nehéz kitalálni, hogy valami korai agyalás került-e japán kézbe innen, netán egyszerűen a Fiat "merített", vagy esetleg Roberto Giolito dolgozott mindkét cégnek, de a rokonság tagadhatatlan.
Ha jól sejtem 2 db van, és sajnos Rucu bejelentette igényét az egyikre (a másikat meg én vinném, ha jó). Azért jelzem majd Norbinak, hogy érdekelne minket ilyen, szerintem ennyiért többünknek is jó lenne.
Csütörtökön este, vagy szombaton megyek. A fényszórót is megnézem, csak te is küldj egy számot, hogy tudjak veled egyeztetni, ha majd ők is mondanak egy másik számot. :-)
Egy ilyen 105 lovas bontott járgányban pont ezek az elemek a legkevésbé elfogadhatók tapasztalataim szerint. Minden leharcolt, kopott és repedezett. Azért megnézem, de jóra ne számíts. Küldj privben egy telefonszámot, hogy fel tudjalak hívni ha van valami.
Engem egy kék szövetes műszerfalburkolat érdekelne mert baromira unom a szürkét és irigykedem, ha egy színesben ülök, ha van elfogadható áron, főleg ha beszámítaná a meglévőt / 2005-ös.
Ha van villanypedálos tempomat, az engem is érdekelne.
Na éppen abban az évben történt meg, hogy az eredetileg áprilisra kitűzött időpontban sokkal melegebb volt, mint aztán a "lehetséges hideg" miatt májusra tolt hétvége előtt és után. De szerencsére mázlink volt így is. A hideg meg mindig visszajön, legkésőbb télen :)
Jaja, Csókakőn, amikor az eddigi legnagyobb találkozó megvalósult, az év első igazán meleg napja volt, jó páran szabályosan leégtek. Érdekes volt, utána meg visszajött a hideg ... :-)
Ha minden igaz, ez a tempomat nem az a tempomat, azóta két "új" Multiplát bontanak. Norbi azt mondta, hogy elektromos a gázpedálja ennek a donornak. Mindenesetre viszem Attilát, ill. visszavásárlási garit is kapok, vagyis ha mégsem jó, visszaveszik. Reménykedek, reménykedek. Majd írom, hogy mi van.
Az április-májust szoktuk szeretni inkább, mert júniustól sokan már nyaralós-családozós hétvégéket szerveznek inkább, vagyis sokkal kevesebben érnek rá. Az idő már áprilisban is nagyon jó tud lenni egyébként.
Jelentősebb különbség a 115 és a 120 mJTD között van, de az "alapvas" ott is ugyanaz. Automata Multipla gyárilag biztosan nem létezett.
Azt azért tisztázzuk, hogy mi itt - de speciel én biztosan - nem azért szeretjük elsősorban a Multiplát, mert mások szerint ronda. Persze nyilván dacolunk is, de szerintem nem a komplexusaink tartanak minket össze elsősorban, hanem a felismerés, hogy maga az autó jól átgondolt és kitalált. A külső persze fontos, de a Multipla esetében nem teljesen öncélú, ami döntő különbség. Vagyis nem kizárva, hogy egyeseknek ez is tetsző legyen, azért ez egy eléggé elbaltázott autó, ami inkább csak feltűnősködik, miközben nem tesz hozzá túl sokat a műfajhoz.
Köszi ,jó a gép.Egyenlőre semmi gond.Indul szépen jár jól is megy és egyemlőre nem tűnik olyan rettenetesnek a fogyasztása.A hétvégén cseréltem le a vezérlést és olajat szűrőket.Még a gyári vezérműszíj és görgők voltak rajta,hosszbordások is gyáriak.Nagyon jó állapotban voltak a szíjak.A gyári az csak gyári.Skf szettet tettem fel.Gates szíj és skf? csapágyak ,de hanyag kidolgozású mindkettő.
Nagy valószínűséggel stimmel a km benne.Viszont az enyémen is be sz.rt a pótkerék emelő ,most törpölök ,hogyan lehetne úgy megoldani ,hogy a rendes méretű kerék úgy kerüljön alá ,hogy cserénél ne kelljen aláfeküdni.
Sabrinho ötlete a bakonykalandpark??Tényleg sok a hsz ,van mit olvasni:)A kalandpark állati jónak tűnik.Képlékenység nem baj.Májusi időpontokat olvastam a korábbi hsz-okban.Nem lenne jobb kicsit később?Talán jobb időt foghatnánk ki.
105-120 Le-ig sokminden változás történik.Vezérlőegység,turbó méret és karakterisztika,töltőnyomás ,befecskendező csúcsnyomás,intercooler mérete és még ki tudja mi minden.
Én azért maradok a benzinesnél.Azt sajnálom ,hogy nincs benne 2000 cm3-s úgy 150 ló körül :))
Hamár tempomat téma!
A tempomat legjobban automata váltóval használható.Nincs automata váltós Multipla??
Az enyémbe a kinti hirdetéses papíron fel volt tüntetve mint felszereltség, ezt az előző tulaj ügyesen nyom nélkül eltüntette, hogy száradna le az ujja mikor nyomkodja a másik kocsijában:)
Sziasztok. Ez a tempomat téma engem is érdekelne. Ha jól sejtem gyárilag nem került Multiba tempomat (?) Átnéztem a felszereltségi listákat + az angol és német kezelési útmutatóimat és sehol semmi tempomatra utaló írást nem találtam. Anno amikor kerestem a sajátomat emlékszem olyan hírdetésre ami írta. Lehet hogy ez is utólag volt beszerelve (?) Már csak azért merültek fel ezek a kérdések, mert nyilván egyszerűbb dolgunk lenne ha eleve készült volna és nem is kerülne talán 100 ropiba.
Átnéztem a belinkelt oldalakat, de úgy vélem túl sok és főleg olcsó alternatívát nem kínálnak.
Bocs, ha Ti ezt már mind tudtátok, de valahol el kell indulni.
Az 1.9 JTD-k ún. közösnyomócsöves dízelek.Mind!Mivel nincs adagolójuk.A gázpedállal egyfajta parancsot kap a vezérlőegység,hogy mennyi ideig legyenek nyitva a befecskendezők,szabályozva ezzel a mennyiséget többek közt.
Az enyém benzines ,az bowdenes és nem is késlekedik reagálni amikor leszorítom...:)
Pár napja nincs új info a találkozóról...Ha van valami konkrét írnátok!?
Köszönöm a hozzászólásokat és a segítséget, az eredmény: Rucunak mesmeg igaza van (mondtam én, hogy szakértő!), LIZ is elektromos gázpedállal bír. Így már csak egy kérdés van, vajh a donor is? (105 lovas dízel), de ez holnap kiderül.
Horvátországban én is összetörtem egy sziklán. Meghegesztették, aztán fél évvel később kicseréltem. Először egy 156os Alfa olajteknővel próbálkoztunk, kívűlről minden stimmelt, de mégsem ment rá.
Fiat Eperben ellenőriztem, ELX kivitel! (van már 2010-es eper, sokkal jobb mint a régi!)
4 légzsák, 4 elektromos ablak, elektromosan behajló, fűthető, állítható tükrök, tolatóradar, lámpa mosó, manuális klíma, elektromos ülésmagasság állítás, állítható deréktámasz, fiók az utasülés alatt, távirányitású központizár index villogással, zöld üveg, kikapcsolható utas légzsák, szervókormány, ABS. A hátsó elektromos ablakok elölről letilthatóak. Így hirtelen ennyi:)
A rozsda jobban eszi, a Stilóm olyan mint új korában, pedig 8 éves és 98000 km van benne. Sem olajfolyás, sem rozsda, sem lelakottság érzés nincs benne.
Tudom, hogy a multiban 200000 van, de van a családban ennyit futott Stiló, és az is jól tartja magát.
Az új Multipla biztosan jobban tartja magát.
Szóval, én 3 közül választottam ezt, de mindegyiknek a motorterében a nyúlvány rozsdás volt, nem lyukas de pupos. A futómű is több helyen rozsdás, nem vészes, de akkor is.
A belső műanyagok bomlanak, gondolom a környezetvédelem jegyében készültek, de várhatnának még egy kicsit:)
Az ablaktörlő rugók, a motortérben lévő rugók, csavarfejek rozsdásak, hátul a spirálrugó rügyes stb.
Tény, hogy a kasznin egy pötty nincs, de pl a csomagtér ajtó a rendszám felett enyhén vedlik, igaz az sem rozsdás.
Meg a lökhárítók foltosodnak. De már megtaláltam rá a megfelelő festéket (MOTIP sötétszürke lökhárító festék)
Elsőre ennyi, és remélem ennél több nem lesz.
Egyébként ha valaki egy kicsit sem konyít az autószereléshez, az semmiképp ne vegyen Multiplát, vagy ha nagyon akar akkor csak makulátlant. Szerintem!
Én a vezérlést is kicserélem magam, a Stilón is én csináltam, kiolvasni is kitudom, igy pár gonddal és buksza szívattyúzás nélkül megoldható!
Valamelyik radarszem érintkezése b*szakszik. Ha a vonóhorog lenne, folyton akadályt jelezne és pittyegne. Tedd hátramenetbe (ne járjon a motor :-)), és menj hátra. Az összes radarszem csatiját eléred kézzel, ha aláfekszel akkor láto is őket. Alaposan mozgasd meg őket, érezni fogod, hogy melyik a rossz (lelazult, elpattant a fül, stb). A hibásat egy gyorskötözővel össze lehet szorítani és e-voila! Mondjuk könnyebb, ha leveszed a lököst, de az elég nagy meló.
Fel is hívtam Norbit, 105 lovas a donor, de elméletben ugyanaz a 8 szelepes dízelmotor van benne, mint LIZ-ben. 20k ért kompletten adja a cuccot, asszem megyek is és megveszem :-)
Azért attól a gondolattól nehezen szabadulok, hogy de jó lenne ez a kocsi így ahogy van, de null kilométeresen, hogy én vigyázhassak rá, vagy vigyázhattam volna.
Kellett 3 db aprócska saru, egy 3,5 jack némi kábellel és kész. Rádugtam a megfelelő lábakra és szépen szól, mivel én a telefonomról hallgatom a zenét, így a kihangosítás is megoldódott. De igazából majd átalakítom, hogy ne lógjon ott zsinór, hanem majd veszek egy 3,5 jack anyuka foglalatot és azt befúrom valahová úgy, hogy a középső utast ne akadályozza.
Még valami, a tolató radar csilingelés után hosszan sípol majd semmi! A vonóhorog zavarja be? Vagy mi lehet a gondja? Találkozott valaki ezzel a jelenséggel?
Meg kéne rá 4 185/65 R15 gumi, nekem jó a használt is, de ne legyen 4-5 évnél öregebb, meg 20000 km-t el lehessen vele menni, ha esetleg van valakinek.
Valójában a Pirelli P 2500 4 évszakos tetszene rajta, de azt még ki kell "érdemelje":)
Szóval pár napja megvan a Multipla, jó kis járgány, a kislányom csak ezzel hajlandó óvodába menni:) Természetesen nem annyi a kilométer benne amit mutat, jó kereskedői szokás, de ez van. A motorja nagyon szépen jár, meg megy is mint a veszedelem, kb 120-ig csendes is marad az egész, de a 100 fekszik neki a legjobban. Lehet, hogy a hahu-n feltett türkizkéket kellett volna megvenni, de sem a szín nem jött be, illetve az alja fáradtabb volt mint ennek. Nem rozsda hegyre kell gondolni, csak pár darab 10 forintos nagyságú barna foltra.
A Stilóhoz képest azt kell mondjam, a minőség hááát elmarad, de ez van tudtam mit veszek. (pedig csak 4 év különbség van köztük)
Volt Tipóm, a futómű az első stabilitzátor összekötő rudat kivéve ugyan az (stabpálca).
A fűtés nagyon jó, a vezethetősége szuper, manőverezni szűk helyen pedig élvezetes, mindent látni!
Egy pár dolgot már átalakítotam, pl. az eredeti magnónak van aux bemenete, persze csak elméletben, mert a gyakorlatban ki kellett vezetékelni, és már szól is az mp3, szerintem elég jól!
Vannak még hiányosságok, de rajtuk vagyok, ma az elektromos ülésmagasság állítást nézem meg, mert szorulása van.
A pótkerék emelő szerkezet szorul némi karbantartásra, nem ártana esetleges defektnél hozzájutni a pótkerékhez:)
A belső levegő csappanytyú mozgatás még várat magára.
Ha tudtok, vagy esetleg van elfekvőben, akkor kellene nekem a pillangó szelepen lévő aluminium fűtés csövecske, illetve a homlokfalból az injektorra menő benzin cső! Köszönöm ha tudtok segíteni!
Én sokat járok Erdélybe, ami tőlünk közel 1000 km-et jelent. Azt azért elég fárasztó 12-13 óra alatt lenyomni, autópálya nélkül (mert ott nincs). Ezért egy időben nagyon komolyan rajta voltam a témán. Akkor olvasgattam a topicot, ott több nick tulajdonképpen ezzel foglalkozó szerelő. A totalcar is írt róla:
Véletlenül tudtam meg, hogy a tempomat nem szigorúan gyári cucc. Pedig annak tűnik, jól integrált kezelőszervekkel, kapcsolatban mindenféle elektronikával, visszajelzővel. Hát tévedtem.
Tovább »
Részleteket nem tudok, ellenőrizni kell, de szerintem a tiéd még bowdenes talán, hiszen 110-es. De ezt gyorsan ki tudod deríteni. Illetve az jutott még eszembe, hogy kispesti bontott Multiplában volt vákumos tempomat, talán megvan még nekik.
Alighanem az egy kis bizgentyű, ami azt néz, hogy lenyomod-e e kuplungot, mert ebben az esetben kikapcsolja a tempomatot. Legalábbis a Vectrában így működött. Valamint azt is tudja (az), hogy ha túl alacsony sebességben van a tempóhoz képest, nem kapcsol be a tempomat, csak ha visszaváltasz.
már csak azt nem tudom a nepperek hogyan csinálhatják a regisztrációt. Olvasom a hírdetett autoknál hogy külföldi papírokkal ennyi az ára névre iratva forgalmival műszakival amannyi. Én meg számolgatok a regadó kalkulátorral és a regisztrációs adó-dij is sokkal több mint a kettő közti különbség. Ha jól kalkuláltam egy euro 3-as nál is 400 ezer Ft körüli a regadó. Nemértem:(
Egy ilyen szetthez kell még egy típusspecifikus kábel, ami 12k körül van és létezik Multiplához is, csak az az egykori link már nem él (de a Google biztosan segít). Azon kívül pedig még valamilyen kar vagy gombsor kell, amivel kapcsolod. Ez a három tétel adja ki kb. a 100-at és feltételezi, hogy te magad szereled be. Ha elviszed valakihez, az még több.
Én is így vagyok ezzel sajnos... :( De a fűtés után ez lesz a következő extra, az tuti.
Ugyanakkor ha sikerülne rálelni a saját, kihasználatlan tempomatjának a bekötésére, akkor még olcsó is lenne. Nagy kérdés persze akkor is, hogy melyik évjáratoknál hogyan van ez, mert egyrészt az agyuk is eltérhet, plusz mintha 2002-ig még bowdenes gázpedállal lenne szerelve, utána viszont már elektromossal.
Golyas, pesta8 - köszönöm szépen a segítséget, de teganp este hívott a szerelő gyerek, hogy 100 euróért kerített teknőt, nekem meg nagyon kell a kocsi már tegnapra... Ám hosszú tvon mindenképpen jó lesz a telszám is...
A tempomat valóban izgi és annak idején Multipla cartárs nyomán meg is volt rá a típusspecifikus megoldás kb 100, ahogy Sabrinho is írta. A cucc linkjei megvannak valahol a fórumban, de ha megtalálom a gépemen, be is teszem újra majd.
Most pedig nem is olyan rég az derült ki, hogy elvileg a computer tudja is ezt a funkciót, csak nincs bekötve. Multifiat cartárs kísérletezett ezzel, de asszem még nem volt rá ideje igazán, illetve volt itt egy link az új Bravosoktól, akik ugyanezt a problémát megoldották már. Ezt is másolom, ha meglesz.