Keresés

Részletes keresés

stempi Creative Commons License 1999.08.05 0 0 376
A kolozsvari Mihaly templomban a Ceausescu ideje alatt is elenekeltek minden itteni es ottani magyar unnepen a szekely es magyar himnuszt. Ott tanultam meg a magyar himnuszt es ott lattam csak apamat sirni..
Amugy tenyleg nem Kolozsvarbol all Erdely, hal' Istennek. Amugy nem tudjatok, melyik nev tagadja Erdely magyarsagat (lehet, hogy rosszul fejeztem ki magam): Ardeal, vagy Transilvania? Szerintem Ardeal...
stempi.
Luftwaffe Creative Commons License 1999.08.05 0 0 375
Kosz, czimbi, ez jolesett. :))
czimbi Creative Commons License 1999.08.05 0 0 374
Lunatic!

Ha Erdély magyarlakta településeit sikerül egyszer bejárnod március 15-én, augusztus 20-án, az aradi Vértanúk ünnepén, vagy csak egyszerűen vasárnap és ünnepnapokon beülsz egy misére, vagy résztveszel egy szabadtéri rendezvényen (csíksomlyói búcsú, gyergyói határkerülés pl.) hallani fogod a székely és magyar himnuszt, látni fogod a piros-fehét-zöld zászlóerdőket és egy kis huncut román alibi lobogót is persze..., ezt látnod kell, tehát ha teheted, legközelebbi utadat egy ilyen rendezvény időpontjára időzítsd!
Tehát azon megyékben, ahol a magyar kisebbség a többség, ott ez a himnusz-zászló kérdés nem téma, a szórványokon már kényesebb a helyzet, de ott is vannak kiskapuk, amiket ki is használnak! A kolozsvári Mihály templomban is eléneklik a magyar himnuszt hétről hétre Funar tőszomszédságában...
Czimbi

czimbi Creative Commons License 1999.08.05 0 0 373
Helló Mindenkinek!

Olvasva az utóbbi hozzászólásokat, felhívom figyelmeteket, hogy Erdély nemcsak Kolozsvárból áll, szerencsére és ott sincs végveszély, tehát a vészharangokat még nem kell megkongatni!:-))

Az ominózus nagyváradi MOL kút kapcsán megjegyzem, egy közeli barátom is megjárta a hamis pénzváltókkal; most közvetlenül a határ közvetlen közelében portyáznak, szintén BMW-vel, ugyanaz a társaság, tehát legyen ez egy újabb figyelmeztetés, akinek lehet szóljatok újra és újra, lassan már rongyosra beszéltem a szám ezügyben mindazoknak, akik Erdélybe indulnak; sajna többet tenni nem tudunk, mert az ottani zsernyákokat ezek a gazemberek cakkompúder megveszik és így bárhol állhatnak autóikkal; az átvert haverom már szélsőséges ötletekben gondolkozott az eset után (AIDS-es tű, gázspray, veszett macska a szemük közé, stb.), persze inkább a tehetetlen ség és a düh hozta ezt ki belőle; érthető!

A tegnap este a híradókban megint járványt emlegettek Romániában; Jászvárosban az aljanépe között megint terjed az agyvelőgyulladás; ez megint menetrendszerűen bekövetkezett; viszont hozzátehetnék, hogy a magyar turisták által leginkábbb látogatott magyarlakta vidékeken nem jellemző, sőt egyáltalán nincs semmi gond; szerintem így volna fair!

Üdvözlöm az új emberkéket a topicban, Lunatic, Luftwaffe, egy kitartó, szívós kemény magot képviselő társaságba keveredtetek, ahol mindig örömmel fogadjuk az újakat, igaz, most az uborkaszezon közepén tartva lanyhult a forgalom, de a hó végén mi lesz itt! Mindenesetre én még jó ideig gépközelben leszek, előreláthatóan a hó végén fogok eltűnni egy hétre.

Czimbi

Luftwaffe Creative Commons License 1999.08.04 0 0 372
Nem terjesztek en itten legendakat... De egyszer tenyleg megtortent. Igaz, tobbszor nem.
De abban azert egyetertunk, gondolom, hogy Funar bekaphatja -:))))
Seamus Creative Commons License 1999.08.04 0 0 371
Ne gerjesszuk mi is a legendakat, igy megy hire a vilagban annak h Romaniaban rendszeresen lopjak a magyar zaszlokat a konzulatusokrol es ezzel penzt lehet keresni:-) Egy darab ilyen eset volt.

A himnuszeneklessel tenyleg az a helyzet h az Alkotmany tiltja idegen felsegjelek hasznalatat (ez a cimer, zaszlo, himnusz lenne). Viszont, ha az ember vegigsetal Szekelyfoldon marcius 15-ken akkor a '48-as szobrok, emlekmuvek mindenutt tele vannak magyar zaszlokkal es mindenutt magyar es szekely himnuszt enekelnek.

Luftwaffe Creative Commons License 1999.08.04 0 0 370
Korrektura: amugy = amit
Luftwaffe Creative Commons License 1999.08.04 0 0 369
Hat igen, Goga "megvette" (azaz inkabb 1918 utan odacsokoltak neki) a Boncza-kastelyt. Persze h nem emlekeztet semmi Adyra, mert ennek a muksonak volt egy nagy baja: nem latinnyelvunek szuletett.
A zaszloval kapcsolatban igaz a hir : tavaly pl. Kv. "igen nagyrabecsult" polgarmestere parancsara harom tag fenyes nappal kivonult egy emelokosaras autoval es eltarhaltak a zaszlot. Lett belole egy kis cirkusz, de a tagok a vegen jutalmat kaptak.(minden yo, ha a vege yo :))
"Tényleg büntetik a magyar címer és himnusz használatát, éneklését?"
Azt hiszem, van valami olyan passzus a roman alkotmanyban, amugy lehet igy is ertelmezni.
Lunatic Creative Commons License 1999.08.03 0 0 368

Köszönöm szépen az infót, valami ilyesmire emlékeztem én is,
de nem voltam benne biztos. (a Mátyás szoborral kapcsolatban.)

A Petőfi házat nem láttam, viszont a Boncza birtok, Csucsán Octavian Goga múzeum, mintha nem is élt volna ott egyik legnagyobb költőnk. :(

Kincsesvárosban (Claudiopolis?) legjobban a nemzeti színüre festett padok tetszettek, meg hogy egy helyen lehet kinn a magyar lobogó, a követségen...
s aki onnan lelopja egy havi átlagfizetés jutalomban részesül... (legalábbis így járta a mendemonda... nem tudom, hogy van-e valóságalapja...)

Tényleg büntetik a magyar címer és himnusz használatát, éneklését?

Nagy vágyam mégegyszer eljutni Erdélybe,
de olyan helyekre is ahol idáig nem voltam...(lásd lejjebb)

Javaslatokat, kihagyhatatlan látnivalókat szívesen fogadok...
Köszi
Lunatic

Luftwaffe Creative Commons License 1999.08.03 0 0 367
K. Lunatic: a pontos szovegre nem emlekszem, de kb. az az ertelme, hogy Matyit senki sem birta legyozni, csak a sajat nepetol (ertsd: romanok) szenvedett vereseget Baia-nal (kisvaros Moldvaban, a hegyek kozott).
Szoval Mathias rex nagy roman kiraly volt (egyebkent kb. ugyanez szerepel a roman tortenelemkonyvekben is). Szerintem Matyi kiralyunk forog a sirjaban...
A matyas-hazon levo felirat undorito, enyhen szolva meghamisitja a tortenelmet.(hamisitas No.1)
Lattad az emlektablat a Petofi-hazon? Az meg szomorubb. Roman+angol nyelven emleket allit 40ezer hos roman legyilkolasanak es x hos roman falu felegetesenek a magyarok altal 1848-49-ben. (hamisitas No.2)
Na most kepzeld el, jon kulfoldi turista es neadjisten tud angolul es elolvassa ezt a "dicso" szoveget. Milyen franko velemenye alakul ki rolunk, magyarokrol?!
stempi Creative Commons License 1999.08.03 0 0 366
Kedves Lunatic!

Ha csak annyi lenne a baj kincsesvarosban, akkor en lennek a legboldogabb ember.
" de elcsúfította a sok panelház a völgy oldalán... " mire gondoltal? A Donat negyed osszeragasztott paros tizemeleteseire? Akkor azok a tombhazak a '70-es evek elejen epultek, mert ott nottem fel. Amugy hulye teruletrendezessel tenyleg sikerult eltuntetni a 9 eve meg oly kedves varost...
stempi

Lunatic Creative Commons License 1999.08.02 0 0 365
Igen jártam már Erdélyben, az iskolámmal tánckörúton de ez lényegtelen. A fontos az hogy életemben először jártam Nagyváradon, Csucsán, Kolozsváron, Torockón és egész életre szóló élmény volt. A Házsongárdi temető fantasztikus, zseniális volt az idegenvezető is...
Amit kérdezni szeretnék: Mi a pontos felirat, és annak magyar fordítása a Fadrusz (sajan nem tudom, hogy kell írni helyesen) szobron.
Továbbá nem vagyok szélsőséges érzületű, de kissé dühített a Mátyás szülőházon lévő román és angol nyelvű felirat tartalma...

Mi is megálltunk megnézni Kolozsvár látképét, de elcsúfította a sok panelház a völgy oldalán...

Sok türelem kell még, több mint Örkény gondolta...
sajnos

lalcus Creative Commons License 1999.08.02 0 0 364
megegy, mit szoltok a hirhez:
Fideszes nyári egyetem: Funar feljelentette a résztvevőket

szerintem ez ugy ahogy van baromsag, valamelyik magyar hirugynokseg raugrott Funar ismetelt hujesegere. Egesz ejszaka ezt mondtak be hirkent a radioban, ellensulyozva valahogy a Martonyi latogatast. De reggelre a Kossuth reggeli kronikajaban mar nyoma sem volt a hirnek...tehat annyira megsem fontos.

lalcus Creative Commons License 1999.08.02 0 0 363
Sziasztok ismet itthon vagyok csutortokig.

Jelentem, hogy megnyitottuk Romania elso Telehazat Szekelyudvarhelyen:
Internet hozzaferes, emilcimek, telefonalas, fax-postafiok, targyalohelyseg, mindenki irodaja, Cd-iro, eloadasok stb... barki bejohet, szivesen fogadjuk...
Udvarhelyen, a MOL kuttal szinte szemben.

Petranak, es mindenkinek aki talalkozora jonne
elerhetosegem Udvarhelyen penteken-egesz-nap-es-szombaton-delelott: a telehaz szama: 66-213494 Telehaz, Studio Nova SRL, uzenethagyas Novak Lajosnak.
A talalkozo szombaton, 7.-en lenne es delutan, az alant leirt Homorod nevezetu helytol nem messze.

Ujabb figyelmeztetes autosoknak: a H-betut tegyetek ki hatulra, mert engem tegnap (Tordan) ejjel a H betu hianya miatt (mert persze minden egyeb rendben volt es a rendszamon a magyar trikolor alatti H nem jatszik) buntettek meg a hivatalos 100.000lej helyett 50.000 lejre nem hivatalosan. A rendorur a nagyobb hatas kedvert a nala levo torvenykonyvbol felolvasast tartott, amibol kiderult, hogy a H betu nelkul en sulyos szabalysertest kovettem el, es megtudtam azt is, hogy a betu nagysaga-szine, a feher ovalis matrica merete is meghatarozott a torvenyben (ha valakinek cimeres van, akkor azt ragassza at, barmikor belekothetnek).
Ezzel az autoval immaron ketto eve jarkalok kifele elegge gyakran, ezideig meg sohasem kotottek bele a H betu hianyaba (kopp-kopp masba sem). Az elozo automon monacoi felsegjel volt a magyar rendszam folott, es azzal sem foglalkoztak. Meg a magyarok sem, pedig az beismerem, jogos lett volna.
Ja,egyebkent sapka sem volt rajtam...
Szoval csutortokig szabvanyos H betut kell vennem.

Retyezat es egyeb turista terkepek a neten valamint hasznos informaciok:
http://www.geocities.com/Yosemite/Falls/5530/mountHun.html

stempi Creative Commons License 1999.08.02 0 0 362
Sziasztok!
Fd! Aug. 15-ike tajekan en is Gyergyocsomafalvan leszek! Sajnos Ujfaluban az anyai rokonsagommal mar reg nem tartjuk a kapcsolatot. Csak egy nagynenemmel, nagyin keresztul. Volt annyira "szekely", hogy Amerikabolo eloszor Mo-ra, majd vegleg hazakoltozni..
Azert, ha sikerul, ellatogatok Ujfaluba, csak ra kell vennem a baratnomet is :(!
stempi.
bogyó Creative Commons License 1999.07.30 0 0 361
Sziasztok,

Nekem jövő hét végére szükségem lenne egy aktuális és részletes Déli-Kárpátok térképre (főleg Retyezát). Aki tud segíteni, az ne habozzon, hanem írjon gyorsan egy e-mailt.

Előre is kösz,
bogyó

rocher Creative Commons License 1999.07.30 0 0 360
Meg is van róla a véleményem, csak nem akartam belekavarodni, mert holnap elutazom. Majd nyomtasd ki, ha van időd és hozd el a talira.
Ezennel elbúcsuzom mindenkitől, leghamarabb szept. 1.-én leszek.
Jó pihenést, nyaralást, de azért vigyázzatok a topicra is. Üdv:petra
Seamus Creative Commons License 1999.07.30 0 0 359
Hali,

Fut egy topik a Politikaban "Erdelyi magyarnak lenni-oszinten" cimmel.

rocher Creative Commons License 1999.07.30 0 0 358
Akkor aug. hányadikán? Van valami ottani tel. szám, amin utól lehet érni Téged?
Üdv:petra
fd Creative Commons License 1999.07.29 0 0 357
Sziasztok!
Bocs a hibákért, mondom, nem vagyok perfekt románból, és nem térkép mellett ülve, hanem fejböl írtam :-) Viszont mentségemre: Toplicát, Szeredát és Gyergyót vagy Szentmiklóst mondott a környezetemben mindenki, ezért használtam én is így. Bukarestben nagyon meleg, fülledt idö volt. Egyszer kimentünk a nagyobbik, egyszer a másik parkba, egy délutánt töltöttünk Bukaresttöl pár kilométerre egy tóparton. Az utak bent a városban kritikán aluliak, a Mega Image supermarketek piszok drágák, föleg ottani szemmel. Van egy viszonylag uj bevásárlóközpont /szerintem inkább hodálynyi butik/ a városon kivül, szintén nagyon drága. A Perfect Pizza nevü pizzériában ettem valami életveszélyest:-)) Valami Pizza Diabolo névre hallgatott, de nyugodtan írhatták volna erösen magyaros pizzának is :-)) Szóval eröspaprika volt rajta, de rendesen... Nekem nagyon ízlett. Bementünk egy hangzatos 'internet Cafe'-ba is, de csak játékterem volt, net nélkül, csak levelezéssel. Mire vagytok még kiváncsiak? :-)
lalcus Creative Commons License 1999.07.29 0 0 356
a romaniai burokraciarol:

1996-ban megjelent a 105-ös lakosság-nyilvántartási törvény. Ennek értelmében a lakosság
nyilvántartása municípiumban, városban és a határ menti helységekben a házkönyv alapján történik.
Minden lakásnak van egy házkönyve, amelyben fel vannak tüntetve az ott lakó személyek.
Az ezzel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat kérdeztük a székelyudvarhelyi Rendôrség lakosság-nyilvántartási osztályának vezetôjét, Kiss Benedek alezredest.
..........

A turisztikai egységeknél, a bentlakásoknál, munkásszállóknál a vendég érkezése pillanatában az
ezzel megbízott személy kell bejegyezze a könyvbe a szükséges adatokat.

A háztulajdonos (vagy felelôs) kötelessége, hogy helyesen vezesse be a személyi adatokat, az
esetleges változásokat (névcsere, születés, haláleset, lakáscsere stb.) és az is, hogy jó állapotban
tartsa a könyvet. Ezt nem szabad másnak odaadni, ha a házfelelôs elköltözik az ingatlanból, köteles
a könyvet leadni a rendôrség lakosság–nyilvántartási osztályán. Idôszakonként, ha változás történt,
ezt a felelôs köteles bevezetni a könyvbe és azt bemutatni a rendôrségen, hogy az ott található
másodpéldányba is bekerüljön a változás. Sajnos nagyon sokan ezt a kötelességet figyelmen kívül
hagyják. Nekünk is kötelességünk a házkönyvek ellenôrzése. Mulasztás esetében a törvény által
megszabott bírsággal sújtják a vétkes személyt.

– Mi az eljárás abban az esetben, ha külföldi állampolgár érkezik?

– A külföldi állampolgárokat az útlevelük alapján kell bejegyezni a könyvbe. Ezen személyek 30 napot
tartózkodnak az országban. A határidô lejárta után az illetô külföldi az útlevélosztályon kell hogy
kérje a tartózkodás meghosszabbítását. Ennek a kötelességnek az elmulasztása büntetéssel jár: a
külföldi személyt kiutasíthatják az országból egy bizonyos ideig – összegezte Kiss Benedek alezredes.

lalcus Creative Commons License 1999.07.28 0 0 355
nyelvtoro helysegnevek a magyarorszagiaknak:
az erdelyiek ugysem tudjak igy kimondani:
ciucsingeorgiu (Csikszentgyorgy)
mert akaratlanul is cs-vel kezdik (-ditek) mondani.
sot a miercurea-ciuc c-vel ejtve sem sikerul.
A cluj-napocarol nem is beszelve.
Nekem a legjobban a Fincel teccik.

rocher Creative Commons License 1999.07.28 0 0 354
Dicsőszentmárton, csak azért, hogy nehogy valaki összetévessze Kismartonnal.
rocher Creative Commons License 1999.07.28 0 0 353
Akkor most én is kicsit korrektorkodom, remélem senki se sértődik meg.

Toplica= Maroshévíz
Szentmiklós=Gyergyószentmiklós
Szereda=Csíkszereda
Brassó=Brasov /s alatt ' /
Ploiest=Ploiesti /s alatt ' /

Csak arról nem írtál, milyen volt Bukarest?

Üdv:petra

Seamus Creative Commons License 1999.07.28 0 0 352
Te biztosan tudod, de aki esetleg nem tudja:

Tarnaveni=Dicsoszentmarton
Vintu de Jos=Alvinc

czimbi Creative Commons License 1999.07.28 0 0 351
Isten hozott fd!

Kösz a "még meleg" infót a mezőségi útról! Ismerem jól a Gyergyói-medence járható és járhatatlan útjait; sokan elhiszik azt, amit a térképen látnak és ahogy írod, marad a zötykölődés és a 20-30 km/órás "robogás".
Biztos elütés volt: Gyergyócsomafalva=Ciumani a román neve.

Ami a lagzit illeti, ne hagyjátok ki!

Czimbi

fd Creative Commons License 1999.07.28 0 0 350
Sziasztok!
Megjöttünk, bebarangoltuk Székelyföldet :-)
Kolozsvár-Régen: Az én megitélésem szerint tökéletesen járható. Viszont ha innen még valamerre tovább akarsz menni, akkor a ditrói út járhatatlan! És nincs tábla se, csak mintegy 3/4 óra kettesben 20-szal zötykölödés után egy sorompó keresztben... Tehát inkább a szintén jó állapotú Toplica-Borszék felé vezetö utat kell választani.
Más: Cunami = Gyergyócsomafalva
Más: a Sikasszó-Libán rövidités szintén járhatatlan minöség, bár nincs lezárva...
Más: Ujfalu-Alfalu között szintén nagyon gyenge az út, viszont ha Szentmiklós felé kikerüli az ember, akkor a marosvölgy felé csak kb 4 km rossz út van a tetönél. Ha a Tarnaveni-Gyulafehérvár-Arad utvonalat választja valaki /természetesen a Vintu de Jos röviditéssel/, meglepöen jó ut a jutalma! :-))
Egyébként a településeken kivüli utak mindenhol továbbra is nagyon jók, eltekintve az itt-ott meglévö human flag-töl :-)) És itt ide értem a Gyergyó-Szereda-Brasso-Ploiest-Bukarest utvonalat is.
Érdekesség: minket sehol nem állítottak meg, de kb a Kolozsvár-Gyulafehérvár vonaltól 'kifele', azaz nyugatra jobbára magyar, ettöl keletre, azaz Bukarest felé kizárólag román autót láttunk félreállítva :-))
Más: nem hiszem, hogy tudunk menni, de rokoni lagzi lesz 21-én Ujfalun :-))
Stef
czimbi Creative Commons License 1999.07.28 0 0 349
Stempi!

Ha a "Erdély-Gyergyóvidék" honlap chatjére gondolsz, íme:
http://206.86.100.18:8080/bgyergyovidek

Czimbi

stempi Creative Commons License 1999.07.28 0 0 348
Czimbi!
Megirnad megeccer a chat-ed url-jet?
Koszi!
stempi Creative Commons License 1999.07.28 0 0 347
Sziasztok!
Na megint itt vagyok. Ha valakit zavar a rossz hirek tomkellege, legyen szives szoljon es abbahagyom ;).
A Hazsongardi temetoben ha voltatok, akkor tudjatok milyen aranyban vannak a roman sirok a mayarokehoz kepest. Na most kapaszkodjatok: amiota kimentem a temeto bejaratatol szamitva, ha tobb tiz metert setalsz befele 20-bol csak 1 magyar sir! Tele van vadonatuj marvanybol kifaragott 1901-1960-'80-as sirfeliratu fejfakkal! A nagybatyam adta meg a magyarazatot: ha lejar valamelyik magyar sirhelynek a kiberelt ideje, akar 1! napot is, masnap mar hiaba keresik a hozzatartozok! Dozerral eltakaritjak, helyettesitik es mindenkinek azt magyarazzak, hogy onnan kezdodott a temeto ;((. Meg szerencse, hogy a kozepet nem bantottak (talan nem tudtak), mert ott szep szammal lehet meg talalni meg 1700-as evek vegebol is magyar sirokat. A Szabok bastyajat ismeritek? Nos moge beallitottak valami Baba Novac szobrat, aki "nagy _roman_ hadvezer volt, akit a magyarok kegyetlen kinzassal megoltek". Legalabbis ez al a szobor talapzatan. Azert huztam ala a roman szot, mert itt nem latni, hogy ilyen esetekben odairnak, hogy magyar. EGYERTELMU! EZeknek a vlahok elegge exhibicionistak es lassacskan jol kifejlett kissebbsegi erzesu emberek is lesznek. Fogadni mernek, hogya a soviniszta romanok idegileg rosszabb allapotban vannak, mint a szekelyek, akiknek a nyakan van az osszes dicso roman hadsereg..
JA! Errol jut eszembe! Aug. 20-a tajekan lehet, hogy elmegyek a baratnommel Csomafalvara. A teljes neve nem tudom, mi pontosan, szerintem Gyergyo-Csomafalva, ugyanis Ujfalu szomszedsagaban van.. MEg nem biztos ez az egesz, mert meg el kell lognom a munkahelyemrol valahogy, de mar nincs szabim..;))!

Azt hiszem, Kolozsvarrol ennyit. Meg sirhatnek tobb tiz oldalt, de ezen a helyen azt hiszem folosleges..Hisz tisztaban vagytok az odaati helyzettel..
Sziasztok!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!