A kolozsvari Mihaly templomban a Ceausescu ideje alatt is elenekeltek minden itteni es ottani magyar unnepen a szekely es magyar himnuszt. Ott tanultam meg a magyar himnuszt es ott lattam csak apamat sirni..
Amugy tenyleg nem Kolozsvarbol all Erdely, hal' Istennek. Amugy nem tudjatok, melyik nev tagadja Erdely magyarsagat (lehet, hogy rosszul fejeztem ki magam): Ardeal, vagy Transilvania? Szerintem Ardeal...
stempi.
Ha Erdély magyarlakta településeit sikerül egyszer bejárnod március 15-én, augusztus 20-án, az aradi Vértanúk ünnepén, vagy csak egyszerűen vasárnap és ünnepnapokon beülsz egy misére, vagy résztveszel egy szabadtéri rendezvényen (csíksomlyói búcsú, gyergyói határkerülés pl.) hallani fogod a székely és magyar himnuszt, látni fogod a piros-fehét-zöld zászlóerdőket és egy kis huncut román alibi lobogót is persze..., ezt látnod kell, tehát ha teheted, legközelebbi utadat egy ilyen rendezvény időpontjára időzítsd!
Tehát azon megyékben, ahol a magyar kisebbség a többség, ott ez a himnusz-zászló kérdés nem téma, a szórványokon már kényesebb a helyzet, de ott is vannak kiskapuk, amiket ki is használnak! A kolozsvári Mihály templomban is eléneklik a magyar himnuszt hétről hétre Funar tőszomszédságában...
Czimbi
Olvasva az utóbbi hozzászólásokat, felhívom figyelmeteket, hogy Erdély nemcsak Kolozsvárból áll, szerencsére és ott sincs végveszély, tehát a vészharangokat még nem kell megkongatni!:-))
Az ominózus nagyváradi MOL kút kapcsán megjegyzem, egy közeli barátom is megjárta a hamis pénzváltókkal; most közvetlenül a határ közvetlen közelében portyáznak, szintén BMW-vel, ugyanaz a társaság, tehát legyen ez egy újabb figyelmeztetés, akinek lehet szóljatok újra és újra, lassan már rongyosra beszéltem a szám ezügyben mindazoknak, akik Erdélybe indulnak; sajna többet tenni nem tudunk, mert az ottani zsernyákokat ezek a gazemberek cakkompúder megveszik és így bárhol állhatnak autóikkal; az átvert haverom már szélsőséges ötletekben gondolkozott az eset után (AIDS-es tű, gázspray, veszett macska a szemük közé, stb.), persze inkább a tehetetlen ség és a düh hozta ezt ki belőle; érthető!
A tegnap este a híradókban megint járványt emlegettek Romániában; Jászvárosban az aljanépe között megint terjed az agyvelőgyulladás; ez megint menetrendszerűen bekövetkezett; viszont hozzátehetnék, hogy a magyar turisták által leginkábbb látogatott magyarlakta vidékeken nem jellemző, sőt egyáltalán nincs semmi gond; szerintem így volna fair!
Üdvözlöm az új emberkéket a topicban, Lunatic, Luftwaffe, egy kitartó, szívós kemény magot képviselő társaságba keveredtetek, ahol mindig örömmel fogadjuk az újakat, igaz, most az uborkaszezon közepén tartva lanyhult a forgalom, de a hó végén mi lesz itt! Mindenesetre én még jó ideig gépközelben leszek, előreláthatóan a hó végén fogok eltűnni egy hétre.
Nem terjesztek en itten legendakat... De egyszer tenyleg megtortent. Igaz, tobbszor nem.
De abban azert egyetertunk, gondolom, hogy Funar bekaphatja -:))))
Ne gerjesszuk mi is a legendakat, igy megy hire a vilagban annak h Romaniaban rendszeresen lopjak a magyar zaszlokat a konzulatusokrol es ezzel penzt lehet keresni:-) Egy darab ilyen eset volt.
A himnuszeneklessel tenyleg az a helyzet h az Alkotmany tiltja idegen felsegjelek hasznalatat (ez a cimer, zaszlo, himnusz lenne). Viszont, ha az ember vegigsetal Szekelyfoldon marcius 15-ken akkor a '48-as szobrok, emlekmuvek mindenutt tele vannak magyar zaszlokkal es mindenutt magyar es szekely himnuszt enekelnek.
Hat igen, Goga "megvette" (azaz inkabb 1918 utan odacsokoltak neki) a Boncza-kastelyt. Persze h nem emlekeztet semmi Adyra, mert ennek a muksonak volt egy nagy baja: nem latinnyelvunek szuletett.
A zaszloval kapcsolatban igaz a hir : tavaly pl. Kv. "igen nagyrabecsult" polgarmestere parancsara harom tag fenyes nappal kivonult egy emelokosaras autoval es eltarhaltak a zaszlot. Lett belole egy kis cirkusz, de a tagok a vegen jutalmat kaptak.(minden yo, ha a vege yo :))
"Tényleg büntetik a magyar címer és himnusz használatát, éneklését?"
Azt hiszem, van valami olyan passzus a roman alkotmanyban, amugy lehet igy is ertelmezni.
Köszönöm szépen az infót, valami ilyesmire emlékeztem én is,
de nem voltam benne biztos. (a Mátyás szoborral kapcsolatban.)
A Petőfi házat nem láttam, viszont a Boncza birtok, Csucsán Octavian Goga múzeum, mintha nem is élt volna ott egyik legnagyobb költőnk. :(
Kincsesvárosban (Claudiopolis?) legjobban a nemzeti színüre festett padok tetszettek, meg hogy egy helyen lehet kinn a magyar lobogó, a követségen...
s aki onnan lelopja egy havi átlagfizetés jutalomban részesül... (legalábbis így járta a mendemonda... nem tudom, hogy van-e valóságalapja...)
Tényleg büntetik a magyar címer és himnusz használatát, éneklését?
Nagy vágyam mégegyszer eljutni Erdélybe,
de olyan helyekre is ahol idáig nem voltam...(lásd lejjebb)
Javaslatokat, kihagyhatatlan látnivalókat szívesen fogadok...
Köszi
Lunatic
K. Lunatic: a pontos szovegre nem emlekszem, de kb. az az ertelme, hogy Matyit senki sem birta legyozni, csak a sajat nepetol (ertsd: romanok) szenvedett vereseget Baia-nal (kisvaros Moldvaban, a hegyek kozott).
Szoval Mathias rex nagy roman kiraly volt (egyebkent kb. ugyanez szerepel a roman tortenelemkonyvekben is). Szerintem Matyi kiralyunk forog a sirjaban...
A matyas-hazon levo felirat undorito, enyhen szolva meghamisitja a tortenelmet.(hamisitas No.1)
Lattad az emlektablat a Petofi-hazon? Az meg szomorubb. Roman+angol nyelven emleket allit 40ezer hos roman legyilkolasanak es x hos roman falu felegetesenek a magyarok altal 1848-49-ben. (hamisitas No.2)
Na most kepzeld el, jon kulfoldi turista es neadjisten tud angolul es elolvassa ezt a "dicso" szoveget. Milyen franko velemenye alakul ki rolunk, magyarokrol?!
Ha csak annyi lenne a baj kincsesvarosban, akkor en lennek a legboldogabb ember.
" de elcsúfította a sok panelház a völgy oldalán... " mire gondoltal? A Donat negyed osszeragasztott paros tizemeleteseire? Akkor azok a tombhazak a '70-es evek elejen epultek, mert ott nottem fel. Amugy hulye teruletrendezessel tenyleg sikerult eltuntetni a 9 eve meg oly kedves varost...
stempi
Igen jártam már Erdélyben, az iskolámmal tánckörúton de ez lényegtelen. A fontos az hogy életemben először jártam Nagyváradon, Csucsán, Kolozsváron, Torockón és egész életre szóló élmény volt. A Házsongárdi temető fantasztikus, zseniális volt az idegenvezető is...
Amit kérdezni szeretnék: Mi a pontos felirat, és annak magyar fordítása a Fadrusz (sajan nem tudom, hogy kell írni helyesen) szobron.
Továbbá nem vagyok szélsőséges érzületű, de kissé dühített a Mátyás szülőházon lévő román és angol nyelvű felirat tartalma...
Mi is megálltunk megnézni Kolozsvár látképét, de elcsúfította a sok panelház a völgy oldalán...
Sok türelem kell még, több mint Örkény gondolta...
sajnos
megegy, mit szoltok a hirhez:
Fideszes nyári egyetem: Funar feljelentette a résztvevőket
szerintem ez ugy ahogy van baromsag, valamelyik magyar hirugynokseg raugrott Funar ismetelt hujesegere. Egesz ejszaka ezt mondtak be hirkent a radioban, ellensulyozva valahogy a Martonyi latogatast. De reggelre a Kossuth reggeli kronikajaban mar nyoma sem volt a hirnek...tehat annyira megsem fontos.
Jelentem, hogy megnyitottuk Romania elso Telehazat Szekelyudvarhelyen:
Internet hozzaferes, emilcimek, telefonalas, fax-postafiok, targyalohelyseg, mindenki irodaja, Cd-iro, eloadasok stb... barki bejohet, szivesen fogadjuk...
Udvarhelyen, a MOL kuttal szinte szemben.
Petranak, es mindenkinek aki talalkozora jonne
elerhetosegem Udvarhelyen penteken-egesz-nap-es-szombaton-delelott: a telehaz szama: 66-213494 Telehaz, Studio Nova SRL, uzenethagyas Novak Lajosnak.
A talalkozo szombaton, 7.-en lenne es delutan, az alant leirt Homorod nevezetu helytol nem messze.
Ujabb figyelmeztetes autosoknak: a H-betut tegyetek ki hatulra, mert engem tegnap (Tordan) ejjel a H betu hianya miatt (mert persze minden egyeb rendben volt es a rendszamon a magyar trikolor alatti H nem jatszik) buntettek meg a hivatalos 100.000lej helyett 50.000 lejre nem hivatalosan. A rendorur a nagyobb hatas kedvert a nala levo torvenykonyvbol felolvasast tartott, amibol kiderult, hogy a H betu nelkul en sulyos szabalysertest kovettem el, es megtudtam azt is, hogy a betu nagysaga-szine, a feher ovalis matrica merete is meghatarozott a torvenyben (ha valakinek cimeres van, akkor azt ragassza at, barmikor belekothetnek).
Ezzel az autoval immaron ketto eve jarkalok kifele elegge gyakran, ezideig meg sohasem kotottek bele a H betu hianyaba (kopp-kopp masba sem). Az elozo automon monacoi felsegjel volt a magyar rendszam folott, es azzal sem foglalkoztak. Meg a magyarok sem, pedig az beismerem, jogos lett volna.
Ja,egyebkent sapka sem volt rajtam...
Szoval csutortokig szabvanyos H betut kell vennem.
Retyezat es egyeb turista terkepek a neten valamint hasznos informaciok:
http://www.geocities.com/Yosemite/Falls/5530/mountHun.html
Sziasztok!
Fd! Aug. 15-ike tajekan en is Gyergyocsomafalvan leszek! Sajnos Ujfaluban az anyai rokonsagommal mar reg nem tartjuk a kapcsolatot. Csak egy nagynenemmel, nagyin keresztul. Volt annyira "szekely", hogy Amerikabolo eloszor Mo-ra, majd vegleg hazakoltozni..
Azert, ha sikerul, ellatogatok Ujfaluba, csak ra kell vennem a baratnomet is :(!
stempi.
Nekem jövő hét végére szükségem lenne egy aktuális és részletes Déli-Kárpátok térképre (főleg Retyezát). Aki tud segíteni, az ne habozzon, hanem írjon gyorsan egy e-mailt.
Meg is van róla a véleményem, csak nem akartam belekavarodni, mert holnap elutazom. Majd nyomtasd ki, ha van időd és hozd el a talira.
Ezennel elbúcsuzom mindenkitől, leghamarabb szept. 1.-én leszek.
Jó pihenést, nyaralást, de azért vigyázzatok a topicra is. Üdv:petra
Sziasztok!
Bocs a hibákért, mondom, nem vagyok perfekt románból, és nem térkép mellett ülve, hanem fejböl írtam :-) Viszont mentségemre: Toplicát, Szeredát és Gyergyót vagy Szentmiklóst mondott a környezetemben mindenki, ezért használtam én is így. Bukarestben nagyon meleg, fülledt idö volt. Egyszer kimentünk a nagyobbik, egyszer a másik parkba, egy délutánt töltöttünk Bukaresttöl pár kilométerre egy tóparton. Az utak bent a városban kritikán aluliak, a Mega Image supermarketek piszok drágák, föleg ottani szemmel. Van egy viszonylag uj bevásárlóközpont /szerintem inkább hodálynyi butik/ a városon kivül, szintén nagyon drága. A Perfect Pizza nevü pizzériában ettem valami életveszélyest:-)) Valami Pizza Diabolo névre hallgatott, de nyugodtan írhatták volna erösen magyaros pizzának is :-)) Szóval eröspaprika volt rajta, de rendesen... Nekem nagyon ízlett. Bementünk egy hangzatos 'internet Cafe'-ba is, de csak játékterem volt, net nélkül, csak levelezéssel. Mire vagytok még kiváncsiak? :-)
1996-ban megjelent a 105-ös lakosság-nyilvántartási törvény. Ennek értelmében a lakosság
nyilvántartása municípiumban, városban és a határ menti helységekben a házkönyv alapján történik.
Minden lakásnak van egy házkönyve, amelyben fel vannak tüntetve az ott lakó személyek.
Az ezzel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat kérdeztük a székelyudvarhelyi Rendôrség lakosság-nyilvántartási osztályának vezetôjét, Kiss Benedek alezredest.
..........
A turisztikai egységeknél, a bentlakásoknál, munkásszállóknál a vendég érkezése pillanatában az
ezzel megbízott személy kell bejegyezze a könyvbe a szükséges adatokat.
A háztulajdonos (vagy felelôs) kötelessége, hogy helyesen vezesse be a személyi adatokat, az
esetleges változásokat (névcsere, születés, haláleset, lakáscsere stb.) és az is, hogy jó állapotban
tartsa a könyvet. Ezt nem szabad másnak odaadni, ha a házfelelôs elköltözik az ingatlanból, köteles
a könyvet leadni a rendôrség lakosság–nyilvántartási osztályán. Idôszakonként, ha változás történt,
ezt a felelôs köteles bevezetni a könyvbe és azt bemutatni a rendôrségen, hogy az ott található
másodpéldányba is bekerüljön a változás. Sajnos nagyon sokan ezt a kötelességet figyelmen kívül
hagyják. Nekünk is kötelességünk a házkönyvek ellenôrzése. Mulasztás esetében a törvény által
megszabott bírsággal sújtják a vétkes személyt.
– Mi az eljárás abban az esetben, ha külföldi állampolgár érkezik?
– A külföldi állampolgárokat az útlevelük alapján kell bejegyezni a könyvbe. Ezen személyek 30 napot
tartózkodnak az országban. A határidô lejárta után az illetô külföldi az útlevélosztályon kell hogy
kérje a tartózkodás meghosszabbítását. Ennek a kötelességnek az elmulasztása büntetéssel jár: a
külföldi személyt kiutasíthatják az országból egy bizonyos ideig – összegezte Kiss Benedek alezredes.
nyelvtoro helysegnevek a magyarorszagiaknak:
az erdelyiek ugysem tudjak igy kimondani:
ciucsingeorgiu (Csikszentgyorgy)
mert akaratlanul is cs-vel kezdik (-ditek) mondani.
sot a miercurea-ciuc c-vel ejtve sem sikerul.
A cluj-napocarol nem is beszelve.
Nekem a legjobban a Fincel teccik.
Kösz a "még meleg" infót a mezőségi útról! Ismerem jól a Gyergyói-medence járható és járhatatlan útjait; sokan elhiszik azt, amit a térképen látnak és ahogy írod, marad a zötykölődés és a 20-30 km/órás "robogás".
Biztos elütés volt: Gyergyócsomafalva=Ciumani a román neve.
Sziasztok!
Megjöttünk, bebarangoltuk Székelyföldet :-)
Kolozsvár-Régen: Az én megitélésem szerint tökéletesen járható. Viszont ha innen még valamerre tovább akarsz menni, akkor a ditrói út járhatatlan! És nincs tábla se, csak mintegy 3/4 óra kettesben 20-szal zötykölödés után egy sorompó keresztben... Tehát inkább a szintén jó állapotú Toplica-Borszék felé vezetö utat kell választani.
Más: Cunami = Gyergyócsomafalva
Más: a Sikasszó-Libán rövidités szintén járhatatlan minöség, bár nincs lezárva...
Más: Ujfalu-Alfalu között szintén nagyon gyenge az út, viszont ha Szentmiklós felé kikerüli az ember, akkor a marosvölgy felé csak kb 4 km rossz út van a tetönél. Ha a Tarnaveni-Gyulafehérvár-Arad utvonalat választja valaki /természetesen a Vintu de Jos röviditéssel/, meglepöen jó ut a jutalma! :-))
Egyébként a településeken kivüli utak mindenhol továbbra is nagyon jók, eltekintve az itt-ott meglévö human flag-töl :-)) És itt ide értem a Gyergyó-Szereda-Brasso-Ploiest-Bukarest utvonalat is.
Érdekesség: minket sehol nem állítottak meg, de kb a Kolozsvár-Gyulafehérvár vonaltól 'kifele', azaz nyugatra jobbára magyar, ettöl keletre, azaz Bukarest felé kizárólag román autót láttunk félreállítva :-))
Más: nem hiszem, hogy tudunk menni, de rokoni lagzi lesz 21-én Ujfalun :-))
Stef
Sziasztok!
Na megint itt vagyok. Ha valakit zavar a rossz hirek tomkellege, legyen szives szoljon es abbahagyom ;).
A Hazsongardi temetoben ha voltatok, akkor tudjatok milyen aranyban vannak a roman sirok a mayarokehoz kepest. Na most kapaszkodjatok: amiota kimentem a temeto bejaratatol szamitva, ha tobb tiz metert setalsz befele 20-bol csak 1 magyar sir! Tele van vadonatuj marvanybol kifaragott 1901-1960-'80-as sirfeliratu fejfakkal! A nagybatyam adta meg a magyarazatot: ha lejar valamelyik magyar sirhelynek a kiberelt ideje, akar 1! napot is, masnap mar hiaba keresik a hozzatartozok! Dozerral eltakaritjak, helyettesitik es mindenkinek azt magyarazzak, hogy onnan kezdodott a temeto ;((. Meg szerencse, hogy a kozepet nem bantottak (talan nem tudtak), mert ott szep szammal lehet meg talalni meg 1700-as evek vegebol is magyar sirokat. A Szabok bastyajat ismeritek? Nos moge beallitottak valami Baba Novac szobrat, aki "nagy _roman_ hadvezer volt, akit a magyarok kegyetlen kinzassal megoltek". Legalabbis ez al a szobor talapzatan. Azert huztam ala a roman szot, mert itt nem latni, hogy ilyen esetekben odairnak, hogy magyar. EGYERTELMU! EZeknek a vlahok elegge exhibicionistak es lassacskan jol kifejlett kissebbsegi erzesu emberek is lesznek. Fogadni mernek, hogya a soviniszta romanok idegileg rosszabb allapotban vannak, mint a szekelyek, akiknek a nyakan van az osszes dicso roman hadsereg..
JA! Errol jut eszembe! Aug. 20-a tajekan lehet, hogy elmegyek a baratnommel Csomafalvara. A teljes neve nem tudom, mi pontosan, szerintem Gyergyo-Csomafalva, ugyanis Ujfalu szomszedsagaban van.. MEg nem biztos ez az egesz, mert meg el kell lognom a munkahelyemrol valahogy, de mar nincs szabim..;))!
Azt hiszem, Kolozsvarrol ennyit. Meg sirhatnek tobb tiz oldalt, de ezen a helyen azt hiszem folosleges..Hisz tisztaban vagytok az odaati helyzettel..
Sziasztok!