2008 óta számos gyártó és forgalmazó volt kénytelen lakatot tenni a gyár vagy az üzlet kapujára az élet számos területén, a világ számos pontján. Nem akarok közgazdasági fejtegetésekbe kezdeni, nem is értek sokat hozzá, nem is az én asztalom, de a fővárosban a túrafelszereléseket forgalmazó üzletek száma irreálisan magasra duzzadt a válság kezdetére. Látszólag kialakult hazánkban egy, a termékek iránt érzékeny, míg az árakra nem érzékeny, fizetőképes réteg, de a vékony jéggel kevesen számoltak. A marketing ezzel együtt is gőzerővel dolgozott-dolgozik (nagyon szép példa a Turista Magazin piactere), hogy aszongya: ha nem tök, akarom mondani talpig fekvő rókával szimbolizált felszerelésben járod a turistaösvényeket, akkor alacsony lesz a boldogságfaktorod, vagy megöl a kegyetlen pilisi tél.
Bánkút, mint szállás, alig elkerülhető a kéken. Legalábbis trükkösnek kell lenni, aki ki akarja hagyni. Emiatt tényleg jó forgalmuk van. A probléma valóban az, hogy nem egyszerűen fizetésképes kereslet nincs, hanem semmilyen kereslet sincs. Az aktívan túrázók, akik tudnak/akarnak erre költeni szerintem nincsenek többen 20 ezernél. Arról nem is beszélve, hogy a hazai viszonyok között nem is kell olyan brutális felszerelés a túrázáshoz. Aki megvesz 60 ezerért egy bakancsot, az többnyire magasabb hegyekre is tervez.
Meg lehet nézni, hogy Ausztriában/Németországban a túrázás az egyik legkomolyabb tömegsport. A nép azon túl, hogy fontosnak tartja a rendszeres testmozgást, rendelkezik is megfelelő háttérrel, hogy irdatlan összegeket toljanak a hobbijukba.
Pavarotti+Házihold: A bánkúti síház kitűnő példa arra, hogy mi az olcsó tömegszállás. A matraclágerében aludtunk már mi is, mert tél volt. Nekem nincs szükségem netre, kábel tévére, néha áramra se. Meg tudom oldani. Az Overlandos dolog: 2009-óta a harmadik üzletüket zárják be, mert úgy esik a kereslet! Az emberek nem vásárolnak semmit, és a forgalom (kiesés) alapján elég jó képet tudnak alkotni a turisták vásárló erejéről.
Fiatalabb koromban nagy hátizsákkal túrázgattam sátrat nem vittem, ravatalozó, esőház, terasz stb volt az alvóhely, nagyjából csak a fedett hely volt az igény szép időben még az sem. Hatalmas élmény szabadban aludni, mondjuk a Csobánc tetején, este a kilátás, reggel a hajnali fények, párák. Manapság már öregszem, autóval megyünk túrázni, azt a célban hagyva reggel buszozunk a napi adag startjához, majd este keresünk egy autóval megközelíthető esőházat kilátót stb alvóhelynek. Ha több napra megyünk akkor középtájon keresek valami olcsó szállást hogy lehessen normálisan is zuhanyozni. Este érkezünk, reggel megyünk, saját hálózsákban alszunk. A szállás keresés persze nehezítve van mert két kutyával járjuk az utakat. Szóval nekem az ideális szállás az a csendes erdei út menti fedett pihenőhely egy forrással. :-)
fiatalabb koromban rengeteget vadkempingeztem erdőben, parkolóban, vadászházak eresze alatt, esőházban stb. külföldön rendszeresen téli szállásra bekéredzkedve vagy gazdasági épületben valami lealkudott áron. étkezés hátizsákban cipelt cuccból, saját főzővel melegítve.
most meg szállás és vendéglő.
a turisták is ugyanabból az emberanyagból származtatnak ami körülvesz minket, senki nem attól lesz más ember, hogy bakancsot húz a lábára. a lényeg hogy aránytalan és követelőző igényei ne legyenek senkinek ár/szolgáltatás viszonylatában.
ennek talán a legjobb példája Bánkút. Ott tényleg olcsó a szállás, de akkor a galérián hálózsákban. Tisztaság van, van egy kis étterem+kocsma. Aki akar sátorozhat+zuhanyzás. Aki meg ágyat akar az szintén kap helyet. Szerintem a fulee is erről beszélt a telekessynél. Sajna ilyen hely nem túl sok van.
szerintem a 2000/2500 irreálisan alacsony. Még számla nélkül is. Az a baj, ha hosszabb távon csinálja valaki ezt, akkor nem nagyon marad pénze a színvonal tartására. Vagy akkor egyszerűen azt kell mondani, hogy színvonalat ne várjon, aki ennyiért szál(l) (ez két l?:)). Legyen tisztaság, tisztálkodási lehetőség és egy ágy. Egyéb huncutságok, mint a net, tv stb ilyenkor nem játszik:)
olcsó tömegszállások ott tudnak lenni, ahol rendszeresen tömegek jelennek meg...
Ezért tud egy pesti munkásszálló akár már 1200 Ft-ért ágyat adni, és ezért nem tud a turistaház - legalábbis üzleti alapon - 2000/2500 Ft alatt szállást adni (fűtés nélkül, egyéni vendégnek 1 éjszakára)
No. 1. A 2012. évi RP-DDK vándorláson én is vezettem, a tapasztalataim HEV-éhez hasonlóak, beszámolók az MTSz honlap archívumában talán megtalálhatóak. A fizetés jegyrendszerrel működött, elég jól. Hozzá tartozik, hogy én ingyen ehettem, viszont a csomagszállítást és a szállást nem vettem igénybe - bár az is ingyen lett volna -, kivéve Szalafőn - de ott "otthon" voltam. 2.Föltehetjük a kérdést, hogy minek akar túrázni valaki, nettó 96 ezerből, de szerintem semmi értelme. Igenis, aki akar, annak adassék meg a lehetőség így, vagy úgy! Ezért vezettem be a vadkempingezés szokását, így nem kell pofátlankodni. Igenis, kellenek az olcsó tömegszállások, ha ki akarjuk szélesíteni a természetjárók táborát! Nagyobb igény van (volna) rá, mint a Chernel Sí Klaszterre. :) A budapesti Overland üzletvezetője cimborám, ő mondta, hogy a 2500/éj irreális egy szimpla ott alvásért.
Ezt a jelenséget én is észrevettem, de nem tudom az okát. Mármint azt hogy sok turistatársunk(?) úgy véli hogy ami a bakancsos turizmussal kapcsolatos az mind alanyi jogon jár, vagy rosszabb esetben bagóért. És sokszor számon is kérik ezt, és abban az esetben nagy a felháborodás ha valamiért horribile dictu rendes árat kell fizetni. És félreértés ne essék, általában NEM a kevésbé tehetősek fakadnak ki hanem éppen azok akiknek nem kéne.
Hogy példát is mondjak: nevezési díjak, utazási költség, de a nagy kedvencem a szállásdíjak. Miért érzi úgy bárki is hogy 2000-2500 forint alatt kell neki megszállnia bárhol is? Én sem adnám ki olcsóbban, sőt szerintem a normális alapár egy falusi szálláshelyen minimum 2500, de inkább 3000 forint, gondolkodjunk már egy picit a másik oldal fejével is!
És ezt a pénzt én nem is sajnálom ezért, sőt örülök ha többet tudok valamilyen formában ott hagyni egy nem túl frekventált szálláson ahol alig van más bevételi forrás, ezzel is segítendő őt pl reggelit is kérek mondjuk 600-800-ért, vagy vacsorát. (pláne ha látom hogy szívét-lelkét kiteszi)
Az olyanokat meg egyszerűen nem is értem akik bekéredzkednek egy szálláshely udvarára sátorozni vazz... az pont olyan mint odaszarni az ablak alá és bekopogni papírért! :-O
Tökéletes mintapéldája ennek az ami pár éve a Telekessy e.h.-nál történt, csak ott a tulaj hölgy nem volt rest válaszolni a pecsételőhelyek fórumán is, és így lett kerek a történet.
Nem kell egyetérteni, ez egy szubjektív vélemény, én így látom. Egyszerűen bosszant és olykor felháborít az a fajta pökhendi, kicsinyes "nekemmindenjárdeingyenmer'énbakancsosturistavagyok" magatartás ami nem ritkán tetten érhető ebben a körben. Akinek nem inge...
Különösen meglepő ez egy olyan vándorláson amiről HEV is írt, ahol elvileg csupa jó ember, csupa jó dologért vesz részt, erre tessék, még lopkodnak is...
Az OKT vándorlásnak és az RP-DDK vándorlásnak is ez volt az egyik problémája.
Én a Pilisben és a Csereháton végig voltam OKT-n , borzasztó volt a hőség.
Az RP-DDK-n vezettem is túranapot, sokan elindultak ott is hajnalban tehát többek között a hőség miatt sem lehetett egyben tartani a csapatot és emiatt a helyi rendezők elképzeléseit a megmutatásra szánt dolgokat végül is nem igazán lehetett megvalósítani megmutatni.
Valójában a társaság nagy része egyénileg túrázott a saját tempójában csak a folyamatos csomagszállítást, az étkezést és a szervezett olcsó szálláshelyeket vették igénybe. Az is előfordúlt, hogy az egyénileg lefoglalt szálláson és étkezéseknél azok is követelték a szolgáltatást akik ezt előre nem kötötték le. A költségek megbízható behajtására ki kell dolgozni egy jó módszert mert a túrázók egy része nem igazán szereti kifizetni a szolgáltatást amit igénybe vett!
Azért nem ördögtől való a nyári túrázás, de ekkor igyekszem olyan túrát tervezni, ahol minimális a nyílt szakaszok aránya, és igyekszem minél több (akár 5-6 l) folyadékot fogyasztani. A nyári időszak vízparti kívül-belül hűtésével ezzel együtt is messzemenően egyetértek! :-) Hosszú évek kemény munkájával sikerült kidolgoznom az ideális megoldást: Balaton és olaszrizling hosszúlépés. :-)