Keresés

Részletes keresés

Lunatic Creative Commons License 1999.08.13 0 0 391
Kedves Kincsesváros!

Sajnos a térkép egyelőre nincs meg digitalizált formátumban. Van egy A4-es
lapszkennerem, de térkép kb. 8x nagyobb...
Neten már én is kerestem, de nem találtam...
:(
A sorozatszáma MH TÁTI 92-115.

stempi Creative Commons License 1999.08.11 0 0 390
A fene megette Szegeden a napfogyatkozast. Ugy esik mintha dezsabol ontenek!
A legkozelebbi talalkozasig : stempi
stempi Creative Commons License 1999.08.10 0 0 389
A fene egye meg! Elszurtam a jelszobeirast a visszagomb hasznalata utan meg eltuntette a hozzaszolasomat ;((((!! Grrr! No mindegy, roviden: kincsesvaros, irigyed vagyok az utazasaid miatt! Nem megyek Gyergyoba, holnap napfogyatkozas alatt en ugyelek a munkahelyemen (alt. isk.). Az ugyeletes balek. Na sziasztok holnapig!
czimbi Creative Commons License 1999.08.10 0 0 388
kincsesváros!

Jó reggelt, sziasztok és örülök a beszámolódnak! Ne essetek tévedésbe, én nem akarom száműzni a politikát, csak azt akarom elkerülni, hogy a politika topic színvonalára süllyedjünk..., ahogy már említettétek, nem lehet kikerülni és mindenkinek jólesik kiengedni a gőzt!:-))
No és akkor kezdődjék a nap!
Czimbi

kincsesvaros Creative Commons License 1999.08.09 0 0 387
Sziasztok, visszatértem a szabiról (és persze otthonról)
Üdvözlöm az új társakat.

Úgy látszik én mindig ellenfázisban vagyok :-)
-amikor senki sem politizál, én azt teszem
-mikor mindenki politizál, én nem azt teszem :-)

Íme gyors jelentés egy pár útról (főleg kevésbé "jártasoknak")
-Nagyvarad("térképen" Oradea)-Kolozsvár (Cluj)-Torda(Turda) le a kalappal
-Kolozsvár belvérosa gödrös (hiába na, kell a pénz szobrokra és kampányra)
-Torda - Marosvásárhely (Targu-Mures, apropó, a háborúk között még "Mures-Osorhei" volt... - egyertelmu az iranyzat) a folyamatos JAVÍTÁSOK+NAGY KAMIONFORGALOM miatt irtózatosan lassú
-Ugyanez érvényes Vásárhely-Brassó-ra is!!!!!! Legalábbis Olthévizig (Hoghiz)
Lassan lehet haladni.
-Ugyanez a tény zavarja a forgalmat Bukarest felé, a Prahova völgyén IS! FIGYELEM, TALÁN ITT JÖTTÜNK A LEGLASSABBAN, az út minőségét és fontosságát figyelembe véve.
-A Vásárhelyi kerülő (Akosfalvi) elég lassú a folyamatos gödrök miatt
-A Kolozsvár-Mezőség út kezdeti 30 km-re egészen jó (kis forgalom, jó út)
-Olthéviz-Fogaras-Transzfogarasi út: JÓ. A TRANSZFOGARASI: jó, a körülményekhez (és tán a "ráfordításhoz") képest NAGYON JÓ - MINDENKINEK AJÁNLOM, NEM KELL "MEGIJEDNI TŐLE" - EGYEDI ÉLMÉNY. Különben elég sok magyar rendszámú autót láttunk ott.
-ha halaszthatalan dolga akad valakinek Bukarestben: A Pitest-Bukarest "autopálya" NEM LÉTEZIK!!!! - Ne számítson senki rá. Lépten-nyomon (pár száz méterenként) átterelik mind a két irány forgalmát az "autopálya" egyik uttestéről a másikra. Tehát fizikailag adva van 2 sáv egy közös úttesten, előzni jóformán nem lehet a hatalmas forgalom miatt, állandó terelgetések az út teljes hosszán - HA LEHET, KERÜLJÉTEK KI.
-Bukarest-Brassó: Bukarest-felső Prahova völgy jó, onnan pocsék Predeálig, a folyamatos javítás miatt
KEVÉSBÉ JÁRATOSOKNAK: A szinajai PELES kastélyt ne haggyátok ki (jártam egy-két helyen én is, de ez egyszerűen lenyűgözött - és a csúcspoén: svájcban gondolom természetes volna e kastély jelenléte, de ez a "Balkánon" van!!!!!) Emiatt sokáig nem is lehettet látogatni, ki tudja meddig lehet egyáltalán (jönnek ám a választások....)
-Brassó-Kézdivásárhely jó, Kovászna környékén irtó lerobbant utak, hatalmas folyamatos mély gödrökkel.
-Kézdi belváros viszonylag jó.
-Kézdi-Szentanna-SespsiBükszád-Tusnád: rossz, de még tűrhető, nagy folytonos lyukak, sokat kell kerülgetni.
-Kézdi-Csíkszereda, Kászonon keresztül (Igen, túléltük...) a legrossabb útat találtuk, nagyon poros, jóformán nem látja az ember az út felszínét, imitt-amott kikandikál egy-egy "ősi" burkolat a porból (remélem kedvenc polgármesterünk nem olvassa e topic-ot, mert képes rögtön ott teremni, és feltúrni az egészet, az "ősi" jelző hallatán - hoppá, NEM IS ROSSZ, szerintem BIZTOS "széttépné arrafelé egy vérmes medve" - ugye érthetők a ""-k....) De vissza, nagyok a lyukak, alig láthatók, hosszú útszakaszon, nagyon-nagyon lassan haladtunk.
-Tusnádfürdő-Csík-Gyergyószetmiklós:jó
-Gyergyó - Gyilkostó - Békás-szoros: jó, nagy forgalommal, kissé veszélyesnek tűnhet a "pusztához" szokattaknak, figyeljetek a tranzitos moldvaikra, mert ők nem nézelődni mennek oda, és eléggé tépnek, gyakran eléggé megrakott kocsikkal. KEVÉSBÉ JÁRATOSONAK: ha Gyergyóban jártók, ne haggyátok ki: EGYEDI LÁTVÁNY
-Gyergyó-Bucsin-Parajd-Marosvásárhely jó és szép (Megjegyzem Korondon majdnem elsírtam magam, no nem az örömtől, de erről majd később)

Összegezeve:
-a Torda-MVásárhely-Segesvár-Brassó folytonos szakaszos javítás, és a viszonylag nagy kamion-forgalom miatt lassú
-uez. felső Prahova völgye, talán még erősebben
-Transzfogarasi jó
-A székelyföldi utak vegyesek jók/rosszak
-A belvárosok kissé/jobban gödrösek, általában rosszul/nagyon rosszul felfestettek, kevéssé kitáblázottak, szépen el lehet tévedni. A székely kisvárosoknak e szempontból GRATULA - jobban felfestettnek tűnnek mint a többiek. Marosvásárhely Ludas felőli bajárata siralmas állapotban van.

De azért egy-két komment a frissebb üzenetekre:
-Czimbi 07.26 13:52
Tudomásom szerint a polgármesterek "uralmi ideje" nincs korlátozva, így Gyurit újra meg fogják választani (állítólag kijelentette, hogy "igaz ugyan, hogy jó esélye van, hogy képviselőnek válasszák, de ő lemond erről a polgármesterség javára, így jobban szolgálja az 'érdekeket'")
-Stempi 07.26 11:42:
Minden nagyobb városban épülnek a "bizánci" templomok
-Kadarka 07.27 15:38
"Nagy a kaka?", szerintem a végére "!" kell, vagy ez már nem is "kaka"!
-Lunatic 07.30 22:32
Magyar Lobogó Kolozsváron, érdemes megnézni azt a házsort, ahol a konzulátus van: magyar zászló, és minél szorosabban körülötte a szomszéd házakon "hivatalból felszerelve" vagy 5 (öt) román zászló, mintegy bizonyítva a bekerítettséget... A nemzeti színű padokkal pedig én úgy vagyok, hogy nem szivesen ülnék le egyik nemzet színeire sem, nem hogy mondjuk a magyarra ráüljek. De lehet, hogy a vérmesebjének esetleg bizonyos "ülő tevékenységre" jön ingere a "román szinű padok láttán". Nekem egyszerűen gusztustalan, hogy egy nemzeti szimbólumot padokra, oszlopokra, közterekre, úttestre tegyenek. (Miért ne bugyira, WC-papírra, óvszerre ??? - ugye Funár-tata?)
-Lunatic 08.06 01:24
Tudnál "szerelni" egy linket arról az 1686-os térképről, nagyon érdekelne.

Hopp, hát csak becsúszott "egy kis politika", bocsi.

Minden jót, jó nyaralást, szép tájakat, minél kevesebb defektet és rendőrt odatát - és minél több felejthetetlen emléket.

stempi Creative Commons License 1999.08.09 0 0 386
Bocs elneztem ;(: most neztem meg melyik forumban vagyok! Politikat korrigalni Melyvizre!
stempi
stempi Creative Commons License 1999.08.09 0 0 385
Sziasztok!
Nemtom, hogy vagytok vele, de szerintem Erdelyhez (sajnos) mar hozzatartozik a politika is, ugy mint a szamarhoz a hosszu fule. Termeszetesen nem kell tulzasba vinni a politikat, de miert zarjuk ki a topicbol teljesen ezt a mufajt (pl. nekem fizikai oromkot okoz, ha neha kimondhatom, hogy Funar egy marha; ezzel nem szegenysegi bizonyitvanyt akartam kiallitani magamrol, de hat ez van!)? Termeszetesen a hazigazdi felugyeletevel, szerintem lehet egy kicsit politizalgatni is, hiszen nemhiaba nyitotta meg a Politika forumban ;)!
Luftwaffe Creative Commons License 1999.08.09 0 0 384
Hat igen, dicso honfitarsaink mindig akkor unnepelnek, amikor mi magyarok szomorkodunk. Romania legnagyobb nemzeti unnepe dec 1- 1918-ban ekkor dontottek el nagy okosan a Gyulafehervaron osszeterelt erdelyi romanok, h ok marpedig Romaniahoz tartoznak. Vagyis ez az unnepuk tulajonkeppen Triannont szimbolizalja.
2. sz. nagy unnep az un. 1989-es "forradalom" unnepe. Ezt mar czimbi elmagyarazta.
A 3. sz. nagy unnep (habar ez lassacskan kezd kimenni a divatbol) aug 23, a 1944-es roman kiugras napja (ha en orszag lennek,ismerve az elozmenyeket, nem lenne pofam ezt megunnepelni).
Most tobb hirtelen nem jut eszembe....

Roman tortenelemkonyvek: Bethlenrol van kb. egy sor, Bathori Istvan nem szerepel, a Rakocziak szinten nem, stb. stb., a gyurgyevoi (Giurgiu) csatat termesetesen Vitez Mihaly nyerte meg 1593-ban (ja, h hogy veletlenul arrajart Bathori Zsigmond fejedelem meg a Bocskai vezette 40ezres erdelyi had, + ez az arra koborlo (termeszetesen teljesen veletlenul :) ) bagazs 5x akkora volt, mint Vitez Mihaly dicso "hadserege")-- hat ezek puszta veletlenek, a korulmenyek rut osszejatszasa ( :))) ), az ilyesmire szot sem erdemes vesztegetni.
Na, meg tudnek ilyeket meselni, de most mar le kell allitsam magam, kezdek beporogni ....-:)))))

Lunatic Creative Commons License 1999.08.07 0 0 383
czimbi:

Vettem az utalást, azért köszi, hogy kifejtetted nekem,
nem akarom én sem elpolitizálni a dolgot, csak kiváncsi voltam, és nehéz korrekt forrást találni, erről nem beszélnek az emberek sokat...
:(
Lunatic

czimbi Creative Commons License 1999.08.06 0 0 382
Jók legyetek hétfőig!
Czimbi
stempi Creative Commons License 1999.08.06 0 0 381
Kellemes hetveget!
czimbi Creative Commons License 1999.08.06 0 0 380
Lunatic!

Erdély rövid román történelme éppen erről szól, az állandó félelem, álnacionalizmus és az erdélyi föld féltése; érdekes, hogy a román nemzeti ünnepekkel kapcsolatosan ezt igen jól észrevetted; a nagy bajuk a románoknak, hogy Erdélyt elfoglaló hőseiket (lásd Mihai Viteazultól Avram Iancun keresztül a négyéves magyar világig a második világháború alatt), valahogy mindig lenyomták a magyarok. Aztán nagy testvéreik, a franciák Trianonban tálcán átadták Erdélyt. És ezután nem kell magyaráznom tovább a grandomán román próbálkozásokat!

Egy nagyon friss "nemzeti" ünnep története: a decemberi forradalom ugye Tőkés László temploma és lakása előttről indult (ott voltam a tömegben, mint elsőéves egyetemista) és már egy hete tartott, amikor Bukarest is "felébredt", pontosabban a puccsisták elkezdték munkájukat. És melyik dátum lett nemzeti ünnepnek nyilvánítva? Persze a bukaresti...Tőkés nem volt eléggé román és különben is ugye Temesvár "gyanús" város a sok magyarral, némettel, szerbbel. Azóta is Temesvár külön emlékezik meg az akkori történésekről...

Hosszú a sor, de ez a topic hadd ne legyen átpolitizálva teljesen!

Czimbi

Lunatic Creative Commons License 1999.08.06 0 0 379

Köszi czimbi!
Megtiszteltetés egy ilyen társasághoz tartozni!

Mondtad, hogy nemzeti ünnepen kell Erdélybe menni...
hát én akkor voltam...
román nemzeti ünnepen. És nem éreztem jól magam mint magyar...
(ezt is csak hallottam, bocs hogy ennyit kérdezek... de tényleg igaz, hogy Románia nemzeti ünnepei, olyan időpontokra esnek, amikor sikeresen támadták Magyarországot, vagy területet csatoltak el?)

Katonai felvonulás, mindenhol lobogó,
sarkokon géppisztolyos rendőrök...

de nem emiatt szeretem Erdélyt...
:)
Transilvania a latin megfelelője nemigaz? Van egy 1686-os térképem (másolat) Erdélyről, három nyelvű (!)
és alig látni egy-egy román hangzású települést?
Ez eleve megdönti a kontinuitást...
Magyarul fenn vannak, de érdekesen: pl:
Giula Feyrwar

Nekem még egy román törikönyvben is volt szerencsém gyönyörködni (magyar nyelven... a kisebbségnek.)
Mit gondoltok, a náci Németországot legyőző hatalmak közül hányadik helyen szerepel Románia, mint győztes hatalom?
Tehát az amcsik és a szu után még kik jönnek?

Lunatic

czimbi Creative Commons License 1999.08.05 0 0 378
Stempi!

Igen, Ardeal, jól tippeltél! De érdekes, hivatalosan ugye nem lehetne használni a Transilvania nevet, de akkor elsősorban a szőrösnyelvűek soraiban kellene csapást vágni, mert ugye román nyelvéről én mindig csak ezt hallom!

Ezek a szerencsétlen próbálkozások a román történészek és a mai román politika felől, hogy bizonyítsák a román kontinuitást és ezzel párhuzamosan a magyar "gyökértelenséget", eddig ugye mindig kudarcba fulladtak, lásd csíkszeredai ásatások, gyergyószárhegyi Lázár kastély melletti turkálások, Funar főtere mind mind látványos fiaskóval végződtek...sehogysem került elő Decebal, esetleg Mihai Viteazul bocskora, ellenben avar, hun, középkori magyar házak romjai, magyar nemesi temetkezési helyek annál inkább...
Érdemes megnézni a nagyváradi Múzeum ezirányú román erőlködéseit (Kőrösök közötti ősi román jelenlét bizonyítékai, stb.) és ezek után már nem tudod komolyan venni őket.:-).

Czimbi

stempi Creative Commons License 1999.08.05 0 0 377
Luftwaffe!
Funarnak keves a "bekaphatja"! Ha eljon Szegedre, szivesen elmagyaraznam neki egy _katolikus_, Kolozsvarjat szereto, elkeseredett srac erzeseit. 5 perc alatt es garantaltan fajdalommentesen. Na de tema lezarva, mert meg a vegen rank fogjak, hogy szeparatista osszeeskuvok gyulekezete vagyunk ;)))!
stempi Creative Commons License 1999.08.05 0 0 376
A kolozsvari Mihaly templomban a Ceausescu ideje alatt is elenekeltek minden itteni es ottani magyar unnepen a szekely es magyar himnuszt. Ott tanultam meg a magyar himnuszt es ott lattam csak apamat sirni..
Amugy tenyleg nem Kolozsvarbol all Erdely, hal' Istennek. Amugy nem tudjatok, melyik nev tagadja Erdely magyarsagat (lehet, hogy rosszul fejeztem ki magam): Ardeal, vagy Transilvania? Szerintem Ardeal...
stempi.
Luftwaffe Creative Commons License 1999.08.05 0 0 375
Kosz, czimbi, ez jolesett. :))
czimbi Creative Commons License 1999.08.05 0 0 374
Lunatic!

Ha Erdély magyarlakta településeit sikerül egyszer bejárnod március 15-én, augusztus 20-án, az aradi Vértanúk ünnepén, vagy csak egyszerűen vasárnap és ünnepnapokon beülsz egy misére, vagy résztveszel egy szabadtéri rendezvényen (csíksomlyói búcsú, gyergyói határkerülés pl.) hallani fogod a székely és magyar himnuszt, látni fogod a piros-fehét-zöld zászlóerdőket és egy kis huncut román alibi lobogót is persze..., ezt látnod kell, tehát ha teheted, legközelebbi utadat egy ilyen rendezvény időpontjára időzítsd!
Tehát azon megyékben, ahol a magyar kisebbség a többség, ott ez a himnusz-zászló kérdés nem téma, a szórványokon már kényesebb a helyzet, de ott is vannak kiskapuk, amiket ki is használnak! A kolozsvári Mihály templomban is eléneklik a magyar himnuszt hétről hétre Funar tőszomszédságában...
Czimbi

czimbi Creative Commons License 1999.08.05 0 0 373
Helló Mindenkinek!

Olvasva az utóbbi hozzászólásokat, felhívom figyelmeteket, hogy Erdély nemcsak Kolozsvárból áll, szerencsére és ott sincs végveszély, tehát a vészharangokat még nem kell megkongatni!:-))

Az ominózus nagyváradi MOL kút kapcsán megjegyzem, egy közeli barátom is megjárta a hamis pénzváltókkal; most közvetlenül a határ közvetlen közelében portyáznak, szintén BMW-vel, ugyanaz a társaság, tehát legyen ez egy újabb figyelmeztetés, akinek lehet szóljatok újra és újra, lassan már rongyosra beszéltem a szám ezügyben mindazoknak, akik Erdélybe indulnak; sajna többet tenni nem tudunk, mert az ottani zsernyákokat ezek a gazemberek cakkompúder megveszik és így bárhol állhatnak autóikkal; az átvert haverom már szélsőséges ötletekben gondolkozott az eset után (AIDS-es tű, gázspray, veszett macska a szemük közé, stb.), persze inkább a tehetetlen ség és a düh hozta ezt ki belőle; érthető!

A tegnap este a híradókban megint járványt emlegettek Romániában; Jászvárosban az aljanépe között megint terjed az agyvelőgyulladás; ez megint menetrendszerűen bekövetkezett; viszont hozzátehetnék, hogy a magyar turisták által leginkábbb látogatott magyarlakta vidékeken nem jellemző, sőt egyáltalán nincs semmi gond; szerintem így volna fair!

Üdvözlöm az új emberkéket a topicban, Lunatic, Luftwaffe, egy kitartó, szívós kemény magot képviselő társaságba keveredtetek, ahol mindig örömmel fogadjuk az újakat, igaz, most az uborkaszezon közepén tartva lanyhult a forgalom, de a hó végén mi lesz itt! Mindenesetre én még jó ideig gépközelben leszek, előreláthatóan a hó végén fogok eltűnni egy hétre.

Czimbi

Luftwaffe Creative Commons License 1999.08.04 0 0 372
Nem terjesztek en itten legendakat... De egyszer tenyleg megtortent. Igaz, tobbszor nem.
De abban azert egyetertunk, gondolom, hogy Funar bekaphatja -:))))
Seamus Creative Commons License 1999.08.04 0 0 371
Ne gerjesszuk mi is a legendakat, igy megy hire a vilagban annak h Romaniaban rendszeresen lopjak a magyar zaszlokat a konzulatusokrol es ezzel penzt lehet keresni:-) Egy darab ilyen eset volt.

A himnuszeneklessel tenyleg az a helyzet h az Alkotmany tiltja idegen felsegjelek hasznalatat (ez a cimer, zaszlo, himnusz lenne). Viszont, ha az ember vegigsetal Szekelyfoldon marcius 15-ken akkor a '48-as szobrok, emlekmuvek mindenutt tele vannak magyar zaszlokkal es mindenutt magyar es szekely himnuszt enekelnek.

Luftwaffe Creative Commons License 1999.08.04 0 0 370
Korrektura: amugy = amit
Luftwaffe Creative Commons License 1999.08.04 0 0 369
Hat igen, Goga "megvette" (azaz inkabb 1918 utan odacsokoltak neki) a Boncza-kastelyt. Persze h nem emlekeztet semmi Adyra, mert ennek a muksonak volt egy nagy baja: nem latinnyelvunek szuletett.
A zaszloval kapcsolatban igaz a hir : tavaly pl. Kv. "igen nagyrabecsult" polgarmestere parancsara harom tag fenyes nappal kivonult egy emelokosaras autoval es eltarhaltak a zaszlot. Lett belole egy kis cirkusz, de a tagok a vegen jutalmat kaptak.(minden yo, ha a vege yo :))
"Tényleg büntetik a magyar címer és himnusz használatát, éneklését?"
Azt hiszem, van valami olyan passzus a roman alkotmanyban, amugy lehet igy is ertelmezni.
Lunatic Creative Commons License 1999.08.03 0 0 368

Köszönöm szépen az infót, valami ilyesmire emlékeztem én is,
de nem voltam benne biztos. (a Mátyás szoborral kapcsolatban.)

A Petőfi házat nem láttam, viszont a Boncza birtok, Csucsán Octavian Goga múzeum, mintha nem is élt volna ott egyik legnagyobb költőnk. :(

Kincsesvárosban (Claudiopolis?) legjobban a nemzeti színüre festett padok tetszettek, meg hogy egy helyen lehet kinn a magyar lobogó, a követségen...
s aki onnan lelopja egy havi átlagfizetés jutalomban részesül... (legalábbis így járta a mendemonda... nem tudom, hogy van-e valóságalapja...)

Tényleg büntetik a magyar címer és himnusz használatát, éneklését?

Nagy vágyam mégegyszer eljutni Erdélybe,
de olyan helyekre is ahol idáig nem voltam...(lásd lejjebb)

Javaslatokat, kihagyhatatlan látnivalókat szívesen fogadok...
Köszi
Lunatic

Luftwaffe Creative Commons License 1999.08.03 0 0 367
K. Lunatic: a pontos szovegre nem emlekszem, de kb. az az ertelme, hogy Matyit senki sem birta legyozni, csak a sajat nepetol (ertsd: romanok) szenvedett vereseget Baia-nal (kisvaros Moldvaban, a hegyek kozott).
Szoval Mathias rex nagy roman kiraly volt (egyebkent kb. ugyanez szerepel a roman tortenelemkonyvekben is). Szerintem Matyi kiralyunk forog a sirjaban...
A matyas-hazon levo felirat undorito, enyhen szolva meghamisitja a tortenelmet.(hamisitas No.1)
Lattad az emlektablat a Petofi-hazon? Az meg szomorubb. Roman+angol nyelven emleket allit 40ezer hos roman legyilkolasanak es x hos roman falu felegetesenek a magyarok altal 1848-49-ben. (hamisitas No.2)
Na most kepzeld el, jon kulfoldi turista es neadjisten tud angolul es elolvassa ezt a "dicso" szoveget. Milyen franko velemenye alakul ki rolunk, magyarokrol?!
stempi Creative Commons License 1999.08.03 0 0 366
Kedves Lunatic!

Ha csak annyi lenne a baj kincsesvarosban, akkor en lennek a legboldogabb ember.
" de elcsúfította a sok panelház a völgy oldalán... " mire gondoltal? A Donat negyed osszeragasztott paros tizemeleteseire? Akkor azok a tombhazak a '70-es evek elejen epultek, mert ott nottem fel. Amugy hulye teruletrendezessel tenyleg sikerult eltuntetni a 9 eve meg oly kedves varost...
stempi

Lunatic Creative Commons License 1999.08.02 0 0 365
Igen jártam már Erdélyben, az iskolámmal tánckörúton de ez lényegtelen. A fontos az hogy életemben először jártam Nagyváradon, Csucsán, Kolozsváron, Torockón és egész életre szóló élmény volt. A Házsongárdi temető fantasztikus, zseniális volt az idegenvezető is...
Amit kérdezni szeretnék: Mi a pontos felirat, és annak magyar fordítása a Fadrusz (sajan nem tudom, hogy kell írni helyesen) szobron.
Továbbá nem vagyok szélsőséges érzületű, de kissé dühített a Mátyás szülőházon lévő román és angol nyelvű felirat tartalma...

Mi is megálltunk megnézni Kolozsvár látképét, de elcsúfította a sok panelház a völgy oldalán...

Sok türelem kell még, több mint Örkény gondolta...
sajnos

lalcus Creative Commons License 1999.08.02 0 0 364
megegy, mit szoltok a hirhez:
Fideszes nyári egyetem: Funar feljelentette a résztvevőket

szerintem ez ugy ahogy van baromsag, valamelyik magyar hirugynokseg raugrott Funar ismetelt hujesegere. Egesz ejszaka ezt mondtak be hirkent a radioban, ellensulyozva valahogy a Martonyi latogatast. De reggelre a Kossuth reggeli kronikajaban mar nyoma sem volt a hirnek...tehat annyira megsem fontos.

lalcus Creative Commons License 1999.08.02 0 0 363
Sziasztok ismet itthon vagyok csutortokig.

Jelentem, hogy megnyitottuk Romania elso Telehazat Szekelyudvarhelyen:
Internet hozzaferes, emilcimek, telefonalas, fax-postafiok, targyalohelyseg, mindenki irodaja, Cd-iro, eloadasok stb... barki bejohet, szivesen fogadjuk...
Udvarhelyen, a MOL kuttal szinte szemben.

Petranak, es mindenkinek aki talalkozora jonne
elerhetosegem Udvarhelyen penteken-egesz-nap-es-szombaton-delelott: a telehaz szama: 66-213494 Telehaz, Studio Nova SRL, uzenethagyas Novak Lajosnak.
A talalkozo szombaton, 7.-en lenne es delutan, az alant leirt Homorod nevezetu helytol nem messze.

Ujabb figyelmeztetes autosoknak: a H-betut tegyetek ki hatulra, mert engem tegnap (Tordan) ejjel a H betu hianya miatt (mert persze minden egyeb rendben volt es a rendszamon a magyar trikolor alatti H nem jatszik) buntettek meg a hivatalos 100.000lej helyett 50.000 lejre nem hivatalosan. A rendorur a nagyobb hatas kedvert a nala levo torvenykonyvbol felolvasast tartott, amibol kiderult, hogy a H betu nelkul en sulyos szabalysertest kovettem el, es megtudtam azt is, hogy a betu nagysaga-szine, a feher ovalis matrica merete is meghatarozott a torvenyben (ha valakinek cimeres van, akkor azt ragassza at, barmikor belekothetnek).
Ezzel az autoval immaron ketto eve jarkalok kifele elegge gyakran, ezideig meg sohasem kotottek bele a H betu hianyaba (kopp-kopp masba sem). Az elozo automon monacoi felsegjel volt a magyar rendszam folott, es azzal sem foglalkoztak. Meg a magyarok sem, pedig az beismerem, jogos lett volna.
Ja,egyebkent sapka sem volt rajtam...
Szoval csutortokig szabvanyos H betut kell vennem.

Retyezat es egyeb turista terkepek a neten valamint hasznos informaciok:
http://www.geocities.com/Yosemite/Falls/5530/mountHun.html

stempi Creative Commons License 1999.08.02 0 0 362
Sziasztok!
Fd! Aug. 15-ike tajekan en is Gyergyocsomafalvan leszek! Sajnos Ujfaluban az anyai rokonsagommal mar reg nem tartjuk a kapcsolatot. Csak egy nagynenemmel, nagyin keresztul. Volt annyira "szekely", hogy Amerikabolo eloszor Mo-ra, majd vegleg hazakoltozni..
Azert, ha sikerul, ellatogatok Ujfaluba, csak ra kell vennem a baratnomet is :(!
stempi.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!