Jó nagy zivatart éltünk át ma délután sajnos borsónyi jég is volt. Szép a cseresznye végre de most majd elkezd repedezni. Tegnap tettem ki a dinnyepalántákat ... viseletesek lettek. Rosszul vetettem az első adag kukoricát mely mélyre sikerült .... a második menet 3 centi mélyre ment és az már szépen kikelt.
Tavaly csináltam csiliszószt eritrittel. Nem szoktam eritritet használni, mert nem szeretem az ízét, de régebbről volt kimaradva és úgy voltam vele, hogy fogyjon el végre. Most felbontottam egy üveggel és össze volt állva benne az eritrit nagy darabokban. Mitől van ez? Készítésnél a forró csilipépbe tettem és úgy tűnt felolvadt. Tehát kihűlés után állt össze valamikor.
Évek óta használom és tényleg jó. Én még virágzás előtt is, igaz, többnyire úgy, hogy összevágott nadálytő levelekkel mulcsolok. Az is pont annyira jó, szépen elkomposztálódik.
A nadálytőben valóban a kálium a leginkább ismert, de van benne más is, pl. nitrogén is.
Csalánlével van tapasztalatom. Erőteljesen növekedő vastag szárak, nagy húsos levelek, eleinte azt gondoltam nem is fognak teremni csak lombjuk lesz. Elég nagy távolságok voltak a fürtök között. Nadálytőt eddig csak képen láttam pedig tetszik, jó lenne kis tó mellé egyet beszerezni.
Most az Amazon hatására vesz fel sok nitrogént a paradicsom, állítólag a levegőből. Erősek, nagyok, egészségesek egyenlőre. Azt írja, a termésmennyiséget is növeli. Egyenlőre szép fürtök alakulnak.
A nadálytőben sok a kálium, a csalánban a nitrogén. Tehát attól is függ, mit használunk, hogy milyen növényre kell és a növény milyen állapotában.
Úgy tudom, hogy pl. paradicsomra virágzásig csalán, utána nadálytő.
Tapasztalatom nincs, mert lusta vagyok az erjesztett levekkel vacakolni, a saját nadálytő kevés is lenne ehhez. A patakparton tudnék szedni, a paradicsomnál érdemes is lenne kipróbálni.
A sóska tudtommal a második évtől magzik fel. nekem szedés közben nem probléma kitördelni a magszárakat. Kb. 20 tövecske van, ezekről rengeteg levél lejön, sosem vágom csak leszedem.
Amiért leültem, és írásra szántam magam, az nem más mint a ma frissen szerzett infó megosztása.
A börzén a kertészt kérdeztem, hogy van.e tapasztalata a fekete nadálytő öntözővízzel kapcsolatban,
mert a héten bár a neten leveleket ír, de Én egy az egybe, a száras, virágos növény áztattam be,
és azt szeretném megtudni, hogy ez így jó, vagy csak valóban leveleket kellett volna beáztatni,
majd az érlelt lével permetezni? És kell hozzá csalánt is keverni, mert a neten ilyen infó is volt.
Azt mondta Ő 3-4 éve egy hordót félig megpakolt nadállyal, majd felengedte vízzel, és a tetejére komposztot rakott,
azóta is ezt használja, illetve mindenféle gyógyfüvet ebbe az elég szagos löttyibe rak folyamatosan, többek között csalánt, pitypangot stb..
Kérdeztem, hogy milyen hígítási arányban alkalmazza, azt mondta ez egyedi. ki kell kísérletezni!
Pl a paradicsomnak ha elkezd sárgulni a levele, le kell fújni ezzel a hígított lével, és 3-4 napon belül újra kizöldül.
Tehát ha valakink van otthon fekete nadálytöve, akkor érdemes kipróbálni, és ha valaki esetleg rendszeresen használja, írjon már róla,
hogy miként teszi? Milyen gyakorisággal, milyen arányba hígítva stb.
"Permetlé készítése
1 kg levélhez 10 liter esővizet adjunk. A levet mindig tiszta fahordóban, fakádban (növényvédő szeres nem alkalmas!) vagy zománcozott edényben készítsük el. Ha a lé kezd nyálkás tapintású lenni, többször keverjük meg. Öt-hatnapos erjesztés után a levet háromszoros, illetve ötszörös hígításban használhatjuk. Ha áprilisban készítjük, a léhez mindig tegyünk kevés gyökeret is. Az erjesztett lével permetezhetjük a növényeinket, vagy be is locsolhatjuk a talajt. A hatása még jobb, ha ekkor erjesztett csalán lével keverjük össze. A kiáztatott nadálytőleveleket se dobjuk el, kiváló talajtakaró, de beletehetjük a komposzt halomba is, csak arra ügylejünk, hogy ne kerüljön egy helyre sok belőle. Frissen vágva se tegyük komposztba, hanem csak 2-3 napos fonnyasztás után . A leveleket talajtakarásra, zöldtrágyának is használhatjuk."
Ma egy kertészeti börzén voltam, és amikor megláttam a sóska sort eszembe jutottál, rákérdeztem a sóska folyamatos felmagzására.
Azt mondta a kertészfiú, hogy vannak olyan fajták amik folyamatosan felmagzanak, de ha szeded, illetve visszavágod akkor ez elviekben nem jelent problémát.
Én most amit áttelepítettem (jó öreg már, de sikerrel vette a költözést), kipótoltam frissen ültetettel, és a friss nem magzik, az öreg minden héten magba indul,
de régen otthon is ez volt, hogy mindig lekaszáltam, és újból magba ment. Kíváncsi leszek a frissen ültetett milyen lesz.
A Tiéd idén ültetett, vagy több éves már?
Nem lehet ez is jobban szereti ha minden évben frissen van ültetve, olyan esetleg mint a petrus, és a mángold?
Sajnos a mángoldot, amiről télen, és tavasszal csemegéztem, kivágtam, így nem tudom, hogy hány évig lehetne szedni, vagy ha másodikba magszárat nevel azzal tönkre is megy? Vagy esetleg ha nem engedjük magba menni, akkor tovább terem? Az idei mángold ültetésem majdnem mind tetves lett, pont az előbb metéltem a leveleket le róla, csak az eső bezavart.
A San Marzano egy nagy család. Én ugyan finomat meg nem találtam köztük, nem is tartom már évek óta. Mind ugyanolyan ízű es állagú mint a Roma csak nagyobb.
Én aszalni is a finomat szeretem. A roma nem ízlik. Van egy San Marsano típusú pari, azt szoktam, de most nem vetettem, mert a 10 ujjúban reménykedek. Azt ígérik, finomabb a SM-nál.
Én mindig tartok 2 tő Roma paradicsomot. Enni nem finom, de aszalni tökeletes, keményhúsú kevés lével. És többnyire elég sokat terem, bár voltak évek amikor valami nem jött össze és más fajtákat kellett aszalni.
Nagyon elegem van már a sóskából. Ahogy levágom a felmagzott szárakat, rögtön elkezdenek nőni újra. Most akkor minden évben az lesz, hogy áprilistól októberig vághatom le az 500 felmagzott szárat kéthetente? Nincs valami módszer, amivel csökkenthető a felmagzás? Még csak nem is locsolom gyakran, de rögtön felmagzik újra.
Igen, köszi, de én nem akarok olyat, az a helyzet. Novemberben elültettem a Rajnai törpét, februárra az sem törpe volt, mert már 70-80 cm-nél tartott (a föld felett mérve), kénytelen voltam neki kihúzni egy rácsot, de nagyon ronda volt, nekem nem tetszett.
Most egy 150-es karó van a pari mellett, meglátjuk, mire elég.
Az említetteket ismerem, Romát nem vennék többet én se (azért vettem a mini San Marzanot, ehelyett, de ez nem mini, ahogy elnézem, vagy nálam nő minden túl, hiába, jó sok komposzt van a magaságyásban), de azért van most nekem több másik bokorparim is: Vilma, Snegirjok és Blaue Zimmer is.
Nem lecsüngetésre gondoltam, hanem a szár alsó részét lehet megrogyasztani kicsit.
Nekünk az összes fajtánk magas, ezek ízlenek, beváltak.
Egyszer volt Manó, az nekünk túl savanyú. Volt Vilma is, az balkonparadicsom, pici tömzsi, de csak átlagos ízű, jelképes mennyiségű paradicsom terem rajta és borzasztóan atkásodott.
Determinált már csak díszparadicsom van,Fuzzy Wuzzy, az csak nemrég kelt ki a tavalyi növény cserepében. Az egészen alacsony, nagyon bokros és fehéren bundás, szép, csíkos, csúcsos termésekkel. A neten mindenütt finomnak írják, de a valóságban teljesen ízetlen, szóval az nálunk csak dísznövény, tavaly egy bogyót se ettünk meg róla.
Azt még megpróbálhatod, hogy távolabb leszúrsz még egy karót, a két karó közé zsineget kötsz és azon vezeted tovább vízszintesen.
Ha mini volt a tasakon a nevéhez írva, akkor a termése lesz mini, maga a növény folyton növő. Én kerestem 1-2 éve ezt a fajtát, de nem kaptam. helyette találtam a 10 ujjút. nem mini a termése, de nagyon tetszik az alakja, és hogy kifejezetten jó ízűnek írják. Állítólag finomabb mint a San Marsano.
Igen, van mellette karó most is, még nem nőtte ki, de láthatóan szeretné majd, mert a kiültetés óta annyit nőtt, hogy úgy néz ki, hogy nagyon magas akar lenni. Méghogy "mini".
Most 60 cm magas, és 2 hete van kint a magaságyásban.
Nem tudom, hogy determinált-e. Fogalmam sincs, azt nem írták ott, ahol a magot vettem.
Nem akarok kétméteres karót, az is túl nagy, én kisebb paradicsomokat szeretnék, de ez itt megbolondult és úgy tűnik, hogy nagyra akar nőni. Ezért kérdezem, hogy mi van, ha letetejezem.
Még sose volt ilyen paradicsomom, én kis bokorparadicsomokat szoktam termeszteni. Egyszer, anno, még nagyon kezdő voltam, vettem egy koktélparadicsomot és nem tudtam, hogy az is sok méter magasra képes nőni. Leszúrtam mellé egy karót, amit aztán kinőtt, és lehajlott a szára, egészen a földig lógott, de annyi édes paradicsomot soha nem ettem, pedig nem csíptem le a hónalj-hajtásokat (nem is tudtam, hogy kell), és csak néha kapott vizet.
De most nem szeretnék ilyet, bár az is egy lehetőség, hogy ha túlnövi a karót, akkor lecsüng egy darabig.