Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1603

Itt is sokan veszik a fenyokerget, mert mutatos - de nekem igazan nem tetszik, tul mesterkelt, no meg nem segiti a munkamat annyira mint a daralt.

 

Az en "nagyuzemi" daralt mulchom amugy is keverve van mar elkorhadt, mulch-csal, ami mar fold. Az elso nagyobb eso utan ez a finomabb reteg lemosodik a foldhoz kozel - a tetejen a fa daralek marad.

 

A gyomok is nonenek, de nem igen teszik.  Nekem megeri a "macera", mert igazibol nem annak tartom.  Egy-ket mozdulattal megvan, es a noveny szepen novekszik tole.

 

Ugy vettem eszre, minden fele szaporodas szepen megy - az indas, a bujtatasos, a magos, a torol hajto... 

Előzmény: Tánya- (1602)
Tánya- Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1602

elkotorom a mulchot - ultetes utan vissza lehet kotorni, es kesz.  Ha osszekeveredett volna a folddel - locsolas majd rendbeteszi, bemossa a foldet.

 

Hát igen, erre mondom, hogy macerás:) arról nem beszélve, hogy ha földdel keveredik, már jó kis táptalaj a gyommagvaknak. 

 

Erdekes amit mondsz a legyokeresedesrol, igaz en a daralt mulchot hasznalom nem a kerget - de a novenyeim csodalatosan szaporodnak a mulchon.

 

Nyilván nem mindegy, milyen frakciójú mulcsról van szó és milyen növényről. Meg hogy milyen fajta terjedésről: magról, vagy indák, sarjak legyökeresedésével új tövek kialakulásáról vagy tőből való sarjakkal történő terjeszkedésről. És nálad amúgy is apró darálékról van szó, nálunk meg a jó nagydarabos fenyőkéreg a sláger. Egészen más a kettő ebből a szempontból. 

 

Szépek a növényeid!:)

Előzmény: ZsuR (1595)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1601

Igy van, irtam is elobb, hogy nem a kereg mulchot hasznalom hanem a daraltat, az jobban bejott nekem - meg kinezetre is.

 

Ami nagyon fontos volt, hogy korhadjon bele, potolja a tapanyagot, alakitsa a szerkezetet - no es legyen a magoknak, hajtasoknak jo talaj a szaporodashoz.

 

Igen, vannak gyomok, de ezzel mar tudok banni, es persze most fedeztem fel ezt a termeszetes gyomirtot, amit kiprobaltam, es csodalatosan mukodik.  Ami meg ezek utan is marad, azt ki tudom gyomlalni - foleg az evelo gyomok.

 

A fu nyesedekkel nem mulcholok, marad a fuvon.  

 

En sem hasznalok geotextilt.  Nincs ra szuksegem.


A legjobb gyomosodas gatlo a suru novenyzet :)).  Sikerult a kert nagy reszeben elerni, igy igazan nem panaszkodok a gyomokra :)).

Előzmény: CBNora (1598)
CBNora Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1600

Többféle muhar is van, egynyári, fagyérzékeny füvek. Mindegyik akkor kezd kelni, mikor elég meleg van, kora tavasszal még nem.

Nálunk a frissen vetett fűben a pirók ujjasmuhar (Digitaria sanguinalis) jelent meg tömegesen. Első évben siralmasan nézett ki az egész. Marha nehéz kihúzni, a töve több helyen legyökeresedik, a környékünkön talpas muharnak hívják. Télen kifagyott, következő évben már nem volt zavaró az a pár tő, ami ki tudott kelni a sűrűbb fűben.

A muhar fajok (Setaria verticillata, S. viridis a leggyakoribb nálunk) inkább a veteményesben és az évelők között kelnek ki, ezek is kifagynak ősszel és ezeket kihúzni is könnyű.

Előzmény: zytasu (1597)
Tánya- Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1599

Éppen ezért kell sokat variálni a tervezésben, hogy élőben már ne kelljen.

 

Azoknak, akik csak nézni szeretik a kertet és kertészt fogadnak a fenntartásra:) 

Na meg olyan kertben, ahol van a sziklakert, meg a talajtakaró, meg a cserje, meg a virágágyás - úgy külön. Mert olyan kertet, ahol vegyes beültetések vannak, nem lehet készre tervezni. A kert egy állandóan változó, növekedő élőlények alkotta tér. 

 

Sőt, nemcsak a mulcs nem, de esetenként még a textil sem akadályozza.

 

Hogynepersze:) a kis geránium vagy mondjuk margaréta hajtások csak úgy döfik át a geotextilt:) 

 

Kertészkedtél már a gyakorlatban is?

 

Nem, dehogy. Csak elméletben szeretek gyomlálni és csak elméletben voltam boldog, mikor végre eltűnt a fenyőkéreg-terítés a virágok közül:)

Előzmény: sz_attila (1593)
CBNora Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1598

Te nem fenyőkéreg mulcsot használsz, ahogy én sem. Én csak egyszer vettem egy zsákkal Medve macskánk házikója köré, hogy száraz lábbal tudjon bemenni, ne sározza össze a házikót. Azon tényleg elég kevés növény kelt ki, míg nem került rá föld. Őszintén szólva nekem nem tetszik.

A fűnyesedéken sem nő ki egy darabig gyom, elég jó zárt réteget képez, de pár hónap alatt lebomlik, pótolni kell, és utána a benne lévő magok (a mienkben van, még a szomszédból kapottban is, ahol két hetenként nyírnak) elkezdenek kelni. Nem vészes, de kelnek.

Egy részre gallyaprítékot szórtam ki. Mint már az árnyékkertben írtam, rengeteg Heuchera magoncom kelt ki rajta. Ősszel, tél elején megjelentek a lila levelű Geraniumom magoncai is, aminek szintén nagyon örülök. Egy évig elég jól akadályozta, hogy az alatta lévő földből kikeljenek a gyommagok. Tavasszal pótolni kellene, meglátom, lesz-e hozzá anyag.

Sehol nincs geotextillel vagy egyébbel alábélelve, egy saját kertere nehéz olyan végleges tervet készíteni, hogy később ne akarjak semmit átültetni. Azt is szeretem, ha a növények némileg önállósítják magukat, és itt-ott terven kívül fölbukkannak.

Igaz, a gyommentesség megoldhatatlan, de ez sztem nem olyan nagy baj. Ahol már sok az évelő, nem akkora munka kigyomlálni, ahol meg még nagyon kevés, nem mulcsozok, hanem kapálok.

Előzmény: ZsuR (1595)
zytasu Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1597

Nem becsülöm alá egyátalán, életemben nem gyomoltam annyit, mint most a két évben…. Ill. tavaly már sokkal kevesebbet kellett…

 De nem akarok füvet vetni…egyrészt nagy terület, másrészt dimbes-dombos…. Sztem sokkal több baj van vele, mint a többi növénnyel. Nem akarom trágyázni, szellőztetni, locsolni,  meg mit tudom én, mit kellene vele csinálni, állandó munka lenne vele mindvégig – és egy idő után ujra kellene kezdeni az egészet……

1-2 x beleolvastam a füves topikba, csak hüledeztem, és azt mondtam, inkább soha ne legyen füvem… ez nem nekem való….

.vagy nagyon unatkozó emberkének való, hogy elfoglalja magát valamivel, vagy akinek vastag a bukszája.. vagy, aki azt hiszi, hogy ez a  trendi…

Amit te leirtál, hogy mi kellene hozzá elsőre – az minima fél millás, de lehet, hogy keveset gondoltam….  aztán minden évszakban a járulékok…nem vagyok ebbe a kategóriába sorolható.

 ami itt nő, az erőteljes és szép is,- persze, te biztosan fognád a fejed -  tömör  zöld  nyirás után is, nem kell vacakolni vele, nem kér ezerféle gondoskodást és tetszik a pitypang, ibolya, százszorszép benne  J)--- és lassan a minimumra szeretném csökkenteni a területét, csak ahol ez a  praktikus, ott meghagyni.

Vakond koma se zavar nagyon, ha nem viszi tulzásba, elhordom a földet, amit kitur, jó ültető közegnek. Ugy látom, közel nincs annyi túrás, mint 1. évben…

DE nagyon köszönöm segiteni akarásodat és lehet, hogyha látnád a terepet, igazat adnál nekem. Megjegyzem tanácsodat,  a terasz előtti részt ugy fogom csinálni, ha megmarad a terv.

 

Mi az a muhar?

Előzmény: sz_attila (1594)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1596

A bokrok es a fak tovenel kell helyet hagyni levegonek.  Ha nagyon kore rakod a mulch-ot befulled, rothad, gombasodik, szoval elpusztul a noveny. 

 

Faknal kulonosen kell vigyazni, hogy ne halmazodjon fel a mulch - a gyokerek a felszinre fognak noni, a fa tonkre fog menni.

 

Előzmény: sz_attila (1593)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1595

En sokat ultetgetek, es ha elkotorom a mulchot - ultetes utan vissza lehet kotorni, es kesz.  Ha osszekeveredett volna a folddel - locsolas majd rendbeteszi, bemossa a foldet.

 

Erdekes amit mondsz a legyokeresedesrol, igaz en a daralt mulchot hasznalom nem a kerget - de a novenyeim csodalatosan szaporodnak a mulchon.  A gyuszuviragom ket kis csereppel indult - ma mar eleg szep erdom van belole, es minden evben adok a baratoknak, gyerekemnek... es ez mind az apro makszeru magbol jon, sajat magat szaporitja, mulchon...

 

A tobbi is szepen no - a hortenziaimat is magam szaporitottam, sokat elajandekoztam.  Amikor az aga leert a foldre, ratettem ami eppen volt alatta, ha mulch akkor azt...  A sziv viragot meg irtani kellene mar, mert szaporodik az is mint a gyom.

A hosta a jobb oldali kepen a kezdo par to amit vettem... szaporodtak rendesen, tobb mint szaz to lett belole, ajandekozom boldognak, boldogtalannak.

 

Ez a Mama hortenzia, a csemetei szinten a kertemben - baratok kertjeben szaporodnak...

 

Szinten sajat csemetek... a jobb oldali nyuszi fulet iden mar komposztba hordtam, senkinek sem kellett, nekem is tul sok van mindenhol.  Mulch-on szaporodik...

 

Astilbe... egy-egy csereppel minden szinbol, most meg mar rengeteg van.  A hostakbol most mar csak erdekessegeket veszek, mert nagyon sok van a tobbibol.

 

Ennek a bokornak a nevet nem sikerult kitalalni, szinte orokzold, tavasszal van egy hetes idoszak mikor nincs level rajta, csak kicsi, nem jelentos feher virag, hasonlit a viasz viraghoz.  Szeretem, mert no a nagyon nagy arnyekban - mulch-on, es szaporodik szepen.  Osszel a fiamnak addtam vagy 10 kicsi novenyket, mert van egy arnyekos sarok a kertjeben, amivel nem tudunk mit kezdeni

 

Ennyi a mulch-rol... nyugodtan ultethetsz, hobbi gyomlalasnak lehet kis teret hagyni :)), es szaporodnak a novenyek szepen.

 

No meg megint mondom, ezeket a teruleteket - kiveve a fuvet mikor ez a kep keszult - nem mutragyazom...eleg a mulch es a komposzt.

A rhodok alat szoktam tenni savanyitot...mert sekelyen gyokereznek, hamar kimosodik a foldbol a rhodo nomnom.

Előzmény: Tánya- (1592)
sz_attila Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1594

Hát te tudod. De ha alábecsülöd a gyomokat, az életben nem szabadulsz meg tőlük.

Járok egy kertbe évente 4x (a fűvel kapcsolatos cselekvések miatt). A kertépítő annak idején nem irtotta ki rendesen a tarackot. Láttam már ott olyan évelőágyásokat, hogy a gyomtól nem lehetett látni semmit. Húzódott be már a fűbe is. Rettentő volt.

Egy másik kert, ahol én építettem, és járok gondozni is, körbe van véve 3 oldalról gazos, gondozatlan telkekkel, mindössze drótkerítés választja el őket. Ennek ellenére egy kevés gaz előfordul, amely a mulcsból nő ki, valamint nyáron megjelenik a muhar a fűben. Az előzőt kézzel, a másikat permettel távolítom el. A kertet bármikor meg lehet nézni...

Vakond. Télen is túr. Nem alszik téli álmot, hanem aktív. Sőt, most ahol van hó, a föld szinte alig van befagyva. Szana-széjjel fogja túrni a kertedet, ha nem teszel ellene semmit.

Végülis így is szép lesz majd a kerted, mert neked biztosan tetszeni fog. És hát éppen az a fontos, nem? :)

Előzmény: zytasu (1591)
sz_attila Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1593

"mulcsozott területen nem lehet ide-oda átültetni, beültetni, variálni, legalábbis nehézkes."

Hát igen. Éppen ezért kell sokat variálni a tervezésben, hogy élőben már ne kelljen.

 

"akadályozza a tövek terjedését, sűrűsödését, sarjak legyökeresedését, stb."

Francokat. Sőt, nemcsak a mulcs nem, de esetenként még a textil sem akadályozza. A növények ennél sokkal életképesebbek és erősebbek.

 

"(Én is úgy tudom, hogy min. 5 cm, de inkább 7-8 cm mulcsvastagság, ami tényleg garantálja a gyommentességet - de akkor már teljesen el van barikádozva szegény növények töve - ha évelőkről beszélünk)"

Hát terjed a mulcsban, oda gyökerezik, ha túl vastag. Kertészkedtél már a gyakorlatban is?

Előzmény: Tánya- (1592)
Tánya- Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1592

Ez a "nagyüzemi darálék" szimpatikus nekem, nem tudok róla, hogy nálunk csinálnak-e ilyet "nagyüzemben". Bár én semmilyen mulcsozásnak nem vagyok híve - kivéve haszonkert - mert egyrészt szeretek gyomlálni, másrészt mulcsozott területen nem lehet ide-oda átültetni, beültetni, variálni, legalábbis nehézkes. Arról nem beszélve, hogy akadályozza a tövek terjedését, sűrűsödését, sarjak legyökeresedését, stb. (Inkább a besűrűsödött növényzet tartsa a nedvességet, mint a csupasz területeken a mulcs:))

Persze az ebből élők most biztos nem jó szemmel nézik az ilyen véleményt:)

A tápanyagutánpótlás szempontjából azonban nem rossz, de lehet azt érett komposzttal is biztosítani.

 

(Én is úgy tudom, hogy min. 5 cm, de inkább 7-8 cm mulcsvastagság, ami tényleg garantálja a gyommentességet - de akkor már teljesen el van barikádozva szegény növények töve - ha évelőkről beszélünk)

Előzmény: ZsuR (1588)
zytasu Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1591

Köszönöm, Attila,

de számomra járhatatlan út a fű-vetés...esetleg kisebb részeken lehetséges, pl. a terasz előtti kerti pihenőnél - ezt szeretném is majd szépen, hogy ilyen is legyen – bár nem viszem túlzásba ....

 

elhanyagolt terület volt, nagyon... csak annyit tudtam csinálni, hogy lenyirtam rendszeresen, tavaly már sok makacs erős gyomot szisztematikusan kiszedtem, majd szinte tarra nyirtam... persze még nem mindenütt, de  helyenként már egész szép...nagyon sok helyen megjelent a moha is…

a környező részeken is nagyon sok elhanyagolt terület van, tehát ugy gondolom,  semmi értelme  a geotextilnek és a gyomirtózásnak sem... te hogy látod?  bár én nem vagyok szakember...és lehet, hogy sikerülne  igy egy darabig tisztán tartani... de ujból és ujból harcolni kellene ellene... viszont nagy ára is  lenne...ugy pénzben, mint munkában...  igy inkább a természettel együttmüködve megalkuszom egy  kicsit..

ezért szeretnék sok növényt, ami egy idő után teljesen, vagy nagyjából elnyomja a gazt.

 

2 x mulchoztam fakéreggel, eltünt a földben… tudom, hogy hasznos, de mintha soha nem lett volna…

mennyi idő alatt  bomlik le a geotextil? Mennyire hatékony a gyomirtó… ill. meddig fejti ki hatását?

 

Vakonddal a macsekok szivesen játszanak, és órákig türelmesen várják a megjelenésüket.  Igy télen is túrnak? Mert pár kupacot találtam a havon, vagy az másféle őkelme lehet?

 

 

 

 

 

 

Előzmény: sz_attila (1585)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1590

Miert nem?  Lehet velemenyt mondani kulturaltan is :)).

Előzmény: m.musashi (1589)
m.musashi Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1589

na erre most inkább nem reagálnék. inkább legyen ahogy mondod.

Előzmény: ZsuR (1588)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1588

Az 5 cm vastagsagu mulch nem eleg.  Duplaja kell, maskepp sem a nedvesseget nem tartja elegge, sem a gyomtol nem ved meg.  

Az, hogy belekomosztalodik a foldbe az jo - potolja a tapanyagot, javitja a szerkezetet.  A gombak megjelenhetnek akarhol - a rovarok meg csak jot tesznek a biologiai egyensulynak.  

 

Nalam minden evben van mulch szoras, no nem az egesz teruleten, ahhoz tul nagy a kert - de minden evben egy masik teruleten szorok ki mulch-ot.  Egy reszre talan minden masodik evben kerul sor.  Nem kell utan mutragyazni... tokeletesen potolja a tapanyagot a mulch. A gyomlalas szinte 0-ra csokkent, foleg tavaly, amikor a "corn meal gluten"-t szortam ki.  Ugy nez ki mukodik!

 

Milyen mulch... nem a divatos, fenyo "nugget" fajta, hanem a nagyuzemi daralek...csodalatos dolgokat csinal a kerti folddel.

Előzmény: m.musashi (1587)
m.musashi Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1587

én sem azt mondtam fel kell bármit adni,csak hogy vigyázni kell. szoktam úgy járni hogy ezt már nem hagyom félbe és azért is befejezem,aztán hirtelen nem is olyan könnyű kiegyenesedni.:)persze az én esetem más mert átlag napi 5-6 kerten kell végigmenni lehetőleg munkaidőn belül.

 

"kakukkfű is elterjedne, a kamilla - ha lehet -de van többféle meténg, gyöngyvirág, kövérke, vadeper,  varjúhájak, lángvirágok, madárhur, szappanfű, moha is.." remélem ezeket nem a fűben akarod terjeszteni;-)

nem csak a levegőben van jó illatuk,de az étkekben is áldásos,persze ha ezek nincsenek permetezve.

a szereket nem tudom hogy mi az ami kapható és mi az ami nem,mert én nagykerből kapom.

 

ha kiszórsz 5cm vagy még vastagabb réteget azt értelmetlen az évben még egyszer megküldeni./fenyő/ azt se feledjük hogy idővel rohad,komposztálódik és egyrészt sok nitrogént von el másrészt megjelenhetnek gombák,rovarok amiket nem szeretnénk. a vastagságot úgy kell megválasztani hogy a talaj összetételét és a kijuttatott vizet is figyelembe vesszük.láttam már olyat ahol jó vastagon kiszórták vizet nyomtak rendesen csak épp a rózsáknak nem jött be. ha pedig sok kell akkor ne bolti zsákosban gondolkozz hanem nagykerből ömlesztettben azért az sokkal olcsóbb.a magam részéről inkább díszítésnek szeretem használni.

sok mindenből lehet mulcsozni,pár példa: http://probalkozas.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=483780

Előzmény: zytasu (1586)
zytasu Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1586

ugyse bir többet az ember, amennyit bir - de ha hamar feladja, akkor mindig egyre kevesebb sikerül.... egy kis erőlködés, egy kis izzadás még jót is tesz.... állitólag a napi izzadással járó meló megelőzi az érszükületet, és a mérgek is távoznak...

 

nekem rengeteg az ibolya, a százszorszép a "fű"ben, olyan gyönyörű tud lenni! de nagyon szeretném, ha a kakukkfű is elterjedne, a kamilla - ha lehet -de van többféle meténg, gyöngyvirág, kövérke, vadeper,  varjúhájak, lángvirágok, madárhur, szappanfű, moha is.. remélem, szépen elterjednek.

. A kerités mellett méteres füvek voltak, igaz eléggé megizzasztott, mig kiszedtem, de mentákat ültettem helyébe... hát verekedjenek :)) egész szépen mutat még most is a hó alatt... és biztosan van még sok hasonló ügyeskedés, hogy ne a gaz legyen az úr.....a sok füszer nem kiván igazán gondozást, fantasztikus az illatuk, és a kertben, levegőben is kifejtik gyógyitó tevékenykedésüket... legalábbis gondolom :OO

 

"a legtöbb esetben át lehet hidalni a problémát.egyszikű,kétszikű,muhar,totális.minden ellen van valami."  

 

ezt szeretném én alaposan megismerni! 


én ugy olvastam tobb helyen is, hogy 2 x kell mulcsozni... kiszámoltam és fejcsóválva popora ültem...

viszont láttam még szalmával is mulchozni és nem is mutat rosszul... a fűnyesedék nekem kimondottan kedves, és ugy láttam nagyon jól viselkedik.

 

     

 

az első képen az emlitett menták, majd levendula, kakukkfű, és végül a megmaradt és kitartó kapor, nekem tetszenek... tetszik az erejük, az ellenállásuk... mosolyogva fényképeztem őket...

Előzmény: m.musashi (1584)
sz_attila Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1585

Hadd szóljak hozzá :)

5 kertet gondozok full extrásan, összterületük kb. 2000 nm. Elmondom, mi a garancia arra, hogy ne a gyomokból legyen a legnagyobb a választék...

1. Erős, jó minőségű, gondozott füves terület. A gondozatlan, gyenge, beteg füvet idővel elnyomják a gyomok. Tudni kell, hogy a fű ápolása költséges és idő-, valamint munkaigényes feladat, ezért minimalizálni kellene a füves terület nagyságát, ha olcsón és kis fáradsággal akarod megúszni. Attól függően, milyen a szomszédos terület, évente legalább 2x lesz szükséged szelektív gyomírtóra. Nagyon lényeges, milyen talajba veted a fűmagot, előtte mennyit gyomírtóztad a területet totális gyomírtóval. Ajánlatos egy teljes szont csak gyomírtózni, majd szeptemberben vetni a fűmagot (mert feltételezem, nem gyepszőnyeget akarsz rakni, ami úgy. 1000x előnyösebb a vetésnél :)

2. Az ágyásokban a szabadon hagyott talaj felülete 0, azaz nulla négyzetmilliméter. Ezt úgy oldod meg, hogy bőven használsz talajtakarókat, illetve ahol nem, ott mulcsolsz (jah, a talajtakarók alatt is mulcsolsz, de amikor megnőnek, alattuk már nem kell pótolnod). A talajtakarók örökösek, a fakéreg az első szezon végén, télen nagyon összeesik, a következő évben pótolni kell, de utána az már kibír kb. 3 további szezont. A minimális rétegvastagsága 5cm legyen. Erre a területre is vonatkozik a megelőző egy szezonos gyomírtás, főleg, ha tarackos a terület.

3. Vakond. Közvetett módon hozza be a gyomokat. Ajánlom a fű alá letenni a vakondhálót. Az ágyásokban nagy előnny lenne, ha textillel takarnád a felületet a fakéreg alatt, mert a vakond a textil alatt nem tud feltúrni, ezáltal nem keveredik a föld a kéreggel, nem kerül a felszínre. Hiába a mulcsozás, ha a vakondtúrásokkal sok föld kerül a felszínre, ami tele gyommaggal és ott vígan kelnek majd ki a gyomok az összes vakondtúráson. A füves területen lévő vakondtúrásokon nem is mondom, rémálom, mert nem tudsz rendesen füvet nyírni, egy sár eső után, stb.

Előzmény: zytasu (1583)
m.musashi Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1584

ez oké,a mozgás kell.csak aztán mértékkel mert hamar át lehet esni a paripa másik oldalára.

a gyepet nyirni is kell ez igaz,de meghálálja. szép az mikor pl jönnek a hóvirágok,sáfrányok belőle és mire elvirágzik már a fű is szép.mi főleg azért használunk sok gyomirtót mert nincs arra idő egy helyen egy ember fél vagy egész nap csak gyomláljon.igy viszont a legtöbb esetben át lehet hidalni a problémát.egyszikű,kétszikű,muhar,totális.minden ellen van valami.

nem kell mindenhova mulcs.lehet kombinálni a lehetőségeket és akkor még szebb is az összkép.miért kellene évente 2x? nem kell mindenhova.

Előzmény: zytasu (1583)
zytasu Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1583

 mikor kimegyek a kertbe, bizony van, hogy nehéz... egy óra mulva mindenem megolajozódva, abba se akarom hagyni :oo  na azért bevallom, hogy este meg mint a krumplis zsák dőlök el...

bizony azt tapasztalom, hogy sokkal jobbat tesz a mozgás az izületeknek, mint a kényelmesség...  nem szabad az embernek elhagyni magát, és nem a bajokra kell figyelni... egy kis erőfeszités, egy kis akarat és csoda történik....

viszont, ahogy a Mestered nagyon bölcsen mondta, megfontoltan, nem pazarolva az erőt kell mindent csinálni.. nem mindegy, hogy guggolok, vagy térdelek...  van egy kis sámlim, azon araszolok sokszor... váltogatom a módokat.

Talajtakarók nagy segitők...és ezt maximálisan ki is akarom használni... a vadgyep sem rossz, csak mindig nyirni kell, nyesedékkel is takartam már, ugy tünik, jó--- ezt megtapasztaltam... gyomirtót még nem használtam, de ha kell, bevetem azt is... mulch egy vagyon nagy területen, és évente legalább 2x kellene takarni...ugy-e? egyenlőre csak a féltettebb növénykéim alá tettem, talán lassan mindenhova jut, ahova kell....

jól gondolom?

 

Előzmény: m.musashi (1582)
m.musashi Creative Commons License 2011.01.02 0 0 1582

azt azért el kell hogy mondjam hogy a kertészeti munka nem éppen derék,és izületbarát mozgás.ez tapasztalat.

a gyomokkal úgy tudsz harcolni hogy fű,mulcs,talajtakarók,és gyomírtókat vetsz be.totális és szeletívet.és persze az se baj ha van segítség.esetleg rokon vagy hasonló,mert nagy területen sokszor annyi a munka hogy ihaj.:)

Előzmény: zytasu (1581)
zytasu Creative Commons License 2011.01.02 0 0 1581

Egyetértek a Mestereddel. Azt hiszem, ezt jól kitárgyaltuk... :)))  nem tudom, a kispad nem rogyadozik tőle?

 

Ilyen elgondolásból szeretném ugy kialakitani a kertet leginkább évelőkkel, és kevés gondozást igénylőkkel betölteni, hogy 10 év mulva már sokkal kevesebb gondom legyen velük. Azért tornára szükségem lesz naponta és örömmel mozgatom meg az izmaimat egy kis ásással, gazolással, nyirással.

Köszönöm a tanácsaitokat, --- igy biztosan fog sikerülni egy kedves kertben örömmel sétálgatni. Ma is tettem egy kört, jókat mosolyogtam a kandikáló növényeken. Milyen szép lesz, ha már nagyok lesznek.

.        

Előzmény: m.musashi (1580)
m.musashi Creative Commons License 2011.01.02 0 0 1580

először engem is sokkot mikor a kölök osztálytársai csókolómmal köszöntek,de már nem zavar. az meg hogy mit bír az ember megint egy természetes rájöttem hogy az idősebbek kevesebbet mozdulatot végeznek de sokkal letisztultabbat.a lányomon szoktam észre venni hogy mennyi felesleges dolgot csinálnak ami energia pocsékolás. nemrég elhunyt japán nagymesterünk mondta egy tábor során hogy hogy az a magyarok baja hogy nagyon erősek. de bevallja hogy fiatalon ő is ilyen volt,de így túl a 70en már meg kellet tanulnia ugyan azt kevesebb mozdulat és erővel végrehajtani.persze ezt az aikidora mondta de az élet bármely területére igaz .

azt mondta egyszer Miyamoto Musashi hogy nem szabad visszafele tekinteni csak előre.haladjunk a korral és ne ragadjunk le a múltban.sőt egy japán közmondás azt mondja hogy holnap majd a holnapi szép fúj.

Előzmény: zytasu (1579)
zytasu Creative Commons License 2011.01.02 0 0 1579

:OOOOOnagggggyon jó!

 

igen, én is adtam- ill. számoltam - magamnak még 25-öt, és elterveztem, mit fogok ez idő alatt csinálni - ha Isten is ugy akarja -

de azért szembesülok én is, hogy ezt már nem birom, pedig még 3-5 éve hajjaj...--- amikor meg mesélem a terveimet fiatalabbaknak, csak néznek, ez meghibbant?... és irigykednek :OOOOO

 

volt 3, 20-30 évvel idősebb barátném - már lógázzák a lábukat a felhőkön - tölük tanultam, lestem el, hogyan is kell hozzáállni ehhez az időszakhoz... ---aztán vagy bejön vagy nem ----  de  azért örömmel titkolom a kor-om-at...  magam előtt is, ( főleg amikor gyomlálni kell. ---jaj, a csúzom):OOOOO

Előzmény: m.musashi (1578)
m.musashi Creative Commons License 2011.01.02 0 0 1578

lehet a hiba az én készülékemben van de én nem érzem ebben a tragédiát.már ha nem értem félre és az életkorról van szó.

elmondok egy történetet.minden évben tavasszal hív minket budán egy bácsi.megmetszük,lepermetezzük a gyümölcsfákat mert ő már nem bírja.úgy 90 fele jár.minden évben úgy búcsúzunk hogy jó egészséget és jövőre találkozunk.erre ő tudod mit mond? mosolyog és azt mondja :"igen,de csak ha megéritek".

Előzmény: zytasu (1577)
zytasu Creative Commons License 2011.01.02 0 0 1577

nem, semmit....csak meghökkentő volt... a tények, tények, ha tetszik, ha nem :))))) olyan volt, mint mikor először mondták: csókolom, néni! :)))

Előzmény: m.musashi (1560)
m.musashi Creative Commons License 2011.01.02 0 0 1576

csak annyi lenne a dolog hogy hogy a sok agyatlanság helyet minden lakásba legyen hőfokszabályzó. de nem. ezek akkora nagy emberek hogy inkább fizetnek mint a köles. én meg ommolok a hőségbe.pláne éjjel,mert akkor ami a csövön kifér.aztán persze a számlán is jelentkezik. a 6.on egy mókus azt mondja hogy nem ritka éjjel a 28 fok sem.

Előzmény: agicza (1574)
m.musashi Creative Commons License 2011.01.02 0 0 1575

girland? hogyne. nézd csak! girl land-->

Előzmény: agicza (1572)
agicza Creative Commons License 2011.01.02 0 0 1574

Mondjuk, ha azt a távhőt, amit az emberek kieregetnek za ablakon, mert kisgatyában is rommá sülnek a lakásban, esetleg felhasználnák vmi kreatívabban, mondjuk, medencefűtésre, akkor lehetne rozmárt is játszani, csak egy nagy, szabadtéri uszodát kellene hozzá építtetni a hőelosztó állomás közvetlen szomszédságába...

Előzmény: m.musashi (1571)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!