Az a kérdés, hogy ezzel a langyos vízzel megvan-e a kívánt hőfok, ha igen akkor nem gond, jól van beállítva. Ha a forró test sugárzó hője hiányzik akkor Neked kell egy cserépkályha :-)
Ha nem fűti ki akkor a kazán teljesítményét kell feljebb venni, addig érdemes felfelé tolni amíg a kazán visszatérője nem lesz túl meleg ha a kazán kondenzációs. Illetve nem kezd el a kazán kapcsolgatni ...
Akkor ott a hiba. A kazánét állítsd 2-esre, ha úgy sem az igazik akkor 3-asra. De próbáld meg, hogy a lakás felé menők 1-esen át tudják-e forgatni rendesen a vizet, és akkor a kazáné elég 2-esen. Áramfogyasztás szempontjából nem mindegy.
3 hónapja vettem egy házat és a fűtéssel nem vagyok kibékülve. Kicsit se értek az egészhez, de abban biztos vagyok, hogy nem valami hatékony.
Csatolok egy a képe, hogy hogyan is épül fel:
A gond pedig az, hogy a kazán melegíti a vizet rendesen, a hidrováltóig jó forró a cső, de felfelé a radiátorokhoz csak langyos víz megy. Valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy ez így rendben van. Ha jól informálódtam, akkor a hideg és a meleg víz keveredik a hidrováltóban. A hidrováltó pedig azért szükséges, hogy a nyomás egységes legyen, így tudja a rendszert egyformán felfűteni. A kérdés az volna, hogy tényleg normális, hogy a hidrováltótól nem forró víz megy fel? Előtte kisebb házban laktam, ott forró volt az összes radiátor, de a ház egyszintes volt, hidrováltó nélkül.
Vaillant, de szerintem mindegy. Egy öreg szaki mondta, hogy apró vízkődarabok szakadoznak le róla s azok zörögnek meg forr körülöttük a víz s apró buborékokat, gőzbuborékokat kelt. Ez abból látszik, hogy a keringető szivattyú légtelenítőjét kicsavarva újra és újra "levegő" távozik a rendszerből (persze ezt a vízben lévő oldott O2 is okozhatja).
Attól függ, mire kell. Jómagam kényszerűségből szereztem be szerszámokat. Egy ismerős víz és központi fűtés szerelő ígérte, hogy eljön, felújítja a rendszerünket, csak készítsem elő, vágjam le a régi csöveket. Aztán nem jött. Persze sejtettem, amikor valaki bőszen hivatkozik arra, hogy mennyi a munkája, akkor le akar passzolni. Amúgy meg mindenki sír, hogy kevés a pénze. No ezért tavasszal vettem pár szerszámot s szabadidőmben nekifogtam. Kollégáim nevettek csak rajtam, amikor nem távoli országok strandjain süttettem a hasam, hanem a fűtésünk szereltem, de elkészültem vele szeptemberre.
Jómagam valamely webes piactérről rendeltem prés szerszámot. A fej beállítását kellett csak néha ellenőriznem, dolgozott rendesen s nem csöpög sehol sem. Kb. 40.000 ft körül volt, mint ezek. Hobbi szinten tehát nekem bevált. :-)
Van nekem a tetőn napkollektorom,160literes tartállyal.A fürdőszobában van egy hőcserélős bojlerem.Működik a rendszer rendesen,de a keringető szivattyúmon van egy fokozatkapcsoló 3 fokozattal.
A kérdésem hogy szerintetek az alacsony vagy a magas fokozaton működtessem a szivattyút hogy hamarabb felmelegítse a bojlert?
Ha például ha most 44fokos a víz fenn a 160literes tartályban,akkor alacsonyabb,vagy magasabb fokozaton járatott szivattyúval melegíti fel hamarabb a bojler vizét?A hőcserélő 19kW-os a bojlerben.
Sziasztok! Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy nálunk a fürdőszobában üzemelő vízmelegítő miatt kötelezően van egy szellőző ami biztosítja a beáramló levegőt az utcáról a gép működéséhez. At-G60-as szabvány kivitel elhelyezését javasolta a gázművek embere. Nem is volt ezzel gond nyáron. Viszont jön a hideg és borzasztóan jön be rajta a hideg. Nem tudnátok valami más szellőzőt javasolni ami kellően biztosítja a szükséges levegőt mégsem kell ezzel az állandó hideggel szembesülni? A segítséget előre is köszönöm. Üdv Ádám
Kivettem a felső visszacsapót. 6/4 es fűttőbetét et hogy tömítsem? mert raktam a menetre Locktite-ot pluaz a tövébe kilingerit gyürűt.összegyürtem a loktitet és csöpögött.
Nem tudom most vettem a kecót és e miatt szivok vele rendesen... amit lehetett kititsztitottam de szét nem szedtem... Szedtem mér szét kazánt én is de gondoltam egy kérdést itt megér.
szóval szerintem nem volt ez tisztitva sehol és semmikor ... ez van
Megpróbálom kiszedni és kitisztitani... a vizköoldő és az ecet nem fogja bántani a hőcserélőt?
Ha a magasság miatt kérdezted az nem számít itt csak a cső veszteségeit kell legyőzni az idomokkal együtt mert ugyanannyi vizet emelsz fel amennyi lejön a leszálló szakaszon.
Milyen régi? Volt tisztítva? Az enyém is ezt teszi, 10 éves. Tegnap előtt bedöglött a fűtés. A hőcserélő nem adta át a meleget, felforrt a kazán. Ma bedurrantam. 2,5 hónapja hívtam szerelőt. Hármat is. Az egyik leszidott, hogy nem szabályos a kazán bekötése, meg miért nem ioncserélt vízzel töltöttük a rendszert (kb. 20 nK mellett van igazsága). Aztán ma egy sikeres övvizsga után nekiugrottam, leengedtem róla a vizet, leürítettem a rétegtárolót is. Aztán kivettem a Vaillant kazán hőcserélőjét. 1 csavar, 3 rugó. Óvatosan kijátszottam, a fűtésköri oldalra fekete mocsok rakódott, kevés vízkő, a bojler oldali szépen pezsgett vízkőoldóval meg 20% ecettel. Aztán átmostam. Volt itthon maradék Fornax semleges oldószer, ezzel még többször átmostam, aztán átöblítés után visszatettem. Vigyázni kell a rugóval rögzített csatlakozókkal, mert, ha nem rendesen rögzítjük, a nyomás szétvetheti, ahogy nálam is megesett. Hál isten az elektronika nem ázott be. Jelenleg fűti a HMV tárolót rendesen. :-)
Nem ördöngősség, jobban tartottam tőle! Tavasszal a kazántestet is áttisztítom, átmosom mosószerrel a rendszert majd leeresztem s úgyis szeretnénk ioncserélőt, feltöltöm ioncserélt vízzel. Oszt b....k meg a kényes szerelőurak! (Mélységes tiszteletem a tisztességeseknek! Sajnos a legutóbbi 3 nem ilyen volt, akivel a sors egybesodort. :-( )