Keresés

Részletes keresés

janijani Creative Commons License 2008.12.12 0 0 609

Nem kell hőcserélő. Ne a tárolótartályos megoldásra gondolj amikor a fűtőviz melegíti egy csőspirálon a tartályban a vizet! 

Ez egy átfolyó rendszerű cirkó, az innen jövő melegvízet be a bojler befolyócsövén, a bojler kifolyócsövön ki és innen megy a zuhany,stb csaptelepre. Nincs semmi probléma a nyomással mert teljesen ugyanaz a nyomás van mind a kettőn mégpedig a hálózati víz nyomása.

Előzmény: Who111 (608)
Who111 Creative Commons License 2008.12.12 0 0 608

Megoldható, de csak hőcserélővel.

A két rendszer eltérő nyomáson dolgozik.

 

Én azt nem értem, hogy miért tart sokáig, míg megjön a melegvíz?

Az akkor tervezési hiba, hogy túl messze van a vízvételi hely a kazántól.

Ezt cirkulációval lehetne kikerülni, de akkor szigetelni kéne a csövet, hogy kicsi

legyen a hőveszteség.

Előzmény: janijani (607)
janijani Creative Commons License 2008.12.12 0 0 607

Csak egy tipp, ha nem jó cáfolja meg valaki!

A cirkó után ne tartályt, tegyél be mert tényleg drága, hanem egy kisebb (40-50 literes) villanybojlert.Ez puffernek elég, ha akarod be sem kell kötni a villanyra, de én inkább mégis bekötném. 

A bojlert a cirkó melegvizével táplálod,a melegvizet a bojlerből veszed. A cirkót beállítod 50 fokra, a bojlert 2-3 fokkal alacsonyabbra, így a bojler alig fog fűteni, csak önmagát tartja melegen és mindíg meleg vizet ad azonnal.

Előzmény: tmr (603)
Veszpremi Creative Commons License 2008.12.12 0 0 606
Meglepően nem észrevehető a veszteség szerintem, fűtési idényen kívül a napi gázfogyasztás főzéssel együtt 1m3nél nem több. A csövek szigeteltek, valamennyi veszteség biztos van, de kinyitom a csapot és szinte azonnal melegvíz jön, azaz ott alig van veszteség, és 1m3 víz 500 ft vagy több is.
Előzmény: Axióma (605)
Axióma Creative Commons License 2008.12.12 0 0 605
Gravitacio nelkul is megoldhato cirkulacioval, HA tartalyos a melegviz. Ellenben valamit valamiert, sokkal tobb lesz a veszteseg, a csoben is hul.
Előzmény: Veszpremi (604)
Veszpremi Creative Commons License 2008.12.11 0 0 604
Én felhasználó vagyok, de nálunk erre van egy megoldás. Lent van egy álló vaillant gázboiler, de nem is ez az érdekes, hanem az, hogy onnan hogyan jut el a melegvíz viszonylag kis veszteséggel föl, ahol használjuk. Ehhez van két szigetelt cső a boilertől indulva és érkezve, amikben körkörösen folyik a melegvíz egy viszonylag közeli pontig, ahol a körből a földszinti födém fölött valahol leágazik a feljövő ág a konyha és fürdő irányába. Abban a körben gravitációval áramolva állandóan meleg a víz, így az a melegvíz kb. 1.5 méternyire van az első csapoktól, azaz nem kell sok hidegvizet kiengedni. Ez annyit jelent, hogy kvázi a tartályt a körrel felhoztuk közel a fogyasztáshoz. Talán érthető voltam, bár bonyolult. De majd a szakemberek megmondják.
Előzmény: tmr (603)
tmr Creative Commons License 2008.12.11 0 0 603

Sziasztok!

 

Egy éve költöztünk egy új építésű sorházba, készen vettük. Mivel előtte házközponti fűtésesben, meg távfűtésesben laktunk, nem sokat értettünk a kazánokhoz, elfogadtuk azt, amit az építtető beszerelt. (Beretta Smart 24 CSI, gondolom ez volt a legolcsóbb...)

Ez egy átfolyó rendszerű cirkó, amiről elég hamar kiderült, hogy melegvízellátás szempontjából egy katasztrófa. Rengeteg idő, mire megjön a melegvíz, és ha zuhanyzás közben akár csak egy pillanatra is elzárjuk, az újbóli megnyitáskor elhűl és megint sok idő (és rengeteg elpazarolt víz), mire újra meleg vizet ad.

 

Mivel az utóbbi hónapokban már horribilis vízdíjszámlákat kaptunk ,felmerült bennünk, hogy le kellene cserélni.

 

Az lenne a kérdésem, mire figyeljünk? Van valakinek ebben tapasztalata?

Van állítólag valami tartályféle is, amit alá lehetne szereltetni, de állítólag ez sem olcsóbb, mintha tárolós cirkót vennénk.:(

 

 

 

Who111 Creative Commons License 2008.12.10 0 0 602

Írass egy papírt a kéményseprőkkel, hogy amennyiben turbós kazán lesz

beszerelve a saját elvezetőjével, úgy nem kell bélelni a kéményt, egyébként igen.

Ezt biztos megírják a 11-ért...

A gázszerelővel meg írass egy másikat, hogy bizisten turbós kazán lesz, saját

koax elvezetővel.

Ezzel a két papírral menj el a közös képviselőhöz...

 

Azért előtte adnék egy tanácsot:

A közös képviselőtől kérd írásban ezt a kifogást a procedúra előtt, nehogy később

más indokra hivatkozva tagadja meg az aláírást.

Ugyanis ebben az esetben feljelentheted szándékos akadályozásért, mert az

újabb indokot bele kellett volna írnia az eredeti kifogásba.

Előzmény: kkrisz12 (599)
M63FUN Creative Commons License 2008.12.10 0 0 601
mit jelent az, hogy a kisebb kémény, ahol a vízmelegítő van nem elég a cirkónak?
alapvetően 60/100 ill 80/125 rendszer kell a cirkónak vagyis elvileg el kell annak ott férni ha nem akkor miért nem?
Előzmény: kkrisz12 (599)
M63FUN Creative Commons License 2008.12.10 0 0 600
a kéményseprők alapvetően lehúzás itthon, csak a pénzt lesik. viszont egy kérdés: full nyílegyenes a kémény? hány méteres? mert azért a gázos sem fix, hogy azt ki tudja bélelni (mondhatni csodaszámba megy ha full egyenes a kémény nincs benne elhúzás)
na most ha elhúzás van, akkor jön a másik vicces rész: átmegy benne az alucső, vagy furánozni kell mert, az méterenként kb 22 000, viszont az sem biztos, hogy bontás nélkül átmegy mindenhol, az is az elhúzástól függ, viszont ha bontani kell, akkor azt nem biztos hogy egy lakó megengedi a lakásában..... hja és ugye meg kell nézni hogy a cirkó tudja e azt a kéményhosszt is ami kell (egyébként megjegyzem jó nagy barmok voltak a lakók, hogy lemondtak, mert ki tudja mi lesz 20 év múlva.... viszont a furánt meg én nézném meg hogyan szedik ki a falból ill mennyiért)
hja mekkora a kégli mert az sem mind1.... (úgy értem jó dolog, hogy divat a cirkó, de lehet nem is éri meg telepíteni)
Előzmény: kkrisz12 (599)
kkrisz12 Creative Commons License 2008.12.09 0 0 599

Sziasztok!

 

Gazkonvektort szeretnenk cirkora cserelni. A lakasban gyujtokemeny van (regen cserepkalyhakhoz volt, azota senki nem hasznalja), egyedul ez johet szoba egestermek elvezetesre (a konvektor az erkelyre megy ki, a vizmelegito egy kisebb kemenybe, ami nem eleg a cirkonak).

A gazszerelo es a kemenysepro is azt mondta, ha a tobbi lakotol es a kozos kepviselotol lemondo nyilatkozatot szerzunk, amiben lemondanak a kemeny hasznalatarol a javunkra, akkor hasznalhatjuk a gyujtokemenyt a cirkohoz.

 

A lemondo nyilatkozatot minden lako alairta (nem gondoltam volna:), de a kozos kepviselo nem, mondvan neki valamilyen papir kell a kemenyseproktol, hogy mi szukseges ilyen esetben, mit kell csinalni a kemennyel. A kemenyseprok azt mondtak, ilyen papirjuk nincs, esetleg adnak egy negativ szakvelemenyt 11000 Ft-ert, hogy nem hasznalhato igy a kemeny, mert nincs belelve. A belelest nekunk kell fizetni, a lakasszovetkezet nem jarul hozza anyagilag. Jelenleg masfel hete nem tortent semmi, a kemenyseprok nem irtak meg semmilyen papirt, a kozos kepviselo meg addig nem hajlando alairni.

 

A gazszerelo azt mondta, nem kell belelni a kemenyt, mert a cirko zart egesteru, turbos, sajat egestermek-elvezeto koaxialis csovezessel, amit majd ok beszerelnek a kemenybe, a kemenyseprok meg majd utolag szakvelemenyezik. Csak a papir kell, es ok akkor megtervezik es beepitik, es intezik a kemenyseproket meg a MEOt a gazszereleshez.

 

Kerdeseim:

1. Megtagadhatja-e a kozos kepviselo, hogy nem irja ala a papirt, es igy nem tudjuk hasznalni a gyujtokemenyt?

2. Kell-e nekunk a kemenyseprokkel intezni valamit, megerositeni veluk hogy nem kell belelni a kemenyt, vagy bizhatunk mindent a gazosokra akik a cirkot beepitik?

 

Elore is koszonom

Krisz

Axióma Creative Commons License 2008.12.09 0 0 598
Jogos, nem OFF-olok. PH tulsagosan porog ahhoz, hogy be birjak kapcsolodni es maradni is, majd idovel, most sajna nem megy.
Előzmény: peterch (597)
peterch Creative Commons License 2008.12.09 0 0 597
Szia !

Elnezest kerek a Cirko-soktol az OFF-ert ,igerem ez az utolso.
Tudod eleg, ha visszagondolok, hogy ez alatt a par ev alatt miota itt forumozok, sokan epitettek hazat, sokan vertek a melluket, hogy majd OK megepitik. Aztan megepitettek az agyonkombinalt hazaikat es nagyreszeben mindegyik savanyu szajizzel, de bevallottak, hogy itt-ott jol elszurtak egy s mast. Ezert en egy letisztult formaju, abszolutt egyszeru rendszeru hazat szeretnek, amin keves pont van, ahol szarvashibat kovethetek el.
Ami a hoszivattyut illeti, latom nem volt szerencsed meg kozelebbrol megismerkedni vele. Elkepzelesem szerint meg az alapozas elott megfuratom a kutat, ami valojaban a technologiai helyseg alatt lesz, tehat a hazban. Az elparologtato oldalon egy zart korben hocsereloben egy keringetoszivattyu fogja a vizet keringetni, ugyanott lesz a hoszivattyu es a rekuperator azon resze, ahova a meleget el kell juttatni, de termeszetesen a HMV tarolo is. Igy minden 2,5 x2,5 m-ben.
Azert kell ezt a rendszert beepiteni, mert igy barmi adodik, csak 1/5 energiaval melegen tartom a hazat a kritikus idoben. Ha mindenki csak a faban gondolkodik, akkor jaj az erdoinknek es idovel a bukszadnak is.

Ha gondolod, a PH topikban folytathatjuk.

Udv , Peter.
Előzmény: Axióma (596)
Axióma Creative Commons License 2008.12.08 0 0 596
Kar, hgoy itt OFF vagyunk...
PH-ba - ha mindenaron fuggeni szeretnek a villanytol - beraknek biztonsagi tartaleknak elektromos futest, peldaul ket NOBO panelt (furdo, gyerekszoba) + vennek harom meleget fujo ventillatort... minek oda 5-os COP-vel is akar mukodtetni egy bonyolult vezerlesu, draga es konnyen meghibasodo szerkezetet? Legfeljebb legkondit a befele es kifele (hocserelo megfelelo iranyan tuljutott) szelloztetesenek, mint hoszivattyu. De meg jobb valami szilardat eltuzelni, ami aramtol fuggetlen - itthon egyebkent elvileg feltetel a lakhatasihoz, hogy legyen az elsodleges futes barmely feltetelenek megszunesekor mukodo, legalabb a lakas egy szobajat ellato masodik futesre lehetoseg (a tobbsegnel ez a villany, ami nem teljesen jo miota cirkoba is aram muszaj, de el szoktak fogadni). Villany alapu fofutesnel kalyha kene vagy ilyesmi...
Visszaterve az eredetire, en meg mindig nem latom, miert kene szetbombaznom a telket, mukodtetni a keringetest a kutba stb. stb. mikor ugyan 5x-os, de mondjuk a rezsimhez kepest elenyeszo meg mindig a fizetnivalo (elfagyizhato kategoria) egy normal 1-es COP koruli elektromos futeshez kepest. [Ez a ph iranyu "nem eri meg", a tul nagy teljesitmenyigeny eseten masik veglet.]
Topiktippet koszi, mar regota szemezgetek vele, de nem jutok el odaig... mint ph es tarsai, pedig erdekel, de idohiany (meg szeretnem elejetol elolvasni mielott bekapcsolodok). Azert majd probalok, foleg hogy vannak - vszinu hogy elvetelt, de motoszkalnak es nem hagynak nyugton - otleteim ha nem is konkretan ott, de kornyeki temaban.
ON
Előzmény: peterch (595)
peterch Creative Commons License 2008.12.08 0 0 595
Szia !

Gondolom ismersz mar annyira, hogy a PH az almom. Mivel jelenleg a szuleimtol orokolt 58 eves hazat tuningolom, ez a " kiserletihaz" ,amin a szigeteles20cm EPS,fodemen 35cm Isover, 3. reteg uveg sk felszerelve, napkollektorok HMV-re futes rasegitessel cso a csoben rekuperator.
Idaig az osszes rendszer hozta azt az eredmenyt, amit vartam.
Termeszetesen minden alkalommal alacsonyenergias hazrol irok. Tehat ha neki allok az uj haz epitesenek, akkor ott csakis legfutes lesz rekuperatoros szelloztetessel, amit a hoszivattyu fog ellatni meleggel + a HMV kesziteset is. Ami koltseg lesz ,az az egy 200mm es atmeroju es kb. 30m mely kut, valamint a hoszivattyu es a HMV tartaly. A hoszivattyut sk. rakom ossze, most erre azt fogod irni, hogy Te no vagy es amugy is nem mindenki tud epiteni egyet es keszen venni, meg tobb milla. Hat nem. Nezz at a hoszivattyu epitese topikba es ott talalsz magyar szakembereket, akik tudnak jo minosegu es jo hatasfoku /COP -5 / gepet osszerakni nagyon elfogadhato aron.
Amint egy ilyen gepre szert teszel, beuzemeled, rajossz, hogy nem fog erdekelni, hogy milyen tarifarol kap aramot, mert a legdragabbon is olcsobban keszit meleget mint a gaz. Igaz, csak akkor, ha padlofutest, vagy legfutest hasznalsz.

Udv , Peter.
Előzmény: Axióma (594)
Axióma Creative Commons License 2008.12.08 0 0 594
Es mennyi SzKK lesz a telepitesi koltsege a hoszivattyus rendszernek (nyilvan fugg attol, milyen szamolt hoigenyhez milyen rendszer), es mennyi a gazosnak, vagy mas "hagyomanyosabb" (tuzelot egeto) kazannak? Mert itthon a gaz - ha a telek mellett van - mondjuk igenyektol fuggoen de kb. milla mire fent van egy cirko es kiepitve a radiatorok (v. padlofutes stb.) HMV-vel, mig a hoszivattyus rendszernek csak a szerkezet telepitesi koltsegei 3-5M korul plusz az epuletgepeszet hozza -- es nincs igazan garancia a kedvezmenyesebb (vezerelt) tarifarol mukodtetesnel a minimalis idotartamra, amig aramot kap (hatasfok atlaga jol leesik, ha a hosszabb idoszakok melle orankent 5 percet kap). Tudom, feletek teljesen mas az elektromos aramra a tarifarendszer, ott jobban meg lehet csinalni.
Jelzem, mindezt mondom ugy, hogy tuti, hogy a kovetkezo hazamban NEM lesz gaz!
Előzmény: peterch (593)
peterch Creative Commons License 2008.12.08 0 0 593
Szia !

Neharagudj meg ram, de rugaszkodjal mar vegre el a regi szemlelettol! Ujepitesu hazrol irtam. Tehat ha gazzal futesz, akkor az mikor terul meg? Ha egyszer most epitkezem es ugyanabbol az osszegbol kihozom a hoszivattyus futest mint a gaznal, akkor sem megterulesrol fogok beszelni, hanem rezsikoltseg csokkentesrol. Nem mindegy, hogy jelenleg fogyasztok atlagban 550m3 gazt, ami cca. 9350Szkk es ugyanezt hoszivattyuval megkapom 4441Szkk-ert. Tehat akkor szamoljal . Segitek a 9350Szkk az 312 euro ,a 4441Szkk pedig 148 euro.

Udv , Peter.
Előzmény: Axióma (591)
Gyurco78 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 592
Akkor lehet, hogy a szlovák gáz jobb? :)
Mert a 10,55kWh az 37,98MJ, de lehet, hogy tényleg máshogy mérik...
Előzmény: peterch (590)
Axióma Creative Commons License 2008.12.07 0 0 591
Az a hoszivattyu (teljesitmenymeret), ahol a keszulek jo ar/ertek aranyban letezik, az olyan kicsi eves homennyiseg-igenyt feltetelez a hazrol, hogy a beruhazas a magas %-os megtakaritas ellenere rengeteg ev alatt terulne csak meg.
Előzmény: peterch (590)
peterch Creative Commons License 2008.12.07 0 0 590
Szia !

Itt van a kutya elasva. Ha azt a futoerteket helyettesitem be, amit a gazszolgaltato velem kifizettett, akkor a Te kazanod hatasfoka csak 82 %.
1m3 gaz 10,55kWh hot tartalmaz, kazan fogyasztasa 2,88m3 gaz, futesre felhasznalhato legnagyobb teljesitmeny 24,9kW.
Ha a hazad hoigenye pl.10 kWh, akkor legalabb 12,2kW-os kazan kell hozza, hogy a radiatotokba 10kW teljesitmennyel futson.
Ilyenkor fordul meg az ember fejeben a gondolat, hogy a hoszivattyu olcsobban uzemeltetheto/viz-viz hoszivattyu/ es ujepitesu haznal+ helyi adottsagok eseten megterulo befektetes.
Szerintem legalabb.

Udv , Peter.
Előzmény: Gyurco78 (589)
Gyurco78 Creative Commons License 2008.12.06 0 0 589
De ezek a mostani hatásfok adatok nem pont így vannak (a 34MJ-os értékre)?

Ugyanis a 90%-osnak mondott kazán adatai:
Max. földgázfogyasztás - 2,88 m3/óra
Max. teljesítmény - 24,9 kW

A 2,88 m3 gáz fűtőértéke 97,92 MJ, a 24,9 kWh pedig 89,64MJ, tehát 89,64/97,92=0,91, fullgázon.

Előzmény: Who111 (586)
sjohn Creative Commons License 2008.12.06 0 0 588
Minima 60-65 fokos előremenővel.
Előzmény: r0li (587)
r0li Creative Commons License 2008.12.06 0 0 587

sziasztok!

Csak közvetve tartozik ide, de szerintetek hány fokos előremenővel célszerű fűteni a radiátorokat /dunafer DK talán 2 oldalas/ jelenleg 50 C az előremenő. ha mondjuk 60 van lenne vagy több azt tovább fűtené a cirkó, de nyilván kevesebbszer is kapcsolna be. Tudom, hogy ki lehet ezt kisérletezni, de elég keveset vagyok idehaza, asszonkámat inkább meg nem bíznám meg vele. Mostanában, amikor hidegebb volt napi 13 m3 gáz elment HMV-vel, a ház 125 m2 30 as poro+7 cm szigetelő, fa födém 20 cm ásványgyapot+ 75 m2 pinyó igaz ezt még nem kellett fűteni /itt kb 10 -15C van/ 

a azán saunier d turbós cirkó

Ja és kb 21 C az átlaghőmérséklet. kinél hogy alakul a fogyasztás?

üdv r

 

Who111 Creative Commons License 2008.12.06 0 0 586

Be kell vezetni az abszolút hatásfok fogalmát.

34MJ-ból mennyit sikerült kinyerni. Kész.

Előzmény: Axióma (582)
janijani Creative Commons License 2008.12.06 0 0 585

Gondolom ugyanolyan a gáz minősége mint itt, így valóban úgy néz ki, hogy kondenzációs kazánra számolják a fűtőértéket. Nagyjából 12%-kal vastagabban fog a ceruzájuk.

Előzmény: peterch (584)
peterch Creative Commons License 2008.12.06 0 0 584
Sziasztok!

Engedjetek meg, hogy en is belekotyogjak a temaba!
Nalunk /Szlovakia/ mikor bevezettek a kWh utani gazszamla kiallitasat a m3 helyett, akkor volt egy magyarazat a levelben. A gazszolgaltato altal hozzam eljuttatott gazbol 10,55kWh meleg nyerheto ki. Na ez az a 100%. Tehat ezt csak akkor nyerem ki a gazbol, ha a gaz +hozzaadott friss levego, valamint az egestermek eltavozaskor egy hofokon vannak, pl.20C fok. Ezt csak laboratoriumban lehet max. elerni. Tehat a kondenzacios kazan hatasfoka kozel sem 108%, hanem cca 9x % a legjobb esetben. De akkor viszont az osszes gyartonak ujra kellene definalni a sajat kazanjainak a hatasfokat, ami nem 93% lenne a turbosok eseteben, hanem hamarabb 7x maximum 8x %.

Udv , Peter.
janijani Creative Commons License 2008.12.05 0 0 583

Engem nem zavar a 108% hatásfok a kondis kazánok esetében.

Ha látok egyet valahogy mindíg egyből ráérzek, hogy ez nem a perpetum mobile csak egy gázkazán.

Előzmény: Axióma (582)
Axióma Creative Commons License 2008.12.05 0 0 582
Nyilvan egyreszt mar majdnem mindegy, masreszt ugysincs szavam benne, de ha egyszer a hatasfok az mar reg definialva volt minden egyeb teren _mashogy_, es raadasul ellentmondasba keveredett ez a specialis gazkazanos definicio a 100% feletti ertekkel, akkor miert ne lehetne lecserelni? En csak egy peldat mondtam hogy mi lehetne, mondj egy masikat, ami neked is szimpi es nem is ellentmondasos, vszinu annak is mogeallnek.
Előzmény: janijani (581)
janijani Creative Commons License 2008.12.05 0 0 581

Nekem nem tetszik az ötleted,csak bonyolítaná az amúgy egyszerű dolgot.

A hatásfoknak szerencsére egyelőre nincs mértékegysége,ezzel meg már az is lenne. 

Egy mérőszáma van és %-ban fejezzük ki, javaslom maradjon így.

Előzmény: Axióma (580)
Axióma Creative Commons License 2008.12.05 0 0 580
Mar bocs, de ha volt egy olyan meroszamunk, ami "csalt", azt nem ugy kell megoldani, hogy "meg jobban csalunk"... [Be kell vezetni uj mertekegyseget, mondjuk gazkazanokrol van szo, 1 m3 gaz 34MJ, akkor legyen hatasfok = 21MJ/m3, mig a regi kazan 20MJ/m3, aztan lehet hasonlitani es nem is baromsag). A szamok exhas!
Előzmény: janijani (579)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!