Van valakinek tapasztalata a kivehetö fogszabályzó felnöttkori alkalmazásáról? A 27 éves tesóm most csináltatott egy ilyet, mivel külföldön él (ahol hihetetlenül drága lenne) és nem tud rendesen hazajárni kontrollra. Majd ö állitgatja magának, ha kilazul. Müködni fog ez vajon? A bölcsességfogak kibújása miatt elkezdtek befordulni a felsö kettesei, azért volt rá szükség.
Most tesznek fel fogszabályzot és annyi kérdésem lenne hogy milyen ételeket lehet enni és milyen ételeket nem.Ha valaki tudna segiteni azt megköszönném!
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman">Sziasztok!<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><o:p><FONT face="Times New Roman"> </o:p>
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman">32 éves fiatalember vagyok és egy gyerekkori álmom nyomába indultam el. <o:p></o:p>
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman">Bulldog harapásom van, és most kezdik el a szájsebészeti korrekciós műtéttel egybekötött fogszabályozást. És mi a gyermekkori álmom? Míg másoknak természetes a szép mosoly, ezzel is előnyt szerezve és jobban boldogulva és megfelelve a mai modern kor ideáljának, addig én eddig csak sóvárogtam ezután.<o:p></o:p>
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman">Most belefogok! Van kitartásom és céltudatos vagyok, de mivel nem tudom, mi vár rám, jó lenne, ha egy haladó kollégám betanítana. Igaz, már olvastam ezeket a hozzászólásokat és ezekből is nagyon sokat tanultam!<o:p></o:p>
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman">Az e-mail címem: <FONT face="Times New Roman">varszegicsaba@profinter.hu <FONT face="Times New Roman">Köszönöm!<o:p></o:p>
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman">Minden jó tanácsot szívesen fogadok és szeretnék olyan emberekkel levelezni, akik hasonló cipőben járnak.<o:p></o:p>
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman"> <o:p></o:p>
A lányom alulharapásos állkapoccsal született, és ráadásul eléggé előre állóak voltak a fogai. Anno elvittem az sztk fogszabályzóba, adtak valami készüléket mit nem lehetett használni, nem akarom részletezni, nem rajtam múlott, van a gyerekkynzásnak egy foka amit nem vállaltam be anno. (ÍNem arról volt szó, hogy a fogába ültetnek be foghszabályzót, hanem valami drótakármi volt, amit függönykarikákkal meg bugyigumival kellett vona kombinálni, és az a hátsó foghüvely amibe minden este ezt be kellett volna illeszteni begennyesítette az egész állkapcsát...) summa summérum 26 éves volt, mikor úgy döntött, mégis szabályoztatja a fogsorát...
... 2 évig tartott és eleinte NAGYON FÁJDALMAS volt... de utána az egész habitusa megváltozott.
(Senki ne gondolja, hogy ez felnőtt korban nem fáj...)
Nem nagy korrekcióról van szó, húzásra sem kerülne sor fogorvosom szerint. Így valóban felesleges lenne bevállani ezeket a fájdalmakat.... Marad az önfegyelem:)
én úgy gondolom, hogy minél idősebb vagy, annál 'radikálisabb' korrekció kell, tehát annál ajánlottabb a nem levehető. Ha kis korrekció kell, és tényleg jó az éjszakai (elvileg), akkor szerintem kérdezd meg, mivel tudnád megakadályozni, hogy kivedd magadnak :) biztos van valami módszer, nem tudom elképzelni, hogy egyedül legyél (én is gyakran kiköptem a nemkivehető utáni éjszakait, de aztán valahogy leszoktam róla, meg jól rá is szorult, nagyon ügyesnek kellett volna lennem, hogy azt álmomban leoperáljam :), emiatt ne vállalj be egy rögzítettet, nem egy leányálom :) de ha nincs megoldás, és csak pár hónapig kéne, akkor belevághatsz. egyébként a fogkorrekciót 30 év fölött nem szokták már elkezdeni, addig még van rá lehetőség.
Nekem egyébként hármat húztak, hogy valahogy helyrepofozzák (majdnem a szó szoros értelmében :) a fogsorom, de most, így 4 év után (22 vagyok) egy szavam sem lehet, jól döntöttem.
Sziasztok!
Nagyon nagy szükségem lenne egy-két jó fogszabályozzással foglalkozó orvos nevére!
MIvel elmúltam 18 éves, így az állam nem támogatja és csak magán jöhetne szóba, de ott irdatlanul húzósak az árak!Főleg, hogy felül 3-at kell húzni és állandó kéne, alul 2-őt kell húzni és éjszakai kellene!
Itt a neten kerestem, de végeláthatatlan a lista!Ha tudtok pontos http:// címet...
Vagy:
Ha esetleg tudnátok Budapesten és közelében rendelőintézeteket ahol még jól is dolgoznak, légyszi írjátok meg nekem!Akár ide, akár az e-mail címemre: wudu@freemail.hu!( Ha tudtok kb. árakat is írjatok mellé!)
Nagyon köszönöm előre is mindenkinek!
Pár napja én is nehezebb vagyok egy kicsit, méghozzá a számban elhelyezett fém bizbaszok miatt... "Szerencsére" egy elég jó minőségű, nem túl látványos fogszabályozót kaptam (nem annyira szerencsés az ára miatt...). Amikor feltette a fogorvos, még semmi gond nem volt. Délutánra már feszült kicsit, reggel már nem tudtam enni... Ma még egy kicsit "hangolt" rajta, szóval megint feszül az egész. Hát, nem tudom, ki hogy van vele, de azért megfordult a fejemben, mekkora egy hülye vagyok, hogy önként vállaltam mindezt. (Ja, szado mazo téma: ha nem fáj, nem jó...) Szóval ezek vannak.
Ki mivel mos fogat? A fogkrémen kívül persze...interdental set, spéci fogselyem, ilyesmik?
A mai napon, immár 23 évesen feltettek egy fogszabályzót. A baj csak az, hogy szerintem rosszul.
Amikor hátulra tették fel a gyűrüket, az egyik oldalon rá kellett harapnom, a másik oldalon nem. Most amelyik oldalon nem haraptam rá, ott ha összezárom az álkapcsom, akkor hamarabb érnek össze a fogaim (a másik oldalt még van köztük néhány mm, nem érnek össze ott). Ez elég idegesítő, és pl. kajáláskor csak jobb oldalt tudok rágni, mert egyébként mindig összeér.
Néztem, és lehet, hogy csak túl sok "ragasztó" (az a gipsz trutyi, amivel a hátsó gyűrüket rögzítik) maradt a fogamon, de az is lehet, hogy a gyűrű nem csúszott fel eléggé... vagy lekophat még a megmaradt gipsz?
Veletek volt ilyen? Mit csináljak? Jövő csütörtökre kell visszamennem.
Felhoztam ezt a topic-ot, mert részemről aktuális lett...
Van valakinek tapasztalata a fogszabályozás utáni korrekciós műtétről? Amit bulldogharapás vagy túlharapás esetén alkalmaznak, mikor a fogakat szabályozóval már a helyükre rakták és az állkapcsot kell megrövidíteni/meghosszabbítani?
Ha igen, légyszi mondjátok el, mennyire fájdalmas/veszélyes stb.
Szerintem hajrá! Kor nem számít (dehonnem)....
Én nálad is idősebb voltam amikor rámszerelték :-)
Szóval van valami belső szerkentyű is (mondta dokinéni), de Mo-on nem olyan elterjedt, szerinte sokkal kellemetlenebb, mint a külső, mert belűlről piszkálja a nyelved.. egyebek...
Külső: vannak kerámia stb. amiken igazából csak a drót látszik...
(Kérdeztem tőle, hogy mit javasol: azt mondta a teljesen hagyományossal lehet a legjobban haladni - ezért én azt választottam - az essünk túl rajta minél hamarabb keretében..)
Felszerelése: nem veszélyes, legfeljebb a két rögzítő gyűrű feltétele a kellemetlen..
A többi mezei ragasztás...
Az első idők kellemetlenek, és amikor utána húzzák.. hát.. (azért voltak gondolataim, hogy hogyan lehetne a sült csirkecombot ubisalival szívószálon át fogyasztani....), de ez nem tart túl soká, és kibírható.
Fogfefefogyás tényleg meghatványozódik...
Utamat amerre jártam odatelepített fogkefék kísérték...
Én bevetettem a fogselymet is.. bár lehet, hogy a dokinéni a szívéhez kapott volna...
Vannak elektromos fogkefék, amelyekhez lehet külön fogszabályzóra kifejlesztett fejet kapni.. szvsz érdemes...
Hogy mások mit szólnak:
Hm volt egy ember aki közölte, hogy undorító.. ő már rég nincs...
De van egy nála sokkal fontosabb ember, aki így ismert meg... és most rá villogtatom a hollywoodi mosolyom :-))
Szerintem hajrá! Megéri! Nincs szebb egy egyenletes ápolt mosolynál...
És rémes, ha egy szép lánynak vagy helyes fiúnak valami borzadály van a szájában fogsor helyett, mert szerinte a fogszabályzó az olyan ciki..
Nagy az én problémám, remélem tudsz rajtam segíteni. Olyanok fogaim, de olyanok, hogy meg kéne őket szabályozni, hogy végre rend legyen.
Én már próbáltam, de nem sikerült. Röviden az a baj, hogy mindig másra fáj a fogam. Hiába van egy állandó partnerem, ha szembejön egy csinos lány az utcán, egyből fenem rá a fogam.
Fogalmam sincs, hogy mit tegyek, kérlek segíts.
Javaslatom a klinikánk felkeresése,ugyanis látatlanban nehéz bármit is mondani.Azonban van egy nagyon fontos dolog,ami a komplettebb kezeléseket illeti,hogy egy helyen kell a szájsebész-fogszabályozó kollegának rendelnie,mert,akkor nincs egymásra mutogatás,lehetőleg a panoráma rtg is legyen helyben,hogy a mindenkori konrtollokra azonnal "pontot" lehessen tenni.
A fogszabályozás egy nagyon új,nem kiforott területe a fogászatnak,így egy esetre előfordul,hogy több féle nem biztos ,hogy korrekt választ kap az ember.
Nálunk; a Fogszabályozási Klinikán(Mária utca) főállásban dolgozó kollegína végzi a magán rendelését,így ugy gondolom,hogy jobb-többet látott kollegát nehéz találni,jó kezekben lennél...
Napi 20-30esetet látnak benn a klinikán...ez mindent megmagyaráz szerintem
Gyere el a konzultáció ingyene és kötelezettség nélküli
212-7751
212-6275
30-990-4000
Örülnék némi tanácsnak, ugyanis az történt, hogy a közelmúltban több fogszabályzós dokinál jártam, de elég különböző dolgokat mondtak, hát nem igazán tudok kiigazodni. Kiskoromban volt kivehető fogszabályzóm, de abbamaradt, most a huszas éveim vége felé újra rászántam magam.
Doki1 mintát vett, jelezte, hogy a bölcsességfogakat is ki kellene húzatni, de ettől még fel lehet ragasztani az állandó, fém fogszabályzót. Elmentem szájsebészetre, ahol azt mondták, hogy előbb mindenképpen meg kell szabadulni a bölcsességfogaktól. Fogak ki, és utána jöttem rá, hogy igazuk volt, mert nagyon fájt volna fogszabályzóval. Kérdés, hogy ezt miért nem mondta a fogszabályzós, ezért kissé megrendül benne a bizalmam. Doki2 mintát vett, komplett számítógépes kezelési tervet készített, közölte, hogy a 4 db 4-estől is feltétlenül meg kell szabadulni, és olyan árakat mondott a kezelési tervhez, hogy valami hihetetlen. Meg olyanokat, hogy szabályozás nélkül gyengülni fog az ínyem, feltétlenül szükség van tehát a szabályzóra. Mivel a további 4, teljesen egészséges fogat nem szívesen húzattam volna ki, és ezt az első doki sem javasolta, jött doki3. Ő kifejezetten nem javasolta a 4-esek húzását.
Most akkor kinek higgyek? Hogy lehet eldönteni, hogy ki kell-e húzni a 4-eseket?
Megjegyzem, hogy nem tökéletes fogsort szeretnék, csak a mostaninál kicsit szebbet, és teljesen ép fogaktól tényleg nem szívesen szabadulnék meg.
Előre is köszi a választ.
En 12 evesen kaptam eloszor alul-folul, az fenn volt 3 evig,nem hordtam az ejszakait utana, 1 ev utan vissza, es meg 2 ev. Azota meg mar lassan 3 eve az ejszakait folyamatosan hordom, amig nem rogzul vegleg a csontszerkezetem. En is utaltam az elejen, de baratnom is volt fogszabalyzoval, kibirta, en is kibirtam. Az a lenyeg hogy ha elkezded csinald vegig. Gondolom 22 evesen mar nem huznak ki miatta fogat, ha kihuznak akkor ugye annak a helyere huzzak, es rogton rogzul, de az minusz 4 fog. Nekem megeri ezt a par ev ejszakait, hogy meglegyen az osszes fogam.
Par tipp:
1. Lehet kerni keramia brakettekkel, ujabban mar uanyag is van asszem, nekem fem volt es keramia, a keramia nem latszott egyaltalan, de meretre nagyobb mint a fem, es eleg idiota hogy csak egy drot van a fogaid elott. Izlese valogatja. Kevesebb kellemetlenseg jar vele az tuti, nem annyira irritalja a szajadat.
2. Lesz egy-ket szar dolog az elejen. Felsebesedett szaj, inygyulladas, 1 hetig enni nem tudas, havonta cserelendo fogkefe, es azert kegyetlenul tud fajni amikor utanahuznak. De az jobban faj, amikor leveszik es visszafele jon magatol. Utobbit meguszod. :)
3. Ket jo oldala: igencsak megerosodnek a fogaid, nem tornek le, nehezebben lyukadnak majd ki. Nekem meg egy sincs tomve, pedig nem mosok fogat tul szabalyosan 3 percig, ahogy kene, nem ragozom, ilyesmi. A masik hogy soha eletedben tobbet nem fogsz felni a fogorvostol. :)
Az hogy kettobol letort egy-egy darab az meg a fogszabi elott volt. :)
4. Ha fent lesz ne ragcsalj kotott pulcsit mert beakadsz, vigyazz hogy ne dobjanak szajon labdaval, mert ha elszakad a huzal es beleall a szadba az elegge faj, ha barmelyik fogadon a ragasztas lejon menj el es rakasd vissza, mert jon vele a tobbi is. Felrakasnal jol nezd meg hogy a leghatso fogadnal nem log-e tul a drot, mert ha igen az nagyon zavaro tud lenni. Szolj, es lecsippentik.
5. Amikor felrakjak attol ne felj. Mikor leveszik az rosszabb. Ugyanis akkor a fogadon maradt ragasztot egyszeruen lecsiszoljak, es ugy hat a surlodas miatt a fogad felmelegszik... :)
Most lehet hogy elriasztottalak egy kicsit, de hidd el, megeri vegigszenvedni, ha maskor nem, de akkor rajossz, amikor a legvegen belenezel a tukorbe. A baratnod meg nem hiszem hogy nem ertene meg, ha szeret. Majd maximum viccelodik neha egy picit.
Hogy kívülre vagy belülre az attól függ, mit kell csinálni. A geometriát a mechanika törvényei határozzák meg. A fogakat valamilyen irányba mozgatni kell: húzni vagy tolni. Erő, erőkar, nyomaték, vektorok meg ilyesmi. Nagy a valószínűsége, hogy kívülről is látható lesz, sőt a szabályozás különböző fázisaiban más-más szerkezetet használnak és van olyan, hogy az átlagnál több vas látszik az ember szájában.
Itthoni ismerőseim kört is egyre többeknek van fogszabályozója. Egyáltalán nem ciki, sőt azt jelzi, hogy nem hanyagolod el magad. Ne félj tőle.
Ami a fizika / geometria részt illeti, nálunk a fogszabályozó fogorvos a röntgenfelvételek alapján egy számítógépes útvonaltervvel állt elő. Megmutatta, mi milyen irányban fog elmozdulni, hol áll meg, és ehhez milyen eszközöket fog használni. Hókuszpókusznak gondoltam, de minden úgy történt. A kétségeidet úgy oszlasd el, hogy részletesen kikérdezed a fogorvosodat. A kezelést úgyis csak a te egyetértéseddel és együttműködéseddel kezdhetik el.