(Csak ugye az a nehezítés, hogy ez a busz Békéscsabáról jön, de én a békéscsabait amúgy is hétvégi üzemmódban küldeném minden nap. Na mindegy, most nem fejtem ki a fejemben lévő - szerintem - ideális Szeged-Baja menetrendet.)
Sőt, meghosszabbítanád a vonalat Böhönyén túlra egy kicsivel, mi? :P
A 12:00 órakor induló Szeged-Jánoshalma járatot elég nagy pazarlásnak látom... Mélykúttól gyakorlatilag párhuzamos 5324/545-tel. Sokkal több értelme lenne Bajára küldeni, és át lehetne szállni róla Mélykúton az emlegetett járatra (kis barkácsolással). Szeged-Baja között nagy a lyuk 10:00 és 13:00 között, továbbá 14:00 körül gondolom elég jó átszállási lehetőségek lennének Baján (pl. Szekszárd felé). Akár papíron meg is maradhatna a Szeged-Jánoshalma... A fordaszervezést kigondolásától elegánsan eltekintek. :-)
Igazából én 14:20 körül indítanék közvetlen buszt Jánoshalmára Szegedről, a 14:20-ason az utasok 90%-a bérletes, nem hiszem, hogy sok Mélykúton túli utas lenne... (Csak ugye az a nehezítés, hogy ez a busz Békéscsabáról jön, de én a békéscsabait amúgy is hétvégi üzemmódban küldeném minden nap. Na mindegy, most nem fejtem ki a fejemben lévő - szerintem - ideális Szeged-Baja menetrendet.)
Értesítjük a Tisztelt Utazóközönséget, hogy Baja, autóbuszállomás Jelky András téren történő üzemeltetése a menetrend szerinti autóbuszjáratok közlekedési útvonalának módosítását eredményezte.
A terelő útvonalon történő közlekedés során az utazóközönség részéről leszállási igény jelentkezett Baja belterületén a Hűtőház, Kórház, Zeneiskola, Déry-kert elnevezésű kiépített megállóhelyeken. A járatok megállításával (térben és időben) jelentősen elősegíthető a munkahelyekre, iskolákba és a kórházba érkezés. Ennek alapján az útvonalon lévő kiépített autóbusz-megállóhelyek előtt közlekedő melléklet szerinti - járatokat az útvonal módosítás ideje alatt a fenti megállóhelyeken 2010. május 18-ától megállítjuk."
Akkor ez lehet hogy ide kapcsolódik. Péntek reggel 6:40 körül láttam Sükösdön az egyik faceliftes E95-öst vontatva, Kalocsa irányába. Sok mindent nem láttam, mert későn vettem már észre, nagyobb kár nem tűnt fel rajta.
A volvós E95 alapján én a Baja-Békéscsaba járatra tippelnék, de azt írják (máshol), hogy Bajáról Szeged felé tartó autóbuszról van szó, és hogy délután történt. Hát, szerintem itt valami el van írva, mert az utolsó hétfői Baja-Szeged bácsos járat 12:35-kor beér, és az igencsak kora délután (főleg ha Mórahalom közelében történt az eset).
A 3 ajtós Berkhofnak már nagyon régóta nincs hátsó lökhárítója, ki tudja miért. A 2 ajtósnak csak nem olyan régen került le a lököse, lehet csinált valamit az a busz.
Január 1-jétől a városi tömegközlekedést az OrangeWays Zrt. látja el. Ez nem változik a jövőben sem. További öt évre meghatározó elemei lesznek a narancs-lila buszok a bajai városképnek. A tömegközlekedési vállalat megnyerte a Baja Város közigazgatási területén helyi, autóbusszal végzett, menetrend szerinti személyszállítási feladatok ellátása kiírt pályázatot.
Baja Város Képviselő-testülete 2009. november 26-án döntött arról, hogy a helyi autóbusz-közlekedés ellátására ismét pályázatot ír ki. A pályázati kiírás iránt három szolgáltató érdeklődött, mint ahogyan az első pályázat esetében is. A Bács-Volán Zrt, a V-T Transmann Kft és a jelenlegi szolgáltató, az OrangeWays Zrt. A pályázatok benyújtásának határideje 2010. március 1-je volt.
A határidő lejárta után az érdeklődők közül, csak a Bács-Volán Zrt nem nyújtotta be a pályázatát. A pályázatok elbírálása során a kiíró egy alkalommal hiánypótlásra hívta fel a pályázók figyelmét. A V-T Transmann Kft. a hiánypótlási felszólítás ellenére sem módosította pályázatát, így végül egyedüli érvényes pályázóként az OrangeWays Zrt. került ki győztesen.
A pályázók ajánlatait összehasonlítva jelentős különbség mutatkozott a benyújtott pályázati ajánlatok között.
Az OrangeWays Zrt. A típusú ajánlatában 34 millió forint önkormányzati támogatást, 0%-os 2011. évre vonatkozó tarifaemelési javaslatot tett, 126 hónapos átlagéletkorú járműállománnyal számolva. B típusú (alternatív) ajánlatában viszont 39 millió forint önkormányzati támogatással 4%-os 2011. évre vonatkozó tarifaemelési javaslattal és 130 hónapos átlagéletkorú járműállománnyal számol.
A V-T Transmann Kft. A és B típusú ajánlatában egyaránt 101 millió forint önkormányzati támogatást, 0%-os 2011 évre vonatkozó tarifaemelési javaslatot tett, 30,6 hónapos átlagéletkorú járműállománnyal számolva.
Mindkét szolgáltatónál a tömegközlekedésbe bevont buszok mindegyike alacsony padlós és azonos gyártmányú. Ezzel a buszok által mutatott összkép egységes volt.
Ezek alapján Baja Város Képviselő-testülete Baja város közigazgatási területén helyi autóbusszal végzett, menetrend szerinti személyszállítási feladatok ellátására kiírt pályázat nyerteseként az OrangeWays Zrt. hirdette ki. Így további öt évre, a városi tömegközlekedés meghatározó szolgáltatója ismét a megszokott narancs-lila színű OrangeWays."
Az utasszámok egyszerűen siralmasak. Valószínűleg szerepe van az építkezések miatti lezárásoknak, útvonalmódolsulásoknak, rövidüléseknek, a kora nyári időnek, de akkor is...
Ma kb délre mentem be a városba, hogy lekapjam a 3 tengelyest, mert a múlkor 12:45-kor láttam indulni 9-esként. Mondanom sem kell, nem volt szerencsém... Viszont feltűnt, hogy az egyik kétajtósnak hiányzik az első lökhárítója az egyik háromajtósnak pedig a hátsó. Oszt' lehet kombinálni mi is történhetett :)
Ma tudatosodott bennem, hogy a Bács Volánnak van Baja-Jánoshalma-Kiskunhalas-Pusztamérges-Kelebia járata (indul 13:05-kor munkanapokon). Egy csöppet kacifántos a vonalvezetése, mint ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja. 117 km 3 óra alatt. Nem semmi.
Hmm, ez egy jó kérdés. Ma jártam bent a buszállomáson, de bevallom ezt nem figyeltem. Ha "kifele" mennek a buszok, akkor mindenféleképpen logikusabb (rövidebb) a Vonatkert fele, befele már majdnem mindegy a kacskaringózás miatt, hogy a Hűtőház, vagy a Vonatkert felől jön.
És azt hiszem egyáltalán nem is egységes hogy merre mennek a buszok. Vasárnap délután például a Kőrös lassújárata a Vonatkert fele jött kifele, de a másodrésze már a Hűtőház fele.
Amúgy kb másfél két hete csodálkoztam nagyot, mikor a Kőrös gyorsjáratatával jöttem Szegedről (akkor még a Csermák térre ment mindenki), hogy a Szegedi úti körforgalomnál észak fele kanyarodott rá az elkerülőre, végigjött a Kaszás utcán a Shell kútnál lévő körforgalomig, és onnan a Dózsán befele a városba. Leszálláskor mondtam is a sofőrnek, hogy azért ennél van rövidebb (kb 2 km-rel) út is, nem tudom, megfogadta-e a tanácsomat :)
Amúgy most, hogy a Déri Frigyes sétányon tobzódnak a helyik és a forgolódó helyközik is, egész sűrűn van ott fotótéma :)
Amúgy azt nem tudod, hogy a Csávoly felé induló, vagy arról érkező buszok, a Vonatkertet megkerülve jönnek-e még? Tudom ott figyel a Körös Volános gép, de a többi busz is erre közlekedik, abban az irányban? Köszönöm előre is! :)
Én hétfőn a Hévíz-Bajával jöttem (mert lekéstem a vonatcsatlakozást Dombóváron), és azt nem értettem, hogy az érkező busznak miért kellett megkerülnie a fél várost, hogy beálljon a 2-es kocsiállásra. :-)
Ma jártam bent a belvárosban. Hát, faszán fel van túrva minden, többek közt a Csermák téri buszállomás is. Viszont ahogy elnéztem, eddig egész jól üzemel a Jelky térre áttelepített ideiglenes buszállomás. Azt az egy dolgot leszámítva, hogy kb 8 kocsiálláshoz csak a Déri Frigyes sétány felől lehet beállni. Ezért sok Bátaszék, Sükösd, vagy Csávoly felől érkező busznak le kell mennie a Déri Frigyes sétányig, és ott megfordulni, ahol az 1-es és a 12-es járatok is teszik. Jöttem pl olyan Tiszás járattal is, amely az ipartelepi út, Kálvária irányából közelítette meg a Jelky teret.
Üdv! Szeretném veletek megosztani galériámat a múlt heti dunántúli körutunkról. Igaz dunántúl, de úgy adta, hogy elkeveredtünk Bajára is:P
Olyan mákom volt, hogy le tudtam kapni a 955-öst is bár szar fényviszonyok mellett. Mondták ott a sofőrök, hogy ki lesz helyezve a pu. sokat fognak opni. Mikorra lesz kész az új? Látványterv van?
LRE-605 fel lett újítva vagy miért az a rendszáma? Mi volt neki az eredeti? Dunántúl
Tudom hogy xarul linkeltem be a TED oldalt, de ha odanézel és a VI.3. További Információk részen a 6-os pontban a pontozás 3. részpontjának taglalását szemügyre veszed, megtudod :)
HU-Békéscsaba: Buszok és távolsági buszok 2010/S 85-128220 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS EGYES ÁGAZATOKBAN
A szerződés vagy a közbeszerzés(ek) meghatározása/tárgya Szállítási szerződés megkötése új autóbuszok szállítására üzembe helyezéssel és jótállási kötelezettség vállalásával, továbbá a járművekhez kapcsolódó buszjavítási és karbantartási szolgáltatások megrendelése. - I. kategória helyközi szóló 5 db + 100 % mennyiségben, - II. kategória alacsony belépésű helyközi szóló 3 db+100 % mennyiségben.
Bírálati szempontok Az összességében legelőnyösebb ajánlat az alábbiak szerint az alábbiakban megadott részszempontok 1. ÁFA nélkül számított ajánlati ár (HUF). Súlyszám 60 2. Számított üzemanyag fogyasztás (l/100 km). Súlyszám 20 3. Készletbiztonság érdekében felmerülő logisztikai többletköltség (igen/részben/nem). Súlyszám 15 4. Karbantartási költség (HUF). Súlyszám 5
Az ajánlattételi, illetve a részvételi határidő 15.6.2010 - 11:00
20) Jelen eljárásban a II. kategória alacsony belépésű helyközi szóló autóbusz kivitel ajánlatkérője: Bács Volán Autóbuszközlekedési Zrt. (MAGYARORSZÁG 6500 Baja, Nagy István út 39.).
Az építkezés miatt a Déri Frigyes sétányról indulnak a helyik. Ugyanez miatt települ ideiglenesen át a helyközi pályaudvar is, az érdekesség kedvéért épp a régi helyi helyére :)
Múltkor gördeszkásokat láttam ügyeskedni ott, gondolom örültek az ideiglenes "játszótérnek". A 4-es és 12-es helyijárat érinti a pályaudvart, de csak mint közbeeső megállót. Vissza irányban legalábbis láttam megállni a narancsokat...
A vonatkerti helyijárati buszállomás után ideiglenesen a helyközi-távolsági autóbuszállomás is költözik Baján - a korábbi Jelky A. téri helyi végállomásra:
Ha van még megfelelő állapotú eladó E94-es Fóton, akkor elképzelhető. Sokat még nem adtak el (JID-090: Hatvani Volán, GSZ-346: Bács Volán, JID-086 és GSZ-349: maszek), úgyhogy ha nem vitték a többit a bontóba, még van raktáron. Friss selejt viszont nem lesz szerintem addig, amíg meg nem jönnek a Volánbuszhoz az új buszok.
Azért az ilyen közleményeket a Bács Volán feltette a saját honlapjára is:
"2010. április 24-én szombaton Baján, a Petőfi-szigeten rendezik meg a Nemzeti Vágta előfutamát, a Bácskai Vágtát. Az egész napos rendezvény várhatóan sok érdeklődőt vonz a helyszínre, ezért az Orangeways Zrt. plusz járatok indításával kívánja kiszolgálni a megnövekedett utasforgalmat. A járatok útvonala nem változik, azonban az induló és végállomás ezen menetrenden felüli járatok esetében a Déri Frigyes sétány helyett a Szentháromság tér lesz.
Ezen felül az alábbi menetrend szerint közlekedő járatok érintik a Szentháromság téren lévő megállóhelyet fel- és leszállás céljából:
68-as vonalon: 12,15 13,15 14,15 15,15 16,15 17,15 18,15 19,15 20,15 21,15 112-es vonalon: 11,15 12,15 14,15 16,45 18,15 19,45
További információ a 79/425-891-es telefonszámon kérhető nyitvatartási időben, illetve a Vágta napján szombaton is 5,30-16,30 óráig."
Forrás:
Így is, úgy is új forgalmi kellett. Ugyebár a tulajdonos is változott. Szóval a színváltás nem okozott volna gondot. De ettől függetenül én is azt mondom, hogy jó ez a sárga szín. Nem olyan fakó, mint a régi Bács Volánosoké. Egy kis változatosság...
Na, akkor csak jól látthattam a múltkor a 3 tengelyes Berkhofot. :) Az E94-es tök jó hogy meg maradt sárgán. Amúgy ACH ma, és tegnap a 6:45-kor induló, Császártöltés-Baja járaton volt.
9 napnyi csend után jöjjön egy kis újdonság. Ma délelőtt láttam a 3 tengelyes Berkhofot, de nem volt nálam fényképező:( Nemrég' a keresésére indultam. Most volt nálam fényképező, de nem volt ez a Berkhof:( De kárpótolt a sors, mert összefutottam a Bács Volán új családtagjával, az ex Volánbuszos E94-essel. Gondolom ő volt GSZ-346, most viszont már új névvel, LRE-649-es rendszámmal közlekedik.
Íme az új jövevény a Csermák téren Bácsalmásra indulva:
Azon gondolkodtam, mi lenne, ha megpróbálnád meglőni a három tengelyes Berkhofot? (Ha már láttad is) :)))
Érdekes ez a Tesco busz is... Múltkor, mikor láttam, akkor pont egy "kúposabb orrú" Neoplan járta. De ezek szerint vissza állt a régi rend. Lehet karbantartani volt a másik, vagy mittudomén...
Bár az Orangeways honlapján nincs szó a helyi buszok tereléséről, ideiglenes végállomásáról, Kiskunhalas saját lakosait tájékoztatja a bajai helyijáratok tereléséről:
415-ösökkel nem biztos hogy fogsz is találkozni. Ex helyis 260-asok meg nincsenek már meg...:( Amúgy hány óra fele mész Bajára, mert ha nem fog esni az eső, akkor én is megyek?! :)