Itt a 125 és 350 közé eső jawa és cz, vagy cz jawa motorokról lenne szó... legtöbb fórum a 350-esekkel foglalkozik, pedig készült pár 250-es 125-ös is, Pl 488-as, 475-ös széria, amikről elég keveset tudni, nemsok leírás található meg hozzájuk. Itt lehet tapasztalat és adat csere.
helló segítséget kérnék van egy 350 es cz jawam kicseréltem a fesszabályzót két kis kondít két megszakítót és a 2 szénkefét is mert nem volt semmi töltése és most meg csak aksiról megy és ha lemerül megáll jó lenne 1 -2 tanács előre is kösz
1. szerezz egy ütőcsavarhúzód azzal próbáld. Ha nem tudsz szerezni, fogj egy olyan átmérőjű dornit vagy köracélt mint a csavar feje üss rá a csavarfejre egy jó húzósat kalapáccsal. Utána próbáld tekerni csavarhúzóval. Lazulni fog 2. vedd ki a forgórésztartócsavart, vedd le a megszakítóbütyköt, a bütyök alatt a forgórészben menet van (ha jól emlékszem 8-as) hajts be oda egy csavart azzal le tudod húzni a kúpról. Ha nehezen jön akkor a csavar fejét húzás közben kocogtasd kalapáccsal.
Üdvözletem! Nos, haladok a motor szétszerelésével, de most elakadtam 2 dolog ügyében is: 1.: blokk kuplung felőle deklijének felső 2 csavarját nem bírom kicsavarni, de csak megoldom valahogy, max lefúrom... :( :), 2.: a a gyújtás forgórészét(dinamót) hogyan tudom levarázsolni onnan? A főtengely végéről a csavart már leszedtem, de nem merem feszegetni, inkább tanácsot kérek :)
nos, a kenőanyag milyensége a közelmúltban számos érv-ellenérv partyt szült, azonban jó, ha tudod, mindenki olyat löttyint a blokkba, amilyet szeretne. Nekem van olyan blokkom, amiben 10w-40 olaj fut, viszont van olyan is, amiben 80w-90, tehát sokkal "nehezebb" kenőcs szolgál. Mindkettő, tehát a vékony és vastag olajnak is megvan a maga előnye, illetve hártánya. A fincsi ojil a többtárcsás kuplungnak jobb, a combosabb pedig a váltót támogatja többnyire. A mai világban ez abszolút szubjektív döntés, komolyabb károsodást egyik anyag sem okoz. Elég az hozzá, hogy akkoriban miféle kenőanyagok léteztek, nagyjából semmilyenek, ehhez passzintották a konstruktőrők az erőforrást. Gondolj csak az üzemanyagra: a mai, magas oktánszámú erőleves csak a mesében létezett, nem csoda, hogy számos ősz hajszálad keletkezik majd az esetleges gyújtáskorrekciónal. Nagyjából ennyi, nem muszáj görcsölnöd ezen,
A térfogatról: a teljesen kivéreztetett blokkba nagyjából 750 köbci szalad, de egyet se félj, létezik ugyanis olajkontroll, amin egyszerű módón lecsekkolhatod a megfelelő nívót: csavard ki, nyomasd bele a lötyit, amint vizuális kapcsolatod van a "másik végével", szüntesd meg betápot, kész.
A hagyományos (eredeti) égéstér (henger) nem hüvelyes rendszerű, alapmérete 65 mm, az ezek feletti méretek mind-mind túlméretes (többlépcsős) fődarabok,
Ezeket felírtam, köszönöm! :) Viszont megvan a következő problémám: ugyebár már ha nagy-generál(teljes renoválás), akkor a blokkot is illenék szétszedni, viszont sehol sem találtam meg a következő kérdésemre a választ: mennyi olajat kell önteni a blokkba, és azt is milyen fajtát? Annyit sikerült kiderítenem, hogy "5000 km után, sebességváltóház olajcsere, nyáron, Castrol Grand Prix SAE 50 vagy Shell X 100". De nem tudom ebből mi igaz és mi nem, de akkor is a fő kérdés az, hogy MENNYIT? Előre is köszi!
korábban magam is használtam 559 modellt, mostanra azonban csak a padlást nyomja jónéhány darab. Ha esetleg nagyon alkatrész szűkében vagy, keress meg bátran,
Köszönöm szépen a tippet, találtam pár hasznos dolgot! :) Mellesleg megbosszantott a dolog, hogy nem találtam normális, magyar nyelvű kapcsolási rajzot, úgyhogy készítettem egyet, melyet ha minden igaz megtaláltok a szocimotoros.hu oldalon!
Sziasztok! Nemrégiben rátaláltam Nagyapám régi-régi, egész pontosan 1970-es kiadású, 30 évet "pihentetett" Jawa 250-559-esére! Nagyon megtetszett a motor, és úgy döntöttem, megpróbálom megcsinálgatni. Egyenlőre még a letakarításig és az oldaldobozok feltárásáig jutottam, de szeretném az utolsó csavarig szétszedni. Szeretnék kérni Tőletek első körben egy robbantott ábrát a blokkról(már ha létezik) és egy kapcsolási rajzot, amiből ki is tudok menni, mert amit a neten találtam az egy kézzel rajzolt alkotás volt(:D), és inkább valami szakszerűbbre lenne szükségem! Raktam fel egy képet is a jelenlegi állapotáról, mellesleg megvan az első fényszóró is, csak kivettük, nehogy a kiszabadítása közben összetörjön (amit csak úgy zárójelben jegyeznék meg, hogy egy fél napba került :))! Légyszi mail címemre küldeni a cuccot (pici képfeltöltési méret miatt): fadamka@vipmail.hu :) Előre is köszönöm!
üdv a danuvia forumrol vagyok van egy 1951es jawa vázam alsó felsö villakiflikel +a két hátsó lengéscsilapitoval a számom 06 20 363 95 47 hivj és megegyezünk üdv a szakiknak
Motoros börze! 2010 március 21-én 06 órai kezdettel veterán börzét tartunk Budapest. XXIII.ker. Haraszti úton lévő A és M Vámügynökség területén. További információ: Bézi Lajos. 06-20-589-7710
Sziasztok 250-es (vagy nagyobb) léghűtéses Cross Cz-t keresek, de érdekel mindenféle alkatrésze is, elsősorban motorikusak, komplett blokk, hengerek, főtengelyek stb. kontakt: vale.46kukacfreemail.hu
KGST Party „nekem nyolc” 2010. augusztus 20-22. (péntek-vasárnap) Napkor-Napkorona Udvarház (Nyíregyházától 10 Km)
Az idei találkozó annyiban módosul a korábbi nyíregyházi rendezvényekhez képest, hogy mind a 3 napot Napkoron tartjuk. A korábbi helyszíntől 200 m-re költöztetjük a rendezvényt, ahol dombos, fákkal szegélyezett zárt területen lesz az idei fesztivál. Kényelmes sátrazási-, tisztálkodási lehetősséggel, non-stop büfével, főtt ételekkel, és minden eddiginél színesebb programokkal várunk mindenkit.
A korábban hiányolt dühöngő is lesz idén, tűzoltósági mentési bemutató, minden eddiginél nagyobb felvonulás, értékes díjazás az autóknak és autósoknak. Családi programok, sétakocsikázás, lovaglás, strandröplabda, paint-ball, retro disco és sok érdekesség.
2009-ben Exotic koncert volt, idén is készülünk…!
Elkészült a 2009-es film, ami megtekinthető a korábbi anyagokkal együtt: http://www.viddler.com/groups/kgstparty/videos Először! Veterán börze a KGST Party-n
Amivel számolhattok:
Regisztrációs díj (járművenként, utasok számtól függetlenül): 2010 Ft Sátorhely (jármű/éj) 1000 Ft Reggeli (szombat, vasárnap) 500 Ft Ebéd (szombat, vasárnap) 1000 Ft Vacsora (péntek, szombat) 600 Ft Látogatói jegy (külsős) 300 Ft Börze helypénz (külsős) 1000 Ft
Elérhetőségek:
Pócsi Attila patti67@freemail.hu; 30/550-43-69 Pócsi István istvan@kgstparty.hu; 30/528-59-64