Keresés

Részletes keresés

annyi baj legyen Creative Commons License 2014.12.22 0 0 46902

Ha szeretnéd, írhatok egy step-by-step útmutatót, hogyan kell nekiindulni, és egy egyszerű térképet elkészíteni. Az ünnepek közt szerintem valamelyik este lesz rá időm.

Előzmény: hadidoki (46901)
hadidoki Creative Commons License 2014.12.22 0 0 46901

Tisztelem a kitartó küzdésedet! Én is álmodoztam egy térkép (Garmin GPS-re) készítésén, de azt sem tudom, merre induljak. Vannak a lehetőségeimnek határai, tudomásul veszem.

Gratulálok, sok sikert kívánok! 

Előzmény: annyi baj legyen (46899)
olahtamas Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46900

Kezdetnek nem is rossz!

Ha minden áron kritikát szeretnél, akkor a turistajelzéseket picit sűrűbbre venném, mert így pl. nehéz végig követni, merre is vezet pl. az OKT, ha már ezen a fórumon vagyunk :)

Előzmény: annyi baj legyen (46899)
annyi baj legyen Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46899

Az elmúlt pár napot azzal töltöttem, hogy kicsit belekóstoltam Rakk Gyula szakmájába.
Igazából, ha a kezdetektől nézzük, akkor az a pár nap volt vagy három hét is, mert akkor kezdtem bele a nyár végi hirtelen ötletem megvalósításába, ami akkor támadt, amikor egy ismerősöm közepesen roncs gépét kidobás előtt felajánlotta nekem. Volt néhány elfekvő alkatrészem, gondoltam, legalább hasznosulnak, csinálok belőle valamit. A legtöbb, ami kihozható lett belőle, egy amd 1800-as procival, és másfél giga memóriával, 80 giga merevlemezzel felszerelt hangosan zúgó szörny. Billentyűzet, monitor, egér persze már nem jutott, ezért az asztali gépemről bejelentkezve, illetve szerverként használom. :)
Most itt írhatnék jó néhány bekezdést, hogy hány Linux disztrót próbáltam végig, és azok hányféleképpen szivattak, de ez nagyon messze vezetne a topik eredeti témájától.
Ekkor már tudtam, hogy mit fogok vele kipróbálni: a térképkészítést.
Jó ideig trackeltem a tuhura, majd az osm-re, és itt már rajzolok is, így a bemeneti oldallal már sokat foglalkoztam, de a kimenet is elég érdekes téma. Garmin kimenetet már készítettem, az én gps-emen most is egy osm alapú, de a tuhu színvilágát idéző térkép van (csak fele annyi poi-val, mert lusta vagyok leírni, mikre van szükségem), de a Garmin térképek számomra logikailag nagyon szörnyen vannak felépítve, szűkösek a lehetőségeik, typ nélkül nem nagyon lehet speciális túratérképet kihozni, hanem csak  próbál az ember olyan kinézetű vonalakat találni, amit meg szeretne jeleníteni, függetlenül a valódi jelentésétől, funkciójától. A tuhus kimenet is szenved ettől a zártságtól, ezért van pl az időzóna vonaltípus használva az útcsonkhoz, stb.
Szóval a raszteres térképek elkészítésébe szerettem volna belekóstolni.
Most itt gyorsan megint átugrunk pár napot, ami alatt belőttem a az osm adatok fogadásához szükséges adatbázist, feltöltöttem adatokkal, beállítottam a csempekészítő programot, majd belenéztem ppenstreetmap alaptérképének a generálási szabályaiba. Egy xml fájl. És nyomtatva, ha jól emlékszem, 27 oldal lenne...
Itt rögtön el is ment a kedvem :)
De azért ilyen könnyen nem adom fel, kezdjük egy egyszerűbbel, csináljunk egy magyarországi túraréteget. Nem felhasználásra, hiszen már van, hanem kíváncsiságból, hogy boldogulok-e vele. Számomra is meglepően, de elég rövid idő alatt sikerült.
Ez után kezdtem bele a következő lépésbe, nulláról felépíteni egy használható túratérképet. Egyelőre még nem csempegeneráláshoz, hiszen ott minden nagyítási nézethez illik változtatni a megjelenített adatok mennyiségét, típusát, és kinézetét, hanem csak egy statikusat, egy nem túl nagy, de változatos területről. Szokás szerint, a Bakonyt választottam (akik ismernek, tudják, hogy nagy Bakony-rajongó vagyok, nem véletlenül készült a játéknak Bakonyos verziója is :D)
Hogy ne csak maga a tájegységről legyen egy térkép, hanem legyen egy kis célja is, a Rómer Flóris Emlékút ábrázolásának kezdtem bele.
Az adatok leválogatásához aztán bele kellett kóstolnom sok mindenbe, közvetlenül pgsql adatbázisból lekérdezve, QGIS-ben szűrve, exportálva, overpass-turboval az osm adatbázisából kiszedegetve, és ezek nagy része teljesen ismeretlen terület volt nekem, így nem is ment gyorsan. A térkép kinézetének az elkészítéséhez a TileMill nevű programot választottam, mert ez a program az úgynevezett Carto CSS-t használja, és ennek a logikája legalább a hagyományos, weblapok kinézetét leíró css-től ismerős volt.
Sokszor kezdtem teljesen elölről az egészet, mert menet közben jutott eszembe, hogy még mit szeretnék, nem volt végiggondolva a terv (dehát nehéz úgy felkészülni a buktatókra, amíg az ember nem találkozik velük :D), de aztán az utolsó nekirugaszkodásra már olyan kinézet volt a monitoron, amit már térképnek nevezhetek, még ha akadnak is rajta olyan dolgok, amiket legközelebb máshogy csinálok.
Szóval a nagy mű:

Kritikák jöhetnek nyugodtan, de legyetek tekintettel érző lelkemre :)

Házihold Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46898

Legalább olvashatunk valami jót ha már nem megyek sehova:-)  Köszi

Előzmény: Törölt nick (46897)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46897

Régi kéktúrák nyomában, Regéctől Háromhutáig

Már egy ideje motoszkált bennem a gondolat hogy jó lenne megnézni a felújítás alatt álló Regéci várat, és ezt összekötni egy kellemes túrával a Zemplénben, ha lehet akkor a kék jelzésen. Régebbi, vagy új kék az nekem majdnem mindegy, ha régi akkor legalább van miről gondolkozni út közben, kikapcsolván ezzel az egyéb, hétköznapi gondokat-bajokat amik pont eleget foglalkoztatják az embör fiát.

Szép, napos, tiszta időt jósoltak szombatra, így aztán reggel 9-kor már Regécen is voltam a Csobogó Vendégház kapuja előtt, ahol két évvel ezelőtti ismerősünk, egy gyönyörű szürke cica üdvözölt! (Széll úr is emlékszik, ugye?:-) )
Odajött, dorombolt, én meg hálából hoztam neki a boltból némi harapnivalót, na erre aztán mindjárt hárman lettek a cicusok! (a boltba amúgy is be akartam menni, kéktúrás pecsét rendben megvan)
A Csobogóban tulajdonosváltás volt, de a Vendégház üzemel azóta is, 2500 huf/éj, ezt akartam megtudni a jövőre nézve...

Ennyi bevezető után irány a vár! A turisták által leggyakrabban használt parkolóban hagytam a kocsit, a várhegy keleti oldala felől, erre vezetett a kéktúra is régebben, aminek igen szembeötlő nyomai voltak azon a részen ahol a gyönyörű bükkerdő nem esett még áldozatul a favágóknak.
Magyarul rengeteg régi kék és piros jelzés volt az ezüstös bükktörzseken! Ezek fonódva a Rákóczi kerékpáros körtúra jelzésével egészen a mai kék becsatlakozásáig vezettek, majd hamarosan elértem a várfelé induló piros rom jelet.
Fertályóra alatt felértem a várba, felfelé menet mikor láttam hogy a felhők beültek a Huták Völgyébe akkor még bele is húztam rendesen hogy ezt a tüneményt le is tudjam fotózni!

És ismét, és igen, és megint megkaptam azt az ajándékot amit 2012 márciusában Tavaszi Széllel megkaptunk a természettől és az időjárástól: nem volt elég az egyébként is gyönyörű kilátás a környékre, ismét feltűntek a távolban a hófödte csipkés Magas-Tátra csúcsai, tisztán, hófehéren, ahogyan a nap rájuk sütött egyik oldalon fehér, a másikon árnyékos volt az oldaluk, egyesével meg tudtam volna őket nevezni... már ha ismerném őket, persze.
A fotó messze nem adja vissza a valóságot, csak sejteti.
A vár egyébként nagyon épül-szépül, rengeteg falat kiástak a földből, stabilizáltak, felmagasítottak, csak így tovább regéciek!

1. irány a vár! Régebben a kéktúra is itt jött fel Mogyoróska és a vár felé

2. kilátás dél felé, na ez sem volt piskóta

3. és a kilátások egyik netovábbja idehaza, a távolban a Magas-Tátra 

1. kilátás a várból a köd borította Huták Völgyére, (és az új várfalakra)

2. Ismét ugyanaz a kép, de a köd már felszállóban a völgyből, majdnem másfél órát nézelődtem fent!

3. az újjáépített hatalmas falszakasz egy része, a vár nyugati oldala

A várhegy nyerge után pár perc múlva elértem a Tábor-hegyet, ahonnan a piros négyzet jelzés vezetett le Óhuta-Háromhuta felé, sejtésem -és a beszámoló- szerint is ezen az úton haladt az egykori Szent-István Vándorlás '38-ban a Zemplén ezen szakaszán. Először szűk erdei ösvény, majd szélesebb szekérút volt ez csodás bükkerdőben, itt-ott visszanézve szép kilátással a távolodó regéci várra. Tudtam hogy lehetetlen ennyi idő után kék jelet találni (80 év), pláne ha egyáltalán fel volt festve, de azért egy-egy korosabb bükkfán el-elidőzött a tekintetem olykor. :-)
Szép a mai kéktúra zempléni útvonala, de gyönyörű vidék ez is, a Vándorlás leírásában is említett Zabarla-tetőn átbillenve elakad a turista lélegzete egy pillanatra, mikor telibe kapja szemből a Huták Völgyének csodás panorámáját!
Túra közben nem szoktam 5 percnél többet időzni egy-egy pihenővel, de itt tábort vertem, leültem, és egy félórát pihentem, eszegettem miközben a tájat csodáltam.

1. a távolodó Regéc a piros négyzet jelzésen haladva Óhuta felé

2. visszatekintés a Zabarláról

3. megfordulván ez a panoráma tárul a turista elé. Csodás!

Nagy nehezen tovább indultam Óhuta felé ereszkedve, de szinte azonnal jött a következő kis csoda, utána is kéne nézni hogy mi a neve ennek a résznek lefelé a Zabarláról... gyönyörű tölgyes, koros, öreg fák csoportjai, mohával benőtt kövek, mint valami múltból itt maradt arborétum, szinte lépésenként álltam meg fotózni!

1.-2.-3. a mesebeli hegyoldal... legalább is nekem nagyon szép volt!

Óhuta. Igazi kis zempléni falucska, annak minden hangulatával és sajnos sanyarú sorsával együtt. Szűk völgyben, csodás környezetben, lassan üdülőfaluvá átlényegülve, házak szépen rendbetéve, de majd' minden második eladó...:-(
Karácsonyfa ültetvények, fakitermelés, elsőre hirtelen ennyi ami a megélhetési lehetőségek közül jól látszik.
Nyugalom, tiszta levegő, szép kis házak mindenfelé, erre szoktam volt mondani hogy szívesen ide költöznék ha a pénz nem lenne korlátozó tényező az életemben! :-))
És még a busz is jár, pont szembejött!
Eredeti tervem az volt hogy felmegyek a mai kékre István-kút felé, de mivel az idő nagyon elszaladt, már 2 óra volt, 4-kor pedig már sötétedik, így aztán a Háromhuta-Regéc kisforgalmú aszfalton a Huta-völgyi patak mentén irány vissza Regécre!
Nem meglepő módon ez is egy szép rész, útba ejtettem még az Óhuta feletti Pálos-forrást, a Könnycsepp-tóval, itt egykoron pálos kolostor is állott, az alapjainak romja látható. Szép kis kirándulóhely ez Óhuta felett.

Útközben még jót derültem egy favágó csoporton, akik lóval húzogatták kifelé az erdőből a szálfákat, ámde egyszer csak hallom ám hogy nagy a kiabálás, sürgés-forgás, mit ád a jóisten, a pacinak ehetnékje támadt, és mit sem törődve a rászíjazott rönkkel kiszaladt az útra (persze egyenesen felém) és egészen a szekérig robogott ahol a szénája volt elkészítve. Mire a brigád utolérte már vígan ropogtatott...:-) Egy autó mögé behúzódva szemléltem a mulatságos akciót...:-)

A kocsihoz még világosban visszaértem, elégedetten indultam haza, többet kaptam ettől a naptól mint amire számítottam, remélem sokszor visszajövök még ide, túratervem az van még bőven, a Zempléni-hegység még messze nem árulta el nekem minden titkát! :-)

1. Óhuta, utcakép

2. a Pálos-forrás tisztása a kolostorromokkal, és a Könnycsepp-tóval

3. indulás előtt felszaladtam még egyszer a várhoz, csak a kilátás kedvéért, ezt a délutáni Tátrás képet a vár előtti kis tisztásról fotóztam

Törölt nick Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46896

Egy kis játék a képekkel, Regéc akkor és most (az akkor sem volt olyan régen:-) )

regéci cicus a Csobogó Vendégháznál 2012 március 16. és 2014 12.21.

ez a kéktúra szempontjából picit talán érdekesebb: a regéci vár 2010 október és 2014 december 21.

Szemmel láthatóan a 2010-ben ősszel az udvaron felhalmozott kőhalmok szépen "beépültek" a falakba, elmondások szerint több száz köbméternyi kőből lett újra várfal. Ez a kép nem is mutatja meg igazán azokat a több méter magasan álló falakat amelyek felépültek az elmúlt 4 évben a vár déli és északi oldalán.

A déli oldalon (jelenleg is építési terület) monumentális az új falszakasz, de a kép bal oldalán álló északi fal is kb 3 emelet magasan áll ha lentről nézzük meg.

HEV Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46895

Nem tudom, nem én voltam, de nálam rendesen működik.

OSM is van :-)

Előzmény: Güsziológus (46887)
jzp2107 Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46894

"se tuhu, se GC"

ez eddig tény

a "végleges a leállás?" meg a rémhír kategória

egyébként már megy, csak marha lassan (=használhatatlan)

Előzmény: Güsziológus (46893)
Güsziológus Creative Commons License 2014.12.21 -1 0 46893

Köszönöm.

Nem rémhír-terjesztés, csak se tuhu, se GC.

Reméljük, hamarosan lesz szolgáltatás!

Előzmény: annyi baj legyen (46890)
Házihold Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46892

Jawohl

Előzmény: rozaa (46889)
annyi baj legyen Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46891

Egyébként:
"Pár perce beszéltem a rendszergazdánkkal. Egyelőre úgy tűnik nincs nagy baj, a linux már boot-ol, de ilyenkor a diszk (illetve RAID) ellenőrzés is 1-2 órában mérhető, ezzel együtt is - reményeink szerint - még ma délután helyreáll a szolgáltatás."

Fazekas Zsolt

Előzmény: annyi baj legyen (46890)
annyi baj legyen Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46890

Így készülnek a rémhírek, hogy megszűnt a tuhu?

Nem a tuhu állt le, hanem az MGKE szervere, hardverhiba miatt.

Előzmény: Güsziológus (46887)
rozaa Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46889

Mogyoróska=Komlóska

Előzmény: Házihold (46881)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46888

Nekem még mindig a kéktúrával szorosan összefüggő Nógrád Megye Természetjárója jelvény a libling!

viewArticle

viewArticle

Előzmény: HEV (46886)
Güsziológus Creative Commons License 2014.12.21 -1 0 46887

Bocs az OFF-ért.

HEV

Lesz még TUHU, vagy végleges a leállás?

Előzmény: HEV (46886)
HEV Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46886

A kéktúra jelvényei után azért még van olyan régi tűzzománc jelvény amit hívatalosan is meg lehet szerezni. pld. hogy hazabeszéljek:  a DDP résztávja Szekszárdtól Kaposvárig ezzel van díjazva, a Baranya megyei szövetségen lehet kiváltani.

A teljes távra pedig 'csak' a kitűző van.

A Somogy Turistája mozgalom jelvénye is elég szép trófea ez is teljesíthető még a régi jelvényért.

Pulmy Creative Commons License 2014.12.21 -2 0 46885

Nagyon gáz,ez a mindent felforgató stílus.  

Előzmény: Csuhás (46882)
Pulmy Creative Commons License 2014.12.21 -2 0 46884

A Máris még szódával elment, a fekete leves az Űző -hegy horhosa és a szekérút volt. ég pereceltünk is egyet-egyet :D

Más: A csajszik találkoztak Sághy Balázs túratársunkkal,ki  szintén a kéken haladt Gánt felé.

Üdv neki innét is!

Előzmény: Törölt nick (46874)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46883

A Dél-Dunántúli jelvényt is simán lecserélték erre a csúnyára ami most van, pedig a régi klasszisokkal szebb volt!

Előzmény: Csuhás (46882)
Csuhás Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46882

El sem tudom képzelni hogy annyira bolondok hogy lecserélik a bélyegzőket és a JELVÉNYT! az új arculat szerintire!

( Ha megteszik akkor alternatív kék túrát kell csinálnunk magunknak )

Előzmény: FarkasGyurka (46878)
Házihold Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46881

Kicsit trollosan mondhatnám, hogy Sárospatak felé:) De nagynehezen eszembe jutott Erdőhorváti neve is. Aztán jön Mogyoróska talán, majd Hercegkút. Négynapos túra volt. A táv 64 km, így nem szakadtunk meg, viszont kétszer nagyon elvert az eső.

Előzmény: Törölt nick (46880)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46880

Kérlek szépen, ilyen irányba:-)

Előzmény: Házihold (46879)
Házihold Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46879

A gyalogos Rákóczin valóban végig a piros jelzést kell követni. Mi Füzérről indultunk, érinti aba amádé várát, regécet, Hercegkutat (meg egy jópár más települést, amit a reggeli időpont miatt nem sorolok:)) és a sárospataki várban ér véget. Regécről viszont nem megy be a faluba, mint a képen is látszik, hanem elfordul az erdőbe nem tudom milyen irányba.:)

Előzmény: garass (46872)
FarkasGyurka Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46878

Ez szinte biztos. A HEV által belinkelt szimbólumokra cserélnek le mindent. Agyő régi pecsétek és jelvények!

Előzmény: rozaa (46875)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46877

Gyula, esetleg nem néznél utána az itteni módosításoknak?

Volt-e olyan mikor a kék a Huták Völgyén ment keresztül, vagy az csak a '38-as Vándorláson volt így?

Köszönöm!

Ezt az utat jártam be tegnap, ma piros négyzet, gyönyörű útvonal, el is ment az időm a nézelődéssel:

"...Háromhutánál... enyhén hajladozó völgy tágasabb útja fogad. Az egykori üveghuták itt rekedt telepei is hoznak változatosságot, életet. A Hutai völgy egyik hirtelen kanyarulatánál a szemközti hegyfoknak tartunk, s a Zabarla tetőlaposán át jutunk Regéc várához..."

Idézet a Turisták Lapja '38-as kiadásából.

Előzmény: Törölt nick (46876)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46876

Igen! Gratulálok Gyula, megint eltaláltad! :-)

A Regéci vár és Regéc közt a kék régebben máshol ment, nem ment le egyből a faluba hanem a széles szekérúton tovább haladt kelet felé (most is ezt használják a legtöbben akik a várba igyekszenek és a teherautók is amelyek a vár felújításához viszik az anyagot) majd a keskeny kis aszfalton ért be Regéc faluba. Ott is vannak még kék jelek a villanyoszlopokon.

Megnéztem az 1979-es és 1982-es térképeken is erre ment a jelzés, de ha jól vettem ki akkor még az 1992-es füzetben is. Valószínűleg azért módosíthattak hogy átmenjen a falun a kéktúra, esetleg az aszfalt elkerülése miatt, de ez utóbbi nem túl jó indok, másfél óra alatt amíg Óhutáról ismét Regécre értem ezen az aszfalton kb kettő darab autó ment el mellettem, ráadásul ezen megy a Rákóczi Körtúra is.

Előzmény: Törölt nick (46870)
rozaa Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46875

Azt csiripelik a madarak, hogy a bélyegzők és a dobozok is le lesznek cserélve a nagyon közeli jövőben, ezért nem "foglalkozik vele senki"! És ezért nem raknak ki már gumis bélyegzőt sem.

Előzmény: Pulmy (46865)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46874

Ebben a saras időben a Máriába...? :) Kellemes lehetett. :)

Előzmény: Pulmy (46865)
garass Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46873

Azt, hogy most/jövőre hol megy a kék, senki sem tudja, mert most judózunk az 'illetékesekkel' Zemplénben, de még hivatalos útmódosítást nem kaptunk. Igaz, csak tavaszig kellene az utat felújítani, az meg még messze van.

Előzmény: Törölt nick (46869)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!