Gyerekek! Hihetetlen, hogy a magyar szabad vizekben milyen érdekes halacskák úszkálnak. (Botia szerü; harcsi; sügér; Pontyok;..stb) A Sterba könyvben kikerestem azokat a fajokat akik a "Zsili" könyv végén "A hazai halak tartása és gondozása" alatt vannak. Rendkivül érdekes a tudományos leirásba beleolvasni, hihetetlen ez a biológiai sokaság, és alkalmazkodás az adott életkörülményekhez ezeknek az állatoknak. Tulajdonképpen úgy ahogyan a trópusi édesvizi & tengeri halaknál is ismert... és kedvesen lelkesedéssel vannak leirva... csak nekem itt ezt vissza adni (mint forditást, pc nélkül..) meghaladja a lehetöségeimet... talán majd valamikkor.. de a magyar elnevezése az állatoknak úgy néz ki, hogy a 'Révai Lexikon' idejéböl az 1900 -as évek elejéröl származhatnak.. (CarloB)
macmelon; Jäger a legjobb márka a piacon, a helyedben visszavinném, oda ahol vettem, vagy tel. rákérdeznék ott, ez nem egésszen OK. - 10 év múlva ha igy néz ki de nem egy hónap üzemeltetés után... Az aksihoz és egyáltalán a háztartásba ajánlott egy FI - védö kapcsoló, ha bármi történik bárhol a lakásban az árammal, azonnal kikapcsolja a biztositékot! Megkérdezni a villanyszerelöt..
Valaki légyszi segítsen a tarisznyarákról (cardisoma armatum) tartásáról stb szóló oldl lelQhelyében.Ja magyar nyelvq lenne a jó.Külföldit találtam már de magyar oldalakon semmi infó róluk.
Leander, A szűrő szerintem sem akadály. Az én harcsáim is kb. 2 centisen érkeztek, egy bruttó 70 literes akiba, 400 liter/órás szűrő mellé, kibírták :-) A harcsáid már nem sokkal kisebbek, mint a neonok. Ha a botia a neonokat nem bántja, őket sem fogja. A csiga, más ügy: a botiák csigaevők is :-) Szóval szerintem költözhetnek a nagyba.
Nekem van 25 éves ragasztott akváriumom. A társai 12,1 4 , éves korukban kezdtek ereszteni. A baj mindíg a nyaralás végére keletkezett. Elmentünk 10 napra és döntenem kellett lekapcsolom, vagy égve hagyom a villanyukat. A sok világítástól az algák benőttek az üveg és a szilikon közé. Valószínüleg ettől kezdtek ereszteni a medencéim.
Mindenképp jobb lenne őket nagyobb helyre költöztetni! Én megpróbálnám a nagy akváriumba betenni őket. szűrő nem igen fogja őket bántani-szerintem. de jobb lenne nekik egy inger-gazdagabb környezet, gyorsabban is nőnének. Én ancikat tenyésztettem meg vitorlásokat is. Most épp 1 cm-es ancik vannak a 80 literes akváriumban, mert kikeltek és most először megmaradtak a nagy akváriumban (eddig kiszedtem az ikrákat, és külön neveltem másik akváriumban), pedig van még két méretes aimonaria mellettük, akik elég agresszivak. Az ikrákat eddig pillanatok alatt megették, de a kicsiket nem bántják, még ha mellettük vannak, akkor sem.
Bár nem corykról és botiáról írtam, de talán segített valamit. szerintem próbáld áthelyezni őket. De lehet, másnak más a véleménye:)
(ja, MZ-6 alatt is én írtam, csak a barátom is forumozott, és nem vettem észre, hogy bejelentkezett:))) )
Sziasztok! A segítségetek kellene nekem. Az akváriumunkban 5db márna, 3xifo van, de most úgy tűnik a márnák közt felütötte fejét egy fertőzés. Az uszonyaik "foszladoznak". Mi baktériumos fertőzésre gondoltunk, le is kezeltük szépen Sera Bactopurral. Arra lennék kiváncsi, hogy ilyenkor helyes-e ha az ember gyakrabban cseréli a vizet, és csökkenti a hőmérsékletet, esetleg kicsit kevesebb kaját ad nekik stb... vagy igazából tök mindegy? És ezt a kezelést meddig lehet csinálni? Egyszóval: asszem még időben észleltem a dolgot, kérlek segítsetek, hogy minnél hamarabb legyűrjem ezt a betegséget! Előre is köszi!
Nálunk 16-17 éve van akvárium, de eddig nem volt ilyennel gond. Igaz, láttam már fiatalabb akváriumot ereszteni, szóval összerakás kérdése is. De majd jönnek a tapasztaltabbak, s írnak ennél korrektebb választ. :)
Az én kérdésem: a "klasszikus" neonhal és az ékfoltos razbóra körülbelül milyen áron van most?
Szia Leander! Attól függ, hogy mekkorák. Az enyémek 3 hónaposan kb. 3 centisek voltak. Ha ezt a méretet elérték, akkor már nem lehet gond. Szerintem. (A boltokban is kb. ekkorán lehet kapni őket.)
Szerintem amikor beázik az nem ilyen! Nálam is előfordult már ez a jelenség! És ettől még tökéletessen működik! A Vízbe pedig nem nagyon ajánlatos nyúkálni amikor valamilyen elektromos berendezés bevan kapcsolva!
Ha összeszerelés előtt akármelyik alkatrész is egy picit nedves volt, akár nem is láthatóan, akkor az bizony most kicsapódott. Nagyon pici vízmennyiség is tud nagy párát csinálni. ELőfordul ez a búváróráktól kezdve bármiben - itt is.
Ki lehet szárítani talán, de az akár hetekbe is telhet. Ha néhány napon belül kiszárad, akkor viszont esélyes, hogy tényleg beázott. Akkor a leghelyesebb, ha hagyma és paprika is van a vízban, mert egy idő után úgyis halászlé lesz a dologból.
(Egyébként a problémát merőben elméleti jelleggel próbáltam megoldani, s csak az első három mondat az igazi.)
Az imént észrevettem, hogy a fűtőmön (Jager, 1 hónapja megy) megjelent egy folt. Ez közelről páralecsapodásnak néz ki, apró vízcsepeknek, de a fűtő üvegén belül. Megpróbáltam lefotózni, itt nem látszanak az apró cseppecskék, csak a folt maga.
Na most ez normális? A fűtőn belül víz? Hamarosan halálos áramütést kapok? Vagy nem? Vagy?
Halak most jol vannak, a nagytakaritas latszolag hasznalt nekik :) De a platti fiu egy onzo dog, mert gyakorlatilag nem engedi a kajahoz a lanyhalat. Nem is csodalom, ha ezek utan a csaj nem akar lefekudni vele, biztos ezert nincsenek halporonytok meg :)
Mekkora akváriumba tennéd őket? mekkorák már, hányan vannak? A többi hal, amit írtál nem kifejezetten agresszív fajta:) így én speciel nem hinném, hogy gond lenne, ha beköltözteted. Amúgy is szeretnek csoportban lenni, sőt, így is kéne tartani. Azt azért jó lenne tudni, mekkorák... Szűrés milyen?
Azt szeretném kérdezni, hogy augusztus közepi (kb. 3 hónapos) kékpáncélos harcsaivadékokat mikor lehet betenni a nagyok (a szülők+ botia+ancik+neonok) közé? Ill. mennyire ellenségük a szűrő erőssége?
Caixa; sajna nekem a nulla körül mozognak a lehetöségeim, igy már az is yoo, ha a héten egy alkalommal az internetre fel tudok mászni, igy nemtudok a kérdésekre spontán regálni.. de a legjobb megoldás valóban a szomszéd lány lenne, csak minimálisat adjon nekik... (inkább kevesebbet mint többet!) A Tabletta élelmet csakis azért tanácsoltam, mert azt alapvetöen könyebb porciózni, mert akkor látja az ember, hogy naponta megtudnak pl. 3 Tablettával birkózni, és igy ehhez tartja magát, és akkor remélhetöleg nincs túl etetés és a viz igy OK. marad.. amiröl Te beszélsz az valószinüleg valami Weekend/vagy szabadság -Food lehet, - de azzal nincs tapasztalatom azt nem ismererem.. sok sikert a halacskákkal...(CarloB)
Elvileg leany es ferfiu halrol van szo. Az egyiknek sima a hasa es szinesebb az egesz hal, fekete uszokkal, a masik, amelyik elvileg nosteny, domborubb ivu hasu es sapadtabb, egeszeben szerenyebben nez ki.
Mar nonek a gumosan elultetett vizi novenyeim, eleg jopofa, ahogy latvanyosan tobb es tobb a zold. A munovenyeket ki is szedjem, ha mar az elok megnottek?
A minap kaptam ajandekba egy Norbi zsebkonyvet es az akvarium asztalara tettem le. Azota mind a ket halam elbujik a legtavolabbi sarokba. Szerintetek van osszefugges? Vagy mar maradando a karosodas naluk? :)))) Lehet, hogy ezert nem produkalnak?
Olvastam a hirdetésedet! Engem a Eheim aquaball 2212 szűrő érdekelne! Tudsz nekem róla valami infot mondani! Pl.: méret, mennyire hatásos a belső szűrők között, milyen szűrőanyag van benne, stb.
Hm. Frocsynak igaza lehet. Meg még egy kicsit legyél türelemmel.Az sem biztos kicsiknél, hogy fiúk e vagy lányok. Vannak köztük későn érők.Pl egy serdülő hím bökdös egy későnérő hímet..:)
Sajnos nagyon sok platti terméketlen, nekem is voltak régen, volt vagy 3 nőstény, és 1 hím így jött ki. És nem volt semmi, aztán vagy 1 év mulva kaptam melléjük mégegy hímet, és az elkezdte a 3 nőstényből 2-t felcsinálni folyamatosan. Szóval ha valaki egy párt tart, annál elég kicsi az esély, hogy éppen jó tenyészpár is. De az is lehet, hogy még egy kicsit tényleg fiatalok. A titok a nagyon változatos etetés, rendszeres vízcsere.
Nem ertesz veletlenul a hal-szexologiahoz is? Az enyemek miert nem gyerekeznek vajon? Allandoan csak bokodi a fiu hal a lany oldalat, de eredmeny nem mutatkozik, pedig ket honapja mar megvannak. Vagy lehet, hogy meg fiatalok?
A plattik kb 30 naponként ellenek Az első ellés után - amit fel kell jegyezni - tudni fogod mikor telik le a 30 nap A 25 napon tedd külön a nöstényt. A hasa ellés előtt kissé már nem kerek hanem szögletes . Mozgását tekintve liftezik egy sarokban -fel le úszkál- el akar bújni a többiek elöl.
Csak szárított vizibolhával ne etesd őket.. Jobb minőségű lemezes szárazeleséget kínálj nekik ( Aqua-Food.-ez olcsó- Sera. -ez már drágább - Tetra- ez mégdrágább ezért válaszd az előző kettőt.
Látnod kell hogy lenyelik a tápot. Csak annyit adj nekik enni amennyit 10 perc alatt maradék nélkül megesznek. Különben a vízben a kaja el kezd bomlani és az zavaros lesz.
...bocsika... akinek neonhala van, az mivel eteti?én jelenleg szárított bolhával a plattit és a bettát is. Nem nagyon láttam enni, hogy eszik a neonhal!Mivel etessem? Mi a kedvencük?( a többiek szerintem szeretik!)
sziasztok! nekem 1 hete van akváriumom(egy hete raktam a halakat bele).Halaim: 3 platti(2 nőstény, 1 hím), 5 neonhal, 1 betta(sziámi harcoshal, hím).Akinek van bettája, attól kérdezem. Rakjak hozzá még 2 nőstényt? Gondoltam magányos lehet...vagy meg van nélkülük?amúgy akinek van plattija: Hogy szül?és hogy látom meg rajta, hogy"terhes"? (mert azért annyit tudok, hogy elevenszülő)
Köszi az érdeklődést, gazdára találtak az ancik:), majd írok, ha lesznek újra. (igazából az utánpótlás ott úszkál a nagy akváriumban a nagyokkal...azt hittem egy sem maradt meg, mert ezt az "adag" ikrát most nem vettem ki, de csak kikeltek és megmaradt olyan 15-20:)...de ők még kicsik).
Én ugyan nem vagyok CarloB, de válaszolok. Amikor nem vagyok itthon, én anyukámra bízom a haletetést. Ugyanazt a módszert alkalmazom, amit te is kitaláltál, azaz kis üvegekbe kimérem az adagokat és anyának csak bele kell öntenie egyet-egyet az akváriumba. Minden rendben szokott lenni :-)
CarloB: kosz, tenyleg minden este boldogan allapitom meg, hogy a ket platti meg el, azt hiszem, nem kapnak meg egy ideig tarsakat (kulonben is, csinaljanak maguknak:). Most lathatoan elenkebbek ok is, mint a halalesetekeet koveto nagytakaritas elott. Mivel en itt meg csak olyan tablettas kajakat lattam, amelyeket 2 vagy 8 vagy 14 napra ajanlanak, amde azt 30 db kishalnak, a ket aprosagot inkabb a szomszed lanyra bizom. Hogy ne ronthassa el a dolgot, azt szeretnem, ha majd ketnaponta egyszer adna a plattiknak fejenkent 1 pelyhecsket. Kiadagolom majd neki, akkor a halkaja jellegzetes szagara sem panaszkodhat :)
Még 10 darab van, mert a többit sikerült eladni (30 db a "Leguán"-ban van(aki nem ismerné, a Déli pu. közelében található), többi néhány barátoknál talált jó helyet). Jó lenne nekik minél előbb hely, mert költözöm. akit érdekel, írjon, és megbeszéljük a többit. Ja, Budapesten tudnám őket odaadni. Köszi
nálam az egyik akváriumon Resun SL 30 típusú fénycsőfoglalat van ami pontosan 96 cm hosszú, és egy 90 cm-s sera fénycső van benne ami 30w-os. ezért voltam kíváncsi, hogy a tied is ilyen-e, mert ha neked is ilyen van, akkor abba bele kell, hogy menjen ugyan ez a sera fénycső, és nálam ez a medence 50 cm magas 220 liter, és az alábbi fénykép a tanúja annak, hogy elég a 30w a növények is szépen fejlődnek, igaz növényes fénycső van benne. Alga viszont szinte egyáltalán nicsen. Lehet, hogy amit neked próbáltak belerakni az valamiért nem ment bele mert kicsit hosszabb volt, vagy ilyesmi.
Kedves Caixa; sajnállak, mert látom, hogy szereted a halacskákat.. látom a kérdésedre már érdemben kaptál választ.. remélhetöleg nem lesznek problémák, és a hetet kibirják.. talán ha esznek tabletta élelmet is, -ki lehetne próbálni valami olcsóbb no name cégtöl.. mert akkor tudja az ember, hogy ennyit adtam, pl. két Tabl. (reggel egy, este egy) azt belakizták és elég;.. (van már mindenféle, különbözö algákkal, vagy rendes teljes értékü eleségek sokasága... pl. a Vitakraft Tabs;.. olcsóbb.. a kis lemezes élelemböl minimálisat adni.. segithet Sera Nitrivec is.. amiben a nitritet leépitö baktériumok benne vannak..) Aztán tegyél fel továbbra is kérdéseket, csak mintmár emlitett, nehézkes a dolog.. Különben érdekes lenne, mikrobiológiailag megnézni a patogén baktériumok számát, illetöleg a nagyobb beállt medencékkel összehasonlitani.. (különben már van erre is teszt, házi használatra is..csak drága..) Ha ilyen tesztet a diszhal üzleteknél csinálnának, és ha a feltételezésem szerint a többségnél nagyon rosszul esne ki, -oda sokan biztosan nem mennének bevásárolni..
Caixa; sok sikert a kis aksi ellenére is a halacskákkal...(CarloB)
Sziasztok!
Még mindig
Minőségi, német import termékek, egyenesen a gyártótól, messze a hazai nagyker árak alatt (40 %-os akció), természetesen garanciával eladók!!!
EHEIM Szűrők:
-AQUABALL:
-2206 (380 liter/óra) : 5.180.- Ft
-2208 (480 liter/óra) : 6.530.- Ft
-2212 (650 liter/óra) : 10.500.- Ft
-POWERLINE:
-2252 (1200 liter/óra) : 23.660.- Ft
-CLASSIC:
-2213 (440 liter/óra) : 13.300.- Ft
-2215 (620 liter/óra) : 20.020.- Ft
-2217 (1000 liter/óra) : 26.180.- Ft
-ECCO:
-2232 (300 liter/óra) : 18.900.- Ft
-2234 (480 liter/óra) : 21.910.- Ft
-PROFESSIONAL:
-2224 (700 liter/óra) : 29.260.- Ft
-PROFESSIONAL II:
-2026 (950 liter/óra) : 42.350.- Ft
-2028 (1050 liter/óra) : 56.350.- Ft
-2128 Thermo (1050 liter/óra) : 79.000.- Ft
SCHEGO légpumpa:
-PRIMA : 2.900.- Ft
-IDEAL : 3.750.- Ft
-OPTIMAL : 4.800.- Ft
-M2K3 : 8.700.- Ft
JAGER fűtő:
-75 W : 3.430.- Ft
-100 W : 3.920.- Ft
-200 W : 4.690.- Ft
ECONOMY akvárium szett (60 literes tank + JAGER fűtő + JUVEL fénycső + EHEIM szűrő) : 18.900.- Ft
Érdeklődni lehet: 20/430-1116
Szia, ne legyél haragos, előfordul, hogy néha egy egy dologra hirtelen senki nem ír, és aztán kimarad. A Bettákat valóban elméletileg külön szabad csak tartani, legalábbis a hímeket, de én inkább néhány hasznos linket adok, mert én egyáltalán nem értek ehhez a fajhoz, de az alábbiakban a szükségesnél is több infót lelsz, ha végigolvasod:
Bocs rosszul írtam, mert a neon dobozán 89 volt, de az nem a hosszát jelentette, 72 cm-es a cső bele. Nem nagyon ismerem a méretet, de ahol vettük, ezt az egy félét lehetett beletenni.
Szia én csak azt nem értem az egészbe, hogy ugye azt mondod, hogy maga a foglalat az 1 méteres, tehát bele lehet rakni egy 30 w-os 90 cm-s fénycsövet is akkor miért nem egyszerűen a fénycsövet cseréled ki nagyobb teljesítményűre? De lehet, hogy még mindig nem értem a dolgot bocsi.
Ha ezt sokallod,akkor agy másik ajánlat 104L-s aksi 9048Ft Aqua-el-2-s belső szűrő 4868Ft,100W-s aut.fűtő 3176Ft,világítás 7200Ft,hőmérő kb.300Ft.Az aksira fedelet kell vágatni mert az nincs rajta.
Én tudok neked ajánlani egy 112L-s 80x35x40cm-s aksi teljes fölszereléssel (világítás+fűtő+szűrő) a fedél műanyag aksi méretre gyártott,40320Ft.Ugyan ez ovális kivitelben 44400Ft+posta költség. Ha érdekel vargaantalapc@freemail.hu?
ingyen elvihető 2 kifejlett vitolás, akik most kezdtk párba állni... (levéltisztítási szakasz...) :)) (ok: NEM betegség, stb, csak aksi átalakítás előtt állok)
Ok, valóban volt egy hsz a témában, abban egy kérdésemre megvan a válasz (bár annak örülnék, ha kapnék pár konkrét fajnevet - ha van - amelyek esetében elkerülendő az egyhetes "éheztetés").
A javasolt fórumokat elolvasom. Tudtok mondani pár jó könyvcímet?
Anyagi dolgokra tudtok válaszolni, vagy nem jó helyen kérdezem?
OFF, nem bántás: A fórumban való kérdezés előtt illik visszaolvasni, ezért a kérdéseidet mindig úgy kezd: Visszaolvastam, és azt szeretném tudni ... :) ON, bocs
Szeretnék magamnak egy akváriumot, teljesen tapasztalatlan vagyok a témában. Visszaolvastam az utolsó 500 hozzászólást, de még egy csomó infó kellene az elkezdéshez.
Tudtok adni egy-két használható linket, amivel fel lehetne készülni a halak fogadására, beszerzésére?
70-100l-es akváriumot szeretnék. Kb. mennyibe kerül a felszerelés + az összes hal (átlagos fajtákkal)? Mekkora költséggel számoljak havonta?
Megoldható, hogy akár egy hétig magukra hagyjam a halakat (pl nyaralás miatt)?
Szeretnék egy hím sziámi harcoshalat tartani egyedül, erről kérnék tőletek információkat.
Jó pár évvel ezelött volt már akváriumunk,tehát nem ismeretlen számunkra az ezzel járó tennivalók ,de ezzel a fajta hallal sosem volt dolgunk . Azt tudom,hogy a fajtársaitól külön kell tartani (főleg egy másik hím harcostól ),oxigénben szegény vízben is elvan. Mit szeret,mit nem és mire érzékeny.....stb.? Várom valaszotokat.
Jó kondícióban lévő halak kibírják az 1 hetet kaja nélkül. Előtte csinálj egy vízcserét, szűrőmosást és vegyél egy időkapcsolót a világításukhoz. Napi 10 órát elég neki világítani.
CarloB: kosz, meg az eletben levo ket halamat apolgatom. Miutan kiporszivoztuk az aljzatot, nitratlekoto cuccot adtunk, radikalis vizcserevel es elultettunk negy novenygumot, amibol allitolag nagy novenyek lesznek, lathatoan felelenkult a ket platti. Azt hiszem, hogy most nem veszunk mellejuk tobb halat, ketten elegen vannak az akvariumban. Erdekes, hogy a ket parosbol az egyik fajta himje es nostenye elte tul a kedvezotlen idoszakot is, ugy latszik, ok kevesbe voltak erzekenyek a nitratra. Sajnos vagy feladom az akvariumot vagy maradok ennel, egy ido utan hazakoltozunk, es ezt a kis akvariumot is el kell majd akkor ajandekozzam. Vegulis arra jutottunk, hogy tul lehettek etetve, es nyilvan a bomlastermekek nyirtak ki a mollikat.
Ujabb kerdes, hatha valaki tud tanacsot adni: pentek reggeltol csutortok estig tavol leszunk. Ha pentek reggel megetetem a halakat, akkor kibirjak tenyleg egy hetig kaja nelkul?
Nagyjából milyen árfekvésben mozog egy ilyen szűrő? Csak azt tudom, hogy amikor a nagyobbik akváriumba vettünk, akkor a szívszélhűdésemet kezelték pár hétig és lokális borogatásra volt szükségem. :) Igaz, az 100 liter felett van, a nálam lévő meg azért kisebb.
A fáma szerint legalább 5-ször forgassa át a vizet óránként. De a 10-szeres átforgatás sem ismeretlen. Szal olyan 300-500 l/óra közöttit keressél. A nagyobbat le lehet "folytani", de fordítva nem műxik.
Eladó 8 hónapos, RESUN 1 fénycsöves akváriumi világítás, 18/89-es Philips Aquarelle fénycsővel, 1m hosszú, de még 30 cm-re kihúzható. Sajnos a mi akinkhoz ez kevés, ezért eladnám, vagy 2 fénycsövesre cserélném, értékegyeztetéssel.
Esetleges érdeklődéseket itt várok, vagy a rizs74@freestart.hu-ra.
Mostanra már nagyon szép a víz ahhoz képest, amilyen volt. Úgy látom, talán ennél a szintnél már nem is lesz jobb, úgyhogy jövő héten jöhet a részleges vízcsere...
Alul kerámia gyűrű azután szivacs legfelül sőrű perlonvatta. Tehát a szén nem fontos.
A rendszer akkor működik jól, ha tiszta az aki vize és kosz marad a szűrőanyagokban . Fura de az a jó ha eltömődik . Akkor szűr. Sokszor mondják, hogy olyan szivacsot keresnek amit nem kell hetente, kéthetente takarítani. Az ilyen szűrő csak keresztülszippantja a vizet a szűrőanyagokon és a kosznak nincs lehetősége fennakadni. Visszamegy sok szennyező anyag a vízbe.
Ezért nem jók a kisméretű nagyteljesítméníű szűrők sem . Hiába van ráírva egy szűrőre hogy 600l, 1000l / óra a teljesítménye, ha az 1l térfogatu szivacson csak átrántja a vizet , nincs idő sem a biológiai szűrésre, sem a kiülepedésre.
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget a szűrővel és az aktív szénnel kapcsolatosan!
A szenet meg kell mosni kisütés előtt, vagy tegyem a sütőbe úgy, ahogy van?
Őszintén szólva most, hogy úgy látom, az aktív szenet nem használhatom (vagyis nem tanácsos) hosszú távon (a Sera is valami ilyesmit írt), fogalmam sincs, hogy mit rakjak hosszú távra a szűrőbe. Vatta oké, kerámia oké, de ezen kívül?
Az aktív szenet kivéve a szűrőből és tepsibe berakva a rezsóba és kb.150C-n egy 1/2h-t melegen tartva legalább 5-ször lehet regenerálni és ezután ujra kész.
"Ilyen tartás csakis a plasztik halaknak megfelelö, -de nem élölényeknek; -igy ez egy állatkinzó Laboratórium" Az lehet, hogy az volt a lényeg, én azonban a fenti mondatra reagáltam, ami semmiképpen nem állja meg a helyét. Ráadásul ha jól emlékszem, nem is javasoltam bele vitorlást, ellenben a Caridina fajokkal történö berendezést nyugodtan javasolom kezdöknek is.
CarloB Azért mert nem tudok mit kezdeni egy halpusztulásos esettel, nem lévén állatorvos, még nem kisebb marhaság amit fent idéztem Töled. Amúgy nem csak rám nem vonatkoznak ezek a "a kémiai/biológiai törvényszerüségek" :), hanem sok más ismerösre sem, köztük tenyésztök és hobbisták egyaránt akadnak. Mégis müködik náluk 20 l-es akvárium élölényekkel. :-) De tudod mit, gyere el holnap a KUSZA-ba, az AME rendezvényre (én tényleg nem sokat teszek az ilyen halpusztulások megakadályozására, csak segítek megszervezni egy halbetegséges elöadást egy szakemberrel :-)), és ott bemutatlak az említetteknek. Info az elöadásról: LINK
Nekem egy öreg scalar, olyan ujjak ropogtatásához hasonló hangokat adott ki; talán kissé hangosabban; ..azt hiszem, hétvégére itt van valami kis olvasni való..-:)) (..de megköszöni nincs mit Emperor_ Te is lelkesedéssel megválaszolsz sok kérdést...)
Még régebben volt egy ennél is kissebb kb 20 literes akváriumunk. Rendszeresen pusztultak el benne a halak. Nem volt látható problémája egyiknek sem, csak egyik pillanatról a másikra elpusztultak. A mostani kb 1 hónapja van meg.
Múltkor 2 napig nem voltunk otthon, és amire hazajöttünk, a 2 guppi közül az egyik elpusztult, a másiknak pedig a farka szinte tövig le volt tépve, és a szürő mögé elbújt. Gondolom ennek lehetett köze a másik hal pusztulásához... :(
Ezen kívül annyi történt, hogy 2 hal egymást követő napokon, nyom nélkül eltűnt.
A tetőn van egy kb 3*3 cm-es háromszög gyárilag kivágva. Csak sejtem, hogy ezen ugorhattak ki, majd a macska megette őket. Mást nem tudok elképzelni, mert nem olyan nagy az akvárium, hogy ne lehessen megtalálni őket, és nem egy hétre lettek egyedül hagyva, hanem kb 8 órára... Azóta lefedtem a lukat.
Ezt leszámítva semmi gondom nincs, ma fogom épp leporszívózni az allját.
Mint már írtam, nagyon szeretnék egy nagyobbat, monjuk 100-200 litereset, csak nincs neki hely.
Etetéssel meg megpróbálunk vigyázni, és csak annyit kapnak, amit egyből meg is esznek.
Subphylum Gnathostomata (Kiefertiere) àllkapocsos állatok
Classis Osteichthyes (Csonthalak)
Subclassis Actinopterygii (Sugaras úszójúak)
Teleostei (Igazi/magasabb rendü Csonthalak)
Supraordo Ostariophysi (Pontyhalhoz hasonlóak)
Ordo Cypriniformes ( Pontyhalszerüek/félék)
Subordo Cyprinoidei (Pontyhal rokonok)
Familia Cobitidae (Schmerlen, Dorngrundeln) Kövihalak
Subfamilia Botinae
Genus Botia
Species
Botia macracantha (BLEEKER, 1852)
(német neve: Prachtschmerle)
Az életmódjáról a Botia macracantha -nak csak keveset tudunk. Még arra sincs egy kiinduló pont, hogy a nemi különbségeket megállapitsuk. Tekintettel arra, hogy a Botia macracantha a legszebb képviselöje a nemzetségnek, 1936 óta importálják és a kereskedésekben kinálják.
De ezek itt mindig vad fogások ami azt jelenti, hogy megfelelö gondos (tartást) ápolást igényelnek. Botia macracantha -nak 4 bajuszpárja van, a szemek nincsenek védöhártyával befedve, minden szem alatt ül egy fel állitható dupla tüske.
Fiatal halak, a természetben nagy csapatba felzárkóznak, ellentétben a kifejlettekkel, akik csak kis csoportot pár kevés állattal képeznek. Egyes exemplarok agresszivak, és verekedösek, gyenge halaknak veszélyesek lehetnek. Vannak ichtiológusok, akik megállapitották, hogy a kifejlett halak a szabad természetben nagy összeseregléssel vizfolyással szemben (felfelé) a folyó forráshoz (eredö pontja) vándorolnak. Az ember úgy gondolja, hogy a sekély parti vizekben a forrásterületeken ivnak. Késöbb a vizfolyással visszatérnek.
A Botia macracantha; kivül még a Botia sidthimunki, Botia lohachata, Botia modesta, és továbbiakat is importálnak. Mind ezek a halak a Botia nemzetségböl talaj lakók. Gyakran az Ichthyophthirius multifiliis -töl megbetegednek. Ez a járvány legtöbbször környezet változásoknál tör ki.
Elterjedése: Szumatra és Kalimantan (Borneo);
Nagyság: a természetben 30 cm -ig, fogságban meglehetösen kisebb;
Nemi különbség: ismeretlen;
Tartás és tenyésztés: elönyben részesit lágy tiszta és oxigén dús vizet. Vizhömérséklet igénye magas: 24 -26° C. Egy kis csapatban tartani, úgy 5 - 6 exemplarban. Tompitott, csökkentett fény, és elbújási lehetöségek kövekböl, valamint gyökerekröl gondoskodni. A tenyésztésröl fogságban nincs semmilyen ismeret. Àllitólag a Szovjetunióban történt szaporodás, szexuálhormonok injekciózása után.
Táplálék: vesznek fel élö -és száraz eleséget, elöszeretettel a talajról;
--
AQUARIENFISCHE zweite Auflage, 1990; Text von Ivan Petrovický, Ins Deutsche übertragen von Jürgen Ostmeyer, Bearbeitung der deutschsprachigen Ausgabe von Klaus Wilkerling; 1990 Aventinum, Praha. (1. Auflage Artia, Praha 1982 )
--
Prof. Sterba nagyon részletesen a családban és a nemzetségben tárgyalja a fajt, de tartalmilag hasonló a fent leirtakkal.
--
A legbriliánsabb leirásokat Dr. Rombach -tól olvastam, ennél a halacskánál a következöket irja:
A Botia macracanthus; biztosan a legszinpompásabb és legfeltünöbb édesvizi halakhoz tartozik. Sok akvaristánál nagy közkedveltségnek örvend; habár a legkevesebb akváriumokhoz még csak távolról megközelitöleg is alig megfelelö, mivel egyrészt nagy lesz, másrészt egy úszás aktiv, és csapatot kedvelö kövihalról van szó. Az elsö behozatala 1935 -ben volt.
Neve:Botia macracanthus; Prachtschmerle, a név macracanthus; "nagy tüskét" jelent.
Nagyság és az életkor elvárása: A Botia macracanthus; elér egy 30 cm -es nagyságot. A teljes nagysága az akváriumban kissé ez alatt van, de az embernek egy elérhetö 25 cm -es nagyságból kell kiindúlnia. Az életkor elvárása magas. Több izben jelentettek 18 éves állatokról. Az oka annak, hogy miért sok akvarisztikai Literaturban csekélyebb teljes nagyságot adnak meg, az azzal magyarázható, hogy csak pár akvarista az állatokat az életük végéig megfelelö tágas akváriumban ápolja.
Elterjedése: Dél-Kelet-Àzsia; Szumatra és Borneo.
Tartás: A tartása a Botia macracanthus;-nak elvileg nem nehéz. A viz értékeket illetöen alkalmazkodóképes, habár a fö elterjedési területein inkább lágy, könnyen savanyú és meleg vizet találunk. De mivel kiterjedt ivási vándorlásokat a párzási idöben megtesz, igy egy magasabb tolerancia a váltakozó viz értékekkel szemben, elképzelhetö vagy jellegzetes. Sokkal fontosabb mint a viz értékek, a struktúrája és nagysága az akváriumnak. A magas elvárható életkora és az elérhetö teljes nagysága miatt, egy nagyon tágas akvárium szükséges. Semmi estre sem 500 liter alatt. Az állatoknak mint alsó határ egy medence, 150X60X60 cm (hosz x mélység x magasság) még elfogadható. A talaj nem kényszeritöen elöirt, habár az állatok nyilvánvalóan finomabb homoktalajban, szemmel láthatóan jobban érzik magukat. Az akvárium berendezésének nagyon változatos alkatúnak kell lennie, fedezékekkel, nem belátható barlangokkal vagy legalább részlegesen dús növényzettel. Az anyag választás a fedezékek és a barlangokhoz másodrangú. Èn az 5 állatomat egy medencében tartom, nagyon sok fa gyökérrel, ahol az állatok egy nagyobb barlangot mint föfedezéket beköltöztek. Az akváriumi Club; Scalare Bad Neuenahr-Ahrweiler, él egy további csapat 6 halból. Nekik félkerek agyag(cserép)csövek lettek a talajba beépitve, és csak a nyilásnál hozzáférhetöek. A csöveket az állatok direkt beköltözték, és visszavonúlási helynek tekintik az akvárium környékén történö zavarásoknál. A Botia macracanthus; -ok; tendenciálisan a talajban túró állatok, ami mindenek elött a homoktalajnál erösebb átkutatását a leesö mulmnak eredményezi, ami a tevékenységük által könnyü viz homályosodást okozhat. Ez az állatok jó közérzetét illetöen nemjátszik szerepet, de aki szereti a tiszta vizet, egy effektiv szüröt kell, hogy beépitsen. Az élelmezése a Botia macracanthus; -nak nem okoz gondot. Szivesen mennek az eléjük tett; - száraz, -fagyasztott, és -élö eleségre. De mindenesetre az embernek még növényi mellékételt; - uborkát, cukkinit, vagy hasonlókat is kell adnia.
Szociális viselkedés és a nemi különbségek: A Botia macracanthus; egy kövihala az alsó viz régióknak. De ennek ellenére gyakran az élelem után átkutatja az egész medencét, és a viz felületére is megy, ahol a háton úszva, a vizinövény takarót lelegeli. Okvetlenül csapatban, 5 vagy több állatot együtt tartani. A Botia macracanthus; -ok, rendkivüli módon társaságot kedvelöek és tönkremennek (elsatnyúlnak) egyedüli tartásnál, ami pontos megfigyeléssel izoláltan tartott állaton észrevehetö és látható. Ezek az egyedül tartott állatok, szabályszerü viselkedési zavarokat mutatnak, tendálnak félénkségre (ilyedösek) és csak nagyon ritkán lesznek szelidek. Az állatok egy csapatban induviduálisan ismerik egymást, idöközönként képzödhet egy rangsorrend, de a legtöbb esetben minden egyes állat a csapatban egyenrangú. Pontosan ugyanugy megismerik az állatok egy megszokási idö után, ami induviduálisan külöbözö hosszú lehet, a medence ápolóját is. Ezt azon könnyen fel lehet ismereni, hogy nem vonúlnak vissza, ha nekik ismert személyek az akváriumhoz közelednek, - de a számukra idegen embereknél, a fedezékükhöz menekülnek. Angol nyelvhasználatban a Botia macracanthus;-t, "Clown Loach" -nak nevezik. Jobban nemlehetne a fajt karakterizálni mivel gyakran valóban mint egy Clown (bohóc) lép fel. Valóban a legfurcsább viselkedési formák jelentkezhetnek; egy formájú halott állás, amikkor az állat percekig az oldalán fekszik mintha elhalálozott volna. Utánna a következö pillanatban ismét elevenen úszik az akváriumon keresztül és felkeresi a csapatját. Viselkedés pszichológiai nézetböl, sajnos meg kell állapitanunk, hogy az életmegnyilvánúlása, ennek az állatnak idáig a számunkra alig érthetö. A Botia macracanthus; hangok kiadására képes. Ami ropogtatásban nyilvánúl meg, ahol a hangok különbözösége is felismerhetö, de amit nem egy egyértelmüen megállapitható viselkedési formához lehetne sorolni. De a fenyegetö hangokat biztonsággal meglehet állapitani. A képessége a hang produkálásának egy jó hallási képességgel kötödött, az állatok a környezetükböl jövö hangokra reagálnak, nálunk válaszolnak idönként a zongora játékra, -ropogtatással. A nemi különbségek nem biztosan ismertek. A Mergusz Atlaszban levö adatokat, egy kis óvatosággal kell kezelni.
Tenyésztés: Szabályozott és tervszerü tenyésztés nem ismert. Véletlenszerü tenyésztésekröl alkalom adtán jelentenek. Egy kevés közös faktornak kell lennie egy erös átrendezése a tartó medencének elsösorban a téli hónapokban, összekötve nagyobb változásokkal a viz paraméternél. Az oka a szaporodási viselkedése a Botia macracanthus;-nak, a természetben. Az állatok a szabad természetben téli ivók ami összefügg az esös idövel; és ivási vándorlásokat tesznek. Az adatok az ivási vándorlásokról, ez idáig ellentmondásosak. Vándorlásokról a patakok és folyók felsöfolyásainál beszélnek, más populációk a folyók torkolatvidékeire vonúlnak és a brakkvizben ivnak. A következö években még tisztázni kell, hogy ezek a különbözö adatok, igazolhatóak és hogy milyen konzekvenciák ebböl az akváriumi tartás, és a tenyészpróbálkozásokra következtethetöek. De egy egyértelmü, az állatokat principiálisan (elvileg) a Kirschbaum módszerrel kell a tenyésztésre elökésziteni. Ez átfog nagyobb vizcseréket, beleértve hidegebb vizzel, a változásokat a viz paramétereknél, össze kell kötni az akvárium átrendezésével..stb. Mindezek a faktorok, szinlelik az ivási vándorlását az állatoknak. Akvarista körökben ismételten vannak hiresztelések hormonok általi stimulárási szaporodásokról. Ezek viszont ha megtörténtek és sikeresek voltak, nem idézhetöen publikáltak.
Különös megjegyzések: Azt monják, hogy a Botia macracanthus; -nak egy nagy betegségre való hajlamossága lenne az Ichthyophthirius multifiliis -kórokozójával szemben. De ez igy nem egésszen stimmel. Egészséges és a fajnak megfelelöen gondozott állatok rendkivül ellenállóképesek. Gyakori nagyobb infekciók a kórokozókkal csakis frissen importált állatoknál, mindenek elött akkor jelentkeznek ha alúltápláltak.
A Botia macracanthus;-t, sajnos nagyon gyakran a csigák tömeges elszaporodása elleni bajlódás végett szerezik be, és ugyancsak ajánlják, de itt egy alapvetö meghatározását az állatvédelmi törvénynek rendkivüli gyakorisággal eklatáns módon ezáltal semmibe sem veszik. Helyes az, hogy egy jó csiga pusztitó, de figyelemmel a teljes nagyságára, az elérhetö életkor elvárására, és a szociális viselkedésére, ennek az állatfajnak semmi keresni valója nincs kis és közép nagyságú medencékben.
Összecserélhetöségi lehetöségek:nincsenek
Literatur: Riehl, R. & Baensch, H. (2001) Mergus Aquarienatlas
(Irta: Dr. Ralf Rombach)
Bleeker Pieter (1819 - 1878) Holland természetkutató és orvos. Hosszú évekig Indiában és Jávában élt, és itt összeállitott egy terjedelmes gyüjteményt a halak állatvilágáról (Fischfauna). Egy nagy számmal elsö leirásokat publikált; és a müve "Atlas ichthyologique des Indes Orientales Néerlandaises, publié sous les aspices du Gouvernement colonial néerlandais" ami 9 kötetben 1862-1877 -ben, Amszterdamban jelent meg, Ö állitotta fel az elsö összefoglaló átvizsgálást a Dél-Kelet-Àzsià-ból származó halakról.
--
Botia macracanthus; Prachtschmerle, 24 évig élt, de lehet idösebb is; Quelle: Harald Kaspar (Minden egyes adat a szerzök kutatási munkáit, tapasztalatait, véleményét tükrözik és adják vissza, forditotta..CarloB )
Kedves Asztaltárs, nemhiszek a szememnek, -hihetetlen, még létezik az is aki elöbb informálódik és utánna akarja a halakat,..sajnos ez itt nagyon ritka,..-:((( ..de lenne Önnek valami kis érdekesség; az Interneten idemenni: http://www.tetra.de/ az oldal bal oldalán fent a felirat Aquaristik klikken, majd Tropische Aquarien, itt Einrichtung & Pflege az ezen jövö oldalon a CD-Symbolra klikken, az itt jövö oldal végére menni, és a vastagon kék betükkel irt feliratban lent a bal sarok felé, a Tetra filmecskét, a jobb egértastéval a saját PC-re pakolni; ...aranyosan,..kedvesen van megcsinálva,..és adhat egy pár hasznos Tippet.. (..aztán sok sikert egy ilyen akváriummal mint az ábrán látható...CarloB...)
macmelon látod itt egyesek mindig jobban tudják a dolgokat,..rájuk a kémiai/biológiai törvényszerüségek nem vonatkoznak, azok csakis másokat érintenek;... ugyanakkor senki sem akadályozza meg, hogy tanácsokat adjanak, a Caixa-nak, de ez idáig a halpusztúlás megakadályozása ellen keveset láttam..(mivel ez olyan pofon egyszerü lenne, legalábbis az elképzelésük szerint...sajnos vannak akik még elementáris; természeti törvényekbe is belekötnek, csakis azért, hogy az általuk vélt igazukat bizonygassák...)
CAIXA; és OKS; mi nem azért ajánlunk nagyobb aksit (mint 5 gallon) mert rosszat akarunk, hanem jól megfizetett tapasztalatból tudjuk azt, hogy ezeket a kis akváriumokat sajnos nagyon nehéz kordában tartani/ olyan értelemben, hogy biológiailag müködjön.. (pl. itt hasonlókat ir, cvaughan 24643; - azonkivül tulajdonképpen ilyen példaképpen kellene az egész akvarizálást elkezdeni: malismadelka 24689) ...mivel ha a halak nönek, szaporodnak, a hely egyre kisebb lesz a számukra, ha itt egy hibát elkövetünk nincs lehetöség arra, hogy az Ökosystem önmaga ezen hibát kijavitsa illetöleg reparálhassa, itt nincs reparációs lehetösége mert a hasznos és az életfontosságú baktériumok száma minimális, viztérfogat nagyon kicsiny, és ezt ez eleve nem teszi lehetövé..
...a hiba lehet pl. egy egyszerü túl etetés, vagy éppen a halak étvágytalansága, vagy pl. Caixa; a Bellcanto által ajánlott, a saját növényi péped beleteszed és adott esetben nem eszik a halak, mert elképzelhetö, hogy nem izlik nekik, az rögtön bomlásnak indul,..(holott egy nagyon jó dolog, ajánlott csak éppen nem 5 gallonhoz..) /pontosan ezért nem irtam bele egy "ANCI" leirásba, erre is gondolva,...pedig a Dr. Sterba is ajánlja../ vagy ha az ürüléktöl az aljzat csak egy alkalommal nincs rendesen leszipantva,.. vagy pl. lehet egy egyszerü vizcsere, ahol az erös változások miatt az ivóviz már eleve nem alkalmas erre, (sok Nitrit/Nirát);..stb..stb.. és ezen kémiai anyagok, és az akváriumban elöálló természetes bomlástermékek erös megterhelése által, kitörhetnek sajnos mindenféle; baktériumos, virusos, megbetegedések;..vagy megtörténhetnek mérgezések, hirtelen elhullások..
- OKS; ilyen helyen a Vitorlások szemét nagyon könnyen megtámadhatják baktériumok; vagyha egyik hal a másikat kergetés közben megsérti, ami gyakran megtörténik egy aksiban, azonnal a helye gombásodhat,...és pontosan ez a vékony húr amin ez a system alapúl teszi ezt instabbilá.. itt a legkisebb hibát nagyon drágán fizessük meg, nembeszélve a halacskákról akik elveszitik az életüket, pedig abból csak egy van nekik..
A leirtak megtörténnek minden egyes akváriumban, de mivel nagyobb a viztérfogat, és ha ott hibákat is elkövetünk, nem leszünk a természettöl olyan gyorsan megbüntetve, mint az 5 galonnál..
Na most azzal, hogy megállapitjuk van egy kedvezötlen pH-értékünk; vagy vizkeménységünk, sok Nitrit/Nitrát/foszfát; ezzel még a halakon nemsegitetünk mivel csak tudjuk, hogy van; ez lehet a hiba, -de ezt megkellene akadályozni, és az életkörülményeket kedvezöbbé kellene a számukra tenni.. és sajnos itt nagyon nehéz tanácsokat adni, mert egy ilyen kis vizmennyiségnél az általánosan érvényes dolgokkal is sok kárt lehet okozni,.. ...tehát még másutt valami orvoslási lehetöség lehetne egy adott problémára, itt az extrém kicsiny élettér miatt, ez sok esetben nemsegit..
Sajnos Caixa; az állatorvos sem tud sokat tenni általában ezek a halacskák akik sok mérget a kis szervezükbe felvesznek, -nekik annyi volt, ugyanakkor ha még lehetne is rajtuk segiteni; gondolj arra, hogy mennek vissza ugyanoda ahol a betegséget megkapták; - tehát tulajdonképpen egy zsákutca..az extrém kis akvárium..
Jó de az aquad is mondta, (24561) hogy mindenki magának akvarizál és úgy csinálja, ahogyan azt az ö elképzelése szerint helyesnek véli.. De ennek ellenére sok sikert, mert az akvarisztika az egy szép Hobby...(CarloB)
A kerámia tényleg drága, jobb lávakövet használni, az is tele van mikrojáratokkal, és így hatalmas a szűrőfelülete, és sokkal olcsóbb (300-500 Ft/kg -ért lehet venni) Természetesen a lávakövet a szivaqcsok mögé kell tenni, hogy minél kjevésbé koszolódjon
Ha sikerül nagy medencét beállítani akkor érdemes megfuratni és egy csapot rakatni rá, így nagyon kényelmesen tudod leereszteni a vizet vízcserekor. A szobanövényeidet nyugodtan öntözheted evvel a vízzel. Az afrikai sügéreknél nagyon fontos a megfelelő társítás, jó szűrés. Nézz el ide: www.cichlids.hu és a forumát is érdemes tanulmányozni.
Az igaz lehet, hogy 1-2 hét amig megtelepednek a bacik, de 7-8 hét kell ahhoz hogy kellő számúra szaporodjanak. Aktív szenet én csak gyógyszerezés után használok.
De a Sera azt írja, hogy az aktív szenet cserélni kell, mert 6-7 hét után már nem aktív egyrészt, másrészt pedig ezután már inkább árt, mint használ, mert a megkötött káros anyagokat visszaengedi az akváriumba. Akkor gondolom, hogy az ilyen szerves szűrőanyagokat cserélni kell, a kerámia és társait pedig mosogatni... A vatta szerencsére nem drága (még az eredeti Sera sem), úgyhogy azt tudom pótolni, azzal nem lesz gond. Ezek a kerámia izék és társaik méregdrágák és hát a szén sem olcsó sajna...
A szűrők töltet anyagát nem kell cserélni nem is szabad. Mosni kell . Ezeken alakul ki a hasznos baktérium réteg ami a keletkezett szerves anyagokat lebontja. kézmeleg vízben kell kimosni a perlonvattát , kerámia gyűrűt stb-t. A forró víz és a mosószer elpusztítja ezeket. Az akváriumok hosszú évekig probléma nélkül üzemelnek megfelelő szűrővel részleges vízcserék beiktatéásával teljes kitakarítás nélkül. A teljes kitakarítás is tilos. ..
A szén szűrő a zeolit megköt bizonyos káros anyagokat, de a biológiai szűrő réteg pótolhatja ezt a hatást, és persze a túletetés elkerülésére mindíg figyelni kell.
Én azt hiszem értem, hogy mire gondolsz ezzel a teljesen kitakarítással kapcsolatban. Egy ilyen nagyobb akvárium valóban teljesen mozdíthatatlan, de ez egyáltalán nem baj. A megfelelő szűrőberendezés tényleg megoldja a dolgokat, és semmit nem kell csinálni az akváriummal, az alábbiakon kívül:
- 2 hetente olyan 20-30%-os vízcsere (kb max 30 perces művelet, kis rutinnal csak a fele)
- időnként havonta, vagy többhavonta (ezt sokminden befolyásolja) a frontővegről az alga letörölgetése ez egy vízcserével egybekötve szintén csak pár perc
- és végül a szűrő szivacsának vagy szűrőanyagának kimosása 1-2-3-4-5 havonta ez főleg attól függ, hogy mennyire terhelt az akvárium, és mekkora illetve milyen a szűrő.
Minél nagyobb az életterület, valóban annál hatékonyabb öntisztító biológiai mechanizmusok működnek, annál nagyobb a már sokat emlegetett "biológiai egyensúly"
És jó a meglátásod egy kisebb tavacskád lesz otthon, amibe belelátsz.
A szines halakkal kapcsolatban: Azért vita tárgya, és nem mindenki ajánlja őket kezdőknek, mert területvédő halak, és képesek igen agresszívan viselkedni egymással időnként, akár az egyik hal haláláig.
DE! Általában ez akkor történik meg, ha valaki egy túl kicsi helyre paszíroz be ilyen halakból túl sokat, vagy rosszul válogatja őket össze, stb. azért nem annyira gyakori
Viszont igen ellenállóak a megbetegedésekkel szemben,
hosszú életűnek számítanak trópusi halak viszonylatában
nagyon látványosan párzanak és ikráznak (szájköltők nagyrészt)
Én ilyeneket tartok, és hát tudom kicsit elfogult is vagyok velük kapcsolatban, de számomra ők a tökéletes akváriumi halak. Ha bármi kérdés van, továbbra is szívesen írok.
Amit nem értek, az az, hogy mindenütt azt írják, a szűrőben kialakuló baktérium kultúra csinálja a biológiai szűrést tulajdonképpen, az egyes anyagok ahhoz kellenek, hogy minnél nagyobb felületen megtelepedhessenek a baktériumok. Kivéve persze az aktív szén és hasonlók, amik önmaguk is szűrnek.
Namost állítólag ez kb. 1-2 hét, mire ezek a baktériumok megtelepednek. Viszont a szűrőben az anyagokat cserélni kell átlag 4 hetente.
Akkor most ez hogy van? Gyakorlatice újra és újra ki kell alakulnia a baktérium kultúrának minden szűrőtisztítás után? Nem értem....
Csak azért írják, hogy ilyen sűrűn kell cserélni az anyagokat, merthogy ez jó üzlet, vagy tényleg van értelme? Én havonta 4-5 rugót (ennyibe kerül kb. egy full töltés úgy, hogy nem minden eredeti Sera!) nem tudok erre rászánni és olyan nagyon nem is akarok... A Sera azt írja, hogy az aktív szén akár 6-7 hétig is kitart egy jól beállított szűrőnél...hurrá! :))
Köszönöm az eddigi segítségeteket, szorgosan jegyzetelek! :)
Még egy kérdés: ha többszáz literes akváriumról beszélünk, az nyilván jóformán mozdíthatatlan, tehát sosem lesz fizikailag "kitakarítva", úgy, ahogy azt egy háziasszony elképzeli, csap alatt, körömkefével. A hozzászólásokból az derül ki, hogy az ártalmas is a kis élő közösségre, ha szétbontják. De akkor ezt értsem úgy, hogy a modern szűrő- és mittudoménmilyen berendezések ezt már mind megoldják, beavatkozás nélkül? Illetve maga a tény, hogy a "terület" elég ahhoz, hogy egy önmagát fenntartó kis tavacska jöjjön létre? Vagy valamit nagyon félreértek?
A kép a beszúrt szép színes halakról nagyon tetszett, miért vita tárgya az ő tartásuk?
Annak idején az Akvarisztika c. "biblia" nekem is megvolt, de akkor picit nehezen értelmeztem, lehet, hogy azért, mert tíz éves korom körüli a történet. Ránézek majd, hogy most könnyebben kivitelezhetőnek tűnnek-e az utasítások, de sajna egy kezdőnek rémisztő, ha olyan a könyv első olvasatra, mint a szakértők egymás közötti diskurzusa. Mindegy, nekiugrom újra, hátha már közérthetőbb... :)
aquad: Itt egy kicsit hosszabban írnak róla: http://index.hu/velvet/ciki/cikihirek/?main&241335 Ami érdekes, itt már összevonták a problémát: "a halak megvakulnak benne, mert nem kapnak elegendő oxigént" :-)
Amennyiben többrekeszes a külsőszűrd pl 3 akkor a beérkező víz először találkozzon egy nagyobblyuku szűrővel. Erre való a kerámia gyűrű, biolabda,lávakő, agyaggranulátum, zeolit. Második rétegnek egy ritkább szivacsot vagy laza perlonvattát ajánlok Ide szokták tenni a filterszén réteget is , de ezt sokan nem tartják hatásosnak. Harmadik rétegnek egy nagyon sűrű szivacsot vagy perlonvattát rakhatsz. A Rena cég szűrőibe egy speciális csak általuk gyártott (és védett) baktérium csillagot is ajánl ami pont olyan szerkezetü, hogy a káros baktériumok fennakadnak rajta.
Azt is döntsd el, hogy állva vagy ülve szeretnéd nézni az akidat. A méretét behatárolja , hogy milyen hosszú a karod- jó ha le érsz a medence fenekére-.
Napfény semmiképp se érje. Külső szűrőből a Rena szerintem a legjobb(legmegbízhatóbb, legcsendesebb ,legszebb és legkönnyebben kezelhető)
Rómában ezentúl tilos gömbölyű akváriumban halat tartani. A korlátozás pontos okát nem tudni. Egyesek szerint a gömbölyű akváriumban a halak megvakulnak, mások úgy vélik, nem kapnak elegendő oxigént. Az olasz főváros aranyhalai mindenesetre fellélegezhetnek. (Reuters)
Csatlakozom az előttem szólóhoz, főleg abban, hogy legyen minél nagyobb akár több száz liter, komolyabb szűréssel, és komoly élményt is fog nyújtani. Ebben szerintem itt mindenki egyetért velem, viszont ebben lehet, hogy nem: afrikai sügéreket ajánlok, nincsenek nagy különleges igényeik, csak a nagy-nagy-nagy hely, és a jó szűrés, viszont gyönyörűek, könnyen szaporodnak, mozgékonyag stb.
Kezd az olvasással! Horn-Zsilinszky: Akvarisztika, Dezse Tibor: Akváriumok, Pasaréti Gyula : Akvarista mühelytitkok 1-2 A fórumot is érdemes visszaolvasni;-). A legfontosabb dolgok a hely kiválasztásához: minél messzebb a természetes fénytől, különben az algákkal kell megküzdened, ne legyen nagy mozgás előtte. 50-60 cm magasság fölé ritkán szoktak menni, mert a fénycsövekkel ez a vízmélységet lehet jól bevilágítani. Minnél nagyobb aquarium, látványosabb és könnyebb kezelni. Nagy aquariumhoz dukál a külső szűrő (Eheim, Fluval, stb). Pld 160x50x50 méretet ajánlom, de lehet nagyobbat is.
A tanácsotokat szeretném kérni. Ha a dolgok szerencsésen alakulnak, nemsokára módunkban lesz lakást berendezni, és nagyon szeretnénk bele tervezni egy szép, méretes édesvízi akváriumot is, csakhogy ehhez nincsenek meg a kellő ismereteink - hol álljon, mekkora legyen, milyen típusú halacskák legyenek benne( leginkább színes, mozgékony, feltűnő kis jószágokat szeretnénk) stb.
Nem szeretnénk sebtében összecsapni valamit, így ha van ötletetek, esetleg vannak afféle aranyszabályok, tuti beszerzőhelyek, azt nagyon szívesen vennénk.
Mindkettőnknek voltak gyerekkorában halai, nekem viszonylag sokáig, de bizonyos fajtákkal sokat szenvedtem, és nagyon megviselt, ha - tudtomon és akaratomon kívül - nem tudtam nekik megteremteni a szükséges körülményeket, és ezért elpusztultak. Ezért is szeretném most jóelőre tudni, mekkora akváriumban (nemcsak literben, de magasságát is meghatározva), milyen szűrővel ill. egyéb technikai felszereléssel, milyen halakból lehet működő élő kis halközösséget létrehozni, ahol ők is jól érzik magukat, és még ráadásul szép is. A lakás egyébként döntően nyugati fekvésű, fényes.
Külsőt nem,de vadi uj belsőt 1400L-t tud és 140cm-re emeli föl a vizet.Oriási felületű szűrő kosárral.Ennek az ára egy év garival 5760Ft.Nekem szuperül működik kb.4éve ha érdekel irj!
A te privát dolgod, hogyan tartod a halaidat. Én másképpen gondolkozom ezekről a dolgokról. Megpróbálom az állataimnak a lehető legjobb körülményeket biztosítani, változó eredménnyel. És egy kereskedést semmiképpen nem vennék alapnak! Üdv, megyek ketrecet takarítani. :-)
Megérdeklődni nem tudom, de nem pusztulnak semmit.
Egyébként nem ez a legextrémebb esetem. A kezdet kezdetén amikor még nem volt ekkora rendszerem brutális szűréssel, levegőmennyiséggel egy hétig 530 db. vitorlás is volt 90-literben. Elhullás nélkül. Igen a halak között volt némi vízecske is. Azóta kb. 150 a csúcs ekkora aksiban. Már csináltam bőven helyet.
Viszont nyugodtan nézz meg pár boltot is, és számolgass a dánió és a neon aksik körül.
Köszönöm a hozzászólásokat. Most a másodszorra megtépázott guppit elkülönítettem legalább addig, míg kinő az úszója. Az érdeked, hogy mindig a már sérült úszójút bántják tovább. Tegnap vizet is cseréltem az akváriumban, egyúttal meg akartam nézni, hogy hol bújkál az elsőnek megrágcsált guppi. szinte az egész akváriumot feldúltam, nagyobb köveket, fákat kivettem, de semmi. Kövek alá is benéztem. Egyszerűen olyan, mintha "felszívódott" volna. Ma reggelre egyetlen újabb guppi sem sérült meg. Egyébként érdekes a rágás nyoma. Szabályosan, alaposan le van rágva az úszó, nem olyan, amibe csak úgy belekaptak. Olyan, mint amire volt bőven idő, hogy valamelyik oldalról elkezdve lerágják.
De az még mindig rejtély, hogy hova bújt a kis guppi.
Egyébként azért mertem a guppikat és a bettát egy akváriumba tenni, mert a kereskedésben is együtt voltak és egyiknek sem volt semmi baja. Az eladó is elmondta, hogy mely fajok nem illenek össze, de ezt a kettőt nem említette.
Ha nem kéri a halakat senki, legalább megoldásokat kérek szépen:
ti mit csináltok az akváriumot kinőtt halakkal? én nem szeretem őket kínozni, állatbarát vagyok, tehát nem akarom őket a Dunába ereszteni, viszont már nem fér meg mellettük más kissebb testű díszhal...
Meglett a rejtely kulcsa: valoszinuleg tuletettuk a halakat. A vizteszten a feherje bomlastermekenek magas szintje derult ki, es talan a mollik kevesbe birtak ezt, mint a xifok. Most kaptak nitrat es nitrit lekoto cseppeket, a xifok lathatoan felelenkultek, bar ok eddig is virgoncak voltak. Bar eddig is csak annyit kaptak kajalni, amennyit rovid ido alatt felfaltak, most abszolut dietara figtuk oket.
Beszereztunk aljzat-tisztito csovet es harom gumot, amelybol allitolag 30 nap alatt szep kis novenyek fejlodnek.
(Nem hinnem, hogy a bolt alkalmazottjanak annyira csak uzleti erdeke lett volna a cuccok eladasaban, mert az egesz par dollarbol, nagyon olcson kijott.
A hím guppi a fenéken alszik és a fátyolos úszója mindenen olyan állatnak amelyik éjjel is kutat a fenéken áldozatul eshet. Gombás baktériumos fertőzésektől is elkophat a guppi farokúszója. A nővények , kövek is károsíthatják díszüket. A drága kifejlett hím guppikat nagy medencében növények nélkül erősen áramoltatott vízben 28-30 C fokon nevelik...
Jelenleg van olyan aksim ami 90-literes. Benne kb. 50 betta 50xifó 50 molly. Mind kifejlődve. Egyedül a bettafiúk farka tépett nagyon gyengén. Nincs szivem őket kis üvegben tartani. Más gondom nincs.
Az ancistrus hímje is tud néha nagyon goromba lenni, és nem a tapadószájával, hanem a kopoltíúfedőjét ki tudja nyitni, és ott elég veszélyes fegyvereket rejt. Bizony nálam is fésülte már meg az anci hím a xifó farokúszóját, de egyébként szerintem teljesen vissza tud nőni.
Azt még nem tudjuk milyen algaevőről van szó. Az Ancik a talajlakókkal szoktak kekeckedni, az úszkálókkal nem. Aymoneri-m még nem volt, de mindenhol azt írják idősebb korában kötekedik.
A kérdésekre egyértelmű választ nem tudok adni, nekem a sérült halak uszonyai úgy-ahogy meggyógyultak, de amelyiknek teljesen elveszett, azt likvidáltam. Én bettával nem tartanék együtt guppikat. Ha mostanában akarnék akváriumot csinálni, akkor nagy csapat neonhalat, és pácélosharcsákat raknék bele. Ők a kedvenceim.
Figyelmesebben elolvastam és betta is meg volt tépve:-O. Villanyoltás után egy zseblámpával rájuk nézel és ki fog derülni ki a tettes. Mekkora aquarium?
Mit jelent a bizonyos mértékig? Az első áldozatnak ( ha még él), szinte a teljes faokúszója hiányzik. A regenerálódás kb. mennyi ideig tart? (Gondolom ez fajtól is függ, de kb. mennyi idő?) Az lehetséges, hogy kb 2 hétog senkit sem bántottak, a bettával is jól elvoltak, s csak most "léptek támadásba"? S ha igen, akkor ne tartsak guppikat?
Segítségre lenne szükségem. Lehet, hogy kicsit hosszú leszek,de rövidebben nem megy.
Akváriumomban először volt egy betta, 5 neon hal és 2 "alganyaló" harcsa. Remekül megvoltak, nem volt baj. Majd csigák kezdtek szaporodni, ezért ajánlottak nekünk bóciákat. Lett belőlük kettő. 2-3 nap eltelte után a betta farka elég tisztességesen meg lett csípkedve. Gondoltuk, hogy a bóciák "támadnak" éjszaka. Nagy nehézségek árán sikerült mind a kettőt kihorgászni és elajándékozni. Ezután vettünk 7 guppit. " napig nem volt baj. Majd egyik reggel észrevettük, hogy az egyik guppi farokúszója hiányos. Az éjszaka folyamán valami megcsípkedte. Nappal nem volt gond, de következő reggelre szinte az egész farokúszó eltűnt. Kicsit még elöl úszkált, de utána valahova elbújt és kb. 3 napja egyáltalán nem találom. Két nap nyugi után újabb "támadás". Egy másik guppi farka is hiányos lett tegnap reggelre. Ma reggelre sajnos mégjobban meg lett tépázva ill. szabályosan lerágva úszójának a fele. Ma reggel ki is emeltük a többi közül, mert félünk a következő éjszaka teljesen megsemmisülne a farka. Egyszerűen nem tudom, hogy az akváriumban lévő halak közül melyik garázdálkodik éjszaka. Ugye a betta esetében a bóciákra gondoltunk, de ők már nincsenek. Nincs tippetek? S egyáltalán, mit tehetnék a csípkedések elle?
S egy utolsó kérdés, ami talán nagyon naív kérdés: Ki fog-e nőni újra a megcsípkedett farokúszó?
Én sem. Viszont gondolkodtam már a következő dolgon is: Elvágok sörösüveget, 9w-os energiatakarékos bele, aksiragasztóval össze, letelepítve a víz aljára. Vajon a látogatók hogy fogadnák?
Csak néhány hónapos korukban lehet megkülönböztetni az aranyhalaknál a nemeket akkor is elég nehéz. Az ikrásak általában hasasabbak mint a tejesek. Tenni kell azért, hogy szaporodjanak. Nagy medence ,sok kaja , megfelelő hőmérséklet, fény , hascsikladozó növények, összeillő párok és türelem.
én sem akarlak téged megsérteni, de az a nagy helyzet, hogy egy kisebb akváriumot sem nehezebb egyensúlyban tartani, mint egy nagyobbat. Noha az általános vélekedés ennek merőben ellentmond, a valóság viszont nem...
Három titka van a kicsi akváriumnak és ha ezt a három titkot ismered és az ezek alapán felépülő szabályrendszert betartod, akkor nincsen gond. Sajnálatos tény, hogy az akvarisztika - ami talán az egyik legszebb, ha nem A legszebb hobbi - elterjedését merőben akadályozza az a hozzáállás, hogy kicsivel meg sem érdemes próbálni, mert csak a nagy a stabil. Emiatt sok ember, akinek nincsen elég helye, vagy elég pénze, vagy elég energiája egy nagy akvárium vásárlásához és további karbantartásához, az lemond az akvarizálásról. Vagy belevég egy számára kezelhetetlenül nagy medencével és ráfázik, majd ezután mond le. Én azt mondom, mindenkinek kell egy 25- 3o literes akvárium a hálószobájába, vagy a dolgozóba és akkor már nem lehet baj az akvarisztika elterjedésével.
El kell felejteni, a "kezdőknek minél nagyobb" akváriumot dolgot. Mert persze alapesetben valóban stabilabb lehet, de mégsem lesz az, mert pont attól lenne "stabil" hogy nagy medence, kevés hal. Mint a természetben. Csak a nagy medence majdnem üresen egyáltalán nem mutatós, így aztán sok halat tesznek bele, ettől meg ugyanúgy nem marad stabil, mintha egy 2 literes befőttes üvegbe tennénk egy halat. Hiszen az arány ugyanaz. 5oo literben 25o hal csak annyira stabil, mint 2 literben 1 hal. Ez talán nem is szorul magyarázatra...
A megoldás pont az ellenkezője a dolgoknak.
Olyannyira működnek a kicsi akváriumok, hogy nekem is van egy lassan 2 éve gond nélkül szuperáló TENGERI akváriumom, ami csupán 32 literes! A Dél-Amerikai biotópot megjelenítő - mindössze 12o littyós- de ezzel együtt kb. 1oo db halat magába foglaló medencémről nem is szólva. Igaz építek, építettem megrendelésre sokkal nagyobb tengeri és édesvízi akváriumokat is, de a kicsik is gond nélkül működnek. Csak tudod, a három titok... Ha akarod, akkor elmondom.:-)))
Megpróbálok beszúrni a kis tengeriről egy fotót hogy higgy nekem, jelenleg egy tisztogató garnála, egy bohóchal pár és néhány remeterák az állomány.
Jó lenne ha az enyim is luxuslakás lenne.:))) Ha minden igaz akkor jövőre átépítem a házat,felnyomok a tető helyett egy manzártot és akkor már meg is van a helye a napali és a konyha között. Egy 5 méteres boltív szerves része lenne.:) A mostani akit is egy félig visszafalazott,bepolcozott boltívbe építettem be.
Én csak luxuslakásokban, magazinokban láttam ilyesmit, de szebbet aligha tudnék elképzelni. (Bár egyik főnöknél az étkező és a nappali között belóg egy szép vasráccsal körbevett kandalló, az sem rusnya éppen.)
CarloB: elfogadom, ha azt mondod, ez lehet a baj oka. Tegnap ugyanis a masik kis molli is meghalt. Nagyon szeretem ezt a kis akvariumot, es eddig meg olyan jol mentek a dolgok. Mivel se penzem, se helyem nagyobbat fenntartani, ha a most kifejezetten virgonc platti hazaspar sem birja ki, akkor feladom. Foleg, mert erzelmileg igenis megvisel, hogy bajuk lett a halaknak. Az allatkereskedes viz-analizist is kinal, szombat delelott viszek be a vizbol, hatha mondanak valami okosat.
Capy: Nagyon-nagyon koszonom, igazan kedves toled, jol esett, amit irtal :) Koltozok en meg haza, es akkor majd sokat kerdezgetek toled :) Nincs keped a te akvariumodrol?
Tenyleg, otthon letezik olyan, amikor egy hatalmas akvarium terelvalaszto-elemkent is funkcional?
Nekem Rena UV lámpám van. Biztos módszer az algák és baktériumok elpusztítására. Olyan algairtási mód ami nem károsítja a többi növényt. Az Uv lámpa két párhuzamosan összeépített kisebb és nagyobb csöből áll . A belső cső átengedi az UV sugarakat a külső közönséges üveg elnyeli.A kettő között áramlik a víz A külsőn nem juthatnak át az UV sugarak és nem károsíthatjáka halak úszóit.
A kerti tóban is ezt használom eredményesen évek óta.
Hát ez azért kis költöi túlzás, nem kell ennyire túllihegni, hogy semmilyen élölény, meg üveghal. Az 5 gallon, ill. két vödör az 20 liter. Ha figyelmen kívül hagyom azt a tényt, hogy ekkorából tengerit csinálnak amerikában - lásd nano reef, halakkal! -, én meg két éve sáskarákot, meg tarisznyát, lapanemonát, tüzférget tartok benne, és kiválóan müködik; hogy guppit, apistot, meg egy halom egyéb kishalat tenyésztenek ennyi vízben (guppit én is); akkor is 15 l-t tökéletesen be lehet rendezni 10-15 darab Neocaridina-nak, nálam is müködik már jó ideje, Crystal Red-ekkel, és zöldekkel, szaporodnak is benne szépen.
Ezek szerint mégsem. Itt az új hozzászólásban mejelentek a képek, az új képeknél, és hiába próbálom elküldeni sehogy sem akar a kép ott lenni. Próbáltam szöveggel, szöveg nélkül de úgysem jött össze. Hogy tegyem be a képet?
A használati utasításban leírtak szerint jártam el. Viszont nemrégiben láttam egy másik hasonlót, és azt az akváriumon kívülre helyezték. Az enyémet pedig belülre. Lehet hogy ez volt a baj, nem tudom.
Már annyira megsajnáltalak, ha itthon laknál akkor mondanám: hozd el a halaid, cserébe +pótlásként adok másikat, és ha meggyógyulnak akkor a régieket is vihetnéd.
Ebben igazad van, de szerintem a fénnyel kéne kezdeni, hisz azon a legkönnyebb változtatni. Én még ezt tanultam bő harminc éve, igaz akkoriban még minden egyszerűbb volt. ;-)
Ez így nem pontos! Az algaproblémákat nem lehet csakis a fényre fogni. Hisz nem is csak attól van. Persze belejátszik, de, mivel egy alvárium komplett ökoszisztéme, csak egész aki kiterjedően lehet kezelni a dolgot. Ilyenek többek között és a fényen kívül:
Nincs velük baj, malawi mbunak lesznek és 2 féle Viktória tavi. Egy barátom együtt tartja őket évek óta és nem csak macracantha-t. Nézz szét a www.malawisee.com -on sok:-)) aksiban (6 db) vannak B. mac.-k ;-). Ha kész rakok fel képeket.
Egy szóval sem állítottam hogy nincs igaza, és mégegyszer mondom: kezdő vagyok, nem értem még hogy mit hogyan kell...
Nem a pénz miatt nem vettem nagyobbat, hanem egyszerűen nincs egy több száz literesnek hely. Tudom, akkor meg miért vettem meg... ?! Mert a kedves kereskedő egy szóval sem mondta hogy nagyobb kellene és ez így nem lessz jó... De most azért nem fogom kidobni az egészet, mert 'úgysem lessz jó'...
Ahogy én látom: a hátfalat szinte soha nem algátlanítom, ha sikerül belőni az egyensúlyt nem is nagyon van alga, az Anci és az Otocinclusoknak is kell ennie valamit. - Káros mert a növények elől elhappolja a tápanyagokat, de ha kevés alga van a nem látható helyeken akkor nem nagy a kár, - kis mennyiség esetén tökmindegy, - a haszna: tápanyagként felveszi a bomlástermékeket, tengeri akvarisztikában léteznek alga szűrők, ezek szüretelésével káros anyagokat lehet eltávolítani!
Hülye kérdés: Ha az aksiban valamiyen alga van, de olyan helyen, ami nem látszik (azaz esztétikailag nem zavaró), akkor ez: - káros (miért?) - tök mindegy - még hasznos is (miért?)
Azért kérdem, mert nincs kedvem hadakozni ellene, csak akkor ha árt.
Emperor_ azt hiszem a Botia macracanthus;-t, illetöen csalódottak lennétek mert a kis akváriumokhoz egyáltalán nem ajánlott..
--
Hogy vannak a Corydorasok..? ...a képen úgy láttam, mintha panda lett volna..
A macmelonnak van igaza, -kész ÁLLATKINZÁS; jóformán ilyen két vödör vizmennyiségbe csakis plasztik halakat és plasztik növényeket, de ne ÉLÖLÉNYEKET!... àllandó jelleggel problémáid lesznek, - sohasem fogsz zöldágra vergödni vele.. nagyobb aksit beszerezni.. itt egyszerüen nincs lehetöség arra, hogy egy kezdönél egy biológiai egyesúly kialakúlhasson..mivel a viz térfogat nagyon kicsiny.. Teljesen felesleges mindenféle szerre, késöbb gyógyszerekre a pénzt kidobni vagy arról vitatkozni, hogy mi a jobb, itt csakis kinlódás lesz a dologban és kevés örömöd.. Spekulálni és a pénzt összegyüjteni egy nagyobb akváriumra.. az már biológiailag stabilabb tud lenni..
CAIXA; én nem akarlak megsérteni, bántani sem, de az 5 gallonos akváriumod nem más mint állatkinzás, az ugye megfelel két vödör viznek; - itt bármit csinálhatsz idövel felhalmozódik a nitrit/nitrát nincs ami leépitse és tömeges pusztulásaid lesznek!! Ilyen tartás csakis a plasztik halaknak megfelelö, -de nem élölényeknek; -igy ez egy állatkinzó Laboratórium...sajnos nem más; és ez nem fog funkcionálni, a halak a saját ürülékükben nitrit/nitrát/foszfátokban úszkálnak, és tulajdonképpen csakis arra vársz mikkor adja fel a kis szervezetük a szolgálatot! Ha valóban komolyan gondolod legalább egy 80 cm-es akváriumot jobb 100 cm beszerezni...mert igy az 5 gallonban sok örömöd nem lesz...
Ötletek: 1. nem kellenek algaölő löttyök 2. Az oké, hogy mindent megadsz a növényeidnek, de ne adj nekik olyan sokat, amit már nem tudnak feldolgozni - ez ugyanis feleslegbe megy az ő szempontjukból, ebből gyarapodnak az algák. Csökkentsd mindazt, amit anövényeidnek adsz, és figyeld a hatást, így be lehet állítani az akit. 3. felesleges az uv fény - legalábbis ha csak erre akarod használni
Ezekkel az ötletekkel egy csomó pénzt is megtakaríthatsz, és ráadásul a növényeidet is jobabn megismered, hogy mi kell nekik és miből mennyi...
Nem tudom igaz e, valahol olvastam, hogy az uv fény öli a zöld algát. Szerintetek igaz ez?
Kíváncsi lennék, hogy mit tudtok erről.
Állandó gondodt jelen nálam, hogy elég hamar zöld lesz az akvárium vize.
A növényeim növekedésének mindent feltételt megteremtek, de ezt sajnos az algák is kihasználják. A különböző algásodásgátló lötyik kb 1 hétig képesek visszatartani őket, és az az igazság, hogy nem nagyon szeretem összevegyszerezni a vizet.
Ha van valmi ötletetek, hogy mivel lehet elkerülni a zöld vizet, írjatok plíz, ill. ha tudtok valamit erről az uv fény dologról akkor is.
El vagyok keseredve, mert a him hal elpusztulasa utan a nosteny mollym is betegesnek tunik. Tegnap este egesz testeben remegett, alig eszik, de nem tudom, mit lehet tenni a megmentese erdekeben. Lehet, hogy kegyetlenseg, de sajnos nem tudom megfizetni az allatorvos 50 dollartol kezdodo arait.
A plattik meg kifejezetten virgoncan uszkalnak ugyanabban az akvariumban. Lehet, hogy nem valok egy akvariumba? De a boltban egyben tartottak oket es a kapott ismerteto fuzetke szerint is ok a parositas.
Annyira megvisel bennunket a halak betegsege, hogy ugy dontottem, hogy ha a plattik is meghalnak, akkor feladom a dolgot :~(
Nekem is van egy tavam képet sajnos nem sikerült fölraknom hiába adtátok az ötleteket,sehogy sem tudom le kicsinyíteni.Egyébként az érdekelne hol tettél szert arra a szép növényekre?
Mint mondtam, még nem igazán értek az egészhez, így ált másra hallgatok.
A kereskedésben ahol az akváriumot vettem, ott vettem a "csoda-növényt" is, és a 2 vitorlást is. Egy szóval sem mondták hogy ezt inkább ne... Azt mondták hogy melyik a vadabb (pl szumi), amiket nem kelle a többivel összeengedni. Ha tudom, akkor nem veszek vitorlást... Amúgy ránézésre nagyon jól érzik magukat.
Ez szobanövény,nyugodtan vedd ki ne rőlködj úgysem marad meg a vízben.Már nem tudom a pontos helyét,de amikor kezdtem az akváriumot betelepíteni,találtam egy listát a ""betehető növényekről"".Nagyon megörültem mert jópár volt otthon,ki is próbáltam,de mindegyitk befuccsolt.
Emperor: ja, ja ez tényleg valami más. (Most vettem csak észre, hogy a popupkiller miatt nem tudtam nagyban megnézni a képet :-( ), de szerintem nem Echinodorus, merthogy nagyon fénylik a levele.
Hogy meddig főzd ? Amíg egész puha nem lesz ! 8o)) Komolyan: Akármeddig főzöd, a barna levet engedni fogja. Ha unod, abba is hagyhatod, mert a 2-2,5 órás főzés elég abból a célból, amiért főzni jó (kell)! Ezután elég áztatni.....az viszont lehet, hogy eltart néhány hétig, napi vízcserével, amíg az elszineződés megáll.
Hello!Ma vettem szőlőgyökeret.már kb 2-2,5 órája főzöm,de még mindig barna levet ereszt!:-)meddig kell főzni ill. áztatni,hogy betehessem az akváriumba?mikor fog tiszta levet ereszteni?köszi:k. gábor
Először én is a Hemigraphis colorata -ra gondoltam, de a könyvemben megnéztem a képét és H.c.-nek hullámos a levele, volt nekem is (kb 1 hónapig bírta) és ez a növény nem az. Nem emlékeztet semmilyen általam ismert vízinővényre, még az Echinodorus-okra hajaz egy picit. Hozzáértő dísznövényes rögtön megmondaná mi ez. Sajna sok növény van ami terráriumba való mocsári növény és eladják mint vízinövény.
Roppant egyszerű: a rendszerem ~4000 literes. Én a takarítárst úgy oldom meg: halak át másik aksiba, víz le és ki, aksi szivaccsal átdörzsöl, kiöblít, szűrők kimos, szűrők és egy kis só vissza, vízzel feltölt, másnap mehetnek bele a halak. Nézd meg a képeket az oldalamon.
Vegyszert nagyon ritkán használok. Ha nagyon igyekszem sterilre nevelni a halaimat akkor szerintem nem alakul ki a kellő védekezőmechanizmusa. Már a boltban, vagy az első napokban otthon felfordul. Ez senkinek sem jó. Kútvizet is szoktam használni, de az nálunk nagyon kemény (33nk). A második víz után a vízkő miatt állandóan savaznom kellett, a gazdaságossági számolásaim csak a nyári kinti dézsákba engedi meg a használatát. A harmadik vízcsere után amikor kiszárad egy kicsit megütögetem az oldalát, és már pereg is le.
Az előszobában van csak egy díszakváriumom beton háttérrel. Kb. 2éves víz van benne. Semmi gond vele. Lehet, hogy a halak már egy kicsit unják...
Az FMC-t én azért "istenítem" mert gyors, hatásos, vízcsere nem kell.
A beültetés kb 1 nappal a "vízbe rakás" után volt. A hőfok kb 25 c. A növény kb 2-3 hét mulva kezdett tönkremenni, már alig van pár levél rajta, csak a szárak állnak felfelé.
Az üzletben ahol vettem, ott is víz alatt tartották, és szaküzletben csak tudják hogy mit tartanak. Vagy nem ?! :-(
Egyébként nézegetjuk ezt a Hemigraphis colorata-t, de szerintünk csak annyi a kettő közötti összefüggés, hogy a leveleken lilás-rózsaszín részek vannak. Csak első ránézésre hasonló.
Az enyém szerintem más, de nem értek hozzá, így lehet hogy hülyeséget mondok....
Emperornak tökéletes a megérzése :-) A növényedet úgy hívják, hogy Hemigraphis colorata. Tényleg gyönyörű növény, csak éppen nem víz alatt :-(( Terréáriumi növény, ami szereti a párás környezetet, de az aki sajnos túl nedves neki... itt olvashatsz még róla Hemigraphis colorata
Ha nem zöld növényt szeretnél, akkor inkább Tóalmával vagy Alternanthera sp-vel próbálkozz, azok elég könnyen tarthatók
Ahogy olvasgatok, egyre jobban úgy érzem, hogy csak én lógok ki a sorból azzal, hogy egyáltalán nem láttam semmiféle műlöttyöt már évek óta, viszont az akváriumaim alatt teljes helykihasználással vödrök állnak tele vízzel full lealgásodva, akár 2-3 hétig, hogy kellő alkalommal beleönthessem a vízcserélendő akiba. Azért ezek szerint nem vagyok egyedül. Az aquatant csupán csak feleslegesnek találom, a "fertőtlenítők" pláne a biztonság kedvéért való használatát, pedig egyenesen baromságnak, és bocsánat, ha valaki mégis arra esküszik.
Viszont csak azt az egyet nem értem, hogy ez a vízszámlát miben növeli? Ha vegyszerezem, ha nem, akkor is ki kell engednem azt a vizet a csapból nem?
A szerelőneon csak átemenetileg volt, most lett kész nemrég a rendes világítás(Made in home). Létezik hogy a világítás miatt történik ez??? Ez a kép még ültetés elött készült...nem kell mondanom a különbséget a mostani állapothoz képest... :(
A kavics nem lila, csak vmiért ilyen lett a kép. A valódi színe az első képen látszik.
És amióta az előző képeket csináltam, ismét leesett 2-3 levél...
Hm. Lehet, hogy érdemes lenne visszarakni a szerelőneont? Én úgy vettem észre, hogy az akváriumozásnak egy komoly része egyéni kísérlet és megtapasztalás dolga. Persze, léteznek általános szabályok, de mintha minden akváriumnak lelke volna. Ami az egyiknek jó, a másiknak talán nem.
A képeid tetszenek. A kavics ilyen lila színű? Sok sikert! B
Vitorlás 25l-ben??? Nyilván nem tudtad mit teszel (veszel), de ez simán állatkínzás (feltszem gondatlan és nem szándékos). Mondjuk 150l min. (inkább 200) és a magasság is vagy 50cm...
2-3 hete van egy kb 25 literes akváriumunk. Idáig nagyon szépen nőttek benne a növények (2 különböző van, nemtudom a nevüket). Pár napja elkezdted az egyiken a levelek szakadozni, kijukadni, 1-2 lepotyogott és a színük is megváltozott. Tegnap adtam a vízhez "Aqua-food növénytápoldat"-ot, megfelelő mennyiséget. Ültetéskor amúgy raktam egy egy fél 'tablettát' a gyökerek alá. Ma viszont egy pár levél színe drasztikusan megváltozott, és kb a levelek 1/3-a lehullott. A képeken látszik a szín elváltozása. A másik növénynek különösebb baja nincs, csak néha pár szál kihullik belőle. Nemtudom hogy az számít-e, de pár nappal ezelött kapott egy aqua-glo fénycsövet, idáig egy kis 8 wattos szerelőneon világította.
Ha hiszed, ha nem, nincs egyetlen szakkönyvem sem. Meg fogom szerezni. A tenyésztésről: Baska dr. jön-megnéz-csendesen elmondja észrevételeit- ha megfogadom akkor jó- ha nem akkor hamarosan párás lesz a szemem. Mostmár egy kicsit a tapasztalat is segít.
Változatlanul vegyszerellenes vagyok, csak a legszükségesebb esetben vegyszerezek. Én még hiszek a tiszta tartásban. Igaz ez sok munkával és vízszámlával jár.
Amikor nálam voltál, talán láttad, vagy mondtam: a ikrázó háló alá jávai mohát rakok. Nos ezen szeretnek a csigák is élni. Amikor berakom a jávai mohát akkor a kezemmel össze szoktam nyomni kvázi a csigaház is törik. A csiga megpusztul. De elő szokott fordulni a legjobb szándékom mellett is, hogy egy-két csiga megmarad. Az ikrázórács alatt szépen növekszik még 2 napot, az ikrákat eszegeti. Amikor kiveszem a rácsot, és a nagyhalakat akkor a csigákkal nem tudok mit csinálni, mert hiába forog vérbe a szemem ha elkezdem őket vadászni az ikrákat is tönkreteszem.
Tehát nagyon jó és tápláló kaján nagyon gyorsan nőnek. A kártétel tart kb a halak 1cm-es hosszúságáig. Éjjel a kishal nem nagyon mozog...
Állítólag az almacsiga is veszélyes, de korántsem annyira mint a nálam lévő egyebek. Sőt az almacsiga nem is nől a barna fajtákkal közösen. Szerintem a barnák agresszívebbek. Mostmár tenyésztem az almacsigákat is, de csak 1 cm-nél nagyobb halak mellé rakom be a nagyokat. Amikor a petékből kel ki a sok kis alma akkor olyan aksiba teszem a petét tartó hungarocell lemezt amin 1-2napos elevenszülők vannak. A halak szemetén nagyon szépen nőnek. Mire kárt tudnának tenni addigra a halivadék is megnő. A botiát a jávai mohás aksiba tartom. Mintha kevesebb lenne a csiga mára. Azt még elfelejtettem: az almacsigákat a kifejlett dániók is megtépik. Almacsigáim rendszeresen tönkremennek a dániós medencében, míg a többieknél jól elvannak.
Tudnál-e valamit arról írni, hogy a csigák miképpen veszélyesek a halivadékokra? Ugyanis én ráfaragtam egyszer. Illetve nem is én, hanem a harcsafiak. Kiraktam az ikrákat egy dunsztosba. Ki is keltek szépen. Amikor eltűnt a kicsik szikzacskója, megpróbálkoztam az etetéssel. És ekkor jött a nagy ötlet! Nehogy a maradék kaja megrontsa a vizet, kitaláltam, hogy berakok egy csigát, hogy egye meg a maradékot. Meg is ette szépen, meg a halakat is. Hogyan tudta levadászni őket? Pedig a hal sokkal gyorsabb, mint a csiga! Azóta sem értem.
Annyi haszna van az egésznek, hogy az az egy csiga a dunsztosban szépen elszaporodott. Néha bedobok egyet-egyet a botiának, hadd vadásszon rá. Mégiscsak más, mint a műkaja.
A Sajica sügérről van hosszabb leírás Pasaréti Gyula: Akvarista műhelytitkok 2. könyvében. Mivel te tenyésztesz a kötetet amúgy is érdemes megszerezned;-).
Hát igen, több ismerősöm is azért hagyta abba a "halazást", mert elkeseredett, amikor egyik-másik meghalt. Mindegy, három még él, és talán nem pusztulnak el :)
Félénkek a botiak, később ha majd megszoknak téged többet látod őket. Ivadékokhoz berakni szerintem egy komoly vállalás, semmi garancia nincs arra, hogy nem vadásznak le egyet-egyet. Sajica sügér ügy: infóim szerint szépen gondozzák az ikrákat és a kikelt kicsiket is, nem bonyolult tenyészteni.
Kellő nagyságú az oldalán kivágott cserép nálam a halak búvóhelye. Ezt raktam be nekik is. Viszont amikor a helyiségbe csak a résnyire nyitott ajtón belesek akkor kinn látom őket. Amikor bemegyek rögtön eltünnek.
MÁS: Ki ért a szajkákhoz? Fél éve kaptam pár halacskát, amelyekből mára felcseperedvén megmaradt egy fiú/lány páros. Nekik is tettem be cserepet. A cserépnek azóta állandó lakója valamelyik. Mi kell a szaporításhoz? Ilyen halam még soha nem volt.
Részemről: Még nincs készen? Igen, érdeklődök. Este lenéztem: Szemmel láthatóan élénkek, az aksi faláról a csigák eltüntek, az alján csúsznak. A mellettük lévő kb. 1cm-es dánióivadékok száma szemmel láthatóan nem változott.
Nem hargszom, de a saját akidban, hogy mitől pusztul a hal, neked kell tudnod. Ha egyedül nem megy, vidd el állatorvoshoz, lehetőleg specialistához, vagy hívj meg egy tapasztalt akvaristát magadhoz egy sörre, hogy nézze meg a cuccost. Ilyen messziről senki sem tud okosabbat mondani. Mindenki magának halazik és a siker és kudarc is az övé!
A klasszikus vízlágyítási és más módszerek megismeréséhez, javaslom, egy-két könyv elolvasását.
Nem is igen tudom, hogy infók és adatok hiányában mit vártál. A bolti eladók hozzáértéséről többünknek nincs jó véleményünk, az meg, hogy mindenki mást mond? Hát tudod egyazon végeredményhez más-más okok is vezethetnek (minden aki más és más) és mindenki a saját tapasztalatát írja, teljesen segítőkészen. Ezen nem gondolnám, hogy fel lehet háborodni!
Úgyis csak a saját károdon fogod megtapasztalni a dolgokat. Figyelj, jegyzetelj otthon és időnként nézd át, mit is írtál, és meg fognak jönni a tapasztalatok.
Szeretnék valamilyen gyökeret vásárolni díszítés céljából!mit csináljak vele,hogy ne vigyek be ferőzést és ne legyen koszos a vizem? asera aquatan által kezelt vizet rögtöbn az akváriumba önthetem,vagy nem?itt ellentétes válaszokat olvastam,szóval?
Köszi, sokat olvastam róluk és hamarosan lesz egy csapatra való nekem is. De ne tartsd vissza magad, ha szóba kerül bio csiga irtás, csak beírod a hozzászólásod számát:-). Személy szerint nagy Botia rajongó vagyok.
A búlyocskáról: Ma előjött az egyik (két éve nem látott( bendzsóharcsám a homokból. Jól megnött.:)))))Le akartam fotózni de az asszony elvitte a gépemet. Most várhatok újabb 2 évet?:((
Nálam is hasonló szuperál. Algával nincs gondom mostanában semmi. Régebben zöldült egy kicsit a víz, de az ancik rendbehozták.
Az itt írtak hatására ma beszereztem 4 db öves díszcsíket. Nálam a csigákkal sok gondom volt. Előszeretettel laktak fiatalkorukban a jávai mohában, és amikor leívattam a dániókat, az ikrák elúszásáig előszeretettel dézsmálták őket. A mohát előtte hiába nyomkodtam össze a kezemmel mindíg volt aki megúszta. Utánna az szépen fel is nőtt. Tehát reggel 9-kor értem haza, rögtön be is raktam őket egy enyhén csigás aksiba. El is bújtak a szűrő mögé rögtön. Nekem el kellett mennem, most értem haza. Kutyafuttában ránéztem az aksira, de még nem látok változást.
Jól sejtettem ez nem vízlágyító, hanem víz előkészítő. Akkor van csak rá szükség, ha nem tudod a csap vizet tárolni pár napig. Közömbösíti a klórt, megköti a nehézfémeket, valamilyen védő bevonatot is írnak - erre írta aquad, hogy gázos lehet a tengeri alacsonyrendűekre, neked ez nem érdekes édesvízben - . A Sera Aquatan is ugyanezt írja magáról. A halakat tartásában, a leírtak alapján nem követtél el hibát. Nem tudom mi lehetett. A legjobb gondozás mellett is előfordulhatnak rejtélyes halál esetek.
Már bocs, de ezzel most nem sokat segítettél rajtam. Elmagyaráznád egy kezdő, de lelkes akvaristának, hogy mi köze az aqua safe-nek az egyik mollym elpusztulásához? A molly gondolom nem alacsonyrendű tengeri állat, hártyáról szó sem volt.
És milyen klasszikus módszerre gondolsz?
Kicsit nehéz így, hogy a netes források, a boltbeli eladók és itt is mindenki mást mond.
Az aqua safe-el vigyázni kell, mert pl. az alacsonyrendű tengeri állatokpn hártyát képez, ami tönkreteheti őket. Egyébként nem vízlágyító, hanem vízkezelő szer. Én maradnék a klasszikus vízlágyításnál.
Nem tudom, magyarul mi a cucc neve, csak jobb híján írtam vízlágyítót. A kis flakonon Tetra Aqua Aquasafe water conditioner van. Azt írják, a csapvizet biztonságossá teszi a halak számára és hogy minden édesvizi akváriumba használható.
1 gallon vízbe, vagyis kb. 4 literbe kell 8 cseppet tenni.
A kajájuk Tetra Tetracolor tropical flakes, ezt ajánlották az üzletben. Napi egyszer kapnak kaját, amennyit kb 2-3-4 perc alatt teljesen megesznek. Tubifexet nem kapnak, itt nem is árulnek a közönséges kisállat-boltokban ilyesmit.
Az ebben a topicban olvasottak szerint pár hete egyszer próbáltam kis zöldet adni nekik, de csak megkóstolták, és otthagyták.
Az akvárium vizének egy részét kb. 10 naponta cseréljük, a szűrő állandóan megy.
Semmit sem változtattunk a körülményeiken, minden ugyanúgy megy mióta megvannak a halak, ezért nem tudom mire vélni a hal elpusztulását. A többi egyelőre szerencsére vígan úszkál stb.
Műanyag balkonládát kibéleltem ezüst színű szivacsos/kb5mm vastag/ hőszigetelővel. Ebbe építettem bele a neon belső elemeit. 15w-os Tungsram F33 cool white fénycsővel. Szerintem tökéletes.
Minek a vízlágyító? Nálam acélkemény a víz, és mégis virgoncak a halaim. Minek a vegyszer? Inkább többszöri vízcsere. Tapasztalataim szerint a mollyk nagyon érzékenyek a vízben oldott ammóniára.
Elhízás az lehet a halnál, de főleg idősebb korban. Bélgyulladás vagy gyomorgyulladás hosszú lefolyású, a hirtelen halál általában mérgezés. "Távba" nehéz megállapítani. Szerintem vár egy pár hetet az új hallal. Biztos hogy vízlágyítot teszel a halaknak, mert a mollyk kifejezetten a kemény vizet szeretik, enyhe sózást is szoktak alkamazni. Mi a szer pontos neve? A túl lágy víz is elvihette, ha nem is konkrétan a víz, de a nem jó körülmények fogékonyabbá teszik a betegségekkel szemben.
Nem, a férjem kihalászta és szerinte állagát illetően ürülék volt.
Szakmai ártalom lehet nála, mert belgyógyász, de szerinte a hal túl mohó volt, és túlzabálta magát. Mindig igyekezett elszipkázni a kaját a többi elől...vajon tényleg meghalhatott ilyesmiben?
A másfél hónapja beüzemelt akváriumban ma reggelre meghalt az egyik halacskám, a hím molly. Reggel úgy találtam meg, hogy görcsbe rándult teste feküdt mozdulatlanul a nővényke között. Maradt a nőstény molly és egy platti házaspár. A plattik jól vannak, de most a nőstény gyanús nekem, valahogy túl sokat van nyitva a szája, miközben nem tátog.
A kaja ugyanabból a dobozból jött, mint másfél hete mindig. A szűrőt két hete cseréltem, a vizet is rendszeresen, az itt kapott tanácsok szerint frissítem. A vízlágyítóból ugyanannyit, ugyanabból az üvegcséből teszek, mint eddig.
Most nagyon el vagyok keseredve, főleg, hogy a legvirgoncabb kishalam pusztult el. Mi történhetett és most mit csináljak, hogy a többi megmaradjon? Mikor merhetek férjet hozni a mollymnak?
Az akváriumban csak annyi változást vettem észre, hogy egyik növény egy levelén valami narancssárgás kb. 1 cm-es fonalszerű valami lógott.
Nekem botia macracanta (öves díszccsík) nevű hal megette mindet. Annyira, hogyha most azt akarom, hogy csigát egyen (ez a fő szakmája!), akkor mindig koldulnom kell néhányat a halasboltokban. Már, ha nem akarsz vegyszerezni. A vegyszerekről itt majd többen lebeszélnek. Én nem értek hozzá. Az én bóciám eléggé bió, és nagyon bevált. És olyan aranyos feje van!
Azt szeretném kérdezni. hogy hogyan lehet az akváriumi csigákat végleg megszüntetni. A legprecízebb takarítás után is 2-3 hét elteltével megjelennek az apró kis csigák. Ha tud valaki praktikus megoldást, azt előre is köszönöm.
Én csak tartom őket,nagykerből vásárolok és tovább adom.A sok új hal miatt én nem tartom badarságnak a fertőtlenítést.E mellet van 2db 375L-s bemutató medencém amibe elég szép állományom van ebből az egyik sügéres.
Nézd én nem a te akvarista tudományodat akarom kérdőjelezni! Mondhatni itt is érvényes az ahány ház annyi szokás jelszó. Én egy víz cserénél kb-700L vizet használok el.Van egy 1000L-s tartályom amibe a víz előkészítés folyik.Ebbe bele van rakva a víz előkészítő,a só és ez levegőztetés mellett két hetet áll ezek utánn megy az akváriumba.Nálam ez így gyönyörűen működik. A leírt irodalomhoz én már régen nem ragaszkodom mert már a saját tapasztalatom-ill.káromon sokkal többet tanultam. Vissza térve a friss vízhez felénk néha anyira klóros a víz,hogy néha rendesen lehet érezni a szagát, hát ez mérgezés a halaknak! Én nem hencegésből de, Bp.-től kb 80km-re lakom és még onnan is vannak törzs vásárlóim,ebből gondolom nem lehetek annyira rossz. Ezekből kiindulva reagáltam így nem akartam megsérteni senkit.
Akinek vannak bohóchalai is pont így hívja őket: bohócok. Egyébként, helyesen a bohóchal elnevezés csak a A. ocellaris és A. percula fajokra lenne helyes használni, az angol fordítás alapján. Ha ezt elfogadhatjuk egyáltalán! Mert amúgy anemonahalak lenne a megfelelő. Melyek közül beszélhetünk bohóc anemonahalról, és pl. Clark anemonahaláról etc.
totál kezdő akvis vagyok... 26 literes üvegdobozba ciklon levegőztető szerkentyű csinált bugyborékokat, de a készülék kb 15 éves és a tök kicsi gumimembrán (az egyik a kettőből) szelep a belsejében tönkrement. Pillanatnyilag bugyborék nix, halak kókadtan várakoznak a víz alatt...
Szerintetek valahol Pesten lehet ilyen alkatrészt kapni, vagy kuka az egész szerkezet + újat megvesz?
Bocsánat! Valaki felhomályosítana, hogy mi van most a bohóchalakkal (Amphiprion spp., vagy Premnas sp.) és a Botiákkal. Az egyik tengeri a másik meg nem. Hogy jönnek ezek össze? Főleg egy medencébe?! Vagy lemaradtam valamiről?
Ha bejöttek a bohócok akkor fogadd meg a következőket: keress egy halast ahol nem kis akváriumba vannak összezsúfolva a halak, figyelmesen nézd meg őket, nincs e beteg köztük, faggasd ki mennyi ideje vannak nála(min 4 hét), próbálj beállítani egy 20-30 literes karantén medencét búvóhelyekkel és tedd oda a botiakat 4 hétre és csak utána tedd be a többihez, amikor haza vitted az új halakat, nagyon lassan szoktasd őket a vizedhez és a szállítóvízből ne kerüljön az aquariumba.
Erdekes, az en bohocaim inkabb a vitorlasok kajajat ettek, ra sem neztek a csigakra. Persze mivel mar a masodik napon megbetegedtek lehet hogy azert. Ma reggelre meghalt a harmadik is, teljesen kivagyok, este 10 tol hajnali haromig csak bamultam szegenyt, olyan beteg volt, de biztam a csodaban es nem alkalmaztam eutanaziat. :-( Elegge el is keseredtem, nehezen viselem a halaleseteket, lehet, hogy nem nekem valo az akvarisztika...Olyan mintha minden megoldas uj problemat valtana ki.
Egy bohoc maradt, o ugy nez ki jol van, de penteken beszerzek melle parat, mert nem szeret egyedul...Megprobalom megegyszer.
A novenyeket pedig ugy dontottem lecserelem olyanra amit nem szeretnek a csigak.
Nekem a botia macracanta (öves díszcsík) megoldotta a kérdést. Sajnos megette az összes csigát, azóta a többiek kajájából csipeget. Vettem neki egy mű-törött amfórát, abban bújik egész nap, csak etetéskor jön elő. Mivel az összes csigabigát megette, ezért mindig koldulok néhányat a halasoktól, ha arra járok, hogy el ne felejtse a csigavadász tudományát. De ezek sem érik meg a tisztes öregkort. Sőt, még a maláj tornyos csigákat is kiirtotta.
Ismet kerdesem lenne. Mit kezdjek a csigakkal? Meg mindig nem merem betenni az akiba a vegyszert amit vettem, a clown loachok pedig nem valtak be, szegenyek betegek lettek, alig ettek, ketto meg is halt, a csigak meg meg mindig vigan lubickolnak. Igazibol azok a bohocok sem tunnek csigaevonek akik jol vannak. Sajna a novenyeim szerintem mar dobhatom ki, a levelek szetomlanak annyi rajtuk a luk. Mit lehetne meg tenni csigak ellen?
Van 2 aranyhalam. Sajnos az egyik betegnek látszik: nem nagyon úszkál, inkább csak egy helyben van az akvárium alján, és egy kicsit úgy tűnik fel is van duzzadva.
Más külső rendellenességet nem vettem észre rajta.
Étvágya is egyre kevesebb, ma már nem is evett semmit.
Egyelőre átraktuk egy kisebb, sekélyebb akváriumba, mert állítólag az segíthet.
Van valakinek vmi ötlete mi lehet vele, mit tudánk tenni?
Felesleges kötözködnöd! Tíz emberből 9 így csinálja. Én is ezt teszem,bevált. Én vízcserénél még aqvatant se mindig rakok és mégis szép egészséges nagyra nött halaim vannak,pusztulás nélkül.. Igaz csak azóta amióta a saját eszem és "tudományom" után megyek nem pedig a külömböző akvarista üzletek "szakszerű" tanácsai után.:)))
Van 3db aranyhalam. Kettőnek furák az úszói, fehér pöttyök vannak rajtuk, de CSAK az úszóik végén(csúcsain). Nem tudom eldönteni hogy darkór, vagy uszonyrothadás:( Most Sera baktopurban áznak szombat óta, de nem látok nagyon változást...Costapur nincs otthon, FMC-ről is hallottam csak azt nem hogy pontosan mire jó. Szerintetek milyen betegségük van? Mit adjak?
Van egy kis gondom algaszinten. Kétfajtát látok az aksiban:
1. 0,5-1 cm hosszú, vékony fonálszerű,
2. Apró, egyre hízó pöttyök
Vettem két anci-t, de mintha nem akarózna nekik eszegetni ezeket az algafajtákat. A fényen maximum a megvilágítás hosszát tudom redukálni az erősségét nem, mert így is csak egy 18W-os Sera Tropic sun van egy 50l-es aksi fölött. Eddig reggel 8 körül bekapcsoltam, este 10 körül ki. Kérdés: elég, ha csökkentem a megvilágítás hosszát, vagy vegyek Sera Algovecet? Ez a szer milyen hatékony? Káros a növényekre? Van tapasztalatotok vele?
Sok helyre állítottam be betonos aksit, és mindenütt pozitívan nyilatkoznak róla. Egyetlen negatívum a súlya. Nálam is van egy az előszobában, de azon kívűl, hogy sokkal ritkábban kell takarítani mint más aksit semmiféle előnyét-hátrányát nem éreztem. Igaz az csak 100 literes, de az aksi beállításához 2 ember kell.
Tök mindegy. Ha egyfajta gyógyszerezést preferálsz akkor arra kell figyelned aki adja a tanácsot, és senki másra. Az észrevételeket pedig raktározd el!
Magam részéről több alkalommal írtam: nálam az FMC a nyerő! Gyors, biztos a hatása, vízcsere nem szükséges.
Nemrégiben két tapasztalatom volt. Közzéteszem. Távol-Keletről importált guppitörzset vettem kb. 40db-ot. Tetszettek. Elhatároztam, megpróbálkozom velük, és annak rendje-módja szerint hazavitel, majd karantén. Mivel-gondoltam én-elővigyázatos vagyok érkezés után egy normál adag FMC kezelésnek vetettem alá őket. Rendben át is vészelték. Mintegy 4 hét után viszont kezdődött az elhullás. 3 nap alatt elmentek. Az agyam majd fel robbant. No de mivel tetszett az a törzs meg akartam ismételni, de az adott helyen már nem volt hasonló okok miatt. 2 hónap mulva jött egy ugyanolyan szállítmány, de most ovatosabban vásároltam be. 3f 5l volt a vétel. Karantén, minden ugyanaz egy 30l-es aksi volt a lakhelyük. Nagyon figyeltem őket minden nap. Kb. 4 hét után a figyelés miatt észrevettem, hogy a pikelyük kezd felállni. No akkor gyorsan-gyorsan /mivel a tanácsadóm nem volt elérhető/ gyógyszert nekik. Nem figyeltem eléggé, és hígítatlan FMC-t öntöttem véletlenül az aksiba. (kezelés előírás a 10*-es hígításra vonatkozik) Normál adagban, gondolván ideig-óráig jó lesz. Amikor már beleöntöttem, és kezdte kékíteni a vizet akkor már rögtön tudtam a vegyszer szétterjeszkedéséből, hogy baj van. Vakaróztam is rendesen, de mondván most este már nem állok neki vizeskedni, ha túlélik akkor szerencsém van. Másnap reggel lementem, úsztak-úsztak vegyes érzelmekkel figyeltem őket, de ha eddig kibírták akkor talán szerencsém lesz. Az egyik lány egy kicsit le-lemaradozott a többiektől. Annyi időm még volt, hogy az előző este adott élő tubi elpusztult maradványait kiszedtem az aksiból. Elmentem dolgozni. Amikor hazaértem akkor a lány elpusztulva fogadott, a többi pedig valahogy elvegetált. Ekkor aztán leszívtam 20l vizet, majd pótoltam egy másik tartalékvizes aksiból. A töltés után nagyon virgoncak lettek, de a kajához csak másnap nyúltak. Azóta minden rendben náluk, a napokban hozták meg az első utódokat. Azokról még nem tudok nyilatkozni, mert még nagyon kicsik.
Ha nem vagyok tekintettel a vízkeménység igényre akkor a fenti két csoportra lehet osztani a halakat. 18-24C illetve 25-27 C a hőmérséklet igényük. Szerintem hagy ki a fenti hármast vagy vegyél vörös neont a kék helyett
A kereskedő azt mondta,hogy egy darabig ne adjak kaját a costapur használata alatt.Már 1,5 napja koplalnak a halaim.most már eléggé kitisztult a bélrendszerük?adhatok nekik egy kis kaját?
A dobozán nem áll semmi,csak az ,hogy milyen hiperjó vegyszer!Amúgy =70les az aksim,van:3db neonom,2fiú-1lány guppim,1 pár xiphóm,2 harcsám,1 algaevő,jelenleg.mennyi halat tehetek még be?a karanténozás mindenképpen kötelező?hogy karanténozzam az újonnan vásárolt halakat,ha nics másik akváriumom?
Első és második nap adtam gyógyszert!akkor ma a(3.)napon kihagyjam?és ha még mindig látok jeleket(kövekhez való dörzsölés)akkor folytassam.?csak a teljes kezelés vége után cseréljek akkor vizet,mert a beírásotok szerint az aquatan-costapur üti egymást
Igen(bár én nem vagyok a híve). Az Aquatan megköti fémeket, a Costapurban pedig réz van, tehát együtt hatástalanítod a gyógyszert (ebben nem vagyok teljesen biztos, kérdezz meg másokat is!). Pár száz forintért lehet kannát venni, abban tudsz vizet tárolni 2-3 napi tárolás után be teheted nyugodtan az aquariumba. Növényt vehetsz, de pld Cryptocorynjaim nem szerették a rezes kezelést, halat csak a kór teljes elmúlta után érdemes venni, ha még van hely. Az utolsó kérdést nem értem.
Nekem egyszer volt csak a sok év alatt darám. A második kezelés után elmúlt. Úgy csináltam ahogy a Sera előírta. Az Adhatsz nekik vitamint is ,azzal erősíted az imunrendszert.
OK!megfogadom.a csapvizet sera aquatan kezelése után rögtön beengedhetem az akváriumba?a 2 vegyszer (aquatan,costaou)nem lesz egy kicsit sok egyszerre?mikor vehetek újabb halat illetve növényt?ha a tanácsodat követni fogom(vízcsere-kezelés elölrő)csökkentsem a costapur adagot,ugye nincs mellékhatása?
Van egy beteg halunk, egy ekfoltos rasbora. Tunetek: gyenge, bizonytalan uszas, sokat van az akvarium ill. mostmar egy uveg aljan, idonkent fejjel lefele fordul es ugy marad egy darabig es alig mozog. Az uszonyai is eleg tepettek.
Mi lehet a baja ill. mit tegyunk hogy jobban legyen?
Ezt annyira birom!mindig midenki mást mond.azért adta ma is,mert valahol a nete olvastam,hogy az első 2 napon kell adni a costapurt.atájékoztató az 1.-3.nap írja a használatát.a vízcserét meg a kúra végén,te mást mondasz,akkor most mi az igazság?
Mint már írtam a sera costapur segített,nem látszanak a pöttyök,de még néhány hal a kövekhez dörgöli magát.ezek szerint a szer nem hat 100%-an?2.napja használom
Mert "időben" cselekedtem. A háromnapos kezelés után nem csináltam 1/3os vízcserét hanem egyből nyomtam a következő adagot.Magyarul a dozis nagyon magasra növekedett az akváriumban. A mérgezés meg felismerhető. A halak fajtái külömbözőképpen reagálnak a mérezésekre(is)És a harcsák az egyik legérzékenyebbek. A dominót már nem tudtam megmenteni de a többi rendbejött az 5. napon véghezvitt vizcsere után. Nem összekeverendő a gyógyszeres kezelés és a megelöző kezelés(bár ez szerintem egy megfelelő akváriumtartásnál felesleges és néha még ártalmas is) akváriumba került vegyszer mennyisége!
Szintén olvastam,hogy a talajon felgyülemlett koszt minden héten le kell szívni->jelentős mennyiségű víz távozik,pedig a vízcserét csak időszakosan javasolja a könyv.most akkor,hogy van ez?
A tetra costapur úgy tűnik segített!már csak az 1ik lány guppimon látok pöttyöket.adjak akkor mais a szerből?a szakboltban azt mondták,hogy a kúra után cseréljek vizet,ne közben,1etértetek ezzel?Egyáltalán meddig folytassam a gyógykezelést?
Ha ilyen szigorúan írod le,hogy mérgezés akkor mivel magyarázod azt,hogy a többi haladnak semmi baja sem lett.Nekem kb.50-féle halam van ami már elég változatosnak mondható és én betegségtől függetlenül,megelőzésként 4-hetente vegyszerezek.Ezt legalább már 25-éve így csinálom.Hál istennek nincs is gond.
Adtam a halaknak sera costapurt,de azóta 2 neont megint elvesztettem.kezdek aggódni,hogy nem csak a darakór az ok.a lány guppiaim meg a felszínen pipálnak,pedig az oxigén erősen megy.
Az aktív szén használatáról megoszlanak vélemények. Én csak gyógyszerezés után használom, van aki állandóan. Az aktív szénnek hatalmas a felülete, így mindenféle kémiai anyagokat le tud kötni, csakhogy hamar el is tömődik kb 1 hónapig működik rendesen.
Egyebkent igazad volt, nagyon jofejek a bohocok, imadom oket! Meg igy betegen is olyan kis lelkesek, jo a kontraszt a nagy es elegans vitorlasokkal:-)
a szenet csak 2 napra tegyem vissza? nalam az eddig vegig bent volt azt hittem csak akkor kell kiszedni ha gyogyszerezek, egyebkent mindig bent lehet (ez van a hasznalati utasitasban)
Van egy EHEIM 2213 szüröm és abban a kerámiatengely eltört és kéne valahonana szereznem egyet de nem tudom hogy hol lehet ilyet kapni és mennyibe kerül.
Addig kell kezelni, amig el nem tünnek a pöttyök. 28-29 fok végig. 3 napig kezelés, 1 nap szünet ekkor vízcsere 40%. A bioszűrőt nem kell cserélni utána, de ha teljesen kész a kezelés, akkor 40% vízcsere és beteheted az aktívszenet 2 napra.
A botiak fogékonyak a darakórra, ha stressz éri őket akkor meg is kapják, sajna. Ne aggódj simán ki lehet kezelni. Ha nem válik be a boltos löttye akkor vegyél Sera Costapurt, abban pontosan le van írva a kezelés is. További infó van még a www.diszkosz.hu -n.
Vízcsere kell kb 40%os. A teljes felszámolás nagy marhaság, a növény kivétel is. A darakór ott figyel a vízben és ha a halak immunrendszere legyengül akkor támadásba lendülnek. Ezért nem szabad túltelepíteni, ezért kell karanténozni, ezért kell változatosan eteni, stb.
Lehet, hogy tévedek de neonhalak esetén óvatosan kell bánni a gyógyszerekkel és a 28°C fokot se bírják túl sokáig. Nézz rájuk gyakran, nehogy a darakór helyett a gyógykezelés vigye el őket.
a darakor az ugyan az mint az 'Ich'? ( en nem otthon elek igy a szakirodalmat sem ismerem magyarul) Mult heten kezdodott nalam, vettem 4 db botilat (loach clown) hogy egyek meg a csigakat akik tonkreteszik a novenyeimet. Eddig nem nagyon tuntek csigaevonek, viszont masnapra tele lettek kis feher pottyokkel. Ketsegbeesetten rohantam vissza a halashoz es lattam, hogy az o akvariumaban is pottyosek a bohocok. Kaptam gyogyszert, zol szinu lotty, de neve nincs mert a halas bacsi keverte ki. Elso nap kicsit fogytak a pottyok, tegnap volt amasodik nap, megint tettem az akiba (teljesen kekes lesz tole a viz) es meg ma is kell tennem. Ugy olvastam ennek a parazitanak 48 ora (az en homersekletemen) az eletciklusa es mivel nem lehet minden ciklusban elkapni legalabb 3-4 napon at kell gyogyszerezni.
Par kerdesem lenne tapasztaltabbakhoz: Addig folytassam a kezelest mig vannak feher pottyok + 1 nap? A szenet kivettem a szurobol, de a vattat + feher bio szurot benthagytam - a kezeles utan ezt csereljem ki teljesen? Mi lesz akkor a jotekony bacikkal? Es vegulis a kezeles utan kell vizcsere vagy nem?
Köszi a segítségeteket!Most akkor kell vízcsere vagy nem?én azt is olvastam,hogy ilyenkor a teljes akváriumot fel kell számolni+hogy a gyógyszer alkalmazásakor ki kell venni a növényeket,mert a vegyszer árt nekik!Mitől alakul ki a dara?
"A leírtakkal ellentétben nem kell utána a részleges vízcsere "
A vízcsere mindenképp fontos! Nekem egy ilyen vizcsere elfelejtése alkalommal egy hatalmas dominóharcsám bánta.:((( (hála istennek nem vagyok gyakorlott a gyógyszerezésben)
A SERA COSTAPUR-t ajánlanám ez elég hatásos szer álltalában szokott segíteni.A leírtakkal ellentétben nem kell utána a részleges vízcsere mert a vegyszer 3-4 nap alatt úgy is lebomlik.Ha az első kezelés nem lesz kellően hatásos megkell ismételni.A víz hőfokát legalább 28C-ra föl lehet emelni ez szokott segíteni a kúra hatásosságán mert a bacik nem szeretik a meleget.A guppik lehet,hogy a kezdődő dara miatt bulykálnak és dörzsölődnek.Írd meg a kezelés eredményét!
HELLO!Most láttam hogy a neonjaim darakórosak!kezdek elkeseredni,mert már elég sokat költöttem az akváriumomra és mégis...:-)Mit csináljak?vegyek valami gyógyszert?pedig tera,sera kaját kapnak,megfelelő világítást,én mindent próbálok megtenni amit csak a szakkönyvek írnak.+ a neonjaimnak a színe sem az igazi. Ez is a darától lehet?a nőstény guppijaim meg a növényeknél bújkálnak mindig,miért?
Par napja az egyik kis algaevom kergeti a nagy guramimat. Nem a csapjat akarja leharapni hanem az oldalara akar tapadni. Korabban a nagy gurami kergette a kisebb guramit de sosem kapta el. Akkor a nagy nagyon furge volt. Most pedig szinte alig tud/akar? eluszni az algaevo elol, az szinte tolja, neha ilyenkor oldalt is fordul a gurami. Nem lattam rajta semmi elvaltozast. Mi lehet veluk? Melyiket huzzam le a wc-n? :-)
Szia Vtoni, én két akváriumba is csináltam PUR-habos hátteret és egyikben sem okozott problémát, ráadásul én a normál forgalomban kaphatóthasználtam.
Plexire több rétegbe fújtam, majd kifaragtam és szürke cementtel többször bevontam. Rendkívűl időigényes és macerás, a mostanit már én is nikecell + csemperagasztóból készítettem, sokkal egyszerűbb és gyorsabb.
Én fél éve kerestem, de nem találtam. Nem halaknak, hanem ajtóra, de asztmás és allergiás (lehet kérdezni, mi köze hozzá: hát az, hogy érzékenyebb biz. vegyületekre) családtagokhoz. Én a nagyobb áruházakban néztem körül, volt pur és nempur hab, de mindegyikben volt valami mérgező. Pedig nagy készletük van, lakkból több olyat is találtam, ami kifejezetten gyermekjátékok kezelésére szolgál, majdnem olyan egészséges, mint a karalábé! :)
Meg kell szívni a csövet? Minek? :-)
Ha belemeríted az akváriumba és teleengeded vízzel (nem maradhat benne levegő!), majd az ujjaiddal lezárt végeit (egyik az akvárium vizében másik az akváriumnál alacsonyabban lévő vödör felett ) egyszerre "felszabadítod" megindul a víz. Így biztos nem "szívod" meg. :-)
A cső meg csak akkor fogja felszedni a cuccokat ha Te felszedeted vele. Csak vigyázni kell miközben mozgatod. A halak meg kibírják.
Amikor már fojik a víz akkor kell lenyomni az alyára! És ekkor azon a kis területen felszippant mindent, de a kavics, homok vissza is hullik csak a koszt szívja ki! És az egész alyzatot végig kell tisztogatni!
Na ez az, de hol? Kishazánkban ahol ilyet kérdeztem ott egyenesen lehülyéztek,bár ez nálunk bevett szokás amiről nem tudnak az nincs és csak hülye lehet a másik még akkor is ha a kezében a bizonyiték.:))):(((((((
Ha régebben is olyan alaposan tájékozódtál, mint most, akkor nem csoda, hogy elálltál a PUR habos háttértöl. Mindjárt az elsö link mögötti oldal harmadánál ott a válasz: "...feltétlenül NEM MÉRGEZŐ PUR-habot vásároljunk. Itt, Belgiumban ezt a terméket speciális műanyagokkal foglalkozó üzletekben árusítják resinol270 és urestyl10 néven." Ha itthon nem is így nevezik, gondolom ezen a vonalon akkor is el lehet indulni. Meglehetösen biztos vagyok benne, hogy kis hazánkban is hozzá lehet jutni ilyen anyaghoz, egyrészt mert ismerek több embert is, aki poliuretán hátteret csinált, másrészt meg úgy tudom, hogy van olyan magyar cég, amely Back To Nature hátterek "utángyártását" végzi. :)
OK, de nem pont az aljának takarítása lenne a cél? Vagy keverjem fel a vizet és utána? Elvileg azt kellene elérni, hogy elkezdjenek keringeni a kosz-darabkák, nem? Kösz!
Oda kell figyelni! Általában a halak elusznak a másik oldalra! Én hetente szoktam, de ez a halak számától függ! Volt már hogy én is beszippantottam halat , mert nem figyeltem oda rendessen! Még valami: A víznek max csak a 20%át engedd le! Amikor megszívod akkor ne nyomd le az aljára a flakont!
Az EDAK-os cikkben úgy használják a PUR habot, hogy közvetlen érintkezik a vízzel, gondolom ebből semmi nem oldódik ki a vízbe, csakhogy nálunk beszerezhetetlen. Kishazánkban úgy készülnek a hátterek a "mérgező" PUR habból, hogy valamivel leszigetelik a víztől, ez lehet csemperagasztó+betonfesték vagy ragasztó tapasz vagy epoxi gyanta.
Hihetetlen mostanában ez a fórum, legalább tájékozódjatok, mielött tanácsot adtok. Igenis lehet készíteni PUR habbal hátteret, van olyan, ami nem mérgezö. Csak mellesleg említem meg, hogy a leghíresebb hátterek, a Back To Nature hátterek is poliuretán keverékböl készülnek.
Amúgy már itt az Indexes fórumban is volt róla szó.
Ja, és aki látott már hátterezett akváriumot, és olyat, aminek a hátoldalára egy poszter van ragasztva, általában nem az utóbbit választja (már persze, ha a körülményei lehetövé teszik).
VToni! A PURhab tényleg iszonyú mérgező! Gondolj bele! Egy poszter nem jó háttérnek? Minél kevesebb cuccot teszel az aksiba, annál kevesebb a kockázat! A halak azért maradhatnak..:)))))
Viszont van egy szép hegységem keramitból (vagy miből), ki-be-járatokkal, ha kell odaajándékozom. Feldobja az aksit, növényt is dughatsz a nyílásokba, jól mutat, és a halak is el tudnak benne bújni.
Még okvetetlenkednék, ah nem baj. A módszered tetszik, megpróbálom beszerezni az alapanyagokat, remélem a férjem régi szemüvegtokja is beválik a célra, nemcsak a feleséged kontaktlencse-lötyis flakonja :D
Most komolyan, nekem nyilván kisebb flakon kell, mert elég pici akvárium van. Ezek szerint megszívom a csövet, aztán gyors csellel beiránítom a vizet a vödörbe. OK. De pl. olyan extremitás történhet, hogy ebbe beleszívódik (még kis szívásnál is, nincs nekem búvártüdőm) az összes kő, növény, hal? Tehát a cső és a flakon találkozójánál átfér sok minden. És mit szólnak a halak, hogy én, az eddig csak figyelő Big Brother a mini akváriumba betettem egy ilyen szerkentyűt és szipkázom őket? Ezt amúgy milyen gyakran műveljem?
Szerencsére Dr Szita Géza állatorvos nagyon jó ismerősöm. kb 20 éve ismerem és nagyon tisztelem. Sok halas problémáról beszélgettünk már és oldottunk meg problémákat együtt is. Előadásain is voltam nem is egyen . Az Akvárium magazinban megjelent cikkei elképesztően érdekesek.
Nem olvastad el elég figyelmesen amit írtam.
Nem szabad megbízni a tornyoscsigában. Nem úgy működik az akváriumban mint azt elvárnánk. ( ahogy leírtad) Ugyanakkor lehet egy biotop része.
Ha majd egyszer ritkítani akarod őket, vagy meg akarsz tőlük szabadulni elmondom mit tehetsz.
Az AME be szívesen elmegyek , ott majd megismerkedünk egymással és jó haverok leszünk.
Ez nemcsak, hogy vitára ad okot, de marhaság is, már elnézést. Megint nem tudok mást mondani, mint hogy a tornyoscsiga egy rakás akvaristánál kitünöen müködik, mint a talajban felhalmozódó és bomló szervesanyag ellenszere. Nem a csiga forgatja bele az aljzaba a szennyezödést, ha nem hiszed, kavard fel egy csiga nélkül több mint fél éve müködö akvárium aljzatát, és láss csodát. Viszont a csiga igenis segít eltüntetni a szerves anyag részét, ráadásul azzal, hogy mozgatja a talajt, megakadályozza, hogy az bedurranjon. Azt meg ugye Te se gondolod komolyan, hogy a csiga ugyanannyi szervesanyagot juttat vissza a vízbe, mint amennyit elfogyaszt? De még csak nem is a nagyobbik részét.
Ja és akkor a mulm esetleges hasznos szerepéröl már ne is beszéljünk az akváriumban, mert azt úgyse hinnéd el. :-) Viszont gyere majd el dr. Szita Géza elöadására (most hirtelen nem tudom, hogy halbetegséges, vagy vízkémiás lesz), amit az AME szervez október végén, csodákat fogsz hallani.
Egyébként valóban van a maláj tornyos csigának hátulütöje, de az az, hogy hihetetlen mértékben el tud szaporodni, azután meg gyözze az akvarista ritkítani.
Beledugom a fehér flakont a vízbe, és egész egyszerűen megszívom a gumicső végét! De mielőtt odaérne a víz beledugom a végét az edénybe amibe leeresztem a vizet! Különben a gyári is hasonlóan működik!
Én úgy csináltam, hogy a feleségem kontaktlencse tároló folyadék flakonjának levágtam az alját. A zárókupak helyére pedig ráhúztam egy gumicsövet! A flakon az úgy 4cm átmérőjű, és 15 cm hosszú! A gumicső az átlátszó műanyagbólvan, és kb 14mm átmérőjű! A hossza az tetszőleges!
Hogy kell házilag ilyent csinálni? Megpróbálnám összerakni.
Vennék készen is, de külföldön élek még 2 évig, ide nem érdemes kiküldetni, angolul pedig gőzöm sincs, hogy magyarázzam el ezt az eladónak. És főleg sok helyen nagy, de rosszul összeállított a választék akvarisztikai cuccokból.
Kereskedésekben lehet kapni olyan leszívókat amik az egész kavicsot fölkapják egy bizonyos szintig,tulajdonképpen fölkeverik és így a trutyi a vízzel eggyütt kifolyik a kavics pedig gyönyörűen vissza hullik.Szuperul működik.Ha gondolod és emilben küldesz nekem címet én utánvét 930Ft+posta költség szivesen küldök neked.
A tornyoscsiga becsapja az akvaristát. Valóban úgy néz ki mintha megenné az üledéket és kevesebb piszok van az akváriumban Ez nincs így teljesen Részben ha át is megy rajta minden mégegyszer ki is jön nagy része . Ezek a csigák nappal főleg a sóderben élnek oda beforgatják a korható anyagokat a halak ürülékét az pedíg ott tovább rontja a vízminőséget. Egy idő után tiszta kosszá válik a talaj és kellemetlen szaguvá a víz. A halak ürülékét és a növények törmelékeit ki kel filtrálni , amit pedíg nem szív ki a filter az csővel kell kiszivni.
Szeretnek megszabadulni egy masfel eves oves diszcsiktol (botia macracantha). A hal kb. 8 cm hosszu, teljesen egeszseges. Rendkivul hatekonyan irtja a kis barnas-voroses, kerek hazu csigakat, nekem mar egy sincs belole. Cserebe platti, zebra danio vagy tetra erdekelne, es nehany a fent emlitett csigabol :) , budapesti cserevel.
A forumot csak ritkan tudom olvasni ezert inkabb email-ben irjon akit erdekel.
Köszi a vélaszt de én nem anyira durva szivacsra gondoltam.Különben egy idő után az is megrakódik és tökéletesen szűr nembeszélve az óriási felületről.
Kösz mindenkinek a csiga-felajánlást meg a tanácsokat, valóban nem Magyarországon vagyok éppen, de majd nézek itt csigát. Nem lesz könnyű. Néztem a mű helyett igazi növényt is már, ahogy javasoltátok. A közeli bolt azonban egy nagy országos hálózat része és szerintem éppen akvarisztikai dolgokban nem túl erősek, így a bolt hatalmas méretéhez képest 3-4 darab ványadt növény volt épp készleten.
Az aljzat fehér, ha jól ítélem meg, akkor nem aprószemcsés, inkább 4-5-6 milliméteres kődarabkák vannak benne. A szűrőm, szintén itt kapott tanács alapján állandóan megy (kivéve etetés és tisztítás idején).
Ha leszáll a halak piszka, akkor gondolom, úgy intézheti el a szűrő, hogy valamikor mikro részekre esik szét és odalebeg?
Sosem kell egy nagy generál takarítás, amikor a halakat egy fél órára kiköltöztetem valahova (erre tippem sincs még) és átmosom a követ, hogy kijöjjön a piszok?
Addig is akkor felkeverem majd a vizet, de gőzöm sincs, hogy mi lehet a kövek alatt, mert az akvárium alja egy tartóban van, meg különben is fura gondolat egy nehéz, vízzel és halakkal teli akváriumot emelgetni, nem?
És egy bónuskérdés: a kis platti fiú egész punk tarajjal vagyis felborzolt hátúszóval közlekedett egész hétvégén, most meg megint tök normális. Ez mi lehetett?
Akkor nem kell levegőztető, ha a szűrő kimeneti részét tudod úgy irányítani, hogy mozgassa a vízfelszínt és nincs nagyon sok hal. 1 hét a minimum, de jobb a 2 a halak érkezéséig.
Biztos vagyok benne, hogy a csigak a bunosok, ugyanis mikor kivettem az egyik to novenyt tele volt mindenfele meretu bebi csigakkal, es kb 1 nap mulva mar az uveg fala is tele volt. Gondolom ennek koszonheto, hogy az uj hajtasok levelei amint lathatoak maris teljesen lukacsosak, azon nonek fel ugyanis a bebicsigak. Rossz erzes oket megolni egyebkent:-(
Kezdô akvárium-berendezô vagyok, egy kérdésem van a tapasztaltakhoz. A bödön a következô, sztem nagyon szép és jó (a 80 liter sem kevés, és pont elég, mint azt itt utólag visszaolvasva láttam), de egy dolog mintha hiányozna belôle: a levegôztetô. Feltétlenül szükséges? Szerintetek a sz?rôrendszere (<a href="javascript:ShowPopUp('info%5f470%2ehtml',600,400);" target="_blank">ami ilyen</a> elegendô a (leendô) halak és növények életben tartásához? Most egyébként egy hétig csak növényeket tartunk, ez elég, vagy sok, vagy kevés? :) Köszi elôre is...
Botia témában: B. macracantha, B. modesta, B. histrionica, B. striata.
A vízigénye, hőfok, keménység egyezik a vitiével. A sorrend az agresszio mértékét jelzi növekvően. Ha többen vannak akkor jobban érzik magukat, tehát vagy 1 db vagy min 4-et vegyél. Ha megy az angol akkor nézz el ide: www.loaches.com
tegyél az akiba maláji tornyos csigát, ezt ritkábban boltokból, gyakrabban más akvaristáktóllehet -legtöbbszőr ingyen - beszerezni, ezek tisztítják az aljaztodat, lazítják a talajt, szóval nagyon hasznosak. Ha koszosnak érzed a talajt, akkor a szűrő bekapcsolása mellett egy bottal belekotorsz, a felszálló dolgokat meg a szűrő összeszedi. Egyébként ha aprószemű aljazatot használsz, akkor a mulm fentmarad, így ha sok van, akkro le tudod szívni, ha nincs sok, akkor meg nem kell foglalkozni vele. Ha nagyon izgat a dolog, akkro szerzz be egy nitrát tesztet. Ha nagyonmagas a nitrát jó szűrés, rendszeres vízcsere mellett, és nincs elpusztult halad, vagy nagyon túltelepítve az aki, akkor érdemes az aljzatot megvizsgálni, különben nem.
Igazad van, hogy a vegyszert nem tetted bele :) A botiák elvannaka vitorláshalakkal. Igazság szerint nem minden Botia válik be csigaevőnek. A Botia macracanthát (öves díszcsík) szokták csigaölőnek tartani, az egyéb Botiák nem biztos,hogy segítenek rajtad. viszont még az is ide tartozik, hogy a levéllyukacsosodás nem feltétlenül a csigák eredménye. Ha nem nagyon látsz csigát, akkor inkább az a valószínűbb, hogy hiányzik valamilyen tápanyag, amit a növények igényelnének. Ezt különböző tápoldatokkal tudod ellensúlyozni, hogy lyukacsosodásra mi a jó, azt én nem tudom megmondani, de vannak itt a listán növényesek, akik tudnak megoldsát erre a problémára. (Persze ha tényleg csigák állnak a háttérben, akkor a növénytáp nyilván nem megoldás)
A finom szivacs adott esetben hamar - túl hamar - is eltömődik, és akkor naponta mosogathatsz, ami azért felettébb kényelmetlen. Ha viszont durvább szivacsokat is használsz a finom előtt, akkor kosz fokozatosan oszlik el, így lassabban tömődik el teljesen. Vagyis igenis van értelme durva szivacsot használni.
A vattaszerű "perlon vatta" a vlies. Ez is hasznos szűrőanyag, csak más esetben érdemes használni, mint azt igazi ("gubancos damil") perlonvattát. Miért nem javaslod? Rossz tapasztalatod volt vele?
Kerdesem lenne. Mi lehet tenni csigainvazio ellen? mult heten kezdodott, eloszor nem is a csigak hada, hanem a megcsocsalt novenyek tunitek fel, probaltam oket kiszedni, megtisztogatni, visszatenni, de nem hasznal, mar szinte minden level lukacsos. A boltban 2 dolgot ajanlottak 1. vegyek botilat, ok majd megeszik a csigakat vagy 2. vegyek vegyszert csiga ellen. Sajna botilakat venni nem volt idom igy a vegyszer mellett dontottem, de miutan elolvastam a hasznalati utasitast ugy dontottem nem alkalmazom, mert eleg brutalisnak tunik es feltem a halaimat. Inkabb visszamegyek Botilakert ma este. Ez segiteni fog? Mi a tapasztalalat? 250L es az akvariumom es vitorlashalak elnek benne. Ok jol ellennenek a Botilakkal?
Az aljzattal én sem szoktam bajlódni, néha úgy öntöm bele a vizet vízcserekor, hogy felkavarodjon a mulm, és a szűrő szépen beszívja, de a tornyos csiga is segít a lerakódott dolgokat tovább bontani, én is tudnék adni, csak te ha jól emléxem nem egészen idevalósi vagy.
A co2 nekem is egy kólás üvegből megy már egy ideje egy 170l-es aksiba minden gond nélkül,nyugodtan megcsinálhatod nem egy ördöngősség
Az ajzatot nem nagyon kell puculni vegyél inkább corrikat vagy maláj tornyoscsigákat(ezt én is tudok adni egy köszönömért:)) VAgy vannak direkt mulm leszívók
Most is alapkérdésem lenne, ha valaki emiatt mérges, azért ne morogjon rám, pls. Kezdő vagyok, meg minden és nagyon szeretem, amikor itt kapok célzottan válaszokat. Kösz előre is :)
Szóval, az akvárium alját hogy lehet jól és gyorsan kipucolni? Vizet cserélek aszerint, amit itt írtatok nekem, de ugyebár a kavicskákba vagy alájuk belesüllyedve már pár hét alatt, mióta megvannak a halaim, nyilván sok ürülék van már. (A víz nagyon tiszta, a szűrőbetétet havonta cserélem.) Milyen gyakran kell tisztítani az aljzatot?
Aki nem akar feleslegesen 1000-ket, 10000-ket kidobni, használjon nyugodtan házi készítésü palackot, olvassa el a lentebb ajánlott fórumot, vagy az edak oldalán lévö cikkeket, hogy mire kell figyelni, és hajrá. Mint említettem már, rengeteg helyen müködik probléma nélkül, és egy átlagos akváriumban, ami átlagosan van növényezve teljesen elegendö, én is használtam több mint 1 évig, amíg növényes akváriumom volt, jó eredménnyel. Ja és utána sem azért hagytam abba, mert kipusztultak a növényeim, hanem mert tengerisre, illetve algázósra váltottam az akváriumaimat. :-)
Valóban szuperek a gyári CO2 adagolók, meg baromi egyenletesek, meg minden, de tök felesleges, ha az embernek van egy kis barkácsoló kedve, és valamin spórolni szeretne. Hát ezen lehet.
A szivacsos témával kapcsolatban meg megjegyezném kedves deguky, hogy alsópolcos szüröknél, ha több fakkos szürökamra van, ott például szokás használni durva szivacsot, de Te meg se kérdezted mire kell, csak lebeszéled. Ejnye. :-)
Miért szeretnél " durva" szivacsot venni? Akkor jó a szivacs, ha szűr és eltömődik. A nagyobb luku szivacson csak átmegy a víz a kosz meg marad az akváriumban. Amennyiben mégis ritkább szűrést keresel vegyél perlonvattát , de olyat ami egy adag összegubancolódott damilra emlékeztet. Amelyik a háztartási vatta állagára emlékeztet azt nem javaslom.
Jó tehát "élesztős " szerkezetre gondoltál. Nem javaslom . Egy kicsit áldozni kell a nortmális CO2 adagolásra.Ismerek néhány konstrukciót JBL, TETRA , SERA,Tunse, Rena Aqua-El és néhány itthon kevéssé ismert, vagy inkább kevébé divatos márkát. Ezekkel megbízhatóan egyenletesen adagolható a CO2. Az egyik választási szempont a palack tölthetősége cserélhetősége.
A belső és külső filterek jelentős része úgy juttatja vissza az akváriumba a vizet, hogy a vissza áramló víz spriccelve ,csobogva, eséssel kerül oda vissza .Vagy a diffusorosnak nevezett megoldás levegőt kever a visszaáramló vízbe Pontosan azzal a céllal, hogy gázcsere intenzívebben megtörténhessen.
Amit nem ajánlottam volna az egy házi buherálásu palackos CO2 adagoló. Itt volt egy kis félreértés.
A CO2 nagyon fontos a növényeknek természetesen ezzel is egyetértek.
Miért is nem ajánlod? Rengetegen használják az akváriumukban, ha megfelelöen van méretezve és beállítva, akkor különösebb gond nélkül. Megy mellette a levegöztetö, így semmi baja a halaknak. Ja, és óriasi tévedés, hogy a széndioxid ellen dolgozunk, pláne hogy a szüréssel. A porlasztással is a víz oxigéntartalmáért dolgozunk, csak mondom. Amúgy az élesztös palackra gondoltam, csak elfelejtettem odaírni. A módszerröl bövebben it lehet tájékozódni: CO2 az akváriumban
A filterrel nem dolgozunk a Co2 ellen, maximum az általa keltett felszíni vízmozgással. Növényekkel sűrűn betelepített aquariumban CO2 hiány van, még ha sok a hal akkor is, ide bizony elkel a CO2 adagolás. Szerintem:-).
Aváltozatos étrend fontos ezért is használok tubit,gondolom!?tölcsérrel próbáltam a talajon felgyülemlett koszt leszívni,de alig jött valami trutyi.hogyan csináljam legközelebb?
Adjál nyugodtan tubit, ha 2-3x átmosod naponta, és így pihenteted egy hétig, akkor nincs igazán kockázata. Amelyik hal immunrendszere ennyit sem bír elviselni, az elöbb-utóbb biztos elhullana valamiben. :-) Nem kell feltétlen vegyszerezni, még a növények miatt sem, ha megfelelö a világításod, és esetleg beüzemelsz egy házi készítésü CO2-es palackot, az egy átlagos növényes akváriumba elegendö kell hogy legyen.
köszi a segítségeteket,megpróbálom megfogadni!bár ezek a SERA termékek elég drágák!tubifex,most akkor adjunk a halaknak vagy ne?én napi 2x,3x tisztítom és a hűtőben tárolom 1 befőttesüvegben.megfelelők ezek a feltételek,mind a halaimnak,mind a tubinak?
Nem lenne szerencsés, ha csak ezzel etetnél, mert nagyon zsírosítja a halakat, hetente kétszer böven elegendö. Egyetértek, hogy jó minöségü eledel a halak számára, de valóban van benne kis rizikó, szóval én kevésnek érezném az egyszeri átöblítést. Én úgy állok hozzá, hogy azt feltételezem a vásárolt tubiról - akárhonnan veszem - hogy friss szedés. Ennek megfelelöen 1 hétig legalább pihentetem, és csak utána etetem a halakkal.
Üdv.mindenkinek! Én új vagyok a fórumon kqaqa levelét olvasva javasolnám,hogy a világítás legalább napi 12h.Etetni reggel amikor a világítást fölkapcsolod és csak anyit amit 10percen belül megesznek.Nekem díszállat kereskedésem van de én akvárium bolond is vagyok.A növényekkel kapcsolatba ha ültetéskor tettél táp tablettát a gyökerükhez attól függetlenül legalább 4hetente a vízbe is kell rakni tápsót.Nálam többfajta vegyszer is beszerezhető de én akkor is a SERA-ra esküszöm.Négy hetente megcsinálni az 1/3-s vízcserét azzal a vízzel lehetőleg leszivatni az össze gyülemlett trutyit is.Belerakni a lecserélt vízmenyiséghez a SERA aqutan-t vízelőkészítőnek,a növényeknek pedig a SERA florena-t és akkor nem szabad gondnak lenni. Aki nem hisz nekem nézzen szét az http://otletapcbt.fw.hu oldalon.
Háát akkor azt a boltost felejtsd el. Ha nincs tubi akkor csak negyede a szaporulatom! Egyébként TE írtad: Sera boltos, tehát gondolkozz! Neki mi az érdeke? Jelenleg a medencék alján egy nagyobb müa. tálban kaviccsal lesúlyozva több napig is a halak közt tartom a tubit. Élnek amíg a halak fel nem eszik őket. Tény az azonban amikor meghozom őket akkor párszor átöblítem.
Tény: előjöhet fertőzés, de ha csak tehetném kizárólag ezzel etetnék. Hangsúlyozom: én.
Én mielőtt beraktam volna a sódert az akváriumba egy diszperzites vödörben rálocsoltam 10 l háztartási sosavat! Jól megkevergettem, és hagytam álni több napon keresztül! Az volt az érdeles, hogy amikor leöntöttem a trutyit róla már eggyáltalán nem volt savas! Tehát rendessen feldolgozhatta a meszes dolgokat! Utána jött egy alapos mosás, és ment is az akváriumba!
A tubifexhez csak annyit, hogy sztem nekem amiatt volt egy csomó halpusztulásom. sok benne a fertőzés. a XIII-kerületi SERA-boltos szerint nem is szabadna adni tubifexet, annyira gyakoriak a gondok vele. habosodás nálam is volt, nem tudom mitől, de talán az is a tubitól.
inkább vegyél helyette fagyasztott szúnyoglárvát, guppiknak meg xiphoknak nem kötelező az élőtáp.
Én egy ásványvizes palacknak a fejét vágtam le és a szájára a slagot és úgy porszívóztam az aljzatot. Nem, a csapvizet kell kezelni, amit leszívtál az megy a budiba.
Én nem értek hazzá, de soha sem etettem csak napi 1x a halaimat, sőt néha néha ki is maradt 1-2 nap.
Tapasztalatom szerint ezek a halak meg az aranyhalak annyit zabálnak amennyit adsz nekik, tehát lehet, hogy nem kéne ennyiszer etetni őket, de hátha válaszol vki aki nagyobb guru ebben.
addig is sok szerencsét és jó hétvégét, nekem vége a melónak mára.
Köszi,hogy válaszoltál!napi 3x adok kaját kis mennyiségben.a szűrőm sima szivacsos.ok a növényi tablettát megpróbálom!a leszívott vizet kezeljem vagy csapvizet használjak?olvastam,hogy a taljt hetente kell tisztítani,SERA-ból van talajleszívó cső,de elég drága.elég ha sima tölcsért használok e célból?
Ja és még1 dolog.
Ne tegyél túl sok kaját a vízbe, mert attól is felhabosodhat.
Annyi bőveb elég amit megesznek kb 1 perc alatt.
Nem túl meleg a fénycsőtől a víz?
Ráadásul, ezek a halak nem is kényesek, inkább szaporodniuk kéne, nem pedig duzzogni.
Sajnos azt nem tudom, hogy a halaid miért csinálják ezt, eggyik napról a másikra, lettek ilyenek?
A növényekkel kapcsolatban, ha új az aksid, mondjuk kb 1-2 hónapos és elkezdett elhalni a nvényed, akkor az lehet attól, hogy pl kevés a fény (nem a megvilágítás ereje, hanem az erőssége a fontos), persze azért min 6 órát illik menni a fénycsövekenek, ja és persze az sem mindegy, hogy milyen a fénycső.
Szerintem a növény gyökeréhez tegyél táptablettát és csinálj egy részleges vízcserét, kb 30 litert szívjál le, és amikor vissza töltöd a vizet adjál hozzá olyan adalékot amiben vitamin is van, na és persze vmi vízelőkészítőt.
Sajnos én sem vagyok ebben nagy guru, ráadásul szerintem minnél nagyobb az akvárium annál kevésbé problémás.
Nekem volt régen egy 110 literesem és azzal rengeteg bajom volt.
A nagyban pedig még egy halam se nyűglődött és/vagy lett beteg.
Tényleg a belső szűrődben van aktív szén? vagy csak síma szivacsos.
Akkor is, ha jól kimosom ? végül is nekem csak a 5-8 mm-es kavicsok kellenek belőle.
Vizi növényeket honnan szoktatok szerezni? Esetleg egymástól?
Nekem pl mindig van rengeteg fölös fodros vizikalászom és Valeznériám (nem tudom hogy írják), de a kicsik mindig kihalnak, gondolom azért mert 72 cm mély az aksi.
Ha majd megint benövi az aksit én szívesen adok, amúgy mindig kidobom.
Köszi szépen nektek a segítséget, igazából pont építkezünk, van is 6m3 sóder a kertben, nekiállok válogatni, feltéve ha eláll az eső :)
Nagyon jó a fórum, vissza is olvastam egy darabig, ha már üzemel, felteszek róla egy képet, elég érdekes, mert térelválasztónak csináltam, és nekem a közepén van egy horvátországból hozott kövekből épített fal. Ült is a kocsi rendesen amikor a csomagok mellett még befigyelt 50 kg szikla a csomagtartóban, mert hoztam a haveroknak is nagyobbakat, mert itthon a jól kinéző sziklák boltban drágák, a természetben én meg nem találtam jót, vagy amit találtam abból oldódott ki valami.
Náam jelenleg a tubifex nagyobb döglés nélkül egy hétig a következőképpen van el: Tejesládában kb. 3 literes mennyiségben. Van 2 db 500 literes dézsám egybekötve. Ezeket minden este megengedem a kútból búvárszivattyúval. Ebből aztán vékony csövön keresztül folyamatosan áramlik a víz a tejesládába. kb.800liter/24óra. Nyáron még +2db dézsát állítok be, és a vízfelületet , az egész hóbelevancot áttelepítem a diófa alá. Vastagabb kifolyócsövet használok, kétszer töltök utánna vízzel.
Amíg csak tejesládám volt akkor hazahozatal után 3-4 alaklommal átmostam őket, és naponta 3-4 alakalommal szintén átmostam. De nyáron így is nagy volt a pusztulási arány, így később a felét mindíg rendszeresen le is fagyasztottam.
Kezdő akvarist avagyok,ezért lenne pár kérdésem és örömmel venném,ha válaszolnátok rá,mert így a kicsi lelkem megnyugodna:-) 70 literes akváriumom van,különböző érdekességeket tapasztaltam.néha a víz felszíne habossá válik,egyik növényemnek hullik a levele,ez mitől fordulhat elő?pedig napi 8-10 órát világítom!milyen időközönként tisztítsam és hogyan?ma láttam hogy az egyik halam a kavicson fekszik,a másik pedig a víz felszínén a növények közt duzzog,remélem nem a rossz körülmények miatt,én próbálok mindent megtenni,hogy jó feltételeket biztosítsak halaimnak.sera kaját adok nekik és tubit.apropó tubifex?mit ajánlotok,hogyan tisztítsam a kicsikéket?egyébkén 8neonom,2párguppim és 1pár xiphóm van.növényem még viszonlag kevés van,mit tanácsoltok,milyen növényt telepítsek,ami szívós és szépen is mutat?+ ugyanez a kérdésem a halakkal kapcsolatban.egyébként nagyon tetszik ez a számomra új hobbi!!!
Közelben lévő építkezésen kérsz sódert! Kicsit át kell szitálni hogy csak a naggya maradjon meg! Ott még van nekik szitájuk is! Én így csináltam annak idején, és nem is kellet fizetni érte! De tökéletessen jó az úgy is ahogy van, csak rendessen ki kell tisztítani!
Hát akkor azt hiszem a kavicsnál maradok, ami az arany közép útnak tűnik olyan kb. 5-8 mm nagyságban. Már csak meg kéne szereznem valahol, ahol nem megy rá a gatyám, mert az aksis boltban lévő zacsikból szerintem min 60 db kéne, az meg húzós.
Köszi a tippet akkor majd beszerzek pár olyan halat ami túrja a talajt, bár lehet, hogy ekkora kavicsnál ez már nem is olyan fontos.
Azért ha vkinek van tippje, hol lehet ekkora kavicsot olcsón, azt megköszönném.
Béka
Az obi-ban csak ez van. Igen. Nálam 0,5-4 mm között sóder van halas boltban vettem. A talaj berothadását el tudod kerülni talaj forgató lényekkel: Corydoras, Lócsík, Maláj tornyoscsiga. A kisebb kövek algásodása elkerülhetetlen.
Köszi szépen,
Az még elég kicsi, nagyobb is van ?, mert kvarchomokban is van 2-4 mm-es is.
Ennek az obiban kaphatónak a színe olyan vegyes, mint a rendes sóderban lévőé?
Köszi
Tudtommal a Ferrometal csak kvarchomokot árul. Az obi-ban lehet kapni 30 kg kiszerelésben finom sódert, viacolor-ozáshoz 0,5-2 mm szemcseméretű, baráti áron.
Nekem az volt a bajom a kvarchomokkal, hogy nem tudtam kiszívni a trutyit róla rendesen, mert jött a homok is, és egy idő után elszineződött az aljzat, bebarnult.
Nem ragaszkodom a zuzalékhoz, csak érdeklődtem, igazából 3-5 mm-es folyami kavics lenne talán a legpraktikusabb.
Azt hol tudok venni?
Azt is a Ferrometálnál?
köszi
Viszont még mindig a kvarchomok (ami nagyon finom sóder) vagy esetleg valamivel nagyobb szemcseméretű sóder a legjobb megoldás, és a legszebb is, miért jobb a zúzalék? és miért lehet nehezen tisztítania sódert?
Sziasztok
Segítségeteket szeretném kérni, van már több éve egy 550l-es aksim, a régi elrepedt, most csináltattam egy ugyan akkorát, és újra berendeztem, már csak az aljzat hiányzik.
Régen kvarchomok volt benne, az nem jött nekem be a nehézkes tisztítás miatt.
Kavicsot, vagy vmi zuzalékot szeretnék, de a boltokban horor áron van.
Ha tudtok vmi jó helyet ahol be lehet szerezni nagyobb tételben azért nagyon hálás lennék.
köszi,
Béka