Keresés

Részletes keresés

Keszthely1 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 811
Origóból letöltve

 

Tovább hűl a levegő. Az igazi őszi hangulatú időben kedden általában borult lesz az ég, eleinte délnyugaton, később országszerte számíthatunk újabb esőkre, záporokra. Közben fokozatosan erősödik, később viharossá fokozódik az északnyugati szél. Helyenként a 13 fokot sem éri el a hőmérséklet, ami 10-15 fokkal alacsonyabb az ilyenkor megszokottnál. Szerdán is hűvös, de naposabb idő várható.


Őszi napok Ajánlat Hidegtől és viharoktól szenved Európa
Nyár helyett orkán és sarkvidéki hideg
Hideg lesz a nyár eleje
Gondokat okozhat a sok eső
Újabb komoly érv a globális felmelegedés emberi eredete mellett
Energiák a földi zárt rendszerben
Önök küldték - időjárási képgaléria
Az [origo] Időjárás oldalai
Közép-Európa felhőzete
Országos pollenhelyzet
Képgaléria Olvasóink küldték

Különlegesen erős és tartós északi áramlás alakult ki kontinensünk nyugati és középső területei felett. Európa legnagyobb részére rázúdult a hideg, sarki levegő. A hőmérséklet nagy területen dél körül sem éri el a 15 fokot. Az Alpok 1500 méter feletti lejtőin jelentős havazások, hózáporok fordulnak elő. Ugyanakkor a Fekete-tenger partvidékén még igazi nyár honol. A legmelegebb Görögország, ahol a tengerparttól távolabb eső helyeken 30-35 fokig melegszik a levegő. A Kárpát-medence fölött vastag felhőzónák vonulnak, melyet felhőfilmünkön is nyomon követhetnek.

Kedden csak rövid időszakokra szakadozik fel a felhőzet, jobbára borult lesz az ég. Délnyugat felől elered az eső, mely délután az egész országra átterjed. Ismét jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Fokozatosan megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke nyugaton 10, 14 fok között, keleten 15, 19 fok között alakul.

Hidegfronti hatásra készüljünk. A hosszú ideje tartó változékonyságban szervezetünk hozzászokott a frontátvonulásokhoz, így a tünetek is mérsékeltebben jelentkeznek. Az alacsony hőmérsékletek mellett az erősödő szél tovább csökkenti hőérzetünket. Kabátra, esernyőre szükségünk lesz.  A közlekedőket a nedves utak, és a délutántól egyre több helyen előforduló viharos széllökések teszik próbára.

Szerdán az északkeleti megyékben még további esőkre lehet számítani. Ugyanakkor délnyugat felől felszakadozik a felhőzet, és néhány órára kisüt a nap. Az eleinte viharos, orkán erejű lökésekkel kísért északnyugati szél fokozatosan mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13, 18 fok között alakul. A fronthatás fokozatosan megszűnik, szervezetünk felszabadul. A hűvös idő szervezetünk teljesítőképességére jó hatással van.

Csütörtökön nem érkezik meg a nyár. A meglehetősen hideg reggelt követően többórás napsütés melegíti a levegőt. Északon azonban időnként erősen megnövekszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor még kialakulhat. Estétől pedig délen kezdődik felhősödés. Általában mérsékelt lesz a szél.  15, 19 fokra melegszik a levegő.

Pénteken északon néhány órára kisüt a nap. Dél felől közben újabb csapadékzóna éri el hazánkat. Az esőzés a nap végére északra is átterjed. A fokozatosan erősödő északkeleti szélben 15, 20 fokig melegszik a levegő. A hét végére a változékonyság és az erősebb felmelegedés lesz a jellemző. A napsütéses időszakok mellett ismét számíthatunk esőkre. Általában 20 fok felett tetőzik a hőmérséklet.

A kontinens nagy részén is hasonlóan rossz az időjárás, orkánszerű szelek pusztítanak.

A sok csapadék emeli a folyók vízszintjét, belvizet okoz és nehezíti a mezőgazdasági munkákat. Főként az északi országrészben okoz problémát a sáros, nehézgépekkel járhatatlan talaj, mely sok mezőgazdasági munkát ellehetetlenít. Néhol a sok csapadék a gyümölcsök károsodásával fenyeget. Az árvízveszély növekszik, jó rá időben készülni!

Előzmény: Taxus (809)
Flanell Creative Commons License 2006.05.30 0 0 810

A papaum már vagy 20 napja virágzik. Én porozgattam bőszen oda-vissza, régi virágot az új porával, meg fordítva, meg minden kinyílottat minden másikkal, ennek ellenére szépen elkezdtek lehullani az első virágok, mindenestől.

 Aztán volt, aminek csak a szirmai hullottak le! :))

Jelenleg 3 van szirmok nélkül, az első ilyen már egy hete bírja. Meg még van egy utolsó virág.

Tehát elképzelhető, hogy lesz termés.

Taxus Creative Commons License 2006.05.30 0 0 809

12 fok van délben! Teringettét! Ha így folytatja mindjárt esik a hó!

Ebben  a hidegben nem tud virágozni a mini kivim, pedig tele van bimbóval és mintha a gránátalmán is megjelent volna valamilyen bimbókezdemény.

Zotyi75 Creative Commons License 2006.05.29 0 0 808
Szia Flanell!

Miért nem tudok neked e-mailt küldeni telve van a postafiókod, valami más gond van?
Várom mihamarabbi válaszodat, ha gondolod küldök neked egy gmail.com os meghívót ez egy nagyon megbízható e-mail.

Üdv: Zotyi
Keszthely1 Creative Commons License 2006.05.28 0 0 807
Tiszta horror ami itt van........?????
Előzmény: Taxus (805)
grifi Creative Commons License 2006.05.28 0 0 806
Én is vettem ott egyet áprilisban. Az a gond, hogy ők csak dugványozással szaporítják, így a saját gyökerén van a növény. Én egyelőre nem kockáztatok, megpróbálom vadcitromra rászemezni, és majd azt tervezem kiültetni, így elvileg fagytűrőbb.
Előzmény: Taxus (805)
Taxus Creative Commons License 2006.05.28 0 0 805

Egy életem egy halálom én kiültettem a télálló narancsot á'lá Rappay.

Ezt könnyen mondom, nem én fogok megfagyni a télen!

 

Majd jól betakarom és meglátom bírja-e a kemény fagyokat, tartok tőle, hogy tövig elfagy.

Taxus Creative Commons License 2006.05.28 0 0 804
Hát igen hideg lesz, fel kell kötni a bundabugyit!
Előzmény: grifi (803)
grifi Creative Commons License 2006.05.28 0 0 803
Már nagyjából el is virágzott a datolyaszilva, elég meleg volt ebben a pár napban. Most is még 30 fok közelében van, de ahogy nézem az előrejelzést, nem sok jóra számíthatunk a jövő héten... :( 
Taxus Creative Commons License 2006.05.27 0 0 802

Én is vettem tavaly önbeporzós mini kopasz kivit, virázott is már az első évben, de mind lehullott, most tele van bimbóval, majd meglátjuk.

A datolyaszilvám úgy megindult, mintha húznák, de nem hiszem, hogy várhatok temést még, sehol virág nyoma, 2004 tavszán ültettem akkor 0,5 m-es volt, most már 1,8 m. Talán jövőre.

 

A fűvészkertben a gránátalma már bimbózik a pálmaház előtt védett helyen, a múlt héten láttam.

 

 

Előzmény: Évi5 (798)
Évi5 Creative Commons License 2006.05.27 0 0 801

A virágoknak örülök, csak annak nem, hogy némely kis ágacskán mintha a rügyek besültek vagy megfagytak volna. Van, amelyikből 10 cm hosszú ágacska nőtt, van, amelyik most pattant ki. A fene érti, hogy most mi lehet a baja, vagy mi okozta mindezt.

 

Az első termést (3 db, átlagban 25 dekásak voltak, gyönyörűek) sajnos túl hamar szedtem le. Akkor még teljesen tapasztalatlanul annak a könyvnek hittem, mely azt tanácsolta, hogy mikor már kezd pirosodni, és már nem olyan kemény, akkor szedjem le, az első fagy előtt. Ez nem jött be, nem tudott normálisan utóérni. Legközelebb megvárom, míg teljesen bepirosodik, és nem érdekel, hogy fagy van-e vagy sem.

 

Én is kíváncsi leszek az öntermékeny kivire. Kettő virága volt, mindkettőből pici kivi lett, de az egyik később lepottyant.

Előzmény: grifi (800)
grifi Creative Commons License 2006.05.27 0 0 800

Szia Évi!

 

Türelem rózsát terem... azaz datolyaszilvát. :)

Hát valószínüleg az éghajlat miatt is lehet - bár az enyém nincs védett helyen, és NY felől egy nagy fenyőfa árnyékolja. Szerintem ha idősebb lesz a fád - talán már jövőre -, akkor már előbb és jobban fog hajtani, és virágozni.

Én azért annak a 10 virágnak is örülnék a 2. évben... :)

Nem is mesélted, hogy milyen volt az első termés. Vagy csak lemaradtam róla?

 

Kíváncsi leszek az öntermékeny kividre, eddig nem sok jót hallottam róluk, remélem, a tiéd bőven fog teremni, és finom is lesz!

 

Előzmény: Évi5 (798)
Évi5 Creative Commons License 2006.05.27 0 0 799

Rappaiék új honlapja működik!

www.rappaikerteszet.hu

Évi5 Creative Commons License 2006.05.27 0 0 798

Sziasztok!

 

Irígyelve néztem grifi a datolyaszilvafádról készült képeket. Az enyém kihajtott, de van több kis ága, melyen elég kényszeredetten pattantak ki a rügyek. Ha jól emlékszem, most csak 10 virága van, de még teljesen be vannak csukódva.

Most vagy a mecseki éghajlat miatt nő a tied, mint a veszett fene, vagy esetleg másmilyen fajta. Az enyém le van maradva a tiedhez képest.

 

Amit tavasszal vettem önporzós mini kopasz kivit, kettő virága szépen kinyílt, majd a mai napon az egyik kis termés le is pottyant. Pedig reménykedtem, hogy a férjemmel kettesben degeszre tömjük magunkat a két kis gyümölccsel. Így elfelezzük majd az egyetlen szem kivinket, ha megmarad.

bombaba Creative Commons License 2006.05.27 0 0 797
Tavasszal nyafogtam itt a topikban, keresgéltem olyan helyet, ahonnan küldenek nekem postán datolyaszilvát, és végül a Bene nyert. Illetve azt hiszem, én nyertem vele. Szóval tőle vettem 2 darabot (meg kettőt egy ismerősnek), 3 éves alanyon egyéves oltással, mindegyik jól van és hajt.
A milyenre nehezebb a válasz, állitólag piros, mag nélküli, és 'Athen' fantázianevü.
Előzmény: grifi (796)
grifi Creative Commons License 2006.05.27 0 0 796
Milyen datolyaszilvákat vettél? És hol?
Előzmény: bombaba (792)
grifi Creative Commons License 2006.05.27 0 0 795

Hát, nem is tudom, amikor vettem kb. 0,5 m-es lehetett. Talán 10 éve lehet kint a szabadföldben.

Most már nagyon nagy fa, és nagyon hajt még most is. Idén rengeteg virág van rajta, remélem, nem fogja majd ledobálni a termést.

Előzmény: bombaba (792)
grifi Creative Commons License 2006.05.27 0 0 794
Jól látod a porzókat, de a termős virágban is vannak porzók, csak nem termékenyítik meg a virágot.
Előzmény: Flanell (793)
Flanell Creative Commons License 2006.05.27 0 0 793

Még én sem láttam termős kivit.

Ez az első két képen nem önporzós? Mintha azok a sárgák porzók lennének.

Előzmény: grifi (791)
bombaba Creative Commons License 2006.05.27 0 0 792
Végre látok termős kivi-virágot :)
Az enyémnek még kell 1-2 nap, kiváncsian várom.
Kérdeztem már, mennyi idős a datolyaszilvád?
(Én az idén vettem kettőt, egyenlőre szépen fejlődnek.)
Előzmény: grifi (791)
grifi Creative Commons License 2006.05.26 0 0 791

Sziasztok!

 

Javában virágzik a kivi és a datolyaszilva, gondoltam, felteszek néhány képet. :)

Az első két képen termős kivi (Bruno), a 3. képen porzós kivi, a 4, 5. képen datolyaszilva virágai vannak.

 

Termős kivi

 

Termős kivi

 

Porzós kivi

 

Datolyaszilva

 

Datolyaszilva
damogran Creative Commons License 2006.05.22 0 0 790
Hát Rappaiék növénykatalógusában most is szerepel. Neten is:
http://www.husevonoveny.hu/venuszpark/egzotikus/telallo_gyumolcsok.html
Előzmény: GuMiSZu (789)
GuMiSZu Creative Commons License 2006.05.22 0 0 789

Hahó!

 

Valaki tud vadcitrom lehetőleg (nagyobb darab) beszerzési lehetőséget?

 

előre is thx

 

a Kaki sacc/b mikor szokott virágozni, mert a mienk még kis zöd bimbós állapotban van.

 

 

bombaba Creative Commons License 2006.05.21 0 0 788
Köszönöm a felajánlást, de ez nekem majdnem olyan messze van, mint az Óperenciás-tenger túlpartja. :)

A papau-termés ezek szerint még összejöhet nálad.
Előzmény: Flanell (787)
Flanell Creative Commons License 2006.05.21 0 0 787
Én tudnék adni pár lótuszszilvát. Visszavágva még át lehetne ültetni. Dél-Heves neked messze van?
Előzmény: bombaba (783)
Flanell Creative Commons License 2006.05.21 0 0 786

Lehet, hogy a bibe még nem volt teljesen kifejlődve. Tegnapra az első virágban egészen megnőtt, de már nem sárga, hanem sötét, elég gyanús kinézetű. Újraporoznám, de a többi virágban még nincs porzó. 

Mára meg még nagyobb lett, mivel az egész porzós részt kiette egy rózsabogár (ami tragikus hirtelenséggel elhalálozott), és csak a bibe maradt a virágban.

Előzmény: bombaba (779)
Taxus Creative Commons License 2006.05.20 0 0 785

Hát az a helyzet, hogy a magokkal nem törődtem, egyszerűen megettük, a kis piros golyócskákat kiszsedtem a szivacsos belsejéből és magostól felfalásra került.

Szerintem nem zavarók az apró magok.

 

Előzmény: bombaba (784)
bombaba Creative Commons License 2006.05.20 0 0 784
Ez igy nagyon gusztusos. Nem strapás enni a sok mag miatt? Vagy van valami jó technika erre?
Előzmény: Taxus (767)
bombaba Creative Commons License 2006.05.20 0 0 783
Sajnálom az elhullottakat.
Hol lehet lótuszszilva alanyhoz jutni?
Nekem datolyaszilva magjaim vannak, amik most a hűtőszekrényben tartózkodnak hideghatás begyüjtése céljából. Azt olvastam, hogy ez kell nekik vetés előtt. Ezt gondoltam elvetni és beszemezni majd az idén beszerzett magnélküli datolyaszilváról.
Ez jó megoldás szerinted?
Előzmény: totoro_hun (781)
grifi Creative Commons License 2006.05.19 0 0 782
Hát ezt szomorúan hallom... :(
Előzmény: totoro_hun (781)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!