Keresés

Részletes keresés

Tánya- Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1617

Az egy-kettő is valami, ha olyan, amiben tudnak fészkelni:) (persze, macskás területeken...... nálunk éveken át fészkeltek rigók, de sosem maradt meg egy fióka sem, a macskánk nem hagyta:( már alig látni rigót, régen rengeteg volt.

Előzmény: CBNora (1616)
CBNora Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1616

Félreeső fák, bokrok... Hajjaj... Ahhoz hely is kellene.

Lombkupacok, kis gallyrakás azért van, egy-két nagyobb bokor is, de sokkal kevesebb, mint szeretném.

 

Előzmény: Tánya- (1613)
CBNora Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1615

Túr bizony. Csak sajnos rág is.

Ettől függetlenül nem rendezek iróhadjáratot, de bosszankodni szoktam, és a kényesebb palántákat idén beásott ágyásszegély gallérral ültettem ki, hogy legalább ne tőben rágják le a gyökereket a szár tövével együtt, mint tavaly a luffáim egy részénél.

Előzmény: Tánya- (1612)
Tánya- Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1614

vagy a sünik:)

Előzmény: Tánya- (1613)
Tánya- Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1613

És akkor ne feledkezzünk meg a sűrű ágrendszerű, félreeső cserjékről, fákról, ahol a madarak jól érzik magukat...:) meg az olyan otthagyott lombkupacokról, ahol pl. egy katica telelhet...

Előzmény: ZsuR (1611)
Tánya- Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1612

:)

 

Pocpkról jut eszembe, nemrég olvastam, hogy a kószapocok ugyanolyan túrásokat csinál, mint a vakond(ok), csak nem középen, hanem oldalt van a kijárata. Nem is hallottam eddig róla.

Előzmény: CBNora (1607)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1611

Igen, ez is igaz - de azt a ferget amit a vakond megesz igazan nem fogom sajnalni vagy hianyolni.

 

Olvastam egyszer egy tanacsot - hogyan keszitsunk termeszetes kornyezetet a kertunkben - hogy kell a kertben olyan sarok, ahol a korhado fakon, bokrok alatt a fergek novekedhetnek... modjaval persze.  Ezeken elnek azok az allatok, akik az igazan kartekonyakat fogjak elpusztitani.  Azt hiszem ez is mukodik.

Előzmény: CBNora (1607)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1610

Koszi a dicseretet neked is, Tanyanak is! :))

 

Nem akaratlanul adtam  :))...  Azt hiszem, a mulch, a komposzt nagyon jo a foldnek, megeri a faradtsagot, megeri a taligalast, a lapatolast.  Egyszer egy evben, vagy egyszer ket evenkent... es nem sok gond van a kerttel utana.  Igaz, ez a level mulch-ra vonatkozik es a daralt komposztra. Nekem ezek jottek be.  A novenyeknek is :)).

Előzmény: zytasu (1608)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1609

:)) Minden ut az elso lepessel kezdodik :))

Előzmény: Tánya- (1606)
zytasu Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1608

Ó, igen..... nagggggyon ismerősek....

köszi  Nóra a latin neveket, igy tudtam azonositani. Első évben volt olyan, ami fél m-t beteritett... :))) :((((

tavaly már  sokkal kevesebbel és kisebbekkel találkoztam.

 

Köszönöm a véleményeket a mulchról, jó volt olvasni róla.

 

ZSUR akaratlanul is nagy reménységet adtál a szaporodási bemutatóddal. :)) Jó lesz, ha már én is ajándékozom boldog-boldogtalannak a felesleget.  Szép a kerted. Gratulálok.

Előzmény: CBNora (1600)
CBNora Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1607

Négyen.

Mondjuk engem a férgek sem nagyon zavarnak. Sok ragadozó rovarunk is van, a növényeken nem látszik, hogy különesebben meg lenne rágva a gyökerük. Egyedül a pockok okoznak komolyabb károkat, általában pont a legszebb dáliáimat szokták teljesen megenni.

Előzmény: Tánya- (1606)
Tánya- Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1606

akkor már hárman vagyunk:)

Előzmény: ZsuR (1605)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1605

Nalam vannak idonkent - aztan eltunnek... igaz, van harom cicam is :)).  zytasu-val ertek egyet, kell par vakond is a kertbe :)).  Annyi ferget esznek meg, ami nem kell a kertbe... igazan kart akkor tesznek ha a palantakat lokdosik kifele - de nalam egy-ket szepseg hibatol eltekintve nincs gond.  

Előzmény: Tánya- (1604)
Tánya- Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1604

Vakond koma se zavar nagyon, ha nem viszi tulzásba, elhordom a földet, amit kitur, jó ültető közegnek.

 

Úgy szeretek ilyet hallani:)) Ha meghallom a vakondháló/ geotextil szavakat vakondügyben, mindig az a képzetem támad, hogy úszkálok a víz alatt, betévedek egy olyan részre, ahol jég van a víz felszínén, és nem tudok felmenni levegőt venni:( remélem, a vakondokkal nem így van...:(((

Előzmény: zytasu (1597)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1603

Itt is sokan veszik a fenyokerget, mert mutatos - de nekem igazan nem tetszik, tul mesterkelt, no meg nem segiti a munkamat annyira mint a daralt.

 

Az en "nagyuzemi" daralt mulchom amugy is keverve van mar elkorhadt, mulch-csal, ami mar fold. Az elso nagyobb eso utan ez a finomabb reteg lemosodik a foldhoz kozel - a tetejen a fa daralek marad.

 

A gyomok is nonenek, de nem igen teszik.  Nekem megeri a "macera", mert igazibol nem annak tartom.  Egy-ket mozdulattal megvan, es a noveny szepen novekszik tole.

 

Ugy vettem eszre, minden fele szaporodas szepen megy - az indas, a bujtatasos, a magos, a torol hajto... 

Előzmény: Tánya- (1602)
Tánya- Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1602

elkotorom a mulchot - ultetes utan vissza lehet kotorni, es kesz.  Ha osszekeveredett volna a folddel - locsolas majd rendbeteszi, bemossa a foldet.

 

Hát igen, erre mondom, hogy macerás:) arról nem beszélve, hogy ha földdel keveredik, már jó kis táptalaj a gyommagvaknak. 

 

Erdekes amit mondsz a legyokeresedesrol, igaz en a daralt mulchot hasznalom nem a kerget - de a novenyeim csodalatosan szaporodnak a mulchon.

 

Nyilván nem mindegy, milyen frakciójú mulcsról van szó és milyen növényről. Meg hogy milyen fajta terjedésről: magról, vagy indák, sarjak legyökeresedésével új tövek kialakulásáról vagy tőből való sarjakkal történő terjeszkedésről. És nálad amúgy is apró darálékról van szó, nálunk meg a jó nagydarabos fenyőkéreg a sláger. Egészen más a kettő ebből a szempontból. 

 

Szépek a növényeid!:)

Előzmény: ZsuR (1595)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1601

Igy van, irtam is elobb, hogy nem a kereg mulchot hasznalom hanem a daraltat, az jobban bejott nekem - meg kinezetre is.

 

Ami nagyon fontos volt, hogy korhadjon bele, potolja a tapanyagot, alakitsa a szerkezetet - no es legyen a magoknak, hajtasoknak jo talaj a szaporodashoz.

 

Igen, vannak gyomok, de ezzel mar tudok banni, es persze most fedeztem fel ezt a termeszetes gyomirtot, amit kiprobaltam, es csodalatosan mukodik.  Ami meg ezek utan is marad, azt ki tudom gyomlalni - foleg az evelo gyomok.

 

A fu nyesedekkel nem mulcholok, marad a fuvon.  

 

En sem hasznalok geotextilt.  Nincs ra szuksegem.


A legjobb gyomosodas gatlo a suru novenyzet :)).  Sikerult a kert nagy reszeben elerni, igy igazan nem panaszkodok a gyomokra :)).

Előzmény: CBNora (1598)
CBNora Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1600

Többféle muhar is van, egynyári, fagyérzékeny füvek. Mindegyik akkor kezd kelni, mikor elég meleg van, kora tavasszal még nem.

Nálunk a frissen vetett fűben a pirók ujjasmuhar (Digitaria sanguinalis) jelent meg tömegesen. Első évben siralmasan nézett ki az egész. Marha nehéz kihúzni, a töve több helyen legyökeresedik, a környékünkön talpas muharnak hívják. Télen kifagyott, következő évben már nem volt zavaró az a pár tő, ami ki tudott kelni a sűrűbb fűben.

A muhar fajok (Setaria verticillata, S. viridis a leggyakoribb nálunk) inkább a veteményesben és az évelők között kelnek ki, ezek is kifagynak ősszel és ezeket kihúzni is könnyű.

Előzmény: zytasu (1597)
Tánya- Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1599

Éppen ezért kell sokat variálni a tervezésben, hogy élőben már ne kelljen.

 

Azoknak, akik csak nézni szeretik a kertet és kertészt fogadnak a fenntartásra:) 

Na meg olyan kertben, ahol van a sziklakert, meg a talajtakaró, meg a cserje, meg a virágágyás - úgy külön. Mert olyan kertet, ahol vegyes beültetések vannak, nem lehet készre tervezni. A kert egy állandóan változó, növekedő élőlények alkotta tér. 

 

Sőt, nemcsak a mulcs nem, de esetenként még a textil sem akadályozza.

 

Hogynepersze:) a kis geránium vagy mondjuk margaréta hajtások csak úgy döfik át a geotextilt:) 

 

Kertészkedtél már a gyakorlatban is?

 

Nem, dehogy. Csak elméletben szeretek gyomlálni és csak elméletben voltam boldog, mikor végre eltűnt a fenyőkéreg-terítés a virágok közül:)

Előzmény: sz_attila (1593)
CBNora Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1598

Te nem fenyőkéreg mulcsot használsz, ahogy én sem. Én csak egyszer vettem egy zsákkal Medve macskánk házikója köré, hogy száraz lábbal tudjon bemenni, ne sározza össze a házikót. Azon tényleg elég kevés növény kelt ki, míg nem került rá föld. Őszintén szólva nekem nem tetszik.

A fűnyesedéken sem nő ki egy darabig gyom, elég jó zárt réteget képez, de pár hónap alatt lebomlik, pótolni kell, és utána a benne lévő magok (a mienkben van, még a szomszédból kapottban is, ahol két hetenként nyírnak) elkezdenek kelni. Nem vészes, de kelnek.

Egy részre gallyaprítékot szórtam ki. Mint már az árnyékkertben írtam, rengeteg Heuchera magoncom kelt ki rajta. Ősszel, tél elején megjelentek a lila levelű Geraniumom magoncai is, aminek szintén nagyon örülök. Egy évig elég jól akadályozta, hogy az alatta lévő földből kikeljenek a gyommagok. Tavasszal pótolni kellene, meglátom, lesz-e hozzá anyag.

Sehol nincs geotextillel vagy egyébbel alábélelve, egy saját kertere nehéz olyan végleges tervet készíteni, hogy később ne akarjak semmit átültetni. Azt is szeretem, ha a növények némileg önállósítják magukat, és itt-ott terven kívül fölbukkannak.

Igaz, a gyommentesség megoldhatatlan, de ez sztem nem olyan nagy baj. Ahol már sok az évelő, nem akkora munka kigyomlálni, ahol meg még nagyon kevés, nem mulcsozok, hanem kapálok.

Előzmény: ZsuR (1595)
zytasu Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1597

Nem becsülöm alá egyátalán, életemben nem gyomoltam annyit, mint most a két évben…. Ill. tavaly már sokkal kevesebbet kellett…

 De nem akarok füvet vetni…egyrészt nagy terület, másrészt dimbes-dombos…. Sztem sokkal több baj van vele, mint a többi növénnyel. Nem akarom trágyázni, szellőztetni, locsolni,  meg mit tudom én, mit kellene vele csinálni, állandó munka lenne vele mindvégig – és egy idő után ujra kellene kezdeni az egészet……

1-2 x beleolvastam a füves topikba, csak hüledeztem, és azt mondtam, inkább soha ne legyen füvem… ez nem nekem való….

.vagy nagyon unatkozó emberkének való, hogy elfoglalja magát valamivel, vagy akinek vastag a bukszája.. vagy, aki azt hiszi, hogy ez a  trendi…

Amit te leirtál, hogy mi kellene hozzá elsőre – az minima fél millás, de lehet, hogy keveset gondoltam….  aztán minden évszakban a járulékok…nem vagyok ebbe a kategóriába sorolható.

 ami itt nő, az erőteljes és szép is,- persze, te biztosan fognád a fejed -  tömör  zöld  nyirás után is, nem kell vacakolni vele, nem kér ezerféle gondoskodást és tetszik a pitypang, ibolya, százszorszép benne  J)--- és lassan a minimumra szeretném csökkenteni a területét, csak ahol ez a  praktikus, ott meghagyni.

Vakond koma se zavar nagyon, ha nem viszi tulzásba, elhordom a földet, amit kitur, jó ültető közegnek. Ugy látom, közel nincs annyi túrás, mint 1. évben…

DE nagyon köszönöm segiteni akarásodat és lehet, hogyha látnád a terepet, igazat adnál nekem. Megjegyzem tanácsodat,  a terasz előtti részt ugy fogom csinálni, ha megmarad a terv.

 

Mi az a muhar?

Előzmény: sz_attila (1594)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1596

A bokrok es a fak tovenel kell helyet hagyni levegonek.  Ha nagyon kore rakod a mulch-ot befulled, rothad, gombasodik, szoval elpusztul a noveny. 

 

Faknal kulonosen kell vigyazni, hogy ne halmazodjon fel a mulch - a gyokerek a felszinre fognak noni, a fa tonkre fog menni.

 

Előzmény: sz_attila (1593)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1595

En sokat ultetgetek, es ha elkotorom a mulchot - ultetes utan vissza lehet kotorni, es kesz.  Ha osszekeveredett volna a folddel - locsolas majd rendbeteszi, bemossa a foldet.

 

Erdekes amit mondsz a legyokeresedesrol, igaz en a daralt mulchot hasznalom nem a kerget - de a novenyeim csodalatosan szaporodnak a mulchon.  A gyuszuviragom ket kis csereppel indult - ma mar eleg szep erdom van belole, es minden evben adok a baratoknak, gyerekemnek... es ez mind az apro makszeru magbol jon, sajat magat szaporitja, mulchon...

 

A tobbi is szepen no - a hortenziaimat is magam szaporitottam, sokat elajandekoztam.  Amikor az aga leert a foldre, ratettem ami eppen volt alatta, ha mulch akkor azt...  A sziv viragot meg irtani kellene mar, mert szaporodik az is mint a gyom.

A hosta a jobb oldali kepen a kezdo par to amit vettem... szaporodtak rendesen, tobb mint szaz to lett belole, ajandekozom boldognak, boldogtalannak.

 

Ez a Mama hortenzia, a csemetei szinten a kertemben - baratok kertjeben szaporodnak...

 

Szinten sajat csemetek... a jobb oldali nyuszi fulet iden mar komposztba hordtam, senkinek sem kellett, nekem is tul sok van mindenhol.  Mulch-on szaporodik...

 

Astilbe... egy-egy csereppel minden szinbol, most meg mar rengeteg van.  A hostakbol most mar csak erdekessegeket veszek, mert nagyon sok van a tobbibol.

 

Ennek a bokornak a nevet nem sikerult kitalalni, szinte orokzold, tavasszal van egy hetes idoszak mikor nincs level rajta, csak kicsi, nem jelentos feher virag, hasonlit a viasz viraghoz.  Szeretem, mert no a nagyon nagy arnyekban - mulch-on, es szaporodik szepen.  Osszel a fiamnak addtam vagy 10 kicsi novenyket, mert van egy arnyekos sarok a kertjeben, amivel nem tudunk mit kezdeni

 

Ennyi a mulch-rol... nyugodtan ultethetsz, hobbi gyomlalasnak lehet kis teret hagyni :)), es szaporodnak a novenyek szepen.

 

No meg megint mondom, ezeket a teruleteket - kiveve a fuvet mikor ez a kep keszult - nem mutragyazom...eleg a mulch es a komposzt.

A rhodok alat szoktam tenni savanyitot...mert sekelyen gyokereznek, hamar kimosodik a foldbol a rhodo nomnom.

Előzmény: Tánya- (1592)
sz_attila Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1594

Hát te tudod. De ha alábecsülöd a gyomokat, az életben nem szabadulsz meg tőlük.

Járok egy kertbe évente 4x (a fűvel kapcsolatos cselekvések miatt). A kertépítő annak idején nem irtotta ki rendesen a tarackot. Láttam már ott olyan évelőágyásokat, hogy a gyomtól nem lehetett látni semmit. Húzódott be már a fűbe is. Rettentő volt.

Egy másik kert, ahol én építettem, és járok gondozni is, körbe van véve 3 oldalról gazos, gondozatlan telkekkel, mindössze drótkerítés választja el őket. Ennek ellenére egy kevés gaz előfordul, amely a mulcsból nő ki, valamint nyáron megjelenik a muhar a fűben. Az előzőt kézzel, a másikat permettel távolítom el. A kertet bármikor meg lehet nézni...

Vakond. Télen is túr. Nem alszik téli álmot, hanem aktív. Sőt, most ahol van hó, a föld szinte alig van befagyva. Szana-széjjel fogja túrni a kertedet, ha nem teszel ellene semmit.

Végülis így is szép lesz majd a kerted, mert neked biztosan tetszeni fog. És hát éppen az a fontos, nem? :)

Előzmény: zytasu (1591)
sz_attila Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1593

"mulcsozott területen nem lehet ide-oda átültetni, beültetni, variálni, legalábbis nehézkes."

Hát igen. Éppen ezért kell sokat variálni a tervezésben, hogy élőben már ne kelljen.

 

"akadályozza a tövek terjedését, sűrűsödését, sarjak legyökeresedését, stb."

Francokat. Sőt, nemcsak a mulcs nem, de esetenként még a textil sem akadályozza. A növények ennél sokkal életképesebbek és erősebbek.

 

"(Én is úgy tudom, hogy min. 5 cm, de inkább 7-8 cm mulcsvastagság, ami tényleg garantálja a gyommentességet - de akkor már teljesen el van barikádozva szegény növények töve - ha évelőkről beszélünk)"

Hát terjed a mulcsban, oda gyökerezik, ha túl vastag. Kertészkedtél már a gyakorlatban is?

Előzmény: Tánya- (1592)
Tánya- Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1592

Ez a "nagyüzemi darálék" szimpatikus nekem, nem tudok róla, hogy nálunk csinálnak-e ilyet "nagyüzemben". Bár én semmilyen mulcsozásnak nem vagyok híve - kivéve haszonkert - mert egyrészt szeretek gyomlálni, másrészt mulcsozott területen nem lehet ide-oda átültetni, beültetni, variálni, legalábbis nehézkes. Arról nem beszélve, hogy akadályozza a tövek terjedését, sűrűsödését, sarjak legyökeresedését, stb. (Inkább a besűrűsödött növényzet tartsa a nedvességet, mint a csupasz területeken a mulcs:))

Persze az ebből élők most biztos nem jó szemmel nézik az ilyen véleményt:)

A tápanyagutánpótlás szempontjából azonban nem rossz, de lehet azt érett komposzttal is biztosítani.

 

(Én is úgy tudom, hogy min. 5 cm, de inkább 7-8 cm mulcsvastagság, ami tényleg garantálja a gyommentességet - de akkor már teljesen el van barikádozva szegény növények töve - ha évelőkről beszélünk)

Előzmény: ZsuR (1588)
zytasu Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1591

Köszönöm, Attila,

de számomra járhatatlan út a fű-vetés...esetleg kisebb részeken lehetséges, pl. a terasz előtti kerti pihenőnél - ezt szeretném is majd szépen, hogy ilyen is legyen – bár nem viszem túlzásba ....

 

elhanyagolt terület volt, nagyon... csak annyit tudtam csinálni, hogy lenyirtam rendszeresen, tavaly már sok makacs erős gyomot szisztematikusan kiszedtem, majd szinte tarra nyirtam... persze még nem mindenütt, de  helyenként már egész szép...nagyon sok helyen megjelent a moha is…

a környező részeken is nagyon sok elhanyagolt terület van, tehát ugy gondolom,  semmi értelme  a geotextilnek és a gyomirtózásnak sem... te hogy látod?  bár én nem vagyok szakember...és lehet, hogy sikerülne  igy egy darabig tisztán tartani... de ujból és ujból harcolni kellene ellene... viszont nagy ára is  lenne...ugy pénzben, mint munkában...  igy inkább a természettel együttmüködve megalkuszom egy  kicsit..

ezért szeretnék sok növényt, ami egy idő után teljesen, vagy nagyjából elnyomja a gazt.

 

2 x mulchoztam fakéreggel, eltünt a földben… tudom, hogy hasznos, de mintha soha nem lett volna…

mennyi idő alatt  bomlik le a geotextil? Mennyire hatékony a gyomirtó… ill. meddig fejti ki hatását?

 

Vakonddal a macsekok szivesen játszanak, és órákig türelmesen várják a megjelenésüket.  Igy télen is túrnak? Mert pár kupacot találtam a havon, vagy az másféle őkelme lehet?

 

 

 

 

 

 

Előzmény: sz_attila (1585)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1590

Miert nem?  Lehet velemenyt mondani kulturaltan is :)).

Előzmény: m.musashi (1589)
m.musashi Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1589

na erre most inkább nem reagálnék. inkább legyen ahogy mondod.

Előzmény: ZsuR (1588)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1588

Az 5 cm vastagsagu mulch nem eleg.  Duplaja kell, maskepp sem a nedvesseget nem tartja elegge, sem a gyomtol nem ved meg.  

Az, hogy belekomosztalodik a foldbe az jo - potolja a tapanyagot, javitja a szerkezetet.  A gombak megjelenhetnek akarhol - a rovarok meg csak jot tesznek a biologiai egyensulynak.  

 

Nalam minden evben van mulch szoras, no nem az egesz teruleten, ahhoz tul nagy a kert - de minden evben egy masik teruleten szorok ki mulch-ot.  Egy reszre talan minden masodik evben kerul sor.  Nem kell utan mutragyazni... tokeletesen potolja a tapanyagot a mulch. A gyomlalas szinte 0-ra csokkent, foleg tavaly, amikor a "corn meal gluten"-t szortam ki.  Ugy nez ki mukodik!

 

Milyen mulch... nem a divatos, fenyo "nugget" fajta, hanem a nagyuzemi daralek...csodalatos dolgokat csinal a kerti folddel.

Előzmény: m.musashi (1587)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!