Háááát, vagy valamit nagyon félreértettem, vagy nem, de nekem ez nem tetszik. Nem is olyan régen még én is modemmel neteztem, és baromi rosszkedvű lettem volna, ha vissza pattannak a leveleim...
(Ha nem jól értettem, akkor bocs, tárgytalan).
6 DNSBL-t használok, de a sorbs.net-et éppen a múlt héten vettem ki. A listáról lekerülés igen macerás: 50 dollárt kell adományozni a megjelölt kedvezményezetteknek. Sőt, komplett subneteket blokkolnak. Ez a policy igen agresszív, nálunk nem fér bele. Kikapja pl. a Citibankot is, az adatbázis ritkán frissül (találtam benne 6 hónaposat is).
Csak a sajátjaimat, amit próbaképpen dial-up-on kapcsolt mailszerverrel küldtem... ;) Tesztelés céljából.
De, mint írtam, minden spamszűrésrő infót küldök magamnak, így az esetlegesen elvesző levelek feladóit tudom figyelmeztetni.
Egyébiránt minden kimenő visszahajított levél elején szerepel, hogy miért kerül visszautasításra, és mi a teendő az elkerülése érdekében.
Elég logikus, hogyha van net elérésed, akkor szerződésben állsz egy szolgáltatóval: Azt meg marha nehéz beállítnai, hogy az SMTP szervered az internet szerződésben meghatározott accounttal menjen ki... A feltüntetett e-mail-ed meg lehet bármi...
Ez a módszer a leghatékonyabb. Egyébként tegnaptól napi egyszeri eredmény-bekérést csináltatok egy kis programocskával, ami éjfélkor automatikusan elindul, s kipostázza nekem a visszadobott emilek fejléceit. Eddig még egy panasz sem érkezett...
Mi ez, ha nem jó?
Ez nem csak spam adatbázis tartalmaz, de a dinamikus kisztású ip-tartományokból érkező leveleket visszahajítja.
Ez azért hasznos, mert egy valag spammer úgy küldi a levelit, hogy felmegy, pl.: adsl csatlakozással, elküldi azt a néhány ezer spam levelét, aztán lemászik a netről...
Közben meg weqwjhewqw@valaminek.xx-nek nvezi magát.
Természetes, hogy az ilyen e-mailcímek nem valósak, ellenben dinamikus címről jönnek.
Mellesleg nem nehéz megnézni, hogy visszahajított-e egy ilyen program spam-et:
cat /var/log/mail info | grep reject
Ha ezt egy kis progiba teszed bele, és, mondjuk 10 percenként automatizálod az indítását (persze az elmúlt 10 perc intervallumára tekintettel), akkor hamar kiderül, hogy csinált-e bakit a szűrő. Persze azt is meg lehet tenni, hogy nem csak egy mezei visszahajítással generálsz 554-es hibát, hanem hozzávágod, hogy miért, és felkéred a küldőt, hogy statikus kiszolgálón keresztül küldjön levelet.
Nekem frankón bevált. Már csak napi egy spam vergődik át az általam üzemeltetett szerveren, pedig kiszolgál 200 email-címet. Amíg nem bízott meg ez a cég egy mailszerver felállítsásával, addig kaptak napi 500 spam levelet!
szerintem a TMDA miatt nem kell kétszer elküldeni semmit, mert már az első példányt is beengedi UTÓLAG az igazolás megtörténte után. Szerintem egész jó!
Eccerű, okos és tud bounce-olni ami azt jelenti, hogy visszamegy a feladónak egy üzenet, hogy a címed nem él.Általában elég szokott lenni.
kézzel is bővíthető blacklist és friendlist, beállítható, hogy a levélnek csak a fejlécét vagy fejléc+x sort töltsön le.
Mielőtt elindítanám a levelezőmet futtatom, a MW-t és kipucolt postaládát kapok.
Ja, és csomó spamot felismer nélküled is, eddig még hasznos levelet nem ítélt spamnak.
Magyar címre szoktam visszajelezni, hogy még egy reklámlevél és baj lesz. (persze nemtom milyen baj, de ha ideges vagyok, akkor jól forog az agyam :)))
SPAMMOL AZ INDEX, bassza meg!
Pontosabban az index nevében valami Wallrisk Kft., a gépjármű kötelező biztosításról.
Az index spam-ellenes hangulatú cikkei után ez kicsit meglepő.
Igen, ebben igazad lehet. A fene egye meg, pedig de jó volt.
Amúgy nagyon érdekes jelenség: ahány magán postaládát nyitok, egyből elözönli a sok szemét. Tökmindegy, hogy felrakom a címet a netre vagy senkinek nem szólok róla, az eredmény egy és ugyanaz. Ezzel szemben a munkahelyemen (marketingen dolgozom, úgyhogy azt aztán nem lehet titokban tartani) néha-néha jön egy nigériai típusú hülyeség, más semmi. Se koreai szexajánlat, se faroknövelő módszerek, se tutiolcsó tintapatron - egyszerűen semmi. Érdekes, nem?
De azért lássuk be, hogy üzleti levelezésben ez nem járható, pláne, ha a kézbesítésben némi késés van. Arról nem is beszélve, hogy (legális esetben) megháromszorozza a levélforgalmat, ami nem elhanyagolható. Képzeld el, ha az üzletfél, ügyfél küld egy 2 megás mellékletet. Ha a szisztéma precíz is (nem küldi vissza a feladónak megerősítéskor a mellékletet), a feladónak 2x kell a fájlt elküldeni - már ha jól értettem, amit mondasz. Vagy mi történik, ha beüt egy bulk mailezés, pl. egy vírus! Minden duplán számít, kétszeresen leül a mail rendszer. Szerintem ilyesmi megfontolásból hagyták abba.
www.tmda.net (Tagged Message Delivery Agent (?)
Lehet, hogy körülményes (bár azért ANNYIRA nem), az viszont nagyon finom dolog, hogy
1. Nincs egy db spam se a postaládádban
2. Aki akar, az ír neked...
Ugyan nem értem, mit rövidít a tdma, csak a leírásodból fogtam fel. Sztem elég körülményes dolog mindent újraküldeni a feladónak.
Különben rettenetesen haragszom minden kéretlen levélre. Rúgni tudnék olyankor.
Ja, az 5 pont és felette szokott az alapértelmezett határ lenni. Azt vettem észre, hogy 10 fölött biztosan(?) nincs hasznos levél. A szolgáltató inkább a biztosra megy, nehogy kipakolja egy hasznos leveledet, mert akkor aztán lesz nemulass! :) Amúgy én 5.2-t használok, 10 felett eldobom a levelet.
Megjegyzem, a kulturált levelezéshez az is hozzátartozik, hogy úgy kell megformázni a levelet, hogy ne legyen spam-gyanús. De ezt az átlagos-ügyes felhasználók sem ismerik. Bár a legtöbb ember ösztönösen helyesen csinálja (erre alapul a spamassassin).
Valami hasonlót alkalmaz a szolgáltatóm, az általam kapott összes mail fejlécében van egy "X-spam status" c. sor, aminek az értéke ha nagyobb 5-nél, akkor a Subject mezőbe megkapja a "SPAM:" szócskát. Elég sok spamet átenged sajnos. A másik irányba még nem tévedett.
Az igazi Hawaii a TMDA volt. Hogy miért hagyták abba... :-((
Nos, a spam blocker visszadob hasznos leveleket is, ez vitathatatlan. Ennek oka, hogy az egyes mail rendszereket üzemeltetők (postmaster) nem gondoskodnak a hostjaikon átmenő forgalom tisztaságáról (pl. digpala.axelero.hu, és egy halom a chello.at-től, és még lehetne sorolni. Ezek a legnagyobbak itthon, amivel találkoztam.).
A heurisztikus kereső valóban nem egy objektív módszer, de a ponthatárok ügyes megválasztásával leszorítható a hiba. Plusz ezeket sem dobja el, hanem továbbítja, csak meg van jelölve "spam" szóval pl. Ez kb. max. 5%, vagy kevesebb a gyakorlatban. Pl. napi 6000 bejövő levélből, amit a spam blocker nem utasít el, kb. 100-120 van spamnak jelölve. Ebből kb. 10-15, ami téves (de azért a címzett megkapta). A 100-120 spamnak jelölt címzettenként értendő (egy levél több usernek).
Azt mondom, így már azért elviselhető az élet. Sőt, van learning modul - tanítható is, hogy még tovább csökkenjen a tévedés/felismerés.
Az ORDB jó dolog, de roppant kevés! A spam 10%-át sem fogod meg vele. Ha már szervered van, akkor használj spam blocker-t! bl.spamcop.net, sbl.spamhaus.org, stb. Így esélyed van megfogni úgy 70%-ot. Utána jöhet egy spamassasin heurisztikus kereső. Így kiszűrhető és (a maradék) megjelölhető a spam kb. 85%+
Vagy egy saját mailszerver.
Én pl. azt csinálom, hogy fechmaillel lerántom a leveleimet, átpaszzolom a postfixnek, ott ORDB szűrést csinál, és ha átmegy rajta, akkor postázza nekem. Az a néhány mp. megéri.
Akit átenged, és SPAM, annak visszadobás manuálisan (kap egy MAILER-DEAMON@az_en_domain_em.hu címről.), amit viszont elkap az ORDB, annak meg: S.M.F.D. :-)
Gyerekek, ne marháskodjatok már ezekkel a feketelistákkal. A spammerek minden alkalommal más feladónevet generálnak. Nekem az egyik e-mail címemre naponta 30-40 spam érkezik, abból 10-10-10 TÖK EGYFORMA, kivéve a feladót. Nyilván tíz példányban megvan nekik a címem, ergó hiába tiltom le az egyik feladót, megkapom még 9x ha a fejem tetejére állok, akkor is, másnap meg újra 10x, tíz másik feladónévvel. És így tovább.
Az én szememben két megoldás létezik.
Az egyik a TMDA elv, de ehhez a szolgáltató szükségeltetik, mivel csak szerveroldalon műx. A hatásfoka szinte 100%. Az elv: Ha valaki küld neked egy mailt, akkor a szerver visszaküld neki egy megerősítés-kérelmet: "tényleg akartál mailt küldeni erre a címre?". Ha a küldő visszaigazolja, akkor megkapod, ő pedig rákerül egy ún. fehér listára, vagyis a jövőben nincs neki ez a macera. Ha spammer, akkor fals a feladó, ergó az életben nem fogja visszaigazolni. Ekkor a cucc két hétig (vagy amennyit beállítanak) ül a szerveren (megnézhető), aztán törlődik.
A fehér + feket listát te is szerkesztheted.
Az én szolgáltatóm egy darabig alkalmazta ezt a módszert, és a több hónap alatt 3 db spam szivárgott át! Fogalmam sincs róla, miért hagytak fel vele :-(
A másik, sokkkal egyszerűbb, és bárki számára elérhető: Csinálsz egy "spam" mappát, és minden levelet, aminek a feladója nem szerepel a címlistán, oda irányítasz. Naponta egyszer katt a mappára, és egyik ujjad a "delete"-n, egy perc alatt egyenként átnézed, törlöd. A ráfordítandó idő nagyon rövid.
Csak persze nem véd meg a levélbombától.
Az ázsiaiak szűrése a header "Charset" mezőjének a szűrűsűvel oldható meg könnyen és egyszerűen, onnantól kezdve nem fogsz koreai, kínai stb. spamokat látni. Részeredmény, de nagy eredmény...
Hát nem, mert pl. a yahoo teljes domain-ét nem lehet letiltani. Rengetegen használják.
Meg kell nézni minden esetben a domain tulajának honlapját. Ha nem egy webalapú levelező program van ott, akkor élből tiltás a domainnek, ellenkező esetben csak magát a teljes mailcímet célszerű letiltani.