Petra, még mindig nem értem a Tárki-próbálkozást; én egy animált nullát, vagy "O" betűt látok, ha a linkedre kattintok; "Most mi vaaaan?" kérdezem én is a szőkékkel!:-))))
Sziasztok, itt vagyok, minden nap tobbszor megnezem, de kevesbe vagyok hozzaszolos tipus.
Szilveszter=Hargita (iden)
Ami a Seamus vs magyar allam viszonyt illeti Petrahoz hasonlo a helyzet, diplomabol csak egy van, de 5 ev alatt igen sok adot fizettem, a vege fele az atlagfizetes tobbszoroset havonta. De ugy erzem h mi elenyeszo kisebbsegben vagyunk, az erdelyiekkel kapcsolatos statisztikak inkabb a ketkezi munkat vegzokrol es a feketemunkasokrol szolnak, mert ok sokkal tobben vannak. A tobbsegi lakossagban is ok alakitjak ki inkabb a benyomasokat.
Nem, minket az állambácsi ajándékba kapott, két diplomával, több nyelvismerettel, amit már rigósítottam is, és első hónaptól, amikor a fizetésünk nem volt elég az albérletre, rendes adó, járulék stb fizetőként. Tudod mit, én soha nem azt nézem, hogy mit mond, hanem azt, hogy kicsoda. És kapjon az agyához, ha van neki, aki ilyeneket állít, mert el tudnám mesélni, hogy mi szokott az "idegengyűlölet" hátterében állni, pl. nálunk a cégnél.
Te legalább jelentkeztél! E hónapban szeretnénk hazamenni, még nincs pontos dátumunk. Ami a cikket illeti, üzeneted elolvasása után belenéztem és úgy gondolom, hogy érdemes bevágni ide, mert majd minden sora vitaindító; szóval egy a lényeg szerintem: engem nem kellett istápolni és fogni a kezem, summa summárum, úgy érzem ebben a magyar állam-Czimbi felállásban kvittek vagyunk; gondolom, ti sem csak az állambácsi gondoskodásából váltatok azzá, amik most vagytok!:-)
A magyar átlag véleménye sajnos lehangoló, még e felmérés eredményeitől is rosszabb szerintem.
Hát akkor álljon itt az ominózus cikk:
"Csökken az együttérzés az Erdélyből érkezők iránt
Sik Endre/Tárki
Ma már jóval kevesebben érzik úgy, hogy az Erdélyből
Magyarországra érkező magyarok segítségre szorulnak, mint hét
vagy tíz évvel ezelőtt - derül ki a Tárki ez évi felméréséből.
Az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány
megbízásából a Tárki 1999 júliusában 1500 fős, a magyar felnőtt
lakosságot reprezentáló mintán újra megvizsgálta az erdélyi
magyarok bevándorlásával kapcsolatos közvélemény alakulását. A
kérdést 1989 és 1993 között évenként vizsgálta a Tárki.
A kérdéssorozat három pozitív tartalmú ("Az itt élő magyarokban
erősítik a nemzeti érzést", "Szerencsétlenek, ezért segíteni kell
rajtuk", "Nekik köszönhetően nem fogy Magyarország lakossága")
és három negatív jelentésű állítással ("Elveszik az itt élő
magyaroktól a munkahelyet", "Cserbenhagyják az ottani
magyarságot", "Nem is igazán magyarok") kapcsolatos egyetértésre
kérdez rá. Ezek az állítások egyaránt előfordulnak a médiában és a
közbeszédben, s feltételezhető, hogy erősen megosztják a
közvéleményt.
A felmérések szerint 1989-1993 és 1999 között nem történt nagy
változás a Magyarországra jövő erdélyi magyarok bevándorlásának
megítélésében. Az évtized végén - csakúgy, mint 1992-ben - a
válaszadók mintegy kétötöde ért egyet azzal, hogy a bevándorlók
elveszik az itt élők munkahelyeit, illetve cserbenhagyják az ottani
magyarságot, és egyötöd azok aránya, akik szerint az erdélyiek nem
is igazán magyarok. A várható pozitív demográfiai hatással 21
százalékos, vagyis szintén nagyjából az egy évtizeddel ezelőttivel
azonos az egyetértők aránya.
A másik két pozitív állítással kevesebben értenek egyet, mint a
kilencvenes évek elején. Ez különösen érvényes a szociális
segítségnyújtást feltételező együttérző, de egyszersmind lebecsülést
sugalló állításra, amelynek esetében az évtized elején jellemző 70
százalékos arány 1999-re 38 százalékra csökken. Azok aránya, akik
szerint az erdélyiek bevándorlása növeli a magyarságérzetet, szintén
csökkent a kilencvenes évek során, 37 százalékról 23 százalékra, de
ebben az esetben ennél sokkal jelentősebb volt a
nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján bekövetkezett csökkenés."
Igazad van Czimbi, kezdünk hasonlítani a macikhoz, reggelente alig bírom kicibálni a családot az ágyból. Este bezzeg 9 kor már mindenki alszik....
Állampolgárság, igazad van, elég link módon állnak hozzá egyesek, de vannak egyéb, ezzel összefüggő dolgok is, amiben szintén a lustaságot és utána a kapkodást vélem felfedezni.
Tegnap olvastam a Magyar Hírlapban a Tárki felmérését az erdélyi "betolakodókkal" kapcsolatban, elég szomorú következtetéseket bírnak levonni, szép színes grafikonokkal illusztrálva.
Szilveszter, jó téma, akkor amikor még kb. 1930 óra van addig. Nálunk csendben fog lezajlani, ha el tudnak jönni a szüleim, akkor velük, ha nem akkor magunkban fogunk ünnepelni. Én be szeretnék jönni a munkahelyemre éjfél után, megnézni az Y2K-t. Tudom, hogy emiatt kissé hülyének fognak tartani egyesek, de már egy éve ezzel is foglalkozom és elég szkeptikus voltam az elején. Remélem most is nekem lesz igazam, mint általában a felfújt lufik dógában.
Mentek-e haza halottak napjára? Ki megy Csík vagy Vásárhely felé?
Gyerekek, tartsunk egy névsorolvasást, hadd lássuk kivel mi van; lassan úgy járunk, mint a mackók a Hargitán, mindenki elvonul hibernálni...:-)))
Visszatérek egy régebbi témára, a magyar állampolgárság kérelmezésére; legutóbb Zentán jártunk és visszafele egy fiatalembert is hoztunk a szegedi állomásig; na, szóval meggyőződésem a beszélgetés után, hogy itt nemcsak a magyar bürokráciával van gond, hanem a fiatalok linksége is rátesz egy lapáttal erre az egész folyamatra. Akarja szegény gyerek az állampolgárságot, csak lusta elindulni a sóhivatalba, inkább képesek havonta hazautazni a pecsét miatt; és ezt erdélyiek körében ugyanígy tapasztalom..., tisztelet a kivételnek, de ez van.
Vészesen közeledik a Szilveszter, a 2000., ti hol fogjátok tölteni? Igazából én nem vágyom tömegre, hisztériára; el tudnám képzelni azt a bizonyos éjszakát fent a hegyekben...ha hazamegyek és sikerül csavarognom a hétvégi házunk környékén, az nekem mindent megér; az átlagamerikai "piszológushoz" megy, én a fenyvesek közé;
Elnézést gyerekek, hogy a héten ennyire elhanyagoltam a topicot, de nem volt időm semmire; arról értesültem és tapasztalom, hogy Nyírőék megnyirbálták megint az Indexet és többek között mi is kikerültünk a büdös nagy semmibe; ez így nem lesz jó, majd rákérdezek az illetékesekre!
Petra! Ne légy szomorú! Benne volt a levegőbe; Dávid Ibolyának túl simán ment a szobor-intézés, a román politikusok megint bemutatták Janus arcukat és az "istenadta nép" meg szolgáltatta a hátteret; sajnáltam és egyben csodáltam is azt a nőt, amikor láttam a megfagyott arcát, ahogy nézte azt a "csürhe-magot" a tömegben és minden külső jel ellenére keményen végigvitte amit akart.
Semmi, azaz nem ez az ok a szomoruságra.
Mindenhol találhatsz több-kevesebb embert, akit fel lehet tüzelni - meg lehet fizetni ilyen akcióra, ha ez valakinek eszébe jut. A szomorú az, hogy volt, akinek eszébe jusson. A még szomorúbb, hogy Magyarországon is lett, na jó, lehetett volna ilyen. Szélsöség mindenhol van, agyatlan és nagyon is okos is. A baj az, ha sok az okos... Persze az okost itt idézöjelben kéretik érteni.
Stef
Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én nagyon szomorú voltam tegnap este, ahogy elnéztem a híradókat. Pedig én nem vagyok az a mellveregetős, sírvavigadós magyar.....
Aulich Lajos
Damjanich János
Dessewffy Arisztid
Kiss Ernő
Knezich Károly
Lachner György
Lázár Vilmos
Gr. Leininger-Vesterburg Károly
Nagy Sándor
Br. Pöltenberg Ernő
Schweidel József
Török Ignácz
Gr. Vécsey Károly
Ok, nem elegedtlenkedem. De ki mondta, hogy a vamjog magyarul van :o? Tisztara kulfoldi nyelven van az a francos jog, mert nehezen tudjuk megerteni ;)).
Na kellemes hetveget es sok pihenest, indulok suliba :(.
Ja petra kedveert: :))) (egy sorral fennebbre ertve;) ).
Ok, nem elegedtlenkedem. De ki mondta, hogy a vamjog magyarul van :o? Tisztara kulfoldi nyelven van az a francos jog, mert nehezen tudjuk megerteni ;)).
Na kellemes hetveget es sok pihenest, indulok suliba :(.
Ja petra kedveert: :))) (egy sorral fennebbre ertve;) ).
Bocs, tevedtem, ez a meccs mar a rogbi VB resze, most szolt ram valaki h a romanok, az irek, az ausztralok es egy noname csapat egy csoportban vannak. Es ket het mulva lesz.
stempi, ne elégedetlenkedj! Te legalább magyarul tanulsz. Mi érettségi után bekerültünk Kolozsvárra, ki se mertük nyitni a szánkat magyarul, olyan nagy volt a nyomás a műszaki egyetemen, hogy magyar lány mi afenét keres ott. Fel a fejjel, mindent ki lehet bírni, még a szülést is. Látod a nap pozitívuma, Neked legalább szülni nem kell:-))))
Naponta kb 10-szer megnezem, de nem jut eszembe semmi erdekes amit be lehetne irni. Esetleg az h jovo heten megnezem eletem elso elo rogbimeccset, a roman valogatott VB elotti edzomerkozest jatszik Irorszag ellen:-)
Ugy latom tenyleg alapjaraton van a topic ;((.
Ha valaki ranez Petran es Cicvareken kivul, legalabb jelezze, hogy el ;))!!
Nallam ma lesz szamonkeres vamjogbol ;(. Hogy az milyen szaraz tud lenni es milyen unalmasan is adja elo az oktato :~(!!
Ja kepzeljetek! Kidurrant egy hete a biciklim kereke, tegnapig a hugomeval jartam, mig tonkre nem ment a valtoja :(..
Grrr!
A kolozsvari kepeket meg mindig nem tudtam elohivni, de remelem egyszer leesz annyi penzem :D!
Emberek a havason! Mitől feneklett meg így ez a topic? Mindenki szabadságolta magát, vagy csak a Lustaság vett erőt mindenkin. /azt már nem is merem feltételezni, hogy a renegeteg munka a visszatartója a dolognak :-))/