Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Most találtam ezt a fórumot .Gépvásárlás előtt állok mert az öreg hetrám feladta lefüstölt.Tanácsot szeretnék kérni milyen gépet érdemes venni ami 120 ampert tud biztosítani. Nem ipari célra akarom használni max 6 mm falvastagságú anyagok hegesztéséhez.Olyat szeretnék ami CO és elektródás is. Trafós vagy inverteres gépet válasszak ? Látom itt valaki feltett egy használt 185 ös pocketmig gorilát ez megfelelne . Tudna erről a gépről valaki írni mik a tapasztalatok? Bocs a sok kérdésért de amatőr vagyok. Várom válaszaitokat üdv Laci.
Tervezek venni egy kis tömegű, cipelgethető MIG/MMA invertert, mert a huzallal 40-45 kilós MIG gépem nem akaródzik kedvem cipelni, viszont aluzni is a naggyal tudok + ahhoz van tekercsem, ha nem kapják majd el azonnal a Gorillád, lehet sorba állok érte. :)
185 pocketmig gorilla.50-ért adom, egy éves lehet, mma-hoz kábelek. a mig munkakábelt megtartanám, a 205 lt-ben nehéz a munkakábel. a másik variáció, hogy veszek magamnak egy munkakábelt, de még nem néztem utána mennyi is lehet. képet remélem holnap tudok feltenni.
az alufluxban belül az orsó mellett van egy visszaégésgátló tekerentyű, amit alunál 6-ra illik állítani, acélnál 0,vagy 1-re. van az alufluxhoz egy recés 0,9 1-es görgő porbelesre, de az iweld hegesztőtechnikusa azt mondta ez jó alura is. én ezt a gépet alura raktam, nem akarok piszmogni vele, ki az orsót ki a pisztolyt, kábelt , aztán megint vissza.
A 2- 3 mm falvastagságú anyagnál jó lehet az előtoló felette felesleges. 10x100- as laposvasat viszont élbe érdemes vágni úgy gyorsabb.A spanoló felüli görgőknek a szárán van még egy furat abba tekerve az állító csavart közelebb tudsz támasztani kisebb átmérőnél.
Kíméltem a szalagot, féltem erre ráengedni. Utána vágtunk egy csövet, ott már nagyobb volt az előtolás. Nekem azt mondták ezt a szalagot nem kell bejáratni.
egyik sem. van három, illetve négy gépem, az egyik eladásra vár. 185 Aluflux, 185 gorilla(ezt szeretném eladni 1 éves), Pocketmig 205 lt Digital, Alfaweld TIG 200 DigiPulse AC/DC. szerencsére volt lehetőségünk egy hétre kipróbálni más gépeket is az Alfaweldtől, így a Microtiget és a Tm 200 pulse ac/dc-t. az egyhetes teszt után döntöttünk a fent említettek vásárlásáról.
érdekes dolog ez. volt olyan co gépem is ami már 100 ampernál csapkodta a 16 ost. de pl bevontal meg birta 130 amperig is. itt már leirták párszor hogy ez miért van de nem jegyeztem meg. ha neked is 16 osod van mint nekem akkor menni fog vele a 130 amper, de ez attól is függ hogy épp mi megy a hálózaton, mennyire terhelt épp amikor heggesztel.
szia, nekem volt jasic is de nem mma hanem co gép.jó gépek a jasicok is. a lényeg hogy ahol nézted a jasic ot ott 60 az nettó tehát bruttóban elég drága lenne. otthonra ahogy irja norbi is, elég a 160 amperos bőven.
Elöljáróban ne haragudj meg, de meg kell védenem ezt a kis gépet.Nem kell ilyen lassan vágni vele. Van egy ilyen gép is a cégnél, igaz gyári tehát hűtés nélküli onnan a vélemény. A sajátom egy kisebb Praktikeres sok éves már az is, de simán ráengedem a vasra vagy bármire és végzi a dolgát.
Egy kis szalagfűrész, ha már úgyis visszatérő téma mindig. Hétvégén sikerült a barátnőmmel átkötni a hűtőfolyadék szivattyút 3 fázisról egyre. Még így elég jó a folyadékszállítás. Lesz még rajta módosítás. Új bi-metal lap van rajta.
Nem véletlenül írják a 20A-es biztit, elég esélyes hogy nagyobb áramnál lecsapja.
Az alfaweldek jók. Jó a JASIC is (nagyon is) csak ez már eléggé régi széria, a hegesztéscentrumnál meg ott a lap alján hogy nincs az árban az ÁFA, tehát 60+ÁFA...úgy azért egy kicsit húzós. :-( (annyiért az alfaweldnél 200-as HF DC awi gépet kapsz TIG 200QT)
Szerintem maradj nyugodtan a 160-as alfánál. Kicsit visszapörgetsz láthatod hogy van aki hidraulikus fahasogatót épít vele :-) Szóval ház körüli munkára bőven megfelel
Lejjebb ajánlotta Atti_77 az Alfaweld gyártó 160 as inverterét. Most nézem a 200-as típust, és az lenne a kérdésem, hogy ahhoz 20A-es biztosítékot ír. Ha 16A es bizti van, akkor azt le fogja csapni, vagy csak ~200Amper nem fog bírni? (a bekapcsolási idő jobb, és azért gondolkozok egy nagyobban)
Megnézem, de akkor gondolom nyekk neki. Elég hangos is egyébként, lehet ez a baj, hogy már a szigetelés jött le a cuccról?? Köszönöm! Szét szedem, kitakarítom, aztán meglátjuk melegszik-e. :-)