Sajnos nem a neten, de nekem van egy füzetkém az aszalásról, ami főleg a történetét tárgyalja - bolhapiacon vettem, csak otthon jöttem rá, hogy nem ezt kerestem. Olyan, mintha valaki a szakdolgozatát adta volna ki. Szkennelném neked, de az elkövetkező hetekben nem tudom mikor leszek rá képes (irodai a szkenner, az iroda meg éppen költözik, minden dobozban van már...)
Tudnátok segíteni abban, hogy az aszalás történetére vonatkozóan hol találok anyagot a neten. Már nagyon sokat kerestem, de csak a jelenre vonatkozó dolgokat találok, nekem viszont olyan kellene, hog hogyan alakult ki, milyen eszközök voltak, hogyan fejlődtek az eszközök napjainkig.
Meglepő módon késsel!:) Úgy csináltam, hogy negyedeltem a birset, kivágtam a magház-részt, majd a negyedeket vékony cikkekre vágtam. Ennél még vékonyabbakat is csináltam, de az már túlságosan száraz lett az aszalás után.
Mo-on a BIO-minősítés azt jelenti, hogy teljesen vegyszermentes a gyümölcs, vagy azt, hogy csak biológiai permetszerrel lett kezelve?
Sajnos, kénytelenek vagyunk megbízni a boltosok állításában, hogy az bio gyümölcs, amire mondják. Más termékeknél rajta kell legyen a biokontroll kht. címkéje.
Szép lett az aszalt birsed, hogy bírtad ilyen vékony szeletekre vágni?
Kösz! Én is valami ilyesmire gondoltam. Otthon van egy fiatal birsalma fánk, amit nem permetezünk (tehát mondhatjuk rá, hogy bio!), de ha leszedjük róla azt a pár szem gyümölcsöt, ami megterem rajta, akkor felvágás után kiderül, hogy a gyümölcs fele szét van rohadva, pedig kívülről tök egészségesnek tűnik.
Hello! Második próbálkozásra nagyon finom lett az aszalt birsem, köszönöm a jótanácsokat! A szeletelt birset forró cukorszirupba raktam, és 2 napig áztattam benne. Utána kb. 4 óráig szárítottam az aszalógépben, közben 2-szer megforgattam a szeleteket és megcseréltem a tálcákat. Itt egy kép:
Szüleim családilag foglalkoznak gyümölcs termesztéssel, méghozzá nem is olyan kis mennyiségben (meggy, csersznye, kajszi; kb. 60 fa/fajta). Tavaly a cseresznyénél elcseszték az egyik permetezést (1 héttel később végezték, mint kellett volna), és az egész gyümölcs férges, eladhatatlan sz@r lett, ott rohadt meg a fán. (Ja, és ez csak 1 permetezés volt a háromból, amit muszáj elvégezetni, ha szeretné az ember, hogy egyáltalán eljusson a gyümölcs a szüretelhetőségig.)
Persze a vad-faják vegyszer nélkül is megteremnek (pl. otelló és izabella szőlő, cigánymeggy, vadkörte, faeper), de ezek a gyümölcsök csak kiskertekben vannak jelen, szóval kereskedelmi forgalomba nem nagyon kerülnek.
A birsről nincs tapasztalatom, de azt tudom, hogy az almafélék általában elég érzékenyek bizonyos kártevőkre, szóval nekem elég gyanús, hogy Bp-en valódi vegyszermentes bio-birset árulnak. (Bár nem tudom, hogy Mo-on a "bio" minősítés vegyszermentességet (is) jelent-e, mert pl. az USÁ-ban 1általán nem.)
Akkor nem hiszem, h. örülni fogsz a hrnek, hogy 600 Ft volt :((( a birsalma. A Múzeum körúti bioboltban. Érdemes körülnézni a piacokon. A birsalma nem szokott beteg lenni, úgyhogy nemigen permetezik, így, ha nem kifejezetten biót keresel, meg lehet venni a nénikéktől is. Amúgy mindig tartok tőlük, mert nem értenek a permetszerekhez.
Köszi! Ilyet már én is próbáltam csinálni, de ez nem ugyanaz, mint amit a HotDog-ra szórnak. Az teljesen száraz, ropogós, apró hagymadarabokból áll. Talán kipróbálom azt, hogy az általad leírt módszerrel megsütöm a hagyma-szeleteket, és utána beteszem az aszalóba, és teljesen kiszárítom, majd pedig mixerben kis kockákra őrlöm. Az lenne a cél, hogy szárítás után tárolható legyen.
ja, es amikor megsult papirtorlon le kell itatni az olajat. Az olaj forrosagat ki kell tapasztalni, mert ha nem eleg forro, akkor nem pirosra sul, hanem csak parolodik.
Nem szoktam hot-dogot venni, de a hagyma a mi kedvencunk is. Igy csinalom: A hagymat felkor alakura, aranylag vekonyra felvagom (hagyma felezve), egy talba sima lisztet teszek, majd a szalasra szetszedett hagymaszeleteket beleforgatom, ugy, hogy a hagyma minden oldalat liszt boritsa. Ezutan tesztaszuroben lerazogatom a feleslege lisztet, es nagyon forro bo olajban, hitelen pirosra sutom. Nagyon finom, ezt szoktam csinalni hagymas-rostelyoshoz, de mi annyira szeretjuk, hogy szinte mindig csinalok akkor, amikor olyan olajom van, amit mar nem tudok hasznalni semmire (2x sutottem mar benne). Ugyanis ezutan mar tenyleg csak kukazni lehet az olajat.
Köszi! Az újabb adag birset tegnap szeleteltem fel, és raktam bele forró cukorszirupba. Ma reggelre egész jó puha lett, úgyhogy lehet, hogy délután már aszalom is. (Hétvégére már kéne a csemege, úgyhogy nincs időm 1 hetet várni vele!:)) Jól értem, hogy a hosszabb ideig kandírozott gyümölcsöt nem is kell aszalni, hanem elég 1-2 órára beletenni a gépbe?
Te Budapesten vetted a birset? Megkérdezhetem, hogy hol és mennyiért? Szeretnék még vásárolni, de a Nagycsarnokban 500 Ft körül van kilója. Két hete néztem a ceglédi piacon, akkor 150-200 Ft-ért árulták a nénikék a kertben termett bio-birset. Szóval az 500-at egy kicsit (nagyon!!!) soknak tartom, viszont mostanában nem járok vidéken.
Szia, én is épp ma vettem birsalmát (biot). Lekvárt godoltam csinálni belőle, de most kedvet kaptam az aszalásához. Én mindenképp tovább kadíroznám, mert közben is puhul valamennyit. Az igazi kandírozás egy héten át tart, h. minden nap le kell forrázni a cukorsziruppal a gyümölcsöt. Hasoló keménységre a birs az éretlen Alexander körtéhez. Azt előbb kandíroztam, majd már csak megszárítottam a nedvességtől. Finom lett.
Sziasztok! Végig olvastam a topikot, és nagyon éhes lettem.:)
Én most próbálkozok aszalt birssel. A birset héjastul vékony cikkekre vágtam, és forró cukorszirupba áztattam. (A cukorszirupba tettem egy kis citromsavat is a barnulás elkerülése végett). 1 óra áztatás után lecsepegtettem a birs-szeleteket, és beletettem az aszalógépbe. A tálcákat kb. másfél óránként megcseréltem, és néha pihentettem is egy keveset. Délutántól este 11-ig ment a gép. a végeredmény nem lett rossz, de egy kicsit rágós. Kérdezném, hogy szerintetek az ilyen kemény húsú gyümölcsöknél érdemes-e hosszabb ideig áztatni aszalás előtt cukorszirupban? Ha tovább áztatom, akkor puhább lesz majd az aszalvány? Fontos-e a "pihentetés" aszalás közben? Mennyi időnként kapcsoljam ki a gépet, és milyen hosszú ideig pihenjen a gyümölcs, mielőtt újra bekapcsolom?
Másik téma: Van ez az amerikai HOT-DOG árus üzlethálózat. Azért szoktam néha hot-dogot venni tőlük, mert imádom azokat a ropogós, pirított hagymadarabokat, amivel megszórják a tetejét. Szerintetek ez hogyan készül? Szerintem nem csak pirítják, hanem szárítják is a hagymát, de nem tudom, hogy milyen sorrendben? Csinált már valaki ilyet?
Az aszalás, befőzés igazi nyugdíjasnak való elfoglaltság. A gépet állandóan őrizni kell, legalábbis az enyémet mindig nézegetni kell. Amikor vettem, nyár elején, nem is volt más lehetőség, csak ez, csak hallomásból tudom, h. van olyan is, amelyik pl. forgatja a tálcákat. Tehát egy nap közben elfoglalt nőnek eléggé nehéz, de sztem nagyon megéri. Sok benne az öröm is. Ami belefér, belefér. Talán lesz még a hét végén valahol lukullusz pari.
Tönkölykenyérhez nagyon megy az aszalt paradicsom, apróra kell vágni és a tésztába keverni. A most aszalt paradicsom, ami közönséges paradicsomból készült, nem lett olyan finom, mint a lukulluszból való, pedig már nem kapható lukullusz :(((
Most vettem közönséges paradicsomot, ami jó húsos (az a lényeg, h. viszonylag sok rostja legyen), éppen sózódik. Jó ízű paradicsom, majd beszámolok róla, h. milyen lett. Sajnos, nagyon fogy az aszalt paradicsom készlet, a héten 3x sütöttem vele kenyeret.