A Tuhu-OSM ellenségeskedés nem furakodott be sehova, mert nem is létezik. Térképszerkesztők, emberek vannak akik rajzolnak egyikre vagy másikra, vagy mindkettőre.
Van pár idétlen a tuhun akinek fixa ideája az ellenségkép-keresés, de ők nem a Tuhu és pláne nem az OSM.
De ártani rengeteget ártottak a két térképkészítő oldal együttműködésének.
Igaza van Joe-nak. Akkor lenne saját adatbázisod ha saját magad mérnéd fel újra, az aktuális állapotokat. Így csak másolgatsz mindenfélét össze-vissza. Se eleje, se vége, se füle, se farka, se koncepciója annak amit itt közzéteszel, de ha már beírogatod ne csodálkozz hogy ha valaki aki tényleg ért hozzá belekérdez. Miért? Mert esetleg már unja a sok zagyvaságot.
+ Opcionálisan bekapcsolható az OpenRailwayMap, így a Kéktúrák (és a Kéktúra filmek) útvonala már nem csak a turistaúthálózattal (TUHU, OSM) vethető össze, hanem a létező és megszűnt vasútvonalakkal is.
De még most sem árultad el, mi a terved, hogy miért jó az, ha még egyszer felépíted a tuhu, és MTSZ közös adatbázisát, mitől lesz az jobb, ha egy harmadik honlapon is szerepel, ehelyett írtál egy fél oldalt.
"Kellő időben mindenki megtudja, mire alapozva mit akarok"
Ja, szóval még nem jött el a kellő idő, és ezek a kis statisztikáid csak trailerek, hogy kedvet kapjunk moziba menni? Én írtam, hogy felőlem mindenki azt csinál szabadidejében, amit akar, de ha ezt nyilvános helyen közzéteszi, akkor azt nyilván azért teszi, hogy hozzászóljanak.
"Nagyon kérlek, ne fogalmazz úgy, hogy fals adatokat tartalmaz minden, ami az MTSZ honlapján megtalálható."
Én nem fogalmaztam úgy, hogy minden adat fals, ne is próbálj ilyet a számba adni.
Természetesen van koncepcióm, pontosan tudom, mit akarok, és azt is, hogy mit miért nem lehet jelenleg megvalósítani.
Azt is tapasztalom, hogy a TUHU-OSM ellenségeskedés mételyként befurakodott mindenhová.
Csak azt nem értem, mire alapozod az állításaidat?
Azért, mert szerinted nincs koncepció, miért gondolod, hogy "csak úgy" töltöm az időt.
Ennyire eszementnek gondolsz?
Ha így van, akkor miért foglalkozol a témával?
Írtam, akit érdekel elolvassa, akit nem átugorja.
Téged érdekelt, de Te másképp látod.
Én nem minősítettem a Te "munkásságodat", nem tudom, mi az alapja annak, hogy ennyire mamlasznak nézel?
Miért kellett volna az MTSZ-nek bármit is átadni?
Bárki nézheti a honlapot, feljegyzéseket készíthet, azzal tölti az idejét, amivel akarja.
Nincs a honlapon, hogy nem lehet nézni!?
Amúgy az útvonalak jó nagy százalékát ismerem, több ezer kilométert tettem meg évente, sok éven át.
Sok helyre elmegyek személyesen, a Sokórót kétszer is felkerestem.
Nagyon kérlek, ne fogalmazz úgy, hogy fals adatokat tartalmaz minden, ami az MTSZ honlapján megtalálható.
Honnan tudod, hogy fals?
Azért, mert nem tökéletes, és Te tudsz egyet, ami nem úgy van a valóságban, mint ahogy az MTSZ honlapján?
Biztos van több is.
És akkor mi van?
Lesz egy nullverziós táblázat, ha az MTSZ és az MGKE hozzájárul, publikálom. Ha nem járulnak hozzá, akkor marad a gépemben.
Mi itt a probléma?
Már az is engedély köteles lenne, hogy saját gépemen, saját időmet azzal töltöm, hogy egy táblázatba írom, hogy ettől-eddig van egy akármilyen jelzésű útvonal?
Ez vicc?
Vagy szándékosan froclizol?
Kellő időben mindenki megtudja, mire alapozva mit akarok?
"Mindkettő elavult és aktualizálatlan, a képen látható forrás jelzés nem tudom pontosan hol készült de nem tűnik nagyon öregnek, szóval az a S+ már lehet, hogy régen megszünt, átalakult."
Hát ez az... elavult, és aktualizálatlan adatbázis már van. Miért jó, ha lesz még egy, ugyanezekkel az adatokkal? Felőlem mindenki azzal üti el a felesleges idejét, amivel akarja, de akkor ne próbáljon túl messzemenő következtetéseket levonni, ha már a kiindulópontok is hamisak.
"Öt hónapot töltöttem eddig azzal, hogy összeraktam a 12.000 kilométert."
Tiszteletre méltó, ha valaki időt szán valamire, de nálad még a koncepciót sem látom át. Te felépíted újra a hibákkal terhelt MTSZ, és Tuhu adatbázist, hiszen arra alapozva készíted a tiédet. Tekintsünk el attól, hogy nem hiszem, hogy az MTSZ átadta volna neked felhasználásra az adatait, azt pedig kötve hiszem, hogy te magad lejártál volna öt hónap alatt 12000 kilométert, hiszen gyorslábú teljesítménytúrázóink is éves szinten csak a töredékére képesek. Szóval felépítesz egy adatbázist lemásolva a tuhuét, és az MTSZ-ét, ami már kiindulás szinten fals adatokat tartalmaz, majd erre alapozva akarsz... mit is?
Ez tipikusan az az eset amikor mndkettőtöknek igaza lehet. Béke legyen veletek :-)
A kezemben lévő 2000-es Cartographiás térképen a sárga kör (forrás) jelzés csak Bakonybél felől vezet a forrásig. Létezik a sárga + is ettől kissé É-ra. ( Nem ott megy ahol most a tuhun!)
A tuhun a kérdéses szakasz 2007 januárban lett berajzolva, az MTSZ nyilvántartásba innen vagy a régi Cartographiáról kerülhetett át 2010 nyarán.
A forrás hivatkozás: Bakony turistakalauz 1:40000, Cartographia 2008. Ilyenem nincs.
Mindkettő elavult és aktualizálatlan, a képen látható forrás jelzés nem tudom pontosan hol készült de nem tűnik nagyon öregnek, szóval az a S+ már lehet, hogy régen megszünt, átalakult.
Ja, hogy te az MTSZ honlapját használod fel az adatbázisod építésére? Akkor azért azt kezeld óvatosan, mert mint a példámban is mutattam, hogy akármit is ír az MTSZ honlapja, akármi is van a tuhun, a valóságban az Árpád-kút, és az aszfaltos út között nincsen sárga kereszt jelzés, és a Bányász-kút környékén sem láttam még. Nem láttam tehát sem élőben, sem a 2010-es Szarvas-Faragó-féle térképen, sem 2013-as Cartographiás térképen. Szóval nem lehet, hogy te mindenféle fals adatokból próbálsz dolgozni?
Viszont láttam ilyen jelzést, az említett térképekkel egybecsengően:
A tudható azt jelenti, hogy csak meg kell számolni.
Ami az általam "összerakott" táblázatban szerepel (közel 1.000 útvonal), az megtalálható a TUHU adatbázisában, hisz távolság és szint adat máshol nincs.
Én nem ezért készítem a nyilvántartást, de gyakran előfordul, hogy megnézem, mi az állapot az OSM adatbázisában.
Pl. a Sokoró igen hiányos.
A Kisalföldi Piros jónak tűnik, de a S- gyakorlatilag nem létezik.
Az alábbi mondatban a forrás arra utal, hogy nem találtam olyan dokumentumot a neten, mely azt tartalmazná, hogy van jelzett út ott, ahol az OSM adatbázisában van.
"A korrektség kedvéért írom, van olyan is, amelyik csak az OSM térképén van, de ennek nincs máshol forrása."
Ezt a mondatot nem lehet úgy érteni, hogy én azzal vádolom az OSM-et hogy "csak úgy" rajzol.
Olvastam sokat, sőt András meg is mutatta, az OSM inputja lehet a műholdfelvétel is, egy útvonalat be lehet rajzolni trekk nélkül is.
Azt is mondta András, és én ezt el is hiszem, hogy turistautat nem rajzol senki trekk nélkül.
Mivel azt kellett írnom, ami a tény, nevezetesen azt, hogy nagyon sok útvonal nincs az OSM adatbázisában, gondoltam,úgy korrekt, ha azt is megemlítem, hogy van olyan útvonal, mely még nincs a TUHU adatbázisában.
Nem sok, de van.
Egy példa nem bizonyíték, nekem 950 példa van a "birtokomban", és pontosan tudható, hány útvonal van itt, hány ott.
Minden "vonal", mely a TUHU adatbázisában végső soron az útvonalat "alkotja", azonos tulajdonságú, jelen esetben S+.
Kínosan ügyeltem arra, hogy ne legyen "hiányos" útvonal.
Kaptam jogosultságot, nem kérkedés, de igen sokszor kellett javítanom.
Ez az útvonal is hiányos volt.
Ami a "végpontokat" illeti, ott POI-k vannak, ha van buszmegálló, vagy egyedi névvel rendelkező POIm akkor az, ha nincs, akkor egy turistaút-csomópont típusú POI van, ebből több százra volt szükség.
A példában is egy POI a határ, hisz az alábbi PONT-tól egyértelmű az útvonal
"A korrektség kedvéért írom, van olyan is, amelyik csak az OSM térképén van, de ennek nincs máshol forrása."
Furcsa fogalmaid vannak a korrektségről, hogy azzal vádolod az osm-et, hogy források nélkül dolgozik.
Mert én például tudok fényképes bizonyítékot arra, hogy a bakonybéli Árpád-kúthoz milyen túrajelzés vezet a feltáróúttól, de az még véletlenül sem a tuhun szereplő sárga kereszt: http://www.turistautak.hu/poi.php?id=16914
ha jól értem ez egy olyan összefüggő jelzést jelent, ami egyik végétől a másikig folytonosan az adatbázisban van és a végpontok valamiképp egy POI-val definiáltak?
Tavaly tavasszal kezdtem újra, de aztán jött a térdműtétem, majd szeptemberben a kisebbik gyereké. Mivel újév előtt Zalakaroson voltunk, sikerült a családot erre a könnyű túrára rávenni. Amúgy nekem bejön, főleg, hogy 2013 nyarán bringával már többször megtettem, most pedig téli viszonyok között, itt ugyanis volt néhány centi hó, és gyalog hivatalosan is, láthattam ezt a szakaszt.
Röviden: nekem az jött le, hogy a természetvédelmi területek és az építési övezetek nem eléggé átgondolt kialakítása, valamint a földhivatali telekhatároknak a valóságtól való eltérése miatt a Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomásának és a Nagy-rétnek bármilyen modernizációja, fejlesztése rendkívüli nehézségekbe ütközik.