Keresés

Részletes keresés

berci222 Creative Commons License 2009.11.04 0 0 95731

 

A jelenlegi (tobb szaz eve mukodo) gazdasagi rendszer alapveto problemait soha nem oldottak meg, csak mindig a jovobe toltak.

 

Igy van. Ennek ellenere 300 evet mar megelt, vagy 10-20-szor eleg komolyan atalakult, rengeteg format öltött, .... es eleg komoly batorsag kijelenteni, hogy az ut vegere erkezett. Plane akkor, amikor olyan gazdasagi potencialra tett szert, amely korabban elkepzelhetetlen volt.

 

Nem tudom, hogy volt-e ilyen kor, de azt tudom, hogy volt aki errol konyvet is irt.

 

Nem arrol van szo, hogy irtak-e rola könyvet. En pl. szemelyesen meg voltam gyözödve rola, hogy, ha egy rendszer keptelen müködö gazdasagot letrehozni, elöbb-utobb elbukik. Es igy is lett.

 

Arrol volt szo, hogy hogyan ereztek volna egy betokosodott szekta tagjai, akik beleörülnek a SZU szetrothadasaba es annak következmenyeibe. Nem hinnem, hogy lett volna egyetlen nyugodt ejszakajuk is.

 

Különben meg tudnad fogalmazni, hogy mit tolt pl. Nemetorszag 1945-ben a jövöbe? Erdekelne.

 

Abban viszont alighanem sok igazsag van, hogy evszazadok vagy evezredek ota szinte minden generacio ugy erzi, hogy o lesz az utolso. Ilyen az emberi termeszet.

 

Lehet, hogy igy ereztek, de a letünt evszazadok, evezredek nem mutatnak peldat a most alakulo közeljövöre. A mult ugyanis (talan a legutobbi evszazad kivetelevel) teljesen statikusan telt el. hasonlo termelöeszközök, hasonlo gepek, kb. hasonlo megtermelt ertek, ...

Mar annyiszor elragoztuk, hogy exponencialis fejlödes eseten (es ennek a kritikus felfuto szakaszaba ippeg most jutottunk) a mult alapvetö összefüggesei felrevezetöek. A mult rossz tanacsado. Vagy, te hogyan vezeted le pl. a közepkori Europa törtenelmeböl azt, hogy Europaban az utolso 60 evben nem volt haboru (tekintsünk el nagyvonaluan a szerbektöl)?

 

Előzmény: Törölt nick (95723)
GPS Creative Commons License 2009.11.04 0 0 95729

"....de 6.9 milliard embernek nem jut eleg loßar."

Hát én is furt azt ugatom, hogy 6,5 milliárdnak nem jut sem elég "borsszem"...és sem elég "ökröcske". Pláne kettő nem jut fejenként.

De mindig lehurrognak.
.
Előzmény: berci222 (95725)
Levendula68 Creative Commons License 2009.11.04 0 0 95728
"A jelenlegi sürüseggel (6.9 milliard fejeböl kinezegetö ember) nincs mas lehetöseg, mint egyre ujabb es hatekonyabb modszerekkel termelni, ..." Ja, és meddig??? Minden összeomlott társadalomnál kimutatható az, hogy felélte a saját erőforrásait.

Aki ilyet ir, az 1 )nem látja az egyre intenzivebb termelés ökológiai hatásait és korlátait, 2) sem pedig a világ állapotát, az összeomlásban lévő ökológiai rendszereket, a klimaválságot, stb. Tényleg ajánlom neked Diamond Összeomlását, nagyon érdekes; én pl. eddig nem tudtam, milyen szinten fenntarthatatlan az ausztrál mezőgazdaság pl., hogy csak egy példát mondjak, (de ő számos egyéb országot is jellemez részletesen.)

A népességcsökkentés lenne most az egyedüli lehetőség - dehát erről beszéltünk már korábban. Mivel ezt sehol sem próbálják megtenni Kinát kivéve, számomra az az érthetetlen ,hogy hiheti azt valaki tényleg, hogy ez a pusztitás örökké fog tartani.
Ezt te sem hiheted komolyan!
Előzmény: berci222 (95725)
berci222 Creative Commons License 2009.11.04 0 0 95726

 

Te talan nem emlexel ra (en viszont igen), hogy a "Unabomber´s Manifesto"-t, illetve Ted Kaczinskyt en ismertettem + veled (ugy ket evvel ezelött). Tehat regebben ismerem, mint te.

 

Előzmény: Törölt nick (95724)
berci222 Creative Commons License 2009.11.04 0 0 95725

 

A technologiai fejlödes nem mitosz, hanem sokkal hatekonyabb termelöerö, mint pl. az itt istenne avatott energiamitosz (ami nyilvan fontos, de csak egy faktor). A jelenlegi sürüseggel (6.9 milliard fejeböl kinezegetö ember) nincs mas lehetöseg, mint egyre ujabb es hatekonyabb modszerekkel termelni, ...

De ennek reszletezesehez sokkal jobban kellene ismerni a technologia valos fejlödeset, lehetösegeit (a hatranyaival együtt).

Evvan. Illetve van meg a najcki fele loßartalicskazas, de 6.9 milliard embernek nem jut eleg loßar.

 

Előzmény: Levendula68 (95722)
Levendula68 Creative Commons License 2009.11.04 0 0 95722
Rólad mindig az jut eszembe, amit John Michael Greer ir az ún. haladásmitosz-hivőkről, nájcki pedig az ellenpólus :

".A haladásban hívők rendíthetetlenül hiszik, hogy az emberi találékonyságnak köszönhetően a haladás valahogyan tovább folytatódik és egy, a maitól még fejlettebb társadalomhoz vezet. Az apokalipszisban hívők azt hajtogatják, hogy a gyorsuló hanyatlás valamilyen katasztrófát eredményez és tömeges pusztulást és Mad Max -féle jövőt hoz. Az ipartalanodott jövő földműves kultúráihoz vezető lassú hanyatlás koncepciója mindkettőt irritálja. Tapasztalatom szerint mindkét oldal sok hívőjének szó szerint nem fér a fejébe egy harmadik alternatíva.

Az ilyen fajta szemellenzők rejtett mítoszok jelenlétére utalnak. Manapság sokan gondolják, hogy csak primitív emberek hisznek mítoszokban, de a mítoszok minden társadalom gondolkodását uralják, a miénket is beleértve. Egy mítosz olyan történet, amely értelmet ad a világnak. A legtöbb ősi kultúra a vallásból vette mítoszait; a legtöbb modern társadalom a tudományból, vagy politikai ideológiából veszi a sajátjait. Két versengő történet adja a modern társadalomnak a legnépszerűbb mítoszait. Mindkettőt ismered.

Az elsőt a haladásmítosznak nevezzük. E történet szerint az egész emberi történelem a haladás drámája. A haladásmítosz szerint az emberek a primitív tudatlanság és vadság állapotából fokozatosan lépkedtek fel a civilizáció létráján. A nemzedékek során összegyújtött tudás tette lehetővé minden kultúra számára, hogy tovább haladjon, mint elődei. A modern időkben a haladás túlhajszolttá vált és ma is túlhajszolt. Az emberi lét célja, hogy biztosítsa e felfelé haladást, aminek köszönhetően utódaink egyszer majd elérhetik a csillagokat.

A másodikat a szeparatista mítosznak nevezik. E történet szerint az egész emberi történelem egy tragikus zsákutca. Egykor az emberek harmóniában éltek a világgal, egymással és önmagukkal, de azok az idők végetértek és a dolgok azóta csak hanyatlanak. A pöffeszkedő bürokraták által kormányzott nagyvárosok, melyek lakói egy kizárólag materiális lét kedvéért elhagyták a spirituális értékeket, olyan pontot jeleznek, ahonnan nincs visszaút. Valamikor nemsokára az egész roskatag rendszer összeomlik, elsöpri egy hirtelen válság és számtalan ember elpusztul. Csak azok menekülnek meg, akik elhagyják a korrupt és halálraítélt társadalmat, hogy egy jobb világot építsenek.

Mindkét történet egy változata az apokalipszis jóval régebbi vallási mítoszának, amely tartalmazza, hogy hatalmas katasztrófák után az üdvösség ezer éve következik a kiválasztottak számára. Philip Lamy szociológus mutatott rá “A millennium-mánia” c. könyvében (1996), hogy a legtöbb ember, beleértve a keresztények többségét, ma az apokalipszismítosz “töredékes“ változatát vallja, amely a régebbi mítosz összetettségéből kiragadott egyetlen motívumra koncentrál. A haladásmítosz és a szeparatista mítosz jó példák erre, az előző a jövőbeli üdvösség reményét, az utóbbi a fenyegető katasztrófát hangsúlyozza.

E nézetek mitikus természete tisztán megmutatkozik, amikor bármelyiküket szembesítjük a történelemmel. A haladás hívői azt hajtogatják, hogy az emberi történelem csupa haladásból áll, de egyetlen pillantás a múltba a velejéig megcáfolja ezt a kényelmes hitet. A mezőgazdaság kezdete és az ipari kor között az emberi élet keveset változott; mindent figyelembe véve, egy paraszt élete a fáraók Egyiptomában nem sokban különbözött egy parasztétól a tizenhetedik századi Franciaországban (még Napkirálya is volt mindkettőnek). A modellt csak az iparosítás törte meg a földben elraktározott energia megcsapolásával, elindítva két évszázad kirobbanó növekedését.

A fosszilis energiahordozókat mechanikai energiává alakító módszer kivételével minden, ami az ipari társadalomhoz szükséges, jóval az ipari forradalom előtt létezett. Megújuló energiaforrások? A szélenergia, a vizienergia, és a biomassza mind széles körben használatban voltak a preindusztriális múltban. Tudományos ismeretek? A mechanika törvényeit az ősidőkben felismerték és egy görög tudós még a gőzturbinát is felfedezte Krisztus születése előtt; de fosszilis energiahordozók nélkül ez egy haszontalan érdekesség volt. Emberi ügyesség és leleményesség? A múlt emberei ugyanolyan ügyesek és leleményesek voltak, mint mi vagyunk. Az egyetlen döntő különbséget az ősi kultúrák és a modern ipari társadalom között a fosszilis energiahordozók jelentik. Amint a fosszilis energiahordozók kifogynak és a velük való visszaélés ökológiai következményei a fejünkre szállnak, ez a különbség elmúlik. Ami azokat illeti, akik egyszerűen csak azt hajtogatják, hogy “nem mehetünk visszafelé”, ezt könnyű mondani, de többé nincsenek erőforrásaink ahhoz, hogy előre menjünk és nemsokára még a helybenmaradásra sem leszünk képesek. Milyen egyéb utirányt tudnak ők elképzelni? "

(ezt az ő honlapjáról másoltam be. )
Előzmény: berci222 (95720)
berci222 Creative Commons License 2009.11.04 0 0 95721

 

Ehhez csak annyit lehet hozzafüzni, hogy a rinyalas, remeges, zizeges, bepanikolas, beßaras, vilagvegelatas,  ... teljesen ertelmetlen (es kontraproduktiv is). Senkinek nem hasznal. A bepanikolonak a legkevesbe.

 

Ha egy bokszolo ugy megy a ringbe, hogy itt is megüthetnek, ott is eltalalhatnak, ezt sem tudom majd kivedeni, tul sok a 3 perc, sok a 10 menet, ... akkor jobb, ha otthon marad es nem foglalkozik box-szal. Talan pl. henteskent boldogabb lesz.

 

Előzmény: leveste (95718)
berci222 Creative Commons License 2009.11.04 0 0 95720

 

Nem lehet ez a egész változás előtt állás egy délibáb amit minden korszakban átélnek az emberek és csak magukat hülyítik, miközben észre sem veszik jobb az életük mint tegnap?

De. Ez van. Meg idöhhiany.

Ezert az emberek a "haranggörbe" szerinti alakulo informaciospektrumot csupan nagyon szelektiven erzekelik. Mindenki csak egy palcikányit tart belöle fontosnak (de azt nagyon). Mivel az internet kivaloan tamogatja a szelektiv gondolkodast, csölatast, ezert egyre inkabb igazolva erzik magukat.

 

A problemak mindig is megoldhatatlannak tüntek. Egeszen addig, amig hirtelen meg nem oldodtak. A fejlödes a nehezsegek athidalasa. Ahol nincs akadaly, ott lehet haladni. Csak a csomoknal kell küszködni, kerülgetni, ... esetleg atvagni.

 

Kepzeld el, hogy mi lett volna a 70-es evekben, ha egy zart kör a SZU közelgö összeomlasarol es annak pl. europai következmenyeiröl filozofalt volna unos-untalan. Minimum a gyors megbolondulas, örület garantalva lett volna. :-))

 

(Hasonlo fejlödest mutat fel itt es ebben a topikban a najcki :)

 

Előzmény: Törölt nick (95715)
leveste Creative Commons License 2009.11.04 0 0 95718

Simán lehet, hogy az emberi természet ilyen! Lehet, hogy a génjeinkbe van kódolva, és adott életkornál előjön. Olyasmi lehet ez, mint terhes nőknél a "fészekrakási" láz.

Az más kérdés, hogy van-e hozzá fenyegető rémkép?

Van akinél a Peak-Oil, van akinél a "zs " faktor, megint mások a malactrüsszögésre szavaznak.

Aztán meg vannak a kasztráltak, akiknél nem indultak be ezek a "hormonális" dolgok.  Szerintük minden jól megy, és jól lehurrogják az aggodalmaskodókat.

De kinek lesz igaza?

Na igen...

 

Előzmény: Törölt nick (95715)
GPS Creative Commons License 2009.11.04 0 0 95717

Nézd: Kelet-Európa soha - de soha - nem volt az a hely, ahol valaha is, az egész történelme során, az emberek többsége valaha is azt mondhatta volna, hogy:

"Fasza kis, hely ez, soha rosszabbat ennél. Tisztességes, biztonságos megélhetésünk van és a jövő is egyre biztatóbb a gyerekeink számára.
Jól érezzük itt magunkat a bőrünkben, és ezen ne akarjon senki változtatni, mert azt szeretnénk, ha ez nagyon sokáig így is maradna, ahogy most van"


- Volt egyetlen olyan nap is a történelemben, amikor a térség lakóinak a többsége ezt így elmondhatta volna ? Soha !

- Volt egyetlen olyan nap is (mindegy melyik korszakban) - amikor az emberek ne kivántak volna valamilyen "változást" ? Melyik volt az a nap?

És ezekután van pofája még bárkinek is olyan "újdonsággal" előállni, hogy márpedig ők VÁLTOZÁST akarnak?

Sőt: még ez se lenne akkora baj, ha meg tudnák mondani azt is, hogy "változást...de mire?"
Mert az sovány vígasz, hogy "előbb ezt a szemetet takarítsuk el, aztán meglátjuk mi lesz".

Persze-persze. Majd ideborítják nekünk helyette az ő szemetjüket. Csakhogy ők úgy gondolják, hogy azt a szemetet majd nem lehet ilyen könnyen eltakarítani - mert arra ők vasököllel, fegyverrel és ha kell vér árán fognak vigyázni. Gondolják, legalábbis.
.
Előzmény: Törölt nick (95715)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.11.04 0 0 95716
A kapitalizmusban sikerult privatizalni a cenzurat is. Allami helyett ez is vallalati.
krezidiesel Creative Commons License 2009.11.04 0 0 95714

 Megint új nick?

Vazze!

Mikor unod meg, hogy széllel szembe pisálj...??

:-))

Van ennek értelme?

Előzmény: Törölt nick (95703)
dajtás Creative Commons License 2009.11.04 0 0 95713
Ha nem titok hány tonna fémólmot sikerült eddig összehozni? Jövőben érdekelne egy kisebb tétel 1mm-re hengerelt formában. Nem hagy nyugodni a házibarkács több 100Ah cellák készítése...
Előzmény: Törölt nick (95712)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.03 0 0 95712
Ezt látom rajta, minden kitiltástól újabb szarvai nőnek... ((((-: le se írom mit nem forgat a fejében.. (-: tényleg veszélyesé válhat, ismerem, ha egy lépést megtesz... aztán nincs megállás... )-: még szerencse, hogy van amúgy mivel foglalkozzon... most is megy megkapargatni valami elektródákat...
Előzmény: dajtás (95710)
berci222 Creative Commons License 2009.11.03 0 0 95711

 

Mert láttam már t.héta, t.h.éta,stb,stb Ennyire moderálják a te virtuális énedet?

 

Nem moderaljak! Zsigerelik.

 

Előzmény: dajtás (95706)
dajtás Creative Commons License 2009.11.03 0 0 95710
Nem veszélyes ez senkire és semmire(szerintem). Ne vedd sértésnek, de kell egy "bolond" aki ki meri, és ki is mondja a kényes dolgokat. Neked még imponál is a sok kitiltás, szerintem élvezed a magad módján :)
Előzmény: Törölt nick (95709)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.03 0 0 95709

Igen, monda az illető, hogy már csak úgy tudott regisztrálni, ha kikapcsolja a modemet. Na de szerintem a thétának még rengeteg változata van, kötőjel, vessző, stb... hülye az az ember, na de jó lesz gumicsontnak ezeknek, had rágódjanak rajta.

Egyébként hogyan látod? Ha jól értem olvastál egy pár hozzászólását. Tényleg annyira veszélyes valamire? De mire? Kire? A fórumot nem rombolja az biztos, mi többet rombolunk ezzel, hogy itt erről beszélgetünk ebben a topicban. Az origón is pont ilyen stílusban szól hozzá, mégse foglalkozik vele a fene se.

Előzmény: dajtás (95708)
dajtás Creative Commons License 2009.11.03 0 0 95708
Ezek szerint elfogyott a muníció a t.h.é.t.a alól (megint új neved van), be kell vezetned az új karaktereket :) ...

Pár ötlet: t(-)h(-)é(-)t(-)a ; t(*)h(*)é(*)t(*)a ; t(+)h(+)é(+)t(+)a ,stb,stb
Variálni is lehet pl: t-h.é-t.a
Lehetőségek végtelenek! :)

Ha ez igaz, akkor nagyon elszállt a modi, pár hűséges "spiclivel" egyetemben... Következő lépés az ip tiltás lesz, erre a fiad ad majd megoldást. Ahogy levettem torrent servert üzemeltet a lakásban,tudja mit kell csinálni :)
Előzmény: Törölt nick (95707)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.03 0 0 95707

Legutóbb pl tegnap tiltottak ki egy théta szerű nicket a Páva Államosít című topicból, pedig semmi mást nem csinált, csak következetesen forszírozta, hogy mennyi hitelt vett fel a pécsi vízmű amíg a multinacionális befektető irányítota. ... ja.. az ma volt! Tegnap tényleg elszemtelenedett, mert a hülyeségre hülyeségekkel kezdett válaszolni és vastagon szedett betűvel.... majd elszóltam magam... biztatta a pécsi polgármestert. (((-:

Egyébként az egy érdekes topic, nagyon emlékeztet az anno kisz gyűlésekre szervezett vita fórumokra, valószínűleg egy moderátor ír benne és a kellemetlen ellenvéleményeket kitörli, nickestül mindenestül.

Aztánvolt olyan húzása, hogy az Elhunyt Fekete János topicba beírta, hogy hát Izland is jól eadósodott az elhunyt nélkül is, meg usa is, szovjet megszállás nélkül is... 15 percen belül, se nick se hsz... (((((-: A hülye szeintem kezdi elbízni magát, hogy ennyire félnek tőle. ((-:

Az origón is van egyébként egy théta, évek óta, minden pont meg miegymás nélkül.

Előzmény: dajtás (95706)
dajtás Creative Commons License 2009.11.03 0 0 95706
Egy dolgot árulj már el théta. Ez a sok pont ide pont oda a nevedben azt jelenti, hogy kezd elfogyni a variációs lehetőség pontokban? Mert láttam már t.héta, t.h.éta,stb,stb
Ennyire moderálják a te virtuális énedet?
Előzmény: Törölt nick (95701)
Niceee King Doom Creative Commons License 2009.11.03 0 0 95705
Váljon minden arannyá, amihez hozzányúlsz!
Előzmény: ayantaqe (95704)
ayantaqe Creative Commons License 2009.11.03 0 0 95704
bearanyoztad a napom! :)))
Előzmény: Niceee King Doom (95630)
wulfin Creative Commons License 2009.11.03 0 0 95702
Scientific American-ban nagy cikk foglalkozik azzal hogy lehet 20-30 ev alatt 100% megujulora atalni. Nyersanyag szukseglettel es rendeklezesre allassal is foglakoznak vegre.
Fulika Creative Commons License 2009.11.03 0 0 95700
"torzult lelkivilág", "veszett kutyák"...
Hogy thetai legyek, én pont fordítva gondolom. ;)
Előzmény: Törölt nick (95697)
JAMIE21 Creative Commons License 2009.11.03 0 0 95699
Némi féloff:
http://www.indavideo.hu/video/Energia_-_ingyen
berci222 Creative Commons License 2009.11.03 0 0 95698

 

Hat ez nagyonis magyaros. Fö a rugalmassag. :-(((

 

A XIII. kerületi Hun utcában október végén átadták az első olyan hőszivattyút, amely egy panelház fűtését és melegvíz-ellátását biztosítja. Az éves költségek 32 százalékkal csökkennek, 1 GJ hő bruttó költsége az eddigi 7050 forint helyett 4800 forint lesz.

Dr. Tóth József XIII. kerületi polgármester és Szanyi Tibor országgyűlési képviselő október 30-án adta át szimbolikusan a Hun utca 1-15. társasház hőszivattyúját, amely nyáron kezdte el részleges működését, de októbertől már a fűtést is biztosítja. A szükséges hatósági engedélyek beszerzése csaknem 2 évet vett igénybe és a hőszivattyú alkalmazásához több jogszabályt is módosítani kellett.

 

http://www.mno.hu/portal/673923

 

hubab Creative Commons License 2009.11.03 0 0 95696
Hát ez sertésinfluenza "Свиной грипп", tüdőpestisről pedig van szó, ez a "легочная чума". Igaz, vagy relációban állnak, sőt ismeretlen fertőzés lehetőségét is hozzáteszi, a cikk szerint akkut légzőszervi megbetegedésekről van szó.
Előzmény: Törölt nick (95667)
Levendula68 Creative Commons License 2009.11.03 0 0 95695
http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=425615&place=

"A magyar tulajdonban lévő ELMIB Csoport 2010 és 2012 között tervezi felépíteni salgótarjáni bioerőművét, amely az energetikai társaság közleménye szerint 2012 végétől 3800 háztartás és 700 intézmény számára biztosít majd a jelenleginél mintegy 10 százalékkal olcsóbb távfűtést, valamint húszezer háztartás számára elegendő villamos áramot. Ez a salgótarjáni távfűtés hőigényének több, mint felét jelentené, a villamosáram-termelés pedig a teljes városi igényt fedezné...

... A társaság egyébként az elmúlt hónapokban helyezte üzembe dömsödi biogáz erőművét, amely a környéken keletkező mezőgazdasági hulladékot hasznosítja. "
Jalso Creative Commons License 2009.11.03 0 0 95693
nemreg volt szo az osztrak nyugdijakrol...

Ausztria összeroskadhat nyugdíjainak terhei alatt

Meddig tarthat ez az aranyélet? 2008-ban a 8,3 millió lakosú Ausztriában már 1,85 millió volt a nyugdíjasok száma - 2,2 millió a rokkantsági nyugdíjasokkal és más hasonló kedvezményesekkel együtt. Húsz éven belül számuk elérheti a 3 milliót, a lakosság több mint egyharmadát. Bernd Marin, a Bécsben működő közép-európai szociálpolitikai kutatóközpont igazgatója a Le Monde-nak nyilatkozva ezt valóságos „rémálomnak" nevezi: „A gondoskodó állam értelmetlenség, ha egyetlen nemzedék magával viszi a sírba."
GPS Creative Commons License 2009.11.03 0 0 95692

"....Hát kölcsön a zs-tól."

...mint "szokás szerint", mi?
.
Előzmény: Törölt nick (95690)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!