Keresés

Részletes keresés

Gergo73 Creative Commons License 2007.04.03 0 0 235
1. Mi az, hogy "dinamikus" törvény? Egyszer ilyen, másszor olyan? Akkor mitől törvény?

2. Mi az, hogy "kitüntetett" Minkowski-tér? Egy van belőle (számnégyesek halmaza a Minkowski-metrikával) és nincs benne háttérsugárzás (Minkowski idejében nem is tudtak ilyen sugárzásról). Ezzel az erővel azt is posztulálhatnád, hogy a fénysugarak az Univerzum nevű térben haladnak, amiben van egy Föld nevű szép kék bolygó...

3. Én csak azért írtam neked, hogy világossá tegyem, amit hipotézisnek jelöltél meg Einstein cikkéből, az nem hipotézis volt, hanem csak rávezetés a hipotézisekre. Te olyan hipotézisekkel dolgozol, ami neked tetszik; de ez a szabadsága másnak is megvan. Pl. egy részecskefizikusnak joga van azzal a feltevéssel élnie a számításai közben, hogy gravitáció nem létezik. Még akkor is, ha nagyon is tapasztalja a gravitációt, még a számításai közben is.
Előzmény: iszugyi (234)
iszugyi Creative Commons License 2007.04.03 0 0 234
"1. Die Gesetze, nach denen sich die Zustände der physikalischen Systeme ändern, sind unabhängig davon, auf welches von zwei relativ zueinander in gleichförmiger Translationsbewegung befindlichen Koordinatensystemen diese Zustandsänderungen bezogen werden."

Die Gesetze, nach denen sich die Zustände der phyikalischen Systeme ändern, sind dynamische Gesetze, beschreibbar im Minkowski-Raum.

"2. Jeder Lichtstrahl bewegt sich im "ruhenden" Koorinatensystem mit der bestimmten Geschwindigkeit V, unabhängig davon, ob dieser Lichtstrahl von einem ruhenden oder bewegten Körper emittiert ist. Hierbei ist Geschwindigkeit = Lichtweg/Zeitdauer, wobei "Zeitdauer" im Sinne der Definition des § 1 aufzufassen ist."

Jeder Lichtstrahl bewegt sich in einem ausgezeichneten Minkowski-Raum (wo die kosmische Hintergrundstrahlung isotrop ist) mit der Geschwindigkeit c, unabhängig davon, ob dieser Lichtstrahl von einem ruhenden oder bewegten Körper emmitiert ist.
Előzmény: Gergo73 (230)
Gergo73 Creative Commons License 2007.04.03 0 0 233

Az idődilatációnak a mozgó fényórával való magyarázata (átlós cikkcakk mozgás a nyugvó rendszerből nézve) elég régi. Nem tudom, ki találta ki, de Feynman a könyvében (Lectures on Physics, Volume 1) már így magyarázza. Az gyakori a történelemben, hogy egy levezetés idővel letisztul, egyszerűsödik. Mondok erre egy példát alább.

Sylvester 1893-ban közölt egy sejtést, ami elolvasható itt. A sejtést az 1930-as évek végén bizonyította Gallai Tibor bonyolult és hosszadalmas úton (ezért az eredmény hivatalos neve ma Sylvester-Gallai tétel). Az 1940-es években egyszerűbb és rövidebb bizonyítások születtek (Melchior, Grünwald), de ezek még mindig több oldalt tettek ki. Végül Kelly adott egy néhány soros bizonyítást, ami szájhagyomány útján terjedt, elolvasható itt.

Előzmény: Gézoo (232)
Gézoo Creative Commons License 2007.04.03 0 0 232

Igaz, de megpróbálom Einsteinnél  egyszerűbben érthetőbben megfogalmazni..

Bár egy anekdóta szerint éppen Ő mondta, hogy:

"Nem az az igazi tudós, aki az akadémikusoknak el tudja magyarázni, hanem az, aki ugyanezt a halaskofával is megérteti."

Előzmény: Gergo73 (231)
Gergo73 Creative Commons License 2007.04.03 0 0 231
a külső megfigyelő pedig az átfogó mentén haladót..

Pontosan. Einstein okfejtése az idődilatációra ennél bonyolultabb volt emlékeim szerint (már nagyon rég olvastam részletesen).
Előzmény: Gézoo (229)
Gergo73 Creative Commons License 2007.04.03 0 0 230

'.. die mißlungenen Versuche eine Bewegung der Erde relativ zum 'Lichtmedium" zu konstatieren'

Ez nem egy hipotézis, hanem motíváció a hipotézisek bevezetésére. Einstein két fő hipotézist (nála: Prinzip) alkalmazott (és hallgatólagosan még néhányat, mint pl. hogy a fénysugarak pályái egy euklideszi geometria egyeneseit alkotják). Idézek az eredeti cikkből.

<< Die folgenden Überlegungen stützen sich auf das Relativitätsprinzip und auf das Prinzip der Konstanz der Lichtgeschwindigkeit, welche beiden Prinzipien wir folgendermaßen definieren.

1. Die Gesetze, nach denen sich die Zustände der physikalischen Systeme ändern, sind unabhängig davon, auf welches von zwei relativ zueinander in gleichförmiger Translationsbewegung befindlichen Koordinatensystemen diese Zustandsänderungen bezogen werden.

2. Jeder Lichtstrahl bewegt sich im "ruhenden" Koorinatensystem mit der bestimmten Geschwindigkeit V, unabhängig davon, ob dieser Lichtstrahl von einem ruhenden oder bewegten Körper emittiert ist. Hierbei ist Geschwindigkeit = Lichtweg/Zeitdauer, wobei "Zeitdauer" im Sinne der Definition des § 1 aufzufassen ist. >>

A 'Dynamik des (langsam beschleunigten) Elektron'-nál, mint Einstein is mondja, egy közelítés alkalmaztatott.

Nem tudom, mire utalsz itt, de ez a rész független a Lorentz-trafó levezetéséről (pl. ez a rész tömegről és energiáról beszél, amikor a Lorentz-trafó csak térbeli és időbeli távolságokról szól).

A Lorentz-trafó egyébként cseppet sem idejét múlt, mint ahogy Einstein relativitáselméletei sem idejét múltak, mi több, még a newtoni fizika sem idejét múlt. Ezek az elméletek mind szépen működnek a gyakorlatban (még akkor is, ha a te testeid furcsán estek).

Előzmény: iszugyi (228)
Gézoo Creative Commons License 2007.04.03 0 0 229

Oké..  így érthető..

Ezért próbáltam helyettesíteni a fényórát az előre-hátra fényórával...

rávezetésképpen..

Bár ahogy most belegondolok, a merőleges fényóra ábrája is megfelel, ha nem a pattogás ütemére térük ki, hanem arra, hogy

a fényórával mozgó megfigyelő a vele mozdó merőlegesen pattógó fény sebességét méri c-nek,

a külső megfigyelő pedig az átfogó mentén haladót.. mert számára

a "benti merőleges"  és a haladási irány, mint két befogó, átfogóján halad a fény..

Nyílván ha mindkettő c-t kap az s/t és s'/t'  eredményeként c-t kap, ugyanazt a c-t..

Az ábra valahol a cáfoljuk a specreltben  jól mutatja..  (én rajzoltam..)

Előzmény: Gergo73 (227)
iszugyi Creative Commons License 2007.04.03 0 0 228
Gergo73: "A Lorentz-trafót Lorentz és Einstein ilyen hipotézisekből vezette le (de nem azonos hipotézisekből). De fel lehet úgy is építeni a spec.rel-t, hogy a Lorentz-trafó maga a hipotézis (és akkor Lorentz és Einstein hipotézisei a következmények). Mindez csak ízlés dolga (mindegy, hogy A,B,C,D hipotézisekből vezeted le az E,F hipotéziseket vagy fordítva; az A,B,C,D következményhalmaza meg fog egyezni az E,F következményhalmazával)."

Csak hogy Einstein "Zur Elektrodynamik bewegter Körper" alapján vezette le a specrelt, és a hipotézisai nem elfogadhatóak. A hipotézisai '.. die mißlungenen Versuche eine Bewegung der Erde relativ zum 'Lichtmedium" zu konstatieren' és az 'egyidejüség' felfogása ma már idejüket múlták. A 'Dynamik des (langsam beschleunigten) Elektron'-nál, mint Einstein is mondja, egy közelítés alkalmaztatott.
A számolási hibákra mások is rá mutattak. Ez bizony nem izlés dolga!
Előzmény: Gergo73 (225)
Gergo73 Creative Commons License 2007.04.03 0 0 227

Nem lehet, hogy nem értetted, hogy "költői a kérdés"..

Nem értettem, ezért bocs.

továbbra sem láttad be, hogy nem okos dolog egy bizonyítatlan hípotézisre hivatkozva győzködni egy kezdőt..

Értelek. Először is azt az üzenetet (Lorentz-trafó) cípriánnak írtam, aki állítólag megtanulta a spec.rel-t. Másodszor tényleg nem tudok jobb utat a meggyőzésre mint: a fénysebesség állandóságából levezetni a Lorentz-trafót (ezt Einstein megtette az első témabeli - 1905-ben publikált - cikkében), majd abból megérteni, hogy mi történik a mozgó fényórában a mozgás irányában pattogó fényimpulzussal.

Előzmény: Gézoo (226)
Gézoo Creative Commons License 2007.04.03 0 0 226

Nem lehet, hogy nem értetted, hogy "költői a kérdés"..

Két dolog miatt szóltam:

1.  fordítva értelmezted amit írtam

2. továbbra sem láttad be, hogy nem okos dolog egy bizonyítatlan hípotézisre

hivatkozva győzködni egy kezdőt..

főleg nem értelmes magyarázat a kérdésére.. mégha olyan magasröptűnek is látszik, amire csak tátja a száját..

Előzmény: Gergo73 (225)
Gergo73 Creative Commons License 2007.04.03 0 0 225
Ki bizonyította be, hogy érvényes?

Mit értesz bizonyítás alatt? A természettudományban hipotézisekkel élünk és azok logikai következményeit vizsgáljuk. A természettudós aztán megnézni, hogy a feltárt következményhalmaz mennyire vág egybe a tapasztalattal (pl. megnézi, hogy a Merkúr úgy mozog-e vagy a GPS rendszer úgy működik-e, ahogyan azt a hipotézisei megjósolták). Ha jó az egybevágás a tapasztalattal, akkor a hipotézisegyüttest bizonyítottnak tekinti. Tehát vedd úgy, hogy a Lorentz-trafó mint hipotézis (egyéb plauzibilis hipotézisekkel együttvéve) nap mint nap bizonyításra kerül a részecskefizikában és az asztrofizikában.

A Lorentz-trafót Lorentz és Einstein ilyen hipotézisekből vezette le (de nem azonos hipotézisekből). De fel lehet úgy is építeni a spec.rel-t, hogy a Lorentz-trafó maga a hipotézis (és akkor Lorentz és Einstein hipotézisei a következmények). Mindez csak ízlés dolga (mindegy, hogy A,B,C,D hipotézisekből vezeted le az E,F hipotéziseket vagy fordítva; az A,B,C,D következményhalmaza meg fog egyezni az E,F következményhalmazával).

És miért hinné el ezt neked olyan akinek elemi specreles gondjai vannak a fényórával ?

Mindenkinek szive joga, hogy mit hisz el és kinek. Pontosabban egyeseknek (pl. a tudósoknak, tanároknak, orvosoknak, közgazdászoknak, mérnököknek, politikusoknak, vallási vezetőknek stb.) felelősségük is van, de ez más lapra tartozik.
Előzmény: Gézoo (223)
Gézoo Creative Commons License 2007.04.03 0 0 224

Szia!

Ez nagyon jó meglátás..  Akkor hogy is van ez?  Előrefelé halad akkor később ütközik..  Hátrafélé halad, akkor a busz vége elésiet..hamarabb ütközik..

A két eltérés egyező nagyságú a nagy sebességek esetén ?

Előzmény: Törölt nick (220)
Gézoo Creative Commons License 2007.04.03 0 0 223

Ezt elcéloztad.

Te a Lorentz-el bizonyítottad az időlassulást..  Miért?  Minek?  Ki az a Lorentz?

Ki bizonyította be, hogy  érvényes?  És miért hinné el ezt neked olyan akinek

elemi specreles gondjai vannak a fényórával ?

Előzmény: Gergo73 (212)
Gergo73 Creative Commons License 2007.04.03 0 0 221
Felfedezted magadnak azt, amit mindenki tud: a mozgó buszon fel-le vagy előre-hátra pattogó fényóra csak a buszon levők számára méri az időt, az állók számára pedig valami mást (kiszámolható, hogy mit). Más szóval a mozgó fényóra (és vele együtt bármely mozgó óra) nem óra az álló rendszerben. Ezt hívják az idő relativitásának.
Előzmény: Törölt nick (220)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.03 0 0 220
Ez így nem jó. Ha előre indítjuk a fénysugarat, akkor később ütközik a busz elejébe, ha elölről indítjuk hátrafelé, akkor hamarabb ütközik a végébe. Ez a két intervallum nem egyenlő, milyen óra az ilyen? Legalább az óra félperiódusainak egyenlőnek kellene lennie, mielőtt elfogadjuk időmérőnek.

A merőleges fényóra meg egyszerűen nem jó, mert minden megfigyelő azonos periódust számol.

A fényóra egy merő tévedés. Arra volt jó, hogy a népszerűsítő irodalom, meg az egyetemi oktatók villogjanak vele a "tudatlanok" előtt, akik mindent elhisznek, amit egy megfelelően tekintélyesnek látszó személy mond nekik.
Előzmény: Gézoo (208)
NevemTeve Creative Commons License 2007.04.03 0 0 219
Bakker, mondtam már ezerszer: kell hozzá körző, vonalzó, meg egy-két izotóp. Nem ciki neked, hogy a newtoni mechanika alapfogalmait sem ismered?
Előzmény: iszugyi (214)
zgyorfi Creative Commons License 2007.04.02 0 0 217

Ja, a propos: Ott lehet nosztalgiázi:

"A lényeget hagytad ki !
Volt egy nem anyagi természetű létbiztonság érzet."

Theta 2138, Kommunisták Ide-

Előzmény: Törölt nick (215)
zgyorfi Creative Commons License 2007.04.02 0 0 216
Odamentem. Elvtelenség, elfajzottság. De azért köszönöm. ON
Előzmény: Törölt nick (215)
iszugyi Creative Commons License 2007.04.02 0 0 214
Mondja meg már valaki végre hogyan kell egy inerciarendszert fizikaliga megszerkeszteni!!!
Előzmény: buki92 (213)
buki92 Creative Commons License 2007.04.02 0 0 213

Ajánlom elolvasni ebből a 4-8 oldalakat. (Nem kell félni, magyarul van, és elég didaktikus.)

Ízelítő:

(newtoni téridő) + (Lorentz-elmélet) = (empirikus tények)

(Minkowski téridő) + (relativisztikus fizika) = (empirikus tények)

Ahol a (Lorentz-elmélet) = (rudak rövidülése, órák lassulása, és más deformációk, amiket a mozgásba hozott testek elszenvednek.)

Előzmény: Gézoo (211)
Gergo73 Creative Commons License 2007.04.02 0 0 212

A gond az, hogy a Lorentz-transzformációt használod "bizonygatási eszközként", pedig az aki az időlassulás értelmét, okát nem érti, az a Lorentz-trafót sem fogadhatja el, csupán azért mert van..

A Lorentz-trafó nem az időlassulásból következik, hanem az időlassulás következik a Lorentz-trafóból. A Lorentz-trafó pedig a spec.rel. axiómáiból következik vagy akár megtehető ő maga is axiómának (amúgy ez csak ízlés dolga, hiszen az így kapott elmélet - azaz a következmények halmaza - ugyanaz).

Előzmény: Gézoo (211)
Gézoo Creative Commons License 2007.04.02 0 0 211

Szia!

Szép levezetés.  Csupán nagyon nehezen követhető, de ez még nem is lenne baj.

A gond az, hogy a Lorentz-transzformációt használod "bizonygatási eszközként", pedig az aki az időlassulás értelmét, okát nem érti, az a Lorentz-trafót sem fogadhatja el, csupán azért mert van..

Ha viszont bemutatod, hogy az energia áramlás-sugárzás lassul le az által

ha a rendszer részei elfutnak az energia elöl, akkor egyszerűen érthető az idő lassulása.

( Az remélem mindenkinek világos, hogy minden folyamat energia áramlással-energia sugárzással zajlik.)

Előzmény: Gergo73 (210)
Gergo73 Creative Commons License 2007.04.02 0 0 210
Nos, hogy is van ez helyesen?

Ezt már kidolgoztam egyszer rendesen, lásd itt.
Előzmény: Gézoo (208)
zgyorfi Creative Commons License 2007.04.02 0 0 209

Dea relativisták tudják: A tükörpáróra óra. Jól reprezentálja az időt.

Nem KELK ezzel mérni az időt, de megfelel.

Előzmény: Törölt nick (205)
Gézoo Creative Commons License 2007.04.02 0 0 208

Szia!

Vegyük a fényórának azt a speciális esetét, amikor a mozgatjuk a fényórát..

a haladással azonos irányban, pl. egy busz eleje és vége között pattogjun a fény.

Ezt már tavaly ugyan tárgyaltuk a "cáfoljuk" topicban, de sajnos rosszul.. Nem csak a többiek, de én is hibásan közelítettem a megoldáshoz.

Nos, hogy is van ez helyesen?

A busz eleje felé halad a vége és a végéről elindított fény is.  Nyílván a fény terjedési ideje alatt haladhat a busz előre ill hátra..

Tehát ha pl. 3e8 m hosszú, akkor csak akkor 1 sec a fény terjedési ideje a busz másik vége felé, ha a busz áll.

Ha hosszabb, 1 sec-nél a hátulról előrefelé haladó fény terjedési ideje, akkor a

busz eleje "elfutott" a fény elöl, ha rövidebb, akkor rükvertz.. vagyis hátrafelé halad a busz, mert az eleje szembefutott a fénnyel.

A kimérés az teljesen más kérdés..

Viszont az vitathatatlan, hogy ha a terjedési idő a busz vége és eleje között

a külső megfigyelő számára   azáltal növekszik,

hogy a busz eleje elfutott a fény elöl, és közben

a buszon ebből semmit sem vesznek észre,

akkor elmondható, hogy

a buszon lévők a hosszabb külső időt változatlan hosszúságúnak látják, vagyis idejük lelassult.

időnek látják

NevemTeve Creative Commons License 2007.04.02 0 0 207
Lényeg a lényeg: én is várom, hogy a relativisták megmondják mi az óra, és mi az idő.
Szerintem meg az abszolutivistáknak kellene megmondaniuk!

Alapvetően az a gond, hogy amit kérdezel (vagyis hogy "Mi az idő?"), azzal a filozófusok foglalkoznak, a fizikában csak annyiban van értelme például 'időről' beszélni, amennyiben van hozzá egy mérési eljárás... például hogy egy bizonyos elektron hányszor kacsint a kérdéses folyamat alatt, azt önkényesen elnevezzük a folyamat időtartamának...
Gergo73 Creative Commons License 2007.04.02 0 0 206
Csakhogy a fényóra periódusainak száma a mozgó és az álló megfigyelő szerint is ugyanannyi, tehát az idő egyformán telik, ha az időt a periódusok számával mérjük.

Csakhogy az időt a fényórához képest mozgó megfigyelő nem az álló fényóra periódusainak számával méri, hanem a kezében vele együtt mozgó másik fényóra periódusainak számával. És ha hiszed ha nem, a spec.rel. axiómáiból az következik, hogy ha egy fényóra tesz egy nagy kört egy inerciarendszerben, kevesebbet pattog benne a fénysugár, mint a start=finis helyen álló fényórában. Azért, mert csak így tud ugyanannyit mozogni a két fénysugár abban az inerciarendszerben (a fényórák találkozásai között).

mert mi van, ha egy mozgó tükörben nézem a saját órám képét

Ennek jelentését nem értjük. A spec.rel nem "nézi" a mozgó órákat, hanem megállapítja, hogy mi történik velük. A tükörben levő dolgokról nincs mit megállapítani, mert azok csak egy kép részei. Amit írtál, annak annyi értelme van, mint megmérni a mozivásznon levő főhős súlyát vagy sebességét vagy mondjuk megszámolni, mennyi pénz van nála.

Lényeg a lényeg: én is várom, hogy a relativisták megmondják mi az óra, és mi az idő.

Arra várhatsz. Se Newton, se Einstein nem mondta meg, mi az idő. Az idő náluk alapfogalom, aminek tulajdonságait (és más alapfogalmakkal való kapcsolatait) axiómák rögzítik. Az euklideszi geometria sem mondja meg, mi a pont és mi az egyenes.
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.02 0 0 205
Na álljon meg a menet! A relativisták sem tudják mi az óra, vagy mi az idő. Itt van például a népszerű fényóra, a relativisták ezzel szokták bizonygatni, hogy a mozgó rendszerben lassabban telik az idő. Csakhogy a fényóra periódusainak száma a mozgó és az álló megfigyelő szerint is ugyanannyi, tehát az idő egyformán telik, ha az időt a periódusok számával mérjük.

A tükrözött órákkal meg még nagyobb probléma van: mert mi van, ha egy mozgó tükörben nézem a saját órám képét. A mozgó megfigyelő meg nézi az ő órájának a képét az én tükrömben, meg nézi, hogy én hogy látom az ő óráját, meg a sajátomat, meg a sajátom tükörképét az ő tükrében: azonnal kiderül, hogy mindkét óra nem járhat a másikhoz képest lassabban.

Előzmény: zgyorfi (189)
egy mutáns Creative Commons License 2007.04.02 0 0 204

Példaként beírt hepehupás törvényemnek csak egyetlen indolkása van részemről: másképp nem tudom elképzelni, tehát csak így lehet. Ugye sok ilyen érvelés olvasható akár itt is?

1m :)

Előzmény: Törölt nick (203)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.02 0 0 203
Pontosan errol van szo. Dulifuli irta, hogy letezik megkerdojelezhetetlen fizikai torveny. Ezzel en nem ertettem egyet, mire egy mutans peldakent irta a "ket hepe kozott mindig van egy hupa" peldat. Erre irtam, hogy en ezt annyira tartom fizikai tovenynek, mint a haromszog belso szogeinek osszeget.
Előzmény: zgyorfi (201)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!