Látja hogy elfogy a sáv, lehetősége lenne besorolni, de nem, mert gyorsan beletapos a gázba és addig nyomja padlózva, míg fizikailag képtelen továbbhaladni, kivágja az indexet és túrja be az orrát...
Na ez az aminek nem így kéne működnie szerintem. Amint észre veszi az ember hogy a sáv elfogy, meg kellene kezdenie a besorolást és nem nyomni a végéig, hogy még 3-4 autót gyorsan megelőzzön. Vezettem külföldön nem egyszer, nem keveset és ott így ment.
Na jó, akkor tegyük azt is hozzá, hogy az autósok nem is olyan kicsi része átmegy gyorsan az elfogyó sávba, hogy ott előrehaladhasson vagy 200 m-t és utána visszajöjjön a rendesen álló sorba. Szal az egy innen egy onnan még működhetne is, de én biztos nem engedem be azt a majmot, akit látok a visszapillantóban, hogy kibújik hátul a sorból és szépen lehagy mindenkit, majd be akar állni elém.
Szal ez esetben én vagyok a bunkó, aki magasról szarik rá... sorry, nem is szégyellem.
Beszélgessünk hát a sávelfogyásról... hogyan is viselkedjünk:
aki az elfogyó sávban halad, haladjon a végéig, és ott soroljon be cipzár-rendszerben, amit a másik sávban haladók segítenek (nálunk csak kéne, Ny-eur-ban büntetik, ha nem így tesz)...
Sajna nálunk ez nem működik... mivel a cipzár-rendszert a megmaradó sávban minden második autós magasrol le*zarja, ezért sokan nem mernek az elfogyó sávban végigmenni, és ott dinamikusan besorolni, ettől pedig mindkét sáv araszol, paradox módon azonban a megmaradó sávban haladók járnak rosszul, és pofátlanozzák a helyes elvet követő, elfogyóban végig-haladó autósokat...
Erről ennyit, Ny-on ezt tanítják, ott működik is, és lehet haladni...
A hétvégén a fedcomp-pal különböző pontok közti átlafogyit mértem, ez alapján nem lehetetlen a gyári dizeles országúti 4,2-es átlagfogyi elérése: Veszprémből mentem Fehérvárra, klíma nélkül, km óra autóúton 90-100 között, egy kb. 5-6 km-es szakaszt kivéve, ahol 120-130 között mentem, mert annyira rossz a külső sáv, hogy nincs kedvem rajta gyötörni a kocsit. Nem is volt kedvem jobban taposni, mert esett, esőben meg nem szeretek száguldozni. Az átlag 4,5-re jött ki, és még igencsak bejáratós a motor , 1100km van benne, igy ez alapján az átlagfogyi remélhetőleg még csökkeni fog. Klímát nem használtam csak fűtést 22 fokra, mert kintre a fedcomp 17 fokot mutatott. Plusz még ment a hűtőtáska a szivargyújtóról,meg a rádió, bár ezek gondolom nem befolyásolják lényegesen a fogyit. Szembeszél nem volt. Az első tankolásnál az átlagfogyi 4,88l/100km-re jött ki, a fedcomp se tévesztett sokat, 4,8l átlagot mutatott, ami szintén inkább a 4,9l felé állhatott, mert az őt vége előtt 1 km-el esett le 4,8-ra. Persze lehet, hogy ez a nagyfokú pontosság csak véletlen volt. A domborzat eléggé befolyásolni tudja a fogyasztást: - Városlőd->Pápa szakasz átlaga 4,2l 90-100 között (1-2 emelkedőt kivéve szinte végig lejt) - Pápa->Városlőd szakasz átlaga 5,0l 90-100 között - Városlőd->Veszprém: 4,3l 95-100 körüli tempóval - Veszprém->Fehérvár: 4,5l 95-100 közötti tempóval, + 120-130km 5-6km-en. (A fentiek klíma nélkül értendők, 1 személy, teli csomitartóval)
Apropó, ma 3x is volt alkalmam élvezni azt, hogy 2 sáv összemenetelekor, amikor a megmaradó sávban beállnak a normális autósok, a sok k*csög a megszűnő sávban pofátlanul tolakszik előre! Az egyik eset Várpalota előtt volt, egy MOL kútnál megy össze a 2 sáv, és nem elég, hogy balról az elfogyó sávból is előrepofátlankodott mindenki, jobbról, meg egy csomóan bementek a benzikútra, és annak a kijáratánál tolakodtak előre! Hogy lehetnek ilyenk bunkók az emberek! És nyilván miattuk nem megy a sor, mert ha mindenki még időben a megmaradó sávaba állna és kivárná a sorát,akkor szép lassan mehetne mindenki folyamatosan előre. Azt még megérteném, hogy 10 autósból kb. 1 olyan vakhangya, hogy nem látja a sáv összemenetelét jelző figyelmeztető táblát, de tömött sorokban tolakodott előre mindenki, grrr....
Tudom, a kérdés nem nekem szólt, de unokatestvérek!
Többen írták itt a fórumon, akik vezették az i30-at, hogy lágyabb a rugózása mint a ceed-nek te viszont éppen azt mondod, hogy az autó sportosabb. Hogy lehet egy lágyabb rugózású autó sportosabb, mint a feszesebb futóművű???
Van valakinek az autóján levehető vonóhorog? Gondolkozom, hogy még szólok az értékesítőnek, hogy dobjanak rá egyet? de Apósom autóján az elektromos csatlakozót olyan undorító módon rakták fel, hogy az nagyon gáz. kb 45 fokban néz lefelé a lökhárító alján. Én ezt el szeretném kerüni, és kíváncsi lennék, hogy csak így lehet? Ha van valakinek levehetős vonóhorga, megköszönném, ha rakna fel róla képet.
Megnéztem a képet amit felraktál! Igen ez az egyik legnormálisabb felni!
Ha esetleg úgy döntenél engem valószínüleg érdekelne, csak sajnos nem tudom hogy mennyivel "rázósabb"! Annyira 'kényelmetlen' lenne hogy mindenki cseréli azonnal?
Helyszín nem tiszta. Kinek jó, kinek nem a Lurdí parkoló, vagy az ország közepe.
Kopi invitált bennünket, talán lehetne a Mégane klubosokat látogatni, egy közös napra??
Legalább jól megverhetnénk Tuzi-t :-DD
Viccet félretéve, tényleg tanulságos a Mégane klubélet. Jó kis banda.
Ki az, aki támogatna egy talit, pld a megadott helyen. Időpont javaslatok??? Lista:
Doki1984 Díler baleri80 barpi36 Pest kicsit messze van nekem ,Tatabánya még megoldható ! Robi73 KiberLovag (jövő hét végétől szept 7-ig jó lehetek... utána macerás) rezlevi vlevi
Max akkor érné meg ha a kicsit beáldozná egy esetleges negatív fogadtatás esetén. De a KIA éppen most készül betörni Európába komolyabban, nem hinném hogy megengedhetné magának a bakikat. Nem véletlen készült európaiak számára Európában 7 év garanciával.
Személy szerint nekem mind2 autó bejön, de az én ízlésem szerint a Hyundai felszereltségét elrontották. Előrébb vették a apró kiegészítéseket a komolyabb dolgokkal szemben (pl ESP). Na meg ugye az a ablakemelő dolod... :( 2007-ben nem képesek 4 automata ablakot belerakni, miközben a testvérmodellben ott figyel, ráadásul csak a legmagasabb felszereltség esetén van becsípődésgátló... Számomra ez a vicc kategória. :)
Páncélosról állítod, hogy elfogult a KIA-val kapcsolatban, de te meg makacsul állítod, hogy a Hyundai a kiforrottabb, a szebb, a jobb. Benned is van akkor egy kis elfogultság, nemde??? :)
Szerintem mindenki más és más. Neked az a benyomásod, hogy a Hyundai a jobb, Páncélosnak meg az, hogy a KIA. Ez Ízlés dolga :)
Mindazonáltal abban nincs teljesen igazad, hogy ha van egy nagyvállalat, amely fő részvényese egy kisebbnek, akkor ebből egyértelműen következik, hogy a nagy fejlesztéseit próbálgatják a kicsin.
Véleményem szerint egy nagyvállalat pont azért vesz meg tulajdonrészt egy kicsiből, mert az ott lévő fejlesztésekre szüksége van. Gondolj csak bele! Megérné egyébként megvenni? Ha egy kis cég gagyi dolgokat gyárt, megérné a nagynak beinvesztálnia a gagyi kicsibe? Szerintem nem...
Nem utaltam semmivel arra, hogy nem kiforott a KIA. Arra utaltam, hogy a Hyundai teszteli azt, hogy milyen hibák jönnek elő esetleg az új modellekkel a Kia-nál és azokon igyekeznek javítani a saját hasonló modelleiken.
Nem egy autógyár hívott vissza már autót , mert valami a használat közben derült ki.
Minden modellnél előfordúlhat.
Annyi különbség van mindig láthatóan a két márka között, hogy kicsit másra szánják a két márkát...Ezt igyekeznek is hangsúlyozni.
Viszont érdekelne, hol tudom elolvasni a tesztjeidet....mert el szoktam olvasni amit csak tudok, az igaz, hogy kritikus szemmel olvasok, de ez a hiba maradjon csak sajátom:)
Feltettem egy képet az autóról a 7044-es hsz-ban, azon elég jól látszik a felni.
Azt mondták gyári Kia karika, a közepén Kia logó van.
Díler
Már nem variálok!
Jön a tél, veszek rá 15"-os vaskarikát, aztán majd meglátom tavasszal.
Elmegyek az urológiára, ha van vesekövem, akkor megmarad terápiás célból, ha nincs vesekövem, akkor feldobok egy hirdetést és vállalok..., no nem távgyógyítást, csak úgy fullkontakt az Aggtelek környéki utakon. Talán megkeresem vele az új gumik árát, csak szerződnöm kéne az egészségbiztosítóval, mint alternatív egészségügyi szolgáltató.
Miután írásodból is finoman is látszik, hogy elfogult vagy, ezért ennek megfelelően tudom értékelni a benyomásodat.
A tesztek fizetettek, így vajon akkor kit is olvasunk olyankor? Totalcarnak is volt egy kedves kis tesztsorozata a VW -vel kapcsolatosan, miután nem kapták meg sokáig a hivatalos márkaképviselettől az autókat tesztelésre és érdekes dolgok jöttek akkor ki pl.
Az autógyáraknak igencsak érdekük, hogy milyen tesztet kapnak majd a modellek, miután sokan azt hiszik, hogy az szentírás.
Természetesen ennek megfelelően fizetnek is, de persze ez is csak rosszindulatú képzelgés, nem?:)
Neked ha jól értem a tapasztalatod az, hogy a Kia mindenben jobb mint a hyundai ....
kicsit érdemes mondjuk pár amerikai tesztet is elolvasni, vagy megelégedettségi tesztet, megbízhatósági mutatót innen-onnan.
Azt írtad, hogy tesztelik az autót és javítva kerül a Hyundaiba. Ez arra utal, hogy nem kiforrott a Kia. A teszt azért csak érdekeljen, mert az autós szaksajtó fél év alatt leközölt vagy félszáz cikkje ad egy viszonylag hiteles képet.
A sajátkezűségről: A családban 2005 novembere óta van egy Rio, egy hétvégén át teszteltem egy Accentet. Kb 5 cee'd-be (1,4 és 1,6 benzines és 1,6 CRDi) tettem pár ezer kilómétert, az elmút egy héten 2 db i30-as is volt a kezem alatt, nyitogattam, csapkodtam, kapcsolgattam eleget. Már publikáltam a tapasztalataimat.
"...a két márkáról, de inkább gyakorlatban érdemes megvizsgálni szerintem" Hát erről beszélek, várom a konkrét benyomásokat tőled.
Egyetértek! Nem márkafüggő, sajnos az importőrök nem nagyon látnak rá és vannak hatással a "lent" történtekre. A Kereskedés vezetőjén, mint egyszemélyű felelősön múlik, milyen embereket enged az ügyfelekkel tárgyalni.
Kia Ceed első szemügyrevételét akartam akkor megtenni én is.
Odamentem a kiálltott modellhez és a kinyitott ajtón benéztem és nézegettem a műszerfalat.
Erre rámszól az egyik kereskedő, hogy álljak alrébb mert ott van egy ügyfél akivel szerződést kötnek és hagyjam vizsgálgatni az autót.
Természetesen nem mentem vissza akkor a Kiához és a feltúrbózott Aston MArtinhoz mentem át, ahol érdekes módon az elzáró szalagot elhajtotta a pasi, hogy meg lehessen nézegetni:)
Érdekes módon a Ford Focusnál pl. a kiállított versenymodellre is azt mondták, hogy ki lehet próbálni az autót.
Azóta már meóztam alaposan a Ceed-et alaposan, de ezek is fontos dolgok, mert ugye az ember máshova is viheti a pénzét, ha a kereskedők nem éppen kedvesek.
Biztos, hogy nem a gyár a hibás! Azonban a gyár érdeke, hogy figyeljen az apróságokra is és az ügyfélbarát viselkedés alapvetően fontos ilyen versenyben.
Pár KIA kereskedésben jártam mostanában, és mindenhol, segítőkész értékesítőkkel találkoztam. Egy értékesítő nem megfelelő viselkedéséért még nem az egész gyár a hibás ugye?
Egyébként sajnálom a tapasztalatodat, javaslom nézz be egy másik kereskedésbe!
Egy Kia kereskedőhöz bementem és meg akartam ismételten vizsgálni Ceed et:) Igaz már párszor máshol megtettem.....de fel kellett frissíteni az élményeket.
Erre egy kedes eladó.....kijött az ajtón ahogy nézegettem kívülről az autót és rámszólt, hogy akkor nézhetem meg, ha előtte jelzek bennt a kereskedésben és jöjjek el onnan:)))
Huuuuu...na mondom, akkor ezzel nem kell komolyan foglalkozni, mert ez vicc.
Szóval azért Kiának még kicsikét kellene figyelni az apróságokra is, mert ez eléggé balkáni hozzáállás.
Ezt más kereskedésben még nem tapasztaltam.Ha márkatársat nézem, akkor Hyundai-nál rohannak hogy segíthetnek -e :))
Ha "nem válik be"? Tudsz erre példával szolgálni? Egyetlen gyártó sem engedheti meg magának, hogy olyan autókat állítson sorozatgyártásba, ami úgymond "próbaverzió" lenne. Túl drága és kockázatos kísérleti labor lenne. Attól hogy a Hyundai a többségi részvényes a Kiában, még nem azt jelenti, hogy feláldozná azt és "félkész" termékeket dobjon utcára. Amikor a Hyundai bevásárolta magát a Kiába, innovációhoz és komoly technológiához jutott. Ha megnézed a Kia végzi a fejlesztések jelentős részét (új benzinmotorok, CRDi-k, hybrid technológiák, stb.), amelyket így vagy úgy de aztán átvesz a "Nagytestvér". Ez nem feltétlenül jár további javítással és, hogy ha mégis változtatni kell, hagynák a Kiában a "nyers" megoldást. Egyébként az Accent semmivel sem jobb autó a Rio-nál. Sőt, az i30 kidolgozottsága nekem közel sem Cee'd. És nem "azonos" modell, a futómű hangolása, felszereltségek, stb más). A Kia a sportosabb vonulatot fogja vinni, de tervben van a Hyundainál egy luxusmárka életre keltése, a japánok mintájára (Acura, Infinity, Lexus).
Egy fontos háttérinfo: A hyundai azért adja ki mindig később az azonos modellt, mert ami nem válik be a próbaverzió Kián, azt javítják és utána adják csak ki a sajátot...Amugy a KIA a Hyundaihoz tartozik, mint cég!
Egy biztos még, hogy ezek ketten nagyon sokat fektetnek az autókba.
Én valami olyan programra gondoltam, amely kapcsolódik a belsőégéshez. Egy olyan helyszínre, ahol pl. gokartozhatunk pl. Mivel nem hiszem, hogy havonta összehozzuk és magyarországon nincs hely 3-4 óránál messzebb, szerintem nem érdemes "összecsapni". Min 10-15 autóval egy napos programot szervezni.
Valami olyan helyet kellene kinézni, ahol van valami látnivaló is. Akkor elmondhatjuk, hogy elmentünk pl. Szilvásváradra, közben meg jót dumáltunk az autónkról is. Természetesen nem Szilvásvárad a lényeg, csak írtam valamit.
Aki debrecenből jön, annak Ny van messze, aki Sopronból, annak K... ergó ezért szokott vgül Bp lenni, és aztán morognak, hogy már megint túlcentralizált... :)
Nekem könnyű eset a Lurdy, de mondom, a vidékről érkezők eleve hátránnyal indulnak...
Pedig sajnos előfordul. Általában a tiltás funkciók okoznak galibát, no meg az általuk vezérelt alkatrészek. (gyújtás-üza. szivattyú blokkolás, világítás, index stb...) Egyik ügyfelemnek a 2.5 éve beszerelt riasztó adta meg magát, enyhe amperszag mellett. (elfüstölt) Mivel a gyújtás blokkolás is aktiválva volt, így kötél általi halálra lett ítélve a gépkocsi. :D Az esetek többségében a legtöbb gond, a nem megfelelő minőségü-kivitelezésü riasztó beépítésnek köszönhető! :(
Ki ugrottam a piacra, vettem egy metsző ollóba való rugót! 3/4-énél le csíptem,majd ki hajlítottam az utolsótekercset ,hogy pedál mellé kerüljön. Kicsit esztétikusabbra sikerült.Te megoldásod viszont szerintem jobb,most ennyi sikeredett.Az elején 100km/h-ig továbbra is puhának tartom de érezhetően jobb. Képet később teszek fel,ha kell.
Ezzel tisztában vagyok, de hát az a majd 700ezer, az majd 700ezer. Talán kicsit kevesebb, ha az EX-ből jobban lehet alkudni. És nálam már a 3 és fél milla is egy olyan szám, amit sose akartam kiadni kocsiért. Nemhogy 4.
Én is kiválasztottam egy lx-et a kereskedésben, aztán még aznap egy óra múlva visszamentem, és áttértem az EX változatra, és amiket Te hiányolsz az autóból azok mind megvannak benne
állítható műszerfal fényerő,
külön utastérlámpa elől és hátul,
négy automata ablakemelő,
automata légkondi
csomagtértároló alsó rekesz,
ködlámpa
EsP
hátsó könyöklő
távirányítós kulcs
és még az a sokminden amit "fel se tűnik"..
Na ezzel csak azt akarom mondani, hogy szerintem megéri az EX a felárat, annak akinek ezek a dolgok fontosak egy autóban.
-Nekem is 4300K -s van benne, szép fehér, tartja a színét.
Színes kontúr nincs, az a vetítő lencse miatt fordult elő anno az off Puntto II -ben még sima égővel is.
Nekem is nagy ritkán beremeg kicsit, sztem ezt a nagy fényerő miatt lehet észrevenni.Arra tippelek, hogy az egész lámpafej mozog egyy pár tizedet, és látszik.
Egyszer előfordult, hogy az egyik nem gyújtott be,mert nem volt meg neki a feszkó.
Már egy órája akksiról zenéltem, bekapcsoltam a ködlámpát is, és a városit egyszerre. A motor beindítása után egyből begyulladt.
Kicsit ez is pontatlan, illetve erősebben az aszfaltra világít, nem terít tökéletesen egyenletesen. Sztem a halogénre lett tervezve, ezért koncentrál egy kicsit az útra.
Szürkületben már látni az úton :-D ez nem is olyan rossz.
Előfordul, hogy mikor bekapcsolom, ugrik egy track-et az MP3. Valszeg a pillanatnyi nagyobb áramfelvétel bezavarja a bus rendszert.
Összességében jó, figyelni kell a magasságra, egy fokal letekertem simán 50 m-el messzebbre visz így is! Oldal irányba is több fény jut most, mint előtte az aszfaltra.
Amit ajánlanék, (nem vagyok érdekelt ) a Martincar akciós xenon szettje is már 25.000-ért kapható. Ők gyártatják maguknak, rossz nem lesz.
Köszi,csak én soproni vagyok! Más.....Valakinek ötlete a gázpedál rugójára? Jelen pillanatban ez zavar legjobban!Hosszútávon nagyon kényelmetlen! Meg néztem elektromos,szét szedni nem akarom!
Rá kell állni a gyártásra féláron. :) Én javaslom, hogy mindenki ellenőrizze a "tetősin kupakok" helyzetét, mert egy mosás alkalmával elmozdulhatnak, ezért el is lehet őket hagyni igen könnyen.
Nekem a tetősínkupakom (ahova a tetőcsomagtartót lehet rögzíteni) hiányzott már a második nap ahogy átvettem az autót! Nem tudom hogy már ugy vettem-e át vagy sem, őszintén én azt nem figyeltem! Se baj, majd veszek egyet! BEmentem a szervízve és igen van 2970 FT azt hittem szívrohamot kapok ott a helyszínen!!! Ez a kis sz@r 1*3 cm-es műanyag kupak! Na csak ennyire drágák ezek a kis bizbaszok! :((((((((((((((((
Nincs 12000ft. Pontosan 11383Huf! :DDD Passz az ilyen dolgok drágák, mint pl a ködlámpa. Minden autóhoz a gyári szett 60-120000 ft körül van. Lehet, hogy összebeszéltek.:)
Ha tudnám, hogy kell leszedni a műszerfalat, kicserélném a háttérvilágítás izzóit negyedakkorákra.
Eddig van pár dolog, aminek a hiánya kicsit bosszant, de annyit nem ér meg az EX felára - távirányító. Eléggé égő, hogy 6 lufi, meg MP3 van, de távirányító nincs. - Ez a műszerfal fényerős dolog - Belső világítás elég gagyi ezzel az egy darab lámpával középen. A hátul ülőknek jó, de az elöl ülők fejjel pont betakarják - Ablakemelő. Az LX-ben csak folyamatosan nyomva tartva működik. Ha jól olvastam, van olyan, ami egy nyomásra teljesen lemegy, feljön - Ködlámpa egyelőre nem hiányzik, a renóban volt, de szinte csak kipróbálgatni kapcsoltam be néha - Automata légkondit nem tudom, mennyire hiányzik, nincs összehasonlítási alapom, sőt eddig csak "légcserélős" légkondim volt. - csomagtér alatti tárolórekesz. Az EÜ csomagot, háromszöget pont jó lenne odarakni, a renóban is ott volt. - ESP Ezért viszont hajlandó lettem volna külön fizetni, de nem 650ezret. - Meg még biztos egy halom dolog, ami fel sem tűnt, hogy nincs
EX-ben azért nem gondolkodtam, mert annyiért már más márkák között is lehetett volna válogatni, akciókkal együtt lett volna normális 4 milla körüli ajánlat.
Erősen gondolkodom valami riasztó beszerelésén, szerintetek hogy áll a garancia dolog, ha nem KIA riasztót szereltetek bele?
Én rakom be, és gyári lesz! :) Nehéz volt kinyomozni, de sikerült. Elég béna a helyi kereskedés, és érdekesen állnak a dolgokhoz. :( Viszont ahol vettem az autót, ott egy kis nógatás után együttes erővel meg lettek az alkatrészek. (Jászplasztik Jászberény) A jövő héten kapom meg a cuccot, majd ha minden ok, akkor meg mondom a cikkszámokat, amiket meg kell rendelni a cél érdekében. Én vagyok az első az országban aki ilyen alkatrészt rendelt, mert a Kia Magyarországnál sem szerepelt még az alkatrészek ára. :D
Az a kék műszerfalvilágítás igen szép. Bár nem láttam sötétben, de így nappal is szépen világít, nagyon tetszetős. A lámpáira lennék kíváncsi sötétben, mert a helyzetjelző lámpánál elől valami kékes perem volt. Lehet kicsit megfesti kékesre? :)
Majd ha a cseheknél fogják gyártani, meglátod meg lesz a 7 év. A 3 év annak biztosan megéri, aki többet rakna bele mint 150.000 km. Hisz a 3 év az kilométer korlátozás nélküli!
A Style nem egyenrangú az EX Limiteddel a Ceed felszereltségében, hanem az az EX. A Comfort az i30-nál az EX Limited. Nézd meg a felszereltséget és látni. Kár azonban, hogy a könnyűfém felnit, keréknyomás ellenőrző rendszert, szélvédőjégmentesítő fűtőszálat előrébb valónak találták, mint az ESP-t. Kicsit úgy tűnik az i30 esetében a sallangok nagyobb szerepet kaptak volna, mint az értékek. Persze kinek mi jön be, de inkább ESP, mint az előbb felsoroltak. Talán tényleg itt inkább jobban adtak a kényelemre. Persze lehet rendelni a legmagasabb felszereltséget az 1.4 kivételével bármelyik motorhoz, de az már sok lenne: 3.463.000 + 600.000 (115 LE CRDi) + 1.050.000 (Premium). Ez így 5.113.000 + metál. Ami viszont mindenképpen elgondolkodtató az a 90LE-s dízelmotor. Kár hogy ezt csak az alapfelszereltséggel rendelhető, de 3.463.000 + 400.000, ami 3.863.000. Ennyiért egy ilyen dízel..., nem rossz.
Nekem úgy tünik, hogy ebben a házasságban (Hyundai-KIA) A KIa adja az észt a Hyundai pénzt. Mellesleg a KIA szeptembertől emeli a garit ténylegesen 7 év vagy 150 ezer km-re, a Hyundai- nál "csak" 3 év.
Hát ma a második i30-ast is teszteltem. Megerősített az első tapasztalataiban. Minőségibb összképre törekvés, de hanyagabb összerakottság, tartalom - ahogy azt a Kia Blogban is publikáltam. Talán majd ha áthozzák a gyártást Csehországba, jobb lesz.
Nem hallottam még kultúráltabb 4 hengeres dízelt, de több hathengeres is tolakodóbb nála. A TDI-ket nem számolom ide, minősíthetetlen. Az A8 3.0 dízet teszteltem, gáááz! :)
Akkor egyenlőre nem zavarom a szervízben dolgozókat...
Diler
A kerék kérdésében egyezik a véleményünk, simán lecseréltettem volna a felniket 15"-osra. A sors keze azonban egyet fricskázott / művészi képzavar /, és mikor a kereskedésbe ért az autó, akkor derült ki, hogy alufelni van rajta. Sajnáltam a gyári felnit ott hagyni, így most rázathatom a családot.
Vlevi
Én is láttam az általad vázolt környéken az autót, s ha jól láttam akkor egy Szendrőládi úriemberé volt, hogy fórumtag-e, azt nem hiszem...
Persze aki Cee'd-et vesz, rossz ember nem lehet...
Azért kérdeztem, mert emlékeztem rá, hogy van ilyen, de az LX-ben nincs. Nem is fontos, hogy állítható legyen, mert nappal nincs rá szükség, éjszakára kellene valami minimális halvány derengés szintjére beállítani.
Azért minden fordulatszám tartományban lehet hallani a motort, ha éppen nem nyomja el gördülési ill. szél zaj leendedett ablaknál! Felhúzva iszonyat csend van de azért gyönyörűen ketyeg alapjáraton, egyértelmű hogy van hangja, ez nem benzines mert az alapjáraton biztos hogy semmi! Nekem is 3000 fölött van némi kis morgás azt azért nem mondanám hogy süket szoba de valóban lehet érezni egy kis hangszín változást!!! Ezt persze minden ember másként fogalmazza meg előző tapasztalatok alapján! Nekem 1.4 hdi-m volt, na az órdított 3000 felett! Lehet ezért nem tűnik hangosnak nekem! 5-ben 3000 fordulaton nekem a km óra 140 felett áll egy picivel, mond, mikor kell ennél több? Autópályán is csak szakazsokat lehet ennél többel menni mert ugysem engedi a forgalom! Húzatni meg tök felesleges 3000 fölé, mert onnan(3500) szinte függőlegesen esik a nyomatékgörbe! Gyárilag, vannak megoldások pl.: Andrew31, Díler :)))))))))
Szóval szerintem ebben a süketszobás dolgokban van némi tulzás,de az tény hogy nagyon csendes (sokkal csendesebb mint a főnököm S80 D5-je pedig nem egy kategória és nagyságrendekkel előzi a skoda oktavia-t)
Ez így van! AZ nem füst amit a követő autó lámpájában látsz, hanem az a por amit az útról lefúj! Azért nem olyan mintha részecskeszűrős lennet, tehát biztos hogy ereget némi kis füstöt! DEHÁT diesel annyi kell! Én is csréltem egy haverral autót, ment előttem húzatta 4000-ig és sem láttam a kia mögött kormot! :)))
Van valakinek tapasztalata arról, hogy mennyire füstől az 1.6CRDI? Mert minden dízel autó füstől, kivéve talán a részecskeszűrős, de az enyém nem olyan. Vadi új Audik, Volok mögött láttam hatalmas fekete felhőket megjelenni egy-egy gyorsításkor. Én próbálom figyelni a visszapillantóban az enyémet, de valószínűleg akkor sem látnám, ha lenne, így nem tudom van-e.
Nekem pont ilyen van.1.6 CRDI EX elektromos csomag. Kizárólag alapjáraton hallom a motor hangját. Két hónapja Németországban kicsit nyomtam neki kíváncsiságból, de óra szerint 200nál sem volt zavaró sem a motorhang, sem a futómű, szélzaj.
Igaz egy 1.6 benzines volt, nekem meg mindig diesel autóm volt(meg az is lesz), de szerintem nem lesz az ceed ellenfele! Igaz sokkal-sokkal a kényelemre van hangolva, de nem tudom olyan furcsa.... nem ragadott meg annyira mint anno a ceed!!! Style felszereltségűt próbáltam, ami szegről-végről hasonlít az én EX Limitedemhez! Ebben szövet+bőr kárpit volt, nekem nem jött be! ez így diesel 115 Le-s motorral 4.900.000-ra!!! jönne ki metállal! a ceed meg volt 4.540.000!!!
Emellett sokkal kisebnek tűnik belülről, pedig a tengelytáv is ugyan akkora mint a ceed-é!
Ezek magánvélemények, hangsúlyozom hogy nem akarom leírni a hyundait, és nem is vagyok még egyenlőre elfogult a kia-val kapcsolatban! Én így éreztem!
Köszi! Ma voltam az i30-at megnézni, kipróbálni ugyan nem tudtam a rendszám miatt, amit nem kaptak meg, de ott egyik felszereltség se tudja ezt. Max a bal első lefele autómata... :(
Nekem is EX van, csendes a dízel, neked lehet, hogy relatív hangos az elődhöz képest. Ha meghallgatnám tudnék csak nyilatkozni az enyémhez képest.
Az enyém nem búg, nemis zavaró, sőt, kimondottan csendes, menet közben ehallgat.
A kerekeket becseréltem a kereskedésben 15-ösre, sz sokkal komfortosabb, lehet nekesd is segítene ez a megoldás. 16-os a Ceed-re ezeken a rossz utakon kissé kemény.
Nos, én is Ceed tulajdonos lettem, már négy napja. Gyorsan el is követtem véle 800 km-t, tömegében kettő és több számjegyű utakon, kevés városi flangálással.
Közben, háromszor jártam Hajdúnánáson, három különböző irányból / Polgár, Görbeháza, Nyíregyháza/. "Járt utat járatlanért ne adj..."
Bármelyiket, tudom ajánlani tesztpályának, még az útszakaszok 70%-át lefedő sebességkorlátozásokat betartva is.
Bizony, nekem nem zörög semmi, pedig többször volt olyan gondolatom, hogy szívesebben ülnék az Északi-tengeren őszidőben egy gumicsónakban, mint valmelyiken mégegyszer végigmenjek!
Sajnos a futómű csillapító hatását feláldozták a kiváló útfekvés oltárán. Feszes lett, ezt el kell fogadni..., másrészt ez is izlés dolga.
A motor teljesítménye jó, azonban a hangja nekem gyanús, vagy valamilyen szigetelés hibádzik. A taposólemez vagy padlólemez tájáról alapjáraton a dízel kopogása behallatszik, ami 1700-as fordulatig szépen meg is marad. Húzatva 3000 környékén búg, szerintem már zavaróan.
'''' A rádió félhangerőn segít rajta... ''''
Lehet ez egyedi eset, de lehet, hogy csendesség terén nekem voltak túlzott elvárásaim. Opel Omega 2.5 TD ből ültem át, ez tény.
Akinek ilyen van / 1.6 CRDI EX elektromos csomag /, az írja már le, nála ez a mototorhang kérdése, hogy realizálódik! Ha nem nyugtattok meg, hogy ez így jó, akkor megyek a szervízbe.
Szerinted mit válaszolnának rá? "Sajnáljuk, igy járt..." Amúgy ilyen hibákkal biztos, hogy elhajtanának, mert az olajszivárgást leszámítva ezek csak apróságok, igaz felettébb bosszantóak...
Ezért szép az autóvásárlás,brámelyik márkából kifoghatsz sz*rt. Majdnem olyan mint a rulett, igaz a teljes feltett lóvét nem veszted el, de egy 1-2 éves újkocsitól csak orbitális buktával lehet megszabadulni...
Egyenlőre használom tovább, hátha több gond nem lesz, bár ez szerintem hiú remény.
Hát öregem, Te nagyon belenyúltál... írd össze a problémalistát, küldd el a KIA motors hungary-nek, és kérj komplett autócserét, már csak a kíváncsiság okán is... ha megnézed, itt a többség alapvetően komoly panaszmentes, ergó neked oltári peched van...
LX-ben van lehetőség a műszerfal fényerejének csökkentésére? Mert az első éjszakai utam annyi volt, hogy este kellett beállnom a garázsba, és hát mitmondjak, a fényerőnek a töredéke is elég lenne este. A szélvédő és az oldalablakok is úgy világítottak, mint a karácsonyfa.
Na sziasztok! Ma én is ceedes lettem! barpi36 so red crdi lx+ KVC-938 és bele is tekertem 250-km.A lámpa nem olyan rossz,meg kaptam mindent hozzá,sőt.a GPS-en kívül kaptam szőnyeget ,a könyöklő meg meglepett.Jár hozzá? Ja és Ezüst autós,bizonyos értelemben, elégedett vagyok a nehézségek ellenére is. Nem értem miért kellett kellet halogatni,Sokkal egyszerübb lett volna, ha azt mondják augusztus végéig meg kapom!Nem az elejére ígérni, majd hitegetni!
Én lassa kezdem megbánni, hogy Cee'det vettem. Azt hittem, hogy egy megbizható kocsit kapok a pénzemért, de kezdem úgy érezni, hogy nem igy lesz az eddigiek alapján. 1100km van benne, az eddigi problémák: - első ablakok félig lehúzott állapotban a bal néha, a jobb már szinte mindig zörög - a középkonzol mögött valami ciripel - a jobb első kerék felől lehúzott ablak mellett aknafedőkön,enyhe úthibákon való áthajtáskor rövid fémes nyikkanást hallok, de a múltkor mintha már a bal hátsótól is jönne. - a kalaptartó zsineg végén lévő tartópöcök néha kiesik a helyéről - a múltkor 3 percre az mp3 hallgatást mute-oltam, utána lefagyott a rádió. igaz a ki-be kapcsolás segített. - a klímát ritkán használom, de már most kezd enyhén büdös levegőt befújni 1,5 hónap használat után! Hozzáteszem, a kocsi leállítása előtt kb. 4-5 perccel már lekapcsolom a klímát és csak a külső levegőt fújatom be, hogy kiszárítsa a rendszert, pont azért hogy ne telepedjenek bele a bacik. Úgy látszik hiába. - Elvittem a héten a Karácsonyi-Nagyhoz egyenlőre csak a nyikogás problémával, a futóművel problémát nem találtak, ellenben közölték, hogy enyhén szivárog a váltóolaj! Majdnem a guta megütött! Ennyi probléma a Puntó II-mön 5 éves korára jött csak ki, sőt ott a futóműnek semmi baja se volt, az 1 éves korábban látta először a szervizt akkor is csak olajcsere miatt... A szervizben 3-4 nap múlva ígérték az alkatrészt. Frankó lesz, ha minden egyes hiba miatt 2x mehetek vissza, annál is inkább, mivel Fehérváron dolgozom, igy egy út oda-vissza kb. 100km... Amúgy a szervizben normálisan fogadtak, csak ez gáz lesz, ha már alig 2 hónapos korától szervizbe kell cipelnem. A kocsi kényelmes, meg jó vezetni, de hogy ilyen hamar ennyi gondja legyen...
Igy utólag már bánom, hogy nem vártam meg az októbert, mert addigra jön ki a Fiat Bravo a 120LE-s T-jettel. Lehet hogy az is sz*rul lesz összerakva, de az legalább szép kívül-belül...
Én 7végén szerettem volna kipróbálni, de a kereskedés nem kapta meg sajnos a rendszámot a mai napon, így csak a jövő héten lehet kipróbálni, de megnézni azért szabad. Igaz megsúgta a kereskedő a telefonba, hogy azért lehet egy kis útra elvinni. ;)
A mai autóknál nem kell légteleníteni az üzamanyag ellátó rendszert (diesel, common rail), mivel külön előszállító szívattyú juttatja a nagynyomású szívattyúba az üzemanyagot . Pl üzemanyagszűrő csere esetén elég 2-3szor ráadni a gyújtást és meg is történt a "légtelenítés".
Benzines autóknál sem okozhat gondot ha üresre járatják a rendszert, maximum ha non-stop az teszik, akkor is az üzemanyag szivattyú károsodhat legfőképp, mivel a szivattyú kenését az üzemanyag biztosítja. (dieselnél is)
Kívülről tuti nem lehet nyitni, viszont belülről igen. Az 5. ajtó belső borításán található egy műanyag fedél (kb középen), és azt eltávolítva egy kar elmozdításával ki lehet nyitni az ajtót.
A gázt én sem bírom megszokni, ezvan. 2000-et pörög a motor, ha egy dagadtabb szúnyog rászáll. Megaztán úgy érzem, hogy a gáz előrébb van, mint a puklung, mert ha úgy állítom az ülést, hogy a gáz kényelmes legyen, akkor a kuplungot alig bírom kinyomni.
Nem hiszem, hogy Nyíregyházán egy OMV kút az ország legeldugottabb kútja lenne. 1-2 liter eltérésen nem is csodálkoznék, de én számítottam olyan 48-50literre, ami belefér, ehhez képest lett 43. Ráadásul az utóbbi 3-400km-t csak városban mentem vele, nem tudom miért számolta úgy, hogy csak 50km-t tudok vele menni. Egyszer kimentem az elkerülőre, meghúzattam, utána jó ideig 66km-t mutatott, mint megtehető távolság. Azt hittem beszorult :) De nem, csak amikor megküldtem, gondolom ehetett vagy 12-14L-t, és azzal számolta ki a 66km-t, utána meg mentem pár km-t 50-60-as tempóval, egyre javult az átlag, és azért nem ment le a megtehető táv.
Azt-azt! A 3-at szeressem nagyon. (De azért rövidtávú röppenésnél, mikor gyorsan el akarom érni az 50-60-at - és nem többet -, akkor 2-ból kapcsolom az 5-et.)
Fogysztás... Nekem most igen érdekesen alakul... első hoszabb utamon volt 4,8 Aztán 5,4 majd 5,5, később 6,1 És a mostani 6,6...Nem tudom mi történik,de ez nem tecc... ennek fordítva kellene menni...:( ugyan úgy megyek,ugyan ott, végig klimával... érdekes... IGAZ még nem járodott össze teljesen,maj 10 000Km körül!!
A Retyónál azért éri meg szinte az egész országot szondázni, mert nagyon sokat engedhetnek (engedhettek) a listaárból. És nem egy kereskedés - ha az eladási statisztikája megkívánta - picivel elment a beszerzési ára alá is!
Nekem is 14 benzinesem van, közel 5000 km-t vezettem. Többnyire egy vidéki nagyvárosban használom, általában 55-60 km/órás sebességgel, ahogy a forgalom engedi.
Fogyasztása városban most 8,4-8,8 l között van, klímával. Miután kihuzatom 3-as fokozatban 60-ig, egyből 5. sebességbe kapcsolok. Ha gurulni kell, pl. lámpánál, VISSZAKAPCSOLOK, és motorfékkel megyek.Ilyenkor a fed. komp. "0" liter fogyasztást jelez. Előző - 1,5-ös Lanosom - városban 10-12 litert is beszívott! De ment is jól, kicsit sajnálom is, mivel újan vettem, 10 év alatt 110 ezer km-t tettem bele, és csak 670 ezerért számította be a Kia. Soha cserben nem hagyott.
Igazság szerint én 50-ig hármasig sem biztos, hogy föltenném :), annál jobb a motor :D, de a fogyasztásmérő szerint (állandóan azt nézem... :)) 5-ösben 50-es tempónál 5l alatt is elgurul - 4-esben azért már nem. Ami szörnyen néz ki, az a kigyorsítás lámpánál... 1-2-3, fogyasztásmérő ekkorra tér észhez, és általában mutat egy 20-30l közötti értéket. Brrr! Na nem mintha az a 40 méter számítana, de akkor is...
Juteszembe: nektek is ilyen érzékeny a gázpedál? Ez a másik nagy problémám ugyanis... Teljesen kényelmetlen, nem fogja semmi a lábam :(, kihívás egy fix tempót tartani, mert ha nagyobb levegőt veszek már megmozdul, ráadásul hosszú úton megfájdul a lábam - más autónál soha nem volt ilyen... Nem lehet valami csavart meghúzni ott alul? :) Vagy tömjem be rágóval? :D
Írtátok itt alább, hogy alapjárattal vonlt gondja valakinek... remélem megoldják, de épp az imént érdekes dolgot láttam. Gylog sétáltam haza a fodrásztól, gurult le a mellékutcában egy zsít Fiat bravo... benzines volt, és kinyomott kuplunggal, gázpumpával közlekedett, kábé olyan hangja volt, mint amikor slájmmal a torkodban egymás után mondogatod, hogy rekettye-rekettye...
no hát itt is elmászott az alapjárat rendesen...
különben a mai modern autóknál az ilyen jelenség általában valami érzékelő hibája, vagy kicsúszása, vagy kontakthibája... kíváncsi leszek, mi lesz a korábban emlegetett kollégával...
Nekem is LX Plus van, de vegyesben eszik 6,5-öt fedcomp szerint. Pörgős a motor és 50 -es sebessgénél sok az 5-dik, nincs ereje a motornak. Próbáld meg a pillanatnyi fogyasztással kitapasztalni a sebességhatárokat arányosan a sebváltó fokozataival. Lehet, hogy hülyeség, de én is ezt csináltam. Bár erre mondják azt, hogy érezni kell az autót. Ha úgyis viszed 1000-es szervízre lecserélik az olajat is + átnézik. Remélem utána már jobb lesz. :)
miért, ha nem a benzinkútnak, azzal mire mész??? Amúgy nem egyszer tesztelték már ezt a kérdést újságok. Mindenhol kivétel nélkül az jött ki, hogy nagyon pontosak voltak a kutak, illetve legtöbb helyen egy hajszálnyival több benya jött, mint amit mért. Ha Te rendszeresen az ország legeldugodtabb pici magánkútján tankolsz, akkor elképzelhetőnek tartom a csalást, egyéb esetben nem!
Ilyenről még nem hallottam, asszem nem szeretném megtapasztalni! :) De én inkább tutira megyek. Koppig tankolom az autót és hetente tankolok rá. Nyugodtabb vagyok ha van benne nyál, mivel esetek 90 %-ban a fővárosban használom, nem kockáztatok. Egyedül toligálni a Hungárián csúcsba az 56 kilommal... brrrrr :))
Az első pár ezer km-en szard le, ekkor még nem mérvadó, ill. ilyenkor még telitankolni se tudod rendesen az autót, simán van egy-két "fullra töltés" közt 2-3 liter eltérés.
Azt meg, hogy ki mit hazudik, ne érdekeljen. ;)) Nekem van, hogy két nap közt 2 liter eltérés van napi fogyasztásban, pedig ugyanoda megyek/jövök.
A mai modern autókkal megszívhatod, pláne egy dízellel, ahol mehetsz légteleníteni, ha üresre ment a tankod (mert pl. a kigondolt kút bezárt, vagy dugóba kerültél 1,5 órára egy követségi konvoj miatt).
De OFF benzinesnek is ment már tönkre szenzora ilyesmi miatt tudtommal.
Igazából lehetetlen megjósolni, hogy a tankban lévő üzemanyag hány km-re elég még, mert az nagyban függ a vezetési stílustól.
Szerintem egyébként a biztonság kedvéért alásaccolja a fed.komp a még megtehető távolságot, hogy biztos, ami biztos elmenj a következő kútig.
Egyszer nekem is volt egy ilyen élményem egy OFF 1.3-as automata Yarissal. Haladtunk a budapesti délutáni csúcsban és a fed.komp kiírta, hogy még 1 km-re elegendő üzemanyagom van. Egyből kivert a víz. Nem ismertem a verdát, nem is mertem tovább menni, mert ugye automata lévén nem lehet tolni. Szerencsére úgy 800 m-re volt egy kút. El csorogtam odáig, aztán tankolás...a 43 literes tankba ment 38 liter. :))))
Szóval ne higgy a fed.komp ezen opciójának.
Inkább az átlag fogyasztás és a tank kapacitása alapján saccold meg te, hogy hány km-re elegendő egy tank benzin. Ha beállt az átlag fogyid, akkor ez jó lehet.
Vagy tegyél egy 5 literes kannát a kocsi hátuljába és normál közlekedéssel menj ameddig ki nem fogy a tank. :)))
A tank 53 l-es. Ha kigyullad a figyelmeztető lámpa akkor kb. 8 l benzin van benne. Távolság az üres tankig. Amikor a hátralévő távolság 50 km alá csökken, egy villogó "---" szimbólum jelenik meg. A "távolság az üres tankig" értéke becsült távolság, ezért eltérhet a tényleges távolságtól. Módosulhat a jármű működési állapotától, az átlagos fogyasztásától és a vezetési stílus változásától függően. Használati szerint. Ergo nekünk kell kitapasztalni, hogy mennyi. :) Rem segítettem kicsit.
Ezek ilyenek. A Megane-on még van 6-8 liter is akár, mire ---t jelez. Ilyenkor átváltok elfogyasztott benzin adatra, és reménykedem, hogy a gyáriak jól adták meg a tank kapacitását :) Ez az előzőnél egyszer nem jött be, mert 57 liter után elfogyott (elvileg 60 literes a tankja)
A fed. komp szerint már kevesebb, mint 50km-re elég benzinem maradt, amikor tulajdonképpen kiakadt a fedkomp, mert nem írta a kilometereket, csak ---- villogott. Gondoltam teletankolom, de 43L-nél kattant a töltőpisztoly. Kérdem én, hogy ilyenkor kinek van igaza? Mert az 50km városban az max 4Liter. Najó, végig 1-esben 5Liter. Ha a tank 53literes, akkor legalább 48litert kellett volna tudni tankolni. Tankolás után a fedkomp 650km körüli hatótávot mutatott, ami a városi jövésmenést nézve reális is (1.4benzines) Most akkor kinek van igaza, a fedkompnak, vagy a benzinkútnak? ( megjegyzem, amikor átvettem az autót, akkor kb ennyit tankoltam)
Ez az adat még változni fog lefelé, nem kell izgulnod. Viszont ajánlom, hogy próbálj meg úgy vezetni, hogy feljebb viszed a fordulatot. Ha mindíg 2000 környékén, vagy alatta tartod a fordulatszámot az nem jó, szerintem. Eleve nagyon pörgős ez a motor. Én kéziváltós autóval kisebb fogyasztást értem el, ha Budapesten például két lámpa között nem váltottam 4-est, hanem 3-asban motorfékkel közeledtem a lámpához (tudom, nem Cee'd-el csináltam). Ha 50-nél 5-ben megnyomod a gázt semmi nem fog történni, csak ömlik bele a benya.
Anno az itt nem OFF KIA Shuma fogyasztása (én sem akartam elhinni), de 30 ezer kilóméter után csökkent jelentősen. Egyrészt új légszűrőt és gyertyákat kapott, másrészt jól összakopott addigra.
- kb 5000km-ig nem reális a fogyasztás, tehát még járatni kell...
- kétféle városi fogyasztás létezik: város, és Budapest... a gyártó a városi gyári adatot nem Bp-re méretezi, ott én a CRDI-vel is 6-6,1l körül megyek, légkondival nem ritka a 6,4l sem... összehasoníltásban, ha csak Szeged, akkor 5,7l légkondival... az is városi fogyasztás... szóval higgadás... ha 5000-nél nem javul, akkor azért gondolkodnék... ;)
Ja még annyit én pont azért cserélem le többek között,hogy kb:100000-130000Ft tudok meg takarítani a fogyin.Párom erdélyi, és nem mindegy ha hazamegyünk 400000-ből v. 240000-ből fordulunk meg,másról nem is beszélve! Egyébkén mindenki figyelmébe ajánlom ,aki még nem olvasta: http://totalcar.hu/magazin/technika/bejaratos/
Szia! Igaz még Daewoo lanosom van,1,5ös ,De hamarosan,ha minden jól megy dízel ceedem. A lanosnál mértem már 5,4 es fogyasztstól 12l ig mindent.Természetesen biztos változik a fogyasztás,de te is segíthetsz rajta.Egyszer tankoltam a TG kútnál,akkor volt 12l a fogyi!Vehetsz bele sport betétszürőt ,spirexet ,mágnest,ipufogon is lehet változtatni,ez mind ki hat a fogyasztásra.De lehet keresni a hibát valamelyik szenzornál is!Egy rossz érintkezés még nem ad hibakódot csak tévesen mér, ecu meg nyomja a benyát.Elég macerás meg találni! Szerintem kicsit várj még vele és 5000 cseréld le az olajat. Utána keresgetném a hibát!
Nemrég vettem egy új 1.4-es LX Plus-t, alig 1000km van benne. Úgy nagyjából elégedett vagyok vele, de a fogyasztása - nekem legalábbis - szörnyű. Városban egyszer sikerült 8 literre letornásznom, de akkor kb. a rakparton mentem végig 70-nel... egyébiránt tipikusan odafigyelve 9.5 liter, de mikor egyszer jobban siettem a fogyasztásmérő 13(!) literes átlagot hozott ki (és volt is annyi...) A Népítéleten olvastam 7-7.5 közötti városi fogyasztást (ez mondjuk eleve gyanús nekem, mikor a gyári adat 7.6...) - hát ez nekem elérhetetlen, pedig még utána is olvastam, "hogyan kell takarékosan vezetni", hátha én vagyok a hülye, de minden odafigyeléssel (stabil tempó, kevés fék, sok gurulás, 2000 körüli fordulat, 50-nél 5. fokozat, stb.) van ez. Két személlyel, légkondi nélkül. Autópályán 120 körül egyenletes tempóval egyébként 7.3 körül eszik. Most akkor mi van? Ez ennyi lesz? Vagy még nem járatódott be az autó? Idiótán vezetnék? Esetleg patológiás eset? Köszi előre is minden info-t! (És igen, tudom: dieselt kellett volna venni :) Késő bánat...)
Hihetetlen, hogy még mindig van, akinek bevérzik a szeme a kluboldaltól :) Azt hittem már kinőttük ezt. Én megadtam a felületet, de mint egy jó közösségi webhelyet, ezt is egy aktív közösség működteti, fejleszti. Mindenki, aki kritizálja, gondolkodjon el rajta, hogy mit tett hozzá, mivel gazdagította az oldalt: fogalmazott-e meg olvasói hozzászólást a hírekhez, talán fórumozott, esetleg indított új témát, bővítette-e a képgalériát saját autójának fotóival, stb. Mert ugye a tartalomról szólna egy honlap! Egy szép példa:
http://kiaceed.info/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=35&Itemid=110
Lehet részt venni, meg távol maradni, de bomlasztani, főleg vádaskodni azt nem kellene. (Akinek meg eltévedt volna a regisztráció megerősítő emailje, az az oldalon jelezze, ez hála istennek egyébként jellemző. Ha ide, az indexre ír, nem oldódik meg a hozzáférése! :) )
Aki vezetett DSG-t az tudja mi a lényeg. Nem csak a gyorsulásban van a lényeg, de az nem csak sportkérdés, biztonságos is lehet egy előzésnél. Biztonsági kérdés, hogy a hajtáslánc folyamatos, így a megcsúszás, kitörés veszélye is kisebb. Az automatához képest - mivel nincs csúszás - kisebb a fogyasztás, stb.
OK, lehet, tényleg zárjuk le a témát, sajna elhitették vele, hogy egyeseknek anyagi érdeke van, ez az, ami a bomlasztóknak sikerült... holott se a régi, se az új csapatban senkinek nem volt, és remélem ezután se lesz ilyen dolga, bár mostmár nincs beleszólásom/belelátásom, ugyanis én is megfáradtam annó a mocskolódásban, noha még érvényes a tagságim... :)))))))))))
Annó a kettővel ezelőtti Suzukimat be kellett tolni... beállt az önindító... naja BOSCH volt annó az Ignisbe, ügye az még a Suzuki-GM-es időszakban született konstrukció, tele GM-es szutykokkal... :( Néztek is az házunkban, hogy hívtam őket tolni... :))))))))
Csak egy mondat az IS klubhoz. Egy olyan barárom volt ott tag, aki nem volt a legaktívabb azt elismerem, de úgy érzem roppant jó meglátásai vannak. Lelkesen vetette bele magát egy márkaklub jellegű társaságba, ős is könnyen és szívesen ismerkedő fajta. Az, hogy miért ment szét a banda Te biztosan jobban tudod. Egyszerűen meglátott/megérzett valamit, és úgy látta jobbnak, ha kivonja magát az egészből és leszedi a matricát a hátsó üvegről. Nekem főleg anyagi jellegű érdekkülönbségekről beszélt, illetve ezt érezte a széthúzásban. De mondom, biztosan nem aktív bomlasztó emberke, tűzbe teszem érte a kezem, mert a legjobb, és szinte egyetlen igazi barátom:)
Ez biztos hogy valami alkatrész gyári hibája! Meggyógyítják és azt követően hibátlan lesz mint a többi! (gondolom és remélem!) Nekem a Peu 206-ban egy percet nem ment a gyári cd lejátszó, 2. nap csere és semmi gond nem volt utánna vele!
Többen kértek már a Ceed-el kapcsolatos negatívumot, na én most írok egyet!
Szomszédom ma vette át az Autó Óbudánál az 1,4 LX Plus felszereltségű Ceed-et Ment vele hazafalé indulván, amikor elment az alapjárat!!! No ez a méreg nem a cián! Mivel nem akart visszafordulni a forgalams Váci úton - a sok kézifékes megállás a lámpáknál kicsit megviselte - hazajött vele! Az autó összesen 35 km-t ment.
Szilvásvárad szervezésében nyakig benne voltam, azt, hogy hívjunk Méganosokat is, totál támogattam Kopival is kooperáltunk máskor is... volt több közös programunk...
Az egészen cink, annélkül, hogy nevet mondanék, aki Szilváson hőbörgött, hogy mi ez a sokk francia OFF, na annak volt a legnagyobb mellénye, mikor lehetett zülleszteni a tagságot...
Én már ezen túlléptem, nem érdekel, az újak jól csinálják, nyin könnyű dolguk, meglátjuk mit csinálnak... én már más felé mocorgok, aki barát érdemes volt rá, megmaradt... :)))))
Ebből az egészből,bennem csak egy-két furcsaság maradt meg. Valami ott már az elején sem ment rendben. Mondom , nekem mi volt nagyon furcsa.
Úgye voltunk eggyüt a két klub Szilvásváradon, ott sétálgattunk, és beszélgettünk. Már ott kerekedet pár IS klubbos szeme amikor arról beszéltünk , hogy nálunk nincs vezetőség!!! Majd beszélgettünk, hogy jó lenne összejönni, már nem tudom hogy mit vetettünk fel. Erre azt mondják az IS-sek hogy majd a vezetőség eldönti. Na ekkor a mi szemünki kerekedet.
Majd jött egy ember, nemtudom ki és közölte az IS nevében hogy oda nem megyünk. Semmi indok, semmi más. Néztünk egymásra az IS tagok pedig a főldet.:-((((
Nekem is szimpi volt az az oldal, de hónapokig nem történt semmi, és hiába regisztráltam, azzóta sem vagyok regisztrálva, mikor ezt a hibát jeleztem, semmi infót nem kaptam, ergó nem müx...
Hejj koma, egy dologra reagálnék, mint az Ignis lub egykori vezetőségi tagja...
Téged valaki nagyon félreinformált... az egykori vezetőség pár azt alkotó emberek belső ellentétei miatt előbb bizalomvesztett lett, majd totál szétesett, és ez vezetett oda, hogy egy része ennek a cspatnak úgy döntött, át kell adni új embereknek, egy része pedig ezt nem támogatta (tán ragaszkodott valami látens hatalom-ökörségért, ezt nem az én tisztem eldönteni)... elég az hozzá, hogy feloszlott, és új emberek irányítják most, és továbbra is totál kereskedés-független, és nincs egy ember, akihez köthető, és a társaságot leginkább azon régi arcok kezdték, és néha még most is bomlasztják, akik valószínűleg az előbbi teóriát elmesélték neked...
Én mostmár kívül-állókén figyelem, mert tisztségekről lemondtam, meg márkát is váltottam, de sok jó arcot megismertem ott, és nagyon sajnálom, hogy egyesek kicsinyes dolgaik miatt háttérbe szorították az egykori állítólagos barátaikat... ez a kisebbség... kár, hogy egyikükkel beszélve, készpénznek vetted az ott hallottakat... a sértettség hülyeségeket beszéltet...
Erről ennyit, mert elég volt az OFF-ból...
Ps.: A mégáne-klub amúgy valóban jó példa, és a kereskedés-függetlenségre még az elején én is felhívtam a figyelmet, de a többség lehurrogott, széllel szemben pedig nem hugyozunk, max korlátozottan veszünk részt benne...
Bocsi, ha úgy tűnt, megsértődtem. Pedig nincs erről szó. Sőt. Csak tárgyilagosan próbáltam elmagyarázni, amit én gondolok.
A légyeg. Én az autóért és az azzal kapcsolatos tapasztalatokért vagyok itt. Főleg, mert még nincs cee'd-em. A kereskedőmet kiválasztottam már, csak a lé hiányzik. A reklámok meg már rég nem érdekelnek...
Apropó!
Tudja valaki, hogy az SW milyen színekben fog kijönni?
Annak idején én is sérelmeztem Pancelos72 marketing nyomulását, de eléggé egyedül maradtam. A dolog mem biztos, hogy müködik mert a Veszprémi kereskedés mintha haldoklana alig ad el autót.
Ma láttam hazafele jövet az egyik Hyundai kereskedés előtt állni egy ezüst szinű i30-at. Azt hiszem a 7végén megnézem közelebről, ha lehet tesztvezetni, akkor kipróbálom milyen is a tesó. :)
Most olvasom el 3X. Semmi kivetni valót nem látok abban a hsz.-ben. Mint jeleztem ,most sem szégyelem, és tartom is magam az akkor leírtakhoz. Az vigaztal, hogy azóta volt aki megerősitet (anélkül hogy ismerne) hogy nem írtam baromságoz. Ja ,és biztos nem az én beírásom hatására , de mintha jelentősen javulna a hsz-ek stílusa. Én csak ehhez igazodom.:-)
Erről az E-mailen való ajánlatkérésről nekem viszont csak rossz tapasztalataim vannak. Én is csináltam azt, amit TUZI mondott de csesztek a szalonok válaszolni (persze tisztelet a kivételnek). Az viszont mondhatom, hogy bevált, hogy jeleztem személyesen, hogy sokallom, mert más már kedvezőbbet mondott. Csak akkor döbbent le emberünk, amikor megkért hogy hozzam már be a papírt az autóból, mert nem hiszi amit mondok. És behoztam, és valóban olcsóbb volt (huuuh).
Pofátlanul szemtelennek kell lenni, az biztos. A KIA-nál azért nehezebb a helyzet, mert egyrészt kihasználják, hogy feltörekvőben vannak és nőnek az eladásaik, ergo ha sokan kereseik nem engednek, másrészt nagyon kicsi jutalékok mellett (7%) dolgoznak a kereskedők, tehát nemnagyon van miből "visszaadni". Marad a banki jutalék még, meg a későbbi szervíz hasznának lehetősége.
És tapasztalatból mondom (KIA-s korszakomból), hogy például a kiszámlázott olaj mennyiségét mindenki jól ellenőrizze le! Legfeljebb annyit szabad kifizetni, amit a gépkönyvben láttok (ennél kicsit kevesebb megy bele).
Nem a reagálásokra szeretnék válaszolni, arra nem akarok. Talán annyit hogy most is minden szavamért vállalom a felelőséget. Nyugottan lehet akár kocsma tölteléknek is nevezni , nemzavar.:-)))
Autó vásárlás, (bár a kolléga már párszor be-be szólt, de mondjuk nem jó a nemoriám:-)) szóval, elmondok egy egyszerű vásárlási titkot ,nem kel utazni, és jó árat lehet kiharcolni. Nem is titok , közismert, ismerik a kereskedők is.
Szóval, én kiválasztottam hogy mit akarok, majd írtam ,egy-egy levelet az összes magyarországi kereskedésnek. Egyenként mindnek, nem körlevelett, ennyit meg kíván a tisztelet, szerintem. Majd a legjobb ajánlatott ,elküldtem a többi kereskedőnek hogy van egy ilyen ajánlatom, van e nekik jobb. Majd ha kaptam jobbat, azt ismét a többinek. Természetesen, udvariasan megköszönve az Ő ajánlatukat, de jelezve hogy van ennél kedvezőbb is. Aztán amikor igy sikerült a legjobb árat kiharcolnom, akkor természetesen mindenkinek írtam hogy köszönöm , de van kedvezőbb, és köszönöm majd legközelebb. Szerintem ez is természetes, nekem.
A Kia esetében még nincs olyan sok kereskedés, hogy ne érné meg mindnek írni. A nyereség pedig bőven fedezi az utazási költséget, sőt lehet hogy még marad is egy sörre.:-))))))
Más. Egy kis OFF.
Nem akarok senkit el hoppolni, sőt igazából, mostanában nem is igen forszirozzuk a tagság bővitését, de nem utasitunk el senki.:-) A Megánkubban nem feltétel a Megán, bármilyen autóval lehet bárki igaz "csak" tiszteletbeli tag, de ez seminemű hátránnyal nemjár. Sőt ha valakit érdekel egy jól müködő klub akkor jöjjön el egy találkozóra , kérdezzen, nézzelődjön ez semmi elkötelezetséget nem von magaután. Szivesen látunk bárkit, és hogy azért a jelentkezéssel (tegyük fel egy talira, lehet kötelezhő is) se legyen gond , keressen engem , majd megoldom. Ha kérdés van szivesen válaszolok, de vannak itt más aktív Megánklubbosok (pl a Tőrzsfőnök:-))))) biztos hogy bármelyikünk szivesen válaszol.
Na most pedig igenis iszom egy 42/58%-ost. Éljenek az alkeszok.:-))))
Próbáltam anno regelni oda, de azóta is küldik a mail. Én ezért néztem más fórum után, ráadásul hónapokig nem történt semmi. De örülök ha visszatér bele az élet. :)
Végre valaki, aki nem megsértődik, hanem normálisan válaszol :)
A klubra vonatkozó megjegyzéseim csak azért merültek fel bennem, mert furcsállom, hogy készítetek egy oldalt, aminek az a neve és címe, hogy (lásd lejjebb), de úgy tűnik, hogy valójában nincs mögötte valódi klub-jellegű tartalom, közösségformálás.
Van ám egy ilyen oldal is : http://www.kiaceed.fanklub.hu/
Bocsánat az itteni "klub"-tól, de az volt előbb, és úgy látom, hogy ott próbálnak egymással barátkozni, találkozni a tagok.
Ugyan látom, hogy oda is megpróbáltak itteniek írogatni, de nem sok sikerrel.
Az az oldal teljesen önálló, otthoni fejlesztésnek, és független kezdeményezésnek tűnik, bár még eléggé kezdetleges.
Örülök, ha jó ötletet adhattam, és őszintén mondom, hogy sok sikert kívánok nektek egy jó csapathoz :))
Maximálisan egyetértek. Én pl április táján csatlakoztam a fórumhoz és akkor is csak csendes fórumozóként olvasgattam a hozzászólásokat. Viszont már március elején eldöntöttem hogy Ceed-et veszek. Azt meg hogy hol, még nem tudom, de mivel bp-i vagyok, nem fogok több száz kilómétert utazni, így nyilván Bp és környéke jöhet szóba. Ha megnézitek milyen kereskedések jöttek szóba, akkor látható hogy pont Bp és környéke. Talán azért mert innen vagyunk a legtöbben és innen van a legtöbb tapasztalat. Egy haverom megtette hogy 650km-es országjáró utat tett meg hogy megrendelje VW Jettáját és nagykátai révén Nyíregyházán rendelte meg...
jajistenem Erdely... de szep is volt tavaly nyaron :) Medve-to, meg minden... Mondjuk az utakat nem egy Mazdanak talaltak ki ott se, de kimegyek meg egyszer oda, az tuti :)
Nekem az opelesek, VW és fordosok csak jót mondtak eddig az mazdámra :) Otthon, Erdélybe még szinte nincs is mazda -M3 és csak fordulnak a fejek a kocsi után, néha meg is szólitnak, hogy szép az autó.
Reszemrol a nemet-japan volt erezhetobb, ismerosi korben inkabb igy volt a "vita". Masok velemenye alatt en csak azokat ertem, akik a kocsira szolnak be :) Epito jellegu kritikat termeszetesen mindig szivesen fogadok, csak az idegesit, ha valaki ocsarolja a kocsimat, plane ha meg nem is ult benne, ill nem hasznalja nap mint nap...
Gondolom akkor neked benzines, az autód, mert a dízelbe kicsit kevés lenne ez az olajmennyiség. Meg tudja valaki mondani, hogy gyárilag milyen olajat használnak a benzinesbe, illetve a dízelbe? Mindkét típussal érintett lesz a család, és szeretnék felkészülni, mire oda kerül a sor. Főleg a viszkozítása érdekelne, de a típus is hasznos, ha valaki tudja. A Totalcar olajdokijában olvastam, hogy a szervíz nem mindig van a helyzet magaslatán olajügyekben. A tompított izzót meg tudjátok mondani, hogy milyen? H7, vagy H1? köszi.
Akkor lépj be a Meganeklub-ba, lesz klassz matricád a hátsó szélvédődön, vagy rakhatsz ki kékszalagot az antennára. Van még rendszámkeret matrica, meg sok apró az oldalüvegekre, meg ezer bizbasz feliratozva:))
Mielőtt valaki lehúrrog, csak vicceltem :)
De látom az autóvásárlást Te sem bízod a véletlenre. Én tavasszal 7 szalonban voltam, és ebből csak 2 volt Renault.
Szia Tgera, nem a sotetkek az nem kompassblue, hanem oilblue ha jol tudom. Az enyem inkabb szurkeskek. Mellesleg a szegedi Pappasnal is erdeklodtem, sot meg Kecskemeten a Dako Kft-nel is! Igazi orszagjaro vagyok, ugyhogy 3 kulonbozo teruletrol voltak arinformacioim. Ja a klub-ba szivesen tartozom, nekem nem gond, bar en maradnek valami kis matricanal a hatso szelvedon pl. En a mai napig szivesen villogok minden 323F-es Mazdasra, mert az jo :)
A klubkérdéshez azért írtunk, mert van aki viszont igényli azt, hogy tartozzon valahová, mondjuk klubszinten adott esetben. Te más vagy, megveszed a kocsit, használod, mert ez a dolga, de nem érdekel a közösségi élet ezen formája, és ez így van jól.
Viszont, ha valaki mondjuk meglátja, hogy Cee'd klub, és másképp gondolkodik annak lehet, hogy vannak elvárásai. Elvárja, hogy a tagok találkozókat szervezzenek, esetleg netközelben a honlapon szeretné viszont látni a tagokat és autóikat, neaggyisten szélvédőmatricával/színes szalaggal jelölné magát, hogy tudják hová tartozik.
Közben hagy kérdezzek valamit. Egy barátom a Pappasnál (jé, ők is adnak el autót) vesz egy 1,4 EX Limitedet 25-én át, de nem tudta a színét megmondani. Csak annyit tud, hogy valamilyen sötétkék. Nem olyan, mint amit Te veszel?
Kereskedés témában: én a Dunaauto - Autovaros KIA kereskedesben rendeltem az enyemet 1,5 hete kb. Nagyon rendes az ugyintezo holgy - meg csinos is:). Nekem mazlim van tobbszorosen is, ugyanis volt raktaron amilyet akartam (kompassblue, ex limited) es tegnap hivtak hogy a kereskedesben van a kocsi, plusz "veletlen" alufelnivel kapom :) Szoval vannak meg csodak :) Topik meg klub: jelenleg egy Mazdam van, es szerintem az autos vilagban nincs nagyobb "ellensegeskedes" mint a japan-nemet... Ugyanez megvan a markak kozott is, es ez tenyleg igy van jol. Van akinek tetszik, van akinek nem. Az valszinuleg nem is fogja megvenni... Nekem ha meglesz a kocsi magasrol fogok tenni mindenki velemenyere, mert a sajat tapasztalatomra epitek ugyis. Vegul idezet Bajor Imretol: Remelem most ezekkel nem bantottam meg senkit... pedig nagyon szerettem volna.. :)
Ahoj, Rég nem jártam erre látom megint kezdődnek a civakodások, nem kell törődni velük...
Olajcsre tapasztalat, tanács főleg bejáratós autóknak: "
Ajánlom mindenkinek, hogy az olajcseréhez öblítõt is vigyen.
Vittem motoröblítõt, direkt speciel erre a célra, olajhoz kell hozzáadni, majd járatni.
Kiengedtük az olajat, fekete volt mint a korom. Vittem még Tescós 2000 Ft-os 5 literes olajat, amibõl kb 3 literrel, meg a motorblokk öbítõbõl megmaradt 2 dl-nyi anyag keverésével ismét járattuk a motort egy kicsit, majd kiengedtük. Fekete volt, de már olajra emlékeztetett. Majd még a megmaradt kb 2 literrel is átforgattuk a motort, kiengedtük, akkor kezdett látszani az olaj színe. Majd feltöltöttük az igazival.
Most szép áttetszõ, mint amikor beleöntöttük. Hát ennyi.
Az, hogy valaki megosztja a többiekkel esetleges pozitív tapasztalatait nem baj, sőt! De, ha mindíg ugyanazt a céget jelöli meg, az már reklámszagú néha. Megnéztem, 42 KIA márkakereskedés van ma Magyarországon, és Ti kizárólag 2-t ajánlotok folyamatosan. A többi nem ad el autót? Kizárt dolog.
A klubhonlapra meg annyit mondok, hogy nem érted a lényeget. Egyszerűen nem etikus egy kereskedés honlapklónjaként üzemeltetni. Ha annyira elhivatott a szalonvezető, hogy plusz információkat akar megjelentetni, azt a saját honlapján is megteheti (és úgy látom egy az egyben meg is teszi).
Nem véletlen, hogy gyakorlatilag sz összes hazai importőr távol marad a márkakluboktól, mert pontosan azt nem szeretné, amit adott esetben itt láthatunk. Olvassák a fórumot, ez természetes, de nem folynak bele a klubéletbe.
Azt mondod, hogy ha klubbá alakulna nem lépnél be. Szerinted ezt az oldalt megnézve, mi olvashatsz a fejlécben? 2007 Cee'd klub Magyarország
Akkor ehhez a "melyik a leghosszabb forum" témához én is hozzá szólnék.
Kit érdekel! :))))
Bár nem vagyok Cee'd tualjdonos (még) de folyamatosan követem a fejleményeket és néha bele is pofázok. Azonban szerintem egy topic milyenségét nem az határozza meg, hogy naponta hány hozzászólás jelenik meg, hanem az, hogy azok tartalomban mennyire hasznosak a köznek.
Tgera!
Én pl pont ezért maradtam itt. Ugyanis
1. Ha klubbá szerveződne a társaság én biztos nem lépnék be.
2. Az, hogy egy-két ember kipróbál ezt-azt az autóján és pozitív tapasztalata van róla, illetve az azt forgalmazó cégről, és ezt megossza a többiekkel, ez egyáltalán nem baj. Sőt! Ettől még nem függ a topic attól a cégektől.
3. A klub oldalt valóban bennfentes(ek) üzemeltetik. Miért is baj ez? Így első kézből van infónk főleg olyan dolgokról, amit egyébként nem biztos, hogy megkapnánk.
4. Tudok olyan márkaképviseletről, akik olvassák ugyan, de eddig mindössze egyszer szóltak hozzá itt a fórumon. De alapjába véve az itt hozzászólók közül max 3 ujjamon meg tudom számolni, hogy hánynak van érdekeltsége a KIA-nál.
Nekem ez elég és meggyőző.
Az meg, hogy az ember elfogult a saját maga által favorizát márka/típus iránt, természetes.
Az ide járó emberek java része ki van hegyezve a cee'd-es cikkekre és a többit max felületesen olvassa. Más márkák fórumain ez ugyanígy van azokra a márkákra nézve.
Hmmm, voltam én is a Lurdynál de csak az udvarig jutottam el, nem mentem be! Túl zsúfolt volt az egész, szervíz+kocsik+szalon minden egymás hegyén hátán :) Sajnálom a 90 napodat remélem most már összeszedik magukat. Nem ismerem a szalont ahol rendeltem a kocsit csak itt olvastam 1-2 jó dolgot a szervizükről, gondoltam megnézem. Szimpik voltak, úgyhogy meglátjuk! Ha van új infóm majd megírom
Nem nagyon belepofázva, de TUZI tegnapi (sajátos, és egyéni hangvételű) hozzászólásból azért szeretném, ha egy-két mondatot újra elolvasnátok, és végiggondolnátok. Előre bocsátom, hogy abszolút nem szeretném megvédeni (tudja ő magát, ha akarja).
Amióta elindult ez a topik mondhatom, hogy folyamatosan követem, és próbálom "megismerni" a társaságot. Azt gondolom, hogy el kellene döntenetek, hogy olyan jellegű topikot működtettek, ahol egy klubbéletet szeretnétek fenntartani, vagy engeditek elmenni valamilyen reklám és értékesítés irányába.
Azt jól látni, hogy a fórum gerincét olyan hozzászólók alkotják, akik valamilyen módon érdekeltek az esetleges (saját) értékesítési mutatóik javításában. Magánvéleményem szerint egy jó márkaklub akkor tud klasszul működni, ha kizárják a gyanú lehetőségét is, ami összemosná bármilyen márkakereskedéssel, vagy adott esetben tuning box vagy xenon építő céggel.
A Cee'd esetében sajnos bizonyos jelek nem ezt a függetlenséget mutatják. A klub (bár szerintem ez még nem az) honlapja egy az egyben egy kereskedés saját honlapjának klónjaként, mellékleteként ki hogyan mondja működik. Miközben amennyire követni tudom a történéseket valódi klubbá szerveződés nem folyik.
Többen felvetették itt már, hogy valamilyen módon jelölni kellene az autókat, regisztrálni kellene a tagokat, ilyesmi. Ezekre a felvetésekre valamiért senki sem kap érdemleges választ. Szerintem nincs itt olyan ember aki ezeket a feladatokat fel szeretné vállalni. Magam is többször kérdeztem a box és xenon témában, hogy a garancia elvesztésére mi a KIA válasza, de elengedtétek a fületek mellett.
Tagként szerintem kitűnő példa felhozni a Meganeklub-ot, mert mondhatom, hogy a gyanú árnyékát is távoltartják a szervezők/tagok, hogy akár egy kereskedést is összemossanak a klubbal. Ez sokkal inkább egy baromi népes baráti társaság folyamatos és rendszeres személyes összejövetelekkel és klubrendezvényekkel, mint egy csak autóval foglalkozó topik.
Ha javasolhatok valamit, kezdjétek mondjuk úgy megjelölni az autókat, hogy a tetőantenna végére minden tag felrak egy piros szalagot. Azért pirosat, mert ez a KIA hivatalos színe.
A klubhonlapot pedig markánsan el kell választani az adott kereskedéstől, hogy senki se érezze reklámszagúnak. Aztán lehet bővíteni a tartalmat technikai adatokkal, a tagok fogyasztási táblázataival, egyéb ötleteivel.
De ameddig itt valaki tippet kér, hogy hol vegye meg az autóját, és következetesen csak 1 vagy 2 kereskedéshez irányítja az "illetékes", addig nem lehet független klubbéletről beszélni.
A Mégane fórumon is keresett már autót valaki, de privát E-mailben kapott tanácsot, mert senkit sem szeretnénk reklámozni.
Az IGNIS-klub jó negatív példa szerintem, mert annyira ránőtt a klubra egy emberke, aki anyagi lehetőségeket látott benne, hogy szétverte a társaságot.
Elnézést a hosszú hozzászólásért, és remélem senkit sem bántottam meg vele nagyon.
Szia! Szóról szóra ilyen autóra várok én is. Nem akarlak elkeseríteni, de nekem már lassan a 90. nap is lepörög. Mivel a KIA Lurdy-nál rendeltem, és nem túl pozitívak az itteni vélemények a szalonról, lecsekkoltam a központi ügyfélszolgálatnál, sőt eljutottam a kereskedelmi vezető titkáságáig. Egyértelműen magukra vállalták az ügyet. Májusi rendeléssel júliusi gyártást emlegettek, de azóta sincs hír a kocsiról, lehet, hogy tovább csúszik. Ezek után el sem tudom képzelni, az SW-sek mikor kapnak kocsit.
Gratulálok!!! Még egy Cee'd tulaj a láthatáron... :) Nagyon-nagyon sok balesetmentes km-t és élvezetes vezetést kívánok! Pici türelem, azután meg ki sem akarsz szállni belőle!
Szi a Kopi, jó itt is látni Téged, most olvasom csak, hogy Te is emlegetted a suzukis csapatot, ami mégane-os létedre igen megtisztelő, vagy már valami mást hajtasz? :))) Mondjuk odaát a suzukis ignis/swift/sx4 csapatban igencsak nagyátalakulás vala...
Jó ez a statisztika, tény, hogy ez a tocsik igencsak pörög... de pl a suzukisok is kimaradtak a szórásból, azok is pörögnek, főleg, ha azt vesszük, hogy nem egy suzukisokat tömörítő kluboldal működik, és mindnek van saját fórumja... de azért ha a száraz tényeket nézzük, ez igencsak derekas teljesítmény, gratulálhatunk magunknak! Mindenki veregesse meg a vállát magának a gép előtt, és igyon valamit a saját, és társai egészségére.... :))))))))))))))))))))))
Bónuszként lehet inni TUZI kollégára is, mint a kocsma bolondja... :)))))))
Ha képet akartok kapni arról, hogy melyik típus hol tart a hozzászólásszámban, akkor kattintsatok itt fent a fejlécben a Fórum >> Közlekedés mögötti TotalCar - autó-motor linkre. Ott pedig a jobbszélső, darabszám feletti kis ikonszerűségre. Arra kétszer is. Akkor sorrendbe állítja az autós topic-okat. És máris láthatóvá válik, ki hol tart!
Azt nem szabad elfelejteni, hogy jónéhány márka kivonult az Indexről, és a Honlapjukon üzemeltetik a Fórumaikat! Pl. a Suziki. Hatalmas hozzászólásszámmal!
Mindentől függetlenül tényleg szépen termeltek! :)
Szerintem mindenkinek megéri megrendelni ezt a csomagot. ( Már aki tud várni) Én is kértem hozzá. Bár még csak egy hét sem telt el a rendeléstől, de már tűkön ülök :D
ez igaz, viszont pl a 15 évvel ezelőtti golfnak semmi köze a maihoz. Csak a név. A bogarat 50 évig gyártották az eredeti ötlet alapján, folyamatos apró fejlesztgetésekkel, de nem volt egetrengető változtatás.
Auto-Don Kft - nél veszem pesten. Elektromos csomag =vízlepergető üvegezés az oldalablakokon, sötétített üvegezés, ülésfütés az első üléseken, szélvédő jégmentesítő fűtőszál ( ha jól olvastam a hozzászólásokat akkor csak az ablaktörlő alatt), fűtött fényezett elektromosan behajló kék üvegű tükrök. Azt hiszem ennyi. Hivatalosan 100.000 - be kerül, de sikerült kialkudni az autóhoz :)
Igen, várható szállítási határidő: 60 nap. Sebaj ennél több időt elveszítettem a vacilálással. Addig nyomom az off Wagonnal. Viszont lehet hogy Ő már a 7 év teljeskörű garis lesz, bicskás kulccsal. +50.000 - et mondott rá a kereskedő (lehet hogy...)
Nézdmár meg a Megán topikot.:-)))))) nem lehet hogy "kicsit " szelektív a látásod? Miköze a beirásoknak az autóhoz???? Ja és hogy nehogy már az legyen hogy a Megán szar azért van annyi beírás, olvas, és csodálkoz.:-))) Ott emberek vannak, nem kereskedők.:-)
A kodáról meg amiket írkáltok (Pl LE:-)), meg a DSG-ről, röhely, a P-Box-ot már nem is emlitem, röhely.:-) Nembaj kel egy ilyen topik is ahol az ember felvidul a sok baromság olvasása közben.
Nem baj hogy itt sanda gyanúm szerint a kereskedők, értékesitők viszik a prímet??? Sok elalélt aki azthiszi hogy csak a Cee'd az autó atöbbi mind fos. ÉBRESZTŐŐŐŐŐ!!
Legközelebb már azt fogom olvasni hogy a Ferrarit 2.-ban 5 mp előnyt adva lenyomtátok 350m-ren.:-) Úgyan gyerekek ez is csak egy autó , ami nem rossz ,DE azért még van mit tanulniuk a régi márkáktól.
Gyorsan jelzem hogy nagyívben lesajnálom a válaszokat , nem reagálok , bármilyen provoatív hsz-re.:-))))
59 nap? Gondolom azért, mert csomaggal nincs raktáron? Nekem nem egészen két hét volt, ebből a fele a forgalombahelyezés. Igaz, egy alap 1.4LXplust nem volt nehéz előszedni.
Eddig csak olvastam a hozzászólásokat, sokat merítettem belőlük ( igazábol végigolvastam a cee'd-es fórumot) ... de tegnap végre vettem a bátorságot rendelni egyet, 1.6 CRDI + so red + el. csomag. Most már csak a fennmaradt 59 nap teljen el valahogyan :)
Naja, a 206-osnál valamit nagyon eltaláltak. Manapság igencsak nehéz ilyen sikerautót gyártani, ami lassan 10 éve (1998 óta) változatlanul gyártásban van. Talán a Twingo még ilyen az autógyártás újkori történelmében.
A renósok napi 104 hozzászólásos átlaggal futnak több, mint 7 éve. Mi csak olyan napi 23-at tudunk átlagban, de fejlődünk. Mostmár elég rendesen vissza kell menni, ha este át akarom nézni a napi termést :)
Persze lehet Doki, de a Skodásoknál, Mazdásoknál, Hondásoknál, Toyotásoknál (főleg Auris) nincs pont mondjuk 5-10 ember aki legalább annyira grafomán mint mi és időarányosan ennyi hsz.-t produkál??
Az elmúlt 11 hónapban nagyon sok új fórumtárs jött be kérdezni a Ceedről és vagy előtte, vagy utána vásárolt is. Pl. te is!
Azért nem mond nekem hogy ez véletlen és - ha fenntarjuk prekoncepciódat - más márkáknál nincsenek ilyen "fanatikusok"?
Pl. annak idején a 2001-ben nyitott Kia Rió fórum is nagyon beindult az új Rió debütálásakor - 2005. szeptember - ennek ellenére mára leült és a mai napig összesen élt meg 2946 hsz.-t.
Azért ez csak nem véletlen!
Egyébként ma voltam a berepedt harmadik féklámpa ügyében az Autó Óbudánál - gariban cserélik - és nem tudom hogy vetített e a szervízvezető, de azt mondta, hogy csak ők - tehát Autó Óbuda - adnak át naponta 2 Ceed-et!
Autó Piacban ~62%-os erősödést látni a KIA-nál, miközben pl szegény Renault ~30%-os csökkenésben van a tavalyi eladásokhoz képest.Ezzel a KIA a 15. az eladásokat nézve, megelőze olyan nem luxusmárkákat, mint Mazda, Dacia, Hyundai... Az első 10 helyezett közül, egyedül a 10. helyen álló Honda tudott erősíteni ~26%-al, a többi mind csökkent.
Nézegettem az index gépkocsival foglalkozó topikjait és érdekes eredményre jutottam!
A Ceed topikot 2006. október 03-án nyitották - kb 11 hónapja - és a mai napig 7277(!!!!!) hozzászólást ért meg. Amit még néztem.......
Sokoda Fábiával foglalkozó topikok (kb 10) a legtöbb hozzászólás 1445!
Skoda Octáviával foglalkozó topikok legtöbb hozzászólás: 2001.01.20-a óta 2440!
Mazdával foglalkozó topikok (kb 2 tucat) a legtöbb hozzászólást tartalmazó topik 1835!
Most kapaszkodj Díler ezen én is meglepődtem!!!!!
Toyota Aurissal foglalkozó topik 2006. október 05-én - tehát a Ceed topik után kettő nappal nyitották - 34 (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) hozzászólás!
Egyébként a Toyotával foglalkozó topikok (30 db) csúcshozzászólásait a 2001.10.28-án nyitott "Toyota" topik viszi eddig 18.586 hozzászólással!
Az általam nézett márkák közül az utolsó a Honda volt.
A Hondával foglalkozó topikok (60 db) közül a legtöbb hozzászólást az 1999-ben nyitott viszi 53.416 db hozzászólással, van még két szintén Hondás topik - ezek motorkerékpárokkal foglalkoznak - az egyiket 5 éve (36.553 db hsz.) a másikat 4 éve (26.482 hsz.) nyitották.
Tehát látható, hogy az un. széles spektrumban gyártó nagy nevű márkák kivételével (Honda, Toyota) a Kia modellel kapcsolatban született a legtöbb hozzászólás - legalább is 2006. október 03-a óta - a konkrét típusok között pedig egyértelműen a Ceed-el!!!!!! /Persze az általam vizsgáltak közül/
"Eeeegyszerűen a magyar ember torkán nem lehet lenyomni, hgy egy koresi KIA jó autó lehet."
Lassacskán azért sikerül!!!
Mindenhol lehet olvasni hogy a KIA 2007 első féléves eladásai cca 47%-al(nem tudom most pontosan) nöttek a 2006 első félévéhez képest! Ez jó részt persz a CEED érdeme no meg a 7 év gari! :)))
Cáfoljatok, vagy erősítsetek meg. Mennyi az autó teherbírása a forgalmi szerint? A tesztben 400 kiló alattiról írnak, ami nagyon kevésnek tűnik. Mondjuk leginkább az 1,6-os SW-é érdekelne.
sok mindenben igaza van, de sztem ha nem is egyedi a formavilága, vannak benne momentumok, amik kifejezetten szépek és egyediek (pl. far).
nekem is 1,6 benya van, de még 7-8 literes fogyasztást nem sikerült produkálni városban, pedig nem hajtom. a kezdeti 10-ről sikerült 4300 km alatt lemenni 8,8-9-re. remlélem még csökkenni fog....
Igaz, hogy Sephia, de sokat elárul a Cee'd kettővel ezelőtti őséről.
Nekem ugye ilyen volt, csak 5 ajtós Shuma változatban. 3,5 év után 77 ezer kilóméterrel sem volt semmi baja. Eladás előtt csináltattam egy állapotfelmérést, hátha könnyeben megy el. A lengéscsillapítók például 92%-os állapotban voltak 70 % budapesti közlekedés mellett. No comment, most is siratom.
A Megane annyira jött be, hogy az előző is majdnem pont ilyen Megane II volt, csak manuális.
De jól kapisgálsz, más fórumon több infót kaphatsz róla:) Illetve van olyan oldal, ahol a mindenkori tankolásaimból még az aktuális fogyiadatokat is megtudhatod.
"A molettebb csajokhoz meg annyit, hogy otthon én sem deszkát gyalulok:)"
Ezek szerint druszák vagyunk. Amúgy biztos van amiben különbözünk, én pl a molettebb csajokat preferálom :-))))))
Hogy jött be a megan? Vagy keressem máshova írt hozzászólásaidban? Lagunákat nagyon olcsón kapni automata váltóval.
Kiákból nézegettem a Magentiseket, használtan a 2,5-ös automata sem drága.
Én is azt mondom, hogy csak három napig kell automata autó, aztán nem nagyin tetszik a manuális. Az első automatát azért vettem, mert találtam egy annyira szép PUG505-öst, hogy csak azért mert automata, nem hagytam ki a vételt. Azt 3 automata követte, sajna most kézzel löködöm a botot, de egyre idegesítőbb. Azt szoktam mondani, az előgyújtást sem akarnám a kormány közepén levő kis karral állítgatni, pedig a huszas években természetes volt :-))))
Pedig itt van kicsit lejjebb, egy Megane II 1,6 benzin Grandtour :))
Didereg a hátam. Olyan hozzászólást írtál, hogy hirtelen azt hittem én írtam, mert szóról szóra ez az én véleményem nekem is a váltókról és a fényképezőgépekről:))
(csak zárójelben jegyzem meg, hogy amennyiben a nicked a keresztnevedet takarja, akkor az is stimmel)
Szóval néztem én robotváltós kocsit is (Opel Astra H Caravan). Nem is lett volna vele különösebb gondom, de! Van kupplungja, ami kopik. Azt olvasom, hogy nem problémamentes még a robotos technika. Vezettem Swift-et ilyen robotváltóval, ami úgy tudom azonos szerkezet és nem nyűgözött le. Lassú volt, padlógáznál 1-esből 3-ba váltott fel, ami rémisztő volt, mert elfogyott az erő.
Fényképező témában is teljesen ez a tapasztalatom. Lecseréltem egy 3 megapixeles gépet 8-asra. Az most mindegy, hogy mi volt a csere oka, de olyan A4-es oldalakat tudtam a 3-assal előhivatni, hogy csak na. Nem ragozom, mert ez mégiscsak a Cee'd fórum...:)
Az eredeti kérdésre visszatérve, van már az országban automata Cee'd? Tesztautóként szinte biztosan nem tartanak ilyet, sajnos nagyobb gyártók sem nagyon.
Nem kell félni a megrendeléstől, mert garantálom, hogy nem fog csalódást okozni. Ráadásul olyat még nem nagyon ismerek, aki egy automata kocsi megrendelése után ismét manuálisra váltott volna (legalábbis ha volt rá pénze)
Bocsi, nem nagyon sikerült megtalálnom a hozzászólásaidban, hogy most milyen automata autód van?
Én a hidraulikus nyomatékváltóknak vagyok a híve. A dsg nem az, nem is tetszik. Az sportkocsiba való, nem kényelemorientált verdába. A fokozatok száma meg sztem hasonlóan inkább marketingforgás, mint igazi haszon. A robotizált kéziváltókkal is egyenlőre több a gond, mint az öröm, 60-80e km-nél vége szokott lenni a működtetőmotoroknak.
4 fokozat a hagyományos automatákban sztem pont elég. Azért kell a több, mert a másik gyárnak már 5-6-7 fokozatúja van, az emberek meg azt hiszik a több a jobb. Olyan mint a digit fényképezőgépek 3-4 megapixel felett leginkább csak a zajt növeli, mint valós haszna lenne, de jobban mutat a polcon, hogy ez már 6-7-8-10 Mpixel. Meg lehetőleg több legyen a mien, mint a szomszédé, még ha fingunk sincs arról, mitől jó egy fényképezőgép. (pl a senzor fizikai mérete sokkal fontosabb, azt mégsem fitoktatják, persze azt sokkal drágább növelni, mert viszi magácval az objektívet is)
Más a közlekedésük. Ők nem mennek (nem mehetnek) gyorsan, cserébe sok a dugó, meg hosszúak az utak. Kényelmes, nagy batár autóik vannak. Az európai vasak kisebbek, motorikusan meg végképp, minden grammot, minden le-t jobban ki kellett használni. Meg aztán különbözni is kellett tőlük valamiben...:)
Hát igen, fura dolog ez itt Európában. Valamiért csak mostanában kezdi a kontinens befogani ezeket a váltókat. Pedig én még azt is megkockáztatom, hogy biztonságosabb is, mint a kézi váltó, mert maga a váltás folyamata elvonja a vezető figyelmét a vezetéstől.
Nemrég láttam egy filmet, ahol egy USA-ban forgalmazott japán autót teszteltek. Ott a kézi váltóért kellett felárat fizetni a megrendelőnek :)
"A VW DSG-je, de még a sima 6 sebességes automatája is nagyon pazar váltó. Van ismerősöm, akinek Octavia 1.9 DSG-je van, és egy álom szerinte." Nálam egy 2l DSG vw eos volt pár napot, azóta minden fapad, fakocka... :)))
Sajnos a Renault frissen kifejlesztett (japánokkal együtt) 6 sebességes bolygóműves automata váltója egyenlőre csak a 2.0 dCi motorhoz rendelhető, illetve ezt a váltót teszik már hozzá, ha automatát kérsz. Az 1,6-os benzinmotorhoz már tavasztól 6 sebességes kéziváltót adnak, ez nem tudom milyen (az előző is ilyen Megane volt, csak 5 sebességes kéziváltóval).
A 4 sebességesben a fokozatok relatíve elég hosszúak, tehát például tempomattal gyorsítva, vagy padlózva a pedált akár 150 felett váltja a 4-est! Persze érezhetően lomhább a kéziváltóhoz képest, de ez az autó ezzel a motorral nem versenyzésre van kitalálva. Az egész kocsi kényelmes hosszútávú utazásokra van tervezve, és erre kiváló.
Vicces, amikor 80-nél beállítom a tempomatot 150-re, és magától visszavált 2-be, majd megindul. Szokni kellett az elején, mert egy párszor hamar nyomtam be a gombot, így majdnem lekoccoltam az előttem haladót :)
Én főleg Budapesten használom az autót, ezért már régóta nagyon szerettem volna egy automata váltót. Most május óta túl a 8 ezer kilóméteren mondhatom, hogy megéri a kényelem a felárat.
A VW DSG-je, de még a sima 6 sebességes automatája is nagyon pazar váltó. Van ismerősöm, akinek Octavia 1.9 DSG-je van, és egy álom szerinte.
a hagyományos 4es hidrós picit lassú, illetve emiatt a fogyija/gyorsulása rosszabb mint a kézi 5ös-6os váltóknak (a 4ese ott van, mint a normál váltó 6osa, tehát a maradékra kell a másik 3at elosztani), de pl a vw dsg-je egy álom. Sportban pont úgy vált, mint én, csak gyorsabban. :) És ehhez 6 fokozat jár...:) (kétkuplungos, "szimulált" automata, valójában inkább a kéziváltókhoz áll közelebb szerkezetileg) Viszont mindkettővel ezerszer kényelmesebb araszolni. Meg aztán a női vezetők, ha eccer megtapasztalják az automata kényelmét, soha vissza nem lehet tériteni őket a kézishez. Hogy ez aztán :) vagy :( azt mindenki döntse el maga.
Ezt igazolhatom, pedig nem Cee'd lett. Ha lett volna időm kivárni az SW-t biztosan azt vettem volna. Szerintem nincs olyan nagy jelentősége a fokozatok számának. Az enyém "csak" 4 fokozatú, és a Cee'd váltó is ennyi, ha jól olvasom, de elég.
Kérdés milyen minőségű, és egyáltalán, milyen (hány fokozatú) váltó. Egyébként naon kellemes tud lenni, aki sokat araszol, dugóban áll, annak minden pénzt megér.
Hát azt, hogy minden egyes pöcök, kapocs és illesztőelem ilyen szivacszserű-gumiszerű-rezgésgátlós cuccal van bevonva gyárilag... ezen a szerelő is leakadt, hogy ez pedig a kategóriában nem jellemző, ezért nem zörög itt semmi...
Nekem is normális áron számolták be az autót. 9 éves elmúlt a Megane, se klíma, se ABS, 800-ért vették be. Ha EX-et vettem volna, akkor 900-ért. Máshol a 700-at is úgy mondták ki, mint akinek a fogát húzzák. Megnéztem, kb ezen az vannak a neten meganek hirdetve, csak éppen hónapok óta fennt vannak a hirdetések.
"A hűtött kesztyűtartó mindegyik felszereltségben alap, már amelyikben van klíma. :)"
Én átvételkor erre rákérdeztem, és azt mondta az értékesítő, hogy csak EX-től fűtött. Ennek ellenére ott van az a valami, és fújja is oda a hideg levegőt.
Már nem tudom, hol olvastam a Kia Klubboldalon, vagy a Kia Blog.hu-n, vagy máshol, de úgy emlékszem, hogy az 1,6-os disel motorral szerelt Ceed (az alap is) 2007. szeptemberi gyártástól elérhető lesz autómata váltóval is!
Ezt meg kell cáfolnom, hogy legyen ellenpélda is:) Én is beszámíttattam az előző Ford kocsimat a KIA szalonban és min. 200ezerrel többet adtak érte, mint bárhol máshol, ahol feltehetően szóba jöhetett: néztem 2 KIA szalonnál, 3 Toyotánál, AAA-nál, 1 Seat-nál. Hozzátartozik mondjuk, hogy a kereskedő tudta, hogy csak így veszem meg nála a kocsit, mert több kereskedő közt bíbelődtem. Ennek tudom be az egyébként korrekt árat, mert elsőre nem hangzott ám olyan sok nullával:D Szal ha nagyon el akarnak neked adni valamit és a beszámításon múlik, akkor tudnak ám korrekt árat is kitalálni, ha nem, akkor majd valaki más igen. Annyi a kereskedő, mint égen a csillag, na persze én nem ragaszkodtam a Cee'd-hez, így elég nagy volt a kör, de ez győzött.
Valóban nem reális ekkora értékvesztés, de ez van. Egyébként azt tapasztalatból mondom, hogy a KIA szalonokban csúnyán alááraznak egy autónak, ha beszámításról van szó. Az autóbeszámítás mindíg is nagy bukta lesz. Én tavasszal cseréltem autót, és akkor a Cee'd is képbe került, ezért kértem tőlük is ajánlatot a régire. A KIA szalonok mondták a legkisebb ajánlatot, és nem 10 ezerrel, hanem több, mint 200 ezerrel kisebbet, mint mások.
Az hogy ugyanaz a szalon mondott ilyen kicsi árat, akinél vette, valóban szemtelen dolog.
De most is azt mondom, hogy egy Rio-ért (és itt nem a KIA a lényeg, hanem a kiskocsi kategória) sok a 3,3.
Abszolút nem nézve más márkák minőségét és megítélését, de ezeket kapod ennyiért:
KIA Cee'd VW GOLF V FORD FOCUS FORD C-MAX (majdnem ennyi) CITROEN XSARA PICASSO RENAULT MEGANE LIMOUSINE
Ezek igaz, hogy nem olyan fullosak, mint a RIO, de bő egy mérettel nagyobbak.
Gyakorlatilag nincs köztünk vita, vagy nézetkülönbség. Az én volt Riómból teljesen jól ki tudtam szállni és a felett pedig egyáltalán nem hullatok könnyeket hogy buktak rajtam, illetve a beszámított autón a majd 8 hónapos bentragadása miatt bő két kilót!
Az autóváltással kapcsolatban is igazad lenne, de azért azt te sem gondolod komolyan hogy a kereskedőnél 2 hónappal ezelőtt 3,3 milláért mosolyogva eladott autóért ugyanott 2 hónap múlva, ráadásul úgy hogy tőluk veszi a Ceed-et is 2,3 millát adnak és ez reális?? Általánosan elfogadott prekoncepció, hogy abban a "pillanatban" ahogy kigurulsz a kocsival a szalonból 20%-ot csökken az autó ára. Ezt még lenyeli az ember, ha hülye volt is és rosszul döntött, no de hogy a vásárlási érték 1/3-át(!!!!!) elveszítse 2 hónap alatt büntetésnek büntetés ugyan, de piacilag irracionális és rednkívül méltánytalan. Szerintem.
Ezen nem tudom miért csodálkozol? Veszel egy autó 3,1 millió forintért, és 1,5 év meg 24 ezer kilóméter után 2,85-ért nem megy el? Miért adna valaki egy 1,5 éves autóért alig 300 ezerrel kevesebbet, amikor újat vehet szinte ennyiért. És még 1,5 évvel több garancia is van rá. Szerintem a 2,5 milla is jó ár volt érte. Ráadásul a túlárazás miatt 8 hónapig állt benne a pénzük.
Akármennyire is jó autó a Rio, 3,3 millióért már több, és elsősorban nagyobb autók között válogathat az ember. Aki májusban nem tudta eldönteni, hogy mit vesz, és 1000 kilóméter után jön rá a hibájára, az meg is érdemel ekkora értékvesztést.
Szívesen! A 6731 hsz-ban ajánlottam üléshuzatkészítőt a Cee'd-re. Én a hónap vége felé megyek megcsináltatni. Ha érdekel, hívd fel őket az SW miatt, szerintem tudnak segíteni. :)
Nem találtam az i30-as vezetéséről készült beszámolódat a klubboldalon. Elkészült?
Egyébként a tegnapi Metro újságban írtak a gépről, ami érdekesség volt nekem, közismert hogy csont ugyan az a motorpalette mint a Ceed-nél és ők az autó teljes élettartamára garanciát vállalnak a vezérműlánc (igen láncos)-ra. Pontosabban úgy fogalmazott a cikk, hogy a vezérműlánc nem igényel gondozást! Le a kalappal.
Átléptem a 15000 km-t! (írjon ha valakinek már több van!)
Eddigi tapasztalatok a már leírtakon túl:
1. Két első csillapító csere - nekem nem kattogott de kicserélték kampányba - 2. 11 ezernél olajcsere mert minimumon volt a nívó és nem akartam rátölteni, oka eddig nem ismert- most rendben van - 3. A kormány mögötti műanyag néha néha megreccsen 4. Nekem még soha nem fagyott le a többször hivatkozott hangtechnika 5. A "harmadik" féklámpa az ablakmosó gomba vonalában kb. 1,5-1,5 cm-re megrepedt, valószínűleg felületi feszültség mert ilyen sérülést mechanikailag okozni ezen a helyen igen "nehéz" 6. Néha kevés a gyári 195/65/R15-ös gumi "szélessége", mert képes volt 4 személlyel emelkedőn is 2-esben egy kövérebb gázadásra elkezdeni sírni a gumi. -ezt egyébként 2-esbe gyorsításkor egyedül, vagy két személlyel a kanyar belső ívén futó gumi erősebb gázadásra rendszeresen megteszi ha elbambul az ember :)))) Lehet túl puha ez az Energy?
A 20 ezres kötelezőt az Autó Donnál csináltatom majd, szervízdíja 14 ezer Ft, csak légszűrőt(4600 Ft) és pollenszűrőt (ára még nem ismert) cserélnek. Illetve megcseréltetem majd immár másodszor - az elsőt 10 ezernél csináltam - az egyenletes kopás miatt a hajtott kerekeket. Következő olajcsere 30 ezernél, de lehet hogy beállok 15 ezeres periódusra. Ártani nem árthat.
Nekem default el volt zárva... amúgy eléggé nehéz tekergetni, vagy fújás közben nézed, és érzed, vagy bedugod az ujjadat, hogy van-e lyuk... olyasmi, mint a tekerhető tetjű sószórók, csak fejjel lefelé... jah és előnye, hogy fokozatmentesen állítható, csak tudnám minek, mert azért nem fagyott még le benne semmi pia... :))))
Nem tudom... olvastam a népítéleteket, meg itt a fórumon is, hát két napja mást se csinálok, csak fülelek, mindenféle útviszonyok, és sebességek mellett... semmi... meg se nyikkan, sehol egy zörgés... 8000km felett járok (nem lehet a stílusomat papásnak nevezni, adok neki, kapja az úthibákat is), és kussol... most akkor nekem mázlim van, vagy mindenki eltúlozza? Nem azért, qrwa érzékeny vagyok a zajokra, az előző autóimban voltak források, amiket hónapokig kutattam, hogy aztán szivaccsal, miegyébbel próbálkozzak, mert iszonyúan bírt zavarni... ebben semmi, egy nyikkanás se... ill. egy igen... egy jobb ajtó-rekeszben felejtett fél literes ásványvizes pillepalack... na az cicergett ezerrel, hülyét is kaptam tőle, amíg nem derült ki a forrás mivolta... de más semmi...
Nem értem én ezt...
Most meg itt az utolsó ítélet, hát előre röhögök a csókán, vegyen csak fóka II-t... az I-es fóka tényleg jó, de a II-es az katasztrófa... a legnagyobb baja, hogy zörög, mint állat... tapasztalatból mondom... :))))))
"Úgy látszik hiába minden pozitív cikk a magyar vásárló Kia-sztereotípiás betonagyán nem lehet áttörni !!!"
Hiába kezdett el a Kia pár éve egész jó autókat építeni, nálunk még mindig nagyon sokan vannak akik ha elég pénzük lenne rá egy új Golfot vennének. Pedig a VW az elmúlt tíz évben csak veszít a minőségből, az 1.9TDi Golf III és a Golf II GTi 16v ideje rég elmúlt. De hiába, vonzza a magyar parasztot a nagy krómozott VW jel, meg a csillapítva visszahúzódó kapaszkodó.
Magyarországon még mindig erős németautó-mánia van. Sajnos nálunk még egy omladék betegágy 1.2-es, lengyelek által összebarkácsolt G Asztmának is nagyobb presztizse van mint egy Kiának vagy Hyundainak, ami azért nevetséges.
Persze elfogult vagyok a márka iránt de azért bocsássa meg a világ 4800 vezetett km után csörg-csattog minden, meg kiszakad(kiszakítja) a váltószoknyát???????
Na neeeeeeeeee!
Szlovák Zsuk???????
Mivel járt a kolléga eddig Aston Martinnal?????
Odaírja hogy megérte a pénzét, aztán következő aut Focus II?
Szi, én méretre csináltattam az enyémet, abban szépen kidolgozták az oldallégzsákok nyilásait. Az univerzálisba nem tudom van-e ilyen. De, ha érdekel a téma a lenti címen nézhetsz üléshuzatokat interaktívan. http://www.uleshuzatshop.hu
Aki azért vesz SW-t, mert ki is használja, azaz pakol bele, annak valóban. Aki viszont nem használja ki, ne vegyen SW-t. De azért vannak aki a Skoda Octaviát is 1.4-es motorral veszik meg. Na, az a betegágy, mert az még üresen se megy :(
Én még megpakolva nem próbáltam az enyémet (1.4-es), de így üresen, még 600km-el, nem nagyon panaszkodok rá. Azt tudtam, hogy a régi 8 szelepes 1.6-os renóm alacsony fordulaton való használhatóságát nehéz lesz a mai 16 szelepesekkel elérni, de a próbáltak közül a Swift és a Ceed számomra elfogadható eredményt hozott.
ui: Olyan autót úgyse találok, ami gyorsulásban, agilitásban megközelíti a másik közlekedési eszközömet, akkor meg majdnem mindegy.
Az alábbi hozzászólást írtam a Riós topikba kiváncsi vagyok a véleményetekre!
"Sziasztok Riósok!
Néhány megdöbbentő (piaci?) tényt szeretnék veletek megosztani. Sajna a magyar piac még mindig idióta és lenézi a Kia márkát. Hiába a Rió 3 év garanciája nem érdekli őket!Ahogy Díler kartárs írta népítéletében "tőlünk nyugatra jobban keresnek még is jobban tudnak számolni, vajon miért?"
Szóval azon akadtam ki, hogy szomszédom vett egy Riót most májusban(!!!!!) 3 milla 300 ezerért benzinest. Beleszeretett a Ceed-be ezért ugyan ott az Autó Óbudánál beszámítatta az új Ceed-be. Tudjátok mennyiért számolták be?
2 millió 300 ezer Ft-ba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Persze lehetne mondani hogy jól lehúzták, de nem mert a használtautó telepükön megnéztem operatíve, a beszámított alig több mint 2 hónapos 1000 km-t futott Riója 2.490.000 Ft-ra van kitéve!!!!
Ez döbbenet de tényleg iszonyat a Rió értékvesztése. Adalék még a történethez, hogy én is az Autó Óbudánál cseréltem le az autót (diesel Rió, 24.000 km EX felszereltség) 2007. január 26-án. Jómagam 2006. januárjában vettem át a Riót akkor még 3.090.000 Ft-ért. Nekem még januárban beszámították a Ceedbe 2.700.000-be és 2.850.000 Ft-ért árultak. A csattanó, hogy most 2.490.000 Ft-ért adták el a volt Riómat augusztusban, majd 8 hónap után. Pedig egy kiváló autó és nagyon szerettem.
Úgy látszik hiába minden pozitív cikk a magyar vásárló Kia-sztereotípiás betonagyán nem lehet áttörni !!!
Talán a Ceed a 7 év garival jobban tartja majd magát, de tényleg döbbenet a magyar piac reagálása a Rióra és szerintem teljesen indokolatlan az értékvesztése!!!!!"
Van egy hatalmas kérdésem is, Milyen izzó kell a tompított fényszóróba? Mert írta a hétvégén valaki, hogy érdemes venni hozzá, valamilyen emelt fényerejűt, és akkor amíg várok az autóra, legalább jól lesz időm körbenézni. Üléshuzatot tett már valaki az autójába? Létezik már rá való, vagy csak az univerzális van?
Elégedett vagyok, a tapasztalataimat írom le, mert valahol kísérleti nyuszinak érzem magam. Szokom az autót. Szerintem nem vagyok egyedül, végülis egy új autóról (nem több éves kiforrott modellről van szó). És minél többen megosztjuk, nemcsak segítünk egymásnak, de a tudatlanságunk is köddé válik. :)
Igen ez olyan, hogy tudom vagyis tudnom kellene, hogy mit kapok a pénzemért. Több autót is vezettem, és jónéhány kilométer van a hátam mögött. Hogy ki mennyire használja ki az autó adta lehetőségeket sőfőr és útviszony függő. De próbálnék meg sportosan vezetni mondjuk hazafelé a 4-es főúton. Olyan terhelt, hogy örülök, ha 80-nal tudok menni. Amúgy is a baleseti statisztikák szerint ezen az úton történik a legtöbb halálos kimenetelű baleset. Szóval még élni akarok. Ezért is választottam a Cee'det! A lehetőségem lett volna bármilyen hasonló kategóriás autót venni. Hozzátéve a dologhoz még mielőtt a fejemet vennék, hogy volt otthon Wagon R-ünk is és nemcsak néztem, nyüstöltem is. Nem éreztem biztonságban magam benne. Láttam már Swift kontra BMV balesetet, ahol a Swift-es tk-s lett az eleje a bömösnek meg csak a lámpája és az első lököse sérült meg, pedig csak koccanásos jellegű volt. Engem is törtek meg 2x figyelmetlenség miatt, persze minek megadni a másiknak az elsőbbséget! Igyexem ésszel vezetni, vigyázni magamra és a többire is. (inkább vezessek áramot mi? :) A Cee'd-et biztonságosnak, vonzónak (1,4-hez 109 paci) és a paraméterei és a felszereltségéhez képest nekem megfelelőnek találtam.
Vannak a piacon nagynevű márkák, igen hírhedt modelljei, amik nem a dinamizmusukkal, hanem kényelmükkel, robusztusságukkal vívtak ki elismerést, pl W123-as dízelek. Pedig "betegágy". De nem erről szól. Hálásan szolgál több tíz éven át dinnyeárúst, taxist,...
Az 1,4 benzines azokat szolgálja ki, akik elérhető áron akarnak egy korszerű, méretes és biztonságos autót venni. Akik lehet, nem futják le a 15 ezret sem egy évben, de elfér benne a telek felé a muskátli, vissza a városba szilva. Ahogy az öreg háziorvos is elmászkál a falvak között, talán soha nem fog 100-nál többel száguldani. A Cee'd erénye, hogy számukra is hozzáférhetővé tette 3,5 milliójával a jellemzően 4-4,5 milliós szintű kényelmi és biztonsági megoldásokat. Ezek az emberek évente talán néhány alkalommal gyorsulnának akkorát, hogy hiányolják a 255 Nm-t, de a félmilliós különbözetet bizony hiányolnák a kasszájukból. Inkább megvárják, amíg a busz kiáll a megállóba, ráérnek, nem sportolnak.
Egyébként az 1,4 B közel sem betegány, nem szabad hasonlítani a CDRihez, ahhoz képest nyilván gyenge. Igenis - pörgetéssel ugyan de - lehet lendületesen autózni vele. Akik ezt veszik, azok viszont nem nagyon fognak. Egy nesztelen, finom technikát vásárolnak, amelyik igenis elmegy 6-6,5 literközött, ami nem rossz az 1,3 tonnához! Úgyhogy szerintem fontos szereplője a hazai piacnak egy jó 1,4-es induló modell, mind fogyasztói, mind kereskedelmi oldalról. Nincs olyan jelentős súlytöbblete az SW-nek, hogy ne lenne létjogosultsága az 1,4-es motornak benne. A legjellemzőbben nem súlyos, inkább terjedelmes, térfogat-igényes holmikat visznek benne. Ha meg elvétve évente 1-2 alkalommal terhelni kell, na bumm. Ezért nem költenék magam sem félmilliót. Max nem előzgetek amikor krumplit cipelek.
Szóval emberek milliói leélték az életüket 80-90 lovas autókkal nem feltétlenül kényszer vagy anyagi korlátok, hanem észerű érvek alapján vásárolva.
Igazad van. Nekem 1.4 benzines. Tegnap este jöttem vissza a fővárosba anyuval. Majd csurig pakoltuk az autót és bizony megéreztem. Többgyermekes családi autónak szerintem kevés. Én azért választottam 1.4-est, mert általában anyuval ketten vezetjük. Két személynek pedig napi hasznlatra tökéletes. De családi autónak nem ilyet vennék (gyerkőcök és csomagok). Vezetésnél is pörgetni kell a motort. Ha váltok min 3000-ig fel kell nyomni, mert ha nem keservesen gyorsul. Még nem próbáltam ki mennyi a vége, csak 140-ig. De legjobban utazónak 2500-3000 között. Majd még a fogyiját megnézem a fedcompon, de úgy érzem ezt szereti legjobban. Ez kb. 90-100-as tempó. Városban más, ott fürge, mint a nyúl. Tudom, hogy az aszfaltot nem szedem fel, de annyi lökött söfőr van, hogy sajna még az ő agyukba is belekell látni, nehogy összetörjenek. Igen, féltem a Cee'd-et, nap mint nap szembesülök azzal, hogy túl sok jogsi van kiadva. :)
Hát nem tudom, de régebben már beszélgettünk róla ez is egy magyar betegség ez a "1,4-es motorú modellt veszek a kedvező biztosítás miatt" történet! Nekem az 1500 alatti Rióra 3600 Ft-al volt kevesebb a negyedéves kötelező, mint az 1,6-os Ceedre. Tehát ez érvnek nagyon karcsú. A súlyadó, illetve most már a teljesítményadó lehetne érv, de ismét visszatérek kollégám 68 Le-s Tháliájára, aminek az éves teljesítményadója 17 ezer Ft, nekem a 115 Le-s Ceed-re 23 ezer! Persze mondanom se kell, zongorázni lehet a különbséget. Tehát adó és biztosítás szempontjából nem lehet a kisebb ccm mellett érvelni. Ahogy diler írta népítéletében tőlünk nyugatra többet keresnek mégis jobban tudnak számolni, miért?
Természetesen itt megint érv a jövedelem és kereseti viszonyok, illetve az az összeg amit törlesztésre be tud vállani az ember és tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy sokaknak már a benzines modell is lehetőségeik határa! Nekem is az volt az 1,6 Crdi 80%-ban finanszírozta a bank a vásárlást, de akár hogy is számoltam a vezetés élménye, a lenyűgöző nyomaték és a rendkívül gazdaságos működés - 5 lityi/100km - megérte és most is megéri a vásárláskor az aktuális árlistában a kb. 400 ezer plusszt. Kiváló a 109 Le-s 1,4-es motor a Ceedben vezettem többször is és a legtávolabb áll tőlem, hogy az 1,4-es tulajokat megbántsam, de ezt a motort keményen pörgetni kell, hogy menjen mert a 137 Nm nagyon karcsú ennek a majd 1300 kg-s kasztninak. Főleg ha beül 4 ember. Igazán 3000 felett kezd el élni. Persze csodát nem lehet tenni egy 1,4-es motorral se, így kategóriája maximumát nyújtja.
Az egészből azt akarom kihozni, hogy szerintem az új Ceed SW-t 1,4-es motorral megvenni betegágy. Ha valaki rászánja magát és e mellett dönt, szerintem ennél az autónál minimum az 1,6-os benzines, vagy 1,6-os diesel motornak kellene lenni a belépőnek. Persze elviszi az 1,4-es is, de gondoljatok bele ennél a szép nagy kasztninál beül mondjuk 4 felnőtt meg megrakod csomagtartót úgy félig és bekapcsolod a klímát! Hát ezt taposni kell hogy menjen és így a fogyasztás is garantáltan inkább a 10 liter felé közelít majd.
- ez csak egy vélemény volt, sem megbántani, sem lesajnálni autóstársakat nem állt szándékomban -
A legtöbb mai modern diesel már feltöltős. Az un. "sima" szívódieselek teljesítményét csak a köbcenti radikális emelésével lehetne növelni. Jó példa erre a - többek közt - a Renault 1,5 dci (common real) diesele ami a leggyengébb változatban 68 Le(!!!!!!!) és azon is van turbófeltöltő! Ennek a motornak van - hardveresen teljesen azonos - 86 és 105 Le-s változata is! Persze jó pénzért!! Épp ezért írtam néhány napja, hogy az i30-as 90 és 115 Le-s motorja közötti 25 lóerő plussz ára az árlistában 200 ezer Ft! A vezess.hu cikke is kitér rá, hogy a két motor teljesen azonos, ugyan az a VGT turbó van mindkettőn csak a vezérlés más magyarán a gyengébb softveresen van butítva, hogy vedd meg 200 ezerért a drágábbat, ha kell a + 25 Le!!
Amire telefonon jutottam: - minden cee'd ára emelkedik a garancia bővítése miatt - az SW felára 200e Ft lesz - rosszul emlékeztem, 1,4-es nem nagyon lesz az elején!
Rendelés a központba még csak egy 6-os flottára és egy demo autóra érkezett, de tény, hogy már kötnek szerződéseket a kereskedések annak ellenére, hogy nincs hivatalos árlista.
Sziasztok! Aki a GPS-es akcióban vette az autót már mindenki megkapta? Mert nekem mindig azt mondják, hogy a központ már nagyon sokszor lekérte az adatokat, de még nem küldték. Amint itt lesz azonnal szólnak, de még mindig semmi. Az autót június vége felé kaptam meg. Csak kiváncsi lennék, hogy mindenkivel így van ez vagy csak velem kivételeznek?
Ha turbó nélküli dízel kell, akkor választhatod a VW Caddy 2.0 SDI-t. Kétezer köbcenti, Kemény 70 ló, és olyan 140Nm nyomaték. Ezt biztos nem tudod szétütni, de cserébe egyáltalán nem megy.
Csak azt nem értem, hogy 90 tagú méneshez miért kell turbó? Nem tudják kisajtolni anélkül? Mert szép-szép ez a sok paci a Ceed-ben is, csak a turbó aggaszt, mert ki tudja 6 év múlva milyen állapotban lesz, vagy mégelőbb....és ugye nem olcsó moka cserélni.
Most gondold el, a KIA-nak van egy gyengébbik dízele, ami 90LE. Ugyan azt nem hozzánk Mo-ra, de az i30-ban ott lesz. Adatok: 1.6 CRDi 90LE 235nm/1750-2500. Azért ez is durva lehet... ;)
Kicsi OFF: párom szülei most vettek egy 2 éves Skoda SuperB-t, 1,9 turbódízel, valami PDTI vagy mi. Elsőre meglepődtem, hogy a forgalmi szerint 74kW azaz 100 paci. Na gondoltam ez nem sok egy 1,9-es mocitól, meg egy ekkora batár kocsihoz. Első meglepi tehát negatív. Aztán akkor jött a második meglepi, amikor vezettem is, hogy az anyját, milyen jól mozgatja ez a 100 dízel paci ez a marhanagy kasztnit. Szóval ez meg kellemes meglepi volt. Ennek tükrében, most már el tudom képzelni, hogy a Ceed hogy mehet 115 dízel pacival, mivel az még ennél is kisebb kocsi. Még egy észrevétel, sok kocsit vezettem már, de ez tényleg szinte kivasalta az úthibákat, hihetetlen módon tompította. Mondjuk nagy autóból még csak keveset vezettem, nem vagyok középkategóriához vagy még nagyobbhoz szokva, lehet ebben a kategóriában ez az általános, bár a korábbi Audi A6 is sokkal jobban rázott, mint ez. Még annyit, hogy 5,5 l/100km a fogyasztása, autópályán tempomattal 4,5. Nem én mértem persze, hanem ők. Ez is korrektnek tűnik egy ekkora kocsinál...
Ennek tükrében nagyon várom a következő KIA nyílt napot, mert akkor ki szeretném próbálni a dízelt is, az 1,4 benyásat már vezettem....
Szélvédő jégmentesítő fűtőszál témában: Ne döbbentsetek már meg, hogy nem az egész szélvédőt jégmentesíti, hanem csak az ablaktörlő lapátok alatt van tényleg? Akkor ez állati gagyi megoldás. A Fordnál tudom pontosan, hogy az egész szélvédőt jégmentesíti, ennek csak így látom értelmét. Mert attól még hogy a lapátok nem fagynak le, a szélvédőt kaparni kell, mert ugyan nem szedi le a jeget az ablaktörlő... Biztosak vagytok ebben? Csalódás, ha tényleg ilyen gagyi ez a fűtőszál a Ceed-nél.
Annak örülök, hogy más is megerősítette a dízel idei bevezetését, mert bevallom őszintén, beletettétek a bogarat a fülembe, és holnap fel is hívom az értékesítőt. Én 220.000.- felárral rendeltem az autót, úgyhogy nemtudom, hogy mi a helyzet a garanciával meg a +20.000.-es vételárral. Az biztos, hogy a megrendelőlapon 4.849.000.- a listaár az SW 1,6 crdi-re elektromos csomaggal, és metálfénnyel. A gépben még nem szerepelt az SW, ezért kézzel módosította az értékesítő, aláírta és lepecsételte. A Kia motorsnál azt mondták az értékesítőnek, hogy ez a 14. megrendelés az enyém, Örömmel venném, ha lenne még valaki itt aki rendelt SW-t. Mindenesetre várom a holnapi infókat, mert már izgulok nagyon.
Ez egyre érdekesebb... :D Páncélos ki mindközülünk a leginformáltabb KIA ügyben, most mitha lemaradt volna valamiről. Nem bántó szándékkal írtam, ne vedd sértésnek. :)
Látva a dízelek iránti nagy érdeklődést, eléggé bukta dolog lenne szeptember közepétől év végéig csak benzines modelleket árulni. Akik dízel kombi autóban gondolkoznak nagy csomagtérrel, azoknak az SW egy jó alternatíva lehetne. Viszont a dízel hiánya miatt elmehetnek a konkurens gyártókhoz..., szerintem.
Az valóban igaz, hogy a benzinesből csak 1.6 jön az 1.4 csak januártól. Dízel viszont már az elejétől lesz. Az ár a mostani ötajtós ár +240e . Én már megrendeltem egy EX elektromos csomagosat piston gray színben.
Annak mi is csak örülnénk, ha már lenne ár, illetve tudnánk időpontokat, motorpalettát. Rá is cuppantam azonnal az érintett kereskedés, egyébként folyamatosan frissített oldalára, de semmi nyoma az egyébként nagy horderejű hírnek. Sehol máshol sincs. Jelen helyzet szerint egyedül Te és a Kia Óbuda rendelkeztek információkkal, amíg az egész hazai kereskedői hálózat tűkön ül, és várja a szeptember 4-ei hivatalos tájékoztatót. Valami hiba van a Mátrixban, holnap beszélek az importőrrel. Tisztázzuk, hogy mi a helyzet. Ami info van, közlöm!
Ez egyre érdekesebben alakul, de remélem nem bánjátok, ha azt szeretném, hogy nekem legyen igazam. Nagyon meglepett amit írtatok, de az értékesítő előttem hívta fel az importőrt, amikor árat kért
Eddig nem akartam a témára reagálni, gondoltam előtte pontosítok a KMH-vel, de nekem is egyre zajosabb ez az SW téma. Magam sem láttam a kereskedésbe érkező, ilyen tartalmú közlevelet, tájékoztatást.
Legutóbb a héten beszéltem a hazai importőrrel, részben érintve a kombi témáját. Eszerint nem küldött ki hivatalos árlistát vagy bármit, ami az értékesítéssel kapcsolatos, ami információja van, még embargós. Csak a szeptemberi hivatalos sajtóbemutató, valamint a nyílt hétvége időpontja fix. Ugyan írásban nem erősítették meg, de állítólag az idén csak benzines modellek érkeznek.
Igazából ezt én sem értem, és sajnos nem tudok semmi okosat mondani, mindenesetre sok sikert az új autóhoz, mert biztos vagyok benne, hogy jobban döntöttél, mintha Focust vettél volna.
Nem is akartam a kereskedőd megbízhatóságát kétségbe vonni.
Egyszerűen csak töprengek és nem értem, a kereskedő miért kockáztatta meg, hogy átmegyek a város másik végébe és megrendelem a Focus kombit, ha lehetősége volt eladni egy autót.
Elméletileg én is bízhatok az értékesítőben, már nem az első autót veszi nála a család. A kereskedés ahol veszem, szeptember első hetében kapja meg a tesztautóját, ami egy 1,6-os dízel. (legalábbis ezt mondták) Azért én bízom benne, hogy hamar mekapom, de remélem ezzel nem bántalak meg.
Természetesen megértem a felháborodásod, magam is hasonlóképpen cselekedtem volna. A hozzászólásom nem is effelé irányult, hanem a csomagra, annak részeire voltam kíváncsi.
Ne értsd félre, a sok panaszkodás nem azért volt, mert annyira kell a dohányzó-csomag. Én ugyan hasznát veszem, de ha rendelés közben felhívnak, hogy ajajj ezt benézték és anélkül fog érkezni, nem érdekelt volna. Itt elárulom, hogy a Fiestámba 8000ft-os felárral nem kértem :) Itt főként elvi problémáink voltak, miszerint rákérdeztem és annyi válasz jött, hogy ebbe akkor nem került bele, így érkeztek. Semmi sajnálom, vagy valamit megpróbálunk. Mire erőltettem, hogy szerintük ez korrekt válasz-e, utánajártak és ugyanezt válaszolták annyi különbséggel, hogy megmondták, biztosan meg tudom venni így utólag, csak elég drága lesz beszereltetni... na itt rágtam be méginkább. Kiválasztok valamit egy lista alapján, megjön hiányosan és úgy beszélnek veled, mintha Te tennél szivességet nekik, hogy megrendelted, ja nincs ez nincs az? nem baj, köszönöm, viszlát, vagy kérj is elnézést:) Sőt utólag vedd meg és drága pénzért szereltesd bele, mikor azzal együtt vetted. Akármekkora is az értéke, bőven nem ér annyit, hogy becsapva érezd magad az új autóddal.
Ennyi volt csak a lényege. Amióta mégis sikerült megoldaniuk, azóta maradéktalanúl boldog vagyok az új autómmal (kivéve kormányrecsegés :D nem hagyhattam ki:)
Látom nem csak én nem voltam tisztában a dohányzó csomaggal. Persze aki nem dohányzik, azt nem nagyon érdekli, ahogy pont ezért engem se. De mivel annyian panaszkodtatok rá, gondoltam megkérdezem, hogy mi is ez. :)
Háát lehet érdekel, bár első körben egy fotó kéne róla, hogy mlyen... ugyanúgy gumírozott, mint a mostani hamutálca feletti rekesz, csak nagyobb? A csere sajna előbb is eszünkbe juthatott volna, kommunikációs zavar, ugyanis én nem tudtam, hogy ez a dohányzó csomag, mivel én nem rendeltem, így kaptam, és soha nem dohányoztam, nem is fogok...
Semmi probléma, csak gondoltam szólok, nehogy olyan méretű gumit keressen.
Egyébként meg ha odaállítana a ceed-del, hogy 205/65R16-ot keres, biztos megkérdeznék, hogy milyen teherautója van? Mert ez a (kis)teherautók gumimérete :-)
"Ide a megrendelőlapot, SW-t akarok!" Azonban lehűtöttek, hogy nem veszik föl a megrendelést, mert decemberig csak 1.6 benzint gyártanak és azt követően sem valószínű, hogy mi leszünk az elsődleges piac. Korrektnak ismertem meg az eladókat, adott pillanatban nem állt érdekükben nemet mondani.
Két nap múlva veszem át az ötajtóst és azon fő a fejem, hogy fogunk elférni benne.
Remélem időben megkapod, bár akkor az én emberismeretem hiányos és bosszankodhatok.
Én ahogy belenéztem a motortérbe egy csomó csavart láttam megfestve. pl:generátor szíjfeszítő csavar. Azt nem tudom, hogy az olaj leengedő csavar meg van e festve, egy biztos amikor nekem lecserélték az olajat nem festették meg.
Ha szólsz mikor kiakadtam a hiánya miatt, hogy Neked meg nem kell, akkor cserélhettünk volna:D Mondjuk mindjárt belerakják az enyémbe, ha gondolod kierőszakolhatom magamnak a nagy tároló-rekeszt, amit kivesznek!:)
Nahh jahh én a nagy tárolórekeszben tartok egy 12mm vastag telefont, azt annyi, szal nálam a fél rekesz is bőven elég, viszont gyűlölöm a pohártartóba rakni az aprót:S De persze logikus, hogy ki mire használja melyiket.
Garanciaversztés akkor lehet, ha: - felszakítasz valami plombát (szerintem nincs) - kötelező szervíz nincs dokumentálva ( ez ugye nem az) - igazolható, hogy a hiba a gyári ajánlásnál gyengébb minőségégű anyag, alkatrész használat következénye. (erre figyelhetsz)
Szépséghibája, hogy csak akkor használható, ha kitolod a tálcát, és ez ott nekem pl zavaró... így plussz csatiként körülményes, százor inkább egy jó elosztó (amit nehéz szerezni, mert a többség full gagyi, de nekem sikerült egy triplásat)...
Alul is van egy 12V csati... az EX-ben viszont benne van a dohányzócucc is, bár nekem nem kéne... Inkább lehetne nagyobb a tároló... jelenleg arra használom, hogy van benne egy 20-as, egy 50-es, meg egy 100-as a különböző bevásárlókocsik miatt... meg itt szoktam tárolni a tömbjegyet, ha BKV-znom kell, mert parkolhatatlan helyre megyek, és külsőbb részen rakom le a verdát...
Én a Kia Óbudánál rendeltem a Csillagvár üzletházban. Az ára: az 5 ajtós listaára + 220.000.- Gondolom rendelni több helyen lehet, mert azt mondták, hogy az országbn a 14. az én megrendelésem.
A középkonzol alsó felében van egy nagyobb tárolórekesz, fedlappal eltakarva, na most, ha dohányzócsomagod van, akkor az a rekesz fele akkora, mert alatta van egy lefelé kibukó hamutartó+szivargyújtó. A hamutartó aprópénz számára tökéletes, a szivargyújtó annak aki dohányzik (pl nekem) igen hasznos, ha kifogy az öngyújtó stb... (velem előfordúl) illetve nem utolsósorban ez lehet egy plusz 12V-os csati!
Én dohányzom, ám nem a kocsiban. Az EX Limited-hez tévesen hírdették a csomagot, mivel sosem járt hozzá, azóta már javították. Én kiperpatvaroztam végül utólag, de nem volt egyszerű. A vásárló ugye addig számít, amíg ki nem fizette a kocsit, utána inkább sose halljanak felőle. De jó pont, hogy végülis megoldották a gondot.
Ennyi a dohányzó-csomag:) Nem egy nagy durr, de aki tudja mire használni, annak jó. A Fordomba 8000ft volt a felára, szal összegben se egy nagy dolog. Ha meg nem dugsz a kocsira 12V-os fogyasztókat(egyszerre többet), nem dohányzól, aprót is a tárcádban tartod és az se érdekel, hogy mikor eladod a vevő, ha dohányzik esetleg keresni fogja, akkor Neked nem kell a csomag;)
Sokan emlegették itt ezt a dohányzó csomagot, hogy megkapta valaki, más meg nem, illetve csak utólag. Mondjuk én nem dohányzom, sőt senki a környezetemben, de érdekelne hogy ez miből áll?
Köszi neked is, meg dílernek! Erre voltam kíváncsi. Hallottam már olyanról is, hogy a teljes szélvédő be volt fűtőszálazva. A motoros behajtás gondolom nem olyan mint ami most kezd divattá válni, hogy mikor lezárod a kocsit behajtja, mikor kinyitod vissza. Gondolom gombbal vagy kapcsolóval lehet működtetni.
Nekem egy 1.4 LX+kényelem csomagos a verda, és nekem is van első szélvédő fűtés.
Szerintem akinek nem digitklímás annak ugyanolyan mint az enyémben. Én pedig ha jól láttam az csak a lapát alatt egy szál ami télen a lapátnál olvassza fel a cuccot.
Szerintem bárki megnézheti, mert a szélvédő alsó részében (a feketében) látod a jobb oldalon a fűtőszál kezdetét v. véget a másik oldalon szintúgy.
Szerintem csak ott az alján van összekötve. A teljes szélvédő fűtések nem ilyenek.
Az elektromos csomagnál az egyik "plusz" a szélvédő jégmentesítő fűtőszál. Erről bővebben valaki tud mondani valamit, akinek eletromos csomagja van? Csak mert olvastam olyat is más autónál, hogy ez nem más mint az ablaktörlőnél 1 fűtőszál, ami segít kiolvasztani azt télen.
Jah és mostanában esett párszor az eső is, milyen a vízlepergető üvegezés? Ezt ugyancsak az eletromos csomagosoktól kérdem. díler? :)
Köszi! Kevesebbre számítottam, de azért így se rossz. Mivel csak szeptemberben lesz a bemutatója, akkor jól gondolom hogy láttatlanba rendelted meg? :)
Sziasztok. 1.6crdi-be milyen olajat javasoltok a szerviz nemtudja megmondani milyen van benne gyárilag.Tudtok olyan szervizet ajánlani ahol be engedik az ügyfelet a műhelybe.SZerintetek menyire lenne gáz ha az idő elötti olajcserét magam csinálnám meg?
Igazság szerint kb 10 hetet ígértek, de majd a jövő héten mondanak pontosat, mert megpróbálnak egy készletre leadott autó rendelésén módosítani. Dohányzó csomag az enyémben nem lesz (EX Limited). A michelin guminak örülök, mert szerintem elég jó. Igazából a színre vagyok nagyon kíváncsi, mert még élőben nem láttam milyen a kompass blue, de a színmintán, illetve képen tetszett. és talán jobban mutat vele a sötétített üveg mint a grafitszürkével.
Amikor ém vettem a ceed-et még marha sokat kellett volna várni az sw-re, pedig én is azt szerettem volna!
Gumiméret, Ugy gondolom az sw-nél is felszereltség függő, azaz LX és EX Limited 195/65 R15 michlen energy EX 205/65 R16 na ezt nem tudom de biztos hogy ez is michelin, mind acél felni, TX-hez pedig már jár a 16-os könnyüfém felni!
Az én tapasztalataim szerint BIZTOS hogy nem nyúltál mellé, de az idő majd megmutatja!
Gondolom kell rá várni rendesen!
Mikor veheted át?
A DOHÁNYZÓ CSOMAG!!! Erre figyelj oda!
Nekem a felszereltségi listába benne volt, mikor megérkezett az autó abba már nem!
Csak a vita volt bellőle! Egyeztessétek le előre!
Valószínű a gyári izzók teljesítménye neked sem lesz majd megfelelő, ugyhogy vagy xenon, vagy egy nagyobb teljesítményű halogén
Remélem tudtam segíteni!
Üdv és (kicsit hamar,de elsőként) GRATULA az sw-hez :))))))))))))
Ezért volt jó a valamikori Trabantom, majd 120-as Skodám, Daewwo Racerem, Lanosom. Ilyen dilemmáim nem voltak, mivel semmilyen zsák nem volt bennük - talán egyszer 1 zsák krumpli.
Azért jó hogy van a mostaniban, kipróbálni nem szeretném.
Remélem nemsokára én is az egyre bővülő csapat tagja leszek, ugyanis ma rendeltem meg a Ceed' SW 1,6 CRDi változatát. Apósomnak egy 1,4 LX 5 ajtósa van, az nagyon rendben van, ezért bízom benne, hogy én sem nyúltam mellé. Milyen gumival szerelik az autót? Van valakinek tapasztalata, hogy mire érdemes odafigyelni, illetve mit érdemes előre beszerezni az autóhoz?
Nagyon sok autóban a légzsák csak akkor durran ha be van kapcsolva az bizt. öv!
Volt egy ismerősöm -éppen VW Passatról beszélek- akinek ütközés alkalmával nem nyílt a légzsák, pereskedni akart, de végül ki derült hogy az öv nélkül nem nyílik ki a légzsák, mert sokkal nagyobb kárt tesz az emberben ha azt nem rögzíti az öv az üléshez! Életveszélyes sérüléseket okoz (hamarabb oda ér az ember feje és a még éppen felfújódó légzsák baromi nagyot üt) Na ezt jó bonyolultan írtam le, de talán érthető! Szóval csak ott durran légzsák(első,oldalsó,függöny,bármelyik) ahol be van kapcsolva az öv!
SZervízdíjak:
Üllön Frédi-Béni autókereskedés díjai:
A szervíz álltal adott olajjal+olajszűrő+levegőszűrő+pollenszűrő+munkadíj=35500HUF
Ugyan ezek csak TE általad vitt olajjal 23500HUF
Ide lehet vinni alkatrészt is, de csak gyárit, és bontattlan csomagolásban!
Nem cseréltettem még olajat csak árajánlatot kértem!
Ha jobb oldalon nem ül senki akkor nem nyilik ki az utas légzsák és a jobb oldallégzsák. Sajnos nemrég elég közelről láttam ilyet. A kikapcsolás lehetősége azért van mert a menetiránnyal szemben berakott gyerekülés esetén gyakorlatilag katapultálná a gyereket.
Ha kikapcsolható a légzsák, akkor nem az ülés érzékelő dönt, a napokban beszéltem szalondolgozóval, szerinte semmi köze nincs a lufihoz az ülésérzékelőnek.
A légzsák kikapcsolás KIZÁRÓLAG előre tett gyerekülés-gyerek miatt van. Komoly gondot okozhat 1 nem működő légzsák (utólagos jogi következmények, stb), ezért is kerülik, illetve márkaszervizes a kikapcsolás, valamint nincs ülésérzékelő több márkánál.
És: ha olyan ütközés történik, ahol nyílik a légzsák, ott a legkisebb kár a +1 feleslegesen nyílt légzsák ára (mondjuk 250k, érzékelőket, mindent úgy is cserélni kell, a kocsi javításáról nem is beszélve). nem? Szem milliós kár egy légzsáknyitós ütközés ígyis-úgyis.
Na, ezekre ne kerüljön sor.
Szóval nem tudtok információval szolgálni szervízdíjról? (tájékoztató, pl Suzuki 20, Ford 30, Nissan 30-50 K körül hallottam, ehhez képest...?)
A jobb oldalon azért van kikapcsolásra lehetőség mert amig a kisbaba gyerek hordozóban van addig szinte csak a jobb 1-ben utazhat.(mama közelség is számít :) )
Egyébként elég sok autónak van elöl is isofix pontja.
Lehet, hogy így van, csak akkor azt nem értem, mi értelme van a légzsák kikapcsolónak jobb oldalt, ha úgyse robban be üres ülés mellett?
Gyerekülést tudtommal csak hátra szabad tenni, előre nem, tehát e miatt nem lehet a kapcsoló. Más mindenkinek pedig úgyis be kell kötnie magát! Tehát ilyenkor a légzsáknak is aktívnak, bekepcsolt állapotúnak kell lennie, csak így, a kettő együtt nyújt valamennyi védelmet.
Véleményem szerint (de lehet, hogy a valóságban nem így van), az ülésben levő súlyérzékelőnek annyi szerepe lehet, hogy ha nem köti be az övét az ott ülő, hangjelzéssel erre figyelmeztesse.
Ütközésnél, egy bizonyos sebesség, vagy ütéserősség felett berobban a jobb oldali, akkor is, ha senki sem ül rajta. Ezért érdemes kikapapcsolni a slusszkulcsal.
Bekötött öv és bekapcsolt légzsákkal, ütközés esetében először az övfeszítő patronja (?) robban be, és feszül meg a mellkason, ezredmásodpercek múlva robban ki a légzsák. Így a feszes öv megakadályozza, hogy az előre lendülő testet a kirobbanó zsák jól pofánvágja.
hanem az , hogy ha nem ül senki az anyósülésen, akkor is bedurrannak e a légzsákok azon az oldalon feleslegesen vagy nem. Van-e kapcsolata az ülésérzékelőnek, vagy /és a bizt.öv becsatolásának a légzsákműködtető automatikával?..
"A légzsákhoz az ülésben levő érzékelőnek semmi köze. :D"
Sőt, most hogy jobban belegondolok, akkor a csatnak sincs semmi, hiszen bekötetlen utasoknál is eldurran a légzsák.. akkor talán mégis az ülésben levő érzékelő figyeli?
Vagy semmi? és ha kell ha nem eldurran? na ezt tudja -e valaki?
Látom egyre másra jönnek az ötletek a sípolásra... én ma kipróbáltam 2 szatyorral, ugyan nem teletömve, de fotóalbumok, tárca, pár újság, cd-k.. és nem nyikkant meg, kezdem úgy érezni, hogy nálam van valami bibi?:) De mikor az asszony ül be akkor csipog persze, szal én nemtom máshogy megszólaltatni... bár lehet én járok csak viszonylag kisebb csomagokkal.
Kedves topiktársamnak tartozom pár képpel Korzikai-Cee'd-es utamról... persze ide szigorúan olyan, amin rajta van a Cee'd:))
Na jó itt az uccsón takarásban van:D
Ma majdnem egy másik kocsiba szálltam a Széna térnél, időközben beállt mögém egy másik fekete cee'd én meg reflexből már téptem volna fel az ajtaját:))) De nem bántottam! Nem vagyok ilyen dömpinghez hozzászokva, kicsit arrébb ugyancsak láttam egy fekete ceed-et... sok szegény kolléga, akivel együtt szívhatunk a szín viszontagságai miatt:)
Több mint 3 hónapja vezetem az autót,azóta csatornáznak a környéken(gondolom tudjátok mivel jár),és egy picit sem zörög benne semmi.Gondoltam lehet,hogy csak én nem hallom,így ma el vittem egy pár embert kocsikázni,de mindenki egyetértett velem.HA később nem így lesz,biztos nem hagyom rá,viszem a szervízbe.A szomszédom swiftje amit 2.800 000ft-é vett zörög, nem is kicsit.A rádióról,a hangszórókról,a kényelemről,a lóerőről nem is beszélve!!!!Lehet,hogy jobb vétel volt mint egy 3 millás KIA???Hát nem tudom,de biztos,hogy ma már nem azt venné!!!
Még egyszerűbb, csak át kell hajolni jobbra, a biztonsági övért, és azt bekötni. Nem beszélve arról, hogyha táskát tettünk az ülésre, az övvel rögzíthetjük, így fékezésnél is a helyén marad.
Erre "az anyósülésen bármi miatt csipog a gép" című témára reagálnék én is. 1. Nagy értéket ne tegyünk az anyósülésre, mert szeretik onnan kiemelni. 2. A legegyszerűbb módja a figyelmeztető jelzés elkerülésének, ha bemész a bontóba, veszel egy biztonsági öv csatot és belecsattintod a helyére. Már meg is van oldva a dolog. :)
Én is régen szóltam hozzá, nos ennyi idő alatt lehetne már hivatalos törésteszt , én is remélem hogy sikerül. (Amúgy hogy van a Roomster 5, Fabia 4 sikerült, ill amit írtak akkukábel szakadt, ettől a légzsák nem nyílt, de az előző autókat nem hívták vissza. Biztos drága, mert nem látok újFabiát).
Ja amit írt valaki, nagyon igaz, övet hátul bekötni, ha nem is ül, a csomagokat a hátsó támla s az öv tartja esetleges ütközésnél, assze valami svéd vasban láttam övet a csomagtartó fenekén...
Nos kis városunkban ültem 2. alkalommal a tesztautóban, na az amit kapott (mindennap látom szegényt) és semmi zörgés.
Nekem a H i 30 műszerei komolyabbnak tűnnek, talán a kék szín túlzás. És a fekete a fém keret helyett is jobban tetszik (márkától függetlenül), amúgy a műszereken kívül sok a hasonlóság. Mért, a Golf (a váltó 2 oldalán) merevítő-majrévas-vagy mi a túró mért van, szép?!!!-én kiakadtam rajta.
És mivel nagyon célkeresztben van a Cee'd, itt meg gondolom már többen is jártak szervízben, megoszthatnák velünk leendő vevőkkel mennyi is az annyi?-szervízdíj.
"Én biztos vagyok benne, hogy egy autógyár úgy állítja be a modellek árait, hogy a belépőmodellen is legyen haszna. Amit ezen felül magasabb felszereltséggel elad, az szinte tiszta profit."
Maximálisan egyetértek!!
Sőt nem csak a felszereltség "aránytalanul drágább" az egyes szinteken a bekerülési költséghez képest persze - amikor pl. én átvettem idén január 26-án az 1,6 CRDI LX-et az EX "felára" 750 ezer Ft volt, amit én nem csak azért tartottam aránytalanul soknak mert azt már nem tudtam volna kifizetni, hanem a tartalmát tekintve(ESP+digitklíma+esőérzékelő+2 db magassugárző+deréktámasz+fűthető tükrök) is aránytalannak éreztem a felárat - hanem a motorválasztéknál is!!!
Jó példa erre a korábbiakban hivatkozott i30-as árképzése, ahol konkrétan kiderült - maga a cikk is írja - hogy a két különböző teljesítményű disel motor csont ugyan az, csak a gyengébb 90 lóerős vezérlése más - magyarul szoftveresen van lebutítva. A 115 Le-s disel - ami ugyan az mint amit amit a nálunk forgalmazott Ceedebkbe építenek - esetében a 25 Le "felára" árilsta szerint 200.000 Ft!!!!!
Megpróbálok úgy reagálni, hogy ne bántsalak meg....
Már a korábbira is csak azért nem írtam, mert nem volt időm, s később megtette más.
Az árral kapcsolatosan minden autót ugyanazok a terhek terhelnek, az árakat ezért össze lehet hasonlítani, és azt lehet mondani, hogy egy 2,2 millás swifthez képest a 4 millás ceed-től jogosabb elvárás a nagyobb tökéletességre vágyás. Én spec imádom a régebbi autókat, és épp olyan mercikhez hasonlítok, amelyek 1,5 mill környékén megvásárolhatóak. (Kifogástalan Mercedesre vágyódónak kortól függettlenül min 1,5 millt kell elővenni minimum, ennyiért kaphat 92-94 es évjáratú, vagy annál régebbit, mindegy meddig halad az öregségi skálán kb 1975-ig, fenti összeg alatt csak redkívüli szerencsével juthat jó példányhoz. Az annál régebbiekből már csak egyre többért vásárolhat)
Természetesen vajh kevesen gondolnának fenti mercire egy új ceed-del szemben, nekem meggyőződésem, hogy 10 év használatot feltételezve kb azonos költségekből azonos élvezeti értékű autója lehet.
Most látom, hogy nem annak válaszolok akinek szándékoztam!
tgera lett volna, akinek a hozzászólásaira reagálok!