Ha már itt tarrtunk. vegyünk a kezünkbe egy zsebszámológépet!
71M/65/365=2992 vonat/nap
156M/160/365=2671 vonat/nap
Akkoriban azért több vasútunk volt. Igaz, jópár normál nyomközű vonal szűnt meg, de keskenynyomközűből sokkal drasztikusabb volt az írtás. Igaz, akkoriban ezek egy része nem MÁV-üzemeltetésű volt, más részén meg nem volt személyszállítás.
Valahogy túl nagynak tűnik az akkori vonaszám. Pedig akkor általában jóval kevesebb személyvonat közlekedett egy-egy vonalon.
egy vonatra jutó utas akkor 65 fő..............ma 160 fő
Ezek után ne beszéljünk kihasználatlan vonatokról!
A borítója viszont... förtelmes... Nem hiszem el, hogy a kiadónak ennyinél tart az értékrendje!!??? Kiválasztották az egyik legrosszabb 1047-fotót, amit valaha láttam. Amikor az egyik szaklektortól megkaptam a tiszteletpéldányomat az első kifogásom az volt, ami a belső oldalra van írva: A címlapon az 1047 sorozatú TAURUS villamos mozdony és a 301 sorozatú gőzmozdony látható. A Taurus nevet az ÖBB nem védette le?
A helye most is látszik. Gyerekkoromban azon a részen nyaraltunk, és lestük a vonatokat, és a felnötteket, hogy ne vegyék észre, amikor érméket, kupakokat,
és mindenféle vackot rakunk a sínekre... :-)
Amúgy semmit nem tudok róla, akkor is csak apám említette. Az egész megálló
Én csak azt nem értem, hogy ilyen-olyan utasfelmérésekben kihozzák, hogy a legnagyobb baj a vonatok tisztasága...
(Amin ugye viszonylag olcsón lehetne segíteni.)
Miközben a olyan menetidőket produkálnak, hogy a vasút néhol - nemhogy az autóval - de a biciklivel sem versenyképes.
A 30-ason alig jobb a helyzet mint évtizedekkel ezelőtt - miközben gépcsere nélkül végig villannyal mennek, a 29-en pedig már lassan az 1910-es évekbeli megépítéskor is jobb menetidőket mentek a vonatok, mint ma...
Én is a javasoltam a Szaszának DSA szerü sinbuszt meg ilyeneket Davecz félének, de a elmond.szesza@mav.rt megszünt ugyhogy a levelem meg se értették pedig a 30 as években voltak receptek arra hogy sinbusszal is lehet utasokat szállítani.
Más:
Gergő freestartos cimed visszadobja a leveleket!
Gergő még egy kérdés!
Engem a az ívsugaras pályadatok érdekelnek mert az meghatároz sebességet.
Pl 250 m ivsugár a 87 esen és 50 a max seb.
Ezért keresnék ilyen infót.
Írni nem tudok Neked és csak azoknak tudok aki nem titkosítják azzza nem sok embernek
1938-ban Tapolca - Budapest sínbusszal 3 óra 15 perc, percre pontosan ugyanakkor indult 18.45-kor Pestre, mint ma az IC, ami 3 óra 6 perc alatt ér fel, ráadásul nem áll meg Badacsonytödemic-Szigliget, Aszófő, Csopak, Alsóörs, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonkenese-Üdülőtelep, Balatonakarattya, Polgárdi, Szabadbattyán és Dinnyés állomásokon.
Azaz CSAK úgy lett a leggyorsabb balatoni vonat 67 év alatt 9 perccel gyorsabb, hogy kivettek 11 darab megállást!!!
Mondom is mindig, hogy a MÁV 2050 előtt nem éri el az 1938-as pályaállapotokat. Akkorra is csak azért, mert a mellékvonalak eltűnnek, és a törzshálózatot EU pénzből gatyába rázzák!
Ja, előszeretettel hivatkozom az 1938-as menetrend díjszabási attrakcióira is. Akkor e vonatpárnál maradva. Ma a Batsányi IC idejében nincsennek nyitva a jegypénztárak és a vonaton keményen pótdíjaznak! Nos e téren nem sok minden változott, 1938-ban "a menetkedvezményekkel és szabadjegyekkel utazók azonban Keszthely - budapesti viszonylatban 1.50 P, az útközben felszállók pedig 1 P pótdíjat tartoznak fizetni." Igaz, akkor legalább még volt nyitva éjjel-nappal kassza!!!!
Kicsi hiba: már akkor sem tudták mi a különbség a pótjegy és pótdíj között. Igaz, a "pótdíj" büntetésként való beszedése akkoriban még nem volt divat. Ilyet a díjszabás semmilyen módon nem tartalmaz.
Van viszont más érdekesség: "A fenntartott ülőhelyek ú. n. foglaló bárcával jelöltetnek meg." Hát ez kicsit kiment a vonatból és újkori bevezetése (EX vonatok) igen szánalamsan sikerült...
"A Budapest Keleti p.u - Miskolc között közlekedő 408/403-as sz.gyorsvonatok utasai DÍJMENTES helyjegyeket is kötelesek váltani."
Ilyen ma is van Nagy-Britannia valamennyi távolsági vonatán csak a "köteles" szó nélkül, aki kér az kap ingyen. Meg gondolom adják kéretlenül is...
A lényeg, mindha 1938-ban nem csak a pálya és a járművek, de a technika is kissé magasabb színvonalon állt volna! A MÁVRES olyat nem tud, amit 1938-ban a papír+ceruza+távíró még igen! micsoda fejlődés!!!
Rákerestem a Google-val, és amikor megláttam az impresszumban Urbán Lajos nevét, abból arra következtettem, hogy ez csak a régi lexikonnak egy újabb kiadása lehet, némileg kipofozva.
Sokkal kevesebb benne a címszó, és nem bocsátkozik tulzott részletességbe.
OFF
Van amikor a régi a jobb. Annó voltak a jó vastag és olvasmányos Panoráma útikönyvek.
Most meg van helyettóük egy vékony könyvecske. A Németország útikönyv vékonyabb, mint az NDK ill. az NSZK külön-külön. :((( Eltüntették belőle az olvasmányos részeket, és csak a tömény információk maradtak meg. Panoráma Light útikönyv lenne a korrekt elnevezés.
Nem most jelent meg, hanem már három hónapja. Bár nagylexikonnak nevezi magát ez akárhogy is nézem műfaji besorolását tekinte inkább kislexikon. Megdöbbentő, hogy az előszó kivitelezése többszörös átolvasás után is azt sugallja, hogy ez nem más mint az eddigi lexikonok helyett egy uj a régieknél jobb lexikon, pedig ez távolról sincs így. Sokkal kevesebb benne a címszó, és nem bocsátkozik tulzott részletességbe. A máig legjobb és leginkább használható lexikon a 84-es kiadású! Műszaki kérdésekben pedig Czére Béla: A vasúti technika kézikönyve (2 kötetes), Műszaki kvk., 1975. Sajnos nagy hibája, az, hogy valószínűleg elsiették a kiadását, ezért szinte minden címszóban és képaláírásban van valamilyen apróbb hiba. Ezek leginkább gépelési és helyesírási hibák. Pl. 1876 helyett a legtöbb esetben 1976-ot szedtek. Ennyi kritika után azért említsünk meg néhány pozitívumot is. A 2005-ben kiadott Vasúti Nagylexikon megőrizve az azt megelőző művek értékeit, kiegészült a létfontosságú környézetvédelmi kérdésekkel, a számítástechnika és automatizálás során alkalmazott új fogalmakkal, technikai elemekkel és a lexikon terjedelméhez illeszthető ábrákkal, vázlatokkal, térképekkel, rajzokkal. (Kár, hogy ez az előszóból nem igazán derül ki)Tartalmazza a nemzetközi és a hazai díjszabási rendszerek alapfogalmait és még sok egyéb érdekességet is. Terjedelme folytán méltán népszerű lehet az egyre nagyobb számú a vasutat hobbijának tekintő, a vasut iránt érdeklődő, és a vasutat hivatalosan űző személyek körében, akik nem akarnak tul mélyen belemerülni a szakmai kérdésekbe, de sajnos amint látható a terjesztése egyenlő a nullával, így tehát kár volt vele ennyire sietni. Most egy nagyon-nagyon hosszu hibajegyzékre várunk, amely korrigálja a sietségből eredő hibákat, elírásokat.
Ok, en is erdeklodom a kozeli nagyvarosokba, de ketlem, hogy a Balaton parton levo konyvarusoknal lenne ilyen. Meg a legjobbnak tartottban felmereskent Indohazat sem talaltam ahol ujsagokat is arusitanak.