A domainregisztráció jan 13-án lejár, ha nem fizeti a gazdi, újraregisztrálhatod, oszt mehet egy fasza rádióamatőr/freebander stb. tartalom, ha gondolod :-).
Danke sőn, de ami érdekelt azt én is letöltöttem, mert csak az van biztonságban ami a fiókomban áll CD-re pörkölve. A rádiós izéim kb tizenvalahány gigabájtot tesznek ki, szépen szortírozva témakörönként. Egy időben szépen végigklikkeltem a cqham.ru-t is.
Mostanában ismerkedem magam is a weblapizéléssel a saját örömömre, és belefutottam, hogy pár napig nem volt elérhető a tárhelyem (ftp), de a http az működött, így se leszedni, se módosítani nem tudtam rajta, miközben publikus volt .... ráadásul itt ez az automatikus archiválás is, de úgy tűnik, hogy nem menti a linkelt cuccokat ... érdekes lenne ismerni a működését.
Sanyi! Valójában nem értem mia probléma. Mi rádióamatőrök forgalmazunk a helyünkön, az előírtak szerint, hívójellel, és akkor jönegy senki, s nekem kell vigyázban állni? Értem hogy demokrácia van, meg hogy ára van, de aztán nehogy az ilyen barmok miatt kelljen majd nekünk amatőröknek drágán fizetni. Este várunk téged is. Tibor hg5cut
Szeretném megragadni az alkalmat, hogy meghívjunk minden aktív és passzív érdeklődőt ma estére helyi időben 18:00 tól az R3 átjátszóra, ahol szervezünk egy kis BUÉK beszélgetést. Az alaptéma a néhány nappal előbb az S22 csatornán folytatott rádióamatőr baráti csevej folytatása. 2013 december 29.-én az S22 csatornán összejött egy kis beszélgetős csapat. Valamikor a délutáni órákban kezdődött két rádióamatőr beszélgetésével. Aztán jöttek az érdekes témák, hozzá sok beszélgető és hallgató társ. Volt minden a mrasztól a maszatig (írhatnám úgy is hogy a nullától a csúcstechnológiáig, de nem írom), szabadrádiós kontra rádióamatőr, pmr. cb, R0 ctcss kódolás, DStar, Rádiótechnika újság, aktív és passzív rádióklubok és rádióamatőrök, Halasi Nándi mint jelenség. Nem folytatom, inkább mindenki tapadjon a rádió hangszórója elé és szívja magába a rengeteg információt. Kalandra fel!
Mint utólag megtudtuk a cb csatornákra is átrelézték a beszélgetésünket. Ezért külön köszönet, sőt most is kérnénk ha lehet ismét legyünk hallhatók a "kollégáknál" is, hagy tájékozódjanak első kézből a világ nagy dolgairól.
Remélem találkozunk ismét az újévben, zavartalan vételt kívánok mindenkinek ma este az átjátszón!
Sajnálom, hogy megszűntetted az oldalt, de biztos jó okod volt rá. Remélem, a közeljövőben egyszer, valamikor, más formában lesz még valamiféle folytatása.
Sziasztok! Mivel nincs megfelelő topik, és itt még viszonylag normális a hangnem, aki esetleg érdekelt volt benne a mai naptól nem ellérhető a hullamlovasok.com, aki regisztrált volt attól elnézést kérek. A teljes adatbázis törlésre került, visszaállítására nincs mód. Buék mindenkinek! Sziasztok....
Négy-öt féle zománchuzalom van itthon, amit kis motorok 115/230-as áttekercseléséhez meg nagyáramú hangváltók tekercseihez gyüjtöttem be, mert oda olyan kevés kell, hogy a tekercselők nem vállalták a beszerzést. Így aztán vettem egy-egy spulnit, és ha tekerni kell, viszem :-)))
Rádiós embernek fura volt a változó első KF freki is. Mivel nem volt külön kvarcoszci a 445-re való lekeveréshez, magát a csatornakristályt használta a 2. keveréshez. Ami teljesen jól dolgozott a tisztán LC körös 1. KF relatív nagyobb sávszélessége miatt.
De a 455-ös KF is tisztán LC szűrős volt. No kerámia, no kvarcszűrő. Tekercs, vasmag, stirókondi.
A gyári mikrofonjával se sokat lacafacáztak. Sima telefon szénmikrofon. Ha rossz volt a moduláció, 3-4szer odacsapkodni és meglazult az összetömörödött szénpor.
A csöves paneleket még a Storno készítette egy előző generációs rádióhoz. Szegény BRG a KF panelt tervezte. No az nem sikerült. S akkor nagyon hízelegtem.
Germánium tranyós volt. De ha létezett a világon instabil jószág, no annak ez volt a szülőanyja. Jellemzően szigorúan tilos (és reménytelen) volt hangolni. A BRG-ben is egyetlen idős szaki feladata volt. Minden darabot hozzá kellett bevinni. Az azért nonszensz, hogy egy 455 kHz-es FM KF átviteli görbéje, erősítése, zaja attól függjön, hogy melyik földelő csavar milyen anyagú és meghúzottságú. A panel felett keresztbe futott egy utólagos vastag ezüstözött földelő huzal. Több ponton odaföldelve a fóliához. Ennek a huzalnak az elmozdítása is minden vitt magával. 455 kHz-en!
Brrrr....
A hangfrekis panel tűrhető volt. Persze a jó MM elkók ugyi, a KH-s Remix trimmerek.....
Tudom én, hogy COCOM meg KGST. Csak azok az elektronyok voltak internacionalisták és csak a fizika elvei szerint nem folytak a laza kondilábakon.
A táp inverter a használatban jól bírta. De pl. gyakori volt a mikrofon nyomógombjáról a műanyag kupak letörése a hitvány polisztirol miatt. Ha meg a fémet nyomta a pógár, az adás-vétel reléről lespórolt reverz dióda miatt jó nagy induktív lökést kapott a kezelő ujja.
Ha további terveid vannak a panellel, utánan nézek mi van a padláson, és küldöm a hiányzókat. Ha jól emlékezem a kristály oszci a meghajtó és végfok egy panel, és ha KF tényleg tranyós akkor az is van, de lehet hogy még táp is akad. A panelekben bent vannak a csövek is, szépen becsomagolva.
Nem vagyok én öreg, csak sokra emlékezem, és ez a baj! Tényleg jók azok a kis pillangó forgók, valahonnan került hozzám pár darab. Különben kell hogy legyen kb 2 készletre való panelom, valahova eltettem nehogy elbontsam. Így igaz, 455-ös KF, ha jól emlékezem az már tranyós volt. Különben nagyon szép és átgondolt a panel és a kivitel is, le a kalappal az előtt aki tervezte és gyártotta.
Ezek nem repellőkben voltak. A földi kiszolgáló GAZ69 és UAZ dobozos "autókban". El lehet képzelni mit kaptak a rádiók a földúton pattogó járművekben.
Nagy házi ujítás volt az ótvar Kőporc trimmerek helyére berakott Philips légtrimmerek. Töredékére esett a meghibásodás. A KACO relé nem volt gyakori hiba forrás.
Az átjátszó hálózatban még voltak FM40-160-ak.
Pár évbe beletelt, mikorra színtiszta Storno lett a rendszer. Az országban elsőnek. Mások szívtak az öreg csöves meg NDK rádiókkal. Még a mentősök is irigyelték a rendszert.
Jól emlékszel. A vége 03/12 volt, 02/5 hajtotta meg. Csak a végcső alatt volt egy vastag alu lemez. Szép pillangó forgók. A sokszorozó is csöves volt, 6ZS9P-vel.
A hangrészek és a 455-ös KF volt BRG fejlesztés. A csöves adó és vevő fokozatok az eredeti full csöves Storno-ból jöttek.
Nem 10-160 az biztos! Sokat javítottam olyat. Abban 6AK5 vagy annak ruszki megfelelője volt. Ott a bemenet és a vevő sokszorozó épült ilyen csövekkel. De rendes foglalatos csövek voltak. Cserélgettük is őket rendesen. Sokkal kevesebb tekrenc volt bennük. Rugós leszorító biztosította a rögös útjainkon a kiesés ellen.
Én a 10-160 tipusok megjelenésekor jöttem el a BRG szervizből.Azokat már nem ismertem meg.Később még egy rövid időre visszakerültem a szervizbe de kirúgtak mert hangosan kiröhögtem a Peterle elvtársat(termelési igazgató) mert vicceseket mondott de nem annak szánta.Egy kollégám próbált megmenteni de őt is kirúgták.
Szerintem ez egy FM 10-160 vevő eleje. Valahol fent a cuccuk között van több panel, meg talán a doboz is megvan, azon talán rajta lesz a tipus is. Ha emlékezetem nem csal akkor az adó meghajtó és végfok ellenütem, QQE csövekkel, a végfok alatt a forrasztási oldal felől egy elég vastag alulemez.
Abból már egyre kevesebb van :). Hőn imádott hadseregünk nulla IQ-jú tagja egy 12-es fúróval föladta a leckét pár "csöndes estére".... szerencsére beletört....
Ez már az újabb sorozat ami folyamatosan szabályozza a fordulatot. Teljes gázon még sosem ment egy esetet kivéve. Amikor egyik kis autóm aksija lepunnyadt. No a 25 A pont jó volt a gyors élesztéshez. Direkt nyitva hagytam a motorháztetőt. Amíg egy családtagom az eső miatt le nem csukta. Mire megláttam, már úgy bedunsztolódott, hogy a tápkábel is megpuhult mint a főtt makaróni. Megfogni nem lehetett, a kábelen lógva hoztam be. No akkor az egyszer hallottam teljes fordulaton.
Átlag 10-15 A-nál alig mozdul. Nem mondom, ha SSTV vagy RTTY üzemben nyomatná a 25 A-t akkor tekerne rendesen.
Az AV-825-ök közt is van hangolható. Ráadásul a későbbi sorozatok mér kb. 4,5 V-ig leszabályozhatók. Sokszor kellett már kisebb feszültségen keményebb áramot csiholni és jobb híjján ezt kergettem meg.
A levél a legtöbb országban 1,5-2 kilóig levél! Nem léphet túl egy befoglaló méretet, de érdemes utánaolvasni.
Egy kézi szkenner biztosan belefér. De a legfontosabb a cég, mire vannak beállva, szerződve a helyi postahivatallal. Mindenképp ajánlott legyen! Sajnos ez nagyon fontos!
A cég teljesen korrekt. Egy kis csomag 15-17 ojró körül van. Ha belefér levél méretbe, occógizdaságosan 7 ojróért eljön. De akkor nincs nyomkövetés. Nagyobb csomagokat érdemes a Hermes Packet -re bízni-. Ez lassúbb, de nagyobb méretnél vagy súlynál gazdaságosabb. Ezt nem minden német szereti.
A helyi FM-ezés olyan az amatőrködésben, mint a Babetta a Moto GP-ben. Aki azon át alkot képet egy világról, annak finoman szólva is hiányosak az ismeretei.
Aki már ennyire profi unlis, hogy versenyeken indul, neadjisten .com-os honlap, direkt QSL (volt rá hazai példa), az ennyi erővel le is vizsgázhatna.
Ifjonc korunkban ennek a szelídebb verzióját játszottuk meg, klubhívójellel /P, ki is lógott a lóláb, klubvezetőtől jókora lecseszés, szerencsére nem lett komolyabb balhé belőle.
Különösen más hívójelét bitorolva. Szar helyzet, mikor a távoli külföldi reklamálja a QSL-t olyantól, aki semmit nem tud róla. Vagy kapja az értesítést, hogy kitiltották egy verseny értékeléséből sorozatos valótlan adatokért. Olyan versenyről, ahol nem is indult.
Szereték tanácsot kérni, hogy az alábbi képen látható rádiós elektronikai eszközöknek és tartozékoknak mi a jelenlegi reális piaci áruk ? Szeretném tudni, hogy darabonként, illetve egyben mennyi az értékük. Sajnos nem értek ehhez az elektronikához, de a Yaesu rádiók működnek külső tápról, a rendőrségi rádiók tudomásom szerint nem. De ezt nem állítom biztosra. Az akkuk le vannak merülve. Úgy gondolom, hogy egyrészüket még ma is lehetne használni, a másik részük pedig gyűjteménybe való.
Ez nagyrészt vallási kérdés. Márpedig "vallás nélkül olyan az ember mint hal bicikli nélkül." Ami a legjobban szétesett az elmúlt évtizedek során, azok a vélemények, hogy minek van értelme és minek nincs, mi hülyeség és mi nem.
Ha az "amatőrsávokon" kifejezés alatt a 2m-es és 70 centis FM forgalmat érted, akkor van benne valami. Szerencsére ez csak a piszok a köröm alatt. Van még több tucat SÁV. Szorozva az üzemmódokkal. Végtelen lehetőségekkel.
A helyi FM-ezés olyan az amatőrködésben, mint a Babetta a Moto GP-ben. Aki azon át alkot képet egy világról, annak finoman szólva is hiányosak az ismeretei.
A legtöbb amatőr életében csak annyi szerepe van, amíg a vizsgán a próba összeköttetést bemutatja. Aztán megy RÁDIÓZNI.
Még egy szempont. Néhány magyar amatőrön keresztül se ítéld meg a világ ezen hobbijának gyakorlóit. Tehát ne általánosíts amíg nem éled meg belülről a nagyvilág ezen részét.
BUÉK URH AKTIVITÁS KIÍRÁSA 2013. december 28. (Új elem: 2m is és 70 cm is!)
A MOM Rádióklub és a Jászsági Rádiósok Egyesületének szervezésében 2013. december 28. napján BUÉK Aktivitást rendezünk.
Az Aktivitás kezdete helyi idő szerint 17 óra 00 perc. Az Aktivitás üzemmódja kizárólag FM Frekvenciák: 145.250-145.575MHz, kivéve 145.500MHz 433.300-433.575MHz, kivéve 433.500MHz
Egy hívójellel egy csatornán 20 perc tartózkodást tervezünk. Amennyiben a hívások nem férnek bele a 20 perces intervallumba, úgy néhány perccel meghosszabbíthatjuk az adott frekvencián történő forgalmazást. A frekvenciákon összesen 8 különböző hívójel lesz hallható. 145MHz-en mind a 8 hívójel (2 kollektív+6 egyéni), 433MHz-en a 8-ból 4 hívójel (2 kollektív+valamelyik 2 egyéni) lesz jelen. 145MHz-en és 433MHz-en egyszerre két adó fog működni. Mivel 433-on csak a fele hívójel vesz részt, a tervezett 160 perces (8x20perc) perióduson belül 433-on véletlenszerűen szétosztva fogunk üzemelni. (Játék: megkeresni a 433-as állomásokat a 160perces perióduson belül). A 433-as hívójel váltások periódusa meg fog egyezni a 145-ös váltásokkal (nem lesz időbeli átfedés)
Az összeköttetéseknek minimálisan tartalmazni kell: mindkét állomás hívójelét, adott és vett riportot és hogy elhangozzon a BUÉK jókívánság.
A csatornaváltások előtt bemondjuk, hogy melyik hívójelünk fog következni, azonban a csatornákat mindenkinek önállóan kell megkeresnie. Az Aktivitás utolsó összeköttetése után bemondjuk, hogy ez volt az utolsó QSO és az eredményhirdetés melyik frekvencián, mikor fog következni.
Díjazás: -Emléklap kerül postázásra minden olyan állomás részére, aki bármelyik frekvencián (vegyesen is elfogadott) legalább 4 különböző hívójelünkkel kapcsolatot létesít, amelyből kettőnek kollektív hívójelnek kell lennie. Az Emléklapok postázásának feltétele, hogy legyen pontos címünk, ahová küldjük a levelet. A címeket 2014. január 15. napjáig kérjük megküldeni a jaszsagiradiosok@freemail.hu címre. A cím hiányában Emléklapot automatikusan postázni nem tudunk.
-A Jászberényi Vigadalmi Napok alkalmából megrendezett nyári díjkiosztón személyesen résztvevő amatőrök közül érmet és pezsgőt kap mindaz, aki teljesítette 145MHz-en a 8 vagy 433MHz-en a 4 hívójelet. Közülük Jász Diplomát is kap, akinek még nincsen.
- A díjkiosztón kerül kisorsolásra az Aktivitás fődíja. A fődíj sorsolására azok az amatőrök kerülnek be, akik személyesen megjelennek, valamint 145MHz-en mind a 8 és 433MHz-en mind a 4 hívójellel érvényes összeköttetést létesítettek. Azok a szerencsések, akik az elmúlt években fődíjat nyertek, nem kerülnek fel a fődíj sorsolási listájára.
Díjkiosztás: a Jászberényi Vigadalmi Napok alatt, várhatóan 2014. augusztusában fog megrendezésre kerülni, Jászberényben. FONTOS! Aki ezen a díjátadón személyesen nem jelenik meg, díjakat utólag senki részére nem küldünk el.
73, DX!!!
A Szervezők Jászsági Rádiósok Egyesülete, MOM Rádióklub
egy sima Y kabel is megtenne, csak akkor az Y kabel masik agara kene az 5 Volt, csak eppen ahhoz meg egy fordito kene. Y kabelt kapni, csak annak 2 bemenete van, es a bemenetre nem megy ra a stick.
Ha valakinek CSAK traccsolásra, locsifecsire kell az éter, annak való a PMR, a CB.
Meg a Skype és Tsai. Telefon helyett.
Aki ennél többet akar, az valóban tanuljon, vizsgázzon. Az csak a hasznára válik. Aki konstruktőri képességeit akarja fejleszteni, antennákkal kísérletezni, nagy távolságú ÖK kipróbálására gyúr. Vagy versenyezni szeret, vagy kitelepülni. Megismerni a sok modern üzemmódot, modern felépítésű rádiókat. Azok elveit, egyre bonyolultabb kiszolgálását. Rádiózást segítő appok, progik írását. Amatőrködni akar. Tanuljon.
Igazán van mit tudni 10 kHz és pár tíz GHz között. Megfűszerezve a digit világ naponta bővülő tudnivalóival.
Nézd! Ha a rádiózáshoz és az elektronikához, ma már a számítástechnikához is értő és kitartó amatőr vagy, - amatőr, aki kísérletezik -, akkor nem törődsz a túlterhelt frekvenciákkal. Hanem azokon próbálsz meg ök kísérleteket vágezni, ahol más nem nagyon. A hozzá nem értők úgysem mennek oda. Pl. az ún. nyári frekvenciákon télen kísérletezel és fordítva. A nappaliakon éjszaka és fordítva. Ott nem zavarsz senkit és téged sem zavar senki. És ezt ne értsd leszólásnak, inkább kedvcsinálónak. Én is ezt fogom tenni, ha meglesz az engedélyem. De addig is komótosan építgetem a készülékeimet és hallgatózom a hullámokon. Ha szerencséd van, még társra is találsz a kísérletezésben. Hadd említsem csak a QRSS-t, digitális üzemmódokat, hosszúhullámú sávoket vagy a felső sávokat. A felsorolásnak csak a képzelet szab határt.
De van egy életből vett példám is, bár nem rádiós, hanem erősáramú területről. Egyszer a kórházban az egyik betegtársam nagy büszkén elektrikusként mutatkozott be. Mondom, nocsak, van önértékelése az ürgének. Aztán észre vettem, hogy önbizalma is van, amikor arról regélt, hogy fordít forgásirányt egy 3 fázisú transzformátoron(!). Aztán utána már hagytam, hadd meséljen a "szakmai sikereiről". Mulattató volt. Valahogy így kell eljárni ezekkel az újdonsült "rádiósokkal" is! Esetleg tégy fel neki valami keresztkérdést a sávban, de úgy, mintha tőle akarnád megtudni a tutit. Jól fogsz mulatni és lesz majd aki beégeti.
Szerintem már rég ki kellett volna jelölni valamely szimplex csatit egy-két sávban diskurálósnak, s ezekre a csatikra lehetne cept diskurálós vizsgát tenni, mely lehetne akár nagyon egyszerű, pusztán a forgalmi szabályokra hagyatkozó. Nem?? :) (változik a világ)
Csak javasolnám, kutakodjál az RT szerkesztőségben. Amig "élt" a HobbyElektronika havi újság, majd' mindegyik számban volt hasonló témájú elektronikákról egy - egy rajz közölve......
Tudom, hogy egy kissé off a téma, de mivel itt olyan emberek vannak, akiknek nem idegen egy akármilyen áramkör kapcsolási rajza, ezért megkísérlem, hátha megvan vkinek a: Computherm Q3 digitális szobatermosztát kapcsolási rajza. Nagy szükségem lenne rá.
Sajnos a konkrétan ezekkel a készülékekkel foglalkozó topicokban nem jártam sikerrel.
Újévi fogadalomként a régóta dédelgetett álmomat szeretném megvalósítani: megismerkedni a Gigahertzes hullámterjedéssel, méghozzá az 1.2 GHz-es amatőrsávban.
Nem akarok nagy összegeket beleölni, kezdetnek egy kézirádió is megtenné. Már napok óta böngészem a netet, de igazából sehol sem találtam ide vonatkozóan kimerítő jellegű infót. A Yaesu régebbi típusait láttam képeken itt-ott (FT23-al egykorú rádiók), de pontos típusmegjelölés nélkül.
Egy kézirádió remek kezdet lenne. Van valakinek gyakorlati tapasztalata az erre a sávra való kézirádiókkal? Gyártó / típus megjelöléseket várnék elsősorban, esetleg jó/rossz tapasztalatokat.
Erre nem is gondoltam. Bár a "közel" is egy relatív fogalom. Az ellenállomásom cca. 10-15 km-re volt a Dunától. Én 2-6 km-es vonzáskörzetben mozogtam a Dunához képest.
Más tapasztalat ugyan nekem sincs, csupán az hogy e jelenségre kb. két hete figyeltem fel. Azóta figyelem a jelenséget folyamatosan. Az okát még nem tudtam felderíteni. Keresem a magyarázatot.
Az elmúlt napok ködös-szmötyis-taknyos időjárása közepette egy amatőrtárs segítségével rádiókat tesztelgettünk (összefüggésben a korábban említett SWL-zavarással). Arra a meglepő megállapításra jutottunk, hogy az 70 cm-es UHF amatőrsávban jelentősen javult a terjedés a ködös-borzalmas időben. Amint az idő tisztulni kezdett, a terjedés romlott, vagyis mondjuk úgy: inkább visszaállt egy átlagos értékre.
Ez kissé érdekes, mert én korábban is mindig azt tanultam és hittem, hogy a taknyos idő pontosan az ellenkezőjét éri el, azaz rontja a terjedési körülményeket. Vagy tévednék?
Hi. Nem tudom volt-e már szó róla, de Budapesten (újra) üzemel a 29MHz-es átjátszó. Éjszaka beszéltem egy kedves ismerőssel Skype-on, aki időnként az átjátszón is forgalmazott, hol az R10-el, hol az R1264-es kézirádióval. Az átjátszó adója és vevője távol van egymástól a 100kHz-es shift miatt, és egy 70centis link kötö össze őket. A frekvenciában nem vagyok biztos (nagyon nagyon éjszaka volt:-)), de valami 29.570/29.670-re emlékszem haloványan (de lehet, hogy 560/660 ... aki tudja írja meg) Itt a nagy alkalom a pihenő R108-asokat kicsit átalakítani átjátszó üzemre - talán egy ki-be kapcsolható trimmerkondenzátor elég lehet a rádió oszcillátorában, lejjebb húzni adásban 100 kHz-el. A korábbi tapasztalataim szerint a vevője meglehetősen nagy sávszélességű, ráadásul AFC-je is van, de az adót pontosan kell beállítani (frekimérő!), mert az ellenállomásnak lehet keskenyebb szűrője.
Gyerekkoromban én is csináltam... Gyűjtöttem a rossz lakatokat, nagy nehezen szöggel kinyitottam, aztán mentem portyázni. Ha láttam valahol egy lelakatolt biciklit, én is tettem rá egyet...
Feltételezem,hogy közgyűlés se volt már régen,holott köteles minden évben tételes pénzügyi beszámolót
adni.Gondolom,szerinte minden rendben,csak a közös költség emelkedik(vagy nem de az még rosszabb).
A pénz a haveri körben papíron elvégzett munkára megy,betekintésre nincs mód.
Számviteli vizsgáló bizottság biztos nincs a lakókból megválasztva.
Tamás!
Ezek olyanok,mint akiknek egy ugyanaz az anyjuk volt!
Akármerre járok,szinte mindegyik ezt csinálja.Tisztelet a kivételnek!
Hiába vannak feljelentve,röhögnek a markukba,mert a számlákat olyan mesteri módok kutyulják össze,hogy a bizonyítás egy könyvvizsgálóval többe kerülne,mint az alaptőke.
A katasztrófavédelem foglakozik a menekülő útvonal ellenőrzésével,náluk kell elindítani a szemlét.
Arra lehet számítani,hogy ha nincs rend más téren,büntetésre számíthat a lakóház.
Ha ezt a lakók megtudják........
Akkor kell a menekülő útvonal :-)
Öt éve mi is leváltottuk a közös képviselőt,mert lenullázta a vagyont.
Azóta rend van,az idén már a tetőszigetelésre is futotta a befizetésekből.
Le lett zárva a tető.
Kaptam egy kulcsot a közös képviselőtől.
Utána reklamált egy csillagász,de Ő nem kapott,mert az már alkalomszerű használat.
Én ugyanezt tettem. Nem voltak hajlandók kiengedni a tetőre, állandóan a szomszéd lépcsőházból kellett feltrükköznöm magam. Elegem lett belőle és belengettem nekik a tűzoltóságot, aztán szezám tárulj volt. Azóta meg amikor az elsőn egy 90 éves öregasszony magára gyújtotta a lakást az elsőn, csodával határos módon felkerült még egy plombával ellátott kis doboz is a tetőhöz vezető ajtóhoz, amiben benne a tetőkulcs. Persze ehhez az kellett, hogy a tűzoltók szétrúgják a tetőhöz vezető közös helység ajtaját. Na ez után az eset után beszedették a lépcsőházból az összes virágot, a bicikliket, közös használatú helységekből a limlomokat, meg kinyomtak 60.000 Ft birságot a házra. Szóval ez komoly dolog. Később a ház szerelője rugalmas volt, levette nekem a plombát a dobozról, odaadta a kulcsot, mondta hogy másoltassam le, majd másnap jön és visszaplombálja. Sőt, két sörért még a ház oldalán lógó RG-213-at is emeletenként lerögzítette nekem. A sört kötelező volt vele elfogyasztani ott és azonnali hatállyal. Esetlegesen ha va a lépcsőháznak egy szerelője, nála is érdemes próbálkozni, hátha jófej mint a miénk.
Csak meg kell említeni a közös képviselőnek, hogy mivel tűzvédelmi okokból aggályosnak tartjátok, hogy a tető mint vészkijárat le van zárva, ezért a tűzoltókat muszáj lesz értesítenetek. A tömbházaknál ugyanis a tetőkijárat vészkijáratként, menekülő útvonalként is üzemel.
Ugyan nem ismerem itt a tetőt, de egy ehez hasonlót (csak hosszabbat) oda lehet akasztani az erkély/ablak mellé és felmenni ha a köteles módszer nem szimpatikus...
Itthon elvileg BTK-ba ütköző, tiltott módszer, elhagyott kulcs esetén is. Nem véletlen, hogy ilyenkor a "hivatásos zárnyitók" is rombolnak-fúrnak-törnek.
Gugli viszont kiadja az irományt a "guide to lock picking" keresőszóra :-).
Minden zárat/lakatot ki lehet nyitni. A Hacktivity-n minden évben van "Lockpicker workshop", már én is vettem hasznát, mikor a fiam elhagyta az egyik lakat kulcsát...
"Itt nagy sunyulás van a dolgoban, vagy egyszerűen most élvezi ki azt a kis cseppnyi hatalmat ami jogtalanul az ölébe hullott..."
Inkább az utóbbi. Igyekszünk mindent megtenni, olyan keretek között, ahol a jószomszédi viszony is fenntartható mindenkivel. Nem érdekünk összerúgni a port senkivel.
Nem tudom mi volt, de sajnos igyekszik mindenkinek keresztbe tenni ahol csak tud. Most alternatív úton próbálkozunk majd, megpróbáljuk megkeresni a berendezést telepítő céget. Hátha ők segítőkészebbek lesznek.
Egy kis update a zavargenerátor hozzászólásokhoz...
A tetőre úgy fest, hogy egy ideig nem tudunk feljutni, a közös képviselőnek hála. Szerencsére a "földi" mérésekkel jól haladtunk. Megállapítást nyert, hogy a zavar klifejezetten csak a VHF sávban jelentkezik, az UHF állomások szépen jöttek, a PMR sávban sem volt semmiféle zavar tapasztalható. A kis gyári félwattos rádiókkal is vígan eljátszottunk, az eredmény jobb lett, mint vártuk. Ez jó hír, mert legalább az állítólagos videojel-átjátszóról elmondhatjuk, hogy csak egy sávrészt zavar, de azt nagyon.
kizárolagos freki kb 500e ft egy valag engedély és tanusitván ha jó a pozició akkor csekély powert adnak. A hhh pl nem is lehetne körsugárt használni bizonyos frekiken a tótok miatt. Viszont ha közhasznu tevékenységet folytat az ember pl mentők 70 százalék kedvezmény jár. Ja az 500e az per freki átjátszóhoz kettő kell az egyből egy milka + rádiók + antennák szakemberek... Egy valag lóvé... Kisembenek nem éri meg.
Ja és az az ezres az rádiónként egy ezres. Egyet nem fizethetsz, mert azok se hülyék. Minimum kettőt kell fizetned. Aztán ha esetleg használjátok 5-en, ugyanúgy szabálytalan.
Képzeld el, hogy a 458-on meg a 468-on is van "qva" bérelt freki. Eddig a duplexer miatt nem tudtuk használni. Egyébként az csak szimplex használatra van, ott az átjátszó üzemeltetése is ugyanúgy szabálytalan, meg van adva mennyi lehet az antenna max talpponti magassága, meg a max ERP is. Országos felhasználású frekinél meg bármikor megjelenhet a frekiden akárki, akinek kiadtak. Az nem saját freki azért az ezresért. A kizárólagost meg nagyon meg kell ndokolni, be kell nyújtani komplett terveket, stb.
Köszi, de ennyire nem folynék bele. Kész rendszer van, eddig is szépen üzemelt, csak nem tetszett a füle, ugye irányantenna, városi környezet, meg a duplexer is olyan tartományban ment ami jelenleg rádiótelefonrendszerek részére van pályáztatva, ott gubanc lett volna belőle. Ezért agyaltam ki ezt, így oda programozom a rádiót ahova akarom. Carant antennák, amik elég szélessávúak és ha kell el tudunk ugrani fekibe. Csak mindkét rádión egy-egy csatornaváltás és csók. Na köszi a hozzászólásokat. Holnap lejjebb viszem a shiftet egy picikét és meglátjuk, használható-e. Majd beszámolok róla. Most pedig irány melózni :D Sziasztok!
Jut eszembe, egy-két ilyen próbapanelt érdemes megvenni. Nagyon hálás a kísérletezésben és a fejlesztésben. Majd otthon megkeresem a legolcsóbb beszerzési forrást, ha érdekel. De nem sértődöm meg, ha addig más kolléga belinkeli.
Egy ilyesfajta megoldás nem érdekel? A hardverhez lapozz a lap aljára! A prgramozástól sem kell félni, a mikroBasic nagyon könnyen tanulható, de akár a mikroC is. Ezekből az adókból és vevőkből széles a kínálat, ezen a mikroe.com-on is sokat találsz. Csak példaként modellvezérlés, de még más is.
Igazából azért akarom a két antennás verziót, mert nem akarom az adóantennát abba a magasságba feltenni, az bőven jó ott is ahol van, mert ha duplexeren megy, akkor úgy megteríti a fél dunántúlt, hogy abból probléma lenne. Van duplexer is, de azt elvetettem.
Köszi a válaszokat. Bocs hogy eltűntem, de közben felszereltem. Úgy néz ki, működik. 10W ERP két db GM300. Jelenleg próbára 18 MHz duplex távolság, de ezt csökkenteni fogom, csak éjszakás voltam és le kéne feküdnöm :D
Sziasztok! Az alábbi ábra szerintetek működőképes lehet duplexer nélkül? Van az is csak az ugye csillapít. (Riasztórendszerhez kellene és jelenleg csak terv.) . Duplex távolság 10 MHz és UHF tartomány, yagi antenneák.
hehe kezdetekben nálamis elkárhozott pár példány :D 1500ft/ modul nem is olyan gazdaságos a kisérletezés. am ben volt amit a tulmoduláció nyírt ki. Na ezért fos az am mod mert a másik oldalon annál nagyobb erősítés kell. mikor kezdődőtt a vasútfelújítás egom és pest között és kikapták a régi jelzőrendszer sikerült pár fressnel lencsét beszerválnom (pirosak) két sört biztosan megért a lángvágós emberkének nekem felbecsülhetetlen kincs :P
Mikor megjelentek az első lézerceruzák, hamar elkezdődtek a modulációs kisérletek az érdeklődők között. Sok-sok dióda bánta a meghajtó IC piszkálását. Végül is frekimodulációval kisebb sikerek bejátszottak.
Tudom van gyári cucc ilyesmire, van egy pest melleti cég ők pl akár lézerkapcsolattal is tudnak netet vagy hálót biztosítani :D De más az érzés amikor a gubidobozból rak össze valamit az ember sufni tuning syle-ban :)
Egyelőre nincsen komolyabb előrelépés az ügyben. Annyit sikerült megtudni, hogy ki volt a berendezést telepítő cég. ELméletileg az emberünk ma fogja felhívni őket és udvariasan feltálalni a fennálló problémákat. Bízzunk a pozitív kimenetelben.
Bolti áru az infravörös lézeres "átlövő". Parabola helyett nagy optika van az elején. Kicsit hasonlít a traffipaxra. Az, hogy mi megy rajta már opcionális. Magyar cég is gyárt és forgalmaz ilyet. A video stream is csak egy fajta adat.
De mikrón is lehet DVB alapú átvitelt csinálni. Kóder 6 műsor MPEG4-el, felkeverve, készen 70-140 MHz-es KF-re.
Onnan tetszőleges frekin akár közvetlenül sugározni, akár átlövőként elosztó hálózatba küldeni. Természetesen a broadcastnál szokásos titkosítás is bekapcsolható. Akár Ebay-ről is használtan.
Kösz a hasznosat, meg szerintem bár lehet csak elmélet bekavarhat még a sorfreki, talán a szinkron jelek is, meg hogy egy adott pillantaban csak egy képpont vagy katódsugár villágít... bonyolult :D no meg hogy a kamera nem képes több 10K képet rögzíteni/sec (legalábbis a home cuccok) stb...
Ha egy DVD lemezt lefénymásolsz és elfaxolod/elküldöd valakinek akkor se fogja tudni megnézni fénymásolatból a DVD-n levő filmet... :) Ez is mind csak sima optika.
Persze hogy nem mert a plasztik lemezen "barázdák" vannak a vékony alufilmen és a lézersugár vagy visszaverődik egy egy ilyen huppanásról vagy vagy nem, így jön létre a 0 és az 1 vagyis a bitek folyma :D 7.osztályos anyag.. XD
Ellenben a bakelit lemezeket ha nem is fénymásolják, de nyomtatással lehet sokszorosítani, igaz ott másképp mükszik a system. Youtubeon láttam olyat, hogy jégből csináltak lemezt és arról szolt a music :D Viszont amin töröm az agyam az az hogyan lehetne videójelet ráültetni egy lézerre, mekkora flash lenne... :D
"egy modulált led fényt rögzítek egy kamerával (...) és visszajátszom onnan már nem lehet levenni az eredeti AM modot"
Ha egy DVD lemezt lefénymásolsz és elfaxolod/elküldöd valakinek akkor se fogja tudni megnézni fénymásolatból a DVD-n levő filmet... :) Ez is mind csak sima optika.
"egy modulált led fényt rögzítek egy kamerával ( nem mobilteló) és visszajátszom onnan már nem lehet levenni az eredeti AM modot"
Max. 60 Hz (kamerától függően) a képfrekvencia, ennyi lesz a mintavételi frekid, amivel a Shannon féle mintavételi tétel szerint max. 30 Hz-es hasznos jelet tudsz átvinni.
Én cseppet se nézem le az analóg teknikát, sőt! Szerintem sokkal jobban lehet figyelni a folyamatokat, lásd pl egy deprez műszer... de rádiónzásnál is az az igazi felleing mikor pörögsz és a zajból hámozod ki az ellenálomást az antenna ide oda mozgatássával. Nemrégiben játszottam vagyis csak kiséretezetm hogy egyébb cuccokat modulálok meg AF jellel (lámpaizzó, led, IR, lézer, stb) Érdekes mivel látni ezen hullámokat mármint a fényt, tök jól lehetett szimulálni és megfigyelni pl a horizomtális vagy vertikál polárt, fókuszálást, stb. Sőt színekkel "multiplexelés" tudom hülyeség de elszórakoztattam magam :D Írtam róla pár cikket majd ha nyit az oldal olvsható lesz, képek vidik. a lednagykertől rendeletem 4 darab 10 vattos ledet, ha jobb lesz a klima tervezek egy kis fénydx-et. XD Viszont ami érdekes és eddig még nem jöttem rá hogy mi lehet, pl ha egy modulált led fényt rögzítek egy kamerával ( nem mobilteló) és visszajátszom onnan már nem lehet levenni az eredeti AM modot, szerintem elveszik, vagy passz... de erről is szó van a cikkben. Ami meglepett, hogy pl a napelem sem sem tiszta DC-t ad :D Szkóppal mérve érdeks képet lehet látni, AF leválasztva meg fehérzaj... Vagy csak a szilicium zenél? Mindegy.... Bocsi mindenkitől csak hangosan gondolkoztam :D :D :D
Ez a mai nap best ofja XD Ma már analóg átlövőt csak a falusi mekkmesterek használnak. Hát igen a mai kor képosztoin rögzítőin már alap egy lan dugóka :D :D :D :D
Jaja, ha negyedelve megy be a kép analóg akkor azt visszanagyítani nagyon tré lesz. Nem hiszem, hogy egy bizt. cég 2013ban ezt használja még.
A másik, hogy 2,4Ghz-en és 5Ghz-en városi környezetben nem nagyon tanácsos már analóg képet átlőni a zavarok miatt (szépen csíkozódik, ha a szomszéd elkezd wifin letölteni). Vagy tűéles antennákat kell használni.
Szóval nem hiszem, hogy fizetős szolgáltatás analóg képátvitelre épülhet mostanában. Na meg ott van a titkosítás hiánya...
IP-s cucc lesz az.... vagy kókány.
Majd ha feljutnak a tetőre, kíváncsi leszek a pontosításra.
Nem tudom elképzelni, hogy kerül 5Ghz-en továbbításra több kamera képe
A gyakorlatban úgy mükszik, pl van négy kamera azt ráküldik egy képosztóra ami váltogatja vagy kép a képpben mutatja a kamok képeit. Hiba vagy szabotázs vagy a vidókábel manipulálása esetén álltalában totál kiadja a teljes képet, vagy kimerevíti az utolsó képkockát amit vett a cucc, vagy riaszt stb.. nekem legalábbis ilyen volt amit lepasszoltam a Bozontnak. A képosztó kimenetét ami ha analóg akkor kompozit ráküldig egy videóátlövő cuccra és a "másik" oldalon a vevőről leveszik a videó képét. Ezzel csak aza szopás, hogy a videóképosztót vagy be kell progizni hogy periodikusan váltogassa a képeket, mert ha pl 4 vagy több kamera képe kerül egy analóg átlövőbe annak elég gyér a minősége, (tapasztalat) vezetéken összekötött cuccnál jó. Röviden így lehet több kameraképet átvinni. Digitális hálózatnál ami IP-s ott persze minden digitben megy ott nincs minőségromlás és távmenezselhető is az adott eszköz. Biztosan nem analóg a cucc, ha mégis akkor csak egy kam képet küldenek át.
Illetve az eszköz processzorának órajele tud még szórni (és ezek felharmonikusai). Tapasztalat, volt, hogy a 400Mhz-es processzora szétütötte a közelbe szerelt mindigtv antennára kötött TV jelét.
LAN-nál ilyet még nem tapasztaltam, tápnál igen. Leginkább élenjárók a ledszalag-meghajtók, utángyártott laptoptápok, elektromos robogó-töltők. Némelyikük a 70 centis rádió zajzárját is kinyitja.
Olvass már vissza kicsit. Korábban (is) írtam, hogy átmentem és a saját rádiómmal próbálkoztunk.
A video-átjátszó pedig fix, lentről is látszik ha felnézel a 10. emelet fölötti liftgépházra. Látszik ott valami új. Illetve a kk. is megerősítette, hogy berendezés-telepítés történt.
Ráadásul jó ideje nem hangfrekivel megy az éjszakai áram ki-be kapcsolása, hanem rádiósan, a lakihegyi szivarról.
Rákérdeztem e-onos szakinál, részletesen elmagyarázta a rendszert, hangfreki kapcsol. Hát hun vetted az OKJ-t az ecserin? Pedig tanítják a rendszer mükődését :) Pusszancs
"Bár mivel az SWL társ ott lakik, és gondolom nem szeretné a koax kábeleit 10cm-es darabokban a lábtörlőn találni egyik reggel, érdemes az eltávolítást egy viharos szeles napra időzíteni..."
Így van,főleg mivel lelkesen készül az amatőr vizsgára. Így mindenképpen megoldandó a probléma. Mert lehet, hogy őt fogják hallani majd, de ha ő emiatt nem hall senkit.. az nem jó móka.
Sajnos egyelőre semmit sem tudunk még a berendezésről mert még mindig nem jutott fel az illető. Ezt egy korábi bejegyzésben írtam is.
Tegnap este és napközben méricskéltünk és az UHF-VHF amatőrsávokon jelentős romlás állt be. Az R7x alig-alig vagy egyáltalán "nem jön vissza". Korábban kifogástalan volt a vétel. 2 VHF antenna is fent van egymástól 6-8 méterre telepítve. Azonos típusok, 145.000 MHz-re kihangolva, 1.05-ös SWR-el.
Le kell kapcsolni, és tesztelni, mint azt ahogy többen is leírták ide. Valahol csak be van dugva az a mifene a konnektorba. (Általában legfelső emelet folyosói strangszekrényben kell körülnézni)
Ha kiderül, hogy az a berendezés okozza a trutyit, akkor fel kerresni az üzemeletetőt. Célszerű elsőre kérni, aztán ha nem használ akkor asztalt csapkodni.
Olyan meg nincs, hogy senki se tudja a házból, hogy mi az ott. Van pár 5Ghz-es és egyéb mikrohullámú cuccom (na jó nem az enyém, csak üzemeletetem), társasházak tetején.
Ahhoz, hogy felkerülhessen, a lakók többségi aláírása kell, hogy hozzájárulnak a telepítéshez. (Nem biztos, hogy lakógyűlés kell hozzá, egyesével is be lehet csöngetni)
Ha megvan a kupac papír, akkor a KK-val lehet szerződést kötni.
Ha a szerződés, vagy a lakók többségi hozzájárulása nincs meg akkor le lehet rúgni a tetőről, hisz nincs jogalapja az üzemeltetőnek balhézhi, hogy mi történt.
Bár mivel az SWL társ ott lakik, és gondolom nem szeretné a koax kábeleit 10cm-es darabokban a lábtörlőn találni egyik reggel, érdemes az eltávolítást egy viharos szeles napra időzíteni...
"Közben annyi kiderült, hogy nincsen UTP kábel és hálózati kapcsolat. Ez egy ún. "standalone" azaz mindentől független video-átjátszó, amin csak 230 V-t igényel"
Kaphatunk egy fényképet, vagy típusleírást az eszközről???
Nem tudom elképzelni, hogy kerül 5Ghz-en továbbításra több kamera képe (hisz valami házi megfigyelőrendszer továbbításáról is volt szó), IP nélkül.
Rákérdeztem e-onos szakinál, részletesen elmagyarázta a rendszert, hangfreki kapcsol, RF az időszinkront csinálja. Kis ferritantennás szupreg vevő van a kapcsolóóra paneljén.
A zavart nem ez csinálja, továbbra is a tápegység a tippem. SWL amatőrtársnál szîvesen rókavadásznék egyet.
27. § (1) A közösség legfőbb döntéshozó szerve a tulajdonostársakból álló közgyűlés, amelyen valamennyi tulajdonostárs részt vehet.
(2) A közösség ügyintézését a közös képviselő vagy az intézőbizottság látja el. Abban a társasházban, amelyben huszonöt lakásnál több lakás van, a közösség gazdálkodásának ellenőrzésére számvizsgáló bizottságot kell választani.
A számvizsgáló bizottságot is meg lehetne keresni. Elég sok dologban a kk körmére tud nézni - ha akar... engem főleg elmaradt bevétel/bérleti díj bőszítene fel...
A lakók nem is szoktak emlékezni (csak szelektív dolgokra). Nálunk is általában a 60db lakásból jó ha hatan (!) megjelentek egy-egy ilyen alkalomkor, és mivel a határozat után évek tel(het)nek el a kivitelezésig...
.
Szóval a gyanusítgatást én csúnya méltatlan dolognak tartom...
Meg kell kérdezni: a közös képviselőnek tudnia kell és fogadóórái is vannak.
Ha gondnok is van az felkiséri a tetőre stb, mert a képviselőnek ez nem dolga.
Barátságos ember lévén jóban van a lakók nagyrészével, így megkérdezte őket is: nem tud senki semmit a tetőn végzendő munkálatokról, sőt semmilyen rendszerről. És közgyűlés sem volt egy ideje.
200 / 25 = 8db antenna-kábel (ez már antenna-rendszer!)
Ez már igen kivételes mennyiség egy 10.emeleti SWL számára !!!
Kilincselni csak az ingyen (túloldalról nézve: potyázó) vendégeknek kell..
Egyébként szerintem hamar kiderül hogy volt közgyűlési határozat róla, csak ő nem vett részt a közgyűlésen, vagy elfelejtette mert nem kamerának nevezték akkoriban.
Egyébként sok száz ilyen ház tetőjén voltam már, de 99%-uk le van zárva a tetőkijárat. (persze lehet hogy a lakóknak van hozzá kulcsa - csak nem tudnak róla: mert pl a lenti bejárati kulcs nyitja a tetőt is, így szabályos)
Amit hozzá nem értő személyként (nem vagyok közös képviselő) nem értek:
- miért nem lett összehívva közgyűlés a lakóknak?
- miért nem lett nyilvánosságra hozva a rendszer valódi célja?
- miért ismeretlen a berendezést telepítő cég neve?
- miért nem tud senki semmit a rendszer felépítéséről?
- miért nem fizet a cég a háznak egy vasat sem a telepített rendszer után?
- miért telepítettek fel valamit a lakók osztatlan közös tulajdonába a lakók tudta nélkül, ezzel megsértve a közös tulajdon rájuk eső hányadának használati jogát?
- miért kellett az SWL emberkének körbekilincselnie mindenkit amikor az ő antennáiról volt szó, és miért nem történt így a másik ismeretlen célg berendezése esetében?
Ezek mind remek kérdések és ezek mindegyike úgymond tárgyalási alap lehet. A héten kiderül ha minden jól megy.
Az agresszió nem vezet sehová. Nem ez a célom nekem sem ha a saját házamról lenne szó. Az ember is nyilván hosszú évekig akar még ott élni. Nem hobbiból lakik panelben, hanem mert ez van.
Pedig le van zárva lakattal 2 helyen is, mindhárom kijárat. A Képviselő többször fel lett világosítva a szabályszegésről, barátságos keretek között, kedves hangon, de természetesen szeret veszélyesen élni. Azaz tojik rá.
"Akkor meg kell adni neki, amit hosszú ideje nélkülöz."
Nos inkább a halál :) Mert sajnos attól szenved amit nem véletlenül nem kap meg senkitől.
Komolyabbra fordítva a szót:
Annyit tudunk eddig, hogy feltehetően kókány munka, mert sem papír, sem közgyűlés nem lett kreálva a cucc felszerelése végett. Egyik napról a másikra csak valaki feldobott valamit és azóta zavar van és volt SWL nincs SWL. A közös képviselő sunnyog, a lakók nem tudnak semmit, a típusról így mi sem tudunk semmit. Ebből én azt tudom levonni, hogy nem szakszerű szerelés.
Az SWL antennák H1000 kábellel vannak lehozva, közel 150-200 méternyi lett felhasználva (vannak nem bekötött de felvezetett kábelek is). Az illető a 10. emeleten lakik, így a kábelhossza antennánként nem több 25 méternél. AZ antennakábelek mindegyike UV-álló bergman csőbe lett behúzva, majd a cső egy flexibilis árnyékoló csőbe. Mindenütt drótköteles feszítés van és az antennák egyenként vannak földelve. Az antennáktól a kábelek szintén árnyékolva érkeznek egy kötődobozba, onnan mennek tovább a kábelek le a lakásba. Minden csatlakozó "N" típusú. Ez az SWL antennapark kialakítása.
Első körben azt akarjuk megtudni, hogy honnan van megtáplálva a rendszer 230V-al. Azt kellene lekapcsolni és gyorsan méricskélni közben.
Még egy apróság:
A rádiók jók. Több azonos típusú rádiót is próbáltunk, a hibajelenség mindegyiknél azonos és pontosan ugyanúgy következik be. Az antenna SWR értékek nem másztak el a telepítés óta. Antenna analizátorral végig lett mérve az összes. A görbék jók, az SWR értékek stimmelnek, minden jónak tűnik. De mégse jó.
Tetőkijáratot ráadásul le sem szabad zárni. Ha mégis le van zárva, akkor egy katasztrófavédelmi ellenőrzés komoly bírsággal járhat (menekülőút elzárása miatt), ezt tudnia kell a közös képviselőnek is.
Ha egy komplett rendszert lőnek át és nem csak egy kameraképet, az holt ziher hogy nem kompozit analóg adás szerintem digitális a link, pl lan valszeg a biztosnágiszolgálathoz megy a kép, rögzítőre pc stb...
Meg ha már antennát vagy bármit telepít az ember tetőn ahoz hozzáférést kell biztosítani mert egy lehulló darab vagy megtépázott antenna egy vihar után nem csak a vételt szünteti és bosszantó meg de még balesetveszélyes is... szerintem. A kulcsszó, közös képviselőhöz odamenni, indok antennakarbantartá stb, aztán lehet fent stikába kereni a hibát ;) (lekapcsolni, ugysem veszik észre, lehet pl egy áramkimaradás is, addig valaki meg a rádiónál figyeli a zajt.) ennyire egyszerű és nem kell aggonizálni hogy mi okozza a bajt. Ha az a szar csinálja kell szólni annak aki odarakta, vagy kell adni neki egy 450V-os pár mikrós kondishottot :D Az kiöli a bacit és az IC-t XD
Igen így van. A kábelTV sok más frekin is kifúj időnként valami profi sávú rádiószolgálat legnagyobb bánatára. Ahol digitrádióznak talán annyi előnyük van, hogy nem nyitogat a zajzár legalább.
"Madzagos FNFT" addig igaz, amíg nem szór ki a levegőbe.
(Egy időben tipikus volt a kábelTV hangvivő 145.75MHz környékén, lakótelepen (nekem).)
Egyébként meg FIFI-nek igaza van, a legelső az, hogy le kell kapcsolni egy pillnatra és megnézni, hogy van-e javulás a vételben. (A nulladik meg az, hogy ha egyszer antennát raktam a tetőre, legyen egy készlet kulcsom, akár véltlenül lemásolódott, amíg egyszer fölmentem - pl. vihar utáni karbantartáshoz)
Aztán jöhet a specifikáció, az árnyékolás vagy a 6kV.
Végülis milyen kamera ez? Térfigyelő? Hobbi? Ha profik csinálták biztosan figyeltek a szakszerü kialakításra, ha van rá mód le kell kapcslni egy pillanatra ha megszünik a zaj akkor az volt a ludas. Biztosan van neki valami dugalj vagy kismegszakítója, és nem napelemes a cucc. Az antenna gazdája (swl) meg nyugodttan felmehet a tetőre azzal az indokkal hogy antenna karbantartást végez... közben rá néz erre meg arra... Legyen már ennyi gógyija ha már a saját cucca van ott és a aját cuccához az embernek van hozzáférése. ;) Én ezt tenném...
Azt írták, hogy nem tudni van-e földelve a mikró. Mert nem sikerült oda jutni. Az SWL teljesen jól megcsinálta a saját antennái kiépítését az 5BRG szerint. Amik hosszú ideig jól is kulmináltak. Persze elsők közt merült fel egy ótvar kapcsüz táp akár beépítve akár külön. Ráadásul az antennák közvetlen közelébe tették ezt a mikrót.
A rádiót már próbáltátok máshol? Lehet az a szar... Ha kell vannak bérniggerek akik megoldják a zavar forrását :D Diszkréten és szakszerüen tönkreteszik.
A közös képviselő egy 60-70 közötti hölgy (csak az illendőség miatt nevezem így). Mondjuk úgy, hogy be van savanyodva (csúnyábbat nem akarok írni, hogy mi hiányzik neki....pl. a nyugdíjemelés?) és saját magát sem szereti. Sajnos mindenben a saját érdekét nézi, nem ez az első eset hogy a lakóknak meggyűlt vele a baja. Nem az emberünk az első "problémás" eset.
Nem mondom, hogy a Trollicus Hungaricus mit kezdjen magával, mert nem lenne ideillő. Akkor úgy fogalmazok, hogy én mint engedélyes a saját rádiómmal nem tudtam indítani a korábban jól elérhető átjátszókat. Pl. Kis-kőhát vagy Érd.
Hát igen, lentebb valaki írta hogy nincs földelve a cucc, bár pontosan nem tudom milyen átlövőről van szó, de szerintem egy 5v vagy 12V adaptere lehet a cucnak max 1A-rel, azok dugvillás cuccok alapból nincs rajtuk védőföld érintkező. Bár nem nagyon értek az elektronikához, de a kapcs tápokban van olyan szűrűőami megakadályozza hogy bármilyen zavar visszamenjen a hálózatba... elvileg. (kondis megoldás) és azt sem hiszem hogy egy ilyen adapter leültet egy teljes sávot, ellenben a kompakt fénycsövek na azok egy kis "rádióadók" :D biztosan valami ionfelhő szállt az swl haverunk fölé..., vagy valaki bepörgetett egy zajgenerátort XD Sok a jóakaró barát...
Sajnos a közös képviselő hölgy csökönyössége miatt nem sikerült még feljutni a tetőre, így alternatív módokon próbálunk a dolog végére járni. Elkezdtük sorra venni azokat az amatőr átjátszókat első lépésben amit a srác már nem ér el. Pl. nem tudja indítani (valószínűbb az, hogy indítja, de "nem jön vissza") a távolabbi VHF átjátszókat (Budapesttől 70-80 km-nél távolabb lévők tipikusan).
Az UHF sáv mérései még folyamatban vannak, technikai nehézségek miatt ez késik egyelőre.
Ezt a konkrét esetet csak saccolom. De ilyen eszköz van legális forgalomban. Sok esetben derült fény rejtélyes zavarokra ilyen miatt. Mivel dróton megy, talán más, "madzagos FNFT" érvényes rá.
Szerencsénkre itthon nem terjedt nagyon el, de pl a németeknél igen kedvelt. Valahol 25-27 MHz körüli vivőn mehet nagyon széles sávban. Már volt aki becserkészett ilyet és 27 mega körül volt a zajspektrum csúcsa. De még 3,5-en is keményen terített a szomszéd házban. Gondolhatod, hogy fölfelé is....
A szokásos villanyóra lekapcsolással bukott le. Oszt a net szolgáltatója legálisan adta a szomszédnak.
Talán itt a fórumon is volt ez téma, mert amatőrt zavart. Hónapok szívása után derült ki az ok. A megoldást nem tudom mi volt.
kompozit videójelelet koaxon vagy árnyékolt vezetéken 100-150 méterre lazán el lehet vinni (tapasztalat) blauntrafóval megspékelve mehet UTP-n is úgy több száz méter is lehet... 30 méteres panée így is úgy is belefér XD
Anno nagy átütési feszültségi kondikon csatlakozva 12 analóg csatornás átviteltechnika ment az OVIT hálózatán. Vastag, réz drót nem volt szükség erősítő állomásokra.
Egy valószínübb zavar ötlet: a mikró egy hálózati dróton működő LAN hosszabbítóban végződik lent. Így a 230 V-al a mocsok is feljut az antenna közelébe. Azok közismerten gyilkos zavarforrások. Egyébként hogyan kerülne fel a továbbítandó video a tetőre? LAN kábel, koax nem megy fel állítólag.
Ráadásul ezek a mocskok rendelkeznek valamilyen szintű hatósági engedélyekkel.
Szerintem arra gondolt, hogy mindenféle vezérlő és ellenörző "jeleket" is ráültetnek a hálózatra, pl kommunikáció stb. Bár nem hiszem hogy az rádiós szempontból zavarna, viszont a 750kilóvoltos Vinyica távvezeték alatt valahogy nem igen szól a réjdió :D söt még akusztikai hangok is vannak... XD ilyen ez a fizika...
Nagyon jó és gazdaságos dolog. Én is csak tippelni tudok, a tápnak, mint egységnek az árnyékolására és a 230V-os csatlakozáson az aluláteresztő szűrőre, ill. ezek hiányára. Persze ezek megléte drágítja a kivitelezést, de hadd éljek egy szintén kapcsolódó üzemi problémával. Időnként az egyik PLC-nk kimenetei eltüntek egy pillanatra, hogy mit okozott, az más kérdés. Elkezdtünk nyomozni, hogy mi a bánat lehet az oka. Egészen véletlenül jöttünk rá, amikor a berendezéstől kb. 1m-re rádióztunk és egyszer csak beugrott, vagyis kiugrott az összes kimenet. Ez volt a látszat. Nyomkodtuk a kis rádió gombját egyre közelebb a berendezéshez. Addig, amíg minden gombnyomásra meg nem ismétlődött a jelenség. De miért? Eddig ilyen nem volt. Aztán az egyik ifjonc kolléga rábökött az új tápra. Aszongya, Fater, ez nincs földelve. Valóban a bekarikázott földelés a virt. földelés jele, nem volt bekötve. De - mondom - a kalapsínen keresztül földelve van. Ja! A készülék műanyag háza van a kalapsínre szerelve, amúgy az egész fémburkolatú. Igaza lett a kollégának. Bekötöttük a földelést és megszüntek a "kiesések". Egyébként ez a táp sem egy occó áruk fórumának darabja, csak a szerelési előírásokat trehánykodtuk el.
NMHH! Ez egy kérdés. Mi az, hogy nem rádióamatőr nem fordulhat az NMHH-hoz? Én még nem kértem tőlük intézkedést, de ha valaki rádiózavart sejt, akkor kérheti annak kivizsgálását, függetlenül attól, hogy kicsoda és micsoda. Más lapra tartozik, hogy ki viseli a kiszállás költségeit.
Azt a "nem csak"-ot pár éve leszerelték, amit '5BFN Gigatechnik Laci fejlesztett ki. A cucc alkatrészei börzéken jelen vannak, a QRO-fanok nagy örömére.
Igen. Bár eddig nem volt gond. A telepítés óta hónapokig problémamentesen tudott hallgatózni az SWL állomás. A bizonyos video-átjátszórendszer telepítése óta jelentek meg a gondok.
A héten ha minden igaz sikerül továbblépni, ha a közös képviselő hajlandó felengedni emberünket a tetőre.
A pwm tápoknak jellegzetes berregő hangja van RF szempontból. Lehet valami nagyfesz tranformátorállomás van a közelben vagy valami 120kV-os távvezeték. Azokon a vezetékeken nem csak áram csordogál.
Egy FT817 és egy FT757-et leszámítva az emberke is inkább ipari rádiókra van berendezkedve. SDR sajna nincsen. Eddig valahogy nem hiányzott. Na lehet, hogy majd most? :)
En Yaesu VX-7el probalkoztam, azon is van spektrumanalizator, 100KHz-es lepeskozzel egesz nagy savszelesseget kepes lefogni, csak ha kicsit sok csatornan figyelsz egyszerre, kicsit lassu lesz.
Azonkivul a radio meretei miatt egy kezzel osszevissza tudsz integetni vele, antenna nelkul a leg eldugottabb zavarforrast is meg lehet talalni vele.
Esetleg egy lapit, vagy tabletet, egy SDR stickkel:)
fel kell menni egy kis keziradioval a tetore, es korbe kell nezni. megvizsgalni RH, es URH savban. Aztan utana levenni az antennat (a kezi radiorol) es kozelebbrol behatarolni a zavarforrast. (En is igy szoktam a kamionban csinalni, igy derult ki, hogy a Grundig Toll Collect keszulek MAN fulkeben olyan elektroszmogot csinal, hogy kenyeret lehet piritani mellette.)
Ez most a héten derül majd ki. Mivel az illető nem rendelkezik olyan "hatóságipecsétes" papírral mint egy amatőr engedély (amit tudna lobogtatni a nem túl képzett, ellenben ellenséges közös képviselőnek), így külön körök lesznek azok amíg feljut mindent ellenőrizni részletesen.
Igen, erre különösen ügyeltünk. Nem mondanám elkhamarkodottnak és összekókányoltnak az általunk feltett rendszert, hosszú évekig lett tervezve és gyűjtögetve minden szükséges kötőelem, árnyékolás, konzol, antenna stb. Nem az egy délután alatt kitalált dolog.
Közben annyi kiderült, hogy nincsen UTP kábel és hálózati kapcsolat. Ez egy ún. "standalone" azaz mindentől független video-átjátszó, amin csak 230 V-t igényel. Kezdünk mi is a kapcsolóüzemű tápra gyanakodni. Lehet, hogy nekik 5 GHz-en zajmentes, de lentebbi frekiken (amit ők nyilván nem mértek...ha mértek egyáltalán) vacak.
Érdekelt vagyok én is a dologban, mert a srác gyakran szokott nekem is riportokat osztogatni amikor meghall a sávban itt-ott. Így egy fontos visszajelzési forrásomat veszítettem el ezáltal.
Nem az 5GHz antenna-kimenet zavarja az amatőrtársat, hanem az alapsáv.
Felteszem, hogy ez a berendezés nem koaxon KF-en kapja a jelet (az is zavarhat), hanem sima ethernet kábelen (néhány csavart érpár, valahogy árnyékolva.
100Mb/s protokollal elég komoly zavarás, akár még URH-n is (nem kihasználva a sebességet is, a felfutó élek, időzítő bitek ott vannak). Az eth kábelt szakszerűen szerelve is.
Esetleg segíthet, ha fémcsőbe húzzák a kábelt, de ezt a kivitelező nem fogja megcsinálni (nem fizeti ki neki senki).
Talán jobb, ha az amatőrtárs csinálja meg. Pár percre nyilván le kell húzni az eth csatlakozót (de ezt nemigen fogják észlelni, az okot tudni még annyira sem - eléggé olcsón telepített és felügyelt rendszerek ezek)
Általában ilyenkor az eszköz ethernet portja "szór", árnyékolt kábel, vagy az eszköz távolabb szerelése segít valamelyest a problémán. De ezekhez sajnos az üzemeletető cég kell.
Ha egy ma már nem létező nem beszerezhető alkatrész pótlásáról lenne szó!
.
Csakhogy ilyenről szó sincs!!
Egy hétköznapi könnyen beszerezhető olcsó alkatrész cseréjéről beszélünk a lehető legegyszerűbb kapcsolásban, semmi extra paraméter, emiatt szinte humott szemmel lehetne helyettesítőt találni.
.
Az egyetlen ok amiért a gányolást választja valaki a rendes cserealkatrész helyett: mi is ?
- nem az hogy nincs azonos méretű azonos paraméterű tranzisztor (mint a csavaros kondi vagy frekvenciaváltó tranyója)
- hanem az hogy beférjen az ajtó alatt és totál ingyen kapja, mert a boltig sincs kedve elsétálni...
Először is megköszönöm a konstruktív hozzászólásokat a táp ügyben. Már körvonalazódik bennem az építés-élesztés valós folyamata. Szerintem az MJ sorozatú darlington párral fogok próbálkozni első körben.
Ismét feldobnék egy amatőr kérdést...
Egy "SWL-ező" barátom a napokban keresett meg az azlábbi problémával: 10 emeletes panelházban lakik Budapest keleti felében a IV. kerület szélén. A tetőn a közös képviselő és a lakók beleegyezése mellett telepítésre került egy RH long-wire antenna és egy VHF antenna az amatőr sávra. A napokban felszereltek hozzá egy videomegfigyelő rendszer részét képező 5 GHz-es kép-átjátszót, mindezt az ő antennái közelébe. Elmondása szerint azóta a rádiói gyakorlatilag süketek és csak a közeli jeleket hallja, egyébként minden olyan, mintha tele lenne "fehérzajjal" a sáv.
Valakinek valami tippje? Elméletileg a két rendszer messze nem zavarhatja egymást, hiszen a "gigás" rendszer pár száz milliwattal ad, és a frekvenciák is nagyon eltérőek. Az emberke által használt legmagasabb freki max. 145.999 MHz, a videorendszer saját frekije pedig jóval fentebb van.
Még keressük a hiba okát. Sajnos a videorendszert telepítő cég elzárkózik a segítségtől, állításuk szerint ők mindent rendben csináltak. A srácnak sajnos nincs amatőr engedélye, így nem tud az NMHH-hoz sem segítségért fordulni.
Akkor, kedves boborjahn, nem marad más lehetőség, mint a log elindítása előtt a rendszerdátumot átállítani a megfelelő értékre, majd az adatrögzítés végeztével vissza. Az időpont állítgatása lehetséges, az adatrögzítés így megtörténhet. Az egyik érv a log mellett, hogy jelzi az adott hívójelhaz tartozó korábbi adatokat is. A KLOG-ot még nem próbáltam, az is tudja ezt? Egyelőre maradok a nyögvenyelős megoldás mellett.
A szokásos kötekedés helyett inkább annak a kiderítésében segíts ha akarsz, hogy az eredeti part/no. milyen tranyót takar a valóságban. Ez "kicsit" fontosabb.
Csak halkan írom neked, hogy a Bendix King reprádióihoz a 35-40 éves típusokhoz a mai napig beszezhető alkatrészek közt egyes TO-3 tokozású őstranyók helyett a modernebb tokozásút szállítja. A hozzávaló átvezetőkkel, csillámmal, usw.
Hivatalos bulletinben leírt technológiával.
A Mota tápban meg Tomi azt használja amit akar. Ha fontos neki a fazon, keres bele TO-3-at.
Gányolás vagy kényszermegoldás profi módon, nem mindegy! Képzeld el, amikor a 300kW-os frekvenciaváltóba nem tudott a gyártó tranzisztort szállítani, akkor másik típust kellett "belereszelni". Az más kérdés, hogy ezeken már van szoftveres optimize, így nem sokat kellett bajlódni, az amúgy katalógusadatok alapján kiválasztott alkatrészekkel.
Szerinted az szép, szerintem meg gányolás. Szerencsére különbözőek vagyunk.
.
Meg nem vennék olyan erősítőt boltban amin elcseszték a tervezést és egy késsel (kívülről egyetlen érintéssel, vagy odaeső fémforgáccsal) tönkre lehet tenni a szerkezetet.
Ha nem lenne más megoldás valóban gányolással is könnyen megoldható, csak a kinézete elromlik.
.
Viszont ezerszámra lehet (ugyanúgy olcsón) kapni TO-3 tokozású tranzisztorokat (vagy akár komplett stab-IC-t) is ami legalább kívülről ugyanúgy fog kinézni.
.
A linkelt módosított rajz meg kész átverés, így működésképtelen lenne, sőt pukkanna eggyet.
A pufferkondi után (ha a végtranyók rosszak) minden kukázható.
Én TO-3 stab-IC-s vagy TO-3 tranzisztoros módszerrel restaurálnám, de nem csúnyítanám el BD tranyóval..
Mérés nélkül jó eligazítás, a végtranyót meghajtó kisebb mérete. 2 db TO-3-ashoz már komoly méretű és hűtésű driver tartozik ha sima tranyó. Kb. 1/10-e disszipáció.
Óh, vagy úgy! Akkor mindenképpen bele fogok mérni amint lesz kis időm. Ha feltételezzük, hogy darlington, akkor van olyan típus amit a kapcsolás behatóbb ismerete nélkül tudnál javasolni? Tudom, hogy nehéz. Közben próbálom előkotorni a neten a kapcsolást. Csak télleg nem emlékszem a típusra :(
A rajzban ne bízz ilyen szempontból. Főleg a jenki szereti mezei tranyónak láttatni. Ojrópában divat a külön jelölés. Sok amcsi reprádióban is bele lehet kapni ebbe a cumiba!
Annó valahogyan sikerült előkaparni a kapcsolási rajzot...nem volt könnyű, mert a tápon egy fia típusjelzés sincsen, semmilyen gyári szám. Azt valaki lekaparta előtte vagy eleve gagyi ragasztóval volt feltéve. A rajzot azóta sikeresen elhagytam :D
Egyvalamire határozottan emlékszem: NEM darlington volt. Ebben biztos vagyok a mai napig.
Egyébként igen, jól sejted. Sima analóg trafós táp, a létező legegyszerűbb fesz. stabilizálással. Még csak nem is 78xx sorozatú, hanem valami LM327 korabeli dolog.
Ha van egy működő példány ebből a tápból, terheld meg pár amperral. Aztán mérjél egy feszt a nagytranyó B-E lábai közt. Ha ez kisebb, mint 1 V akkor sima. Ha több mint 1 V akkor Darlington.
Nem hinném. Két ilyen tápom van. Az egyikben megvannak a gyári M9639-esek, az elbír 15-20 Ampert is. A másikat (amit össze akarok legózni) az végtranyók nélkül jött hozzám. Abban durrannak el sorra a 2N3772-k. Átnéztem már ezerszer, alkatrészről alkatrészre, felcseréltem közöttük a vezérlő elektronikát is, és ugyanaz az eredmény.
Igen, az sajnos kimaradt az előző irományomból, hogy TO-3 a tokozás típusa. Boltban vettem a 2N3772-est. Egyszer a HQvideo-nál még régebben, illetve kb. fél éve a Lomex-ben. Minkét kontingens ugyanarra a sorsra jutott: miután rászabadítottam a stabil rádiómat (cca. 20W / 10A), a tranyó azt mondta "köszöntem szépen" és eldurrant. Lehet, hogy a boltiak között is van hamis termék? Nem hinném. Vagy mégis?
Ha a HQ is tart az "MJ" típusból, akkor bemegyek valamelyik nap munka előtt. Köszi a tippet!
ui:
Eredetileg valami nagyobb tápot akartam fabrikálni ami elbír 30-35A-t is, de akkor már az egész táp hűtését át kellene építeni, ami sajnos problémás a doboz egyedi kivitelezése miatt. Marad a kisebb áram.
Ha már amatőr topic, akkor felvetek egy amatőr kérdést. Mostanság tervezem feltámasztani hamvaiból az egyik régi tápomat. A táp eredetileg Motorola M9639-es tranyókat használt (2 darabot egészen pontosan). A neten való keresgélés után kiderítettem, hogy ennek a kommerszebb, populárisabb helyettesítő típusa a 2N3771/2N3772.
A táp gyári M9639 tranyója 20-25 Amperig volt hivatott ellátni a rákötött mindenféle kütyüket, leginkább bázisállomás-rádiókat.
Sajnos a 2N3771/2N3772-es tranyók a 10-12 Amperes folyamatos terhelést sem bírják....egyik másik folyamatosan eldurran. Az M9639 már úgymond "obsolete, outdated" vagyis kifutott, nem forgalmazott termék. Helyette kellene valami olyasmit találnom, ami bírja a folyamatos 15-20 Ampert legalább.
Amiket már próbáltam:
- haza alkatrész-kereskedések (HQvideo, Lomex stb.) (náluk vagy nincs hasonló típus vagy irreálisan drága)
- börzék, bontott alkatrészek (nem igazán találtam ekkora folyamatos áramra való tranyókat)
- E-bay és egyéb internetes webáruházak (már régebben befürödtem az eredetinek mondott, kínai gagyi tranyókkal)
- Rfparts.com (minimális rendelési összeg van, ami után hajlandóak szóbaállni az emberrel)
Esetleg valakinek van valami tippje? Pozitív-negatív ötleteket is szívesen vennék, amennyiben a fikázáson túl van konstruktív jelleg bennük.
Jó napot! SWL-ként eleddig az UR5EQF logot használtam a megfigyeléseim rögzítésére. A jelenleg használt változat: 3.31-60 (2013.1029.)
Az a gondom vele, hogy ha nem valós időben szeretném a megfigyeléseimet rögzíteni, nem engedi a dátumot átállítani a megfigyelés napjára, annak ellenére sem, hogy felkínálja a dátum átállítás lehetőségét egy legördülő menüben. Mit kellen tennem ahhoz, hogy sikeres legyen a dátum átállítás? (A magyarítást HA3LI végezte, de őt nem tudom elérni.)
"ha nem engedik kipróbálni (mint egyik rádióamatőr társunknak a mai börzén egy Grantot, még műterhelésen se), elállás a vételtől."
Ez kemény! :) :) :) (mondjuk nem csodálkozom, de akkor is..)
Nincs valakinek egy kottája, mekkora a mérete a 28-ra áthangolt Penetrátornak? Készen vagyok a felújítással, raknám össze de nincs kedvem kísérletezni. Meg nem akarom, hogy végül 29.7-en menjen.... :)
Paypal, német webáruházaknak (wimo, thiecom) rendben mentek az utalások, 3-4 napon belül itt volt a kacat.
Hazai meg szomszédos országbeli partnerekkel meg személyes átvétel minden esetben, ha nem engedik kipróbálni (mint egyik rádióamatőr társunknak a mai börzén egy Grantot, még műterhelésen se), elállás a vételtől.
a bank hétfői dátummal fogadta csak el, szerintem ilyen nincs
De van, de vaaaan!!!
Hétköznapokon 3 zsirófutás van (ekkor közlekedik a pénz): reggel 9-kor, délben és délután 3-kor. Ha sikerül pénteken délután 15:01-kor utalnod, az már csak a hétfő reggel 9 órás zsiróval megy át...
Gondolom belenyugodtál Kolléga, hogy lenyúltak. De azért mindenki okulására jó, hogy előhoztad a témát. Átutalni csak megbízható helyre! Nálam a belföldiekkel eddig még nem volt gond. Persze utánajártam a kollégáknál, hogy ismerik-e? Meg amit sűrűn emlegetnek a fogyasztóvédők, nem baj ha van vezetékes telefonja.
A pay-palos utalások meg egytől egyig korrektek voltak ... hiába, ezek a csájna gyerekek...!
Sajnos a készülék eredeti lengőnyelves hangszóróját valamikor nagyon régen lecserélték egy gerjesztett hangszóróra és a VY2-t egy orosz diódára, de egyébként a rádió egyben van. A hangszóróselymet cserélni kell, de egyébként sikerült szólásra bírni (a VCL kh-s, a katód időszakosan szakadt, látszik is, hogy elvált a ponthegesztés a ballonban)...
sziasztok Szép napot, Jó rádiózást kívánok mindenkinek Nyitottam egy saját hónlapot Igaz folyamatos fejlesztés alatt van Igyekszek érdekes és napra kész infórmációkat feltölteni Természetesen várom ötleteidet és javaslataidat és információidat is Honlapom elérhetősége: http://www.amatorinfo.eoldal.hu/ Szeretettel Kismadár a PMR rádiós Polgárdiból.
házat készülök venni, és ha esetleg 10000 forint felett lett volna az értéke akkor eladtam volna.
Ilyenkor minden fillér kevés, tudom. Ilyen rádió viszont már nem terem. Mérlegelj, tedd félre, és ha nem nagyon muszáj, ne kótyavetyéld el. Később az új házban milyen jó lesz ránézni :-)
Nem pont amatőr téma de tuti elfér itt, és biztos van aki tud segíteni!
DVD -n van több rövid film és mindegyikhez külön angol meg magyar felirat. Én az összes filmet .avi vagy .mp4 vagy bármi hordozható formába szeretném rippelni és mind a két feliratot .srt -be. tehát ha a dvd -n van 25film akkor lesz 25 avi és 50 srt a hdd -n! Mivel tudom ezt, egy kattintásra? Egy ilyet tudó dvd ripper kellene! Előre is köszi!
Letöltöttem pár ripperőt de mind a feliratot nem srt be hanem a képanyagba "beleégetve" kezeli és csak egy .avi lesz, és csak egy feliratal amit kiválasztok.
Még nem tudom mit szeretnék vele, ha nem lehet érte túl sokat kapni, akkor inkább megtartom. Csak azért kérdeztem mennyit ér, mert házat készülök venni, és ha esetleg 10000 forint felett lett volna az értéke akkor eladtam volna.
Valamint: a Grantés termék alján van egy kis kiömlő-nyílás a víznek.
(A dőlés nem csak a víz miatt van, hanem valami hullámtörési dolog miatt is, nem torzul az iránykarakterisztika, nem lesznek benne parazita lyukak és erősítések. A pontosabb levezetést nem tudom)
Egyébként zúzmarás, ködös időben olyan a terjedés, amilyen, lehet az antenna akármennyire fűtött. Csak a tartalék segít. Fading-tartalék, diversity antenna (más méret, más beállítás, más magasság), vagy teljesen más útvonal.
Mi hajszárítót akartunk a BRG kolliba belevezetni. De valami biztonságtechnikai (?!) kifogás merült fel. Holmi érintésvédelem meg hasonló rizsák.
Aztán a meteor állomáskezelője, aki rádióamatőr is volt, Tamás Zoli, minden nap egy hosszú tetőléccel leverte a dzsuvát. Ez Kékes-tető, meteor torony volt.
Amit belinkeltem képen 5Ghz jeges parabola, az működött a kép készítésekor.
A "bőrös" Grante antenna nehezen fagy le, de ott a trükk abban a kis csalafinta "lejtésben" van. Hogy nem függőleges az eleje, hanem ... hogy is írjam... alul rövidebb a perem, mint felül, így nehezebben áll meg rajta bármi.
A 82méteren lévő antenna, amihez a szolgáltató emberét zavartam fel, az nem "bőrős" volt, hanem müa., nem döntött, hanem függőleges, és az bizony megállt. Hiába a 36Giga nem szereti ha valaki csak csúnyán is néz az antennára, az akadálytól (jég) pedig egyenesen megsértődik. :)