Mivel a Goldi-t (aki a Golden Dragon BRT-vel indult) és az Isuzu-t kizárták, így nem sok pályázó maradt. Kvázi csak az ITK (MB Citaro GÜ (Conecto ugye nem lehet, mert nem létezik belőle helyközi.)) és az MAN (Lion's City 18 GL-régi generáció). A Solaris ha minden igaz most nem indult.
Elvileg most már szerintem mindent lezsíroztak a háttérben, így talán a héten lesz már eredmény. Ha nem, akkor valószínüleg soha. :P
Ellenőrzéseket még nem állították le? Mert csak azért mert szóltak hogy ha tehetem hanyagoljam a mobiljegyet, inkább normál jegyet vegyek... pedig mostmár minden buszon van QR kód, illetve ha nem egyedül vagyok már rögtön látja az animációt mire felérek..
De a simple app se tökéletes most se, sokszor a zöldről sárgára vált magától, írja hogy "Újraolvasott kód" holott nem olvastam semmit újra.
De ha meg átszállós járaton ( ahová érvényes a másikon váltott jegy) ott meg hiába is próbálnám újraolvasni "szolgáltatás nem elérhető hibával" elszáll az app.
Pomázi oldalban most megint volt valamelyik RDB-nek eseménye így most már kettő tartalék is dolgozik ott. Az RTR-727 és 728 is ott van. Ezzel együtt Szentendrén az RTR-717 is feltűnt az egyik Volvó helyett, na az, hogy honnan valósi gőzöm nincs de eddig még soha nem láttam arra.
Tokodon és környékén is jártam a napokban, Táton és Ebszőnybányán nem láttam parkolni Árpád hidas autót mint régen ellenben Tokodon a Farkas Transz őrzött telepén egy rakat sárga Credo állt. Ezek szerint végre ott is lett normális őrzött telephely.
NWX-467 a Ceglédi telepen áll 30.-a óta, nem ez az első NWX három tengelyes ami valamiért egy időre odakerül valamilyen okból. Javítás lenne Cegléden? A bontó még működik?
Lehet, hogy az is állhat a MOS szétszórás mögött, hogy a Vb és a Buszpark 8-án eredményt hirdet a hírhedt csuklós tenderen, ahol nagy valószínűséggel az MAN lesz a befutó.
És gondolom ezekből akarnak majd nagyobb darabszámot ebbe a megyébe rakni.
HDA-224 a héten KXH-596 helyett közlekedik (de van amikor egy kevésbé zsúfolt járatra egy Credo ugrik be). Ezen kívül KXH-591 (az ex. KPK-299 forda) sincs, de helyette Credok vannak.
Szerintem más típusok érkeztek az EC12-es hullámoknál (Neoplanok, MAN-ek, stb...), ezen kívül számos térségben megindult az alvállalkozósdi a kétezres évek második felétől, azok meg nem használtak Credo-t.
Nem hinném, hogy bármely éjfél és reggel 5 között közlekedő járatot felfüggesztenénék, mivel ez csak korlátozás és nem tilalom. Haza és munkába mehet mindenki.
Nem tudja valaki, hogy így a kijárási miatt a péntek és szombat éjjeli 1:15-kor és 2:15-kor Kelenföldről Érdre induló 720-as járat bent marad-e a menetrendben, vagy amíg kijárási van felfüggesztik-e?
Ma reggel a filatorigáti gépjármű-szervíznél (ahova máskor is szoktak menni autóbuszok is) láttam két (?) darab Neoplan csuklóst, P-s rendszámmal, kék-fehér fényezésben (alul kék csík, afelett fehér szín), ha jól láttam 3 ajtós kivitel. Van valakinek ötlete, hogy azok hova fognak tartozni? Alvállalkozóé lesz, vagy esetleg valamelyik nagyváros helyi flottáját fogják erősíteni?
Még szeptemberben vittek el 4 (vagy több?) RFW Setrát (463, 483, 490 és 494, ezeket látta esetleg valaki az utóbbi időben?)
PIG-422, 423 és 429 a Duna másik oldalán dolgozik egy ideje (hogy melyik üzemnél, abban nem vagyok biztos, talán monoriak lettek). PIG-425, 431 és 432 MOL-ozik. (De beállnak helyközire is)
Nem mondanám, hogy jól mennek a dolgok (Mert nem, de a többi üzemnél sincs minden rendben), viszont jobb a helyzet ahhoz képest, mint amikor a HBC-s Tourismok álltak be helyközizni.
Csuklósok közül 4 KPK-t vittek el HÉV-pótlásra, de azok helyett járnak a SEW-ek, NWX-421 pedig a Volvonál van
Érden mi a helyzet? Akkora a buszhiány, hogy már mindent bevetnek? Napi szinten látom az LHZ MAN-eket, az IAF-okat és néha az egyik Nabit is közlekedni...
JIF-749-cel mi a helyzet? Elég régen láttam már, mióta elkerült a sofőrjeitől.
Ma reggel negyed hétkor járatra készült, vagy a 6:25-ös Szentendre-váci-rév járat, vagy a 6:25-ös 879-es skanzeni helyi. Valószinű az utóbbi volt, ugyanis koradélután 879-es járat volt kiírva rá, de már le volt állítva és nem úgy nézett ki, mintha nemsokára indult volna. De nagyon örülök, hogy használják heti egyszer biztos, ráadásul itt Szentendrén, ahol Credon és Volvon kívül nem látni mást.
Értem. Akkor ezek szerint napokig mozdulatlan. De legalább még tartalékként szükség van rá, ugyanis most már teljes lett az agglomerációs Conecto-flotta, így legkésőbb jövő nyáron ki fogják dobni HDA-224-et.
Fél off, Esztergom sok éve. Tamás azóta is szereti a sört és péntek esténként szoktam látni az adott kocsma teraszán. Talán már az eltiltása is lejárt azóta. :D
A cikkből annyi marad ki egyébként, hogy nem ez volt az első busz amibe bemenet ekkor, előtte betört még a KXH-589 be is és elvitte a kulcsot belőle így a reggeli járat nem tudott elindulni. Később a kulcs meglett.
Lehet fel kellene venni buszvezetőnek az adott járműre, sok hivatásos vezető nem tud azokkal a Nabikkal menni mert manuálisok. Az utóbbi években a kopaszok tanuló busza volt, rendesen le is élték gépészetileg mindkettőt. Érd már úgy kapta meg őket.
Időrpl-időre felröppent ilyen hír, de mikor megkapirgálták majdnem mindíg kiderült, hogy kamu.
Olyan soxor volt már, hogy valaki buszt lopott.
Olyan is többször volt már, amikor a tolvaj azt füllentette kihallgatásán, hogy utasokat szállított.
De legtöbbször a harmadik kérdésnél kiderült, hogy nem mond igazat.
Az 1980-as évek közepén egy újságíró azt bizonygatta vagy 4 cikkben, hogy egy fószer ellopott Gyönygyösön egy Ik-66 as buszt.
Idáig a dolog igaz volt.
Majd feljött vele Budapestre, beállt az Engels térre és a Budapest-Miskolc járaton utasokat szállított.
A firkász buta volt.
Nem tudta, hogy nincs Budapest-Miskolc busz járat.
Nincs ilyen tábla sem.
Nincs ilyen menetrend se.
Tehát utasok sincsenek ilyenek.
Azonkívül 1985-ben egy Ik-66 olyan feltűnő lett volna az Engels téren (hisz már vagy 8 éve nem járt ott ilyen, hogy nem elég, hogy a pályaudvari ügyeletes tiszt az ott lévő többi buszvezető is összefutott volna megbámulni.
"Bár alig negyedórát kellett volna még várnia a menetrendszerinti buszjáratra, nem bírta türelemmel, inkább ellopott egy buszt az érdi buszpályaudvarról, számolt be a különös esetről az RTL Klub Híradója. A rendőrök már másnap megtalálták a járművet, amin egy karcolás sem volt. Az önjelölt buszsofőrt napokig keresték, végül szerdán fogták el. Kiderült:
a 32 éves fővárosi férfi nem rendelkezik jogosítvánnyal. "
Apropó, olyan már volt hogy valaki mozdonyvezetőnek öltözött és megpróbált beugrani szolgálatra, nade kamubuszsofőr volt már olyan aki lelépett egy busszal és az utasokat is felszedte? :-)
Tudom olyan már volt hogy volt nyugdíjjas kollégának adták át a volánt, úgy buktak le hogy összetört a busz..
A 252-t én nem láttam ellenben a 254 tuti volt a napokban többször is H7 már FUTÁR nélkül. A 241 viszont továbbra is FUTÁRos a korábbi hírekkel ellentétben.
Ha csak egy olyan játékkal játszott, aminél nem kell internetkapcsolat, akkor nem tudod megmondani.
Ha olyan dolgott csinált rajta, amihez saját mobilinternet hálózatát használta, akkor a Telenor/Vodafone/Telekom tudja naplózni, de ők csak akkor naplózzák végig a tevékenységet, ha valami szerv keresi meg őket.
Ha volt ott helyi hálózat, amit kétlek, s annak a Wi-Fi-jén netezett, akkor a rendszergazda pár perc alatt listázza neked, mit csinált.
Jól sejtem, hogy a MOS-252-253-254-255 kvartett is búcsút vett az agglótól? Mind a négy egy hete jelentkezett be utoljára a Futárba, gyanús hogy már ezekből is kiszerelték.
Olyan fura a járása, maximum majd a drogozásért jobban megbüntetik.
Tényleg nagyon jó róla a felvétel, amúgy szerintem sose meg se találnák.
Betámasztott hátsó ráncajtók, elöl tuto lakat vannak emlékeimben, de a részeg vagy drogos busztolvajok 99,99% ellen pont elég lenne ha nincs benne az indítókulcs.
Buszban nem esett kár így lehet az ujjlenyomatot is megspórolják, az hogy kiakarta nyitni a Setrát az egy dolog, pont abban az időben meg eltűnt egy Nabi az meg egy másik dolog... hiába keresik.
Az ilyenért általában a buszsofőr a hibás. Elviszi a csókost, utána meg egy bolond százat csinál.
Felénk is ezt csinálták régen, majd megunta a sofőr. Felszálláskor mindenkit megkérdezett hova megy, majd közölte hogy arra a célállomásra a túloldalon lehet felszállni, oda ki van írva, erre a táblára viszont nincs.
Aztán buszforduló előtt szintén megállt és aki nem szállt le mindenkitől elkérte a viszonylatigazolást. Akkoriban még nem nyomtatták a bérletre, külön kis cetli volt. Pár gyereket le is rakott, nélkülük megfordultunk, majd ugyanott vissza is szállhattak. Nekem nem kellett leszállnom mert nekem betérő volt az egész, a betérősök maradhattak. De utána megszűnt a jelenség, elvette a kedvüket a koránfelszállástól.
Nekem a betérőben az útmegszakításért szóltak hogy nem kéne, a jog ezeket nem szabályozza, sofőrfüggő ki hogy értelmezi a meglévőket.
Egy bekamerázott és biztonsági őrrel védett állomáson meg tudta csinálni. Nem szívbajos az biztos, és ezt a legkevésbé se azért írom, mert a pártját fogom.
Nemtudom hogy áll az ügy.
Ennyi nap alatt nem igaz hogy nem tudták lenyomozni ki volt, mikor ennyi információ van az állampolgárokról nyilvántartva, legalább a közösségi oldalakon végigfuttatnának egy képkeresését. Az állami rendszerekben is kellene fotónak lenni, személyi és jogsi nyilvántartásban.
Nem mindegy? Akár ott szállnak fel, akár a túloldalon, ugyanannyi ember lesz a buszon, végeredményben nem ez befolyásolja a fertőzésveszélyt.
Ahová nem betérős a busz, ott is simán felviszik a gyereket/asszonyt/akárkit az első megállóba kocsival. Helyi járaton is simán átutaznak az emberek a végállomáson, ha attól ülőhelyet remélnek. Egyszerűen a fél ország ezt csinálja.
(Tudom, hogy csak példa, de attól még nyugodtan kiírhattad volna, hogy Nyársapát. Nem olyan nehéz felismerni az alakjukról a településeket. :D)
Adott egy település ahová betérőben jön a járat. Település végén megfordul a buszfordulóban majd jön kifele, ugye mindkét oldalt van megálló.
A probléma hogy a diákok megveszik a filléres diákbérletet a település utolsó megállójáig, és még akkor felszállnak a járatra mikor befele jön, persze a buszfordulóban nem szállnak le, azért csinálják hogy így nekik jusson ülőhely.
De így a járatnak befele és kifele is meg kell állnia minden megállóban, továbbá feleslegesen tartózkodnak a buszon x ideig ami a fertőzésveszélyt is növeli.
Sofőrök sem szeretik ezt mert leszálló nem lenne de a felszállók miatt meg kell állniuk de azt mondják meg az ügyfélszolgálat is hogy nem zárhatóak ki az utazásból mert végig szól a bérlete..
A fickó végignyalta az összes buszt, és senki nem vette észre. Senki. Egy bekamerázott, biztonsági őrökkel védett állomáson. Rá se néztek, mi a fütyit csinál.
Az én pénzemért. A tiédért. Meg mindenki máséért, aki valaha is vett jegyet volánbuszra.
:-) De legalább nem törte össze mint az ilyen esetek 99%-ában történni szokott, annak ellenére hogy elég drogosnak néz ki a járása.
A videón látszik hogy egy RFW Setrát is próbált kinyitni egy kulccsal meg egy tolócsuklós Volvót is, nem járt sikerrel, kb körbepróbálta az összes buszt amíg nem sikerült egyet kinyitnia.
Szép is lett volna ha az új Setrát durrantja meg, mert azt szemelte ki elsőnek. :-)
Szólóban nem tudom, de a csuklós változat utolsó váci képviselője GUP-079 volt tudtommal. Egyébként engem is érdekel a válasz, és még annyit tennék a kérdéshez hozzá, hogy mikor ment el abból a térségből és hogy hova ment?
LNK 248 ma Salgótarjánban járt! Egyáltalán Pesti még? Még sose láttam őt itt.
Amúgy Alkaa itt van a fórumon? Az oldalát néztem már, csak az alapoldalon, ha beírom a rendszámot, nem jönnek ki a képei, pedig nagyon jók. ELK 787 ről képet betehetne.
Az Árpád hídon az utolsó fordás RC a HEA-319 volt, párban jártak a GUP-079 el Kesztölci fordán. Aztán nemsokkal rá, hogy tartalékok lettek az HEA is kettétört a hármas ajtónál és elvágták a nyakát. Szentendrén az egyik utolsó fordás a HDA-223 volt ám az is szégyenszemre került fordára sok év után mindezt úgy, hogy az egy évig leállított donor busz volt... Miután az is a HEA sorsára jutott egy időben a HDA-227 került ismét kényszerből a helyére. Aztán az is kettétört, a hármas ajtónál 3 centis rés volt zártszelvény és zártszelvény között. Persze a történethez hozzátartozott, hogy volt egy dilettáns ötlet a vezetés részéről, hogy ezen a fordán márpedig nem szükséges a csuklós jármű így az elején Szentendrére került Aranybusszal nyomták a fordát a KPK-292 után. Majd az Aranybusz is váztörött lett mint itt sok minden lom. Utána jöttek a Rábák mert már mégis kellett a csuklós. Persze a Volvó sose jött haza amit egy csettintéssel elvittek, sőt azt Érdnek közben továbbadták a hídról miközben a Dunakanyar közepén mentek a bontószökevények fordán.
A Váci oldal utolsója pedig a HDA-224 volt, ez máig fut és csak annak köszönhetően, hogy Vácon olyanok jártak vele akik szerették és gondozták.
Azért azok se voltak mindig tartalékok, 2016 elején MPT-323 még vasárnaponként is kint volt a 800-ason, valamint még aztán is volt olyan, hogy egy Rába betörzsült mondjuk egy hétig betörzsült egy fordára. Emlékszem 2019 januárjának első hetében HDA-227 törzsjármű volt a 14:50-kor Borosjenőről induló 840-esen.
Mivel tartalékok így az helyett voltak kint ami éppen javított. Alapvetően a nagy kereke miatt könnyebben boldogul a hóban s a közepe se olyan könnyű mint a Volvónak. Ellenben én még ilyen buszt nem láttam Rábán kívül amin a kipörgésgátló nem elősegíti az elindulást csúszós úton hanem meggátolja.
Azért a havas úton eléggé jól szuperáltak a Rábák, legalábbis havas időben sokszor még hétvégén is kint voltak a 840-esen. 2016 első hetében, mikor meg nagy volt a hó, akkor a Credo Econell 12-esek és Ikarus C56-osok mellett csak olyanokkal volt kiadva a 840-es járat.
Pénteken ott volt HDA-224 az Autóbusz-állomáson, 872-esre volt kiírva. Egy kicsit vártam, aztán megkérdeztem a forgalomirányítót, hogy mikorra várható az a busz. Mondta, hogy tartalékként van csak ott és nem szeretik kiadni a rossz műszaki állapota miatt. Mondjuk azért durva, hogy tartalékként volt csak, hiszen a sofőri fülke nyitva volt és még égett is bent a lámpa. Amúgy RTR-729 mikor vándorolt el az Árpád-hídtól? Mert múlt héten a Délinél láttam azt a buszt.
Legfrissebb infó szerint csak 6 db MOS ment Debrecenbe az ARC csuklósokat váltandó. Így meg is van a hiányzó 4 db helye.
Továbbiakból még valóban nem távolították el a Futárt, így lehet hogy menetrendi1-nek igaza lesz.
(A 280 gyanús egyedül, az lassan egy hete a váci telepen áll, de korábban is jártak fel oda MOS-ok. A 294-nek gallyra mehetett a Futárja még szeptemberben.)
Dorogot nem akarom leszólni mert inkább sajnálom azt ami ott van de az új busz ott se lesz megoldás. Persze garanciában egy darabig megy majd minden de aztán ha Dorognak kell valamihez is hozzányúlni akkor hú. Szomorúan nézegettem a tegnapi napon is a "Vértes" Volvókat Esztergomban délután. Mikor jöttek a "Vértes" kocsijai és már a 10-11 es úton jártak a Volánbuszos társaik akkor már beszéltük sokan, hogy a Dorogi telepnél ezek hamar nullára lesznek írva. A 10-es úton nem gyenge igénybevétel mellett is mentek a KPK-k mikor a Dorogi kocsik már réges-régen kétszer kivéreztek.
Alapvetően sokan leszólják ezeket a buszokat és nem is azt mondom, hogy nem voltak velük gondok újkoruktól de ezek a kocsik még mindig mennek pedig 15 évesek lassan és van bennük másfél millió kilométer. Ezek már mutattak valamit a Volánbusz berkein belül.
Én már jövő hétre hallottam a cseréket a 11-esen de alapvetően a "hónapot" mondogatják nagyon. Sajnálni fogom ezeket, kiváló autók voltak és az NWX-es elődjeik után ezek teljesítettek rendesen a forgalmas 880-ason IS. Végigdolgozták az egész nyarat turista szezonban a legnagyobb csúcsforgalomban is és a 883-as csuklós viszonylatot kivéve megjártak mindent. Én majd a Pilisborosjenőiekre leszek kíváncsi, hogy ott mikor lesz csere mert oda is elvileg megy négy darab MOS. Tegnap még a SEW-721 előttem jött le Borosjenőről délután.
Ha nem tudjuk megcsinálni, akkor dobjuk ki, hozzunk helyette egy újat, amit ismét le lehet amortizálni? :)
Attól még azért kicsit odébb vagyunk, bár lassan már eljutunk oda is, hogy már nem csak a telefonokat, hanem az autókat, a buszokat is 1/2-2 évesen kell csereberélni, mert nem éri meg javítani :( Így működik a gazdaság.
Az Omnibusz szerint már november 8-ára tolták ki a határidőt. Utána talán (vagyis nagyon remélhetőleg) lesz eredményhirdetés, ha nem, akkor ezt is be lehet írni a Volánbusz "szégyenkönyvébe", a 40db RFW-s Setra mellé..
A SEW rendszámmezős Volvók szoktak Újpest-Városkaputól induló járatot vinni? Láttam egyet (asszem 723-at) a Váci úton befelé, de nem járatban tegnap. Elsőre a 300/310-es járat ugrik be, bár azon mostanság Credot látok.
Ha az alacsonypadlós kocsi rosszabb állapotban van, mint a magaspadlós, adott esetben az alkatrész utánpótlása is rosszabb, akkor nem biztos, hogy a magaspadlóst kell kivágni. Az, hogy mi lenne az ideális, mindenki tudja, de attól sajnos elég messze vagyunk.
Ez egy rendkívül általánosító kérdés felvetés volt, ami ebben a formájában nem is érdemes válaszra. De azért én hasonló általánosságban adok 1-2 elgondolkodtató adalékot:
Az autóbuszok ugyanabban a dugóban araszolnak, mint a személyautók, csak nekik többször kell megállniuk. Ha valakinek az az igénye, hogy "háztól-házig" ne álljon meg sehol, arra a megoldás szintén sárga, csak pepita kockasor van rajta, és TAXI-nak hívják.
Nem lehet menetrendet készíteni napok alatt változó forgalmi helyzetekhez alkalmazkodva. Az ember ilyenkor átlagol, de inkább a késés felé kerekít, mert jobb, ha fel tud szállni a kedves utas a késve induló járatra, mintha elmenne korábban a kiírthoz képest (lehetne a max menetidővel is operálni, de akkor jó forgalmi helyzet esetén a busz minden megállóban várakozik, és ettől száll el majd a kedves utas agya).
Az autóbusz nem személyautó. Nem lehet vele büntetlenül száguldozni egy esetleges késés behozásához. 15-22tonna, és álló utasok. Ez jelentősen korlátozza a gyorsulás/lassulás/fékút paramétereket. A buszvezető minden ember testi épségéért fele a járművön, nem csak a sajátjáért.
Lehet hibás a menetrend tervezése. Tessék értesíteni az ügyfélszolgálatot.
Lehet lusta/végletekig üzemanyagtakarékos/stb. a vezető, és indokolatlanul poroszkál. Tessék értesíteni az ügyfélszolgálatot.
De senki nem fog tudni segíteni a helyzeten konkrétumok nélkül. Konkrétumok nélkül az csak szélnek eresztett szavak lesznek. Hatásuk még a tollpihénél is alacsonyabb. Mint most ennek is...
Az O345G-knek Debrecenben annyira örülnének, mint egy zsák faforgácsnak, típusidegenek és korszerűtlenek, nem kellene magaspadlósokkal leváltani az ottani ap Solarisokat és ARC-ket.
A 7700A nem lenne ismeretlen, de már öregek, a legfiatalabb LLF-ek 12 évesek.
A MOS-ok egészen fiatalok, 6 évesek, szívesebben látják őket, mint a 17-19 éves Conectokat vagy a 7700A-kat.
A 4 ajtós buszokat nem csak a helyi járatokra találták ki, Pest megyében is volt 280.02, 280.27 és 280.49 is, ezek 4 ajtósak voltak és helyköziztek is, Szigethalmon pedig csak 4 ajtós MOS-ok voltak/vannak.
Szerintem a 4 ajtós 7900A.kat helyi járatos városokba kéne rakni. Pld.szeged,győr,sopron.hajdú megyébe ha akarnak adni akkor az ős 3 ajtós conecto,7700A megfelelőbb lenne.
HDA-224 Újpestre nem sokszor szokott menni, általában 872-en köröz (bár abban nem vagyok biztos) FLX-613 helyett. Sőt szerintem tényleg nem teljes fordát kapott, mert egyik délután láttam FLX-613-at, tehát lehet, hogy csak pár menetre ugrik be helyette. (mivel délelőtt a csuklósok közül csak FLX-613 és KXH-595 szokott felmenni a lakótelepre, csak a kettő közül az egyiket pótolhatja)
Na akkor legalább a tárolás megoldott. De a váróterem hiánya eléggé fájó pont szerintem, főleg a régi állomás tágas várójához képest... csak egy pici lyuk van a pénztárnak, nincs leülni való hely. A kocsiállások közül se mindegyiknél vannak padok, mondjuk ez viszonylag könnyen orvosolható.
LLF-Volvo a 848-ason? :O Pontosan melyik menet az, nem szoktam látni. Az Árpád-hídi busztároló meg megszűnt. HDA-224-el meg mi a helyzet? Ma volt kint? Ha igen, akkor most is Szentendre, vagy azért néha csak feljön Újpestre?
Nem tudja esetleg valaki, hogy FLX-612/FLX-614/KXH-596 fordája még mindig átszerel a 840-esre, vagy ez már megszűnt? Ha még mindig átjárnak, akkor ez pontosan melyik 840-es?
Miért van az, hogy a Volánbusz csak akkor nem késik, ha éppen a sofőrnek kell odaérnie valahova időben?
Erőltetik az embereknek a tömegközlekedést, ami valóban jól működik (más országokban) , de itthon a volán és a MÁV olyan mintha egy demenciával szenvedő öregember lenne akinek 10-szer kell elmondani, hogy kezdje el csinálni a dolgát és ha lehet érjen oda ahova kell időben. Miért van ez? Várok minél értelmesebb válaszokat és az ott dolgozók véleményét első sorban.
Meg 2 Gyulára, 4 Szombathelyre, 1 Kaposvárra, 4 Békéscsabára, hogy mindenhová jusson belőlük, nehogy valami normálisnak tűnő járműgazdálkodás legyen. Ha jön egy nagyobb sorozat, szórják szét, de könyörgöm, maximum 30 db-ról beszélünk.
Miért, most hogy megy a kiadás Érden és Szigethalmon? Kaptak helyettük egy rakás 3 tengelyest, ami alapból alkalmatlan nagy forgalmú vonalra, de lehet, hogy ezt akarják :(
Én az elején mondtam, hogy kétlem, hogy Debrecenbe elengednék a MOS-okat. Sokkal jobban tudnám ELKépzelni, hogy az öreg 7700A-k mennének helyettük. Most meg már vidékről szólnak a hírek a MOS-okkal szemben. A komoly elővárosi viszonylatokon meg lassan a két milliót futott Volvók járnak már több s kevesebb sikerrel.
Alapvetően arról is persze szó van, hogy a Pilis is kap. Pl a négy Pilisborosjenői három tengelyes és a három Szentendrei helyett majdnem biztosan MOS lesz.
Budapestről a Pest megyei részlegtől Credo Inovell, esetleg Econell. A nógrádiaktól általában Volvo 8900, Alfa Regio vagy Marcopolo, de előfordul még EAG 395/E95 és Volvo 8500BLE is.
Ezt elég nehéz megmondani így előre, mert hol ki van adva, hol nem. Ma például meg se mozdult. De ha fotózni szeretnéd, akkor inkább Szentendrén próbáld, mert legtöbbször 882-es vagy hasonló betét járatra megy ki reggel vagy délután. Meg ugyebár a napokban csak a tárolón pihen.
Értem. A márciusban leállított példányokkal (HDA-225 és HDA-229) mi a helyzet? Még egyben vannak, vagy már el lettek bontva? HDA-224 pedig kb. meddig lesz még kiadva? Mert október 22.-én ráérnék. Kb. mennyi az esélye annak, hogy aznap kint lesz az a busz egy Újpestről induló 11-es úti járaton? (Pl. 872, 880, 882, 884).
Látom, volt egy ál-papagáj 256-os is a találkozón. Az első kis logótól eltekintve egész jó lett.
Hogy miért ál-papagáj? Mert sajnos ex-Gemenc Volán. De hát ilyesmihez kell folyamodni, miután összevágatták az utolsó eredeti állapotú papagájt (sose bocsátom meg DZA-298 elpusztítását). Talán még lehet valamilyen maszeknál olyan 256-os, ami eredetileg is VB-s volt, meg kéne menteni egy olyat.
HDA-224 még mindig itt van Szentendrén, de ma például csak tartalékként, teljes fordát nem pótol. Érdekes viszont, hogy a 869-es járatra is beugrott - legalábbis a kijelzőn az állt -, amin már a járat ritkítása óta nem járt csuklós "forda" szerint (lehet, hogy máskor is ugrott be egy Credo helyett csuklós kocsi, de alapból nem lehet találkozni ezen a vonalon Credon kívül semmivel). Reggel éppen járatra készülődött (vagy járatról állt le pihenni) Szentendrén, de sajnos nem tudtam kikövetkeztetni, hogy melyik Volvo helyett ment, tudja esetleg valaki? (6:00-6:30 között)
Visszatért egy kicsit a tinikorom! Szinte mindennap találkoztam ezzel a géppel Vácott, délután ez ment Drégelypalánkon át Vámosmikolára. Remélem hazaviszik Szob környékére legalább egy fotóstúra erejéig!
Szerintem Fóton volt javítani. Fóton még értenek is ezekhez valamennyire nem mint a híres Dorogi telepen ahol még egy laptop sincs ezekhez 15 éve. Persze Fóton meg kihullik a hajuk bent a "Vértes" kocsiktól ahogy odaviszik.
Csütörtökön 13:30 körül (üresen?) egy "Vértes" KXH-t láttam át száguldani Szentendrén Esztergom felé. Elég ütött-kopott volt. Van ötletet, vagy infód, hogy mit keresett a 11-esen? Mert ha Fóton volt, valami miatt, akkor sem értem, hogy miért nem a 10-esen ment Komárom-Esztergom felé.
Még jó, hogy nem pénteken vártad a "Vértes" járatot. Úgy kapásból telibe kimaradt a reggeli Esztergomból, Szentendrétől pótolta le egy szóló Pestig majd vissza felé se volt Dorog hajlandó buszt küldeni így késéssel szintén egy szóló kivitte a járatot Visegrádig ahova nagy kegyesen a Dorogi üzem kiállított egy redvás szólót ami felvitte a járatot késéssel Esztergomig.
Dorogon, Esztergomban rendet kellene tenni meg kiosztani pár büntit az ilyenért az illetékes elvtársaknak.
Heh, valószínű kirázkódott. De a megfelelő viszonylaton láttam én már járatban Rába Contactot fával kitámasztott motorháztetővel menni utasokkal. Jó kis vízforralós fos elleni megoldás volt.
Ez a 11-es út röhej! 11 óra óta áll az egész, vagy gyökkettővel halad. A BKK Futár alalpján a Megyeri hídon a 204-es busz is érintett: 40 másodperc allatt halad 20 métert. A 12:35-kor Újpestről induló 880-ast vártam Szentendrén fotózni - menetrend szerint 13:09-re kellett volna megérkeznie Bükkös-patak megállóhoz. Végül 13:30-kor meguntam a várakozást!
Óriási kitartást a hétvégén, délben, Esztergom felé, a dugóban vánszorgó buszvezetőknek és utasoknak!!!
MMT-633 309-esként ment kifelé a Váci úton ma reggel, nyitott motorháztetővel. Létezik, hogy így szétrázza a buszt a Váci út vagy rosszul volt rögzítve/lecsukva?
Baromság. Hetekkel ezelőtt is ment mát, sőt azóta "aktív" tagja a területnek mióta ez eredeti Pilisi roncsokat kettévágták hosszába azaz két-három éve.
Balassagyarmat-Salgótarján felé a Nógrád részéről elő szokott fordulni. (Igen ritkán, ha se Volvo, se Credo csuklós nincs, akkor Esztergom felől a 880-ason is előfordul E95, de ebben az időpontban a Nógrádosat láthattad.)
Nem láttam még beírva, az NXD-752 (ex HGS-211) a Rendőrséghez került, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) objektumában szolgálja a kutyás gyakorlatozást, Dunakeszin. (Rendszám nélkül, statikusan.)
Hát a Vércse Volvóit hagyjuk, nem gyenge ahogy azok kinéznek és, hogy még van annyi erő bennük, hogy maguktól tudnak menni. Most is az egyik Dorogi lefeküdt motorgenerállal.
Egyes térségekben erősen várható a kékre-zöldre vert, vérző fejű buszsofőrök és a rendőri intézkedés után bilincsben elvitt utasok számának megemelkedése.
.....".....Százezer forintra bírságolhatják a sofőrt, ha maszk nélküli utast enged fel a buszra
Akár 100 ezer forintos bírságot is kaphat az az autóbusz-vezető szeptember 15-től, aki maszk nélküli utast enged fel a járműre tudta meg az ATV Híradó.
Mindez abból az utasításból derül ki, amelyet a Volánbusz küldött ki a szolgálati helyeken dolgozó sofőröknek.
A levél szerint szeptember közepétől a vállalat munkatársai kötelesek kizárni azokat az utazásból, akik nem viselnek maszkot. A rendőrségi ellenőrzés során mind az utasok, mind a cégnél dolgozó kollégák is 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak, ha nincs rajtuk maszk........"
"a" változat : Kb. 6-7 busz pörög egész nap Pzámor és Budapest között a két vonalon ?
vagy
"b" változat = Több kocsi pörög, vegyes forda rendszer, miszerint a zámori kocsik is járnak másfelé is, és más kocsik is be-be ugranak napi 1-2 fordulóra Pusztazámorra is?
Ha a szigethalomról visszakerült volvok szarul nézrek volna ki,amit kétlek,akkor az a cinkotai úti szervíz hibája mert halmon nem javították őket,vagy a xvII be vagy fótra hordták őket.
Ha a 7900-asokat más megyébe viszik helyi állományba, az persze, hogy nem ördögtől való. De ne nyomjuk Fótot mindenáron, ne felejstük el, hogy anno az összes új 7700-ast oda tették (és egy időben szinte az összes új beszerzést), ami elvileg rendben is lenne, legyenek csak egy helyen, egységesebb kinézet, egyszerűbb karbantartás, stb.
Viszont a megyében maradó 7900-asok menjenek csak vissza Érdre és Szigethalomra, amíg nem fut le végre a csuklós tender (még úgy 50 év), ott is legyen fiatalabb busz, ne pedig a leharcolt KPK-kat szórják szét. Utána nyugodtan ki lehet nevezni Fótot Volvos telephelynek, a déli oldalra pedig mehet az új beszerzés megyei része.
Azért most se úgy áll a helyzet, hogy van "a" 7900A-kkal foglalkozó garázs. Nem ördögtől való, ha később valahol egy másik megyében rájuk cserélik le a helyi csuklós állományt. Csak annak nincs értelme, hogy egy-két gépeket dobáljanak szét mindenhova busz-busz alapon.
Remélem, hogy majd olyan 5-6 Volvo 7900A fog hozzánk kerülni az új Conectók forgalomba állása után.
Persze, szórjuk csak szét, ott még nem volt ilyen. Jól lesznek oda a 7700A-k is (KPK-k), sokáig évig egyben voltak ott, most, hogy öregszenek szórjuk csak szét őket. A MOS-os pedig menjenek oda, ahonnan visszavitték őket az a kékekhez, ott már ismerik őket.
Ami a 800-ast illeti: ahogy kinéz a helyzet, örüljünk, hogy nem szűnt meg a vonal. Jelenleg a vasutat kell nyomni, ha napi 60 percet bukik az utas, akkor is át kell terelni, és elhitetni, hogy milyen jól jár. Lásd a fehérvári ámokfutást.
Az, hogy a Volános sofőröknek nem kötelessége felengedni annyi utast, hogy ne érjen a busz első üléssoráig az kb. kivetelezhetetlen, már a 840-es járatnál is lehetetlen, pedig ott 20 perces követés van, a 820-ason meg pedig továbbra is heringparty lesz, hiszen -mint ahogy már leírtam- utána fél órával később jön a következő busz, annyit meg nyilván senkinek sincs kedve még várni. Mert, hogy ha 14:39 után 10 perccel jönne busz, akkor én azt megvárnám. Na, mindegy. Remélem, hogy majd olyan 5-6 Volvo 7900A fog hozzánk kerülni az új Conectók forgalomba állása után. Nagy szükség van a nagy kapacitású buszokra, például a 800-as szólósítása is nagy baromság volt, tömeg van azon is.
Ehh, mellé. A VT MAN-jei hivatalosan zárt fülkésnek számítanak, ezért nem kell rajtuk maszkban vezetni. A Modulokban lehet, hogy igazad van, nem utazok velük, még látni sem nagyon szoktam őket. Az előírt védőtávolság miatt (min. 1,5m) van lezárva az első sor, és a Volános sofőrnek nem kötelessége felengedni annyi utast, hogy a második sornál előrébb kelljen állniuk. Ha megteszi, az az ő felelőssége kockázata.
Látszik, hogy nem utazol Budapesten tömegközlekedéssel, ugyanis az az állításod, miszerint a BKV-nál és VT-Arrivánál zárt fülkések a buszok, az hamis. A BKV az Ikarus V127-eseknek, meg a Modulóknak nyitott a fülkéjük, az Arriva buszai közül meg a Man Lion's City A21-eseknek van nyitott fülkéje. Meg a vírus amúgy is levegőben terjed, így az ülészárnak semmi értelme nincs. Meg ez az ülészár a Volánbusz felségterületén belül van, Győrben is Székesfehérváron is el van zárva az első üléssor, pedig ott zárt fülkések a buszok.
Azzal ugye tisztában vagy, hogy a BKV és a VT kocsijai zárt fülkések, a Volános gépek pedig nem? Talán nem kellene a sofőrök egészségét kockáztatni, mert különben a jövő héten nem állni fogsz, hanem sétálni.
Az aztán tényleg szar lenne, de a jelenlegi helyzet is már bőven kritikán aluli. A nagy augusztus 20.-ai menetrendváltozás kb. semmit se változtatott a tömegnyomoron, annak ellenére, hogy 3 új járatot (821, 831, 848) hoztak létre. Az van, hogy 14:39-kor érkezik Pilisvörösvár, vasútállomásra a 820-as buszjárat Budapest felé, tegnap azon a meneten a Bóbitáig, konkrétan fullra volt tömve a busz, az első üléssor ennek ellenére MÉG MINDIG le van zárva. Utána 15:09-kor érkezik a következő (800) járat, szóval muszáj felpréselődni a 820-asra, ha haza akarsz jutni. A 821-es járat persze csak csúcsidőn kívül és hétvégén megy be Budapestre, pedig pont, hogy a délutáni csúcsidőben lenne leginkább értelme járatni, hogy egy kicsit enyhítsen a tömegen. A 848-asról meg annyit, hogy szerintem hamarabb kéne kezdeni a délutáni üzemidejét, hiszen a 840-es már délután fél 3-kor tele van. Szóval egy rossz vicc az egész, ami most van. Bezzeg az új 831-es járat meg üresen jár, legalábbis ma azt láttam Solymár, vasútállomásnál a Pilisszántó felé közlekedő menetnél. Mindenesetre szerintem a diákok és az egyéb törzsutasok többet érdemelnének egy fárasztó nap után. Az első üléssor lezárása pedig ilyen helyzetben TELJESEN értelmetlen, ha annyira védeni akarják a sofőröket, akkor ott fertőtlenítsék le jobban és kész (amúgy is levegőben terjed a vírus, szóval...). Szerintem már csak a Volánbusz ragaszkodik görcsösen ehhez a dologhoz, a BKV-nál például már június 15.-én megszűntették ezt.
Aztán egy szép napon arra ébredünk, hogy megalakult a Személyszállítás Zrt., ami az országban minden menetrend szerinti szállításért felelős, legyen az busz, troli, villamos, metró, vasút, hajózás, stb., és még a taxik is az ő nevük alatt futnak...
Szekszárdról van még egy Conecto (KIW-681). Nyárhoz képest változás, hogy MOS-277 visszament a 673/674-esre, IBN-661 szokott még H7-ezni Szigethalomról.
A többi mind KPK, LLF, illetve a zalai KEZ-különítmény.
Minden megállónak van egy egyedi kódja a menetrendi rendszerekben, de ez nem látható a vásárló közönség számára. Adott megállónak, ha egy logikai hely, de több fizikai oszlop tartozik hozzá, azonos a kódja + van az oszlopnak is sorszáma.
Az EMKE-ben az adott vonalon egymást követő megállóknak sorszáma van, aminek semmi köze a megálló menetrendi azonosítójához. Ténylegesen sorszám.
Ebből következően ugyanannak a nevű megállónak, más-más vonalon, az EMKE-ben más-más sorszáma van.
Az EMKE nem ismeri a megállóhely azonosító kódját, valójában semmi vásárló által megismerhető listában nem lelhető fel ez az infó. Kizárólag szakmai szerepe van, és a szakma számára hozzáférhető.
Nem nagyon kell osztani szorozni,a felszálló megállót lépteted egymás után egyesével,a leszálló megállót beállítod kóddal,a gép egyből adja a tarifát. A megálló kódok a vonalon érintett megállók számai növekvő sorrendben.
Csak rendszám szerint furcsa( lehet csak mekem) hogy a 720 ig BKV -kocsik.azt hittem hogy ez csak lemaradt. És ez a hatalmas 1 darabos mennyiség is elgondolkoztatott :)
Emke gépeknél van a megállóknak egy fix kódja amivel gyorsan meglehet találni? Ritkán használt megállóig való jegyvételre van-e módszer hogy ne kelljen keresgélni?
Az elmúlt napok tapasztalatai alapján bebizonyosodott, hogy az utasok se értik. Értetlenül szaladgálnak a vasútnál keresve járatokat és indulásokat stb. Az utazók jelentős része nem vágja a történetet.
Én Szegeden múlt hónapban összefutottam JID-080-al :D Örültem neki, 13-14 éve sokat jártam haza vele, csak akkor még papagájos volt, nem egyszínű sárga.
Maradjunk annyiban,hogy lehetetlen eligazodni az esztergomi vonalhàlózaton,amit alkottak vele.
Ez a négyszàmjegyú történet is ki jegyzi meg,hogy ez a 8541 es jàrat őszintén. Meg sokat ér ha a 8525 ös egy nap 4! útvonalon megy.
Egy a vasútig megy és vége,egy bemegy a vasútra és tovàbb a Bànomira,a màsik végigmegy a főúton és visszamegy a vasútra Bànomi érintés nélkül ez esetben ha mondjuk vasútra szeretnél menni dràgàbb lesz a jegyàr mert vàrost nézel,illetve van egy a vasút érintés nélkül egyenesen Bànomira megy.
Ezt még lehet fűszerezni,Dobozi u.,Bànomi,Földműves u fordulàsokkal,hogy minden vonalcsop màshol forduljon meg.
A pàrhuzamban teljesen felesleges 2 es es helyi jàratról ne is beszéljünk konkrétan a 880 al teljesen egyszerre megy este csak a 2 es es visszafordul Bànomiról de pàrhuzamban a 43 as is ugyanilyen szerepet tölt be.
Szigethalom 2 kocsit ad ki: egyet fordába, egyet pedig tartalékba. Ez a MOS-277 és egy random O345-ös Conecto. Aztán hol az egyik van vonalon, hol a másik.
Ez a helyközi térkép egyébként tényleg meglehetősen konfúz lett (és én még hajlandó is vagyok kisilabizálni a térkép és a vonallista alapján). Én hagytam volna ezt a rengeteg színt meg útvonal-magyarázatot és egyszerűen a vonalszámokat (meg esetleg az irányokat) jelöltem volna. És akkor még megbonyolizálja a vastag meg a vékony vonallal...
a vasútállomásra csak egy 4 állásos kis megállót csinálta volna, és a Bánomi telepen túlra építettem volna egy normálisabb buszvéget, tartózkodóval, pihenővel. Aztán Kertváros felől jövő összes buszt + a 800-asokat is továbbzavartam volna keresztül a városon, a Visegrád felől jövő buszok meg a vasútállomáson végállomásoztak volna.
Hát ezen nehezen igazodom el. Hol van az esztergomi helyi járat (pl 43-as feltüntetve?) egyáltalán mi szükség ha a volán lefedi a város nagy részét?
Illetve a 800-as minek tekereg be a körforgalomig, miért nem megy hátulról?
Én tuti, hogy a vasútállomásra csak egy 4 állásos kis megállót csinálta volna, és a Bánomi telepen túlra építettem volna egy normálisabb buszvéget, tartózkodóval, pihenővel. Aztán Kertváros felől jövő összes buszt + a 800-asokat is továbbzavartam volna keresztül a városon, a Visegrád felől jövő buszok meg a vasútállomáson végállomásoztak volna. Nem lett volna hosszú távon egyszerűbb és olcsóbb?
Esztergomban most a Bp-Dorog-Egom járatait meghosszabbították a Banomi lakótelepig? Vagy hogy oldják meg hogy valamennyi busz tovább közlekedik a városon át? Igazából a Bánomi lakótelepre lehetne építeni egy 4 treffes végállomást, es ami járatok Dorog felől jönnek azok ott végállomásozhatnának. Ami meg Visegrád felől jönne az meg a vasútállomásig járna.
- Meglepő módon sikerült "normális" módon utast tájékoztatni ha már csak dísznek van a kijelző ezen is. Mondjuk tegnap kellett is hiszen élő és halandó mind az újonnan átadott Esztergomi pályaudvar környékén mozgott és csak sarkonként álltak a Volános emberkék mappával a kezükben valamiket írogatva.
- Egész jóra sikeredett az új állomás bár a kijelzők és a hangos még nem üzemel de gondolom ez is rövidesen megoldódik. A pénztárak stb be lettek üzemelve ellenben nem láttam jegy elővételi automatákat (nem lesz kötelező itt a jegyelővétel talán?). A 862-es Pomázi járatok elindultak, azt a Pomázi rész és Dorog együttesen csinálja, Pomázi oldal programozott kijelzőkkel nyomja. Vértes terület részéről EC11 volt rajta fellelhető ami ma olyan tök jól mutatott a Pomázi hév állomáson. A 880-ason is ahogy néztem fel lettek programozva az új megállók, végállomás stb.
Azt viszont nem részletezném, hogy mennyire szerencsés a város több pontján elhelyezett végállomások már csak azért sem mert Kom-Egom megye.
Nem vittek el semmit. Amikor ezt írtad a 727 dolgozott, a 726 Cinkotán javított majd a 725 is odakerült 15e-es első revízió és szűrő stb csere miatt. Fóton nem végezhetnek javítást rajtuk, arra csak a Cinkotai műhely van felhatalmazva így ott történik minden (a többinél is). Mindegyik forgalomban van.
Lehet, hogy elvitték Szentedréről a háromtengelyes Volvokat? A mai nap SEW-725 helyett RTR-776 (reggel legalábbis), SEW-726 helyett reggel KXH-592 (a régi kocsija a fordának), de a 10:55-ös Váci-révivel már RTR-725. SEW-727 helyett pedig KXH-590-et láttam (a forda régi kocsija). Sőt! A szentendrei buszállomáson már HDA-224 figyelt, lehet azt is pótolni rakták le, ha esetleg másra kellenek a Credok. Meg az is érdekes, hogy ugye KXH-592, KXH-590 SEWet pótol, akkor azok helyére mik kerültek: Credok, vagy visszajöttek a KPK-k? (Mondjuk KPK-t én nem láttam) Rendesen összekuszálták a fordákat. Valaki tud valamit a maróti SEWekről? Ideiglenesen mentek el, vagy végleg?
Az Esztergomi pályaudvarnak már csak napjai vannak hátra. Láttam pár menetrendi tervezetet, a 880-as pl csak kettő perc plusz időt fog kapni és megszűnik az Eszperantó utcai megálló, helyette valami Arany János(?) utcai megálló lesz. Eléggé szét lesz robbantva a városba minden ezekkel a különféle végállomásokkal.
- Megszűnik a 880-ason hétvégén a Tatabányaiak 07:48 es Esztergom-Szentendre-Újpest járata, helyette Dorog fog buszt adni egy órával később a 08:38 asra Esztergomból méghozzá C80-assal forda szerint. A régi "Vértes" járat idejében valami Szentendrés Volvós forda lesz majd. Elvileg emiatt egy órával tolódik a "Vértes" visszafordulása is a Újpestről.
A hétköznapot még nem hallottam, hogy akkor hogyan oldják majd meg ezt. És este ugyanennek a fordának lesz egy eddig Dömösig közlekedő járata ami mostantól Visegrádig fog menni s átszállást biztosít majd a Visegrád-Szentendre járatra. Ez utóbbit 10 éve kellett volna meglépni mert röhej volt, hogy 21:15 után lehúzták a rolót Szentendre felé.
Az attól függ, hogy kik fogják az alábbi járatokat végezni, Esztergom vagy Pomáz vagy esetleg mindkettő. Bárhogy is legyen az jó, hogy ez a járat létrejön.
Szép fehér Neoplanokat, vagy fél tucatot SEF rendszámmal láttam ma Keresztúron, a 31-es úton Jászberény felé haladni. Más azonosító (pl. Volánbusz) nem volt rajtuk. Ontopik buszok vajon?
Hozzáértőbbek és a környéken ismerős topiktársak véleményét szeretném kérni. Szerintük, szabadulnak fel buszok az esztergomi, pilisi, fejéri térségből az aug. 20-i változtatások után?
Elvileg igen, bár a jó idő miatt most még hétköznap is erős a forgalom és folyamatosan szokott lenni napközben karbantartás az M7-esen, ami miatt sávszűkítést szoktak alkalmazni és feltorlódik a forgalom egy sávon. Ma is volt Érd és Martonvásár között.
Sziasztok! Bp ről utaznék holnap Székesfehérvári átszállással. Az lenne a kérdésem, hogy keddi nap (direkt nem.péntek, szombat) 35 perc elég lesz elvileg átszállni? 9.05re érek Fvárra és 9.40 indulnék tovább...de az M7 miatt aggódom. Köszi.
Így már egészen más a leányzó fekvése, mint az eddig írt naponta, 120 percenkénti eljutást biztosítunk címmel írt mondatokban volt.
Nekem a 120 percenként azt jelenti, hogy kb. 5,30-tól, kb. 21,30-ig valóban 120 percenként megy egy-egy busz Dobogókő és Esztergom között, ami ugye napi 7 járatot jelentene ezen a viszonylaton.
Két vonal, az Esztergom-Pilisszentlélek-Dobogókő (8503) és a Pomáz-Pilisszentkereszt-Dobogókő (860) öszekötéséről van szó. A következő változások történnek
-Esztergomban a járatok végpontja a buszállomásról vasútállomási betéréssel a kórházhoz kerül, munkanapokon a korábbi 2,5 helyett 3 járatpár a város északi részén található Földműves u. fordulóig közlekedik.
-Munkanapokon Esztergom-Dobogókő között 4 járatpár közlekedik, ezt az eddigi 4 helyett 6 pár Esztergom-Pilisszentlélek járat egészíti ki. Ezzel az Esztergomhoz tartozó Pilisszentlélek lakói kapnak 1-1 pár eljutási lehetőséget a délelőtti és a délutáni órákban valamint az indulási idők a korábbinál ütemesebben alakulnak. Pomáz-Dobogókő között marad az eddigi 9 pár járat.
-Hétvégén eddig 2 pár Egom-Pilisszentlélek, 3 (szombaton 4) pár Egom-Dobogókő és 14 pár Pomáz-Dobogókő járat volt. Augusztus 20-tól lesz 1 pár Egom-Psztlélek, 7 pár Pomáz-Dobogókő és 8 pár Pomáz-Egom járat***. Ezzel lényegében a Pomáz-Dobogókő szakaszon 1 párral , az Egom-Dobogókő szakaszon 3 (vasárnap 4) párral valamint 1 pár Egom-Psztlélek járat Dobogókői hosszabbításával nő a járatok száma.
Ennek célja egyértelműen a turisták kiszolgálása egyrészt Esztergom-Dobogókő között, ahol a kimondottan Dobogókőt megcélzók mellett főként az útközben fel-leszálló hátizsákos turisták lesznek a nyertesek, akik a nehezebben kiszámítható érkezésükhöz ezentúl 2 óránként ütemesen közlekedő buszjáratot kapnak a hazaútra. A másik nyertes az egyre nagyobb számú Budapest felől Pilisszentléleket (Pajkaszeget) megcélzó turista, akik a korábbinál jóval kedvezőbb, HÉV-csatlakozásos, 1 átszálllásos, könnyen kiszámítható kapcsolatot kapnak most.
***Téli időszámítás tartama alatt az utolsó két Pomáz-Esztergom (ill. vissza) járatpár kettévágva, Pomáz-Dobogókő és Esztergom-Pilisszentlélek (és vissza) útvonalon közlekedik, ekkor a Pilisszentlélek-Dobogókő szakasz pótlás nélkül marad
Nekem nem az eddigi járat sűrűséggel van bajom hanem azzal, hogy a két végállomás között egyetlen lakott település van = Pilisszentlélek = 319 lakos.
A 319 lélekből talán 50-70 fő lehet állandó busz utas naponta.
Ha ennek a kb. 50-70 főnek most 120 percenként adunk egy buszt, akkor nem kell attól tartani, hogy zsúfoltság lesz azokon a buszokon. Ezt a napi kb. 70 főt, akik a faluból busszal kiutaznak naponta hány busz viszi el onnan:
Hát ha ezen az új járaton se fognak jegyet adni, csak "dobd be a 100-ast" lesz, mint anno bármikor, amikor arra mentem, akkor felesleges a járat, mert nulla utas + bevétel :)
A BKV feltalálta a Lepit. Tudom, ha ezt egy volánosnak írom, akkor kés a hátamba. De ha kevés az eszköz, akkor nem a vatta új volvot kell hamutartónak használni, hanem pörgetni kell.
Ha én lennék az Atyaúristen, akkor megcsinálnám a Lepit pár helyen nekik, hadd morogjanak + szokják.
A három tengelyes csodák felől pedig igen rövid időt hallani, hogy mikortól is kerülnek a végleges(?) helyükre. A 10-11 es útra már MOS-okat emlegetnek cserére szeptember elejére ezek helyett. Viszont az előbbi hsz-ben lévő link alatt egy igen csak sűrű követést írnak a 840-esre ami szép és jó csak azt majd három darab három ajtós kocsival akarják nyomni feltéve ha addigra lesz ott újra csuklós? Elbírnék én oda képzelni négyajtós kocsikat is.
Már régóta kellett volna ez a vasúti ráhordás, sokszor sőt a legtöbb alkalommal a szemem láttára mennek ki a járatok Pilisvörösvár vasútállomásnál a vonat előtt fél percekkel...
És ami a legjobban tetszik:
-
Pomázt és Pilisszentkeresztet érintő változások:
új, közvetlen járatok indulnak hétvégente a Pomáz Pilisszentkereszt Dobogókő Esztergom, kórház vonalon, jellemzően 120 percenként.
Azaz végre lesz normális közlekedés Dobogókőről Esztergomba.
Mivel a buszok még nem a végleges helyükön vannak (oda csak az összes Conecto forgalomba állása után kerülnek ősszel), így egyelőre semmi sem lett kivonva.
Ahogy már írták augusztus. 20. az új dátum, de erre én se vennék mérget mert ez már a 132838. dátum erre. Ellenben a napokban a vonatról leszállva munkálatokat láttam az állomáson. Buszok eddig is használták az állomást mivel egy időben a helyik is bementek most pedig az Mr Reisen illetve az Egom helyi egyik fordája is ott szokott tárolni mikor pihenő van.
A Dorogi állomás pedig rohamtempóban épül, naponta látom a változásokat.
Ma délután ott csengettem, hát, ez lóf?sz forgalom, ami van délután, el fognak ezek férni, sőt... :D Az utasoknak valóban biztos kényelmesebb lesz ott várakozni, egész szép ez a környezet, klassz az az irodaház komplexum.
Az Árbóc utca a végén kapott egy körforgalmat (a mostani tároló sarkánál), gondolom ott fordulnak, és a régi rend szerint, balra fordulnak a híd alatt a Vácira, majd úgy a körútra.
Egomban az új állomás átadásával úgyis ritkul megint a 800-as, a 801-es is megszűnik majd jelenlegi formájában meg a fene tudja piszkálják-e majd a Pesthez közelibb járatokat... Szóval fog ám csökkenni a forgalom.
Nekem is az rémlik, de aztán látványtervek már ilyenek voltak. Mondjuk ezen sem kocsiállásokat vélek felfedezni, kb egy Moszkva tér szintű VB végállomást csak. :D
Inkább az az érdekes, hogy azt írja egy másik sajtóközleményük, hogy "Felújítják és akadálymentesítik a metrókijáratot, és az épületegyüttesben egy új, csökkentett forgalmú Volánbusz-pályaudvar is helyet kap."
Szerintem nem zalai járatok maradnak a 1190-ben, a megszűnő-módosuló vonalak felsorolásánál nem véletlenül nincs ott a 1190 után a megszűnik szó, bár fogalmazhattak volna pontosabban. Mindenesetre pár órán belül jön majd az augusztus 1-től érvényes további változásokat soroló hirdetmény, aztán ha abból sem derül ki, akkor maradnak a hamarosan szintén felkerülő pdf-es menetrendi mezők.
Van abban a mezőben még két Budapest-Tapolca járat is, azokkal is kérdés akkor, hogy mi lesz.
Szerintem átteszik őket másikba, csak az újkori volánbusznál ilyen "apróságok" láthatóan nem ütik meg az ingerküszöböt.
A nagyszabású változtatásokról tudnak színes-szagos hirdetményeket gyártani, de a kisebb változtatásokat rendesen meghirdetni luxus - lsd. "ABCD vonalon közlekedő egyes járatok menetrendje kismértékben módosul" c. tájékoztatás, te meg bogarászd a PDF-et, ha tudni akarod miről van szó.
Az 1190-es úgy, ahogy van megszűnik? A 7:30-as Balatonfüred-Budapest indulás átkerül másik mezőbe, vagy ahelyett is a vonatot javasolják? (ezt amúgy a fürediek csinálják, és nem is érinti Zalát, ugye)
Annyit tudok hogy az NKV-419,420,421,422 buszok helyett az RWE-857,858,859,860 közlekedik a 628/629 vonalon. Meg még a 689/691 vonalon is NKV Volvók helyett RWE-s Credo Econellek közlekednek.
Ez az infó nem így de hasonlóan fent volt a Fészbuk megfelelő bugyrában is csak ott úgy, hogy Volvók érkeznek és azok már rendszám szerint is megvannak de még nem lett közhírré téve. Én inkább tudnám a KPK-kat ELKépzelni, hogy elengedik vidékre őket. És ha lesz eszük a megyéből MOS-t nem engednek el.
Apropó, a KPK-282, 291, 299 immáron a H7-es pótlós csapatot erősíti.
A fedélzeti számítógép ha nem tolat a jármű és nincs nyitva a kettes ajtaja akkor alapesetben a leghátsó kamerát mutatja. De a kamerák váltogathatók s még nézetben is változtathatóak. A rongálások visszaszorításában talán sokat fog segíteni az a tény, hogy ott egy kamera ami lát mindent. A szemetelés meg más, azt össze lehet takarítani.
Ha ez a pletyka igaz, vélhetően meg is van a 10-11-es útról az új háromtengelyes Volvok miatt lekerült KPK-k majdani végleges helye: a korábban a 10-es útról lekerült KPK-khoz hasonlóan Érd lesz az új otthonuk.
Én akkor fogom halálra röhögni magam, ha RWA lesz az a flotta is. :D Nem az első eset lenne a történelemben: a háromtengelyű Neoplanokra is mindenki R-es rendszámot várt már, aztán csak PZW lett belőle.
Van benne kamera, igaz, de SEW-726-ot máris összeszemetelték, amikor én utaztam vele: sörös doboz bepréselve az ülés és az ablakközé, kifliköpet az egyik ülésén. Ez egy reggeli váci-révi 890-es járat volt. Nagyon szomorú, hogy az utasok nem tisztelik a járművet amin utaznak, a többi utast, a buszvezetőt, a takarítót (ha van). Olyan kamera kéne, amit a sofőr azonnal lát és helyszíni bírságot tudna kiszabni, annak az utasnak aki szeméttel hagyja ott a buszt maga mögött.
Hivatalos, hisz a műszaki követelmények módosítva lettek. A kiírásba belekerült az is, hogy ... vagy legalább 6+1 fokozatú automata váltó integrált retarderrel szerelve.
Tudom, hogy oda is ígértek. Az viszont tény, hogy ez csak ideiglenes állapot, hogy ezek ezekre a viszonylatokra kerültek. Ellenben nagyon bejönnek ezek a kocsik. Nem tudom hallgatta-e valaki már milyen hangjuk van, olyan halk mind mintha nem is járna a motor. Sok a változás az NWX-ek után nem csak gépészetileg. Van bennük jó sok aktív kamera is.
Szerintem inkább örüljünk neki, hogy nem robot váltóval jöttek ezek a kocsik ha már sajátok. Az NWX-ekkel eleget szenvednek a sofőrök, a cég, a műszak de még Cinkota is. Ezek meg mint az űrhajók olyan autók és nem csak a váltók miatt. Lazán jöhetett volna belőlük a 15 helyett 150 is.
Mert, akkor a SORT mérés miatt kellett volna kizárni őket, ugyanis az I-Shift jóval többet fogyaszt, mint a ZF automata. A Volánbusz jó hülye volt, mert egy szerződésmódosítást kellett volna közzé tennie és akkor hivatalos minden. Így most legalább olyan mintha mutyi lenne, mert az is. (Kár, hogy az MAN nem figyelt, mert megtámadhatta volna így a tender végeredményét.)
Elég elvetemült dolog azokat Borosjenőre járatni meg úgy bármilyen három tengelyest. Kár lesz értük. -_- Ezek szerint akkor a 10-11 es úti KPK-k se álltak be még hévet pótolni. Ellenben a Szentendreiek mind Fóton állnak azóta is, hogy kicserélték őket az újakra.
HDA-224-et utóbbi időben kétszer (2020. 05. 29.-e és 2020. 06. 21.-e, vasárnap délután) láttam tartalékként beosztva az Árpád-hídi busztárolóban, szóval valamennyire csak mozgatják. A Volvo 8900-asok az Árpád-hídhoz is pluszba érkeztek, KPK-290 és KPK-294 kint van, a 840-esen. SEW-723 meg Árpád-hidas autó lett, voltam is vele a 840-esen. Szép, kényelmes, luxusbusz. Konkrétan az utóbbi 1-2 évben ennek a 15 Volvo 8900-asnak a megvétele volt az EGYETLEN jó döntés a ,,kedves" Volánbusz részéről. Amúgy nagyon jó, hogy a JVP-027-es és 031-es kockamerciket is kidobják hamarosan.
A HDA-224 le lett keresőztetve? Csak nem lenne még rajta műszaki? Mondjuk azon nem lepődök meg mert mikor tartalék kocsi lett akkor gazda kezekből került ki a 10-11 es útra, nem volt annyi ideje, hogy lepusztuljon mint elődei. De a vége felé már az is a földön húzta a belét, viszont az se ment már nagyon régóta utcára.