Keresés

Részletes keresés

erminavet Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182164

A Siemens kizárásával (mármint a Flirt-tenderből) egyidőben jelentették be a +5+5 Desiro opciójának lehívását.

ti

Előzmény: HLP (182156)
Andó Gergely Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182163
mumus ez NEM árképzési probléma!

Akár lehetne is úgy, ahogy a MÁV csinálja. Csak akkor szabályozzák le úgy és hirdessék ki úgy!!!

A telefontársaság a hatályos szabályozások és saját Üzletszabályzata alapján jár el, még akkor is, ha ez neked nem tetszik. A MÁV Rt a saját maga által, saját magának írt szabályokat nem tartja be...

Az infrastruktúra fejlesztés minden alapszolgáltatás esetén drága. Akár vasútrór, akár útról, gázról, villanyról, vagy telefonról van szó. Ezek építését az EU valamennyi országában támogatják függetlenül a Matáv, az Elmü, vagy a Dégáz nyereségétől. A nyereséges cég ugyanúgy nem kötelezhető vesztességes közszolgáltatás nyújtására, ahogyan a MÁV-ot sem lenne szabad.

Egyébként a privatizációs szerződések igen komoly hálózatfejlesztési kötelezettségeket róttak a magán közművállalatokra. Csakhogy ezt "önként" és szerződésben vállalták... A MÁV meg 20 éve nem fejleszt semmit, csak gányol...
Előzmény: oldmumus (182155)
IST Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182162

Jó fej vagy...

Azért mert máshol még jobban bepalizzák az embert máris felmented a MÁV-ot ha ő is ilyet csinál?

Már meg ne haragudj, de: LOL!

Más céges ellenpéldákat meg azért nem jó hozni, mert akkor én meg keresek az ellenpéldák ellenpéldáit, és így abszolút nem jutunk előrébb. :-)

Előzmény: oldmumus (182155)
SzigDani Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182160

Csatlakozom, nekem tetszik a cikk. Gratulálok!

SzigDani

Előzmény: rg7 (182120)
HLP Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182159
Balatonnál nem tudok ilyenről, de ettől még lehet hogy vannak. Pécsen biztos vannak ilyen szállások. Állítólag nem olyan rosszak, egy egyetemista ismerősöm lakott ott párszor. Ha többen mentek, és csak az éjszakát töltitek ott, elviselhető. De nyilván vannak országosan jobb és kevésbé jó szállások.
Előzmény: tweety83 (182150)
RadiX Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182158
"Azért van így, hogy pihenhessen a mozdonyvezető." Ez a válasz némi derültséget okozott a MÁV (nagyrészt nem ősvasutas) topmenedzserei körében, pedig nem vicc. A mozdonyvezetőnek járó pihenőidőt nem tudják Keszthelyen kiadni, mert ott nincs fekhely.

Keszthelyen a 80-as evekben en meg szalltam meg a vasutas vendegszoboban az allomason, az mar nincs meg?
Swamplord Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182157
Hm...
Cigányozunk?
:-)
Előzmény: tweety83 (182150)
HLP Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182156

Mai MN-ben van egy cikk az orosz motorvonatokról. Sajnos nem találtam meg az on line kiadásban, ha esetleg valaki ügyesebb linkelje be, mert érdekes.

A cikkből néhány érdekesség: állítólag 40 vonat jött, ebből 17-nek van végleges engedélye, a többinek ideiglenes, ezeket augusztus végéig rendezik. KB. 5 db nem közlekedik egyátalán. Az esztergomi vonalról állítólag akkor távoznak végleg, ha megjön 10 Desiro. Szerintetek még jön 10 Desiro? Én arra emlékszem, hogy itt azt olvastam, hogy egyenlőre nem jönnek újabbak. Ti hogy tudjátok?

(Egyébként a tegnapi hozzászólással ellentétben én láttam már hétvégén orosz motorvonatot a 2-es vonalon.)

oldmumus Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182155
Esetleg nem lehet, hogy elgepeltek a valtot es a kotelezot?

Miert ne hozhatnek peldat? O felhozott egy arkepzesi problemat es en mar teruleten vontam parhuzamot. Illetve arra felhivtam a figyelmet vannak olyan szektorok is az eletben ahol jobban raboljak a penzt v. jobban bepaliznak az embert!
Előzmény: IST (182154)
IST Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182154

Értem.

Tehát ha a menetrendben az szerepel az adott vonatnál, hogy helyjegy váltható, akkor nem találsz kivetnivalót abban ha a MÁV kötelez téged a megváltására.

A logikád alapján ugyanis azt feltételezem, hogy a menetrend nyilvános, a többi infót (ami alapján a MÁV dolgozik és ami miatt megvonná a meghirdetett kedvezményeket, lehetőségeket) már jogosan tartja meg magának a MÁV.

Furcsa.

Ja, és kérlek ne hozz példákat más területről! Teljesen felesleges, mi most egy konkrét esetről beszélünk, nem a nagy általánosságról.

Előzmény: oldmumus (182119)
V63 002 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182153

Egyrészt kösz a választ, másrészt tovább értetlenkednék:

"A 365-ös ugye sokáig Gárdonyban volt kiállítva, majd felhozták Istvántelekre, de tudtommal csak festésre..."

Tehát festés után visszakerül Gárdonyba?

Egyébként működőképes?

(Egy kis füstölgés: Miért kellett a mozdonyokat lenyúlni az állomásokról?)

Előzmény: MBen (182061)
erminavet Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182152
SZVSZ ez legyen a legnagyobb baj a magyar sínek körül.
Előzmény: Törölt nick (182149)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182151
tweety83 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182150

Sziasztok!

Nyitottam egy topicot Belföldi szállások címmel (turisták, természetjárók és vasútbarátok részére)

Egyik Kedves topictárs ezt írta:

Minden nagyobb állomáson található MÁV vendégszoba. Ez vasutasoknak 600.- Ft nem vasutasoknak 1600.- Ft körül van, de van olcsóbb is. Ezek olyan szobák, ahol meg tudtok aludni, vagy 1-2-4-6-10 ágyas szobák, a WC és a zuhanyozó a folyosón van. Amennyiben valakit érdekel, meg tudom adni az állomás telefonszámát, amelyik érdekli és ott több információval szolgálnak. Mi mindíg így megyünk és eddig még meg voltunk elégedve.

Erról tud valaki valamit?? Milyenek ezek a szállások? Van fotó a szobáról valakinek?
Nincs sok cigány ezeken a szállásokon? Mindenféle leírás érdekel, aki szállt már meg ilyen helyen. Balatonnál hol van ilyen szállás?

erminavet Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182148

"állomás előtti díszes tér (MÁV-terület)"

Ez a megfogalmazás azért volt idézőjelben, mert így szerepelt a hivatalos programban. (Amelynek nyelvi megfogalmazása, hasonlóan a sajtóközleményéhez, máshol sem volt tökéletes.)

Ha a hatáskör kiterjed a Szb. És Bszgy. közötti teljes szakaszra, akkor SZVSZ igaz az az állítás, hogy innen irányítják a teljes forgalmat a déli parton. (Meg még máshol is.)

ti

Előzmény: oldmumus (182143)
erminavet Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182147

Nem erről van szó.

Én ezt a tájékoztatást kaptam, igyekeztem jó helyről, majdhogynem hivatalos helyről beszerezni az infót. Aki mondta, nagyon határozott volt, szakértőnek látszott, munkahelye is erre predesztinálja. Ettől még lehet, hogy tévedett, és a nyomában én is. Ha így lenne, sajnálnám.

Azt nem mondtam, hogy Kádár a legtöbbször ezzel utazott. De informátorom szerint az ő kívánságainak megfelelően épült. Nem tudom, igazat mondott-e.

ti

Előzmény: Törölt nick (182142)
zjakabfi Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182146

Félig OFF.

Kicsit pontosítanék. Mahart már nincs, utódcége a Balatoni Hajózási Rt. A nevezett kártya minden menetrendszerinti hajójáraton érvényes. A sétajáratokon nem. (Általában az sétajárat, ami egy állomásról indul és oda is érkezik vissza, és máshol nem köt ki). Menetrendi pedig ami állomásról-állomásra megy. Keszthelyen van a Bahartnak séta és menetrendi hajója is. És aki megfárad a nosztalgiavonatozásban, az felszállhat keszthelyen egy nosztalhiahajóra, a Csobáncra. Igaz, ő sétajáratban jár csak, tehát a Balaton MIx nem érvényes rá.

Előzmény: erminavet (182127)
erminavet Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182145

Nem, NA kocsival jött mellettünk. Az utitársam a MÁV alkalmazottja volt (Vagy ilyesmi, ha jól értettem.)

ti

Előzmény: Vendégsín (182140)
erminavet Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182144

Már javítottam.

ti

Előzmény: tweety83 (182135)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182143
Meg mindig nem pontos, mert Balatonaliga es Szabadbattyan az mar nem deli part.
Illetve hamarosan Gyekenyesig fog menni a KOFI.

Aztan:
"állomás előtti díszes tér (MÁV-terület)" megtekintése

Disz ternek hivjak es mellette ott a Zenepavilon.

30-as vonalra lekepezve:

A déli vasúton az országban elsõként Szabadbattyán és Fonyód között, majd késõbbiekben folytatva Balatonszentgyörgyig került kiépítésre egy modern forgalomirányító rendszer. Az adott vonalszakaszokon lévõ állomások közül Szabadbattyán, Lepsény, Siófok, Fonyód, Balatonszentgyörgy – mint vonat- és csatlakozó helyek - központi forgalomellenőrző szolgálat (KÖFE). A többi állomás központi forgalomirányító szolgálat (KÖFI) látja el a zavartalan vasúti forgalom zökkenõmentes biztosítását.

A KÖFE-s állomásokon a forgalmi szolgálattevõket is bevonják az irányításba, míg a
KÖFI-s állomások irányítása távvezérelten mûködik. Elõbbivel a nagyobb vonalszakaszok, csomópontok folyamatos központi forgalomellenõrzése történik. Az utóbbival pedig csak bizonyos esetekben van szükség helyszíni vezérlésre, minden a központból automatizált.

A rendszer adatgyûjtõ és vezérlõ számítógépeken alapul. Az állomásokon lévõ biztosítóberendezés helyiségekben lévõ számítógépek hurokba kötve kommunikálnak a fonyódi központtal. A központi számítógéprendszer fõ feladata a forgalomirányítás zavartalan, folyamatos és nagy biztonságú vasúti forgalom lebonyolítása. Több feladat ellátására alkalmas azaz parancsokat ad ki, berendezéseket ellenõriz, adatokat gyûjt, naplóz, szolgálati helyeket kezel, stb. Mindezek mellett egy nagyméretû kijelzõre folyamatosan vizuálisan láthatóvá teszi a forgalomirányítóknak a vonal teljes hosszában az aktuális forgalmi helyzetet, a jelzõ és biztosító berendezése állapotát. Utóbbi funkció nagyon hatékony, mivel hiba vagy üzemzavar esetében öndiagnosztikával, hibakereséssel és teszt funkciókkal van ellátva.
Előzmény: erminavet (182130)
Indul a bakterház Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182141

De ha ezt leírod, akkor a kutyát sem érdekli.

Bulvárban gondolkodj!

Előzmény: rg7 (182138)
Vendégsín Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182140

...a MÁV egyik fotósa volt az útitársam...

Nem az egyik, ha NA volt az. Hanem az első számú udvari fotós! :-)

Előzmény: Vendégsín (182134)
tweety83 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182139
Ja még nincs nyári menetrendem, de tudnátok nekem olyan vonatot mondani ami délután/este  Balatonszemesről Kőbánya-Kispestre el tudok jutni közvetlenül?
rg7 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182138

Cím:

A jármű építésénél pont a súllyal voltak komoly gondok, amik nem a páncélozottságból adódtak. A jármű pont annyira páncélozott, mint egy ~30 évvel ezelőtt lemezből összerakott vasúti jármű:))

Előzmény: erminavet (182121)
erminavet Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182137

Nem baj, hogy kiemelted.

Linkelni meg most már nagyon könnyű, "támogatja" (de utálom, ezt a lefordított szót) a fórum, ott alul a hozzászólásnál. Először fel kell venni, azt be kell illeszteni.

ti

Előzmény: Törölt nick (182131)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182136
En csak a KZ monogram es Keresztnev druszamat ismerem onnan, mint a KOFI egyik szuloattyat es maig is aktivan ott dolgozot.
Előzmény: Vendégsín (182134)
tweety83 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182135
Azt írják itt az indexen a MÁv-os cikkben hogy idény nyáron már a Déliben is lesz jegyautomata.  Miért, eddig nem volt??? Szerintem most is ott van a bejáratnál.

Az más kérdés hogy Balatoni Jegyautómatát mikor óhajt kihelyezni a MÁV illetve hogy miért nem vezetnek be tömbjegyet (mint a BKV-nál a gyűjtőjegy 10 és 20 km-est) és azt akár elővárosi forgalomban lehetne használni.
Vendégsín Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182134

Latom, a KOFI-t is meglatogattak Fonyodon.

Meg a Németh Andor is közszereplő lett ott...

Előzmény: oldmumus (182125)
orangutan Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182133

Kellene 200 db kerékpár!

BKV körökben ugyanezt Aba Botonddal és villamoshoz való kerékpárral mesélik.

Előzmény: kapspur (182128)
erminavet Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182132

Akkor már értem, és köszönöm, javítom.

ti

Előzmény: oldmumus (182129)
erminavet Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182130
Mi az a KOFI?
Előzmény: oldmumus (182125)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182129
Tisztelt Tevan Imre, ez az allitasa nem egeszen igy van:
Innen irányítják a teljes forgalmat a Balaton körül.

KOFI jelenleg Szabadbattyan es Balatonszentgyorgy kozott lat es iranyit!
kapspur Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182128

Ez a válasz némi derültséget okozott a MÁV (nagyrészt nem ősvasutas) topmenedzserei körében, pedig nem vicc.

Mi igaz belőle?

Szakmabeliek egy vezetőnek címezték a felvetést:

- Kellene 200 db kerékpár! (mármint vasúti - ks)

A válasz:

- Minek? Járjanak gyalog.

Előzmény: Törölt nick (182118)
erminavet Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182127

Bakker, ilyen béna vagyok, nem derül ki a cikkből?

3 napos (nem 72 órás) bérlet a Balaton körüli MÁV-vonalakra és a menetrendi hajójáratokra. (Abban nem vagyok egészen biztos, hogy csak a Mahartéire-e, mert például Keszthelyen mintha nem ők csinálnák a hajózást.)

Árak a cikkben. Másodosztályra érvényes, de büntetés nélkül lehet kiegészíteni a jegyvizsgálónál 1. kocsiosztályra.

ti

Előzmény: oldmumus (182123)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182125
Latom, a KOFI-t is meglatogattak Fonyodon.
rg7 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182124
Igen, a sajtóközleményben ez volt:)))
Előzmény: erminavet (182121)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182123
Le tudna irni valaki roviden a Balaton-Mix lenyeget?
erminavet Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182122

Ha már taxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx barátom ismét azzal rontja hirdetési pozícióinkat, hogy bemásolja a cikket (ráadásul önkényes kiemeléseket tesz, bár nem ellenemre), legalább azt szeretném elmondani, hogy ha valaki megtisztel azzal, hogy elolvassa, érdemes azt az Index főoldalán tenni, ha teheti, mert ott egy érdekes fotógaléria is van benne.

ti

erminavet Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182121

Kösz.

Mi a baj a címmel?

Miféle szurkapiszkák??? :-)

Azt mondták, tavaly kísérleti jelleggel volt automata.

ti

Előzmény: rg7 (182120)
rg7 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182120

http://index.hu/kultur/eletmod/mavBalat0506/

erminavet!

A cikk jó:))!! Azok a kis szurkapiszkák egyenesen királyak a cikkben:))

A címmel viszont nem vagyok kibékülve...

ezen a nyáron már a Déliben is lesznek jegyautomaták

Ott már több, mint egy éve vannak. Tipikus eset: legalább kétszer adunk el egy fejlesztést a köznépnek...

oldmumus Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182119
En vegigolvastam, meg ha errol a kis szuk halmazrol is beszelunk, akkor is az elobbiekben leirtak szerint nem biztos, hogy jogosult barki ezen adatok megtekintesere.

En a MAV weblapjan nem egyszer lattam mar hirdetest, hogy ide-oda van kedvezmeny, tehat ezeket kozlik. Viszont azt nem, hogy ez az arkepzes hogyan jon letre. Ha reszletessegeben nem reklamozzak es hangsulyozom minden viszonylatban a kedvezmenyt, az O bajuk.
Előzmény: IST (182117)
IST Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182117

Legalább olvastad volna tovább...

"...melyek konkrét vonatokról, egyes viszonylatok kedvezményes ajánlatáról szólnak "

Gondolom a kedvezményes ajánlatokat azért hirdetik meg, hogy több utas utazzon azokkal a vonatokkal (javítok: elvileg. A MÁV-nál nem biztos, hogy ez a lényege). Ha az utas nem tud és nem tudhat erről akkor mi értelme van?

Előzmény: oldmumus (182116)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182116
Meg egy fontos dolog (szerinte):

"A díjszabási rendelkezések egy része (zömében a vasúttársaságok kétoldalú megállapodásai), .... "

Sajat magad irtad le az egesz lenyeget. Esetleg nem gondoltal arra, hogy ezek olyan uzletpolitikai elvek, adatok amik ketoldalu szerzodesek miatt nem szamitanak publikus mindenki szamara elerhetoknek? Aki megkapja az csak cegen beluli lehet es aki megveheti esetleg szerzodott partner pl. utazasi iroda mint jegyelarusito.

Summa ez amolyan uzleti titok, az arkepzes, az osszetevok. A vegosszeget megtudod az a lenyeg. En sem az autobusz tarsasagnal, de a nemzeti legitarsasagnal sem talaltam ilyen hasonlo dijszabasi reszleteket, csak a vegosszegeket tol-ig indulo es celallomasra.
Előzmény: Andó Gergely (182109)
V43-1145 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182115

Hali!

Szombaton 1047-es "parádé" Budapest Keleti-pályaudvaron! Rengeteg 1047-es! Három Gysev és még egy csomó Mávos! Képek inentől! Elő képek pedig az 1047-es topikban!

Üdv,V43-1145

V43-1145 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182114

Hali!

A Zajtáig menő gyorsot én is láttam csak én nem zajtán és nem csörgővel hanem szilivel és Hajdúszoboszlón!

V43 1140 Hajdúszoboszló
Előzmény: radio100jozsi (181988)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.07 0 0 182113
Kerdes:

Ha van vagy volt vezetes telefonod egy igen sokaig monopol helyzetben levo telefon tartasagnal, de masoknal is ervenyes meg, hogy ha pl. Tatabanyan laksz es Gyorbe telefonalsz az egy masik (kedvezmenyesebb) percdij, ha meg Budapestre akkor megint masik, ha helyben akkor az egy harmadik. Teszem hozza bizonyos elofizetesek eseteben. De ha Te felhivod Pandorfot es mondjuk Salzburgot egyforma a tarifa.

De az is elgondolkodtato, hogy pl. ha egy telepules uj peremkeruleten levo helyszinre akarsz bekottetni telefont a szolgaltato valasza:

"Mivel ez halozati terkepunkon kulteruletnek szamit, es igy XYZ torveny ertelmeben allami tamogatast nem kaphat tarsasagunk halozatfejlesztesre, ezert ugyfelunk folyometerenket csak 2.800 Ft+25% AFA onkoltseg megfizetesevel epittetheti ki a szukseges infrastrukturat."

Egy milliardos nyereseget tobb eve realizalo kulfoldi tobbsegi tulajdonu ceg miert jogosult allami tamogatasra???

Tobb eves dolgaikat ismerve en itt piszkalodnek inkabb! Ilyenek sokkal tobb penzt kihuztak mar az allambacsi zsebebol mint pl. a vasut!

Illetve modositottak egyoldaluan szerzodeseket, irgalmatlan magas aron adtak es most is van amit adnak!
Előzmény: Andó Gergely (182109)
v63 152 Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182112
Azt hallani, hogy a 3-as kék Szergej az este folyamán gázolt Tatán! Van valakinek infója?
hármasbakter Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182111
MÁV 2005
hármasbakter Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182110
Jó estét!
Andó Gergely Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182109
Ma már e-mailban is fel lehet jelenteni kedvenc vasúttársaságunkat! Remélem a példa ragadós lesz! :) Holnap reggel már iktatják is a yardon...

Bejelentés

2005. június 1-én szerdán, 14 óra körül a MÁV Rt VI. kerület Andrássy út 35. szám alatti Központi Menetjegyirodájában a cég Közlekedési Értesítőben megjelentetett Hirdetménye alapján nemzetközi vasúti díjszabásokat kívántam vásárolni. Kérésemre az árusításra egyedül felhatalmazott helyen az általam kért, a Hirdetményekben szereplő díjszabások egyikét sem tudták eladni, illetve többet még betekintésre sem átadni. A vasúti díjszabások véleményem szerint közérdekű adatnak minősülnek, és azok titkolása, rejtegetése, letagadása közérdekű adattal történő visszaélés bűncselekményének gyanúját veti fel. A társaság ugyanis nemhogy nem árusítja el ezeket a díjszabásokat, de szövegüket ki sem hirdeti. A Közlekedési Értesítőben csak a megjelenés tényét közlik, illetve az árusítás helyét, a szabályozást nem. Így a MÁV, mint közszolgáltató korlátozza a szerződési feltételeinek megismerését, így az utasok a szabályzatok pontos ismerete nélkül kénytelenek utazni.

A díjszabási rendelkezések egy része (zömében a vasúttársaságok kétoldalú megállapodásai), melyek konkrét vonatokról, egyes viszonylatok kedvezményes ajánlatáról szólnak csupán az utasok számára nem elérhető, el nem árusított MÁV Értesítőben jelennek meg, ezt kérésre sem adják át betekintésre, noha az közérdekű adatnak kéne, hogy minősüljön. Kérem vizsgálják meg, valóban közérdekű adatnak minősülnek-e a MÁV Rt díjszabásai. Amennyiben annak, akkor vizsgálják meg, hogy azok rejtegetése, betekintésre át nem adása, illetve el nem árusítása nem meríti-e ki a közérdekű adattal való visszaélés bűncselekményét!

A vita a MÁV-val olyannyira elfajult e kérdésben, hogy a VI. kerületi rendőrjárőr vetett a vitának véget. A 14 óra körül a helyszínre kihívott rendőrök rögzítették füzetükben a tényállást, azaz hogy a MÁV Rt az ő kérésükre is megtagadta a díjszabások elárusítását.

A következő eset jogi megítéléséhez is kérem a Rendőrség segítségét. Ezen panasz is visszavezethető a nem nyilvános, ám közérdekű díjszabások hiányára. A leírásban szereplő távirati rendelkezések NEM nyilvánosakat, azokat betekintésre az utasnak kérésre sem adják át, ám mint látszik vitás kérdésekben a MÁV Rt szakembere előszeretettel hivatkozik rájuk.

A következő vita „tárgya”, hogy a Budapest – Zürich viszonylaton közlekedő Wiener Walzer EN vonat a Budapest – Bécs útvonalon helyjegyköteles vonatnak minősül-e, illetve jogosan szed-e a MÁV „felárat” a magyar-osztrák forgalomban utazó utasaitól. A vita tárgya utasonként 3.4 euró, 850 forint. A MÁV véleményem szerint minden utastól ennyit szed be mindenféle jogalap nélkül, megtévesztve az utasokat, visszaélve azzal, hogy az utas nem ismeri, nem ismerheti a rá vonatkozó szabályozást.

Alapesetben a „helyjegy” kérdést az Egységes Nemzetközi Díjszabás (TCV I. füzet) alapján a vasutak Menetrendkönyvei szabályozzák. Azaz a menetrendekben kell meghirdetni a helyjegyre vonatkozó szabályokat. A MÁV Rt és az osztrák államvasút (ÖBB) 2005. június 7-én hatályos Menetrendjei szerint az ominózus Wiener Walzer EN vonatokon „nemzetközi forgalomban helyjegy váltható”. Az tehát nem kötelező! A MÁV Rt mellékelt válaszlevelében mégis erre vonatkozik. Ezen állítással megtéveszti az utast, vagy a menetrendje tartalmaz hamis adatokat.

A MÁV másik érve az „ún. globáláras vonatok” kérdésébe tartozik. A MÁV Rt és az ÖBB a „teljes útvonalon” ilyenné minősítette ezt a vonatot. Ez azt jelenti, hogy olyan tarifákat vezettek be ezen a vonaton, mely „független” a leutazott távolságtól és viszonylattól, az minden esetben ugyanannyi. Tehát egy Budapest – Zürich vonatjegy annyiba kerül, mint egy Győr-Zürich, vagy egy Hegyeshalom – Zürich. A MÁV érvelése azonban ez esetben téves. Szándékosan figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy az általuk hivatkozott (egyébként nem nyilvános, nem megvásárolható és nem betekinthető) díjszabás tételesen felsorolja, hogy mely „fogalomban” globáláras a hivatkozott vonat, amiből az is következik, hogy csak az ezen a viszonylaton utazók kötelesek „felárat” fizetni, amennyiben nem „globáláras jeggyel” utaznak. A díjszabás szerint a Wiener Walzer EN vonat CSAK a magyar – svájci, osztrák – svájci és osztrák belföldi utasoknak globáláras. A magyar – osztrák reláció nem csak a felsorolásból hiányzik, hanem az árlistából is! A magyar-osztrák relációban tehát a MÁV Rt nem követelhet(ne) meg felárat, ám azt mégis megteszi. Erre semmilyen jogalapja nincs, és a cég ezzel tisztában kell, hogy legyen. Téves gyakorlatukon azonban fél év alatt sem akarnak változtatni. A dolgozóikat kényszerítik inkább az utasoktól a felár beszedésére, akik félve a MÁV Rt dolgozója által kilátásba helyezett „retorzióktól” inkább fizet…

A bejelentésemhez mellékelem a témában a MÁV-val lezajlott levelezésem, illetve annak „követéséhez” a hivatkozott díjszabást.

Tisztelettel:

Andó Gergely
sosiforda Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182108

"A gályai részről? Mert lehet, hogy már megszűnt és most az Expóra mennek helyette a villamosok."

Én is olvastam, hogy építenek egy leágazást belőle az "Arad Expo"-hoz.

Bizonyára emiatt nem járt a múlt hónapban a Gai-ra menő 6-os villamos, jól meg is szivattak vele, mert ezt az infót nem közölték az új honlapjukon.

Azt viszont már rátették, hogy június 1-től ismét jár a Gai-ra menő villamos : www.ctparad.ro

A "nagyvasút" szempontjából sem off, mert szintben keresztezi ez az egyvágányú villamos az Arad-Nagylak vasútvonalat.

Előzmény: seTTebello (182093)
manhattani Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182106

>A '80-as években egy vasúti hídon találkozott egy vonat és egy tehéncsorda, valahol magyarországon. :(((

Később beültek a vezérigazgatóságra.

Előzmény: v_peti (182097)
easa Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182105
Párszor láttam, akkor körüljárt, azaz ua. a gép ment Keszthelyre.
Előzmény: HLP (182104)
HLP Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182104
Tegnap feltettem egy kérdést, de sajnos nem kaptam rá választ. Ma újra próbálkozom. Tavaly a Tihany Express új mozdonyt kapott Tapolcán, vagy a Fehérváron ráakasztott gép járta körül?
Vendégsín Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182102
Inkább javasolnám az utánaolvasást, mielőtt ilyeneket írsz.

Miért, hát a gőzmozdony elavult dolog, nem? A múltkor te is írtad, hogy a Szili, mint minden korszerű dolog, füsttel működik, ha az kijön belőle, meg is áll. Így a 424-es is lehet olyan, hogy ami korszerűsített belőle, abból nem jön ki a füst, nem? Amúgy meg szerintem azért vesznek bele annyi vizet, hogy tudják locsolni a tüzet, mert úgy jobban füstöl, nem? :-)
Előzmény: Törölt nick (182067)
seTTebello Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182101
Igen, persze Gája külváros. Nem kertes, de földszintes házak között mennek a villamosok. Van még egy rész, de ott nincsenek annyira szűk utcák. Majd keresek róla képet.

Előzmény: v_peti (182100)
v_peti Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182100

Kösz az infót, bár nem tudom, hogy hol a laktanya, de akkor lehet, hogy te egy külvárosi vonalról beszélsz?

Előzmény: seTTebello (182099)
seTTebello Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182099
A Szegedről jövő út mellett, a laktanya után.
Előzmény: v_peti (182096)
v_peti Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182097

A '80-as években egy vasúti hídon találkozott egy vonat és egy tehéncsorda, valahol magyarországon. :(((

Előzmény: Törölt nick (182088)
v_peti Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182096

Nem tudom, hogy hol az a gályai rész.

De a villamoshálózati térkép alapján (ahol a fényképek voltak) az fővonalnak tűnik.

Előzmény: seTTebello (182093)
maczzko Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182095

Ennél sokkal szebb a száma az itt nemrég látott Északis, vagy Dunakeszis M32-nek.

sookal szebb, mint a fekete alapon fehér szám.

Miért nem haggyák meg szép emlékünkben a régi pályaszámoknak?

Előzmény: track300 (182011)
maczzko Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182094

7végén minden vonat Desiro.

Ehhez képes, tegnap este 2021-es vonat dupla Putyin volt. Néztem is nagyon. Csak azt sajnáltam, hogy nem voltam rajta!

Üdv.: Maczko

Előzmény: track300 (182009)
seTTebello Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182093
>>Aradról, szűk utcákról, és ott kanyargó villamosokról.

A gályai részről? Mert lehet, hogy már megszűnt és most az Expóra mennek helyette a villamosok.

>>Csak ne lenne annyi kóbor kutya Romániában a városokban. :(((

Azok nem veszélyesek.

Előzmény: v_peti (182038)
papanatoo Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182092

Az RTL fókuszba most volt valami extra hétvégi vasutas kirándulásról riport, utasok a bratyók közöttiek voltak többek között.

Mi is volt ez?

seTTebello Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182091
>>Miért jobb a Pakura mint a szén?

Olcsóbb és kevesebb vele a macera.

>>Én azért utazom gőzössel hogy a régi idők feeling-jét átéljem,

A pakurát már legalább 100 éve használják gőzmozdonyokban.

>>Állítólag meg ~ 3 m3 szénnel a Széchenyi hegyi gőzöst fél éven keresztül lehet üzemeltetni.

Az nem megy sokat és nem megy nagy terheléssel. Hétvégenként nyolcszor megy végig a pályán 1 kocsival. Így tényleg lehet.

>>megjegyzendő hogy régen kukoricaszárral is működtek ezek a gőzösök

Az attól függ melyik. Például a 424 nem, pedig az elég rossz szénnel is megy.

Előzmény: tweety83 (182064)
maczzko Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182089

Hali!

Elküldenéd nekem ezt a színtervet?

istvan66kukacfreemailponthu.

Előzmény: papanatoo (181931)
manhattani Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182087

hmsoft, kösz!

A GN W1-eseinek a belső forgóvázai eleve 4 tengelyesnek épültek. Sajnos az amerikai tengelyelrendezés nem mutatja a tengelyhajtást, hogy Do' lenne-e, vagy nem. Az a korábbi gépekből nagyon valószínű, hogy forgóvázba épített DC motorok a TC-k, de hogy hány, nem derül ki.
Van egy tippem: ha nem sokkal 47 után kijött hasonló szovjet gyártmányú mozdony, az ugyanolyan, mint a W1 :-)))

Előzmény: hmsoft (182028)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182086
Bocs a 042, de ha a 017 meggyogyult akkor hogyan maradt?
Előzmény: oldmumus (182084)
nidsz Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182085
ja és Elvirán a nyári menetrendből sztem kimaradt a 19804 (Keszthely-Szombathely).mármint az összesítőből.
oldmumus Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182084
017-volt?
Előzmény: hjvb (182083)
hjvb Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182083
Ma a 856 gépe.
Előzmény: oldmumus (182079)
radio100jozsi Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182082

A második képen az Amx kocsi mit keres Tapolcán IC kocsik végén?

Szerencsétlen 4 Amx kocsit össze-vissza taszigálják az országban, mert pár... kitalálta, hogy a szegedi gyorsba idén ilyen nem kell.

Előzmény: V43 1359 (181997)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182081
Csak a DVD lemez es a postakoltseg amit meg kell fizetni.
Előzmény: Vili a veréb (182077)
nidsz Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182080

na végre fenn van a nyári menetrend.

ami engem leginkább érdekelt:

39552.sz Győr - Siófok

ind:5:37

érk:9:34

Veszprém-Lepsény között vinnie kell +szóló Bz-t (39617)

Csajágon csatl. 9732-re, vagyis az északi part elérése is

gyakorlatilag egy átszállással megoldott

39551.sz Siófok - Győr

ind:17:15

érk:20:51

nem áll meg Kádártán,

megáll Porva-Csesznek ill. Győr-Gyárváros megállóhelyeken

így hirtelen ennyi.

és akkor Remot Dácsia+3 Bhv??

oldmumus Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182079
Nocsak vege a 042-es balatoni kikuldetesenek.
Előzmény: mcg (182078)
mcg Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182078

pár dolog ma a 30asról:

-5609 élén a 010es,9654re pedig a 017es állt rá...szomorú,hogy így lezüllött ez a vonat is,mert újabban egyre többször áll a kanizsai rész 3Bhv-ból...viszont a keszthelyiben meg-megjelenik egy kósza Bp néha...:)

-853élén szili,mivel Szabadbattyánban kiszedték a 20ast az 5ös sz. kitérőből -csodák csodájára megélhettem,hogy kb. 60km/h-val jártunk be a 4.vg-ra- ,így Sv.-re már 15:13-kor megérkeztünk...itt aztán elengedtük a Citadellát,majd Tárnokon némi lassítás,s így Kelenföld +1'...:)

-továbbá a napokban láttam 8806ban BDbh-t is a 4Ao mellett...:)

Vili a veréb Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182077
Akkor megveszem tőled - ha eladó - és hetente 2 x gőzöst, meg Nohabot fogok vezetni rajta.. :))

OFF:

Mi a különbség a férfi és a gyerek között?
A játékok költsége..

ON
Előzmény: oldmumus (182075)
mcg Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182076

"Remélem viccből írta valaki, hogy nyáron is csak 4 kocsival fog a 2 pár expressvonat járni. "

Nem viccből írtam....:(..ez a jelenlegi állás....ma is csak 4kocsi volt 853-on..de azért a bejárókat leszámítva elfértünk...

Előzmény: HLP (182024)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182075
Meg az epites folyamatban van, epp most keszultem el a T tipusu felsovezetek tartokkal. Ha egyszer kesz lesz, akkor lesz mai total villamositott, 90-es evek feeling Fonyodnal gepcsere, es 80-as evek, amikor nincs meg mazzag sehol sem.
Előzmény: Vili a veréb (182074)
Vili a veréb Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182074
Azért csak összehoznánk ketten a 30-as "megjavítását".. :)))))
Viccen kívül, köszönöm az információidat - Te azért mégis jobban ismered a vonalat, hiszen a MS TS-ben pályát is építettél - a szimulátorban gőzös is választható? (esetleg a Nohab mehetne 105 km/h sebességnél gyorsabban is?)
Előzmény: oldmumus (182073)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182073
Amiket leiram ezek javitasa okozna a legnagyobb kaoszt es ezek nem csak a 30-ast erintenek! Velencei tavi lassujelek felszamolasa mar gyerekjatek ehhez kepest.

De a menteket lehetne 5-10 perccel javitani ha a forgalmistak Sv es Tarnok kozott kicsitjobban odafigyelnenek a forgalom szervezesekre!
Előzmény: Vili a veréb (182072)
Vili a veréb Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182072
És akkor még nem beszéltél a Velencei-tavi lassújelekről - szaporodnak mint az üreginyulak... :))
Azért CSAK a szabadbattyáni váltó nem okozhat ekkora problémát - itt az "adu ász" az általad leírt fehérvári helyzet.
Előzmény: oldmumus (182070)
attus germanicus Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182071

>hát így csak utast fog veszteni a MÁV

És? Annál jobb.

Előzmény: Vili a veréb (182069)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182070
Multkor kicsoszogva Sv-rol elemeztuk a lehetosegeket:
Ott a mai teher reszre kialakitott ideiglenes szemellyel es a teher megszunesevel lehetne jo fel ev alatt atepiteni a szemely reszt, utana a bevezetoket 1-1 vaganyon, majd a tehert. Szabadbattyannal pedig esetleg ideiglenes par szaz meteres kerulovagany beiktatasaval.
Előzmény: Vili a veréb (182069)
Vili a veréb Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182069
Kicsit cinikusnak fogok tűnni:
Akkor maradjon minden változatlanul, majd csak elérjük a 30 km/h pályasebességet...
Akkor meg feleslegesek lesznek kedvenc Gigantjaid, lehet remot Daciaval, vagy csatolt Boboval vontatni - na jó maradhat egypár Szöcske, hogy használatban maradjon a tyúkbél........
Persze nem csak a menetidővel van azért baj - hiszen azt még csak-csak "lenyelné" a nem vasútbarát, "mezei" utas, de amikor nyáron állni kell, mint a 4-6-os villamoson, esetleg gyerekekkel csomagokkal - hát így csak utast fog veszteni a MÁV.
Magam nemegyszer "eljátszottam" ezt a reggeli kanizsai gyorson - egyszer Földvárig sikerült ácsorogni...
Tehát: 20 éve szinte változatlan menetidő, kosz, hering-feeling - így teremtünk európai vasutat?
Előzmény: oldmumus (182050)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182067
Inkább javasolnám az utánaolvasást, mielőtt ilyeneket írsz. Javasolt irodalom: gőzmozdonyok topic.

Ha meg bárhol "szeneskocsi" nélkül közlekedő 424-est látsz (vonattal) akkor nyugodtan fotózd le, mert olyat láttál, amit még senki sem és biztosan nagy sikere lesz a fotónak :)
papanatoo Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182066
Ami mögötte van olyan mint egy szeneskocsi, csak tartálynak van kialakítva és abban van a pakura!
tweety83 Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182064

Miért jobb a Pakura mint a szén?  Ésha pakurás a 424-es akkor már a szeneskocsit rá sem teszik?

Ha így haladunk lassan tényleg földgázüzemű nosztalgiavonatok fognak menni :))
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de Én azért utazom gőzössel hogy a régi idők feeling-jét átéljem, nem azért hogy pakurás vonatok meg citromsárga játszóteres kocsikban utazzak... Szóval ez így nem igazság!!

Ja meg olyat hallottam hogy Állítólag meg ~ 3  m3 szénnel a Széchenyi hegyi gőzöst fél éven keresztül lehet üzemeltetni. Akkor elvileg ez egész gazdaságos. Vagy a pakura olcsóbb mint a szén? (megjegyzendő hogy régen kukoricaszárral is működtek ezek a gőzösök, tehát a mezőgazdasági hulladék kitűnő fűtő anyag volt és ingyenben volt.... :))

Előzmény: MBen (182061)
sosiforda Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182063

Mad Scientist (182051):

Valóban, ez a cikk ismerősen csenghet, mert tradicionálisan a nyári utazási főszezon előtt mindig szoktak lenni hasonló cikkek. Nekem is nagyon dejavű érzésem volt vele kapcsolatban.

Azért a szöveg kicsit más (lásd Euregio, stb.), de a hangulata valóban ismerős nekem is a korábbi évekből, évtizedekből.

Andó Gergely (182050):

A Wiener Walzer EN a MÁV hivatalos menetrendkönyve szerint nemzetközi forgalomban NEM helyjegyköteles, így nincs alapja a helyjegy vásárlás megkövetlésének.

Legutóbb ilyennel egy nyilvánvalóan saját zsebre dolgozó török kalauznál találkoztam Isztanbulban, aki a hivatalosan nem helyjegyköteles vonaton sorra "bűntette" zsebre az utasokat a helyjegy hiánya miatt. Én elétoltam a menerendet és nem fizettem. KIcsit dörmögöt, majd békénhagyott.

Azért én ezt a Wiener Walzer-es történetben szereplő ÖBB-s hozzállást sem tartom utasbarátnak, hogy vegyék majd meg Budapesten a - kontingenshez kötöt, így bármelyik pillantabna elfogyó - olcsó visszajegyet, mert ott 1-2 EURO-val olcsóbb.

És, ha már nincs, akkor jó párral drágább, meg ugye az idegen városban keressem meg a jegyirodát, utazzak el oda tömegközlekedéssel, várjak, stb. 1-2 EURO-ért.

Ez az én szememben nem utasbarátság, hanem lustaság, épp olyan, mint  amikor nálunk a számítógépes jegykiadású kisvárosi állomáson azt mondják az utasnak, hogy visszaútra vegyen helyjegyet a Keletiben, és a kevésbé rámenős utas be is veszi, hogy itt nem adnak ki neki, holott a gépből (vagy gép nélkül is) minden állomáson mindenfajta belföldi helyjegyet ki kellene adni.

Visszatérve a Wienerre:

A vonat kötelező, vagy fakultatív helybiztosítása nem titkos táviratok tárgya és a pénztárosok, kalauzok "ezt én tudom jobban, mert nekem ez a dolgom" típusú kinyilatkoztatásainak tárgya kell legyen, hanem a hivatalos menerendkönyvre tartozó kérdés.

A MÁV hivatalos menetrendkönyve szerint az EN 466-ra "nemzetközi forgalomban helyjegy váltható, belföldi forgalomban IC pótjegy váltása kötelező".

Nem jelez kötelező helybiztosítást az ÖBB hivatalos menetrendje (és annak eddigi módosításai) sem.

A nemzetközi vonatoknál ezt év közben nem is lenne ildomos megváltoztatani, de az eddigi 2 módosításban ilyen nem is történt a MÁV-nál, így jelenleg is ehhez kelelne tartsa magát MINDENKI a MÁV-nál (legyen az kalauz, vagy pénztáros vagy panaszkezelő).

MÁS, de a menetrend módosításról jutott eszembe:

Olyan gyorsan törölték a 16906-os balatoni közvetlen vonatot a 100-as mezőből, hogy a 128-as vonali csatlakozást csak a 2.sz. módosítás után - nem túl elegánsan - hirdetménynel igazították utána:

http://www.mav.hu/megj.phtml?id=14732

Igaz, a 102-es vonali utolsó vonat indulását még úgy sem:(

Előzmény: Mad Scientist (182059)
papanatoo Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182062

MÁV állam az államban!

Mit neki egy KDb döntés, nem számít itt már ezek szerint semmi, eddigi tapasztalatok alapján még jutalom osztás is lesz a tender lebonyolításáért, innen is /MÁV/, onnan is /Stadi/!:(((

Előzmény: exmv (182012)
MBen Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182061

'A "még" szónak van jelentősége? Ez is pakurás lesz, vagy marad szenes?

És mi van 365-tel?'

Nem, a "még" csak véletlenül került oda :)

A 365-ös ugye sokáig Gárdonyban volt kiállítva, majd felhozták Istvántelekre, de tudtommal csak festésre. A Füstiben volt legutóbb, a tavaszi szezonnyitón.

Előzmény: V63 002 (182057)
bodecsabi Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182060
A 90-es évbek közepén MINDEN helyjegy ingyenes volt a DB-nél, aztán úgy 98 környékén vezették be a 3 márkás helyjegyárat. v_peti erre gondolhatott. A mostani ingyen helyjegyezés új dolog, az ÖBB az 1. osztályú utasoknak ad ingyen helyjegyet...

Nekem még van a gyűjteményben gratis helyjegy InterRegiora, 1997-ből.

Csabi
Előzmény: Andó Gergely (182058)
Mad Scientist Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182059

Ez szerintem egy 30 éves Népszabadság cikk, csak a "szocialista" és  hasonló szavakat kicserélték "euro-" és "inter-" kezdetűekre, meg egy két (ország) nevet is cseréltek...

szinte reklám nélkül is élvezi a turisták határozott vonzalmát.

Pedig milyen jó lenne mondjuk egy kis reklám a balatoni ótvar By-oknak...

Előzmény: sosiforda (182056)
Andó Gergely Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182058
Sosiforda!

Ha már erre jársz! Nem kommentálnád a Wiener Walzer EN globáláras voltát? Nem hiszem el, hogy nincs véleményed a kérdésről!!!

DB helyjegyek:

Nos a DB-nél egy ideje kitalálták, hogy utanként csak egy helyjegyet kell venni. Így a második, harmadi stb. már ingyen van! Aztán a még újabb időkben meg automatás jegyvásárláskor már az első is ingyen van…

A fenti szabály nem vonatkozik a globáláras éjszakai vonatokra! Így a NachtZug-hoz, vagy -tól csatlakozó vonatokra nem automatás vásárlás esetén legalább egy helyjegyet lehet váltani…

Németországban az éjszakai vonatok (NachtZug) és az ICE-Sprinter helyjegyköteles. A többi vonat fakultatív helybiztosítású. Fakultatívan van minden viszonylatos jeggyel utazónak – ingyen. Így akiknek nem jut hely, azok valami olcsó PASS jeggyel mennek…

Nekem ez a rendszer roppant szimpatikus, rühellem a kötelező helyjegy intézményét, ahogy a felár szedéssel sem vagyok megbékélve, főleg nem úgy, ahogy azt a MÁV-os Mekk Mesterek teszik…
Előzmény: sosiforda (182055)
V63 002 Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182057

"...a 247-es és a 287-es át van alakítva pakurásra, tehát nem szénnel mennek már! A 009-es még szenes..."

A "még" szónak van jelentősége? Ez is pakurás lesz, vagy marad szenes?

És mi van 365-tel?

Előzmény: MBen (182048)
sosiforda Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182056

Egy mai cikk a Népszabadságból (a kiemelés tőlem):

http://www.nol.hu/melleklet/cikk/364891/

"Szálljunk vissza a vonatra!

Népszabadság • Gál Zsuzsa  • 2005. június 6. 

A légi és földi utasokért folyó verseny csendes szereplője a vasút, amely szinte reklám nélkül is élvezi a turisták határozott vonzalmát.

Tavaly, vagyis egyetlen év alatt kétmillióan váltottak jegyet a MÁV pénztárainál külföldre. A statisztika szerint a legtöbben Ausztriába, Németországba, Csehországba, Romániába, illetve Szlovákiába indultak. Különösen kedvelt a turisták körében a Budapest-Bécs- Budapest intercity járat, amely két és fél óra alatt teszi meg az utat, és amelyre egy híján háromezer forintért lehet jegyet váltani.

Ennél persze sokkal többen utaznak vasúton az országon belül, már csak azért is, mert a MÁV számos címen nyújt díjkedvezményt. A nagycsaládosok szinte jelképes árat fizetnek a vonatjegyért, ha az országon belüli kirándulásra indulnak. Nem is szükséges, hogy mindkét szülő útra keljen. Elég, ha három vagy még több testvér - akár az édesapával, akár az édesanyával - együtt járja az országot: mindannyian 90 százalékos díjkedvezményt élveznek. Természetesen akkor is csak a jegy árának a 10 százalékát fizetik, ha mindkét szülő a gyerekekkel tart. A szerényebb, 33 százalékos díjkedvezményt a kisebb családok élvezhetik, amikor kirándulni mennek, feltéve, hogy két 18 év alatti gyerek kel útra egy vagy két kísérővel.

Az iskolai táborozáshoz, kiránduláshoz sem kell teljes árú menetjegyet váltani a MÁV belföldi járataira. Ha legalább hat diák vág neki az országnak, akkor mind nekik, mind pedig az őket kísérő pedagógusnak 67,5 százalékos engedményt ad a vasúttársaság. (Tíz gyerek után a második kísérő is élvezheti az engedményt.) Ennek egyedüli feltétele, hogy legalább 14 nappal az indulás előtt jelezzék szándékukat a pénztárnál. Ilyenkor az államvasutak rendszerint helyet is foglal a fiatalok számára, hogy egészen a célállomásig együtt lehessenek.

Félárú jeggyel utazhatnak a sportolók és a bakancsos természetjárók, ha van sportutalványuk vagy versenyre igyekeznek. Speciális jegyárat állapított meg a MÁV a gyógypedagógiai intézetek tanulói, a szociális gondozottak és kísérőik számára.

Az osztrák és a magyar államvasút megállapodása értelmében újabban úgynevezett eurorégiós, más néven határ menti kedvezmény is létezik. Ezt azok élvezhetik, akik az országhatár 100 kilométeres körzetében élnek, és a szomszédos országba kirándulnak. A négy napig érvényes retúrjegyért a felnőttek kilenc eurót, a gyerekek feleannyit fizetnek.

Akár kvízkérdés is lehetne: mi az eurodominó? És mi az interrail? Mindkettő olyan kétoldalú megállapodásokon nyugvó díjkedvezmény, amelyet európai országok nyújtanak az országaikba érkező turistáknak.

A MÁV kifejezetten a turistákra számított fél évvel ezelőtt, amikor megindította a Corvinus intercity nevű járatát. A Pécs és Bécs közötti vonalon úgy jár a vonat, hogy megáll a turisztikai célpontokon, illetve utasokat vesz fel az olyan nagyobb városokban, amilyen Dombóvár, Kaposvár, Nagykanizsa, Szombathely és Sopron.

A Magyar Turizmus Rt. és a MÁV a minap abban állapodott meg, hogy a vasúti turistáskodás ösztönzése érdekében ismertetőt ad ki, amelyben a vonaton elérhető turisztikai célpontokat és útvonalakat ismerteti. "

sosiforda Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182055

A MÁV-os bürokratikus jegyrendelés nyomtatványának megléte, vagy nálad léte nem feltétele az utazásnak.

Én, személy szerint, ha kapok, elviszem magamra, különösen InterRail útra, mert a gyakori hamis magyar IR jegyek miatt esetleg jól jöhet, de nem tudok olyan díjszabási rendelkezésről, hogy ezt bármely kalauz ellenőrízhetné.

Ha a kalauz megkér - erre sosem volt nálam példa - és átadod, jó, ha nem adod át, akkor nem bűntethet meg, mert nincs előírva, hogy ezt neked kérni kell (utazási irodákban nem is kapsz ilyet, ha ott veszel jegyet és én már sokszor vettem MÁV pénztárban is nemzetközi jegyet enélkül, igaz elsősorban szomszédos országbeli közelebbi állomásokra), vagy vinni kell. Nincs is ennek hiányára "büntetési tétel" a pótdíjak között, mint ahogy nem is lehet, mert a menetjegyrendelés nyomtavány megléte nem feltétele az utazásnak.

Volt olyan esetem, hogy kifejezetten azt mondták, hogy ezt tartsam otthon, mert az esetleges visszaváltáskor kell.

Előzmény: Tirisztorka (182049)
sosiforda Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182054

"Amúgy egy villamosos weblapon voltak képek Aradról, szűk utcákról, és ott kanyargó villamosokról."

Ez leginkább a 2-es, 4-es vonalak Piata Romana - Capitan Ignat közötti szakasza.

A várostérképeken nincs Piata Romana, ez ott Piata Arenei-ként fut, de a közlekedési vállalat emberemlékezet óta így hívja, hogy Piata Romana.

Most már van weblapjuk: www.ctparad.ro , van napijegy, vehetsz a vasútállomás előtti túlsó villamosmegállónál lévő pénztárban is (nyitva naponta hajnaltól este 23.45-ig), az ára 40.000,- lei (285,- Ft).

Vigyázz, ez nem érvényes, csak a városhatáron belül, a híres györöki távolsági villamosra külön jegy kell, ez lyukasztós jegy övezetes díjszabás szerint. Györökig majdnem egy napijegy ára. Díjszabás is van a weblapjukon.

"Csak ne lenne annyi kóbor kutya Romániában a városokban. :((("

Aradon nem találkoztam kóbor kutyákkal, pedig évi 1-2x vagyok ott. Különösen nem láttam ilyen ebeket a villamoson:)

Bukarestben is nagyon figyeltem, mert a sajtóhírek szerint azt ellepték a kóbor kutyák. Ott tényleg láttam vagy 4-et a 3 nap alatt.

Azért, ha most először mégy oda, Romániába, lehet, hogy ér egy kis kultúrsokk, mint pl. az egyik kedves barátomat idén.

Nekem, aki gyerekkorom óta ismerem az ottani helyzetet ez a mostani állapot ugye már a fejlettség, fejlődésük igen magas foka, úgyhogy minden viszonylagos.

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182053

A kóbor kutyákon én is sokat gondolkodtam... Vagyis hogy jó-e, hogy olyan szabadon kószálnak... Mert itthon tényleg nem látsz túl sok kóbor kutyát, de csak azért, mert összefogdossák őket, aztán egy telepen sínylődnek, amíg el nem altatják őket. Ott, Romániában teljesen szabadok, és valószínűleg enni is kapnak, különben nem léteznének. Láttam egy teljesen sovány, nagyon kopott bundájú kutyát, amint egy hatalmas csontot rágicsált, míg egy másik örömmel üdvözölt egy nőt, ölelgette a két mellső lábával. Szóval furcsa világ, az biztos.

És hogy egy kicsit ON is legyek: legelésző lovacskák és a Temesvár - Csanád személyvonat...

Andó Gergely Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182052
Az általam tisztelt taxxx kérését megfogadva, a MÁV válaszlevelét és az én válaszomat erre NEM másolom be teljes egészében erre a fórumra.

Akit érdekel, a MÁV Panaszkönyv (http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9016285) topikon olvashatja a MÁV Rt HIVATALOS álláspontját a Wiener Walzer EN vonat Budapest - Bécs szakaszának globáldíjasságának kérdésében.

Akit nem érdekelnek az igen mély díjszabási alapismereteket igénylő díjszabási sorok, azoknak egy kis rezümé:

A MÁV szerint a Wiener Walzer helyjegyköteles nemzetközi forgalomban és persze globáldíjas. Tehát arra MINDEN nemzetközi utasnak 3.4 eurót ki kell csengetni. Ez akár lehetne sajnos így is, csak akkor ezt így kellett volna leszabályozni. E helyett a Menetrendkönyv szerint a Wiener fakultatív helybiztosítású. A válaszlevelem végén összefoglaltam a lényeget:

Összefoglalva: A MÁV díjszabás értelmezése téves, a Wiener Walzer EN CSAK osztrák belföldi, magyar-svájci és osztrák-svájci forgalomban globáláras, magyar-osztrák relációban NEM. Így a MÁV jogtalanul szedett pótdíjat, helyjegyet és felárat a magyar-osztrák forgalomban utazóktól, és különösen jogtalan módon a SparSchine-Fortuna ajánlat szerint jegyet váltóktól.

Az külön pofátlanság Dombó Katalin és Kiss Gábor részéről, hogy táviratuk tárgya a „MÁV- ÖBB Globáldíjas vonatok” ilyenről azonban ebben szó sincs!!! Ön is jobban tette volna, ha nem Dombó Katalin első két oldalon leírt magyarázó mondatait használta volna jogforrásnak, hanem a távirat további 14 oldalát (amit Kati nagy bölcsen NEM küldött el a válasz instrukciókat tartalmazó mailjében) mely ténylegesen díjszabás, annak minden formai eleméve együtt. A harmadik oldal, a tényleges díjszabás első sora egyébként a „tárggyal” ellentétben mindjárt így indul:

„ÖBB - Globáldíjasvonatok, MÁV globáldíjas járatok 2004. december 12-től”

Így kiderült volna az ÖN számára is, ha másból nem a díjtáblázatokból, hogy EGYÉRTEMŰEN „MÁV-SBB” viszonylatról van szó, illetve a címben szereplő többesszám a MÁV-DB forgalom háló- és fekvőhelyes kocsiira, továbbá a Venezia Expressz SparSchine-Fortuna ajánlatára vonatkozik. Tekintve, hogy a globáláras táviratban szabályozzák a SparSchine-t így ha nem is érti mi ez a jegy, de beláthatja, ez is globáláras ajánlat!!!!

Személy szerint az a véleményem Péter Csaba úr, hogy Dombó Katalin igen inkorrekt volt Önnel szemben, amikor csak a díjszabás első két oldalát, azaz „bevezetőjét” küldte meg Önnek. Ezzel viszont esélye sem volt Önnek tisztességes és érdemi vizsgálatot lefolytatni. Nem mintha ez az Ügyfélszolgálatnak úgy általában az erősség lenne, de Ön talán alkalmas lett volna erre. Tekintve, hogy nem fér hozzá a díjszabási oldalaimhoz, így mellékelten elküldöm Önnek a díjszabás TELJES szövegét, ajánlom tanulmányozásra a táblázatokat és a 3-4. oldalt. Ezután tegye fel újra magának a kérdést, mit is jelent a „teljes” útvonalon kitétel a „bevezetőben”…
v_peti Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182051

Van amikor nem is kell kitölteni megrendelőlapot. Ilyenkor mit lehet mondani a kalauznak? Van joga egyáltalán ezt kérni?

Előzmény: Tirisztorka (182049)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182050
Vegyunk egy peldat:
Szabadbattyani valtocsere az tudod mekkora kaoszt okozna?
Előzmény: Vili a veréb (182045)
Tirisztorka Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182049

Sziasztok!

A múlt héten Ausztriában voltam és a vonaton a jegy mellé kérte a kalauz a jegy "megrendelőlapját". Ez most valami új módi, vagy mással is előfordult már ilyesmi?!?

MBen Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182048
A még működő Bivalyok közül a 247-es és a 287-es át van alakítva pakurásra, tehát nem szénnel mennek már! A 009-es még szenes, egészen más is volt a füstje szombaton :)
Előzmény: tweety83 (182044)
hmsoft Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182047
tweety83,

"Tényleg Szobon hogy fordul vissza a 424-es??"

Deltázik. A felvételi épülettel szemközti oldalon, vp-hoz közelebb van deltavágány, a gyalogosfelüljáróról megnézheted. Vízzel is itt lehet feltölteni, slag segítségével, mert vízdaru nincs.

hm
Előzmény: tweety83 (182044)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182046

Köszi a válaszokat!

Amikor én utoljára arra jártam, a gőzös a háttérben nem olyan környezetben állt. A fotódból azt vettem ki, hogy egy csomó zöldség van körölötte. :-)) Az is igaz, hogy 10 éve voltam arra. Sajnos.

Előzmény: m61019andras (182040)
Vili a veréb Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182045
Úgy tűnik, akkor a 30-as kissé "Mostohagyereke" a Magyar Királyi Államvasutaknak.. :))
Pedig teherforgalom és nemzetközi forgalom is "bonyolódik" rajta - hogy mennyire jelentős vagy nem ezt itt ne firtassuk, mert kapok egy tockost taxxx-tól.. :)
Mindenesetre a mostani vontatójárművekhez "méltó" menetidő pl Szemesig 1 3/4l óra lenne - persze tudom, vegyem ki a kezemet a biliből..............
Előzmény: oldmumus (182000)
tweety83 Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182044

Köszi a segítséget....

Tényleg Szobon hogy fordul vissza a 424-es??

Múltkor olyat láttam hogy Szobról jött és nem volt mögtte a 4 tengelyes szeneskocsi. Akkor az mivel ment? Vagy hogy oldották meg az üzemanyag-dolgot? Igaz nem is füstölt annyira. Csak nem PB Gázpalackkal meg gázizzófal fűzik a vizet??   Mert az már így becsapós...

talpfaszámláló Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182043

Nos, ha veszed a közbeszerzések átfutási idejét...

Akkor ezekből sem látunk az idén semmit se... :-((

Más:

Stadler bemutatótúráról hallottál valamit?

Most, hogy már "biztosnak látszik" a dolog....talán szervezik...vagy nem? 

Előzmény: Törölt nick (181921)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182042
Tudom, hogy mind1ik UD gep. Csak eddig a 015 leggyakrabban a 30-ason futkarozott.
Előzmény: talpfaszámláló (182041)
talpfaszámláló Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182041

015-os Gigant atment Pecsre? Akkor a 013 meg Nagykanizsara?

Mindegyik dombóvári. Hogy épp melyik hol van, az a mozdonyirányító/felvigyázó uaktól függ.

Előzmény: oldmumus (181999)
m61019andras Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182040
Ahogy a többiek is megírták, Siófok negyedik vágány. A beszámolóhoz tartozó fotó.
Előzmény: Törölt nick (182036)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182039
Igen, Siofok IV. vagany, kezdopont fele van hatra.
Előzmény: MBen (182037)
v_peti Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182038

Amúgy egy villamosos weblapon voltak képek Aradról, szűk utcákról, és ott kanyargó villamosokról. Az idén szeretnék oda eljutni. De nem akarok egyedül menni.

De persze necsak ide, szeretnék eljutni, hanem máshová is. Elég sok látnivaló van arrafelé.

Csak ne lenne annyi kóbor kutya Romániában a városokban. :(((

Mondjkuk egy kismackóval sem szeretnék összefutni, mert hiába mondom neki, hogy "Bocs!", ha az anyja ezt nem díjazza. :)))

Amúgy hazai pályán is volt már olyan érzésem, hogy időgépre ültem. A 118/119-es vonalon utazók a sok csomaggal (részben a "KGST"-piacon vásároltak az embeek, részben meg ott árusították a cuccokat). Na és a szenes kályhával fűtött kocsik is nosztalgiahangulatúak.*

*Csak nehogy nosztalgiafelárat kérjenek emiatt...

Amúgy meg talán azért izgalmasabb Románia, mert Németországban majdnem ugyazt látod, mint itt, így semmi "újat" nem kapsz, míg tőlünk keletre más világ van.

Egy TV-sorozatban, amiben egy fickó egyedül* járja körül a világot, az egyik részben Magyarországon és Romániában járt. Szokatlan volt neki a pl. "pusziszkodás", de ő is nagyon vendégszerető emberekkel találkozott.

*Ez nem egészen igaz, mert valaki lefilmezte az útját, tehát egy operatőrnek is vele kellett mennie.

Előzmény: Törölt nick (182006)
MBen Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182037
A háttérben látható stadion világításból Siófok lehet :) Szerintem :)
Előzmény: Törölt nick (182036)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182036

Hello!

A kép konkrétan hol készült? :-) Köszi!

Előzmény: m61019andras (182020)
MBen Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182035

"7végén 2 424-es is indult Nyugatiból szombat reggel, az egyik a 287-es volt (másik 003-as?)"

Némi pontosítás: a 009-es ment Szobra a rendes nosztalgia menettel, a 247-es pedig francia túrista csoporttal Gödöllőre.

Deaf Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182034
Vagy ha nem megfelelően állítod be a rekeszt és a záridőt, és a gyorsan mozgó téma elmosódik.
Előzmény: Nydqist (182030)
MBen Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182033
Úgy van, legutóbb Esztergomba az Egyes Szergej ment :)
Előzmény: Törölt nick (182010)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182032

kösz a választ

Előzmény: Nydqist (182030)
MBen Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182031

"Van klíma a Putyinkán?"

Igen, van, és ha bekapcsolják, akkor hűt is :)

"Jár még az M41-es kék-vonat vagy azt végleg megszüntették arrafelé?"

Jár, de csak hétközben, hétvégén a Csörgő a Nyugati motorszínben pihen :)

Előzmény: tweety83 (182007)
Nydqist Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182030
Exponálás közben megmozdul a kezed (vele együtt a gép), aztán homályos lesz a kép. Nem túl szerencsés dolog. -:)
Előzmény: Törölt nick (182029)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182029

1 fényképezéssel kapcsolatos kérdés: mikor mondják azt egy fényképre, amit itt a fórumon már sokat olvastam, hogy "bemozdult kép"?

hmsoft Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182028
manhattani,

Nagyon jó a Great Northern-cikk.

Kérdés: a W1 két belső forgóváza 4 tengelyes, vagy 2 db. 2 tengelyes összeépítve?
Továbbá, baromi kicsi a belső forgóvázak tengelytávolsága. Milyen volt a tengelyhajtás? Ha egyedi, forgóvázba épített vontatómotorokkal, akkor egy irányba "néző" motorokkal (esetleg kissé megemelve), lehet kis tengelytávolságot produkálni, de csak úgy, ha a szélekre húzott 2-2 tengely között nagyobb távolság marad. A képen úgy látom, hogy ennél a mozdonynál ott sem nagyobb a távolság. Vagy mind a 4 TC "néz" egy irányba?

hm
Előzmény: manhattani (182015)
exmv Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182027

Tehát jó közelítés, ha -100 Mrd -ról beszélünk?

Épp egy szakdolgozatról kellene véleményt mondanom, idézet belőle:

"...különös figyelmet kell szentelni annak, hogy a MÁV állami nagyvállalat, pénzügyi helyzete lehetővé teszi nagyobb fejlesztések elkészítését."

No comment

Előzmény: Törölt nick (182026)
HLP Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182024
Remélem viccből írta valaki, hogy nyáron is csak 4 kocsival fog a 2 pár expressvonat járni.
Előzmény: m61019andras (182020)
exmv Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182023

taxxx,

jó hogy épp itt vagy.

Mennyi mínuszt hömpölygetünk épp megunk előtt?

(bocs, nincs kedvem visszalapozgatni :)

Előzmény: Törölt nick (182019)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182022
Mivel oda valosi gyerOk lennek en sejtem a helyzetet:

31-es szamu fuot atjarojat most alakitottak at, a vasuthoz kozeli TESCO epites miatt. Mar a helyi varosi internetes forumon az elso kapavagas elott reges reg a helyi lakosok nem tamogattak ezt a helyszint. Kozel van a vasuthoz, foutrol a lekanyarodas mar az epitkezes idejen sem volt egyszeru es egy csomo mas szempont. Azt is el tudom kepzelni, hogy nem magaban az atjaroban, hanem amellett levo szervizuton tortent a csatt. Azaz urszerelvenybe logas tortent.
Előzmény: Törölt nick (182018)
V63 002 Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182021

"Esztergomban hogy fordul vissza a gőzös?"

És Szobon?

m61019andras Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182020

Sziasztok!

Csak egy apró kis beszámolót tennék a hétvégi balatoni vasúti állapotokról.

Szombat délután Siófokról szándékoztunk menni két megállót Széplakra.  A 8524 sz. vonatra vártunk az állomáson úgy kb hatvanad magunkkal. Árnyékban is közel 30 fok. Érkezik is a Székesfehérvárról Nagykanizsáig közlekedő 8524-es szombat kora délután kemény két kocsival. Ha nem száll le róla elég nagy számú utas, biztos, hogy nem férünk föl. De mivel leszálltak, nagy nehezen fölpréseltük magunkat a vonatra, de az ajtókat becsukni komoly erőpróbát jelentett. Levegő nulla, kisgyerekes anyukák, sörtől höbögő német fiatalok, biciklik.

Pozitívum: E hosszú szerelvényen két jv teljesített szolgálatot és minden megállónál leszálltak és válogatás nélkül lesegítettek mindenkit nagyon udvariasan a vonatról. Ilyen is van még.

Nydqist Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182017
Nem tudom, a 929-esből fotóztam. Álltak Pápán.
Előzmény: Törölt nick (182016)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182016
Pápa Győr között vagy a 13-ason ment a két Dacia vagy tolattak?
Előzmény: Nydqist (182002)
manhattani Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182015
Felment egy cikk a www.usavasut.hu -ra egy rendhagyó amerikai vasútvillamosításról.
manhattani Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182014
Nyilvános, és jobb nincsen :-)
Előzmény: seTTebello (182001)
exmv Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182013

Az oldala kicsit közelebbről:

exmv Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182012

...általános vélemény szerint a MÁV jogszerűen járt el a közbeszerzési folyamatban

Khm.

Akkor a KDB miért is semmisítette meg az első forduló eredményét?

Előzmény: Törölt nick (182003)
track300 Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182011

7végén 2 424-es is indult Nyugatiból szombat reggel, az egyik a 287-es volt (másik 003-as?)

Más: új pályaszámos Bobo

Előzmény: Törölt nick (182010)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182010
A 109-es szét van szedve, fővizsgát kap, vasutasnapra kellene összerakni. 424,287 is beteg, de van még két másik, ami működik. Viszont ha valami jobban fizető fuvar lesz, akkor gőzös helyett nosztalgia dízel is mehet: valamelyik Nohab, de legutóbb M62 001 ment, ha jól emlékszem...
track300 Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182009

A 424-es könnyedén megy fel Esztergomba, többször voltam vele már. Már a feltételezés is sértő számára, h nem megy fel.

Fordítás az eztergomi deltában valósul meg.

7végén minden vonat Desiro.

Grgabácsi Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182008

424-es szokott arrafelé járni, legalábbis volt már rá példa :)

(ergo fel tud menni Esztergomba)

Fordulás pedig deltázással történik. Tokod felé megy el, ha jól tudom, most nincs közelben térkép.

tweety83 Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182007

sziasztok!

Tudnátok-e mondani s z o m b a t i napokon érvényes fordát a 2-es vonalra.
Az érdekelne hogy szombatonként reggel  a Nyugatiból melyik vonatot viszi Desiró és melyiket Putyinka, illetve délután Esztergomból melyik vonat Desirós és melyik Putyinkás.

Van klíma a Putyinkán? 

Jár még az M41-es kék-vonat vagy azt végleg megszüntették arrafelé?

A  Hétvégén Nosztalgiázni akarunk Esztergomba,

Nem tudjátok, hogy milyen gőzös szokott  közlekedni?

424-es vagy 109-es, vagy egyéb?  (Szobra asszem ment már 424-es is meg 109-es is, idén fogalmam nincs mi mehet, de Esztergomba szerintem nem bír felmenni a 424-es)

Ja és mégegy kérdés:
Esztergomban hogy fordul vissza a gőzös? Van ott valamilyen fordító amivel visszafordítják? (Mert ha nincs akkor feltételezem hogy Visszafelé jövet akkor úgy jön hogy a szeneskocsi van elől és utána a mozdony? Vagy hogy oldják meg a fordulás?)

Köszi  

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182006

Nekem nagyon tetszett. Ha már nem lehet időgépem, akkor elmegyek Romániába, ugyanaz a hatás. Mozdonyos vonatok a mellékvonalakon, mint régen nálunk. Malaxa sínbuszok, immár legalább hetven éve. Macskaköves utcák, rozzant Dácsiák, néhány Zsiguli, sehol egy óriásplakát, sehol egy szolárium :), évekkel ezelőtti divat, lovasszekerek, havi vásár elképesztő forgataggal, és ami leginkább emlékeztet a húsz évvel ezelőtti Magyarországra: mindenhol kedves emberek! És én teljes biztonságban éreztem magam.

A tavalyi németországi vakáció (baráti látogatás) alatt halálra untam magam. Románia minden perce kaland volt.

Előzmény: Siemens113 (181984)
track300 Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182005

100-as vonalon készült (kicsit bemozdult) képek.

hmsoft Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182004
Sziasztok,

Egy kérdésem volna:
Miskolc-Tornanádaska viszonylatban a 35410 (i 4:52) és a 35412 (i 7:03) vonatoknak mi az összeállítása 5 és 6 napokon, és 5 ill. 6 napokon kb. milyen utasterhelésekre lehet számítani?
Köszönöm előre is.

hm
Nydqist Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182002

Duplázzunk -:))

Ma reggel Pápán.  -:))

Ez pedig szombatról Győrben:

seTTebello Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182001
Manhattani!

Add meg az ímélcímed lécc!
oldmumus Creative Commons License 2005.06.06 0 0 182000
A katasztrofa palyaallapot miatti lassujel erdo. Bp es Sv kozotti szakasz nagyon lehuzza es az Sv ki es bejaras. Illetve meg ami lehuz az Szabadbattyan vegpontjanal a bugos valto. Meg a Balatonnal 1-2 szakasz.
Előzmény: Vili a veréb (181973)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.06 0 0 181999
015-os Gigant atment Pecsre? Akkor a 013 meg Nagykanizsara? Mert majusban meg forditva volt.
Előzmény: V43 1359 (181997)
seTTebello Creative Commons License 2005.06.06 0 0 181998
A vágányelrendezés hasonlít a szatmárnémetihez, de ott megmaradt a régi épület )legalábbis a nagyobbik része) és nincs felüljáró.
Előzmény: Törölt nick (181974)
V43 1359 Creative Commons License 2005.06.06 0 0 181997
1047 005-2 Creative Commons License 2005.06.06 0 0 181996
"Egy kérdés hozzád, Kiskunfélegyházán ezek szerint a 4. vagányra futnak majd be a vonatok, igaz?

Más: Városföldön hogyan vezetik vissza a 2.vágányt az eredetibe 40-es kitérővel? "

Nem láttam a terveket.Tipp:Kkfháza 5. vágányba kötik.(kevesebb munka a felsővezetékkel,vágányokkal.)Városföld mostani átmenője a jobb vágány folytatása,bal vágány folytatása a kezdőponti oldalon ugyanúgy csatlakozik a nyílt pályához,mint most.
Előzmény: mavesz (181860)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.06 0 0 181995

elég durva látvány volt h így kell utazni az embereknek manapság:(

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.06 0 0 181994

napokba mikor Szolnokon voltam fotozgatni jött be a Tisza Expressz Keletiből

elsétáltam a MÁV vagonok előtt.. és kinyitották poggyászvagon oldal ajtaját és ott is szinte egymás hegyén hátán ültek álltak az emberek! Mondjuk lehet az hozzá tesz a dologhoz, hogy pénteki nap volt.

Előzmény: radio100jozsi (181988)
Mopi Creative Commons License 2005.06.06 0 0 181993
off:

Pedig most akartam beírni, hogy legközelebb Fiat Cinquecento-val kell menni, mert abba 500-an ülhetnek. :-)
Előzmény: Törölt nick (181992)
v_peti Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181991

Áramvonalas gőzös: Az a 242-es. Igaz, hogy nem volt elterjedt, de legalább gyors volt.

Előzmény: Vili a veréb (181990)
Vili a veréb Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181990
Azért a 424-es alighanem elterjedtebb volt a fővonalakon, mint az áramvonalas gőzös - sajnos nem tudom a típusjelét.. :((
Előzmény: v_peti (181981)
Vili a veréb Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181989
Pontatlanul fogalmaztam - "a pálya ugyanaz" - hiszen ha jól tudom a fa talpfákat vasbetonajlakra cserélték, valószínűleg maga a sínanyag sem "ugyanaz"
De a kérdés lényegére nem érkezett válasz - mármint hogy a korszerű biztber és a LÉNYEGESEN nagyobb tejesítményű mozdonyok, (beleértve a villanygépek jobb gyorsulását is) érdemileg nem sokat változott a menetidő....
Előzmény: attus germanicus (181978)
radio100jozsi Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181988

Mai hídtúra a Keleti végeken, sok érdekes tapasztalással:

Monorról 6:10-kor indultam a 2520-al, amin két papagály szili volt a posta Bhv-s inga előtt, a hátsó csak hidegen ment. Pontosan értünk Szolnokra az 1. vágány végébe.

Itt vettem elemózsiát a hosszú útra, majd a 4. vágányon álló 4 kocsis nyíregyi gyorsra felszálltam, abba is az A kocsiba, ha már nem kell nekik az 50%-os feláram, akkor én juszt sem fizetek, ha már lehet így is utazni.

A vonat (7602), azért nem csak ennyi, mert bejött pontosan Szegedről az 5707, ennek az első két kocsija szilistől jön erre a 4 kocsi elejére (a többi 3 kocsi megy Miskolcra tovább), aztán még a vonat vége valahonnan kapott egy 6+vezérlős sima ingát, így a vonat indulásra készen 12+vezérlő kocsival állt Szolnokon Nyíregy felé.

Az IC600 már 7:25-kor (-5)-el érkezett Szolnokra, a 7207-es szentesi gyors M41 2202-vel érkezett, és erről Szolnokon levettek 2 kocsit (ezt mondta a hangos), majd a gyulai gyorsról is levettek 2 kocsit, így nem is indult tovább csak 7:47-kor Gyulára, ezért mi is nyíregyre csak 7:50-kor indultunk az extra hosszú vonattal Szolnokról. A Tisza meglepően pontosan járt be Szolnokra.

Debrecenig semmi extra, folyamatosan tartottuk a +3, sőt már +5 is lett a késésből. Ebes és Debrecen között a múltkori vihar súlyos károkat okozott, rengeteg kicsavart fa, na meg a felsővezeték is sokat kapott, legalább 10 vasbeton csőoszlop volt derékba törve, és pótolva vas rácsos oszlopokkal. A vonal ezen részének kritikus szakasza Hajdúszoboszló az állomási 40-es lassújellel, a többi helyen átlagos lassújelek, bár annál kissé kevesebb.

Debrecenben nagy üresség, egyedűl az egyik peronon várakozott egy nagyobb tömeg a Nyugatiba menő Ex695-re, ami meglepő üresen meg is jött Nyíregyről, de itt sem telt meg. Jött az én IC-m is a Keletiből az IC620, aminek az első 3 kocsija megy tovább Csopra, míg az ittmaradó rész IC632-ként Mátészalkára, ami 22-21-20+étk+18-as számú kocsiösszeállításban indulna tovább. Természetesen nem maradhat el az akasztás utáni csörgős IC fotó sem, ami itt az M41 2153-as volt. Majd mentem a 21-es kocsi 62-es helyemhez, de amit itt láttam, egy teljesen tömött vonat, az ablakhoz egy alkoholista beült, így semmi kedvem a kötözködéssel kezdeni az utat, átmentem a 22-be, de abban 1 üres hely sem volt, mint kiderűlt állítólag foglalt kocsi (IC-n van ilyen?), így át a bagósba a 20-asba, na ott meg dajdaj a javából. De a 21-es kocsi is innuminált emberek társaságából jött össze, de a 20-as, az maga a pokol volt, egész úton dajdajozás, ordítózás (gondolhatjátok melyik nemzetíségű csoportól), szerencsétlen jegyvizgálót kikészítették a szana-szét dobált sörös flakkonokkal, a léhűtő sem volt a többi kocsiban sem a toppon, így ablaknyitása volt a következménye, na meg az étkezőbe vándorló utasok szebbik neme néha-néha kapott egy fenekest az innuminált társaságtól, amiből további cirkuszok voltak.

Erre még rájött, hogy Mátészalkáig olyan pályaállapotok vannak, hogy Mezőcsátra is gyorsabban megy a vonat, mint ide, na még itt IC-ben, nevettséges. Apafától Nyírbátorig nagyrészt 40-es pálya, néha-néha 60-as részekkel, de sok 50-30-na meg 20-as lassújellel, ez pár száz méterenként váltakozva, sok értelme nincs a gyorsításnak. Így a már javított mentrend is tarthatattlan a vonalon. Nyírbátora +8-al érkeztünk, és +7-el indultunk tovább, mert még a késés ellenére is vártuk az extra hosszú 6315-ös vonatot, ami M41 2174+Btx038+Bx+Bx+Bzmot+BDzx+Bzx összeállításban érkezett, a Bz megyen leakadás után Nyíregy felé.

Nyírbátortól meglepő száguldás, végre nem hevederes a pálya, hanem hegesztett, és 80-al haladunk, egy-két 60-as lassújel, de ez már elmegy, de még a csattanó a  végére a mátészalkai jó hosszú bejárati ív a 10 km/h-ás lassújellel, így sikerűlt az utat Debrecentől Mátészalkáig 1 óra 42 perc alatt megtenni, a kemény 78 km alatt 45 km/h átlaggal!!! IC színvonal Magyarországon! Na meg is volt az utasok véleménye erről is, főleg, hogy a 20-as kocsi külső ajtaja nem működött, aztán Mátészalkánál már a belső ajtó sem nyílt az egyik oldalon ki. Átszállás következett a fehérgyarmati IP-re, ami nem más, mint egy IP-s Bzmot+mezei Bzx+Bzmot összeállítás, amin nem volt a kiadott 61-es kocsi, így én és utastársaim kérdeztük, hogy mi van ezzel, mert az IP-s motor 62-es volt. A válasz a jegyvizsgálótól, hogy a sima Bzmot a 61-es (No comment). Beülltem az állítólagos magam választott 41-es helyemre, majd jött a kajakos csoport, akik az IC-n foglaltak, meg is szállták a sima Bz részt, szana-szét a rakás cuccaikkal. Még szerencse, hogy ingyen volt az IP pótjegy, mert biztos panaszkönyveztem volna, na meg csak Kocsordig utaztam.

Itt mire leszálltam elkezdett essni az eső, meg fújni a szél, eddig csak borongós idő volt, néha napsütéssel, de ilyen az én szerencsém. 15 perc alatt kimentem a Kraszna hídhoz, ahol az I. világháborús emlékmű dombja a folyó parton a közúti és vasúti híd között kíváló fotóhely. Esernyőt tartva álvánnyal csináltam képeket, majd a vissza jövő IP-t is a hídon elakartam kapni, de pont belekapott a kezembe a szél, (az esernyőm is kifordúlt), így hamarabb exponált, majd a következő lehetőségnél már az IP eleje lejött a hídról. Megunva a dolgot, visszamentem a megállóba (még az esernyő alatt is megáztam), és a csörgős 36164-es zajtai vonattal mentem tovább, de nem szálltam le Tunyogmatolcs alsónál a Szamos hídnál az esső miatt, hanem kimentem Zajtáig. Hát a billegés, zakatolás 50-40-30-al, elég altató ilyen időben, de azért a szép tályban lehettet gyönyörködni. Zajtára +5-el érkeztünk. Az M41 2154 körüljárt a 7 nyugatis Bhv-ból álló szerelvényen, majd indultunk is vissza pontosan 14:39-kor, csak már mint 16301-es vonatként a Nyugatiig. Meglepően telegetett a szerelvény, tipikus diákvonat a javából, de kultúrált fajtából, az IC-nél sokkal kultúráltabb körülményekben, a WC-ben víz, WC papír, papírtörülköző, és egy graffiti mentes idei fővizsgás Bhv-ban sokkal kényelmesebben éreztem magamat.

Mátészalkára már +13-al érkeztünk (16:05), majd rögtön indultunk is tovább +11-el (16:06-kor).Meglepő látvány volt itt a friss 19-35 008-as ahol az IC-n kívűl nincs is 1.o. vonat? Záhony felé a személyen délelőtt és most is az M41 2186-ot láttam, a délelőtti 6344-nél még a vonat végén (Bx kocsis jár Záhonyba) egy járó motorú Bobo is ment.

Nyírbátoron dekkolás, igaz, hogy már bent volt a Nyíregyi 6324 a maga Bzmot+Bzx+BDzx+Bzx+Bzx+Bzmot összeállításában, de a debreceni 6316 csak 16:35-kor érkezett, és meglepetésre az M61 191-el az élen, mögötte járó motorral az M41 2153-as, a szerelvény egy hosszú vegyes felvágott, mert Bx, Bo, B és Ao és a meglepő friss fővizsgás 19-35 003-as kocsi is benne volt, ja 140 km/h sebességre fővizsgáztatva, ide?

Így mi tovább 16:36-kor (+9) indultunk, Hajdúsámsonban elvertük a késés miatt a 6316-ot, mi 17:33-kor indultunk egyszerre a 6316-al, nekünk +12, neki +14. Debrecenbe 17:55-kor +16-al érkeztünk. Volt egy kis utascsere, de a vonat eddig sem volt tele, de ezután sem, olyan 70-75%-os ülőhely elfoglalás volt. Gyors mozdonycsere szilire, így 18:03-kor már robogtunk is tovább Szolnok felé (+7). Szolnokra 19:35-re érkeztünk (+6). Itt kerestem az ingát Nyugati felé, de nem volt kiírva sehová, így nézelődtem, a Szeged-Nyíregy gyors (6708) 19:36-kor (+11)érkezett a maga 2 Bo kocsijával, amin volt az utasokban csodálkozás, de utána is, mert erre rátettek még pár Bo kocsit, na meg még egy 6+vezérlős sima ingát, így ha jól számoltam a 2 kocsis vonatból lett 13 kocsis vonat, be sem fért rendesen a 4. vágányra, mert nem húzott eléggé fel a szegedi szerelvény. Mivel rendezgettek, így a Tisza pontosan elment Nyíregy felé előtte, ezért +21-el 19:57-kor indult  csak a szegedi tovább.

Az én ingám a 15.-ről pontosan 20:04-kor indult Monor felé, mert az IC611 is pontosan jött és ment is tovább Keletibe.

Cegléden egyszerre érkeztünk a kiskunfélegyházi 7031-el (+3), ami V43 1226+By+By+Ao+Ao összeállításban jött, és olyan rendvásak voltak a kocsik, hogy nem lehette látni, hogy hol az ablak, a magasfogadón Szolnokon, sőt Selejtújhelyben tisztábban várnak végső útjukra a kocsik, mint ebben a személyvonatban.

Albertirsán sem reggel, sem most este nem volt még vágányzár, bár az előkészületek (munkagépek, friss kő, új kitérők...stb.) már megvannak, így kicsit várakoztunk 20:58-ig amíg az indulás a vágányzári menetrendben meg volt írva. Monorra pontosan simán érkeztem 21:16-ra.

A nap tanúságai:

-szégyenteljes vágányállapotok a Keleti végeken, és emiatt az új menetrend is úgy ahogy van pocsék és tarthatattlan, csak nem tudom akkor minek lett javítva?

-az IC színvonala pocsék, és lehangoló, aki teheti eme állítólagos magas konfortú vonatokat felejtse el, jobb egy sima mezei Bhv-s gyorsvonat. Az IP-t már nem is említem.

-az 1.o kocsik jelenlegi állapota felháborító, akkor, amikor nincs pénz kocsik fővizsgájára , ezt síránkozzák a legfrissebb Vasutas Magazinban, akkor van pénz dögivel nyomatni ki a friss fővizsgás 1.o kocsikat, amiért semmi plussz bevétele nincs a MÁV-nak, ahelyett, hogy a 2.o. kocsikat fővizsgáztatnának. Na meg 140-re, nevettséges. Ez az egész 1.o kivonás a vonatokból egy óriási bukás az Expreszekkel egyben az új menetrendben, remélem buknak velük a kitalálóik is.

-a kocsi takarítása, vagy is nem takarítása a mai EU viszonyok között csodálkozásra ad okot, hogy itthon ezt meg lehet még csinálni.

-nem látom a heringjáratú gyorsokat vasárnap nyíregyi vonalon, na meg a 2-3 kocsis vonatokat?

Sajnos aki a karosszékben ül, az nem látja eme állapotokat, na meg akkor sem, ha az Andrássyról igaz ki-ki mozdulgat, de akkor is előre lezsírozott vonaton (RTL Klubb riport anno), vagy szolgálati autókon.

De egy pozitívum is legyen, hogy a 2531-es ingával hazafelé, egy nagyon profi mozdonyvezető volt, aki minden útátjárónál szabályosan kürtőlt, mindenhol volt tiszta, érthető, és kedves utastájékoztatás, menetidők, sebességek betartva...stb. Van kitől példát venni.

Itt meg pár kép az útról:

Csörgős IC632 Debrecenben.Kraszna híd Kocsordon szakadó essőben.Csörgős gyorsvonat Zajtán ma. (16301)Csörgő segéjezés Nyírbátronál a 6324-es vonatnál.
v43 2281 Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181987
Új fővizsga: Bzx 24-28 672-9 Vésztő/Vésztő 80 Rev:05.05.11.Sm
Infós Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181986

taxxx!

Hová varázsoltad el az a két viccet? Keresem őket, de nem találom. Írtad, hogy nem ide akartad. Kimoderáltattad őket? Pedig nekem tetszettek... :(((

Infós Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181985
Hát, ezt nem tudom, nem volt pofám tovább fentartani a délis rendelkezőt, így is elhagyta egy b+ a száját...
Előzmény: HLP (181967)
Siemens113 Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181984
:D:D:D:D:D

bár ez inkább :-((((((((((((

sziasztok
Előzmény: mocama (181983)
mocama Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181983
Hatvanat is...
Előzmény: Törölt nick (181977)
v_peti Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181982
Előzmény: v_peti (181981)
v_peti Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181981

Annakidején ugyebár ott volt pl. az Árpád Bp-Bécs viszonylatban. Vagy a nemrégiben felújított áramvonalas gőzmozdony, ami Bp-Miskolc között járt annó.

Meg azért ott a 242-es is. Az jelenleg mekkora sebességre van levizsgáztatva?

Akkoriban 152 km/h-val ment egy próbameneten Németországban. Átalakítás után sikerült vele 167 km/h-val is menni.

Forrás: Mozdonyok (Mezei István) - Kolibri Könyvek

hmsoft Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181980
RwMan,

"A kisebbségek helyzete Európában... Vonat elé velük"

OFF
Mindjárt jön a kisebbségi ombudsman (akár a szomszéd országból, akár itthonról), aztán úgy kiretusáltatja a szuboidokat, hoccsakna'... :)
ON

hm
Előzmény: Törölt nick (181976)
Siemens113 Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181979
40-et is :-((((((((((((

nemrég voltam én is .....

üdv
Előzmény: Törölt nick (181977)
attus germanicus Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181978

>A pálya ugyanaz

Tulajdonképpen ez a baj. A pálya ugyanaz, mint a gőzös korszakban (ez persze nem teljesen igaz, de poénként adta magát), csak éppen azóta kissé leromlott az állapota.

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181977
Egy Malactaxi utazása térben és időben... Románia húsz évet nyugodtan letagadhatna...
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181976

A kisebbségek helyzete Európában... Vonat elé velük :))

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181975
Arad?
Előzmény: Törölt nick (181974)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181974
Egy mai kép, ki tudja, hol készült?
Vili a veréb Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181973
"De ennek a menetidonek az oka nem a Mozdony!"

Igazán nem kötözködésből írok, de akkor szerinted mi az oka ennek?
Hiszen a gőzös időszakban nem volt mai fejlettségű biztber, és a villamos mozdonyok teljesítménye is jócskán felülmúlja kedvenc gőzösöm (424 Bivaly) teljesítményét. Ha jól tudom, a Szili teljesítménye 3000 LE (bocsi, én régen voltam iskolás, így nekem még LE a teljesítmény), a Giganté meg 5000 LE.
A Nohab ugyan elmaradt a villanyok mögött, (1980 LE kb.), de azért képes volt az expressz- és gyorsvonatot a mainál pár perccel hosszabb menetidővel továbbítani.
Sőt még a gőzös korszakban kezdtek járni a 30-ason az ABmot motorvonatok, azok pedig simán rávertek a mostani menetidőkre - ha valaki pontos adatot tud írni annak köszönöm.
A pálya ugyanaz a távolság szintén - nem tudok róla, hogy hosszabb lenne ma - akkor mi az ok?
Előzmény: oldmumus (181875)
erminavet Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181972

Ez biztos igaz, de azért rengeteg valódi konfliktus, probléma elöjött, tényleg nem formális protokoll volt az egész. Derék módon be is szóltak egymásnak a vasutasok (helyiek a fönököknek és viszont), meg a civilek is nekik. Remélem a jövö hét elején lesz róla cikk az Indexen.

ti

Előzmény: Törölt nick (181944)
v_peti Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181971

Passz. Odamentünk a pénztárhoz, kértük a jegyet, és valószínűleg mutattuk is a meglévőt, és a végén észrevettük, hogy kaptunk egy Gratis helyjegyet is. (Egy db, de nem egy főre, hanem mindenkinek.)

Előzmény: Infós (181905)
erminavet Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181970

300 km-es menettértit vettünk (50%-osat Hungary Cardra), a rudabányai kitéröre meg külön.

ti

Előzmény: Törölt nick (181955)
erminavet Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181969

A változás nem csak a nyári menetrend bevezetésekor történik meg? Az meg csak 11-én vagy 12-én indul, nem? (A nsajtóközlemény 12-t ír, a pótlék 11-et.)

ti

Előzmény: HLP (181959)
erminavet Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181968

Sziasztok!

Nem tudom, de asszem ez az elöre elkészített hivatalos sajtóközlemény, azért a valóság nem pont ez volt. Nem igaz, hogy mindenhol egy óra volt a megállás, a vége felé már sokkal hamarabb indultunk, a sajtótájékoztatón pedig nemigen alakult ki párbeszéd, kérdezni gyakorlatilag nem lehetett nyílvánosan. És a vezetök közül is csak a szeszások vettek rajta részt (fönök+marketinges), + a kommunikációtól a druszám.

ti

Előzmény: HLP (181941)
HLP Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181967
Miért késett az előző? Gépdöglés?
Előzmény: Infós (181965)
Infós Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181966
De azért jó volt mindkettő! (szeretem a szóvicceket! ;) )
Előzmény: Törölt nick (181964)
Infós Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181965

15.47-kor indult +32 perccel. Oka: 9705-2 az 15.22-kor, + 49 perc késéssel érkezett meg és abból fordult. Tehát a Laikus is jól tudta! ;)

Előzmény: HLP (181962)
szivats Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181963
"Feltehetőleg egy (két) A6-tal érkeznek." A Saab-okat mikor cserélték le?
Előzmény: Mad Scientist (181949)
HLP Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181962
9706 (15:15 Bp-Tapolca)  pénteken állítólag 45 perc késéssel indult. Az ok egy laikus ismerősöm szerint az volt, hogy az érkező szerelvény is késett. Valaki tud pontosabbat?
HLP Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181961

Visszafele ráadásul IC volt, mert egy másik jött vissza Expressként. Talán a Borsod?

Előzmény: Infós (181960)
Infós Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181960
Ja. Odafelé egy "L"-lel, vissza kettővel. (Valahol elcseszték a menetrendben. Vagy a zöld oldalaknál, vagy a "sötétkék" részben...)
Előzmény: HLP (181959)
HLP Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181959

Na én aztán az égvilágon semmi de semmi különbséget nem érzek a Tihany ex és IC között, pedig jópárszor utaztam vele...

Így van. Különbség csak az árban van. Tavaly ilyen volt a Lillafüred EX is.

Előzmény: k_n (181951)
Infós Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181958
Szóval akkor arra felé is úgy van, hogy már csak azért érdemes bemenni, hogy az ember megtudja, hogy kinek mit mondott, meg hogy miről tud már egy hete?? :DDD
Előzmény: Törölt nick (181945)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181957
Feluljaro es utfelujitas.
Előzmény: Törölt nick (181954)
papanatoo Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181956
Ennek már több hete volt.
Előzmény: scsabi (181953)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181955

taxxx!

a 80-87a-87-92-95-92-80-98-90-80 körutazáshoz milyen jegyet vettetek?

Gondolom Hidanémetiben nem lehette jegyet venni 2 perc alatt.

Előzmény: Törölt nick (181952)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181954
Mi lesz a Budaörsin?
Előzmény: oldmumus (181950)
scsabi Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181953
2001 óta. Ennek az témának meg utánanézek, mert lehet, hogy az ügyirat megint az üzemirányító-központban bolyong.
Előzmény: papanatoo (181948)
k_n Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181951

"A Batsányi IC-vonat mellett a tavalyi évben expresszként közlekedő Tihany Expressz idén változatlanul közlekedik, immár korszerűbb, IC szolgáltatásokkal."

Na én aztán az égvilágon semmi de semmi különbséget nem érzek a Tihany ex és IC között, pedig jópárszor utaztam vele...

Előzmény: HLP (181941)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181950
Na azert holnaptol kievickelni a budaorsi uton az M7 kezdeteig nem lesz egyszeru!
Előzmény: Mad Scientist (181949)
Mad Scientist Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181949

Még bepótolhatják.

Lesz 2 hét múlva egy konferencia a Club Tihanyban a Balaton idegenforgalmáról.

A MÁV is felsővezetői szinten képviselteti magát.

Feltehetőleg egy (két) A6-tal érkeznek.

Az a baj, hogy csütörtök-péntek a két nap, tehát  még az M7-esen se lesz nekik tömeg...

papanatoo Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181948

Ti is járműjavítók vagytok vagy már nem?

mindenki megkapta!

Előzmény: scsabi (181943)
HLP Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181947
Egyetértek.
alvmsz Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181946

Ez az ún. " Egyszerű útátjárójelző"

F.1 sz.ut. 130a. pont

(1) fény-,illetve fény- és félsorompóval felszerelt olyan útátjáró előtt - abból az irányból - , amelynél a fényjelző-készülék oszlopától az út tengelyén visszafelé mért 1 méter távolságból a rálátás a vasúti pályára, a pályára engedélyezett sebesség számértéke ötszörösének ( 5 V km/h - ban) megfelelő, méterben mért távolságban szabad;

(2) útsorompóval fel nem szerelt olyan útátjáró előtt - abból az irányból -, amelynél az útra meghatározott megállási látótávolságból a rálátás a vasúti pályára, a pályára engedélyezett sebesség számértéke ötszörösének ( 5 V km/h-ban ) megfelelő, méterben mért távolságban szabad;

Előzmény: aeomega (181917)
scsabi Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181943
"Színkompozició kitalálását a járműjavítók is megkapták, még scsabiék is!"

Miről nem tudok?
Előzmény: papanatoo (181931)
HLP Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181941
A MÁV Rt. vezetői az idei évben is részt vettek az immár hagyományos, nyári turisztikai szezont megelőző bejáráson. Gaál Gyula elnök-vezérigazgató, Mándoki Zoltán vezérigazgató és a vasúttársaság üzletágainak vezetői vonattal járták be a nagyobb Balaton környéki vasútállomásokat. Vonatuk összesen nyolc állomáson, így Siófokon, Balatonszemesen, Balatonlellén, Fonyódon, Keszthelyen, Tapolcán, Badacsonytomajban és Balatonfüreden állt meg egy-egy órára.

A bejáráson résztvevő MÁV-vezetők Keszthelyen rövid sajtóbeszélgetés keretében ismertették a bejáráson szerzett tapasztalataikat, a vasúttársaság Balaton környéki fejlesztéseinek eddigi eredményeit, illetve a társaság további fejlesztési elképzeléseit. A sajtóbeszélgetésen a vasúttársaság vezetői a többi között beszéltek az új nyári menetrend bevezetéséről, arról, hogy komplex közmunkaprogram keretében tisztábbak és parlagfű-mentesek lehetnek a Balatont körülölelő vasútvonalak, valamint, hogy folytatódik a vasúttársaság sorompó fejlesztési programja a Balaton partján is. Szó volt arról is, hogy Balaton Mix névvel kedvezményes, hajóra is érvényes menetjegy váltható, hogy már a Déli pályaudvar jegykiadó automatáiból is vásárolható menetjegy balatoni utazásokhoz, de elhangzott az is, hogy a MÁV Rt. a továbbiakban is töretlenül folytatja a küzdelmet a graffitisek károkozása ellen, a társaság szakemberei folyamatosan végzik a személykocsik külső és belső festékmentesítését.

Annak érdekében, hogy a balatoni kiemelt üdülőövezet megfelelő képet mutasson a szolgáltatásokat igénybe vevők számára, a Balaton parti vasútvonalak állapotának fejlesztését, a szolgálati helyek és környékének szépítését, felújítását a vasúttársaság kiemelt feladatként kezeli, és - pénzügyi lehetőségeinek erejéig - folyamatosan végzi. A vasúttársaság ezeknek a céloknak a megvalósítása érdekében több Balaton parti települési önkormányzatokkal kötött együttműködési megállapodást, amelynek eredményeként számos karbantartási, csinosítási munka finanszírozásában jelentős részt vállaltak és vállalnak az önkormányzatok, egyéb érintett civil szervezetek.

Nyári vasúti menetrend a Balatonnál

A vasúttársaság kiadta a vasúti menetrend 2-es módosítását, amely tartalmazza a június 11-től érvényes változásokat a hazai és a nemzetközi vasúti összeköttetésekben. A balatoni nyári menetrend is ekkortól érvényes: a MÁV Rt. figyelembe vette az utazási szokásokat, ezért a hétvégén több vonat közlekedik, főleg a dél-balatoni vasútvonalon.

Változások a Budapest-Balatonfüred-Tapolca vasútvonalon:

A Batsányi IC-vonat Tapolca helyett Keszthelyig közlekedik, onnan közvetlen csatlakozása lesz a Szent István InterCityhez. Ezzel a vonattal tovább lehet utazni a déli parton Budapest felé a délelőtti órákban, míg délután a Szent-István IC-vel Keszthelyre érkezés után tovább lehet utazni a Batsányi IC-vel az Északi parton Budapest felé.

A gyorsabb eljutás elősegítésére 2 pár gyorsvonat közlekedik Balatonfüredre és vissza.

A múlt nyáron, hétvégén Győr-Balatonfüred között közlekedő vonat Győr-Siófok között jár, Csajágon csatlakozása lesz az északi és Siófokon tovább a déli part irányába.

Az utasok kérésének megfelelően Budapest Déli pályaudvarról 12 óra 15 perckor indul a tapolcai gyorsvonat.

Változások a Budapest-Siófok-Nagykanizsa-Keszthely vasútvonalon:

Naponta közlekedik a Szent István IC-vonat Budapest Déli pályaudvarról indul 14 óra 40 perckor, Keszthelyre érkezik 17.21 órakor. A Szent István IC-vonat Keszthelyről 11 óra 35 perckor indul Budapestre, a Déli pályaudvarra érkezik 14.23 órakor.

Vasárnaponként a Mura IC-vonat Nagykanizsáról indul 14 óra 45 perckor a Déli pályaudvarra 17.46 órakor érkezik meg.

Naponta indul vonat a Déli pályaudvarról 6 óra 20 perckor Fonyódra 9.46 órakor érkezik meg.

Péntekenként a Déli pályaudvarról 15 óra 20 perckor indul vonat Fonyódra 18.24-kor érkezik meg.

Szombatonként a Déli pályaudvarról indul vonat 7 óra 20 perckor Fonyódra 10.27-kor érkezik meg.

Szombaton, vasárnap és ünnepnapi közlekedési rend szerint Budapest Déli pályaudvarról 8 óra 20 perckor indul vonat Fonyódra 11.35-kor érkezik meg.

Naponta közlekedik Sátoraljaújhelyről 4.45-ös indulással Budapest Keleti (tovább indul 9.00-kor) érintésével Balatonszentgyörgyre vonat (érkezik 12.18), közvetlen csatlakozást biztosítva Balatonszentgyörgyről 12.25-ös indulással Keszthelyre, ahová 12.37-kor érkezik meg. A vonat visszaindul Balatonszentgyörgyről 13.50 órakor Budapest Keleti érintésével (indul tovább 18.15-kor) Sátoraljaújhelyre (érkezik 22.15).

Naponta közvetlen kocsikkal közlekedik vonat Záhonyból 5.26-os indulással Püspökladány (indul 6.43)–Kőbánya-Kispest (indul 9.13) érintésével Keszthelyre (érkezik 13.09). A vonat visszaindul Keszthelyről 14.20 órakor, Kőbánya-Kispest (indul tovább 18.49) Nyíregyházára érkezik 22.13-kor, közvetlen kocsikat továbbít Záhonyba (érkezik 23.57).

Szombaton és vasárnap, illetve ünnepnapi közlekedési rend szerint Fonyódról 12 óra 45 perckor indul vonat Budapestre, a Déli pályaudvarra, ahová 15.53-kor fut be.

Vasárnaponként Budapest Déli pályaudvarra indul vonat: Siófokról 17 óra 25 perckor, Fonyódról 17 óra 10 perckor és 19 óra 25 perckor.

IC-vel a Balaton körül

Az idei nyáron először új IC-vonat forgalomba állításával növekedett Balaton északi partjának szolgáltatási színvonala. A Budapestről Keszthelyig közlekedő új Batsányi-IC vonattal kényelmesen, gyorsan, kellemes körülmények között van lehetőség a Balaton körülutazására. A Batsányi IC-vonat mellett a tavalyi évben expresszként közlekedő Tihany Expressz idén változatlanul közlekedik, immár korszerűbb, IC szolgáltatásokkal.

papanatoo Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181940

megjöttek a féléves részeredmények...

bővebben, ha publikus

Előzmény: Törölt nick (181939)
papanatoo Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181937

Szolnok, Szombathely tavaly is csak két hetet dekkolt le.

Vagy ez azt jelenti, hogy tényleg ennyire nincs munkájuk?

Előzmény: Törölt nick (181935)
papanatoo Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181936

Bizti ez két hónap?

Egyébként melyik áll meg ennyi időre?

Előzmény: Törölt nick (181934)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181933

Azóta csak veled nem tudok levelezni!

Mindenki mással igen!

Még taxxxal is!

Előzmény: _nyunyuka (181929)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181932
Az öreg Hudson, kár, hogy ilyen állapotban leledz.
Előzmény: fghruigehzgetgtgjr (181930)
papanatoo Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181931

Ha a járműjavítók megállnak 2 hónapra igen-igen problémás lenne a MÁV-nak, így is rendszeresen csúsznak a gépek kiadásával, ezzel meghalasztanák a céget.

Elég lesz az csak két hétnek is, legalábbis az Északit tekintve biztos csak ennyi lesz!

Színkompozició kitalálását a járműjavítók is megkapták, még scsabiék is!:(

Előzmény: Törölt nick (181921)
fghruigehzgetgtgjr Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181930
Itt van még egy!
Előzmény: oldmumus (181928)
_nyunyuka Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181929

OFF

Köszi, én is kaptam belőle, a második után behúztam a kéziféket :-))))

ON

Előzmény: Törölt nick (181923)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181928
Ez aztan IZIrajter ocsem:D
Előzmény: fghruigehzgetgtgjr (181927)
fghruigehzgetgtgjr Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181927
oldmumus Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181926
Ugyisilyen zagyvasagokat szoktak kuldeni, fotokat, videokat, amik szamomra erdektelenek!
Előzmény: gw (181925)
gw Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181925

OFF

Öröm lehet veled levelezni :))

ON

Előzmény: oldmumus (181924)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181924
Nalam otnel tobb cimzett felett=>SPAM, tovabba ha nem olyan a usert lecseszem nem CC, hanem BCC legyen.
Előzmény: Törölt nick (181923)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181923

OFF, de sajnos nagyon sok topictárstól megkaptam a napokban:
Rémhír bénítja a vérellátót
Aki olvassa, megkapja, NE küldje tovább. Ha gond van, SOHA NEM ILYEN LÁNCLEVÉLBEN KÉRNEK SEGÍTSÉGET, gondolkodjunk már mielőtt cselekszünk. SOHA ne küldjetek tovább ilyeneket.

üdv
ON
oldmumus Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181922
En mar tuttam frissibe a hirrol csak ugy gondoltam nem kell mindenkinek mindent az ZorraraKotni.... Foleg nem azonnal.
Előzmény: rg7 (181912)
aeomega Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181920
Thx!
Előzmény: Infós (181918)
talpfaszámláló Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181919

Kíváncsi leszek mivel indokolja majd a nagyeszű, ha kiderül, hogy mégse állnak abban az ütemben vagy netán sehogy sem - hadrendbe a DB kocsik...

Lehetne erről egy kicsit bővebben...?

:-)

Előzmény: Törölt nick (181914)
Infós Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181918
Egyszerű útátjárójelző, amely fokozott figyelésre hívja fel a mozdonyvezető figyelmét. Figyelj jelzés adása nem minden esetben kötelező.
Előzmény: aeomega (181917)
aeomega Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181917
Megmondaná valaki, hogy mit jelent ez a tábla?
Köszi szépen!

(C)ae
Infós Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181915
Nem hiszem, hogy a két nő ugyanarról beszélt volna... Az egyik arról a Pótlékról, amiben a nemzetközi rész csak kivonatosan (és általában hibásan) van benne, a másik pedig arról, hogy mi van az EPA-val. A EPA-ban — ha jól tudom — csak a másik vasúttól kapott mittudoménmilyen tájékoztatás után tehetik be (vagy ők teszik bele??)
Előzmény: SuedBahn (181911)
HLP Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181913
Én egyszer a Csárdást láttam megállni. Utas nem szállhat sem fel sem le. "Forgalmi okból" állt meg, akkor azt mondták be.
Előzmény: SuedBahn (181911)
rg7 Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181912
Ja. A topik szétdarabolásra értetted!:) Egyezik:))
Előzmény: HLP (181910)
SuedBahn Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181911
1.:

Mifele oriasi nagy nemzetkozi menetrendvaltozas lesz jun. 11. utan???
A Nyugati pu.-on ugyanis valtig allitjak, hogy oriasi atalakulas lesz es nem tudnak egyenlore infokat adni a jun. 11. utan indulo vonatokrol, meg barmi lehet addig (szerintuk). Mi ebbol az igazsag??? Engem leginkabb a Horvato. es Slovenia es Olaszo. iranayaba meno forgalom erdekelne, lesz benne valtotozas v. sem es ha igen, mi valtozik? (A no allitasa szerint pl. jun. 12.-re nem adhat ki per pillanat Romaba sem menetjegyet, mert nem szerepel a computereben semmi adat jun. 11. utanrol...)

Erdekes modon viszont a Nyugati pu. infoban meg azt allitjak, hogy 2. szamu menetrendi potlek mar letezik es a poggyaszmegorzoben kaphato is, a 2. szamu kiscedula bemutatasakor atveheto. Sajnos nincs nalam a menetrendem, igy nem tudok ertesulni az ujitasokrol.

De egy biztos, a ket holgy velemenye uti egymast, tehat vki vmit nem tud. Mi az igazsag akkor most?

2.: Goldoni Ec el volt terelve a mult heten, ugy tudom. A kerdes csak az, hogy miert pont ugy, ahogy? Jo, palyaepites volt HZ teruleten, ilyen van es kell is, neha. Na de sokkal gyorsabb, egyzserubb es kenyelmesebb lett volna egy Murakereszturi vonatkileptetes es Cakovec Varazdin Zabok Zagreb utirany, mint ami vegul is lett, hogy Gyekenyes, Koprivnica, Varazdin, Zabok, Zagreb. Az erv holt egyszeru: Gyekenyesen vonatforditas, Koprivnican ismet vonatforditas, Varazdinon ismet vonatforditas majd Zagrebban ismet vonatforditas, ez 4 ilyen eset! Ezert meg is not a menetido 2-2.5 oraval! Ellenben ha Murakereszturon lepett volna ki a vitas idokben a vonat, akkor vonatforditas CSAK Zagrebban lett volna, egy mozdonycsere Murakereszturon lett volna ugyan, de a vamvizsgalat ugyis tart min. 10 percig, tehat no problemo... Akkor meg mia feneert a 4 vonatforditasos veriso??? Nem hiszem, hogy azert, mert Gyekenyesnek jaj de jo, hisz annyi ember utazik onnan Goldonival sot azt sem, hogy azert, mert Koprivnicanak ez jajj de jo, mert vonatpotlo helyett lezs Goldoni...
Gyekenyesrol (tudtommal) amugy is volt Goldoni mentesito vonat, nem ugy mint tavaly 2 honapig Maestral mentesito Nagykanizsarol, MURAKERESZTUR HELYETT! Tanult volna a MAV a tavalyi hibajabol, vagy most miert nem CSAK Nagykanizsatol inditotta a Goldoni helyetesito vonatot? Erdekes az ugy ...

3.: Jaroslav Hasek ma Szobon kilepeskor megallt, de hogy mindek, az nem vilagos, mert az eg adta vilagon senki sem szallt sem le sem fel ... Mire szolgal hat a menetrend, ha nem kell azt betartani ...???
HLP Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181910
Az, hogy sokan nem tudják olvasni az összes topicot. És egy fontos infóból emiatt kimaradnak. Mert ez mindent "vasútmániást" érdekel. Nem akarok egyébként emiatt újabb vitát gerjeszteni.
Előzmény: rg7 (181908)
HLP Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181909
Elvira tartalmazza a nyári menetrendet. Végre!
rg7 Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181908

Ezért hülyeség ez a szétdarabolás.

Rávilágítanál, hogy miért ezt a következtetést vontad le az idézet tényből?

Mi köze hozzá?

Szerintem, meg a napfolt tevékenység a siklás okozója.

Előzmény: HLP (181906)
HLP Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181907

Meg tudja valaki mondani, hogy a Tihany Express Tapolcáról ugyanazzal a mozdonnyal ment tovább, vagy újat kapott? 

HLP Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181906
V43-as Fórumból. 1146 kisiklott Kanizsán.  Ezért hülyeség ez a szétdarabolás. Ez szerintem mindenkit érdekel(ne).
Infós Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181905

Aha. És most ez jó?? :D

(Kicsit nyakatekert, de azért a harmadik olvasásra már ment (utána észrevettem a fedvényt).)

Érdekes, hogy náluk ez így megy. Ez valami akció volt?

Előzmény: v_peti (181903)
g8-s15 Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181904

Mai nap beutaztuk a 15-ös vonal egy részét. Örömmel számolhatok be a fejlődésről, mit hajnali 3óra után bárki élvezhet.

Elkészült a 400 - 426 és 444 - 448 szelvének között az új felépítmény (60kg/m sín, L2 alj, SKL14 leerősítés), valamint a 488 - 524 szelvények között a hézagnélküli egyszerüsített átépített szakasz.

(426-444 szelvények között lesz az M9 autópálya miatt az ívkorrekció)

v_peti Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181903

Ehhez adtak Gratis B-C helyjegyet.

Javítás: C-B helyjegyet.

Előzmény: v_peti (181902)
v_peti Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181902

Ilyen ma is van Nagy-Britannia valamennyi távolsági vonatán csak a "köteles" szó nélkül, aki kér az kap ingyen. Meg gondolom adják kéretlenül is...

Németoszág 199X.:

Van egy menetjegyünk az A-B-C útvonalon.

A magyarországi, B és C németországi állomás.

Jövünk visszafelé C-ből úgy, hogy B-ből szeretnénk átmenni D-be és vissza B-be.

Ezért C-ben kérünk erre az útvonalra jegyet. Ehhez adtak Gratis B-C helyjegyet.

Előzmény: Andó Gergely (181877)
g8-s15 Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181901
Természetesen vasútas fórumon írom, ezért én a vasútállomásra és az ott kifüggesztett táblára gondoltam.
Előzmény: g8-s15 (181900)
g8-s15 Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181900

Kedves Imola

A Vas megyében levő Bük települést 1908.10.01-től egy "k"-val írjak. 97év tényleg nem olyan régen volt.

Előzmény: imolna (181882)
v_peti Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181899

Ha már itt tarrtunk. vegyünk a kezünkbe egy zsebszámológépet!

71M/65/365=2992 vonat/nap

156M/160/365=2671 vonat/nap

Akkoriban azért több vasútunk volt. Igaz, jópár normál nyomközű vonal szűnt meg, de keskenynyomközűből sokkal drasztikusabb volt az írtás. Igaz, akkoriban ezek egy része nem MÁV-üzemeltetésű volt, más részén meg nem volt személyszállítás.

Valahogy túl nagynak tűnik az akkori vonaszám. Pedig akkor általában jóval kevesebb személyvonat közlekedett egy-egy vonalon.

egy vonatra jutó utas akkor 65 fő..............ma 160 fő

Ezek után ne beszéljünk kihasználatlan vonatokról!

Előzmény: Törölt nick (181880)
zjakabfi Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181898

És biztos csak én fényképezetm ma ezt:

bye bye byeeee

:)))))))))))))))))

151 pénteken az Amicust vitte délután!

Előzmény: v43-1342 (181660)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181897
Azota mar Lelle is varos. Van egy utca a kettevalas "aldozata" ami egyik fele Boglar a masik mar Lelle.
Előzmény: Törölt nick (181895)
mestska Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181896

OFF

míg Balatonlelle ismét önálló nagyközséggé vált.

Mindkettő (Boglár és Lelle is) megkapta a szétválással egyidőben a városi címet.

Előzmény: Törölt nick (181895)
szivats Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181894
„A borítója viszont... förtelmes... Nem hiszem el, hogy a kiadónak ennyinél tart az értékrendje!!??? Kiválasztották az egyik legrosszabb 1047-fotót, amit valaha láttam.” Amikor az egyik szaklektortól megkaptam a „tiszteletpéldányomat” az első kifogásom az volt, ami a belső oldalra van írva: „A címlapon az 1047 sorozatú „TAURUS” villamos mozdony és a 301 sorozatú gőzmozdony látható”. A Taurus nevet az ÖBB nem védette le?
Előzmény: Swamplord (181872)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181893
Egy vagy ketto allomas/megallo vette at ezt a nevet valamilyen formaban.
Előzmény: mestska (181892)
mestska Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181892

Pontosabban Boglarlelle volt a telepules neve a '80-as eveg kozepeig.

ez se pontos ;)

Boglárlelle település 1978-tól 1991-ig létezett.

Előzmény: oldmumus (181890)
mestska Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181891

Tájékoztatlak, hogy a kérdéses település nevét még nem is olyan régen, Bükk-nek írtát, tehát két k-val

Bük település 1902-ben alakult meg Alsó-, Felső, és Középbük egyesítésével. A település neve egy kával íródott már akkor is....

Szóval ne tájékoztassunk félre. :)

oldmumus Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181890
Pontosabban Boglarlelle volt a telepules neve a '80-as eveg kozepeig.

Az AS1470 (mai Boglar es Lelle hataranal volt) Boglar felso, ott meg az orhaz megvan. Boglar also meg az ordacsehi beagazu utan a Jankovych telepnel.
Előzmény: vaskerék (181887)
Andó Gergely Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181889
Írj az adataimnál lévő "új" címemre...
Előzmény: Törölt nick (181878)
rm40 Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181888

Plusz mellékelném Sopron vármegye "kicsit régebbi" térképét. Szintén Bük szerepel.

http://www.akm.externet.hu/km/terkep/adatok/vm44.htm

vaskerék Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181887

A helye most is látszik. Gyerekkoromban azon a részen nyaraltunk, és lestük a vonatokat, és a felnötteket, hogy ne vegyék észre, amikor érméket, kupakokat,

és mindenféle vackot rakunk a sínekre...   :-)

Amúgy semmit nem tudok róla, akkor is csak apám említette. Az egész megálló

nem lehet hosszabb 60-70 méternél(!)

Előzmény: oldmumus (181873)
rm40 Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181886
> Tájékoztatlak, hogy a kérdéses település nevét még nem is olyan régen, Bükk-nek írtát, tehát két k-val.

Attól függ, mit jelent a "nem is olyan régen". Az 1956-os menetrendben, azaz majd 40 éve, már egy k-val szerepel.

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181884
Köszi
Mad Scientist Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181883

Én csak azt nem értem, hogy ilyen-olyan utasfelmérésekben kihozzák, hogy a legnagyobb baj a vonatok tisztasága...

(Amin ugye viszonylag olcsón lehetne segíteni.)

Miközben a olyan menetidőket produkálnak, hogy a vasút néhol - nemhogy az autóval - de a biciklivel sem versenyképes.

A 30-ason alig jobb a helyzet mint évtizedekkel ezelőtt - miközben gépcsere nélkül végig villannyal mennek, a 29-en pedig már lassan az 1910-es évekbeli megépítéskor is jobb menetidőket mentek a vonatok, mint ma...

Előzmény: _nyunyuka (181871)
imolna Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181882

Tisztelt M38!

Tájékoztatlak, hogy a kérdéses település nevét még nem is olyan régen, Bükk-nek írtát, tehát két k-val.

Üdv, imolna

Előzmény: Törölt nick (181690)
rm40 Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181881

Plusz - idősebbek elmondása alapján - egy pl. Sopron-Budapest út  jegyárából egy pár jó minőségű cipőt lehetett venni.

Előzmény: Törölt nick (181880)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181878

Gergő!

Én is a javasoltam a Szaszának DSA szerü sinbuszt meg ilyeneket Davecz félének, de  a elmond.szesza@mav.rt megszünt ugyhogy a levelem meg se értették pedig a 30 as években voltak receptek arra hogy sinbusszal is lehet utasokat szállítani.

Más:

Gergő freestartos cimed visszadobja a leveleket!

Gergő még egy kérdés!

Engem a az ívsugaras pályadatok érdekelnek mert az meghatároz sebességet.

Pl 250 m ivsugár a 87 esen és 50 a max seb.

Ezért keresnék ilyen infót.

Írni nem tudok Neked és csak azoknak tudok aki nem titkosítják azzza nem sok embernek

Előzmény: Andó Gergely (181877)
Andó Gergely Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181877
Nagy kaland!

1938-ban Tapolca - Budapest sínbusszal 3 óra 15 perc, percre pontosan ugyanakkor indult 18.45-kor Pestre, mint ma az IC, ami 3 óra 6 perc alatt ér fel, ráadásul nem áll meg Badacsonytödemic-Szigliget, Aszófő, Csopak, Alsóörs, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonkenese-Üdülőtelep, Balatonakarattya, Polgárdi, Szabadbattyán és Dinnyés állomásokon.

Azaz CSAK úgy lett a leggyorsabb balatoni vonat 67 év alatt 9 perccel gyorsabb, hogy kivettek 11 darab megállást!!!

Mondom is mindig, hogy a MÁV 2050 előtt nem éri el az 1938-as pályaállapotokat. Akkorra is csak azért, mert a mellékvonalak eltűnnek, és a törzshálózatot EU pénzből gatyába rázzák!

Ja, előszeretettel hivatkozom az 1938-as menetrend díjszabási attrakcióira is. Akkor e vonatpárnál maradva. Ma a Batsányi IC idejében nincsennek nyitva a jegypénztárak és a vonaton keményen pótdíjaznak! Nos e téren nem sok minden változott, 1938-ban "a menetkedvezményekkel és szabadjegyekkel utazók azonban Keszthely - budapesti viszonylatban 1.50 P, az útközben felszállók pedig 1 P pótdíjat tartoznak fizetni." Igaz, akkor legalább még volt nyitva éjjel-nappal kassza!!!!

Kicsi hiba: már akkor sem tudták mi a különbség a pótjegy és pótdíj között. Igaz, a "pótdíj" büntetésként való beszedése akkoriban még nem volt divat. Ilyet a díjszabás semmilyen módon nem tartalmaz.

Van viszont más érdekesség: "A fenntartott ülőhelyek ú. n. foglaló bárcával jelöltetnek meg." Hát ez kicsit kiment a vonatból és újkori bevezetése (EX vonatok) igen szánalamsan sikerült...

"A Budapest Keleti p.u - Miskolc között közlekedő 408/403-as sz.gyorsvonatok utasai DÍJMENTES helyjegyeket is kötelesek váltani."

Ilyen ma is van Nagy-Britannia valamennyi távolsági vonatán csak a "köteles" szó nélkül, aki kér az kap ingyen. Meg gondolom adják kéretlenül is...

A lényeg, mindha 1938-ban nem csak a pálya és a járművek, de a technika is kissé magasabb színvonalon állt volna! A MÁVRES olyat nem tud, amit 1938-ban a papír+ceruza+távíró még igen! micsoda fejlődés!!!
Előzmény: Törölt nick (181874)
v_peti Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181876

Rákerestem a Google-val, és amikor megláttam az impresszumban Urbán Lajos nevét, abból arra következtettem, hogy ez csak a régi lexikonnak egy újabb kiadása lehet, némileg kipofozva.

Sokkal kevesebb benne a címszó, és nem bocsátkozik tulzott részletességbe.

OFF

Van amikor a régi a jobb. Annó voltak a jó vastag és olvasmányos Panoráma útikönyvek.

Most meg van helyettóük egy vékony könyvecske. A Németország útikönyv vékonyabb, mint az NDK ill. az NSZK külön-külön. :((( Eltüntették belőle az olvasmányos részeket, és csak a tömény információk maradtak meg. Panoráma Light útikönyv lenne a korrekt elnevezés.

Előzmény: mattil (181869)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181875
De ennek a menetidonek az oka nem a Mozdony!
Előzmény: Törölt nick (181874)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181873
Erdekes, de nem tudom mettol-meddig volt az, hogy pl. Balatonboglarlelle neven volt megallo.
Előzmény: _nyunyuka (181871)
Swamplord Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181872

Kíváncsian várom, és remélem, hogy nekem is jut belőle. Mert a korábbiakból nem jutott már.

A borítója viszont... förtelmes...

Nem hiszem el, hogy a kiadónak ennyinél tart az értékrendje!!??? Kiválasztották az egyik legrosszabb 1047-fotót, amit valaha láttam.

Előzmény: Eddy Wata (181859)
_nyunyuka Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181871

Sziasztok!

Elcsíptem egy csemegét a mai börzén: balatoni menetrend 1966-ból. Érdemes összevetni a menetidőket a maiakkal.

Vendégsín Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181870
Nyomdai munkái elkészültek, információs bukta állítólag a Kacsa magazin híre, mert a vasutasnapra szánták a megjelenését.
mattil Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181869
Nem most jelent meg, hanem már három hónapja. Bár nagylexikonnak nevezi magát ez akárhogy is nézem műfaji besorolását tekinte inkább kislexikon. Megdöbbentő, hogy az előszó kivitelezése többszörös átolvasás után is azt sugallja, hogy ez nem más mint az eddigi lexikonok helyett egy uj a régieknél jobb lexikon, pedig ez távolról sincs így. Sokkal kevesebb benne a címszó, és nem bocsátkozik tulzott részletességbe. A máig legjobb és leginkább használható lexikon a 84-es kiadású! Műszaki kérdésekben pedig Czére Béla: A vasúti technika kézikönyve (2 kötetes), Műszaki kvk., 1975. Sajnos nagy hibája, az, hogy valószínűleg elsiették a kiadását, ezért szinte minden címszóban és képaláírásban van valamilyen apróbb hiba. Ezek leginkább gépelési és helyesírási hibák. Pl. 1876 helyett a legtöbb esetben 1976-ot szedtek.
Ennyi kritika után azért említsünk meg néhány pozitívumot is. A 2005-ben kiadott Vasúti Nagylexikon megőrizve az azt megelőző művek értékeit, kiegészült a létfontosságú környézetvédelmi kérdésekkel, a számítástechnika és automatizálás során alkalmazott új fogalmakkal, technikai elemekkel és a lexikon terjedelméhez illeszthető ábrákkal, vázlatokkal, térképekkel, rajzokkal. (Kár, hogy ez az előszóból nem igazán derül ki)Tartalmazza a nemzetközi és a hazai díjszabási rendszerek alapfogalmait és még sok egyéb érdekességet is. Terjedelme folytán méltán népszerű lehet az egyre nagyobb számú a vasutat hobbijának tekintő, a vasut iránt érdeklődő, és a vasutat hivatalosan űző személyek körében, akik nem akarnak tul mélyen belemerülni a szakmai kérdésekbe, de sajnos amint látható a terjesztése egyenlő a nullával, így tehát kár volt vele ennyire sietni. Most egy nagyon-nagyon hosszu hibajegyzékre várunk, amely korrigálja a sietségből eredő hibákat, elírásokat.
oldmumus Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181868
Ok, en is erdeklodom a kozeli nagyvarosokba, de ketlem, hogy a Balaton parton levo konyvarusoknal lenne ilyen. Meg a legjobbnak tartottban felmereskent Indohazat sem talaltam ahol ujsagokat is arusitanak.
Előzmény: Eddy Wata (181867)
Eddy Wata Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181867

Re!

Nemtudom mennyibe kerül, csak ennyit tudok amit leírtam.

Megpróbálom megérdeklődni , ha tudok valamit értesítlek benneteket.

oldmumus Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181866
Boritora ha a sok keknel tartunk egy Gigant szerencsesebb lehetett volna:P
Előzmény: rg7 (181862)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181865
Hány HUF?
scsabi Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181864
Librinél, Alexandránál, MKK-nál, UHU-nál nincs. Mi van még nagyobb könyvesbolt?
Előzmény: scsabi (181863)
scsabi Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181863
"Előző kötetei már 1984-ben és 94-ben is megjelentek."

Az két másik lexikon volt, úm. Vasúti lexikon (MK, Bp, 1984) és Vasúti lexikon A-Z I-II. (MK Bp. 1991-1994), bár a második folyam tárgymutatója hivetkozik a '84-es kötetre is.

Amúgy, gondolom akár 500 példány is megjelenhetett...

Vatdazitmín "nagyobb könyvesboltok"? Libri, Alexandra, MKK?
rg7 Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181862
Jól látom, hogy megjelenítésében ez egy esztétikai rémálom lett?
oldmumus Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181861
Ara kb. mennyi?
mavesz Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181860

"Azt már régóta és a "bal" vágány mellé már pakolják a földre a felsővezetéket tartó oszlopokat."

Elismerem így lehet, mert én mindig a másik ablakon kuksizom a tájat, tehát azokat nem láthattam.

Egy kérdés hozzád, Kiskunfélegyházán ezek szerint a 4. vagányra futnak majd be a vonatok, igaz?

Más: Városföldön hogyan vezetik vissza  a 2.vágányt az eredetibe 40-es kitérővel? Bocsánat, ha már elhangzott volna a válasz...

Előzmény: 1047 005-2 (181849)
Eddy Wata Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181859

Sziasztok!

A Máv RT kiadásában megjelent a Vasúti Nagylexikon A-tól Z-ig legújabb két kötete.

Előző kötetei már 1984-ben és 94-ben is megjelentek. A mintegy tízezer címszót tartalmazó lexikonból a vasúti szakemberek mellett, a vasuti közlekedés iránt érdeklődök is hasznos ismeretanyagot meríthetnek, és számos új fogalommal ismerkedhetnek meg. A nagyobb könyvesboltokban kaphatók.

Forrás: Vasutas Magazin 3. (55.) évfolyam 9. szám 2005.V.25.

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181858
Jobbat tudok. Az infód elárulja, hogy mi az ötletem.
Előzmény: davidbosi (181856)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181857
Ahoz túl nagy, nem csatolná a freemail. Betömörítve sem sokkal kisebb-sajnos. A legjobb megoldás ezért az lenne ha ide raknám és mindenki le tudná tölteni.
Azért megpróbálom hátha sikerül.
Előzmény: davidbosi (181856)
davidbosi Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181856
És esetleg el tudod küldeni, az adataimnál szereplő mailcímre?
Előzmény: Törölt nick (181855)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181855
Ha megmonod hogy kell ide videót berakni-ha egyáltalán lehet-akkor megnézheted.
Előzmény: Hernyofan (181848)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181854
Bizonyos mertekben abbol lesz a mindennapi betevo, hogy a gep elott ulok meg koran kelek.
Előzmény: Törölt nick (181853)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181853
Megelőztél a kérdéssel :D. Én is úgy érzem, szegényt odacsavarozták a gép elé :D.
Előzmény: exmv (181851)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181852
Dehogynem, csak keveset. En mar vagy kb. 7 eve midnen nap azaz hetvegen, unnepnap, stb. reggel 5:45-kor kezdem a napom.
Előzmény: exmv (181851)
exmv Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181851
'Hamupipőke, Te sosem alszol?'
Előzmény: oldmumus (181850)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.05 0 0 181850
Itt mar hajnal ota esik szep csendesen...
Előzmény: radio100jozsi (181843)
1047 005-2 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181849
"De Városföldön kezdik felhalmozni a zúzottkövet és egyéb betonelemeket az új pályához."

Azt már régóta és a "bal" vágány mellé már pakolják a földre a felsővezetéket tartó oszlopokat.
Előzmény: mavesz (181701)
Hernyofan Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181848
Nagyon jó! :) Akkor erre fogok mostantól vadászni :) Mikor mentetek vele? Hánykor indult, ezt meg tudnád nekem mondani?
Előzmény: radio100jozsi (181844)
Sh2 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181847

A TGV 4 mellék, és a két végén 1-1 motorkocsi, és még erre volt kapcsolva egy Vezérlő+mellék+mellék+motor, azaz szimpla hernyó.

Ma reggel 7:50-kor a zónázó előtt ment Istvántelekre a Nyugatiból szerelvényvonatként.

A 7:55-ös zónázón elöl a 004-es BDV volt, hátul mégegy egység. Sajnos voltak ajtózárási problémái a vonatnak...

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181846
Van róla videóm is. TGV csatolva egy rendes 4kocsissal.
Előzmény: Hernyofan (181841)
radio100jozsi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181845
Képek nyunyukánál vannak erről.
radio100jozsi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181844
A TGV 4 mellék, és a két végén 1-1 motorkocsi, és még erre volt kapcsolva egy Vezérlő+mellék+mellék+motor, azaz szimpla hernyó.
Előzmény: Hernyofan (181841)
radio100jozsi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181843
Na hátha szerencsém lesz, este már azt mondta, hogy holnap napsütéses idő lesz már napközben. Majd kiderűl, ma nem értem volna rá, na meg ma nincs zajtai gyors.
Előzmény: oldmumus (181840)
Siemens113 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181842
ne parázz elhagyja addig az országot :-)

komolyan most jár a 120-a vonal Bp-és szolnok közötti első 1/3-ad ánál

remélem jó képek lesznek

üdv
Előzmény: radio100jozsi (181839)
Hernyofan Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181841
Az meg hogy? A TGV formula az 6 kocsiból áll. Ehhez hozzácsaptak még egy négykocsis szerelvényt? Vagy kisoroltak a TGV-ből 2 kocsit? Mindenesetre érdekes lehetett....
Előzmény: radio100jozsi (181836)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181840
Szerintem pont akkortajt fog arra erni sajnos...
Előzmény: radio100jozsi (181839)
radio100jozsi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181839
Remélem este átvonul az esső, mert én holnap délben Kocsordon és Tunyogmatolcson fotózom a hidakat, na meg jó kis mátészalkai csörgős IC-t és a zajtai csörgős gyorsot sem hagyhatom ki.
Előzmény: oldmumus (181838)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181838
Most igen eros szel es esofelhok vannak:D
Előzmény: radio100jozsi (181837)
radio100jozsi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181837

Mi van a Balatonnál? Hallgatom estefelé a híreket a rádióban, amiben szuper tiszta vonatokról, gyönyörű állomásokról, sok menetesítő vonatról zengenek ódákat, meg az Északi parton új IC vonat közlekedig nyáron, ezzel is az utasok kényelmes eljutását biztosítva a Balatonra.

radio100jozsi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181836
Sőt van olyan is, hogy TGV MIX, azaz TGV formula+szimpla hernyó, két hete ilyennel mentünk.
Előzmény: Hernyofan (181833)
Hernyofan Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181835
A 71-esen biztosan érdekes látvány, de nekem a Duna-kanyarba kell, úgy, mint régen.
Előzmény: Törölt nick (181834)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181834
Még van, sőt van olyan is hogy 71esen van csatolt, persze nem végig. De ez ügyben keresd BDVmot-002őt Ő már látott olyat.
Előzmény: Hernyofan (181833)
Hernyofan Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181833

Tényleg! Menetrend szerint van olyan még, hogy csatolt Hernyó? Mert a Hernyónál már csak a két Hernyó a szebb :) Réges régen, még a Bombi ingák, és a 71-es villamosítása előtt, emlékszem, hogy Dömösről mennyi "dupla Hernyót" láttam, amint a túloldalon, a már akkoris elhagyatott dömösi átkelés megállón keresztülmentek. Nagyon szépek voltak. Ma is láttam egy csatolt Hernyót, de nem tudom, hogy ez csak véletlen volt, vagy van minden nap?

Dömösre pedig ki fogok menni fotózni: egyszer felvettem kamerával onnan egy Gorillát, amint a túloldalon egy EC-vel szépen, kecsesen végigmegy a hegyoldalban. Nagyon frankó lett.....

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181832

köszi a kép linket! mostmár tudom h a kék sárga az Ukrán vagon.

Előzmény: oldmumus (181802)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181831
Ismerek mást is aki így vélekedik róla.
Előzmény: Hernyofan (181830)
Hernyofan Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181830
Aham, akkor a gyanúm beigazolódott: a ketteske volt, a kedvencem....
Előzmény: Törölt nick (181828)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181829
Nem vagyok egy nagy vagon szaki, de szerinte poggyasz.
Előzmény: Törölt nick (181827)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181828
Ha a motorkocsi Szob fele van akkor az a kettes, ha Nyugati fele akkor az az egyes.
Előzmény: Törölt nick (181826)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181827

http://mumus.kz-net.hu/tpic/dscf1221.jpg >>linken a Szili utáni első Trenitalia vagon az poggyász vagy büfévagon?

Előzmény: oldmumus (181810)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181826
Ha azt meg tudod mondani, hogy hol volt a motorkocsija Szob vagy Nyugati fele volt akkor megmondom melyiket láttad.
Előzmény: Hernyofan (181824)
Hernyofan Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181825
Hát az úgy mondjuk nem rossz....... Nekem is be kell szereznem valamit, mert ez így nem járja... Annyi mindent tudtam volna még fotózni...
Előzmény: oldmumus (181823)
Hernyofan Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181824
Nem. Nyugati - Göd - Vác között személyként. De láttam egy proto Hernyót Nagymaroson is, csak akkor én lent voltam, az meg fent, úgyhogy csak áramszedőiből tudtam ítélkezni..... Szerintem az a 002-es lehetett, de ebben nem vagyok biztos. 
Előzmény: Törölt nick (181822)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181823
En ma kaptam egy keves profi fotos baratomtol a szuletesnapomra egy 1 GB-os IBM Microdriveot;-) Eddigi 4 x 256 MB CF II mellett azt hiszem batran fotozhatok.
Előzmény: Hernyofan (181821)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181822
És szerinted merre fele járkáltem, veres fele?
Előzmény: Hernyofan (181821)
Hernyofan Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181821
Dehogynem. Egyszer a Nyugatiban, egyszer meg Vácon. Csak nem volt elég memóriám fényképezni :(
Előzmény: Törölt nick (181820)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181820
Engem nem láttál valamerre?
Előzmény: Hernyofan (181818)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181819
Én csak csütörtökön a nyugatiban láttam, sztem érdemes.
Előzmény: by-169 (181812)
Hernyofan Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181818

Üdvözletem!

Kirándultam ma egyet:

No, kéremszépen.

A kép bal oldalán A Vonat látható, a jobb oldalán meg egy Bombi BDt.

Gorilla a dömösi átkelésnél

Még egy Bombi BDt dömösi átkelés, és Nagymaros között valahol 

Ez meg a vége

Végül Zebegénynél készült a kép: a szerelvényen a 001-es Gorilla volt, de a susnyás elrejti szemeink elől......

További Hernyós képek a Hernyós Topicban, a zebegényi "viaduktocska"; felsővezeték-tartók, támfalak, elhagyatott őrházak a Kispénzű vasútmodellezők topicjában, egy HÉV szerelvény friss fényképe a HÉV mániás Topicban, műőzike pedig a NoComment-féle Topicban található. Valamikor kikerül az oldalamra is az összes, az eredeti, nagy képekkel együtt.

zoodam Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181817
Akit érdekel a 29-es vonal, nézzen be a "Dunántúli fővonalak" topicba!
Vendégsín Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181816
...uraságod nem osztályon felül szokott utazni? Akkor már értem...

Az isten útjai kifürkészhetetlenek...
Előzmény: bodecsabi (181792)
Siemens113 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181815
szerintem helybiztosítás nélüli ic pótjegy kell rá

de majd nálam rutinosabbak megmondják

üdv
Előzmény: V43 blue (181814)
V43 blue Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181814

A Kálmán Imre EN-re Győrből Budapestig a helyjegy váltása kötelező, vagy nem?

Mert az Elvira azt írja, hogy helyjegy váltható, a menetrend pedig azt, hogy kötelező.

oldmumus Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181813
Igen az FS kocsik szinvilaga feldobja az egeszet!
Előzmény: V43 blue (181811)
by-169 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181812
Sziasztok! Ki volt már az orinet expresszt meglátogatni a parkban amikor itt van az országban. Érdemes-e megnézni?
V43 blue Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181811

Köszi!!

Ez a Goldoni nagyon szép szerelvény.

Előzmény: oldmumus (181810)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181810
Bemasolom igy es masold a bongeszod cimsoraba.
Az en bongeszom a sokbelinkelt keptol megbuggyant :-[

http://mumus.kz-net.hu/tpic/dscf1221.jpg

http://mumus.kz-net.hu/tpic/dscf1224.jpg

http://mumus.kz-net.hu/tpic/dscf1228.jpg

http://mumus.kz-net.hu/tpic/dscf1234.jpg

http://mumus.kz-net.hu/tpic/dscf1237.jpg

http://mumus.kz-net.hu/tpic/dscf1239.jpg

http://mumus.kz-net.hu/tpic/dscf1252.jpg
Előzmény: V43 blue (181806)
v43-1342 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181809
Nyugatiba

Előzmény: Törölt nick (181808)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181808
És hova érkezik vissza?
Előzmény: v43-1342 (181803)
davidbosi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181807
Storno! A modemes net átka, mire elolvasom és kérdezek eltelik fél óra és már válaszoltak rá... :(
Előzmény: davidbosi (181805)
V43 blue Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181806
Sajna így sem jó. De azért köszi!
Előzmény: oldmumus (181777)
davidbosi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181805
És meg tudnád mondani hogy mikor indul a Nyugatiból?
Na meg h kik mennek vele? Fejesek?
Előzmény: v43-1342 (181789)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181804
Étem. Kosz az infót.
Előzmény: v43-1342 (181803)
v43-1342 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181803
Zenészeket visz...
22204 Pv 14:05 vissza 22201
Előzmény: Törölt nick (181793)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181802
Mult penteken meg ezt vittuk le, ruszki fel, ukran le

Ukran kocsi a Maestralban
Előzmény: Törölt nick (181801)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181801

az előbbi képen a Zágráb - Moszkva kocsit tudom h a Maestral  hozza viszi én azt hittem h te a ún próba képemen levő, kék sárga vagonra gondoltál ami rögtön a Gigant után van! mert az nem tudom merre megy.

Előzmény: oldmumus (181800)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181800
Hat ez nem igaz, talan most jo lesz a link!??

Maestral ruszki kocsival Balatonfoldvaron
Előzmény: oldmumus (181799)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181799
Az elsot tuti a Maestral hozza, nezd csak:

Maestral ruszki kocsival Balatonfoldvaron
Előzmény: Törölt nick (181798)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181798

hááát nem tudom .. esetleg a Maestral ról mer ezen a képen a Keletiből jön a Tisza Ex.

Zágráb - Moszkva közvetlen kocsi a Tisza Expressz be sorolva tegnap

Keletibe jártam egyik nap fotózni amiről rövidesen lesz képes beszámoló, tárolóvágányon láttam ezt a vagont! Előtte levő MÁV kocsi útvonal papírja szerint ez a Báthory gyorsvonathoz tartozna!

ezen a képen olvasható az útvonal is (Szaratov - Budapest)
Előzmény: oldmumus (181788)
KZoltán1988 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181797
A "2005. nyár" albumban lévő képek ma délelőtt készültek, a 1131-et 10:11 perckor kaptam le. Sajna nem tudom melyik vonatot vitte, a menetrendkönyvemben nincs ilyen vonat. :) Az Amx kocsit nem tudom, hogyan került oda, már vagy jó ideje nem is láttam szegedi gyorson ilyen kocsit. Talán másodosztályúként közlekedett, de nem tudtam megfigyelni a kép készítése miatt. Mindenesetre elég érdekes látvány volt. :)
Előzmény: Siemens113 (181796)
Siemens113 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181796
ezek mikor készültek?

a v431131-el az az amx mikori?

hogyan került az oda?
Előzmény: KZoltán1988 (181795)
KZoltán1988 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181795
Nem jó a link, mégegyszer: http://kep.tar.hu/v43-1217 .
KZoltán1988 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181794

Hali!

Új képek a képtáramban: http://kep.tar.hu/v43-1217 . "2005. tavasz album" frissült 5 képpel, valamint "2005. nyár" címmel új album nyílt 8 képpel ( mai képek ). Jó nézegetést! ;)

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181793
Miért?
Előzmény: v43-1342 (181789)
bodecsabi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181792
Miért uraságod nem osztályon felül szokott utazni? Akkor már értem miért adják vissza a pótjegyet... Csak nem a késés miatt? :)))))))))))))))))))))

Csabi
Előzmény: Törölt nick (181791)
Bálint23-24 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181790
Igazad van, de azért itt probálkoztam mert itt volt élet, volt aki segített. Egy üres oldalra hiába megyek fel......
Ha annyira ott vagy a témában mondd már meg légyszíves, hogy hány futott km után megy V3-asra egy villamos? mert a villamos topicban sem tudnak mindenre válaszolni, reméltem, hogy akiket érdekel megnézi a másik topicot, mert ott csak a JÁRMÜVEKRÖL esik szó. Sajnálom ha nem tetszik. Az is lehet, hogy elveszik az a topic, de remélem hogy nem!!!!
Előzmény: Kcs (181787)
v43-1342 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181789
Nem tudom írta e már valaki, holnap különvonat lesz Vácra dupla desiroval...
(ha esetleg fényképezni szeretné valaki)

oldmumus Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181788
Jeeeeeee. Csak nem ez az elso kocsi kerul a Maestralra?
Előzmény: Törölt nick (181781)
Kcs Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181787

Valahogy ezt nem értem: olyan dolgok miatt létrehozol külön topikot, ami ide illene, ami pedig külön topikot kíván, azt itt tárgyalod ki.

Van egy külön szaktopik a képfeltöltés próbálgatására és a képek beillesztésére. Ha mindenki itt kérdezősködne ez ügyben, az horror lenne...

Előzmény: Bálint23-24 (181785)
Indul a bakterház Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181786

OFF

Ha lehet

ebben a topicban gyakorolk. Kösz.

ON

Előzmény: Bálint23-24 (181785)
Bálint23-24 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181785
ha átváltok akkor kiirja hogy nincs ilyen lap. ezt csinálta már valamkinek?
Előzmény: rm40 (181784)
rm40 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181784
Átváltasz a "Szerkeszt"-ről "Kód" üzemmódra?
Előzmény: Bálint23-24 (181783)
Bálint23-24 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181783
köszi a segítséget! De akkor mit rontok el?
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181782

a próba képem szerint a hiba nem az index készülékében van!:)

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181781

lehet itt az index nél van vmi gáz nem tom.... most már én is passz

érkezik a Tisza Expressz tegnap Szolnokra
Előzmény: Bálint23-24 (181780)
Bálint23-24 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181780
igen jpg formátum. és a kép ott van amit kijelölök, alul meg is mutatja a képet, csak fentre nem teszi ki. de miért????????????????????????
Előzmény: Törölt nick (181779)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181779

hmmmm... nem tetted át máshová a képet a gépeden?

gondolom .jpg kiterjesztésű a kép amit fel akarsz tenni mer ha jol tudom akkor ide csak bizonyos kiterjesztésű képfájlokat lehet feltenni

Előzmény: Bálint23-24 (181778)
Bálint23-24 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181778
igen klikkeltem a beszúrásra, de nem teszi be.
oldmumus Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181777
Nos, nem tudom miert, de egysegesen kihuzta a dscf szot a linkekbol.
Tehat irja mindenki a 1252 ele azt pl, hogy dscf es igy a file neve dscf1252.jpg es ezt folytassa mindegyiknel!!!
Előzmény: V43 blue (181760)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181776
Amikor feltöltötted a képet, klikeltél oda h beszúrás????? ha oda nem klikesz nem teszi be a képet!
Előzmény: Bálint23-24 (181775)
Bálint23-24 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181775
nem tud segíteni nekem senki????????
v_peti Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181774
Bálint23-24 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181773
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9070874 nézd meg légyszives!
v_peti Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181772

Sógorék megint újítottak. (Pozitív irányban.)

Steiermark tartományban már évek óta igénybevehető a nyári szünetben a Steiermarkische Freizet-ticket. Igaz, az idén már 8 helyett 9 €-ért, de még így is megéri, mert ezzel két felnőtt, és maximum 4 gyerek utazhat együtt. (Ez a helyi tömegközlekedésre, a regionális buszjáratokra és a személy- és sebesvonatokra érvényes.)

Az idei újdonság a jegy IC-változata, amelyikkel bármilyen vonaton lehet utazni, a nyári szünetben. De ha előre nem tudjuk, hogy utazunk-e IC-vel, akkor sincs baj, mert az alapjegyről (9€) a vonaton is update-elhetünk a drágábbikra.

A jegy érvényes július 2. és szeptember 11. közötti szombatokon vagy vasárnapokon egy napig!

bodecsabi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181771
Amikor szerkeszted (pl. firefoxban), akkor nem teszi ki a kepet, csak azt, hogy [image1]. Ne aggodj, ha elkuldod a hozzaszolast, latszani fog.

Csabi
Előzmény: Bálint23-24 (181770)
Bálint23-24 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181770
aztcsináltam. fent a fehér négyzetben ki is irja hogy (image1) de a képet nem tette ki csak a szöveget amit irtam. mit rontottam el?
V43 blue Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181769
Rá kell kattintani a beszúrás feliratra!
Előzmény: Bálint23-24 (181768)
Bálint23-24 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181768
ez nem megy nekem! kiirja hogy (image1) de a képet nem teszi fel. miért? nem nagy a kép 100 kbyte. Segítsetek légyszíves
Előzmény: Siemens113 (181765)
rm40 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181766

5 kocsiból csak két Halberstadti volt, működő léghűtő viszont nem volt az egész vonatban. Első osztály sem, de az önmagában nem számít.

Előzmény: bodecsabi (181763)
Siemens113 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181765
amikor elkezded írni a hozzászólást kijön ez a nagy fehér hely ahova írni lehet

alatta látod hogy új kép mellette egy üres fehér rész megint mellette tallózás

kiválasztod a képet

akkor az új kp melletti rublika márnem üres megjelennek benne a kép adatai

ekkor katt rá a feltölt -re és akkor felteszi

de a mérete meg van határozvan

nem lehet nagyobb 512 kbyte-nál ha jól tudom

remélem fog menni

üdv
Előzmény: Bálint23-24 (181764)
Bálint23-24 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181764
Sziasztok! Légyszíves segítsetek, hogy hogy tudok képet beilleszteni egy szöveg melé a topicba? Köszönöm!
bodecsabi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181763
Csak nem sikerült homogén Halberstadti szerelvényt kiállítani IC-be? :)))

Nem nézhetett ki rosszul...

Csabi
Előzmény: rm40 (181761)
Siemens113 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181762
hóó tegnap picit bealudtam :-))

ezt azt jelenti hogy szeged kap még valamennyi Bo-t?

egész szép kis járműpark lesz a végén :-))

üdv
Előzmény: amicus (181724)
rm40 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181761
Valószínűleg a vasárnapi 931 volt ilyen értelemben a mélypont...
Előzmény: g8-s15 (181759)
V43 blue Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181760

Szia!

Nem jók a linkek!

Előzmény: oldmumus (181750)
g8-s15 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181759
Igen, ez az ok. Sok utaspanasz volt a légkondi hiánya miatt. Amíg a fővizsgák tartanak, addig van ez a kedvezmény.
Előzmény: bodecsabi (181756)
bodecsabi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181758
Én is arra tippelek, hogy most a törzsszerelvényekben is előfordulhat Halberstadti...

Csabi

Előzmény: gmarc (181757)
gmarc Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181757
A SZVÖR-ben is Halberstadtiak vannak erősítésnek, vagy ez csak ad hoc?
Előzmény: g8-s15 (181755)
bodecsabi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181756
Idáig is egy csomószor láttam By meg Aby kocsit felétek IC-ben. Azokra csak 130 Ft-os helyjegyet adtak?

Gondolom most nem tudjátok előre tervezni a dolgot, mert fővizsgán vannak a kocsijaitok. Jól sejtem?

Csabi
Előzmény: g8-s15 (181754)
g8-s15 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181755

Mai kisalföldben cikk a győri villamos:

http://www.kisalfold.hu/cikk.php?id=190&cid=134212

g8-s15 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181754
Nem minden vonatba nem kerül Ap, illetve Bp kocsi. Ha ABy, vagy By kocsiban utazik valaki, igényelhet visszatérítést. Ehhez a jegyvizsgálótól kell kérnie igazolást, majd azt a pénztárnál kifizetik.
Előzmény: rm40 (181749)
rm40 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181753
Szeirntem például a nem működő léghűtőt...
Előzmény: bodecsabi (181752)
bodecsabi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181752
Hmm, ez miért van? És mit értetek nem IC komfort fokozatú kocsi alatt? A Halberstadtiak még IC komfort fokozatnak számítanak?

Csabi
Előzmény: g8-s15 (181747)
v_peti Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181751

Volt már rá példa, hogy Halberstadti kocsit raktak be az IC-be. Az minek számít?

oldmumus Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181750
Előzmény: V43 blue (181746)
rm40 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181749
Miért, mi lesz három hét múlva?
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181748
Nincs valakinek Szobon vagy a 70esen készült tegnap előtti képe?
Ha van elküldené mailban vagy feltenné ide?
Köszi!
g8-s15 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181747
Az elkövetkező 3hétben, ha valaki GYSEV IC-vel utazik és nem IC komfort fokozatú kocsiban utazik, a jegyvizsgálóval ezt igazoltatni kell és a végállomáson a 480Ft pótjegyárból 350Ft-ot visszatérítenek.
V43 blue Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181746

Sziasztok!

Ha valakinek a MAESTRAL gyorsról, és a GOLDONI EC-ről van képe, az legyen szíves küldjön be ide! Képeket előre is köszönöm!

bodecsabi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181745
És ezt kinek teccett írni?

Előzmény: Törölt nick (181744)
Andó Gergely Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181743
Tájékoztatom a nemzetközi menetjegyek váltókat, hogy június 6-tól 1 EUR = 255 forint árfolyammal számolnak a MÁV nemzetközi pénztárosai!

Dombó Katalin előadó évek óta nem képes túltenni magát a régi doc dokumentum átírásán ebben a kérdésben sem. Most is vastagon van írva, hogy "Felhívjuk a figyelmet, hogy általában az EPÁ-ból kapott árak mérvadók!"

Kedves Katalin!

Mit jelent az, hogy "általában"?

Érti ez a nő, amit leír? Elolvassa ezt valaki mielőtt kiadják?

Továbbá: megint benne van a hivatkozás a TCV Háló és fekvőhelyek különleges mellékletre. Nem is tudtam, hogy van olyan! Az új Háló és fekvőhely szabályozás már csak német/francia nyelven került Mo-n kiadásra!!! Akkor annak magyar neve sem lehet... :((

Egy kis MÁV Raility-show belső levelezés alapján! A téma: nemzetközi vonatok helyjegy nélküli pótjegyeinek kvótája! Mint ismert, a nemzetközi vonatokon az IC pótjegy nem tartalmazza a helybiztosítás árát, így késés esetén nem is kell azt visszatéríteni. A vonaton csak a nemzetközi utasok egy része foglal előre jegyet, így lényegében mindenki oda ül, ahol hely van. Évek óta probléma, hogy a vonatok félig üresen mennek, de pótjegyet már nem adnak ki "mert televan" a vonat. Nemrég Kiss úr, a Marketing Osztály vezetője égette magát a Kossuth rádióban a Hernád IC kapcsán, és nagy fogú tájékozatlanságára derült fény e témával kapcsolatban is (az interjú szövege a Vasútmániás forumon szeszás001-nek hála olvasható volt).

Szóval Horváth László, a Személyszállítási Üzletág Területi Személyszállítási Központ Budapest intézmény "központvezetője" Erdősi Lászlónéval közösen az alábbiakról tájékoztatta a "végrehajtást":

Utaspanaszokból (!) tudomásukra jutott, hogy e téren gondok vannak. E szerint a sok szakmailag nihil végrehajtó nem jelentette a problémát az operatív irányításnak, vagy azok le sem szarták azt... A duó szerint a legtöbb gond a Venezia, Corvinus, Goldoni és Wiener Walzer vonatokkal van e téren.

A problémát jelezte a központ a SZBEK-nek, ahonnan meg is jött a "szakértői válasz". Ami rögzíti, hogy a MÁV milyen rugalmasan kezeli ezt a kérdést is, és milyen túlbonyolított eljárásai vannak a probléma megoldásaira... A továbbiakban Kovács Aranka ügyintéző és Gula Flórián központvezető a Személyszállítási Üzletág Bevételellenőrzési Központ képviseletében magyarázza a dolgokat!

"A korábbi szabályozásoknak megfelelően a pénztárosoknak lehetőségük van arra, hogy a belföldi készlet telítettsége esetén, a nemzetközi kontingens terhére további helyeket szolgáltassanak ki. Foglalás a MÁVRES üzemidejében (06.00-18.00) legkorábban a vonat közlekedési napját megelőző nap lehetséges."

Tehát ha a Gizi veszi a fáradságot és telefonálgat, akkor laza 15 perc alatt kézzel írhat is egy pótjegyet. Made in MÁV. Szerencsére a gyakorlatban a Gizik nem tartják fel 15 percre tapasztalataim szerint emiatt a sort. "Sajnos elfogyott az összes jegy" szavak kíséretében elzavarja az utast. Ezzel azonban bűncselekményt követ el. Megfosztja a saját cégét a bevételtől. Aki ilyet tapasztal, az írasson panaszlapot, ha a pénztáros nem telefonál pótjegyért és hazafelé menet a yardon tegyen bejelentést!

"A korlátozott helykontingens miatt a csoportok utaztatását csak egyeztetés alapján javaslom."

Igen, és sok esetben mikor megy másik vonat, és milyen kocsikkal? Az utas örüljön, hogy utazhat szlogen kiterjesztve a csoport örüljön, ha utazhat.

"A belföldi kontingens a határjelentés és az előző menetrend értékesítési adatai alapján került megállapításra, figyelembe véve a vonat fakultatív jellegét is."

Szóvál hány menetrendet kell ahhoz értékesíteni, hogy kapjon az utas pótjegyet? :))
A vonat fakultatív jellege azt jelenti, hogy nem kötelező vonattal utazni? Vagy esetleg vagy megy, vagy nem megy (lásd olasz sztrájkok)?
Kiegészítve a mondatot azokkal a szavakkal, amikre Gula úr csak gondolt, de nem írt le azt kapjuk, hogy a MAI utazási problémákra csak jövő ilyenkor történik jobbítási kísérlet. A határjelentés a határőrség kimutatása, hány utas lépte át a határt. Ez persze csak hónapokkal később áll a MÁV rendelkezésére. (Pedig Hidasnémetiben például magam is láttam az ezt tartalmazó könyvet. A határőrök a vonat átvizsgálása után AZONNAL beírták a vonaton lévők számát.)

"A kontingens megfelelő arányát a két forgalom {belföldi és nemzetközi}mindenkori kiszolgálására meghatározni pontosan nem lehet anélkül, hogy valamelyik fél érdeke ne sérüljön. (A pótdíjat megfizető utas megfelelő elhelyezése a fakultatív helybiztosítást igénybe vevők mellett is biztosítva legyen.)."

Inkább a fakultatív helybiztosítást igénybe NEM vevők mellett akarják elhelyezni a belföldi utasokat. A lényeg: a MÁV minden a célnak rendel alá, hogy NE legyen álló utas. Így szándékosan felülbecsli a nemzetközi utasok számát, ami nagy számú üres helyhez vezet a "teli" vonaton.

"A helybiztosítás rendszer és a jelenlegi eltérő utazási szokások nem teszik lehetővé, hogy a mindenkori utazási igényekhez kerüljön a készlet megállapításra."

Tehát a nemzetközi utasok várható száma egyenlő az elmúlt menetrendi év legnagyobb nemzetközi forgalmú napjának utasszámával! És mivel a rendszert nem lehet napról napra "rugalmasan" adatokkal feltölteni, így deklaráltan RUGALMATLAN a MÁVRES az utazási igényekkel szemben!!!
Ennek azonban a szemét utasok az okai! Miért nem tudnak minden nap ugyanannyian utazni, mindkét irányban...

"A rendszer rugalmatlansága miatt az adatok módosítása az elővételi időszakon belül nehezen megoldható, nagyobb a hiba lehetősége is. A kontingens emelését az Értékesítési Osztály döntése alapján tudjuk elvégezni."

Tehát ahol látják, hogy "baj lesz" (végrehajtás, SZBEK), ott nincs jog dönteni. Akik meg nem, vagy csak késve értesülnek a dolgokról, azok csak hosszú levelezés, aláíratás árán tudnak "operatív" intézkedést hozni. Tényleg seprűt kéne adni itt sok irányító kezébe, nagyobb haszna volna...

"A statisztika alapján a a frekventált napokra a manuális lekérést javaslom. Az IC 982 vonat esetében ez jelenleg is működik".

Tehát a levél elején szereplő "a korábbi szabályozásoknak megfelelően" kitétel csak az IC 982-es vonat esetén működött eddig is. Akkor meg mire fel ez a nagy mártíromság? Magyarra fordítva, a hivatkozott vonatoknál a pótjegy manuális lekérése NEM volt megoldott. És vajon ma az?

Van a MÁV SZÜ-nél olyan, hogy legalább a belső dokumentumokon nem az egymás megtévesztése zajlik. előadja a SZBEK, hogy eddig is a kassza volt a hülye, a végén meg azt, hogy eddig nem volt erre lehetőség... Komolyan mondom, kéne egy 80%-os létszám leépítés bizonyos körben...
g8-s15 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181742

Corvinus szerelvény Bükön marad.  Bük - szombathely között viszont M41 húzza, ami reggel megy ki Bükre, Szombathelyen nincs gépcsere. Még holnap tudsz fotozni M41-est Bükön, mert hétfőtől ismét vonatok járnak.

A zárt tartályos WC-kel Szombathelyen se tudnak mit csinálni, nincs leszívójik. Más szolgáltatóval meg szerződése sincs a szakaszolgálatnak.

Előzmény: v_peti (181735)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181741
No ezt megneznem ahogy a bevagast megboygatjak!:O
Előzmény: radio100jozsi (181739)
v_peti Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181740

Ezt speciel nem tudtam. De azon már kis koromban is törtem a fejemet, hogy a Déli pályaudvra a fölszinten, vagy az első emeleten van...

Előzmény: radio100jozsi (181736)
radio100jozsi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181739
Igen.
Előzmény: oldmumus (181737)
radio100jozsi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181738

2005 év második felében építik át Ács állomás átmenő vágányit és az azokon fekvő kitérőket.

2005 nyarán fejeződik be a Kelenföld-Kimle között az Alcatel Austria AG álltal épített ETCS rendszer, és a hozzá készülő 17 mozdonyra szerelt fedélzeti berendezéssel.

2005-ben épül fel Komáromban az új biztosító berendezés elhelyezésére szolgálló épület, és az új rendszer fogadásához szükséges vágányhálózati munkák.

2006. év első feléig áll üzembe az állomás teljes területén az új biztosító berendezés.

2007 év végéig kell elkészülnie Győr állomás új biztosító berendezésének.

Ezzel befejeződik a Budapest-Hegyeshalom vonal korszerűsítésének- II. üteme.

oldmumus Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181737
Marmint a 30a duplavanyusitasa???
Előzmény: radio100jozsi (181734)
radio100jozsi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181736

Részemről maradva a témánál, tudtátok-e?

A Déli pu. 1.-2. vágány végein hazánkban egyedülálló megoldással 6 X 6,0m nyílású vasbeton gerendahíd van beépítve, ami a magasépítményi szerkezet födémjeként üzemel.

A 30 évvel ezelőtti átépítésnél az akkori 6 vágányról 12 vágányra bővítették a Déli pu fogadó vágányait, és a szűk hely miatt kellett ezt a megoldást alkalmazni. A vágányok alatt az utas-kiszolgálló létesítmények kaptak helyet.

v_peti Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181735

Kösz az infót.

A Corvinus esetén hogy működik ez a vonatpótlósdi? Hol alszik a szerelvény? Bükön? Vagy behozzák Szombathelyre? EC-kocsik, zárt tartályos WC, azt hiszem.

Előzmény: g8-s15 (181732)
radio100jozsi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181734

Amúgy még az érdi beton ívhíd lebontásának másik oka a majdani 2 vágány Bp-Kelenföld-Tárnok között.

A MÁV már kiírta a nyílt közbeszerzési tendert a 20 km meglévő 1  vágány felújítására, és a 2. vágány építéséhez szükséges komplex engedélyezési, kivitelezési tervek elkészítésére. A pályázat beadási határideje már lejárt, és szerződéskötéstől számított 450. nap azaz 2006 szeptemberére kell elkészülniük. De ez nem a 2. vágány elkészűlte, hanem mint írtam csak a terv elkészülte, és a 1. vágány felújítása csak ezen időszak sikeres pályázat esetén.

Előzmény: radio100jozsi (181731)
MBen Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181733

Életkép, ma délelőttről:

g8-s15 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181732

Nagy a keveredés.

2002-ben, mikor a villamosítás volt, még Bz-k jártak.

2003-ban mikor átépült a Lövő - Bük szakasz, Bük - Szombathely között M40 401 és M40 233 húzta a vonatokat.

2004.11.12-14 között, mikor épült a Sopronkövesd - Lövő szakasz, Bük - Szombathely között V43 járt, mint most.

A vonatpótlást jelenleg a Kisallföld VOLÁN biztosítja, de mivel nincs elegendő azonos típusú busza, a Vértestől kértek segítséget.

A folymatos vágányzárhoz 9busz van beállítva, ebből eredetileg 5 Vértes 4Kisalföld volt, de ez módosult.

Előzmény: v_peti (181650)
radio100jozsi Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181731
Köszi a képet a hídről, én olyat akarnék, amikor besüt a nap a bevágásba, elméletileg délelőtt (8-10 óra között) sikerűlnie kell, mert a télhez képest magasabban van a nap, így a bevágást is besüti majd.
Előzmény: Captain Thomas (181684)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181730

köszi!:)

Előzmény: oldmumus (181729)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181729
Szolgalati fulke.
Előzmény: Törölt nick (181728)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181728
 ki tudja ez itt mit jelent? Természetesen mondanom sem kell h képet az IC Avala-n fényképeztem a Keletibe
oldmumus Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181727
hmm Szobon mar nincs optika a mazzag tarton???
Előzmény: v43-1342 (181668)
oldmumus Creative Commons License 2005.06.04 0 0 181726
Volt picit hasonlo elmenyem, Sv-n kisebbseg a peronon vitatkozik a Maestral menesztesekor, hogy ez a vonat nem megy Ka'''nizsa''''ra mert Murakereszturt mondtak be:P
Előzmény: Törölt nick (181720)
mavesz Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181725
Mely fordákat csinálnak kecskeméti mozdonyveztők a 140-en?
amicus Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181724
Várjál, ha PETya még ébren van, lehet, hogy hamarosan a tegnapi és a mai dátummal festettek is felkerülnek :-)
Előzmény: Siemens113 (181722)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181723

afféle kósza:))) mai nap Szajol

EN Ister étkezőkocsija, mai nap Szolnok
Siemens113 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181722
tényleg látom is :-))

tök jó naprakészek vagytok

a múlkot utaztam vele haza egyébként kívülről csili vili belülről sajna garffitys :-(((((((((

Előzmény: amicus (181719)
Siemens113 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181721
te egy gentleman vagy :-))))

kár hogy a csajok kissé iq fighter benyomást keletettek :-)))))

ez tényleg égő volt csajok!!! :-))))

amúgy yó stroy :-)))

üdv
Előzmény: Törölt nick (181720)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181720

így a nap vége felé a nap " ez égő" story ja:))

mai nap voltam Szajolon ill. Szolnokon fotozgatni. bent a szolnoki pu on a pu épületből kivezető lépcső kifelé a városba ott van mellette ki írva nagy táblába a papír h mikor érkeznek vonatok szolnokra.

Na a rövid kis történet: 2 csaj áll az ÉRKEZIK táblával szembe, oda megyek mögéjük, nézik h 20:09kor INDUL Szentesre vonat, nézik a nagy kijelzőt! Mondja egyik h akkor miért nincs ki írva?? Irány nekik infos, na ott sor van megyek mögöttük. beállnak sorba mondtam nekik bocsi csajok de az ÉRKEZÉST néztétek:DDDDDDDDD

aztán meg mondtam nekik h mikor megy Szentesre vonat, de a biztonság kedvéért megkérdezték az infóst is! hmm ennyi lett volna:))

amicus Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181719
http://szemelykocsi.srv.hu/allag/index.php?id=2005/2001 - a topicokon nem, de nálunk már fent van :-)
Előzmény: Siemens113 (181718)
Siemens113 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181718
szegednek van egy 05.26-os fővizsgás Bo kocsija

szerepelt már?

sziasztok
Előzmény: _nyunyuka (181716)
Siemens113 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181717
ez igaz.... :-)
Előzmény: amicus (181710)
_nyunyuka Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181716
A kecskeméti utunkon kiderült, hogy van, aki a másik három fajta zagyva számsort gyűjti, így neki szól :-)))).
Előzmény: amicus (181714)
V43 2376 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181715

Új képek a képtáramban:

http://kep.tar.hu/v43-2376/50006666#2

amicus Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181714
A topic nyilvánossága előtt kijelentem, hogy csak az első zagyvához van közöm! :-))))
Előzmény: _nyunyuka (181713)
_nyunyuka Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181713

Mielőtt valaki megróna, ma se hagyom ki a zagyva számsoraimat :-))))

50 55 20-17 413-5 By 100 Békéscsaba Békéscsaba REV Dk 05.04.05.

31 55 542 5 309-8 Eas-y 6 REV Sv 02.06.05.

31 55 542 4 007-9 Eas-y 6 REV Sv 02.06.05. (H-MÁV feliratos)

31 55 542-6 616-5 Eas-y 6 REV Sv 02.06.05.

Remélem, nem előzött be más :-))))

Siemens113 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181712
hát én rögötn bevettem :-)))))))))

Előzmény: mavesz (181709)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181711
Van valakinek még tegnapról fényképe ami Szobon készült?
amicus Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181710
Ilyen vágányzárral terhes időkben előfordul... :-)
Előzmény: Siemens113 (181708)
mavesz Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181709
Tévedés! Én nem hittem el, kecskeméti lévén tudom, hogy épp az torony mellett a 4.-ik vágányról kitérőzik a 3. , majd az átmenő 2. vágányra :)
Előzmény: Siemens113 (181707)
Siemens113 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181708
jól látom hogy az a vonat 8+vezérlővel megy?
Előzmény: _nyunyuka (181706)
Siemens113 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181707
neked se tűnik fel elsőre ez RENDKÍVÜL ÜGYES TRÜKK!!!!!!!

nézed csak meg a képet amit néhány hozzászólással később tett fel topictársunk

kész átverés show :-))))))))))

üdv
Előzmény: mavesz (181699)
_nyunyuka Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181706

Jók a megfejtések, a ceglédi fotófelüljáróról készült a kép. A 7033-as, Kiskunfélegyháza-Cegléd személyvonat, 2 db 19-37-es kocsiból. Fincsi kis fotóhely :-)))).

Előzmény: Siemens113 (181698)
attus germanicus Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181705
Az elővárosi vasút egy lehetséges fejlesztési iránya Münchenből: www.veke.hu
Bányatörp Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181704
Mi is Kemencérül gyüttünk hazafölé.
Előzmény: Törölt nick (181702)
amicus Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181703

OFF

Jó. Értem. Veled semmi bajom nem volt. A topikalapító úr kérdéseire továbbra is választ kaphat tőlem azokban a topicokban, melyeket látogatok :-) Az említett urakat én is nagyra becsülöm, és még sok mást is.

Kéne valami rendszer és  kevésbé értékes dolgokat le lehetne választani a a valóban értékes hsz-ekről.

Mi az, hogy "érték", mindenkinek más. Ezt szerintem ne keverjük ide.

ON

Előzmény: Törölt nick (181694)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181702
Étem, akkor én már nem voltam ott.
Előzmény: Bányatörp (181683)
mavesz Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181701

"Volt még valami érdekes ma Kecskemét állomáson?"

Kméten, nem. De Városföldön kezdik felhalmozni a zúzottkövet és egyéb betonelemeket az új pályához.

Előzmény: KZoltán1988 (181689)
mdbz Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181700

"Voith Diwabus 501 V+S"

506 U + S

Előzmény: rm40 (181695)
mavesz Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181699

"ez kecskemét volna?"

Igen, Kecskemét hírös város. Miért volt 2 kocsis az IC?

Előzmény: Siemens113 (181639)
Siemens113 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181698
Cegléd - Cegléd állomás

személyvonat érkezett / Kiskunfélegyházáról vagy Kecskemétről nyunyuka tudná megmondani pontosan :-) /

üdv
Előzmény: v_peti (181661)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181697
rm40 ! Köszönöm a korekt infokat.
Előzmény: rm40 (181695)
Siemens113 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181696
igen ez már nem átverés :-)
Előzmény: _nyunyuka (181659)
rm40 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181695

Eredetileg a két kocsi Ganz-MVG JH 13,5/17 (más forrás szerint JSH 13,5/17) típusú motorral és Wilson-rendszerű bolygókerekes négyfokozatú mechanikus váltóval készült 1962-ben.

1967-ben Rába-MAN D 2156 HM6U motorokat és Voith Diwabus 501 V+S típusú hidromechanikus hajtóműveket kapott.

1968-tól kölcsönbe kerültek a GySEV-hez;1971-ben vásárolta meg őket véglegesen.

Előzmény: Törölt nick (181692)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181694

amicus!

Azt nem értem

hogy miért tilos topicot nyitni

színes betüvel írni stb

illteve azt se értem hogy egy aktualitását vesztett dolgot miért nem lehet törölni.

Valaki a más ninckeket is szeretné beazonosítani talán szabálytala ez a dolog.

Elkezdtem a régebbi hszeket olvasni belefáradtam hiszen nincs tematika.

Nem szerkesztik

, nem javítják ki a helyesírási hibákat stb.

Kéne valami rendszer és  kevésbé értékes dolgokat le lehetne választani a a valóban értékes hsz-ekről.

Nem tudok 170000 hsz et + a töbi topicot olvasni.

Kisforgalmú topicok talán e miatt is jöttek létre.

Ez a gondom a fórummal nincs normálisan rákereshető tematizált rendszer.

Korábban chetelő voltam ezen a gépemen nem fut ilyen, meg biztonsági okok is szerepet játszanak.

Nem akarok senkit se megsérteni , de itt csalódott megsértett mogorva embereket is találok akik berágnak Máshol a való életben kevesebb a konfliktus.

Kevés a kiegyensúlyozott topiclakó.

Kellemes benyomást szereztem személyesen is a következő emberekről:

Vendégsín

sh2

BDVmot

manhattani

adamkomp

ezek az emberek személyesen is meggyőztek arról hogy hasznos lehet a topicok világa.

Előzmény: amicus (181685)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181693

Vértes Volántól bérli?

És ki adja a sofőröket?

Előzmény: rm40 (181688)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181692

Rába balatonból nem kettő készült eredetileg a Gysev vette át utána hogy került vissza a MÁV-hoz?

Gysev nem 2156 HM6U motort rakott bele?

Meg rémlik valami bolygókeresekes váltómű hajtómű kérek légyszi infót!

Köszi

Előzmény: mdbz (181686)
amicus Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181691

Ne csüggedjetek! Nem ti vagytok ügyetlenek, hanem a jármű a makacs! :-)

Türelem, nyugalom, erre a járgányra nagyon büszkék lehettek!

Előzmény: mdbz (181677)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181690

Bük re és nem Bükk re gondoltam Sopronban voltam akkor

Én a Bükk hegységben Eger melett élek talán azért írtam el

Előzmény: rm40 (181687)
KZoltán1988 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181689

Hali!

Volt még valami érdekes ma Kecskemét állomáson? Holnap megyek ki fotózni, jó lenne valami különlegességet lekapni. ;)

Előzmény: gw (181638)
rm40 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181688

> Szóval ilyenkor hány buszt bérel a GySEV ?????????,,

Aztat nem tudom, de az biztos, hogy a Vértes Volántól bérli. 2-3 db, ha minden igaz, E95-öt szoktam látni Sopron GySEv előtt egyszerre.

Előzmény: Törölt nick (181635)
rm40 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181687

> Mult évbe is vonatpótlózott a GYSEV Sopron Bükk között.

Falsch.

Bükk az egy hegység a Dunán innen (illetve innen nézve onnan)

Bük egy k-val a 15-ös vonal mentén fekvő település.

Előzmény: Törölt nick (181642)
mdbz Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181686
Hát nincs messze Siklóstól, így akár az is lehet:-))
Előzmény: Vendégsín (181682)
amicus Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181685

Pl. érdekelne, hogy a mávnál hány futott km után milyen típusú vizsgálatok vannak és mennyi km után "jár" a felújítás?

Háát, ezért topicot nyitni...

Kérdésedre a Személykocsik topicon állok rendelkezésdre személykocsikkal kapcsolatban (vagy http://szemelykocsi.srv.hu - a kocsiadatoknál ott a karbantartási ciklus is). A Vasútgépészek pedig vágják a vontatójárművek hasonló adatait.

OFF

Én sem vagyok itt régi, mikor idekerültem, még annyit sem tudtam a vasútról, mint most. De találd már ki, hány topikon nyitottam eddig a magam szórakoztatására... Igyekszem előbb olvasni, aztán jól kérdezni. A többiek a tanúim rá, hogy ez néha marhára nem sikerül, de legalább próbálkozom :-)

ON

Előzmény: Bálint23-24 (181629)
Captain Thomas Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181684

Az érdi beton ívhíd ha jól sejtem reggel jól fotózható Budapest felő, és az alatta Fehérvár felő jövő vonatok.

Igen, délelőtt érdemes fotózni azt a hidat. Elég lepukkadt az a rész (legalábbis a múltkor még tele volt hányva szeméttel), szóval majd nézz a lábad elé :)

Alul 30, felül 40 :)

Itt egy kép, ez év elején készült.

Előzmény: radio100jozsi (181520)
Bányatörp Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181683
19óra 40perc és 19óra 50perc között...
Előzmény: Törölt nick (181670)
Vendégsín Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181682
És ami a képen a motorkocsi mögött égnek mered, az az isten ujja? :-)
FOMA Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181681
Ahogy a csapatot ismerem, rajtuk nem fog múlni.
Előzmény: rg7 (181679)
radio100jozsi Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181680
Igen Cegléd, a felújítás a bontással kezdődik, a felesleges épületeket kezdték el bontani.
Előzmény: v_peti (181678)
rg7 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181679

Hát akkor ez sem egy sima ügy.

Becsülendő a kitartásotok!

v_peti Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181678

Nekem is Cegléd rémlik... De ott még nem álltak neki az átépítésnek?

Előzmény: Törölt nick (181676)
mdbz Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181677

"Az ellátmánnyal azért lehettek problémák, én pincelátogatást követően ennyi józan vasutast még életemben nem láttam.:-)))"

Az ellátmánnyal semmi baj nem volt. Csak kedvünk nem volt sem enni sem inni. Bár több dicsérő szó elhangzott, az hogy a motor két nap alatt kétszer összetört sajnos minősíti a munkánkat. Most már az idő is szorít bennünket, hisz vasutas napra el kell készülnünk, én biztos vagyok benne hogy időben ott leszünk a Füstiben, és mind a két motor működni fog.

A motorkocsi helyreállítása a ferencvárosi és a pécsi fűtőház dolgozóinak KÖZÖS munkája!

Előzmény: FOMA (181538)
v43-1342 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181675
Akkor frissítve....
vonatkerékpumpa Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181674
off
Hát uram a fórumot nagyon eltévesztette! Tessék a vasútmodellezőket ilyenekkel zavarni, ez nem ide való, főleg nem piros színben nyomtatott betűkkel!
Mi ez a követelődzés? :)
Nyunyukát meg tessék mán békén hagyni...
on
Előzmény: Törölt nick (181662)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181673
1006os tegnap is a 70esen aljaskodott.
v43-1342 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181672
Érdekes nem???
Annyira nem! Mindennapos.... ami pest felé álll szerelvény reggel a 2159-es, giganttal...
Előzmény: Bányatörp (181667)
v63 152 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181671

Ma délután Kunmiklós:

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181670
Igen az és hány fele voltál ott?
Előzmény: Bányatörp (181667)
Bányatörp Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181669

A 1950-es vonatot pedig Selyemhernyó továbbította. :-)))

Előzmény: Törölt nick (181665)
v43-1342 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181668

2153 maradt fekve Szob alsón!

2106-ról hazatérő gigant húzta vissza Szobra...

10 perc múlva frissítve a képtáram:

Bányatörp Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181667
De bizony! A 1950-es vonatot vártuk éppen. Érdekes nem???
Előzmény: Törölt nick (181665)
Bányatörp Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181666
7 másodosztályúval!
Előzmény: Bányatörp (181664)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181665
Csak nem Szob?
És ez hány fele volt?
Előzmény: Bányatörp (181664)
Bányatörp Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181664
Egy valódi SZENDVICS tegnapról! :-)))))
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181663
Nagymaros?
Melyik vonat volt? És most ezzel mi volt, ki tolt kit?
Előzmény: v43-1342 (181660)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181662
Nyunyuka GÜTTZOLD MOTOR?
v_peti Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181661

Milyen állomás ez? Ismerősnek tűnik, de nem ugrik be, hogy hol van.

v43-1342 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181660

És biztos csak én fényképezetm ma ezt:

bye bye byeeee

:)))))))))))))))))

_nyunyuka Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181659

Egy valódi kétkocsis tegnapról, 2 elsőosztályúval:

Előzmény: Siemens113 (181657)
v_peti Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181658

Tudja valaki, hogy mi van az 1-esen? Állítólag 30 perc késéssel érkezik a Báthory Bp-ről Győrbe. 

Siemens113 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181657
AMÚGY 706-703?
Előzmény: gw (181651)
mattil Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181656

Egy fiatal vasútmániásról íródott az alábbi ujságcikk. Minden kollegám találkozott már vele. :)))

"Dorozsmáig vonatoznak Ferikéék
Szeged | 2005-06-03 | Arany T. János

Egy sziksósi nagymama és unokája minden héten buszra száll, Szegedre utazik, hogy vonattal térjen vissza Kiskundorozsmára. A program szakadó esőben, mínusz 20 vagy plusz 35 fokban sem maradhat el.

Minden a sorompóval kezdődött. Kálmán Mátyásné Jutka és lánya Sziksóstón lakik egymással szemben. Amikor egyik alkalommal Szegedre autóztak, sorompót kaptak a vasúti átjáróban. Az asszony unokája, a most két és fél éves Kiss Ferenc akkor szeretett bele a vonatokba, s onnantól kezdve nem volt megállás. Kálmánné tavaly szeptemberben elvitte a szegedi nagyállomásra unokáját, aki ekkor azt kérte, szálljanak fel a vonatra is. A nagymama nem tudott nemet mondani a kisfiúnak.

– A szüleim szegények voltak, paraszti munkából éltek, így én még egy osztálykirándulásra sem tudtam elmenni soha. Ferike az egyetlen unokám – magyarázta. A túra útvonala állandó, csak a tömegközlekedési eszköz változik Szegeden a Mars tér és az állomás között, attól függően, mihez van kedve a kisfiúnak. A nagymama és unokája az Üllésről érkező busszal érkezik Szegedre.

Kálmánné elmesélte azt is, hogy a túra semmilyen körülmények között nem maradhat el. Így hiába volt a napokban harminc fok feletti hőség, akkor is menni kellett. Így volt ez télen is, amikor mínusz 20 fokot mértek. Akkor a váróteremből lesték az érkező és induló szerelvényeket. A legrosszabb, amikor szakad az eső. Ferike ugyanis felhőszakadásban is látni akarja, hogyan kezd el pörögni a vonat kereke induláskor.

Az állomásra több mint egy órával a vonat indulása előtt érnek. A kisfiú itt már mosolyogva és énekelve szeretne elszökni nagymamájától, hogy odaszaladjon a vonatokhoz. A nagy melegben, várakozás közben előkerül az üdítő, a kisautó. A szerelvény a 12 óra 5 perces indulás előtt fél órával áll be a peronra. Ferikével már ekkor fel kell szállni a vonatra. A negyedórás út után a kisfiút édesanyja várja az állomáson, ahonnan kocsival mennek haza Sziksósra.

Ferike nagymamája mosolyogva hozzátette, már csak a repülő és a hajó hiányzik az általuk használt közlekedési eszközök sorából, de bízik abban, hogy ezen a nyáron a vízi és a légi utazást is kipróbálhatja az unokájával.

FOMA Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181655
Köszönet érte. A Fehérnégyzet továbbra is várja az önkéntes enciklopédistákat, mostanában kicsit leült a lelkesedés, pedig téma van bőven.:-)
Előzmény: rg7 (181646)
Siemens113 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181654
uhhhhhhhhhhhhhhhhh

EZT NAGYON MEGETTEM!!!!! :-))))))))))))))))

1-0 ODA!! :-))))))))))))))))))

ÜDV :-)
Előzmény: gw (181651)
gw Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181651
Na megkerült a többi kocsi is :)
Előzmény: Siemens113 (181649)
v_peti Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181650

Legfeljebb, akkor visz személyt púpos, ha valami beüt a szombathelyi vonalon, bár most vasárnapig még Sopron-Bükk között vágányzár van és buszok járnak a vonatok helyett.

Amikor villamosítottak, akkor úgy emlékszem, hogy piros és zöld-sárga púpos is járt volna arra.

Előzmény: Törölt nick (181624)
Siemens113 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181649
fúúú nem tudom

nekem csak a 140-as vonalra van tippem a szili pályaszáma miatt

kis segítség? :-)

hello
Előzmény: bodecsabi (181648)
bodecsabi Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181648
Nezd meg jobban a kepet :))))

Csabi
Előzmény: Siemens113 (181639)
exmv Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181647

Le is töltöttem

Előzmény: rg7 (181646)
rg7 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181646

Felért.

Előzmény: rg7 (181643)
FOMA Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181645
Elment az itt +adott címedre. Jó munkát!
Előzmény: Bálint23-24 (181637)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181644

gw

ez hol volt?

rg7 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181643
Közben megtaláltam a nagy pdf-et. Mindjárt megy fel a http://fehernegyzet.fw.hu -ra.
Előzmény: exmv (181641)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181642

taxxx

Mult évbe is vonatpótlózott a GYSEV Sopron Bükk között. Akkor Kisalföld volános 396 Városközi  Ec 96 járt akkor talán 2 várakozott az állomás előtt hajnali 5.40 körül

2004.11.12-n volt mindez.

Előzmény: Törölt nick (181635)
exmv Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181641
A Közlekedéstudományi Szemle XLVI. évfolyamának 4. számában van egy jó összefoglaló. Beszkenneljem, elküldjem?
Előzmény: rg7 (181640)
rg7 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181640
Nem is volt fenn szvsz. Ide a topikba linkeltem be egy pdf-et, de nem találom a saját cuccaim között sem:(
Előzmény: FOMA (181636)
Siemens113 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181639
ez kecskemét volna?

és melyik vonat?

vagy mi történt?

köszi a választ

üdv
gw Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181638
Szégyen! Péntek délutánra két kocsis IC-t kiállítani... :)
Bálint23-24 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181637
Igen, kérlek küldd el mert szeretnék utána járni a dolgoknak. Köszi!
Előzmény: FOMA (181631)
FOMA Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181636
Passz. Azt sem tudtam, hogy felkerült. Kérem a készítőt, hogy tegye fel még 1x. Ha nincs hozzáférése, és azért nem rakta fel, akkor jelentkezzen, már küldöm is.
Előzmény: Törölt nick (181633)
Swamplord Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181634

Az esernyőt a nap ellen használtad? :-))

Az ellen nem véd... © Sz. S.

Előzmény: 424 009 (181621)
Sinbiciklis Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181632
A "Vasutgépészek ide!" topikban biztosan válaszolnának rá.
FOMA Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181631
Többször átnéztem az általad nyitott topicot, de valszeg gyengül a szemüvegem, mert ott sem találom ezt a témát.:-))) Szvsz ez nem feltétlenül topictéma, inkább tipikus Fehérnégyzetre kívánkozó információ. ha van kedved +írni, akkor már küldöm is a belépési kódokat.
division by zero Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181630
Hát igen... én is attól tartok, hogy ezzel se utazhat majd mezei halandó vasútbarát :-(((
Előzmény: 1047 005-2 (181617)
Bálint23-24 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181629
És melyik topic is az ahol meg lehet találni ezeket amit mondasz? Pl. érdekelne, hogy a mávnál hány futott km után milyen típusú vizsgálatok vannak és mennyi km után "jár" a felújítás?
Előzmény: 1047 005-2 (181627)
Bálint23-24 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181628
Pont ezért csináltam ezt az új topicot, hogy ott minden "gördülő állományról" egyben meg lehessen tudni mindent. Akinek nem tetszik nem kell megnéznie, de remélem lesz olyan is aki örül ennek!
Előzmény: Sinbiciklis (181623)
1047 005-2 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181627
"Azért nyitottam mert szeretném "összehozni" a sinen közlekedő jármüvek szerelöit tapasztalat cserére. Ez baj??????"

Ez nem.Viszont VAN már rengeteg topic ahol az ilyen irányú kérdésekkel lehet foglalkozni+ a nyitás előtt érdemes lenne a fórumcsoportban szétnézni,hogy milyen topicok,milyen hozzászólásszámmal "működnek".
Előzmény: Bálint23-24 (181622)
rg7 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181626

Ilyenkor hány buszt bérel a MÁV ????????

Miért pont a MÁV?

Vagy valamit félreértettem?

FOMA Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181625
Nem hiszem, hogy a MÁV akár 1etlen buszt is bérelne a GYSEV-nek, azért ennyire jóban nincsenek.:-)))
Sinbiciklis Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181623
Nem baj! Csak ezzel éppen, hogy szétforgácsolod az egészet. Minden mozdonynak, minden kocsifajtának van már topikja. Senki nem fog 1 hírt 28 helyre beirni, igy aki nem olvassa mind1iket, az 1 csomó dologról lemarad. Jó ez??
Előzmény: Bálint23-24 (181622)
Bálint23-24 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181622
Köszi, ez jól esett. Azért nyitottam mert szeretném "összehozni" a sinen közlekedő jármüvek szerelöit tapasztalat cserére. Ez baj??????
Előzmény: 1047 005-2 (181620)
424 009 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181621

A  "Rába" motorvonat 16 óra körül Ferencváros kijáratnál.....

Ferencváros
Előzmény: Törölt nick (181611)
1047 005-2 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 181620
Ha 50 hozzászólás után mindenki topicot nyitna........
Előzmény: Bálint23-24 (181619)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!