Az úttal szerencsére nem volt gondunk, de kis híja (10 cm) volt, hogy egy vihar tépte mázsás faág megkontrázza a hazautat. Ami nagyon tetszett; most mentünk először a montenegrói autópályán és 0 forgalom mellett, Matesevo-nál 6.-ba be és motorfékkel Podgoricáig gravitációs süllyedés, jó kis bobpálya :) Nem tudom nyáron hogy volt, de a bekötőút most teljesen fel volt túrva, úgyhogy időben nem tudom, hogy megéri-e, de a Moraca-Tara közötti kaptatót azért meg lehet spórolni.
A Bojana partvonalát továbbra is túrják, kotorják, ahogy már évek óta; nem tudom mi lesz a kis FKK faluval is, egyre kevesebb marad a házikókból, valószínűleg beáldozzák, viszi a tenger.
Viszont a hételeji nyárban meglepően sokan voltak a parton, úgy általában nagyobb mozgás volt mindenfelé, lakóautósok is nyomták még a szezont bőven, szóval lehet enyhe telünk lesz? :)
A pénteki szar idő után tegnap felemás, de a naplemente csodás volt. Ma délelőtt újra meghíztak a hullámok. Ilyenkor a vizbe sem szabad bemenni, hiába esetleg még nem fáznál benne.
Amúgy a hétvégén még nagyon jó volt a víz(jóval feljebb,így itt ennél még melegebb lehet),már vagy tizedszerre mentünk le ilyenkor,és eddig mindig jól kifogtuk.Két éve kevéssel karácsony előtt is úsztam egyet.Na,akkor már nem volt meleg🙂
Ha ez most nektek nagy vihar, képzeld el azt, amikor 30-40mm lecsurran egy- másfél óra alatt, illetve igazán nagy szél is van.
A déli, délkeleti szél miatt van bőven 20fok felett a hőmérséklet.
Ha ez átfordul észak, északkeletire, olyankor van hideg a tengerparton, illetve hó a tengert övező hegyek tetején.
... és ez pl. egy nagyon jó példa arra, aki egy hete ment le a tengerre, annak jutott jó idő, aki a most hétvégét tervezte csak be, annak eső -eso. Emiatt mondom én, szezonon kívül az egy-ket napos kirándulásokhoz szerencse kell.
Úton haza nagyon figyeljetek. Eső után sok helyen van szikla vagy csak kisebb kavics az úton. Mindet kerüljétek ki. Egy pillanat alatt kivágja a gumit és lehet előbányásztni a potkereket!
Télen még nem, de késő ősszel sokszor jöttünk, volt már hó Zlatibor környékén többször, gondolom december-január környékén milyenek lehetnek az útviszonyok. Az időjárás is igen változékony ilyenkor, most hét elején nyár volt, ma meg már eső, szélvihar. (Most éppen olyan intenzitású vihar csapott le, amilyet nálunk nyáron sem láttunk.) Mondjuk hideg ennek ellenére nincs a tenger miatt. Itt Ulcinjban azért van fűtés a házakban; ahol télen is laknak, ott meg van oldva, ha más nem egy sparhelttel. Fa a legtöbb helyen hasítva, betárazva. Klíma is majd mindenütt van. De a szezonális apartmanokkal, hotelekkel, amiket átfúj a szél, valószínűleg nem érdemes próbálkozni.
Marhára nem.Albániában szívtam ezzel. Lemondták egy szállásunkat és csak rohadt drágát tudtam foglalni pár nappal elötte.Igaz azt a különbséget a booking kifizette de itt most nem ez lenne.
Erről beszélek jártam igy hideg szobában a tengerparton. Kihagynám. ezértmondtam hogy nem biztos hogy olyan könnyu lenne találni szállást ott az utolsó pillanatban.Főleg nem olcsón.
Úgy bizony. Nem fűtenek+ klímán kívül nincs is mivel fűteni legtöbb helyen. Szerintem a szállások 90%a szezonális, csak nyári időszakban üzemel. Hiába nincs hideg a hőmérő szerint, de amikor erős északi szél fúj napokig, akkor nagyon át lehet fázni és kimondottan szarul esik az éjszakát egy hideg szobában tölteni. Szerintem!