A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
"úgy áll bent a tengely, mint Katiban a gyerek" ha ez igaz, akkor a Harionál fejlesztettek a terméken, mert évekkel ezelőtt kotyogott mint a kurvaélet. A másik pedig, ami szintén mini mill jellegzetesség volt, hogy a külső kés nem volt rögzítve le/fel mozgás ellen. Hadd ne mondjam, ez mit okozott. A Skerton/Tiamo párosnál legalább ez rögzítve van egy leszorító lemezzel.
Bocs, nem engem kérdeztél, de hadd válaszoljak: 7.019 Ft, mai árfolyamon.
És ez ennyi. Japánból a kezedbe, postával együtt. Made in China, az igaz, de úgy áll bent a tengely, mint Katiban a gyerek (persze szépen forog is). Nem lóg, miután mindkét végén meg van támasztva. A szemcsefinomságra és egyenletességre nekem nincs panaszom.
Na de nehogy mar a kave feszitse megfelelo helyzetbe a kest!!!! A tiamonal egy persely es egy vezeto vaz alulra siman egyenesben tartja a tengelyt. Ez a gyartasban kb filleres tetel lenne, de megis szart adnak.
Nekem ez volt a másik újdonság. Eddig szinte mindegyik kávénál megvártam legalább a 2. reccs kezdetét. Ennél meg a Sidamonál az első reccs éppen befejeződött, amikor lekapcsoltam. City+-ra akartam, de inkább a Full City felé hajaz. Így pont jó átvezetést képez nekem a gyümisek irányába.
Csak 200g lett pörkölve, lehet meg sem éli a 3. napját! Kénytelen leszek eltérni a szokásos vasárnapi pörköléstől, és beiktatni holnapra is egyet. :) Nagyon bejönnekezek a gyümis kávék, pedig pár hónapja írtóztam tőle.
Mint sok mindennek, ennek is megvan a megfelelő használati módja, ami szerintem Mini esetén az önzáró anyán kívül a lassú tekerés (akár az asztalra támasztva, bár úgy nem kényelmes). Így jut bele körben egyenletesen KV, megfelelően be tud feszülni. A gyors, rázás szerű tekerés nem használ neki.
Ranezesre a skerton amirol a tiamot koppintottak, de igaz, csak hallomasbol van az info a hario ugyan olyan lotyogeserol. Tiamo viszont szemelyesen erint, ami egy kedves topictars tuningja utan lett hasznalhato.
Ha valami közismert kávés berkekben, akkor gondoltam talán itt a fórumon olvasni lehet róla, esetleg máshol a Neten magyarul. Ellenben az anyanyelvemen én az említett cikkben láttam először a témát. Az egy dolog, hogy egy raklap link jön be angolul, de hát nem minden kávészerető embernek illik tudnia mindenféle idegen nyelvet. :)
Azért talán a hulladék szintjénél magasabban vannak. Otthon én már ráuntam a tekerésre - és bizony sokat kell utána állítgatni is -, de nomád, tábori körülmények között bármilyen kotyogóshoz ideális és praktikus őrlők. Akár itthon, a Északi-hegységben, akár Alaszkában, medvevadászat idején talán fontosabbak is, mint puska. :-) A konstrukción már én is látom, hogy mit kellene javítani.
A tiamo es a hario ennek megfelelo kezi orolje gyarilag kb a hulladek szintjen all. Az egyenletes szemcsemeretrol meg almodni sem lehet, mikor a tengelyt ide-oda tologatjak a babok.
Matt Perger tette ismertté, a WBC nyertese. Maga az elnevezés azt hiszem Jim Schulmantól ered.
De biztosan Perger előtt is jónéhányan már felfedezték ezt a mozdulatot maguknak, mint ahogy ez az úriember is.
A PergTamp perger (nagy, éles, rombusz profilú) is erre lett kifejlesztve (pontosabban főleg ezért rombusz formájú. A rombusz - fölfele keskenyedő - profil nélkül ugyanis a nagy méretű, kosarat kitöltő tampert nem lehet a köröző-billentő nutating mozdulattal mozgatni.)