Ma reggel az Ex M61 010, "TIZESKE" hosszas egyeztetések és szerződéskötések után, átkerült az Északi járműjavítóba. Az átállítást -Józsefvárosig - az M44 419 psz gép végezte.
Képek /mármint az én képeim/ este lesznek láthatók a NOHABos topikon!
A 2035 sz. vonattal történt ez a bánat, valójában nem is volt vezányelve vonatkísérő, de azért el tudott menni Leányvárig, ahol az utasok leszálltak, és megvárták a 2045-öt.
Alapból én sem vagyok elégedetlen a vasúttal, messze a legkultúráltabb utazási módnak tartom (leszámítva a legsuttyóbb személyvonatokkal történő utazást). Azzal is tisztában vagyok, hogy nem a dolgozók akarnak késést, és nem az utasok szivatása a késések oka. Ami zavar, hogy időnként kicsit udvariasabb hozzáállás a dolgozók részéről, és rugalmasabb hozzáállás az "arra illetékesektől" sokkal több poztiívumot jelentene a vasútnak. Példa erre a tegnap tárgyalt szegedi-debredeni vonat géphiánya. Tényleg, mennyiből tartott volna azt a debreceni vonaton álló gépet rátenni a szegedire, és legalább Ceglédig elmenni vele, vagy horribili dictu egészen Szegedig, és estére csak lett volna egy gép a debrecenire.
Tegnap mar almosodtam es eleg sokat is dolgoztam aznap, de meg meg kell emlitenem a vitahoz: Felsoroltam azt, hogy megy a fo tema panaszoslevelek es ugyek targyalasarol, jegyarak-menetrendek, az, hogy kinem milyen orahoz igazitott problemaja van. Illetve sokszor elojon meg a keses is (par hete a hirtelen forrosagrol irtam ezzel kapcsolatban).
A kesesek eseteben fogja mar fel mindenki, hogy nem azert csinaljak a vasut dolgozoi, hogy az utasokkal kitoljanak es lejarassak magukat. Kulonbozo normal es varatlan szituaciok kialakulhatnak. Minden esetben a megfelelo utasitasokat betartva az utazok es mindenki biztonsagat nezve van az, hogy meg kell allni, varakozni, 15km/h-val cammogni, stb. stb.
Termeszetesen ha talpraesett egy gyakorlott dolgozoi kollektiva van aznap szolgalatban akkor lehet faragni a kesesekbol. Sokszor szoba jott/jon a 855 kesese. Pozitivumkent modhato el, ha Sv-re kesessel erkezik es a forgalom engedi akkor egeszen Gardonyig a helytelenen megy tovabb. Ennek oka, hogy a jobb vagany palyasebessege az adott szakaszon merve magasabb mint a bale. Kozben nyugodtan a bal vaganyon elindulhat egy teher is, vagy egy szemely ami minden bokorban megall. Ez a kozlekedesi moral (rend) ezen a szakaszon maradhatna ha nincs keses Sv-ig, mert Tarnok magassagaban (erdi-elag), illetve Nagyteteny kornyeken megint osszeszedheto ujabb.
Higgye el mindenki senki sem szorakozasbol irogat bizonyos helyeken napi tobb szaz irasbelit es ismetelgeti el, hogy mi a problema.
Vannak olyan esetek amikor nem megy rugalmasan a forgalomszervezes, de akkor is ne altalanositsunk sem ezen a teren, sem a jegyeladas teren. Tessek kimozdulni a fovarosbol. Igaz en jobbara a nyugat-dunantulon es neha az alfoldon jartam utaskent, de Nagykatan megertettek, hogy egybol km-re kertem a jegyet es nem azt mondtam Balatonfenyvesig. Illetve a sokat emlegetett lehuzzuk a kulfoldit elven a Balatonnal nem csapjak be a penztarosok a turistakat es sajat anyanyelvukon szolgaltak ki es adtak informaciot a vonat indulasarol! Mindez egy kis faluban volt, de egy varosi csomoponton is vannak hasonlo tapasztalataim.
Szumma amiert nagyon begurultam az, hogy sokan itt olyan sugallatot kepeznek, hogy a vasut direkt becsap mindenkit, pontatlan es megbizhatatlan=>ergo utasbosszanto. Elofordulhatnak kellemetlen helyzetek es tevedesek, de nem nagy szamban. Tessek az elet mas teruleten is szetnezni ahol valoban nagyobb tetelben megy az ugyfelek rablasa es lenezese! Azt se feledjuk el, hogy ezen cegeknel igen jol megfizetett es jo munkakorulmenyekkel megldott dolgozok vannak. Ellentetben a vasuttal, ahol raadasul meg sokszor a munkajukat lenezik, nem becsulik.
Van zullesztes es zulleni hagyas. A dotacio pedig kotelezo feladat, vagyis ha megszunne az vasut allami tamogatasa abbol oriasi balhe=>nepfelhaborodas lenne.
Lehet ugy valakit tonkretenni, hogy latszolag minden mukodik, de a hatterben sok mas nem abban az iranyban fut szal van!
Azaz itt is ervenyes a latszat neha csal. Sok emberrel sok helyen elhitetnek valamit, holott a kulisszak mogott azert teljesen mas zajlik.
Tehat az altalad irt/emlitett tamogatas nem az igazi ertelemben vett tamogatast jelenti.
>Ebből legalább látható, hogy melyik volt az 1435-ös. Bár az én képemen mintha a Transandino is ugyanazon a sínpáron menne, ami ugye természettudományosan nem megalapozott. :-) Én már azt sem értem, hogy mire való volt az a vágány? Hogy a frissen összeszerelt jármű szétesik-e az első 600 m-en??
A teljesen hülye nyomtávúak biztos normál nyomtávú forgóvázon mentek el a vevő felé. Itt a kocsiszekrényt ki lehetett próbálni vendégforgóvázon, az igazit meg kicsit megcsürüszkölték a műhelyben, és kész.
Lehet, hogy csak azt nézték, hogy mindenbe beszereltek-e mindent, mert amikor pl. a tévéjavítók nem kaptak a bótban alkatrészt, a Videotonból sok tévé jött ki úgy, hogy a gyakran kiégő csövek nem voltak benne...
Ebből legalább látható, hogy melyik volt az 1435-ös. Bár az én képemen mintha a Transandino is ugyanazon a sínpáron menne, ami ugye természettudományosan nem megalapozott. :-)
"Az elmult idoszak tortenesei alapjan azt kell, hogy gondoljam tudatosan egy erdekkor miatt zullesztik felsobb szinten a vasutat egy masik szektor javara."
Tegyük fel, hogy így van.
De megkérdezném, mi az egyszerűbb: valamit zülleszteni, vagy zülleni hagyni? A "zülleszteni" (magyarán, természetes emelkedő folyamataival szemben tevékenykedni) komoly energiabefektetést igényel, komoly szervezőmunkát, ráadásul folyamatosan, azonos precizitással, szorosan tartva a gyeplőt. A "zülleni hagyni" pedig annyit tesz, mint természetes - adott esetben lefelé tendáló - folyamataiba nem beleavatkozni, legfeljebb kicsit még besegíteni az irány tartásába.
Felteszem, hogy a "züllesztés" iszonyú pénzekbe kerül, és azt is felteszem, hogy adott esetben ezt nekem is fizetnem kell. A "zülleni hagyás" ennél jóval olcsóbb.
Hogy a magyarországi vasúti infrastruktúra összességében züllik, az eléggé szembeötlő. Vajon az a 150...200 milliárd környékére tett pénzösszeg, amit évente elnyel, a züllesztéséhez szükséges? Mert ha igen, akkor lenne egy javaslatom: nem kell zülleszteni, és így évente 150 milliárdnyi közös értéket lehet másra fordítani. Különben is, olvastam, hogy ha valakit/valamit tönkre akarsz tenni, akkor támogasd. Nos, én a MÁV túlélése érdekében javaslom: többet egy fillért se kapjon. Álljon a saját lábára.
Megjegyzem, saját lábon a szabadság is jóval nagyobb. Veszteséges a személyszállítás? Akkor leállni vele, azonnal. Ja, hogy valakinek mégis kell? Akkor majd fizet érte, előre, és amennyit én mondok. Vagy keressen mást. Na meg: be akarja ültetni hozzám az ejtőernyősét? Rendben: mit fizet azért, hogy ne hajítsam ki három másodperc múlva? És így tovább... Na, ez így nyilván sokaknak nem tetszene - ezért működik most úgy, ahogy. Igen ám, de ez nem "züllesztés", hanem jó kis érdekközösség, ahol mindkét fél fülig sáros... (Az a gond, hogy momentán csak úgy protestálhatok, ha az egyikkel nem utazom, a másikra (bármelyik másikra) meg nem szavazok. Ami nem túl sok.)
Telepállomása válogatja. Nálunk pl. ahol menetrendváltás napján 0.20-kor ellenőrzik, hogy beletetted-e az összes módosítást, ahol a sapka nem viseléért komoly írásbeliket osztogatnak, egyszóval keményebben bánnak egy kicsit az emberrel, jóval nagyobb a viselők aránya :-))
Én vakultam meg, vagy az 1096-os szilinek tényleg ferde az eleje?
Nem csak annak, hanem az 1090-nek is, de ez szerintem csak azért van, mert ann yira gyorsan megy a vonat, hogy a kasztni elhajlik a nagy légellenállástól:-)))
Szerintem te kevered az "oldmumus"t azzal a lepsényi volt kollégával aki kb egy évig utazott úgy az utazási naplójával, hogy már rég kivolt rúgva a MÁV RT ből. Sajnálatos a dologban, hogy ráadásul még nagyon hasonlítanak is egymásra!