Keresés

Részletes keresés

endru Creative Commons License 2003.05.20 0 0 9
Mégegyszer vizlágyitás.
A kemény vizben oldott anyagok a talajban felgyülemlenek és lúgos kémhatásúvá teszik a földet. Egyes növények csak savanyú talajban élnek meg, ezért teszünk a vizbe savas kémhatású anyagokat, igy a talaj pH értéke kedvezőbb lesz számukra.
Tehát Rferi jól irod, 2 különböző fogalom, de sokan hiányoztak a kémia óráról.
Előzmény: rferi (6)
mamarilla Creative Commons License 2003.05.20 0 0 8
Szia!
Napos és huzatmentes helyre. Ha kiteszed, le fog kopaszodni, úgy fog kinézni, mintha kiszáradt volna. Az én első kísérletem az volt, hogy kitettem cserépben az udvarra. Persze hogy a naptól leperzselődött a levele. Nagyon megijedtem, hiszen ajándékba kaptam. Gyorsan kiszedtem a cserépből és kiültettem a kertbe szabad földbe, napos helyre. Kb. 1 hónap múlva kezdett el hajtani a levele, és rá egy hónapjára virágzott. Most már gyakorlatiasan az első melegekkel kirakom és csak ha vannak a májusi fagyok, akkor teszem be. Nyáron, ha tele lesz virággal, teszek fel képet róla.
Előzmény: demjengi (7)
demjengi Creative Commons License 2003.05.20 0 0 7
Szia!
Hova ülteted? Napos, vagy árnyékos helyre? Én tavaly a lányomét tönkretettem azzal az ötlettel, hogy rakja ki az erkélyre, ahol csak délelött sütött nap. Most van nekem három, de cserépben van kint az ablakban, de szivesen kiültetném a kertbe.
Előzmény: mamarilla (5)
rferi Creative Commons License 2003.05.20 0 0 6
" egyébként a vízlágyításról ezt írja:
"néhány csepp citrom-, oxal- vagy salétromsav már elég a kívánt 5-6-os pH-érték eléréséhez" "

Itt valami keveredés van!
A pH érték nem lágyság-keménység érték!
Ez a savas-lugos dolog, magyarul:kémhatás érték

rferi

Előzmény: verdin (2)
mamarilla Creative Commons License 2003.05.19 0 0 5
Sziasztok!
Én a hibiszkuszomat minden éven kiültetem a szabad udvarra. Az első hónapban, ez általában május, szinte tiszta kopasz,lehullajtja a leveleit, de utána egész nyáron és kb. október közepéig gazdagon virágzik. A legtöbb virág eddig egy nap 32 volt.
kutyu75 Creative Commons License 2003.05.19 0 0 4
sziasztok,
én is nevelgetek egyet itt a belvárosban, és egészen jól megvan. nyáron kinnt az erkélyen, napi öntözéssel (csapvíz + agyaggolyók)) télen az ablaknál (minimális fénnyel, nap nélkül, heti egyszer öntözöm). sokat nő, néha tápot is kap. Nagyon szép. Dupla, piros a virága.
Az enyém nem az a kis kemény sötét zöld levelű, nagyon fás szárú (általában ilyet látni a boltokban), hanem majdnem tenyérnyi (gyerektenyérnyi) levelei vannak, kicsit világosabb zöldek és olyan nyúlánk.
a neten rengeteg hibiszkuszos oldal van. sok okos ötlettel (in english). ha valakit érdekel, elküldom a linkeket.
k.
endru Creative Commons License 2003.05.19 0 0 3
A viz keménysége 2 részből tevődik össze.
1. A változó keménység, ezt a vizben oldott hidrogénkarbonátok okozzák. Ez a forralással eltávolitható. A só kicsapódik, nem oldódik fel úlból.
2. Állandó keménység, ezt a többi kalcium és magnézium sók (szulfátok, kloridok) okozzák, forralással nem távozik, vegyi úton pl. ioncserével távolitható el, de igy más vegyi anyag kerül a vizbe, öntözésre nem alkalmas.
Bizonyos növények savas kémhatású talajt kivánnak, ha ezeket kemény vizzel öntözzük akkor a talajban felgyülemlő sók a pH értéket (nem a szádban) megváltoztatják, lúgossá teszik.
Tökéletes megoldás nincs (kivéve az esőviz), tehát a forralásnak van jelentősége, de a hatást savanyitással fokozhatjuk. Azért salétromsavat nem ajánlanék....
A kaktuszokhoz nem értek és az urat nem ismerem. Sokszor előfordul, hogy nem igazán szakemberek irnak könyvet.
Előzmény: verdin (2)
verdin Creative Commons License 2003.05.19 0 0 2
azt írja egy kaktuszos könyv (by Ewald Kleiner):
"a vezetékes víz felforralása csak akkor jó megoldás, ha az öntözővizet még lehűlés előtt felhasználjuk, a kihűlt vízben ugyanis újból feloldódik a mésztartalom."
"az öntözővíznek a felhasználáskor minimum szobahőmérsékletűnek kell lennie (35 fok)"
egyébként a vízlágyításról ezt írja:
"néhány csepp citrom-, oxal- vagy salétromsav már elég a kívánt 5-6-os pH-érték eléréséhez"
valamint állítólag vannak vízlágyító tabletták is.

sok más növényes könyv viszont tényleg ajánlja a forralt vizet.

Előzmény: Hibiscus (1)
Hibiscus Creative Commons License 2003.05.16 0 0 1
Nálam inkább az szokott a baj lenni, hogy túllocsolom őket. De azt vettem észre, hogy ha nem kap elég vizet, akkor dobja le a bimbóját. Meg hát ugye, rögtön, megvásárláskor. Olyan kis kényes, pedig tudhatná a kisbuta, hogy nagyon jó helyre kerül! :)
Nekem van mindenem a tőzegeléshez, csak tőzegem nincs... :)
A forraltvíz lágyvíznek számít?
Előzmény: verdin (0)
verdin Creative Commons License 2003.05.15 0 0 0
én is szeretem a hibiszkuszt. van egy csodaszép, piros szimpla virágú bokrunk, még apám hozta Kubából kb. 25 éve.
tavaly volt két csodálatos sárga telt virágú is, de sajnos a télen kiszáradtak, és most nem akarnak kihajtani.
ami a lágy vizet illeti: úgy tudom, a legtöbb növény nem szereti a csapvizet, némelyek kifejezetten utálják pl. fukszia, hortenzia, de van amelyik jól bírja, pl. agavé. valahol azt olvastam, hogy tőzeggel lehet lágyítani a vizet, éjszakára egy tőzegdarabot kell áztatni az öntözővízben. de kinek van ehhez türelme / energiája / tőzege?
ha kertes házban laksz, könnyen gyűjthetsz esővizet, ami lágy víz (bár nem tudhatod, milyen szennyeződések kerültek bele... de azért szerintem még mindig jobb, mint a csapvíz.)
Előzmény: Hibiscus (-)
Hibiscus Creative Commons License 2003.05.15 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Mint nevem is mutatja, kedvencem a hibiscus. Tervezem, hogy hozok majd Nektek fotókat neveltjeimről.
Most egy kérdésem lenne. Nem kedvelik a csapvizes öntözést. Azt tanácsolták szaküzletben, hogy állott vízzel locsoljam őket, mert akkor nem ütnek ki azok a sárgás-barnás foltok a földjükön. Túl klóros nekik a csapvíz. Mostanában arra szoktam rá, hogy forralt és lehűtött vízzel locsolom őket.
Jó ez nekik?
Hogyan oldjam meg a klór (és egyebek) közömbösítését?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!