Keresés

Részletes keresés

zsigusz83 Creative Commons License 2016.09.21 0 0 23173

Szép napot mindenkinek!

Építkezés előtt állunk, már megvan a telek, a ház tervezés alatt ~105 nettó 2m, több hete olvasgatom a fórumot, de nem találtam meg a nekem tökéletes megoldást, így a véleményetekre és tanácsotokra lennék kíváncsi.

Alacsony energiás házat szeretnék nyilván alacsony rezsivel :) és ezt a lehető leggazdaságosabban kihozni megfelelő minőségben. A házat magunknak építjük (3 gyerek).

A falazat és a szigetelésnél kicsit elakadtam. A terv volt egy olcsó 30 N+F tégla + 16-20 cm grafitos hab. De itt olvasgatva derült ki, hogy az új téglák hanggátlása elég gyatra és könnyűek (kis hőtárolás) emiatt nem tudom eldönteni mi lenne az ésszerűbb és költséghatékonyabb megoldás:

1. 30 N+F tégla + 5 cm kőzetgyapot (nem tudom milyen lehetne ide a hanggátlás javítására) + ~15 cm grafitos hab

2. B30 + 20 cm grafitos hab

3. 30 N+F tégla + 20 cm kőzetgyapot (vakolható)

Anyagárban kb ez a sorrend, de ezt én számoltam... Munkadíjban fogalmam sincs, illetve fontos lenne a hanggátlás is és a legjobb hőtárolás is (a fűtés: vegyes kazán pufferrel+fűtőpatronnal, csak radiátorokkal, napelemmel).

Kérlek véleményezzétek. Az 1.-nek nem tudom a hőátbocsájtási tényezőjét és kivitelezési problémáit...

Köszönöm Zsigusz

TOM Creative Commons License 2016.09.14 0 0 23172

Bocs ez valahogy duplázódott

Előzmény: TOM (23171)
TOM Creative Commons License 2016.09.14 0 0 23171

Gázcsonk a telken törvényileg 190.500ft plusz teleken belüli és házon belüli szakasz, gázóra szekrény és gázterv. 

Előzmény: Elar (23161)
sylvanus67 Creative Commons License 2016.09.12 0 0 23170

Nálunk /Égáz/ 25.000 Ft. "törvényileg", "levelezésileg":)

Előzmény: TOM (23162)
tibi2626 Creative Commons License 2016.09.12 0 0 23169

Köszi. Nálunk Eon van, és bruttó 361e volt a csatlakozás, ez a minimum díj a jogszabályuk szerint. 

Előzmény: TOM (23168)
TOM Creative Commons License 2016.09.11 0 0 23168

Csatlakozási díjak

Pld

A Tigáz-DSO Kft a csatlakozási díjak megállapításakor minden esetben a hatályos jogszabályok szerint jár el. A csatlakozási díjakról és az áralkalmazási feltételekről a 9/2014(IX.29.) MEHK rendelet nyújt teljes körű információt. A jogszabályi változások miatt az ÜSZ 4. számú mellékletében található „Csatlakozás pénzügyi feltételei” című fejezet átdolgozás alatt áll, a honlapunkon elérhető változat 2014.09.01. napjával hatályát vesztette.

Előzmény: tibi2626 (23165)
elemes Creative Commons License 2016.09.11 0 0 23167

úszókapu nálam + 180 + burkolás + betonalap, összesen kb 300

Előzmény: Attila_1980 (23164)
Nikolas Pe Creative Commons License 2016.09.10 0 0 23166

milliós tétel....

Előzmény: Attila_1980 (23164)
tibi2626 Creative Commons License 2016.09.10 0 0 23165

Mi az, hogy törvényileg? 

Attila_1980 Creative Commons License 2016.09.10 0 0 23164

A kötelező extrák mint durva tereprendezés, egy kisebb terasz, kerítés, kukatároló, autóbejáró, úszókapu, ház körüli járda még mennyi költség reálisan? 

Előzmény: KömKel (23111)
Yoshida Creative Commons License 2016.09.10 0 0 23163

Meg egy komplett kémény

TOM Creative Commons License 2016.09.10 0 0 23162

Gázcsonk a telken törvényileg 190.500ft plusz teleken belüli és házon belüli szakasz, gázóra szekrény és gázterv. 

Előzmény: Elar (23161)
Elar Creative Commons License 2016.09.10 0 0 23161

Azt hiszem mindenki aki most házat épít agyal, hogy gáz vagy hőszivattyú (vagy más).

Én is. Szerencsére még van időm eldönteni, jövőre "csak" a falakat tetővel állapotot akarom elérni, de jó lenne eldönteni, hogy milyen fűtés, hűtés legyen.

A telken még nincs bent a gáz és a tervező minap mondta, hogy minimum 250e a csonk berakása a telekre. De amúgy 500e... Mondjuk ezt kissé sokallom, úgyhogy lehet én hívom fel a Főgázt :)

Említette az ionkazánt - amit azt hiszem hanyagolnék ahogy utánaolvasgattam.

Viszont láttam pl ilyet  http://ecodanshop.hu/mitsubishi-electric-hoszivattyuk/c-11hz-pack2-zubadan-hoszivattyu-csomag

Fogalmam sincs, hogy ez pl nekem elég lenne -e a kb 140nm2-hez, de azért elég kecsegtető....

De nálam 2,5m-en van a gyűrűs kútban a víz, úgyhogy talán nekem v-z-víz szivattyú lenne ideális.

Egyébként ha maradnék a gázos rendszernél ott is elgondolkodom, hogy a kondenzációs kazánhoz biztos kell indirekt tartály? Jelenleg egy átfolyós Aristont nyúzunk 3 éve és meg vagyok elégedve vele. Oké várni kell vmennyit a meleg vízre illetve mosogatni és zuhanyozni nem célszerű egyszerre, de elvagyunk vele... :)

Úgyhogy nem tényleg nem egyszerű döntés :D

sylvanus67 Creative Commons License 2016.09.06 0 0 23160

Na volt időm és kissé belemélyedtem: csili-vili, hiper-über stb. készülék.

Amit tud a masina:

Nagy hatásfokú kereszt-ellenáramú hővisszanyerő, EC ventilátorok, automata bypass, beépített vezérlés, kezelőpanel,
elszívott levegő/ friss levegő hőszivattyú, szellőző levegő fűtése, szellőző levegő hűtése, CCDI előfűtés-fagymentesítés, VECH átlag páratartalom szint alapú szellőztetés.
Háztartási meleg víz készítés hulladékhőből a hőszivattyúval, 180 literes szigetelt HMV tartály, tartalék elektromos patron, anód védelem vízkő ellen, legionella elleni védelem.
Második beépített hőszivattyú a felületfűtés ellátására, valamint aktív felülethűtésre.

Na azt hiszem ez sosem hozza be az árát, ha egyáltalán szabad ilyesmiről beszélni.

Amint mondtam közel 6,5MFt az ára, úgyhogy valószínűleg kiesett.

Előzmény: sylvanus67 (23152)
Dunit Creative Commons License 2016.09.04 0 0 23159

Egyenlőre a 3. -nál vacillálnak /  3. Épülő ikerházban megvásárolni  szintén egy majdani lakást  /

Egy viszonylag jó helyen épül egy ikerház. Ennek egyik lakását nézték ki.

Jelenleg terv bírálat / de inkább csak  a tervvel való ismerkedés / zajlik.    Nem tudják szétválasztani a jogi és a műszaki problémákat.  Ilyen nagy projektnél nem gondolnak arra , hogy ügyvéd is kell.

Az én meglátásom szerint  az ingatlanos sürgeti őket, ami logikus is,  hiszen neki a biztos pénz kell.

Előzmény: Nikolas Pe (23157)
Dunit Creative Commons License 2016.09.04 0 0 23158

Köszönöm.

Majd  tájékoztatom a rokont erről.

Előzmény: Nikolas Pe (23157)
Nikolas Pe Creative Commons License 2016.09.04 0 0 23157

az ötödig a nyerő:)

5.) vásároljon telket, terveztesse meg ami neki megfelel, de olyannal aki ügyel a részletekre és tud tippeket adni, majd szervezze le ő maga részleteibe ajánlások alapján.

És máris van 55MFt-je az áfából.

Az a legjobb, hogy ez az egyetlen módszer, hogy az legyen beépítve amit ő szeretne.

A kivitelező is spórol amin tud, hogy neki legyen a legnagyobb a haszna, ráadásul az is kérdéses, hogy a technológiai előírásokat mennyire tartja be, az megint más kérdés.

Az lenne a legmegfelelőbb, ha talál valakit akibe ő is megbízik és bizonyos összegért leszervezi számára.

Generál eléggé drága manapság...

Előzmény: Dunit (23156)
Dunit Creative Commons License 2016.09.02 0 0 23156

Sziasztok !

Melyik a legolcsóbb  és kockázatmentes  házhoz/lakáshoz jutás mód :

1. Kp.-ért vásárolni egy kiválasztott lakást/házat,

2.  Épülő társasházban  vásárolni egy majdan felépülő lakást,

3. Épülő ikerházban megvásárolni  szintén egy majdani lakást  ,

4. Telket vásárolni, terveztetni majd,  kivitelezővel felépíttetni a megterveztetett házat ?

a 2 .és 3. nál egyáltalán mit vásárol az ember ?

Kérdezi az egyik rokon.

Van pénze , de tanácstalan.

Az 1. pontra nem vevő mert  képtelen választani, meg neki a 2 -5 éves ház már elavult,

a 4 . pontot nem meri vállalni .  A 2. és 3. pontból a 3. at választja. Mikor kérdezem mire  ad/adna ki 15 milliót, na itt megakad a diszkurzus.

Van kb. 50 millió a projektre.

sylvanus67 Creative Commons License 2016.08.31 0 0 23155

A kondenzációs kazán + egy puffertartály a melegvízhez beüzemeléssel és csövezéssel szerintem nincs 1 millió forint.

Valóban: 999 eFt-ból megúszható:)

Előzmény: Sfjodorov (23154)
Sfjodorov Creative Commons License 2016.08.31 0 0 23154

Hát ahogy írták is itt korábban, hogy a hőleadókat nem kell számolni. Új építés esetén szerintem nem érdemes, nem felületfűtésben gondolkozni, akármi is lesz, tehát ennek az ára adott.

A kondenzációs kazán + egy puffertartály a melegvízhez beüzemeléssel és csövezéssel szerintem nincs 1 millió forint. + még ide számítandó a hűtési berendezés (klíma), amelynek kiépítése 6-800 EFt lehet.

Viszont ha a hőszivattyú mindennel együtt 2-2,5 millió körül van, akkor egyértelmű számomra, hogy az utóbbi a jó választás, még akár rövid távon is. 

Előzmény: KömKel (23151)
sylvanus67 Creative Commons License 2016.08.31 0 0 23153

Úgy van, ahogy mondtam: az ÁFÁ-t is szakaszosan fizetik a készültség függyvényében, legalábbis a "Mi bankunk"-nál.

Előzmény: sylvanus67 (23123)
sylvanus67 Creative Commons License 2016.08.30 0 0 23152

Nem néztem még bele mert nincs időm (és mellbe is vágott a dolog) és várok még egy ajánlatot.

Azt tudom, hogy Nilan típusú: ha elolvastam, majd itt részletezem.

Előzmény: Sfjodorov (23149)
KömKel Creative Commons License 2016.08.30 0 0 23151

Kondenzációs kazán radiátorokkal valóban kijön 2 millából.

Ha ehhez hozzáraksz padlófűtést, az még 6-800e Ft.

Ha a radiátorokat lecseréled padló+mennyezetre, akkor még 5-600e.

És kb 2 milla a hőszivattyú, pufferekkel együtt.

Előzmény: Sfjodorov (23149)
sur5al Creative Commons License 2016.08.30 0 0 23150

Ha az időt nem tudod rászánni, akkor esélyes, hogy jóval drágább lesz és esetleg nem is lesz minőségben ott, ahol kéne. Két utat tudok elképzelni. Vagy részletes kiviteli tervvel és tervezői műszaki építésvezetéssel csinálod, amihez egy jó szakembert meg kell fizetned rendesen, hogy helyetted folyamatosan résen legyen, vagy beáldozol kb. fél évnyi nem létező szabadidőt és magad jársz mindennek utána és ellenőrzöd a kivitelezés minden apró fázisát (szintén a részletes kiviteli terv birtokában). Ez utóbbi esetben egy átlag ház átlagos négyzetméter árából passzív vagy ahhoz közeli házad lesz. A mindent felügyelő fővállalkozót gyorsan elfelejteném. Az egyik keze rácsap a másikra, ha rosszul dolgozik? Nyilván a télapóban is hiszel még.:D

Előzmény: Sfjodorov (23144)
Sfjodorov Creative Commons License 2016.08.29 0 0 23149

6,5 millió forintba kerül csak a fűtés meg a hűtés és a melegvíz? Ez nagyon sok szerintem, mert azért egy sima kondenzációs kazános fűtés + split klíma ennek a harmadából kijön. 

Előzmény: sylvanus67 (23148)
sylvanus67 Creative Commons License 2016.08.29 0 0 23148

Most jött meg az ajánlatot,  durván 6.5MFt

Előzmény: Sfjodorov (23147)
Sfjodorov Creative Commons License 2016.08.29 0 0 23147

Egy levegő víz hőszivattyú padló- és mennyezetfűtéssel, ami ellátja a HMV-t és nyáron a hűtést is, körülbelül mennyibe kerülhet mindennel együtt?

Mert valahol találtam (most már nem találom) egy kalkulátort és abban 4,8 millió forintot hozott a fenti konstrukcióra, amit azért kicsit sokallok...

Főleg hogy KömKel oldalán ennél jóval szerényebb összeggel számol.

Yoshida Creative Commons License 2016.08.29 0 0 23146

KömKel: a fűtéses cikket átolvasva: egy egyszintes, amerikai konyhás házban egy sima fűtő légkondi, plusz a fürdőbe, szobákba kiegészítő elektromos panellel nem versenyképes? Vagy légcsatornázható klíma pl.?

M3hellrot-nak is, Peterch-nek is csak egy klíma fűt nagyrészt a házukban, és nem PH-ban laknak.

Kolléga is meglépte, viszont annyi elektromos kieg. panelt raktak az összes elkülönülő szobába biztos ami biztos alapon, hogy duplázták a klíma árát (ok, 8-900 ezer még mindig jó egy 140m2-es háznak fűtés kiépítési költségnek)

Előzmény: KömKel (23143)
Sfjodorov Creative Commons License 2016.08.28 0 0 23145

Köszönöm a linkeket, régebben már jártam az oldaladon és olvastam is ezeket, de ismétlés a tudás atyja. :)

Amúgy ha kombinálom napelemmel a fűtőszálas rendszert, akkor nyilván hosszútávon az is tud versenyképes lenni, mivel a bekerülési költsége annak a legalacsonyabb és mondjuk a hőszivattyús rendszer árához képest amivel olcsóbb, abból majdnem ki lehet hozni egy kisebb teljesítményű napelemet (bár az nem fogja fedezni a teljes költségét a fűtésnek).

Na de mindegy, akkor érdemes a hőszivattyún gondolkozni. A példádban mennyezet és padlófűtéssel van kombinálva, akkor ezek szerint ezt a fajta dolgot lehet hűtésre is használni, igaz? Mert az sem utolsó szempont számomra, hogy akkor már nem kell klímát felszereltetni.

Arról egyébként van tapasztalatod, hogy a hűtésnél hogy szuperál a hőszivattyú? Mennyi áramot fogyaszt ilyen esetben? Mert ha a H tarifát választom, akkor érdekes lehet ez a kérdés is. A geo tarifánál kicsit más a helyzet, de egyelőre attól kicsit idegenkedem, hogy nincs 2×2óra áram naponta és nem megy a fűtés. 

Előzmény: KömKel (23143)
Sfjodorov Creative Commons License 2016.08.28 0 0 23144

Nem kalkuláltam még árakkal, mert többféle variációval kellene számolnom. A legolcsóbb az lenne, ha a tesóm, aki kőműves és ács, elvállalná a generálkivitelezést, mert neki csak ez a szakmája, csak egyelőre hezitál hogy visszatérjen e az építőiparba mint főtevékenységbe, mert más irányba mozog jelenleg...

Másik lehetőség hogy én szedem össze a mestereket és hangolom össze a tevékenységeket, veszem meg az anyagokat meg ilyesmik, de ehhez rengeteg időre lenne szükségem, ami még így építkezés nélkül sem igazán van meg, így ezt nem teljesen látom járható útnak. 

A harmadik lehetőség egy külsős fővállalkozó, aki mindent felügyel és én csak vele egyeztetek, ami időben szerintem kivitelezhető lenne, csak hát anyagilag meg biztos hogy jóval drágább lenne, mint az előző kettő.

Nyilván majd valami öszvér megoldás lesz, de árral így még nem tudtam kalkulálni, annyi a biztos, hogy kb 30 millió forint áll rendelkezésünkre, úgy hogy a telek már megvan. 

Előzmény: sur5al (23142)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!