Keresés

Részletes keresés

mamarilla Creative Commons License 2003.05.28 0 0 29
Endru,
nekem nagyon tetszenek az alakitott növények, a bonsaiok többnyire szobai klimához vannak nevelve. Ha nagyobbak lesznek a bokraim és a tujáim, megpróbálom őket bonsaiosan alakitani.
Előzmény: endru (19)
mamarilla Creative Commons License 2003.05.28 0 0 28
Próbáld visszavágni egy kicsit, öntözd tovább, és várj egy kicsit türelemmel. Az enyémnél jó egy hónapot kellett várnom, mig megjelentek az első rügyek.
Előzmény: lale (21)
Hibiscus Creative Commons License 2003.05.28 0 0 27
Az biz'a. :(
Volt, már hogy sikerült. Most imádkozom, hogy a többiek meg ne fertőződjenek.
Előzmény: rferi (26)
rferi Creative Commons License 2003.05.28 0 0 26
Nem fehér az a "guzmány" véletlenül?
AZ mintha takácsatka lenne...
Alig lehet kiírtani...
Előzmény: Hibiscus (25)
Hibiscus Creative Commons License 2003.05.28 0 0 25
Szia lale!
Írj csak, kérdezz nyugodtan bármennyit, segítsünk egymásnak! :)

Néhány hibim nekem is felkopaszodott, különösen a tavasszal vásároltak. A levéltöpörödést az az undorító állatka is okozhatja, amit az egyikükről például én is képtelen vagyok kiírtani. Valamilyen tetű féle, a bimbókat, friss hajtásokat rágicsálja, a levelek fonákján élősködik, a levélhónaljakba húz pókhálószerű guzmányt. Elkülönítettem, zuhanyoztam a kis drágát, vettem neki Biosectet, a látható dögöket elpusztítottam - mégis mindig újra jönnek zabálni az én gyönyörűségemet. Átültetés sem segít. :(
Az összes többin nincs szerencsére.

Akiket ősszel vásároltam, azok viszont gyönyörűen virágoznak felkopaszodás nélkül. Egyet például 400,-Ft-os kiárúsítással, a virágboltos azt mondta, hogy már nem fog virágozni. Na, az azóta egész télen ontja a virágokat! :) Már épp fegyelmezni akartam (sötét, hűvös helyre tenni, nem tápoldatozni,ilyesmi, nehogy elfáradjon) de megkérdeztem egy hibiszkusz-kertészt, és ő azt mondta, semmi gond, ez egy trópusi növény, ha akar, egész évben virágozhat, örüljek neki. :)

Látom, Te is ápolod a lelküket is! :) Nagyon jól teszed, innen vezet egyenes út Lipótmezőre! :))

Előzmény: lale (21)
Hibiscus Creative Commons License 2003.05.28 0 0 24
Igen, így már "értem" valahogy a bonsaiokat. Bár nekem (nagyon sok virágkiállításra járok, az orchideásokon általában mindig van bonsaios is) eddig mindig azoknak a keleti nőknek az apró, elkorcsosított lábacskái jutottak róluk eszembe...

Hát igen, én viszont imádom a csúnya kaktuszokat is... :)

taramiram Creative Commons License 2003.05.27 0 0 23
Köszi, már nézegettem, tényleg szép. Fát már ne tudok ültetni, nem fér el.
Előzmény: rferi (22)
rferi Creative Commons License 2003.05.27 0 0 22
Helló Taramiram!
"..sőt a fenyőket sem kedvelem, mert nem lehet megsimogatni őket. Távolságtartóak, nem engednek közel magukhoz. "

Tudod mi kell neked?Egy simafenyő!Mint a selyem, olyanok a tűi!Selyemfenyőnek is hívják.
Szoliterben csodaszép fává növi ki magát, meg fogod szeretni!

rferi

Előzmény: taramiram (20)
lale Creative Commons License 2003.05.26 0 0 21
Tavaly vettem egy viszonylag kicsi szimpla, piros virágú hibiscust. Ahogy kell, ledobálta az összes bimbóját,majd sárgultak a levelei is. Azt hittem,hogy a 2,5 éves pici fiam kertészkedett bele mindenféle leveket (tea,cola stb ) itatva szegény növényemmel.Áthelyeztem egy keleti fekvésű ablakba, ahol mostmár hónapok óta ontja a virágokat, méretéből adódóan egyszerre csak 1-2-őt, de a levelekkel most sem állok jobban. már pöndörödnek is, pedig spriccelem őket.Május elején kitettem a teraszra, ahol kb.délig kapott napot. Szerintem megégett a levele,mert már egészen kopasz szegény.Hol szeret ő lakni télen illetve nyáron? Nagyon kedvelem, de ezek szerint még nem találtam meg amegfelelő gondozási formát. Segítsetek, légyszi'! Ja,a kemény vízzel kapcsolatban: van néhány növény amelyik igen hisztis, ha nem forralt vagy más úton mésztetelített vizet kap. Nekem egy gardéniám van amit hónapokig pátyolgattam,biztatgattam, hogy ugyan hozzon már virágot nekem, de megértett.Virágzik.Csak forralt vizet iszik. Viszont a passiflora,kifejezetten a meszeset kedveli. Azzal hoz sok virágot. Bocsi a bőbeszédűségemért, de még új vagyok, és olyan kérdésem illetve mondanivalóm van.
taramiram Creative Commons License 2003.05.26 0 0 20
Szia Endru!
Minden tiszteletem a bonsai művelőié. Meg is nézem a kiállításokat, ha csak tehetem, és nagyon-nagyon szépnek látom ezeket a növényeket. Már csinálnám is, ha értenék hozzá.
Először nekem is a kínzás jutott eszembe, de ha belegondolunk, hogy hol mindenhol képesek kihajtani a fák, mert élni akarnak és élnek is, akkor ezek a féltve gondozott csodák nem kínzásról árulkodnak, hanem szeretetről. Szerintem.
A szúrós kaktuszokat nekem sem sikerült megszeretnem, sőt a fenyőket sem kedvelem, mert nem lehet megsimogatni őket. Távolságtartóak, nem engednek közel magukhoz.
A fák a teremtés koronái, nekik van egyedül nem kreált koronájuk. :-)
endru Creative Commons License 2003.05.26 0 0 19
Hibiscus és Mamarilla és a többieknek.
Nem kötelező szeretni a bonsait, van aki szereti, pl. én. van aki a szörnyű tüskés kaktuszokat szereti, én nem.
De az a mondat, hogy biztosan nem fáj, az nagyon elszomorit. Többektől hallottam ilyeneket. De senki sem emel szót a nyirt tuja és fagyalsövényért, vagy a szőlőért, őszibarackért amit ugyancsak metszenek. Mi ugyanazokat a kertészeti fogásokat csináljuk, csak nem azért, hogy sok borunk legyen, hanem a gyönyörködésért.
Azért gyertek majd el egy bonsai kiállitásra, a honlapomon és a kiállitások forumon megirom az időpontot.
Előzmény: mamarilla (18)
mamarilla Creative Commons License 2003.05.26 0 0 18
Nekem nagyon tetszenek a bonsaiok, de van valami varázsuk, amiért nem merek veluk foglalkozni. Kész csodamúvek.
Előzmény: Hibiscus (17)
Hibiscus Creative Commons License 2003.05.26 0 0 17
(A bonsaiokat nem szeretem. Nem ismerem őket, ezért inkább csak sajnálom szegénykéket...
Biztos, hogy nem fáj az nekik?)
Előzmény: endru (15)
Hibiscus Creative Commons License 2003.05.26 0 0 16
:)

Egyébként én is mindent megdumálok a virágaimmal. Az irodában egyedül vagyok, így hülyének se néz senki, csak az angol exkollégám, mikor meglátogatott, és én meg elfelejtkezve magamról bemutattam őt nekik, ő nézett rám furcsán és hördül fel imigyen:
"Do you know that you are talking to a plant?!"
Néztünk is rá megvetéssel... :)))

Itt bent 2+1 hibiszkuszom van, imádják a klímát, ontják a virágokat.
A +1-et a Kedvesemnek vettem, de majd csak akkor kapja meg, ha átköltöznek egy másik irodába, ahol több fényt kaphat majd hibike. Ő sárga, teljes virágú, és nem hosszúkás, spirál bimbója van, hanem mint egy mini pünkösdirózsa, kis kerek, duci bimbóval bír.

Előzmény: endru (15)
endru Creative Commons License 2003.05.24 0 0 15
Hibiscus
remélem ha egyszer valahol találkozunk akkor is majd azt mondod "olyan édes vagy".
Egész fiatal gyerekkorom óta szeretem a növényeket. De életem egy igen nehéz részén a növények, pontossabban a bonsaiok segitettek át. Most már ez nem csak hobbi hanem már bolondériának lehet nevezni. Időnként megsimogatom a fáimat, különösen azokat pl. amelyek éppen a kiállitáson virágoztak. Valaki azt irta nekem, hogy ő még énekel is a virágainak.
Előzmény: Hibiscus (14)
Hibiscus Creative Commons License 2003.05.23 0 0 14
Igen, például a gyönyörű hortenzia vagy a rododendronok...
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat, egyelőre maradok a forralásnál, és lehet, hogy csepegtetetek a vízbe egy kis citromlevet. :)
És hát a jó kis Substral. Azt imádják!

Endru: azt írtad: "akik"... :)
Olyan édes vagy. Így kell szeretni a virágokat! :)

Előzmény: endru (13)
endru Creative Commons License 2003.05.22 0 0 13
Verdin
Szó sincs arról, hogy cikizzelek valami pH miatt. Csak az a helyzet, hogy egy könyvben valamit leirtak, utána évtizedekig másolják, senkinek nem jut eszébe, hogy leellenőrizzék, szentirásnak veszik. Különben én nyugdijas villamosmérnök vagyok, kb. 40 éve tanultam kémiát. De ennek a dolognak utánanéztem, mert sok egzótikus növényt tartok akik savanyú földet szeretnek.
Előzmény: verdin (10)
demjengi Creative Commons License 2003.05.22 0 0 12
Én beismerem teljesen hülye vagyok kémiából, de biztos tudok olyat amit meg más nem tud. Úgy hogy nagyon nem zavar. Mindig lehet kérdezni mástól.
Előzmény: rferi (11)
rferi Creative Commons License 2003.05.21 0 0 11
Jézusom!
Össze ne vesszetek má!
Nem ér annyit az egész.
A könyvet meg ezek szerint erőssen lektorálni kéne
Előzmény: verdin (10)
verdin Creative Commons License 2003.05.21 0 0 10
kedves endru, feltételezem, hogy rám céloztál a kémiaórával.
tény, hogy utoljára ált. iskolában volt kémiaórám, mivel közgazdász diplomám van és külkereskedőként dolgozom, nem igazán kellett kémiából vizsgát tennem.
mentségemre szolgál(hat), hogy amit írtam, egy könyvből másoltam ki, amit jeleztem is, félreértések elkerülése végett.
Előzmény: endru (9)
endru Creative Commons License 2003.05.20 0 0 9
Mégegyszer vizlágyitás.
A kemény vizben oldott anyagok a talajban felgyülemlenek és lúgos kémhatásúvá teszik a földet. Egyes növények csak savanyú talajban élnek meg, ezért teszünk a vizbe savas kémhatású anyagokat, igy a talaj pH értéke kedvezőbb lesz számukra.
Tehát Rferi jól irod, 2 különböző fogalom, de sokan hiányoztak a kémia óráról.
Előzmény: rferi (6)
mamarilla Creative Commons License 2003.05.20 0 0 8
Szia!
Napos és huzatmentes helyre. Ha kiteszed, le fog kopaszodni, úgy fog kinézni, mintha kiszáradt volna. Az én első kísérletem az volt, hogy kitettem cserépben az udvarra. Persze hogy a naptól leperzselődött a levele. Nagyon megijedtem, hiszen ajándékba kaptam. Gyorsan kiszedtem a cserépből és kiültettem a kertbe szabad földbe, napos helyre. Kb. 1 hónap múlva kezdett el hajtani a levele, és rá egy hónapjára virágzott. Most már gyakorlatiasan az első melegekkel kirakom és csak ha vannak a májusi fagyok, akkor teszem be. Nyáron, ha tele lesz virággal, teszek fel képet róla.
Előzmény: demjengi (7)
demjengi Creative Commons License 2003.05.20 0 0 7
Szia!
Hova ülteted? Napos, vagy árnyékos helyre? Én tavaly a lányomét tönkretettem azzal az ötlettel, hogy rakja ki az erkélyre, ahol csak délelött sütött nap. Most van nekem három, de cserépben van kint az ablakban, de szivesen kiültetném a kertbe.
Előzmény: mamarilla (5)
rferi Creative Commons License 2003.05.20 0 0 6
" egyébként a vízlágyításról ezt írja:
"néhány csepp citrom-, oxal- vagy salétromsav már elég a kívánt 5-6-os pH-érték eléréséhez" "

Itt valami keveredés van!
A pH érték nem lágyság-keménység érték!
Ez a savas-lugos dolog, magyarul:kémhatás érték

rferi

Előzmény: verdin (2)
mamarilla Creative Commons License 2003.05.19 0 0 5
Sziasztok!
Én a hibiszkuszomat minden éven kiültetem a szabad udvarra. Az első hónapban, ez általában május, szinte tiszta kopasz,lehullajtja a leveleit, de utána egész nyáron és kb. október közepéig gazdagon virágzik. A legtöbb virág eddig egy nap 32 volt.
kutyu75 Creative Commons License 2003.05.19 0 0 4
sziasztok,
én is nevelgetek egyet itt a belvárosban, és egészen jól megvan. nyáron kinnt az erkélyen, napi öntözéssel (csapvíz + agyaggolyók)) télen az ablaknál (minimális fénnyel, nap nélkül, heti egyszer öntözöm). sokat nő, néha tápot is kap. Nagyon szép. Dupla, piros a virága.
Az enyém nem az a kis kemény sötét zöld levelű, nagyon fás szárú (általában ilyet látni a boltokban), hanem majdnem tenyérnyi (gyerektenyérnyi) levelei vannak, kicsit világosabb zöldek és olyan nyúlánk.
a neten rengeteg hibiszkuszos oldal van. sok okos ötlettel (in english). ha valakit érdekel, elküldom a linkeket.
k.
endru Creative Commons License 2003.05.19 0 0 3
A viz keménysége 2 részből tevődik össze.
1. A változó keménység, ezt a vizben oldott hidrogénkarbonátok okozzák. Ez a forralással eltávolitható. A só kicsapódik, nem oldódik fel úlból.
2. Állandó keménység, ezt a többi kalcium és magnézium sók (szulfátok, kloridok) okozzák, forralással nem távozik, vegyi úton pl. ioncserével távolitható el, de igy más vegyi anyag kerül a vizbe, öntözésre nem alkalmas.
Bizonyos növények savas kémhatású talajt kivánnak, ha ezeket kemény vizzel öntözzük akkor a talajban felgyülemlő sók a pH értéket (nem a szádban) megváltoztatják, lúgossá teszik.
Tökéletes megoldás nincs (kivéve az esőviz), tehát a forralásnak van jelentősége, de a hatást savanyitással fokozhatjuk. Azért salétromsavat nem ajánlanék....
A kaktuszokhoz nem értek és az urat nem ismerem. Sokszor előfordul, hogy nem igazán szakemberek irnak könyvet.
Előzmény: verdin (2)
verdin Creative Commons License 2003.05.19 0 0 2
azt írja egy kaktuszos könyv (by Ewald Kleiner):
"a vezetékes víz felforralása csak akkor jó megoldás, ha az öntözővizet még lehűlés előtt felhasználjuk, a kihűlt vízben ugyanis újból feloldódik a mésztartalom."
"az öntözővíznek a felhasználáskor minimum szobahőmérsékletűnek kell lennie (35 fok)"
egyébként a vízlágyításról ezt írja:
"néhány csepp citrom-, oxal- vagy salétromsav már elég a kívánt 5-6-os pH-érték eléréséhez"
valamint állítólag vannak vízlágyító tabletták is.

sok más növényes könyv viszont tényleg ajánlja a forralt vizet.

Előzmény: Hibiscus (1)
Hibiscus Creative Commons License 2003.05.16 0 0 1
Nálam inkább az szokott a baj lenni, hogy túllocsolom őket. De azt vettem észre, hogy ha nem kap elég vizet, akkor dobja le a bimbóját. Meg hát ugye, rögtön, megvásárláskor. Olyan kis kényes, pedig tudhatná a kisbuta, hogy nagyon jó helyre kerül! :)
Nekem van mindenem a tőzegeléshez, csak tőzegem nincs... :)
A forraltvíz lágyvíznek számít?
Előzmény: verdin (0)
verdin Creative Commons License 2003.05.15 0 0 0
én is szeretem a hibiszkuszt. van egy csodaszép, piros szimpla virágú bokrunk, még apám hozta Kubából kb. 25 éve.
tavaly volt két csodálatos sárga telt virágú is, de sajnos a télen kiszáradtak, és most nem akarnak kihajtani.
ami a lágy vizet illeti: úgy tudom, a legtöbb növény nem szereti a csapvizet, némelyek kifejezetten utálják pl. fukszia, hortenzia, de van amelyik jól bírja, pl. agavé. valahol azt olvastam, hogy tőzeggel lehet lágyítani a vizet, éjszakára egy tőzegdarabot kell áztatni az öntözővízben. de kinek van ehhez türelme / energiája / tőzege?
ha kertes házban laksz, könnyen gyűjthetsz esővizet, ami lágy víz (bár nem tudhatod, milyen szennyeződések kerültek bele... de azért szerintem még mindig jobb, mint a csapvíz.)
Előzmény: Hibiscus (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!