Keresés

Részletes keresés

zsanna Creative Commons License 2011.01.19 0 0 244

jujj, ezért most nagyon irigyellek.....

Előzmény: dmmddm (243)
dmmddm Creative Commons License 2011.01.19 0 0 243

És most akkor megint egy kicsit színház.

Vasárnap délután a Nemzetiben Csehov: A három nővér c. előadását láttam. Most voltam először az "új" Nemzetiben előadáson. Sajnos,a nagy orosz klasszikusokból sok bepótolnivalóm van mind regény,mind színdarab esetén. A 4 felvonást 2 részben játszották el és igen modern volt számomra a megvalósítás. Ez alatt azt értem, hogy úgy érzem, jobb lett volna egy hagyományosabb feldolgozásban látni a darabot, mert így meg kellett osztanom a figyelmet a történések, jellemek és aközött,hogy kibogozzam, ez vagy az a díszlet, jelmez vagy megformálási mód (pl. színészek kiabálása) mit is jelent igazából. De  - és ez esetemben fontos - nem éreztem úgy,hogy elvesztegetett idő vagy pénzkidobás volt,valamint nem akartam otthagyni az előadást. Végignéztem, érdekes élmény volt. A három nővér Udvaros Dorottya, Schell Judit,Péterfy Bori, szerepelt még többek között Hollósi Frigyes,Kulka János,Sinkó László, Alföldi Róbert.

 

dmmddm Creative Commons License 2011.01.19 0 0 242

Hogyne érdekelne a véleményed, csak ez a topik nem olyan nagyforgalmú.

Bocs,de inkább a Kincskereső 100-szor,mint a Pál utcai 1-szer :) A másik kötelező ez,amit nem tudtam megszeretni, pedig Molnár Ferencet,mint színdarabszerzőt nagyon kedvelem.

Ízlések és pofonok,ugye:)

De abban egyetértünk,hogy a Kincskeresőt nem abban a korban kellene megismertetni a gyerekekkel.

Előzmény: esotherica (238)
Csimpolya Creative Commons License 2011.01.19 0 0 241

Úgy emlékszem, Goldoni volt a cím, de ez nem biztos. Sajna, a műsorújságot már kidobtam. Enyhítő körülmény, hogy szelektív hulladékgyűjtőbe...

Előzmény: esotherica (240)
esotherica Creative Commons License 2011.01.19 0 0 240

Mi volt a címe a filmnek? Emlékszel még?

Előzmény: Csimpolya (222)
esotherica Creative Commons License 2011.01.19 0 0 239

Ha kihagyod Coelhot, semmit nem veszítesz. :)

Előzmény: dmmddm (236)
esotherica Creative Commons License 2011.01.19 0 0 238

Bocs, hogy csak most. Nem is biztos, hogy érdekel itt valakit a véleményem, de azért leírom. :)

 

Nagyon szeretek olvasni, és mindig elolvastam a kötelezőket (egyet kivéve, a Koppányi aga testamentumát, mert egyszerűen nem kötött le abban a korban, rettenetesen szenvedtem vele).

És két rémes élményem volt anno, épp a két említett: A kincskereső kisködmön és a Légy jó mindhalálig.

Nem azt mondom, hogy ezek rossz könyvek, de nagyon rossz időpontban erőltetik őket. Én azt gondolom, hogy egy 8 éves gyerek nem tud, és nem is kell hogy tudjon még a mélyszegénységről és a nyomorról. Ha épp abban él (remélem egyre kevesebben), akkor tán valami vidámabbra vágyik, ha pedig nem ismeri, ráér még megtudni, mi az. Az anyagi és morális normákat úgysem ebből a könyvből fogja/kellene megtanulnia egy gyereknek; azt otthonról hozza mindenki. Annyi emlékem van a könyvről, hogy rettenetesen-fájdalmasan nyomasztó volt. És igenis osztom azok véleményét, akik szerint az olvasást valami jó/kellemes olvasmánnyal kell megszerettetni, nem ezzel. Ez is kell, de később.

A légyjó pedig azért nem tetszett emlékeim szerint, mert rettenetesen szerencsétlen az a szegény Nyilas Misi. Mikor a kerítésen túlról nézi a kalapját, amit bevitt a szél a nemtomhova, hát majd felrobbantam bosszúságomban, hogy még a száját sem bírja kinyitni. Ez van.

 

A Pál utcai fiúk, na az már igen. Abban van minden, aminek egy ifjúsági regényben kell lennie, barátság, banda, ellenség, összetartás, gittegylet... isteni könyv. Azt imádtam.

Előzmény: dmmddm (216)
zsanna Creative Commons License 2011.01.13 0 0 237

Bocs, Szinbádot nem én ajánlottam, de asszem emlékszem, hol olvashattad. Én nem ismerem a helyet, de ezek szerint tényleg jó lehet, ha már ketten is jó véleménnyel vagytok róla. 

Előzmény: dmmddm (236)
dmmddm Creative Commons License 2011.01.13 0 0 236

Coelho-t nem ismerem,de valahogy nincs is rá kedvem, hogy megismerjem....

 

Igen, Venczel Vera sokat játszott fiatal nőket abban a korban. Tegnapelőtt  a  Dunán Mécs Károly születésnapja alkalmából egy Németh László-tévéjáték volt (mondjuk elég kicsi szerepe volt benne, nem tudom miért pont ezt szedték elő, mert a főszereplő Mensáros volt), abban is Venczel Vera volt a fiatal nő. Meg még szerepelt Kalocsay Miklós is. Emlékszik valaki a Kuckó c. műsorra a kutyussal? :)

 

Köszi a Zsolnayval kapcsolatos választ Zsanna! Nyáron szeretnék menni és azt hiszem a Szinbádban fogok megszállni,egyszer egy másik topikban azt ajánlottad és én már szálltam meg ott, jó kis hely:)

A fiú tragédiájára emlékszem és tényleg nagylelkű felajánlás a szülők részéről....

zsanna Creative Commons License 2011.01.13 0 0 235

Ja, és tegnapelőtt voltam az új hangverseny-központunkban is. Kocsis Zoltán vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat, Dvorzsak Új világ szimfóniáját, meg egy cselló-versenyt.

Nagyon klassz a központ, szerintem már nagyon ránk fért egy ilyen beruházás.

(És elmesélném, hogy orgona már nem fért a tervekbe. Viszont a város egyik igen jómódú vállalkozója jóvoltából mégis lesz. Sajnálatos a történet: tavaly nyáron egy időben fel nem ismert vakbélgyulladás (!!!!!) miatt meghalt az egyszem 20 éves fiuk, aki kb 18-19 éves házasság után végre-valahára megszületett :-((((  És úgy döntöttek, hogy akkor a családi vagyont felajánlják az orgonára, mely majd a gyerek nevét fogja viselni, és minden évben a gyerek születésnapján emlék-orgonahangverseny lesz...

Ezt a tegnapelőtti hangversenyen köszönték meg a házaspárnak.)

zsanna Creative Commons License 2011.01.13 0 0 234

Nálam asszem már nem kapott második esélyt :-)))

Előzmény: jutiq (232)
zsanna Creative Commons License 2011.01.13 0 0 233

Nem pont ott, hanem ahol a gyár van. Tulajdonképpen a gyár egy részéből lesz a negyed.

És remélem, mire jössz, már nagyjából kész lesz, mert most még elég siralmas állapotok uralkodnak :-((( Pozitívum viszont, hogy még szombat délután is láttam, hogy dolgoznak rajta....

(Egyébként a Mauzóleum is max. negyed óra séta innen, bár lehet, hogy ha a másik oldalon is ki lehet menni, akkor csak 2-3 perc...)

Előzmény: dmmddm (228)
jutiq Creative Commons License 2011.01.13 0 0 232

Nekem is lenne egy körkérdésem. Mi a véleményetek Coelhoról? Most olvasom a második könyvét, és majdnem biztos, hogy ez lesz az utolsó. Több esélyt nem kap tőlem...

jutiq Creative Commons License 2011.01.13 0 0 231

Hát igen, akkoriban majd minden lányt ő játszott :-))

Előzmény: dmmddm (230)
dmmddm Creative Commons License 2011.01.12 0 0 230

És Venczel Vera a lány:)  Én csak tévében láttam, de tetszett, és ehhez nagyban hozzájárultak a főszereplők, akik hitelesek, kedvesek, fiatalok voltak.... Sajnos Kozák András is már csak az égi társulatban játszhat...

Előzmény: jutiq (229)
jutiq Creative Commons License 2011.01.11 0 0 229

Eszembe jutott még egy nagy kedvencem Móricztól. A Pillangó. Kellően fiatal, és szerelmes voltam amikor először olvastam :-))

 

Filmen is nagyon tetszett. Kozák András volt a fiú.

Előzmény: dmmddm (218)
dmmddm Creative Commons License 2011.01.09 0 0 228

Tegnap délután csak úgy kapcsolgattam a tévéadók között és belefutottam a Dunán egy Pécsről szóló 2003-as filmbe, és nagyon élveztem, mert volt benne szó a dzsámikról, a székesegyházról és legfőképp az ókeresztény sírkamrákról.Ez utóbbi annyira érdekes volt, hogy csak na! :-)

Ha legközelebb Pécsre megyek - ami reményeim szerint idén lesz - feltétlenül megnézem még egyszer a sírkamrákat és a Zsolnay-negyed is tervbe van véve természetesen.

A negyed ugyanott van, ahol a  mauzóleum? (Bocs,ha hülyeséget kérdezek...)

Előzmény: zsanna (227)
zsanna Creative Commons License 2011.01.08 0 0 227

Ma, úgy érzem, szó szerint kul-túráztam egyet :-)))   Megnéztük ugyanis a városukban szerencsére jó hosszú ideig "tartózkodó" Zsolnay-gyűjteményt.

Túra azért volt benne, mert a Zsolnay-negyed, ahol a kiállítás található, még igencsak átalakuló-félben van, jelenleg inkább építési-, mint kiállító terület. Kíváncsian várom, milyen lesz, ha kész lesz. Én egész jót bírok kinézni belőle.

A kiállítás meg nagyon szép volt, egy-két vázát, ezt-azt elfogadnék közülük :-)))

Csimpolya Creative Commons License 2011.01.08 0 0 226

Az ötlet jó, csak legtöbbször későn kapcsolok! Már javában nézem a tévét, mire észbekapok, hogy ez a műsor milyen jó. Be kell vallanom, sokszor meg se nagyon nézem a tévéújságot, de igyekszem ezen változtatni.

Előzmény: dmmddm (225)
dmmddm Creative Commons License 2011.01.07 0 0 225

Én is  elolvastam most így utólag, mivel említetted,ennek a filmnek a tartalmát és tényleg jó lehetett! Nem lehetne, hogy időnként  előre:) ajánljuk itten tévéből dolgokat egymásnak? :-)

Előzmény: Csimpolya (222)
Csimpolya Creative Commons License 2011.01.07 0 0 224

A filmet én sem tudtam megnézni, az ismertetésben látott kb. három perc bőven elég volt belőle. Igen valószínű, hogy mindez a sok szörnyűség nem vagy nem csak Csibével történt meg, jó néhány mástól hallott történetet is elmondhatott sajátjaként.

Igen, egy árvának nem volt könnyű sorsa, ezt elismerem. Viszont Csibe érdekessé akarta tenni magát Zsiga bácsi előtt, és ez sikerült is neki.

Előzmény: dmmddm (223)
dmmddm Creative Commons License 2011.01.07 0 0 223

Na, az Árvácskát  soha nem tudtam megnézni filmként,mert az a néhány jelenet,amit mégis láttam, egyszerűen elvette a kedvemet, illetve nem volt hozzá megfelelően erős lelkem. Valami rémlik,hogy Nagy Anna valami gonosz mostohát játszhat benne (?) tökéletesen,  nem is tudok igazán ettől a szerepétől nagyon elvonatkoztatni. Az lehet, hogy Csibe nem teljesen mondott igazat,de ettől eltekintve igen elképzelhetőnek tartom abban a korszakban (is), hogy vidéken az árva gyerekeknek nem volt túl könnyű sorsuk.... 

Előzmény: Csimpolya (221)
Csimpolya Creative Commons License 2011.01.07 0 0 222

Tegnap ment a Duna tévén a Goldoniról szóló film, és nagyon tetszett! Elsősorban ott is a környezet és a jelmezek szépsége és hitelessége tűnt fel, de a szellemessége is tetszett. Nem akármilyen szereplői voltak: pl. Vivaldi. Az roppant humorosan hatott, amikor a nagy konkurrenst, egy bizonyos Johann Sebastian Bachot szidta, hogy divatjelenség, húsz év múlva senki nem emlékszik rá.

A filmnek volt egy krimiszála is, eléggé logikus és szellemes befejezéssel. Egyszóval, érdemes volt fennmaradnom érte.

Csimpolya Creative Commons License 2011.01.07 0 0 221

A Légy jó-t én is csak nagyon nehezen olvastam végig, az elején nagyon zavart a diáknyelv, illetve az általam nem ismert kifejezések. (Lutri, reskonto, pakk, ilyenek). Viszont az Árvácska megrendítő, de nagy élményem volt.  Szerencsére csak sokkal később tudtam meg, hogy a mű modellje (Csibe) milyen jókat hazudott  Móricznak. Ez viszont irodalmilag igen gyümölcsöző ámítás volt.

Furcsa módon Jókainál nem zavartak a régies szavak vagy a latin  mondatok, csak a nyelvújítás fura szavai (savany, éleny). Később rájöttem, hogy egy csomó latin mondat magyar jelentését tudom, legföljebb azt nem, melyik szó mit jelent benne.

Előzmény: dmmddm (218)
Csimpolya Creative Commons License 2011.01.07 0 0 220

Csatlakozom, mert a Kincskereső-t (és egyáltalán Mórát) nagyon szeretem.

Az, hogy kötelező jegyzetelni egy könyvhöz, nem fordult elő velem, olvasónaplót írni meg nem volt szokásos az iskolában, vagy csak nagyon kevéssé. Engem el se lehetett volna tiltani az olvasástól, de az iskolai kötelezőket rendszerint azelőtt olvastam, mielőtt még feladták őket. Nem vonatkozik ez a Goriot apóra, mert azt nem tudtam végirágni. Lehet, hogy pótolni kellene?

Előzmény: jutiq (217)
Dóri69856 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 219

Egy kis last minute programm ajánló: aki eddig  még nem tette meg, az még január 23.-áig bepótolhatja a Szépművészeti Múzeum időszaki tárlatainak megtekintését. Például a Klimt  vagy Botero kiállítást. Január végétől ugyanis erre már csak a bécsi szomszédolások alkalmával tudunk sort keríteni.

dmmddm Creative Commons License 2011.01.07 0 0 218

Ebben az ügyben igen, de Móricz Zsigmond tekintetében nem:), az egyik kötelező volt a kettőből, amit nyögvenyelősen olvastam el és nem is ragadt meg bennem túlsok belőle és sajnos semmilyen formájában nem szeretem a Légy jó...-t. Azt hiszem, Móricz  nekem túl darabosan ír, nem tudok jobb kifejezést rá, bár a Rokonok c. Szabó István-film után elolvastam a regényt és meglepően tetszett az is:), valamint még az iskolában tanult novellái közül is néhány megragadott. Pl. az, amelyikben az I. világháborúból jön haza a katona, kirabol egy tanyát, megöli a gyerekeket is,de a legkisebbet, a csecsemőt nem bántja, vagy azt, amikor a szegényember elhatározza, hogy a gazdag ember lányának a lakodalmán annyit eszik,hogy kieszi a vagyonából és a vége a szegény ember halála... Ezek sem szívderítőek,de érteni vélem, miért is írt ilyesmiket Móricz. És a hét krajcár..... Voltunk hasonló élethelyzetben családilag, na nem a koldus adta az utolsó fillérjét oda,de hóvégén egy időszakban nagyon össze kellett számolni a pénzt...

Mórához még annyit,hogy szerintem ezeknek a műveknek a megértéséhez - még talán Móriczéhoz is - bizonyos érzelmi intelligencia vagy empátia szükséges,ami nem biztos,hogy megvan egy alsó tagozatos gyermekben - vagy megvan,de nem kerül felszínre.

Előzmény: jutiq (217)
jutiq Creative Commons License 2011.01.07 0 0 217

Szia! Örülök, hogy ebben az ügyben ugyanazon az oldalon tartózkodunk. Én is nagy Kincskereső rajongó vagyok, már alig várom, hogy a kicsimnek (5,5 éves fiú) is olvashassam :-)) A nagy nem szerette annyira, főleg azt nem hogy sokat sírtam közben :-))

 

A Daninak talán azért volt rossz élmény, merthogy jegyzetelni kellett :-(( Én azért úsztam meg ezeket a rossz élményeket, mert minden kötelező olvasmányt már korábban elolvastam és megszerettem. Az olvasónapló készítés, és hasonló gyötrelmek, már nem tudták megváltoztatni az alapélményt.

 

Leginkább a Légy jó mindhaláligot szerettem...

Előzmény: dmmddm (216)
dmmddm Creative Commons License 2011.01.07 0 0 216

BÚÉK kedves "kultúrázók" !

 

Néhány gondolat így kora reggel, nem akarok vitát gerjeszteni, csak elindult bennem egy gondolatsor...

Olvasok egy interjút Rátai Dániellel, a fiatal feltalálóval (3D) és rákérdezve az olvasásra, azt válaszolja, hogy 2.-os korában elétették a Kincskereső Kisködmönt és minden nap 1 oldalt kellett belőle elolvasni, kijegyzetelni és ez nagyon rossz élmény volt, inkább azóta olvas rendszeresen, amióta elvégezte a középiskolát.

 

Szóval én meg ezt nem értem,hogy a Kincskereső Kisködmön miért olyan borzasztó rossz élmény, illetve azt értem,hogy talán nem 2.-os gyerekekkel kellene elolvastatni, de szegény gyerekek most is vannak a világon és az országban is.  Én a magam idejében elolvastam, és azóta is ha beleakad a kezem a könyvespolcon, leveszem, beleolvasgatok és egyre jobban tetszik. Azt hiszem inkább érzelmileg ragadott meg, hogy a tisztes szegénység mellett, a tragédiák (kishúg halála) ellenére aránylag milyen vidám és boldog (nem tudok jobb szavakat) gyerekkor volt az, javarészt a szerető szülőknek köszönhetően.

Azt is fel szokták hozni ellene,hogy már nincs ilyen élethelyzet,de erre azt tudom mondani,hogy mélyszegénység most is van, ha a nagyvárosokban lakó gyerekek és szüleik esetleg el sem tudják képzelni.

Oda jutottam a gondolataimban, hogy valószínűleg úgy vagyok én ezzel a Kincskeresővel,mint ellenkező előjellel A Mester és Margaritával, előbbit nem tudom megérteni,hogy miért nem szeretik az emberek, utóbbit pedig szintén nem tudom megérteni,hogy miért szeretik. :-)

 

dmmddm Creative Commons License 2010.12.28 0 0 215

Hát bevallom, a Hálózat tévére nem gondoltam volna én se.....

 

És igen,Hegyi Barbara volt Beatrice,de nekem nem volt ezzel bajom:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!