orangutan (184688):
Köszi, hogy felhívtad a figyelmet a rajatrains.com honlapra, lenyűgözött.
Ez az Iráni Vasút tud valamit, még azt is le lehet csekkolni angolul, hogy a mai 22.55-ösre még 34 hely van a rendszerükben Isztanbul-Teherán viszonylatra és az egész honlap designja és tartalma is nagyon klassz, le a kalappal előttük.
Kis sem néztem volna ilyet egy iráni vasútból.
Valóban van szerdánként 22.55-kor az Istanbul,Haydarpasa-Teherán közvetlen "Transasiya Expresi", amivel a Van-ban történő átszállás is megspórolható.
Egyébként nemcsak vasárnap innen indulva lehet eljutni oda, az enyém is a lehetséges módok közül egy példa volt, de úgy néztem, hogy nem is minden nap lehet menni.
A Budapest-Teherán teljes eljutási idő amúgy ezzel a közvetlen vonattal is ugyanannyi, mint a vasárnapi indulással, csakezesetben hétfő estétől szombat estig tart, igaz, így már csak Isztanbulban van átszállás (és pályaudvarok közötti átmenet).
V43 blue (184733):
Nyári főszezonban elég zsúfoltak is tudnak lenni Horvátország felé a vonatok, tavaly volt olyan történetről is újságcikk, hogy kétszer adták el ugyanazt a helyet és majdnem végig álltak.
Ha jársz Nagykanizsán akkortájt, amikor a Maestral indul/érkezik megnézheted a telítettségét előtte napokban, vagy biztosra menve vehetsz helyjegyet - az azért nem tipikus, hogy kétszer eladják majd.
V43 blue (184735):
A fekvő -és hálókocsik díjával kapcsolatban teszteld le a MÁV Direktet: 06-40-494949, ezek ára a MÁV-on kívülről gyakran még nehezebben kideríthető, mint a menetjegyé.
A szolnoki nemzetközi pénztáros a múltkor pl. a Szolnok-Bukarest hálókocsi díjra azt mondta, hogy nem tudja megmondani, ha konkrétan fogalok, akkor a majd közli a helyközpont az árat is:(
taxxx (184744):
"Értsétek már meg, hogy az utas le@ja, hogy a jegy csak huszonxx ezer de még kell hozzá három kusett+ két háló+ 2 komp+ ló@tudja mi + ......+....= ????????
És a végén nem mondtok semmit.
Az utas meg adja össze, ha annyira kíváncsi arra qva jegy árára !"
1. - nem vagyok vasutas
2. - én ennyi infót tudtam a feltett kérdésre, ha valaki többet tud, szivesen olvasom
3. - ezeket a díjszabási adatokat is csak részben publikálja a MÁV, arról talán nem én tehetek, hogy ennél többet nem
A hozzászólásaimból nagyon sok vonatkozik arra, hogy tényleg, miért is nem teszi a MÁV ezeket nyilvánossá, így furcsállom, hogy Neked az jöt le, hogy én vagyok,aki ezeket elkeni:(
4.- bizonyára láttál már szép színes nemzetközi vonatot. Legyen ez mondjuk a Transbalkán: van rajta 2.o. ülőkocsi, 1.o. ülőkocsi, 4 személyes kusett, 6 személyes kusett, 3,2,1 fő által igénybevehető hálókocsi.
Egy hosszabb nemzetközi utazásnál 2-3 ilyen vonat is könnyen összejön, a példánk esetében pl. vasárnapi indulásnál 3, hétfőinél 2 ilyen vonat van.
Variálhatod is, hogy az egyiken ilyen, a másikban olyan kocsiban akarsz utazni/vagy csak oda kapsz helyet.
Emiatt nem lehet egy konkrét pontos összeget mondani az igényelt szolgáltatás, kocsiosztály (2.o., 1.o., kusett, háló) ismerete nélkül még a rendelkezésre álló adatok birtokában sem, főleg nem azok nélkül.
A dolog nem úgy működik, hogy a Bp.- Teherán viteldíj ennyi és kész és ez mindent tartalmaz, csak én, vagy a gonosz MÁV ezt nem mondja meg, hanem 2-3 tétel összeadására kényszerít.
A jegyár a szolgáltatásoktól, kocsiosztálytól függ, minél bonyolultabb, messzebre visz az utazás, annál több variálási lehetőség van a szolgáltatásokkal.
Ha a vonaton van 1.,2.o., kusett, hálókocsi és ezekből is többfajta, akkor honnan tudjam, hogy a kedves utas melyiket preferálja, olcsóbban , vagy kényelmesebben akar utazni. Ankaráig például el lehet jutni végig 2.o. ülőkocsiban.
Mivel az iráni vasút honlapján van ár is, este mepróbálok utánanézni és kiszámolni a Transbalkán-Bosphor-Transasiya ex. összeköttetésre egy "tokkal vonóval árat" úgy, hogy megszavazom, hogy végig kusettben küldjük az utast, még az isztanbuli helyi közlekedés árát (a kompot) is hozzáadom a kedvedért.
Csak akkor ne mondd, hogy az útközben elfogyasztott Colát és perecet kihagytam:)