Keresés

Részletes keresés

consciousless Creative Commons License 2001.08.16 0 0 994
>Teljesen biztosan bebizonyitani nem tudod

persze, kiveve a kis lepesekkel fokozatos kifejlodes elmeletet (amennyiben igaz), a fossziliakkal - ezert jöttem veluk elo. Elnyomott hozzaszolasa mar valami, probalom megtalalni hatrebb. Nem szerencses kiserleteket (azaz az emberi intelligencia alkotasait) termeszetes evolucioval keverni. Szamitogepet is letrehoztunk, ez megsem jelenti, hogy magatol termeszetes evolucioval is letrejött volna. Mondtam, a vita többi resze nem az en asztalom, de asszem nem is nekem szantad a ZIMes beszolast.

udv, c

Előzmény: Raphael (992)
tebo Creative Commons License 2001.08.16 0 0 993
Nincs nalam a konyv, fejbol nem tudom a nevuket.
De a valoszinusegszamitast nagyon sok matematikus
ismeri, nekik megadjak az adatokat es ok kiszamoljak a az esemeny bekovetkezesenek a valoszinuseget, ez fuggetlen ettol a tematol.
Előzmény: Dr. Lecter (991)
Raphael Creative Commons License 2001.08.16 0 0 992
Parszaz bejegyzessel lejjebb mar leirtam valakinek hogyan tudja az ilyen szamokat nagyon-nagyon kicsi toredekere redukalni egy masodeves biologus.

conciousless: rossz hirem van, minden tudomanyos eredmenyunk eddig csak elmelet, modell amit jol-rosszul probalunk a valosagra huzni. Teljesen biztosan bebizonyitani nem tudod. Ugye, hogy szegeny Newton mechanikaja is milyen biztosnak latszott... Ervenyes azert meg most is, de mar csak affele gyakorlati potlekkent.

Ahogy Rorimack is irta, ZIMnek teljesen folosleges bizonygatni, ugyanazokat a kerdeseket teszi fel ugyanugy, igaz eddig meg csak tizszer cafoltuk meg. Hogy az egyiket elmondjam tizenegyedszer is: a szaporodasi gat nem feltetele annak hogy ket fajt elkulonitsunk. Baciknal pld celzott evolucioval fejlesztettek teljesen uj kepesseget (egy ujfajta cukormolekula energiaforaskent valo hasznositasa). A muslicakiserleteknek soha nem volt celja hogy uj fajt hozzanak letre.

Előzmény: tebo (986)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.08.16 0 1 991
Pontosan melyik matematikus és mikor állított ilyet?
Előzmény: tebo (990)
tebo Creative Commons License 2001.08.16 0 0 990
A matematiusok allitjak veletlen nem lehet.
Tehat a kerdes ki a kodolo?
Előzmény: Dr. Lecter (989)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.08.16 0 0 989
Elgondoltam. És?
Előzmény: tebo (988)
tebo Creative Commons License 2001.08.16 0 0 988
A lenyeg, hogy hatalmas mennyisegu informacio van
kodolva pl: a DNS-be ,kerdes, hogy honnan, vagy kitol szarmazik ez az informacio. Hiszen a neve is
genetikai kod, gondold el kodnak nevezzuk es a kodolo a veletlen.
Előzmény: Dr. Lecter (987)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.08.16 0 1 987
Annak persze jóval nagyobb a valószínűsége, hogy egy türelmes teremtô atya mindezeket atomról atomra összerakta.
Egyébként nem lenne baj, ha elolvasgatnád ezt a topikot, mielôtt újra elôszedsz olyan dolgokat, amelyeket már jónéhányszor végigrágcsáltunk itt.
Előzmény: tebo (986)
tebo Creative Commons License 2001.08.16 0 0 986
hello

Annak a valoszinusege, hogy veletlen bekovetkezen egy esemeny max 10 az 50-ediken, a matematikusok azt allitjak, hogy e felett soha be
nem kovetkezo esemenyrol beszelunk.
Olvastam, hogy egy sejt mukodesehez 1000-2000 feherje, enzimkent mukodo feherje kell. Annak
valoszinusege, hogy ezek spontan letrejojjenek 10 a 40000-diken. Ez a szam nem tevedes, nem eliras
nalam szazszor komolyabb emberek allitjak.

Törölt nick Creative Commons License 2001.08.16 0 0 985
...ismétlés a tudás... :-)))
Előzmény: Dr. Lecter (982)
noway Creative Commons License 2001.08.16 0 1 984
Aztán kergessük el a gonosz tudósokat, akik úgy csinálnak, mintha mégis helytállóak lennének. Egyébként is dogmatikus, vaskalapos banda, akik az igazán ragyogó elméket beszükültségböl, szakmai féltékenységból elnyomják és lejáratják. Teszik mindezt az olajmaffiával karöltve egy mindenre kiterjedö, nemzetközi összeesküvés keretében (amely mögött egyébként az UFOk állnak).
Aztán a 'gyözzön a jobb!' jegyében vezessük be az iskolákban az eddig érdemtelenül háttérbe szoritott és elhalgatott elméletek (pl. kreacionizmus, vákuumenergia, lapos Föld) oktatását.
Előzmény: tebo (977)
NagyAnd Creative Commons License 2001.08.16 0 0 983
Hello,

Nem ez volt a kerdes, hanem egy adott faj (es nem osztaly, rend, törzs) es a feltetelezett ose között mekkora a kulonbseg

Szoval, ha jol ertem az a problemad, hogy kiragadunk egy fajt, es nem talaljuk a leszarmazasi sorat egy feltetelezett ôsig.
Erre az az elfogadhato magyarazat, hogy nagy egyedszamu, idoben stabil populaciobol nagyobb az eselye, hogy fennmarad fosszilia, mint a kis egyedszamu, nagy szelekcios nyomas ala esett populaciobol. Marpedig az evolucio ez utobbi esetben zajlik igazan, mikor pl. kisletszamu populacio elszigetelodik, vagy nagy katasztrofak utan robbanasszeruen nepesulnek be a kiurult okologiai fulkek.

Egyebkent az evolucio sebesseget illetoen ma is zajlanak vitak a szakemberek kozott. Ez meg nem baj. Ettol meg nem dol meg az elmelet.

Azonban tovabbra is kivancsi vagyok, hogy a teremtes koncepciojaba hogy fernek bele azok az itt-ott megiscsak kiasott fokozatos fosszilis sorok? pl. lovak ugye?

Előzmény: consciousless (969)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.08.16 0 0 982
egy-két százzal elôbb volt már róla szó.
Előzmény: Törölt nick (981)
Törölt nick Creative Commons License 2001.08.16 0 0 981
Fokozatos átmenet nem csak időben lehetséges s történt meg, hanem térben is. Erre ma élő evolúciós fejlődési láncként követlen bizonyíték is létezik: van egy olyan sirályfaj, amely az egész Földön létezik, az egymás mellett élők szaporodásra is képesek, ám vannak olyan "határvidékei" a fajnak, amikre ez már nem igaz, nem párosodnak. Pontos fajt sajna nem tudok idézni, de a Spectrum-nak megy egy műsora, amibe kétszer is belepottyantam már az almúlt hónapokban...
Előzmény: consciousless (969)
consciousless Creative Commons License 2001.08.16 0 0 980
helo,
bajom van egy elmelettel? Minek az? Hacsak az nem baj, hogy untam, mert elmelet. Bizonyitekra vagyok kivancsi, nem hogy mi nem mond ellent, ne terj ki a kerdesem elol :)

szoval: fossziliak anatomiaja kozti kulonbseg igy is eleg nagy ahhoz, hogy ne ertsuk, hogyan szulethetett egy osbol az uj faj. Erre valo elmelet van?

Dr. Lecter Creative Commons License 2001.08.16 0 0 979
Bizonyítsd be, hogy nem helytállóak.
Előzmény: tebo (977)
NagyAnd Creative Commons License 2001.08.16 0 0 978
Ki beszel itt tok veletlenrol? Az evolucio egy folyamat, aminek egyik eleme a veletlen.
Felejtsetek mar el a "forgoszel osszerak a szemettelepbol egy Boeinget" cimu nevetseges analogiakat!
Előzmény: tebo (973)
tebo Creative Commons License 2001.08.16 0 0 977
Leszamolni az olyan feltevesekkel, elmeletekkel amelyekrol bebizonyosodik, hogy nem helytalloak pl: energiamegmaradas dogmaja, evolucio.
Előzmény: Dr. Lecter (976)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.08.16 0 1 976
Menj, rakd a máglyát.
Előzmény: tebo (975)
tebo Creative Commons License 2001.08.16 0 0 975
Legkezenfekvobbnek tunhetett, de le kene mar szamolni vele.
Előzmény: Rorimack (974)
Rorimack Creative Commons License 2001.08.16 0 0 974
Haliho!

Telo: bocs: mert sok ember arra hasznalta az agyat, hogy olvasson, gondolkozzon, es meg mindig ez tunt a legkezenfekvobb megoldasnak.... ;)

R.

Előzmény: tebo (973)
tebo Creative Commons License 2001.08.16 0 0 973
Hello

Nem tudom miert gondolja nagyon sok ember ugy, hogy ilyen bonyolult, es komplex dolgok mint pl:emberi agy letrejohet tok veletlen folytan.

Rorimack Creative Commons License 2001.08.16 0 0 972
Haliho

Ja, ugy igen...

szoval van egy elmelet, amit evoluciosnak hivnak, es se a fossziliak, se a "makroevolucio", se a modern biokemiai/genetikai eredmenyek nem mondanak ellent neki. akkor meg mi a baj vele? ;)

R.

Előzmény: consciousless (971)
consciousless Creative Commons License 2001.08.16 0 0 971
>consciousless: mennyi idos az egesz vilagra kiterjedo irott tortenelem?

ezert irtam, hogy egyetlen targyi bizonyitek a fossziliak. Darwin pintyek aranyos madarkak, mi van veluk?

Előzmény: Rorimack (970)
Rorimack Creative Commons License 2001.08.16 0 0 970
Haliho!

Zim:

"ÖSSZETETTEBB és JOBB (túlélésre, szaporodásra inkább képes)"
Ezt a lenti elolenyek+virus kielegiti... ;)

El tudsz kepzelni egy ilyen uj elolenyt? milyen legyen? mi legyen az az uj szerv? Stb...

Az, hogy eddig meg senkinek sem sikerult, megcsak egy rizsszemet sem teremteni,s em lehet erv a teremtes ellen... ;)

Ja, tenyleg, uj faj: olajfalo es alien... :D

consciousless: mennyi idos az egesz vilagra kiterjedo irott tortenelem? Es miotta vizsgalja tudomanyos igennyel a fajokat?

Fajszetvallas: Darwinpintyek?

R.

consciousless Creative Commons License 2001.08.16 0 0 969
>mit tekintesz fokozatos atmenetnek

Every complex structure must be accessible by small mutational steps. This is basic to the genetical theory of natural selection (Neo-Darwinism)

Nem akarok beszallni a teremtes vs EV vitaba, pusztan a fokozatos kifejlodesre nezek ervet. Mert az evolucios fa elmeleti konstrukcio, a közvetlen bizonyitek (egy uj faj letrejötte az irott törtenelem ota) nincs, a masik meg a fossziliak. Az összes többi elmeleti feltetelezes ezek hijan.

Lecter jo peldat ad ra, hogy fenotipus kulönbözo lehet, ettol meeg nem uj faj. Egy uj fajnak szaporodokepes egyedeket kell produkalnia, es csak a fajtarsaival, nem azokkal amiktol szarmazik.

>A mostani punktuacios modellek par tizezer evre teszik az atlag fajkialakulas idejet, max par szazezer ev, ehhez kepest pld a foldtorteneti kozepkorban a legjobb felbontas egymillio ev

ez okvetlenul igy van? Mi az akadalya a jobb felbontasnak?

>A Fold es az elet fejlodese (egyetemi tankonyv) c. konyveben nagy hangsulyt fektet arra, hogy a gerincesek torzsenek fokozatos fejlodeset felvazolja, termeszetesen fosszilis bizonyitekokkal alatamasztva!

Birosagon: a gyanusitottat a tett idopontja utan vki a helyszin kozeleben latta zaklatottan kijönni a hazbol az alatamaszt (evidence), de nem bizonyit. Ha megtalalnak nala a gyilkos kest az ujjlenyomataval es az aldozat verevel, az a bizonyitek (proof).

Tegyuk fel sosem talaljak meg a kest. "We got no proof, but have a lot of evidence." Bizonyítékunk nincs, de a dolog nyilvánvaló, akar el is itelhetik, de ez a birosag szubjektiv döntese lesz. De itt nem ilyen nyilvanvalo a dolog. Nincs meg az aldozat (fossziliak sora).

>Az egyik legszebb fejezete a hullok kifejlodese a keteltuekbol, mely annyira fokozatos a fosszilis leletanyagban, hogy sok fajrol vita folyt: az most keteltu-e, vagy mar hullo.

Hat, ha egy atmeneti fajnak atmeneti fenotipusa volt a ketto között akkor csak elmelet kerdese hogy hogyan definialod - hullo vagy keteltu. Nem tartom erdemleges kerdesnek.
Nem ez volt a kerdes, hanem egy adott faj (es nem osztaly, rend, törzs) es a feltetelezett ose között mekkora a kulonbseg. Itt szamit igazan, mekkora. Mondok egyet: valaki a macskafelek es kutyafelek kulonbsegeivel, hasonlosagaival foglalkozik, mindkettobol van eleg. Mivel több tizmillo eve valtak szet, a fossziliak anatomiaja kozti kulonbseg igy is eleg nagy ahhoz, hogy ne ertsuk, hogyan szulethetett egy osbol az uj faj. Erre valo elmelet van?

c

ZIM Creative Commons License 2001.08.16 0 0 968
Nem sikerült, olvasd már el figyelmesen: senki nem tenylésztett ki új fajt, legfeljebb fajtát. A pitbull kompatibilis a farkaskutyával, a csótányból is sokféle variáció van, de szaporodik a másikkal.
Új faj, ÚJ SZERV (ez sarkallatos pont), feljebb az EV családfán - ilyenről nem hallottam.
Előzmény: Rorimack (967)
Rorimack Creative Commons License 2001.08.16 0 0 967
Haliho!

pitbull?
influenzavirus?
csotany?

SZerintem mar sikerult... ;)

R.

Előzmény: ZIM (966)
ZIM Creative Commons License 2001.08.16 0 0 966
A dolog kulcsa, hogy mi számít külön fajnak. Ez a tehén legfeljebb más fajta tehén, hisz amúgy utódokat nemzhet a többi tehénfajta képviselőivel (illetve bikáival :). A kutyákat is az őrület határáig tenyésztik, hogy már inkább macskára gondolna az ember egyes mini csipogókupacok láttán, ám mégis kutya és kompatibilis. Rajta, tenyéésszen ki bárki SZÁNDÉKOSAN (holot az EV ugye véletlen, vagyis nem irányított) egy olyan fajt, mely hasonló a számazástan bravúrjaihoz. Még gyümölcslegyekkel sem sikerült, mutánsok lettek, de pl. szöcskék, vagy bármi ÖSSZETETTEBB és JOBB (túlélésre, szaporodásra inkább képes) nem.
Az embereknél is vannak, aki rendelkeznek a tej megemésztéséhez szükséges képességgel (enzimmel vagy mivel), mások meg nem. Külön faj? Az afro csávók - külön faj?
Előzmény: Dr. Lecter (963)
Rorimack Creative Commons License 2001.08.16 0 0 965
Haliho!

A mikroevoluciobol a "nagy ugrast" mar megtette Darwin... :D

-Most (az elmult tiz hozzaszolasban talan otodszor) megapod a valaszt: folyamatosan, kis valtozasok...

". Az EV mire ad választ? Egyetlen végső kérdésre sem."

Ize, es ki mondta hogy ez a dolga? Az evolucio nem vallas.. ;9

(Bar, etika teren ott van pl. Dennet Darwin veszelyes ideajanak a legvege, vagy akar az Onzo gen legvege (meg ugy altalaban az evbolucios muvek utolso felyezetei... :D (ez utobbi szandekos csusztatas!)) is.

Ongyilkossag, vallas, fanatizmus: lsd. onzo gen/memek, memek evolucioja, "uralma"...

Ezert modntam, hogy folosleges volt a par ezer hozzaszolas. Nem azert, mert nem tudtuk meggyozni egymast, hanem mert meg mindig ugyanazokat a kerdeseket teszed fel _ugyanugy_...

R.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!