Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Nem mindig a gyorsan eredményt adó az igazán jó! A rovátkolt beletép az élbe, mikro-fűrészfogasítja, de persze szabálytalanul. Betolakodik a kövek illetékességi területére. Viszonylag puha késeknél, amiknek állandóan elég jól kell vágniuk, rendes élezésre viszonylag ritkán kerül sor, és ha tönkrementek, szívfájdalom nélkül lecserélik -- na ezekhez jó a rovátkolt acél. A henteskések pontosan ilyenek, a késszerető amatőré meg épp hogy nem.
Nekem ugyan ilyen formályú van. Dick gyártmány, rovátkolt. Ma delelőtt kipróbáltam rajta a frissítést. Sokkal jobb lett. A simával ellentétben gyorsabban és szerintem jobban használható.Tényleg csak pár húzása késsel, és sokkal jobban fog. :-) Már előbb is megtudhattam volna.:-)
Na úgy látszik a kérdésem a fenőacélal megoldődott. Beszéltem egy régi ismerőssel aki vágóhídon dolgozott. Azokat a kopott acélokat, amiről a bordák már lekoptak, köszörű kő szablyzó rúddal "frissítették" és úgy adták el. Igaz nem olyan volt mint a gyári új., de házi használatra még megfelel. Módszer: a szabályozó rudat satuba fogták és az acélt erősen rányomva húzták-tolták Azok a pici szemcsék pedig szépen újra bakarcolták az az acél felületét. Találékony a magyar! :-)
Az enyém kisközép, agancs nyelű, díszítetlen rugójú. A lehető legegyszerűbbet szerettem volna megvenni. Azt hittem, ezt nem fogom félteni, pedig de :) Csak 7000 volt, de már Sandvik acél.
Mondom, ők is egy Rákóczi kővel fenték, csak nem tudom, milyen finommal. Okker színű volt a kő.
Rákóczi kőből szerintem fölösleges a páros, a mono SiC320-at lehet érdemes megvenni, az hatékony. A finomabb réteg nekik nem az erősségük, lyukacsos, nagyon kopik, könnyű belemélyeszteni a pengét (amitől aztán kezdheted előlről). A 320 után egy 600 vagy 800 következhetne, de ott már át tudja venni a Flaksa rúd.
És ha a bíró arra ítélne, hogy egy, de dupla "Maxi Páros" Rákóczi követ szabadna csak használni (egy Ikeás kerámiarúd mellett), akkor az melyik lenne?)
Jól értem, hogy ezek a kövek jók a "durva" élezéshez, de kellhet még egy finomító is.
A késkiállításon vettem egy Révész maskarát. Nem a mester adta el, hanem a neje, aki szintén nagyon kedves és hozzáértő volt. Mielőtt a kezembe adta parfűmmel (!!!) megtisztította a pengét és húzott párat egy Rákóczi kövön. Hülye fejemmel nem kérdeztem meg, hogy milyenen. Ha nekik jó, nekem is jó lesz. (Ha megtanulok élezni.)
Ahogy a többiek is irják, nem szükséges mindig köszörülni a kést. Csak akkor amikor már elkerülhetetlen. Ha figyelsz az élre éleg a fenés. Csak az él drasztikus kopása után kell újra köszörülni. Na most hogy ezt ki hogy csinálja, az más kérdés.
"Fenőkő, acél, sima kő, kerámia, filc, köszörű, bőr, csiszoló papír, nem kis választék (talán nem hagytam ki semmit)"
Csak a legfontosabbat :) a gyémántporost. Ha nekem csak egyetlenegy eszközt szabadna használnom az összes késhez (mondjuk, szadista bíró lenne, aki ilyet ítél :) akkor a D4-et tartanám meg.
szerintem ha ráfekteted az élszalagra az éleződet, azonnal látod ha nagy a különbség. amúgy élezésnél baromira nem fontos az élszög pontos ismerete. ha masszív igénybevételre szeretnéd akkor tompább szög kell, ha meg borotválkozni akkor minél hegyesebb. kicsit túl van ez is lihegve, mint sok egyéb dolog.
ezek nem légből kapott tanácsok. én nagyon sokat éleztem már eddig (bérben és saját használatra is) és remélem ezután is fogok. korábban meg késeket gyártottunk nagy példányszámban.
A kérdésem az, hogy a Spyderco Delica 4 gyári élezésének mekkora a élszöge. Azért lenne fontos a pontos szög, mert a Lansky szettel azzal a szöggel, vagy az ahhoz legközelebbivel akarok rámenni, hogy minél kevesebb anyagot vegyek le a pengéről. Remélem valaki tudja a választ!
Finom melóra nálam is a kő a nyerő, de a fiók aljáról előkerülő, atomtompa kések élezéséhez, kicsorbult balta kiigazításához, konyhában leamortizált cuccok (üveg és porcelán edények minden mennyiségben + női szereplők) feltámasztásához nekem nincs türelmem kővel játszani (meg nincs is kimondottan durva kövem a nagyoláshoz), ilyenkor jó a köszörű. Sok anyagot le tud szedni, de mondjuk ez függ az acél fajtájától és a korong durvaságától is.
Függ biza. A köszörünk mosogépmotorból van, a fordulatszáma nem valami nagy. Kés élezéshez van egy fa korongom amire csiszolovásznat lehet ráfogatni. Egy hátránya van, kopatja az nayagot rendesen. Abba is hagytam a köszörűs élezést, áttértem a Rákoczi kőre. Beváltt a bicskáimhoz és a késekhez is.
Ez a fordulatszámtól és a kő durvaságától is függ, valamint attól, hogy hűtött-e. A kis hobbi köszörűn (10 rugó bármelyik barkácsboltban) két kő van, az egyik vízzel, kis fordulaton, azzal szoktam élezni, frankón működik. A másik gyorsan pörög, nincs hűtve, goyrsan felizzik (nem ez a jó szó rá, de a végeredményt tekintve lényegtelen) a rányomott acél, kés élezéséhez alkalmatlan, igaz nem is arra való.
Sok múlik a hozzá álláson. Pancserek mindenütt jelen vannak.De a másik oldalon is vannak szépszámmal jelen Pl: agyon nyúzott elkopott élű kést hoznak, hogy olyan legyen mint XY-é. ok meglesz. Kész a kés: tükör, borotva. mé' kerül ennyibe? Mé' nem csináltad meg magadnak vazze? Mert nincs ilyen szerszáma, tudása. nehezen fizet elmegy. Egy hét mulva hallom a balesetin varták össze:-))
Az idő az anyag a tudás nincs ingyen
Ha van benned annyi akarat megtanulod és pénzt áldozol az eszközre nem fogsz másra szorulni. Utánna ilyenről eszmét cserélsz valakivel " félszavakból is megértitek egymást".
Olyat egyáltalán nem könnyű találni manapság, a túlnyomó többség egész jól elvan életlen késekkel évtizedekig; meg van egy ezermester-szaki típusú kisebbség, akik élessé tudják tenni a kést egy párszor, de tisztára kinyírják közben, túlhevítik vagy rengeteg acélt eltávolítanak, de legvalószínűbben mindkettő.