Ez csak a Trakciós 470-esekre igaz, a repcés 470-eseken van LZB/PZB, azokon 230Km/h van írva, ahogy az összes 1116-oson, mind a matricásokon, mind a Cargósokon, persze nem EVM üzemmódban, csak de ezt te is tudod. :)
Ha valaki nekem megmondja, hogy akkor az osztrák előírások szerint mehetett-e 200-zal, már valószínűleg elhiszem. De eddig itt még csak vitáztatok ezen anno.
Konstrukciósan a jármű valóban 230-as és tolva akár mehetne is annyit.
AZONBAN!
Utaításilag a mozdony hossztartóján vagy ennek hiányában a vezetőálláson feliratozott sebesség a mérvadó a jármű maximális sebességének tekintetében.
Innentől kezdve, ha a MÁV illetékesei a 470 0xx-es járműveket max. 160-as felirattal látják el, akkor konstrukció ide vagy oda, a jármű húzva-tolva-repülve max. 160-al forgalomképes.
az csak az evm miatt érvényes, pzb/lzb alatt nem. de ezt is kitárgyaltuk már párszor. igaz, a kék teknőkben nincs lzb (ződsárgákban van), de ha tolva megy, akkor technikailag (mármint a jármű felépítéséből következően) több is lehet, mint 160 km/h. vagy a siemens külön gyártott pár darabot csak a máv-nak? :$
Szerintem akkor is az volt. Most már végre valaki megírhatná a tutit, hogy a kérdéses alkalommal ment-e 160-nál többel ez a RJ, akár húzva, akár tolva, akár dupla vonat második tagjaként húzva. :-p
Bécsig tolta, Bécstől Münchenig húzta, onnan vissza Bécsig tolta (ez van a képen), de arra már nem emlékszem, hogy forda szerint Bécs után valami mással jött-e haza később, vagy az is pesti RJ volt-e.
Ezenfelül bejárnak még az Audi gépek és három nemzetközi fordás gép hozzánk, plusz egy gép a Kálmám Imrére, ami nappal IC-zik, de ez TR/GySEV személyzettel.
Ami bejöhet a fentieken kívül:
016-027
042
044
062
068-072
013 és 043 ETCS L2 gép, nincs még állandó enegedélyük.
Ezen felül vannak még a GySEV bérelet gépei (058-061, 063-065) és a Railjet gépek, 201-230 biztos, többi nem tudom kapott-e már EVM-et, elvileg 249-ig Railjet gép mind.
Nem könnyű kérdés, bár GaGe simán mondja, de most biztosan ott van a 1116-001,002,003,007,008,009,010,011,012,022,042,046,047,048, legalábbis ezekkel futottam össze a közelmúltban.
A GSM-R tender az országos vasúthálozatra szól. Ha az L1 mellé odateszed a GSM-R rendszert, akkor ott az L2. De például a Kelenföld - Fehérvár szakasz L2 lesz, az Albertirsa - Cegléd - Szolnok A elág és a Szajol - Békéscsba is.
Pedig játak a 41 -esen egészen Gyékényesig. Méghozzá a ma már nemlétező IC200 -al. Vissza gépmenetkéntl Kaposvárra, onnan pedig gyorsvonat elején a Délibe.
De Cargós és maszek Taurus is megfordul időnként.
Eurocomos Traxx is járt Gyékényesen, nem is egyszer.
Meglepődtem ám, mikor megláttam a térképen. :) Még sose láttam Taut 2x25kV-os vonalon. Egyik ismerősömmel már kezdtük azt hinni, hogy nem mehet be ilyen rendszer alá, pedig tudjuk hogy ez hülyeség, miért ne mehetne oda ő is ahogy a többi? Legszebb ideje, hogy a 41-esen is lássak egyet. (Ott még OFF Traxx se járt ha jól tudom)
Csak annyi köze van a kettőnek egymáshoz, hogy jelenleg azok a szerelvények járnak Magyarországra, amik Svájcba is. Tehát ha akarnának a 249-es oldalára H betűt is, akkor valószínűleg CH is kerülne rá. Mert gondolom egy mozdony miatt nem csinálnak külön fordát... Persze ez csak a saját hülye véleményem, nem feltétlenül kell hogy igaz legyen...
Mivel a Magyarországra bejáró szerelvények járnak Svájcba is ezért a magyar engedéllyel együtt valószínűleg a svájcit is meg kellene szereznie a 249-esnek. De ahhoz kellene pár módosítás... és a kocsikon is...
Én is ezt akartam írni. Van látható fejlődés, bár azért a kép súlypontján lehetne javítani, kicsit képsőbb exponálna, jobban kitöltené a képet a vonat, nem lenne akkora üres rész a mozdony előtt, több látszana a kocsikból, illetve jobb helyet kéne keresni, ahol nem zavar be a kerítés, mondjuk.
Viszont az irány választása jó abból a szempontból, hogy megfelelő a fény iránya, nem sötét és ellenfényes.
Tatabányán egy rövid séta árán szép természeti környezetben lehet fotózni a vonatokat, kerítés nélkül. Két régebbi képemmel illusztrálom, bár pont Tauruszos nincs:
Van egy olyan érzésem, hogy hasonlóan fog "bejárni" mint a WLB 1216/183-asai. Azok is lepróbáztak, de azóta se láttam őket hazai pályán. De ne legyen igazam :)
Egyszer elqr..tak, mikor az RCH atvette.. RCH-s vontatas alatt az esetek 90%-ban pontos volt a vonat, mig TR-nel... Koller Andor topiktars tudna meselni :)))
Hát.. Azért a román mozdony elég rendesen bezavar. Szegény Lisztról jön a matrica.. Mondjuk elég jó lenne, hogyha tartanának egy Liszt fotós vonatot és ott lehetne venni a zenélést is. De ez csak álom marad ::(
Illetve akik fotózták ma (szombaton) reggel a 1116 025-6-ost Biatorbágy és Herceghalom között vegyes tehervonattal, elküldenék nekem, vagy feltennék ide a képet?
09.45 Uhr Verteidigungsminister Norbert Darabos und Verkehrsministerin Doris Bures taufen gemeinsam eine ÖBB-Taurus-Lokomotive anlässlich "50 Jahre Heeres-Sport", mit Vorstandsdirektor Franz Seiser, ÖBB-Holding AG (Bahnhof Wien, Praterstern, Bahnsteig 4). "
" Es soll auch eine neue 1216er Werbelok anlässlich des Jubiläums "175 Jahre Eisenbahn für Österreich" kommen! Mit "Roco"-Aufschrift! "
mert nem tudom felrakni a fényképezőgépről a számítógépre a képeket és telórol próbálkoztam de igazatok volt! most voltam kint a tóvároskerti állomáson FÉNYKÉPEZŐGÉPPEL és sokkal jobb képet csinál. mostantól fényképezőgéppel készültet rakok fel de késni fog a kép mert mondom nem tudom felrakni a gépre csak nehezen szóval 1-2 héttel a fénykép készítése után feltudom majd rakni! ez kérlekszépen Bp.Keleti-Szombathely gyorsvonat
Van fényképezőgépem csak az a baj vele hogy nehéz átrakni a képeket a gépre :( tavaly nyáron voltam a ferencvárosi fűtőháznál és ott fényképezővel csináltam a képeket amint megtudom oldani hogy át rakom a gépre akkor felrakom őket! ( azoknak jobb a minősége)
Ami jobbról jön az egy patak és a vasúti híd alatt folyik az Innbe. Itt már az Inntal úgy néz ki hogy hegy-vasút-Inn-hegy. De...tulajdonképpen igazad van...tényleg úgy néz ki.
Mit keresnek gyesev vonaton történetesen 009 Cargós taurus a 9918 vonaton?Rolákat milyen gépek továbbitják,mert a 1047-ek le kerültek róluk! Köszönettel!
Szép estét! Jelenleg mely ÖBB Taurusok járhatnak be hazánkba? Ma láttam a 069-6 pályaszámút az egyik Máv taurussal tandemben egy tehervonat élén Hegyeshalomban (Budapest felől érkezett). Már nem tudom követni :)
Eredetileg lettek volna olyan viszonylatok, amikre nem kell az összes kocsi, onnan lett volna azok bővítésére, ahova nem kell dupla. Csak a pénz is elfogyott, meg az ÖBB-IC-k is egy csomó vonalról, és a bregenzi jetire is kell a két, teljes szerelvény, sőt...
Cimborám is járt nem egyszer Rákoson, de mostanság ritkábban. Amikor volt, akkor legtöbbször Szilivel, esetleg matricással. Én épp a repce festést említettem emiatt, ebből most úgy is csak a horpadt 502 és a levetkőzött 504 van. Úgy tudom, a Megakombi pl. GySEV vonat, az hetente többször várja a gépet Rákoson, általában ott akad le Csaba felől...
Csupa Oscar díjas alkotás lehet, gondolom. Mert ha nem nevezed el őket normálisan, a kutya sem fogja őket megnézni. De téphetjük mi itt a szánkat. Neked a gigantos bazsával kellene csinálnod egy közös oldalt :DDDD
Csak elvétve fordultam meg Győrtől nyugatra tehervonattal, de ezek közül elég sűrűn kötöttem ki Kőfelsőn, vagy Rákoson, szilikózissal, és ON géppel is.
Persze lehet, hogy az elmúlt 1-2 évben ritkultak ezek a menetek, arról nem tudok nyilatkozni, de korábban egyáltalán nem volt meglepi, ha Fradiban állt a haladó.
Azonban tudok ajánlani egy jó megoldást az ilyen jellegű kérdések tisztázására:
Szolgálatba jelentkezéskor le kell kérni a magyar és osztrák hatóságoktól az adott mozdonyra vonatkozó üzembehelyezési engedélyek másolatát és ha az abban foglaltak nem egyeznek a tervezett vontatási feladattal, akkor fel kell hívni az irányító, vagy felvigyázó figyelmét, hogy:
"A tervezett feladat a mozdony üzembehelyezési engedélyeiben foglaltak miatt nem valósítható meg."
Nem tudom mit akarsz belemagyarázni, a 013 és 043 nem lépheti át az országhatárt, nincs osztrák üzemengedélye, Bécsből is próbamenetként egy tonna papírral jöhettek Hegyesig. A próbaüzemi engedély itthon pedig az RCH nevére szól, szóval más nem járhat vele.
Tegnap még ott voltak, sőt ki is futottak, este pedig visszaálltak a fűtőházi mosóba, tehát ma is volt még feladatuk. Hogy meddig lesznek ott, nem tudom.
Telefonos, menet közben, KISS-ről készített fotó Westbahnhofon
Szép-szép, de ha nem jársz rajtuk, akkor nem tudod eldönteni mit tudnak. Asszem nem is fogok, de a többiek sem nagyon ilyeneken. A Teknő azért szebb, még ha elég csúf is....
Rémlik valami ilyesmi, amit valmelyik mozdony oldalán láttam. Viszont erre annyi színes, meg mindenféle egyéb off-on mozdony van, hogy fel sem tűnnek. Talán az "Aranybogár", ha....
Ja, meg a feketék. Meg a magyar kék Tauk, mert az elég ritka...
"A jobb alsó képen az az etcs gomb lenne a NOTHALT ?"
Egyenlöre nincs meg még a rendes ETCS oktatásom, ezért csak részinformációim vannak.
Eddig a Classic Modust tanultuk. Ebben az esetben az ETCS-hez hozzákapcsolt nemzeti vonatbefolyásolók kezelhetök, úgy mint a PZB, vagy a Mirel.
Az ETCS gombról eddig annyit tudok, hogy adatbevitelt nyugtázod vele, olyan funkciója van mint a PZB-nél a jobb szélsö gomb (már akinek ez mond valamit)
Akkor azt is tudod, hogy mire ez a rendszer megkapja mint kint és itthon az egedélyeket... Nem két nap! Addig viszont nem lehet várni. A gépek meg kellenek.
Jelenleg ez a tesztüzem nem erről szól. A lehetőség adott, hogy a rendszer későbbi (végleges) állapotában integrálják a DMI-be a nemzeti vonatbefolyásolót.
lzb-ről tudok nyilatkozni, de szvsz ez etcs esetében is így van:
a nothalt az adott helyre lerak egy virtuális vörös jelzőt. így ha netán a szomszéd vágányon valamit észreveszel, ami a vonatforgalmat akadályozza, és megnyomod a gombot (vagy elfordítod a kapcsolót), akkor az azon szembejövő vonat még előtte meg tud állni.
Utóbbinál télen kicsit megfázott fékhatásgyorsítóval, ami jól belecsapol a fővezetékbe, majd abbahagyja és a fékezőszelep által beállított értékre visszaáll a fővezetéknyomás! Kétnyomásosnál meg hát oldás parancs, aztán lehet játszani a Republik számot! :D
Nincs belőle oktatásom még, de a leírásból valami Nyugtázó gombra emlékszem. Ennek viszont ellent mond, hogy a KISS már rendelkezik ETCS L2-es kiépítéssel és ott ETCS NOTHALT az egyetlen ETCS gomb neve.
Majd Nachstern Kollega segít, őt már "butítják" ebből is. :)
@ sörösgigant, egyébként annyi előnye van ennek az egész ETCS dolognak, hogy - bár ez egyáltalán nem gigant - a lényegi dolgokat ugyanott lehet megtalálni a menürendszerben.
Pontositva.
Az ETCS antenna a középen lelógó, vágánytengelyben lévő négyzetes valami. A balizokról az adja-veszi a jeleket.
A konzol oldalán levő ferde részeket is tartalmazó berendezés pedig a sebességmérő radar. A mozdony tengely végekin is vannak impulzusadók, amik a sebességet mérik, de ezek a csúszások és perdülések miatt nem adnak az út és sebességméréshez megfelelően pontos adatokat, így kellett még egy valami és ez lett a mozdonyszekrény földhöz képest való elmozdulását mérő radar.
A többi cucc a géptérben és a vezetőálláson van. A géptérben az LZB szekrény tetejére kerül az elektronika, meg mellé még pár, a szekrény tápellátását biztosító kütyü. Az LSS (kismegszakítók) táblára még pár kisautomata, az mellé a selejtezőkapcsolók, meg a levegős állványon is lesz kis matatás.
A vezetőálláson a legmarkánsabb változás az lesz, hogy kidobják az eddigi MFA-t (kijelzők), és kap egy DMI-t, ami pl. a Gigantokon is van, azaz 2 display lesz ezután. Meg lesz egy EU csillagos ETCS nyomógomb az Ász kapcsoló alatt.
Csíkos Bhv-val, halberstadtival elvileg működik az ajtózás, bár azt nem tudom, oldalszelektíven-e. Részletesebben meg sosem mász(hat)tam bele ebbe a témába.
Azt kérdezte tőlem egy osztrák ismerősöm, hogy mi volt a 10-ei noszi Orient vonatszáma és vonatneme (? nem tudom, mi a helyes kifejezés, ő Zuggattung-ot kérdezett) a MÁV vonalán?
Szerintem STM-EVM modullal csak itthon küszködnek, küszködünk; miután rájöttek arra amit mi is tudunk: az L2 (részben) visszalépés az EVM-hez képest, hazai körülmények között.
volt szerencsém offtopic szilivel vinni tarisznyarákokkal rogyásig rakott vonatot (volt-ic, utolsó szerelvény a zárás utáni napon délben), 14 kocsival vígan elrántottam pestre a menetrend pontos betartásával. bár azt nem is adtak rendeset, csak mondták, hogy minél messzebbre és minél hamarabb menjek velük. ;)
Voltak a Railjetek elött 14 kocsis gyorsaink, néha megkockáztatták, hogy a sík szakaszokon csak egy Taurus legyen rajtuk. Elég volt egy kis hajnali harmat, aztán Bregenz-Bécs távon össze is szedett a vonat fél órát.
Mondjuk hozzáteszem, hogy nem 100-al, hanem a duplájával kellett mennie :-)