Uraim! Csak vegyük komolyan a dolgot, nehogy azt mondjak, hogy ezek is csak a pozicio miatt jarnak be. Akiket jelöltem, azokat mind abszolut alkalmasnak talaltam arra, hogy szinvonalasan szoljanak hozza a temahoz. Nem jo üzenet viszont, amikor kiderül, hogy strategiai dolgokrol nem vagyunk informalva. Ezert kerek mindenkit, hogy az mnb.hu-n olvassa vegig azokat a közlemenyeket (2001 marciustol), amelyek a kamtpolitikat erintik. Idöben 10-15 perc/ho-t jelent. Ezutan vilagos lesz, amit irtam, hogy vannak egyeni döntesi szempontok, de az mnb is taktikazik. Sargalap visszavonva, mivel meg az elsö üles elött vagyunk, de utanna kötelezö up to date lenni.
FIGYELEM! A TOPIC EGY KEREKASZTALBESZÉLGETÉS A MEGHIVOTT TAGOK KÖZÖTT. KÉRJÜK AZ ÉRDEKLÖDÖKET, HOGY CSAK OLVASSÁK A TOPICOT, DE BEIRÁSAIKKAL NE ZAVARJÁK. KÖSZÖNET ÉRTE.
Nem köll már többször leírni :--)
A moderátorok észre- és tudomásul és vették a kérést, és az offtopic hozzászólásokat esetenként eltakarítják. (Az agyatlan topicrombolók szerencsére már a cím láttán visszariadnak...)
"A Tanács tagjai: bocicsoki, gyrk (ramone), hecse, krz, manhattan, skonto, vérslapaj"
Ugye ez nem azt jelenti, hogy a többiek (dezso2N, Jozan, cleantone, Korovioff, rosencrantzhu, kovi12345 (szép név!), lms, szabika, ??? akár többször is, ha replikanick...)
kizáródnának? Véleményezés, vita, hej, kell, nem?
Formalinitásokon nem t'om, miért kell 'akadni :( Imho az MNB nyilatkozat megfogalmazása azért hagy kívánnivalót maga után - a fejlődési irány azonban talán megjósolható. Az "alapkamat" rövidebb, mint a 2 hetes betéti kamat - és ha egyszer alap, akkor grammatikailag már eleve irányadó, nem? :)
A "megfeleltetés" miatt persze meg fogom érteni, akármeliket mondod is, te.:))
"A Magyar Köztársaság Országgyűlése által 2001. június 19-én elfogadott, a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LXVIII. törvény 2001. július 13-i hatályba lépése lehetővé teszi, hogy a Magyar Nemzeti Bank a nemzetközi gyakorlattal összhangba kerülve monetáris politikai tartalommal töltse meg a jegybanki alapkamatláb intézményét, amelynek megfelelően az alapkamat és az irányadó két hetes betét kamatlába megegyezik. Tehát az eddig is irányadó eszközként funkcionáló két hetes betét kamatlábának változatlanul hagyása mellett a Magyar Nemzeti Bank a jegybanki alapkamatlábat 2001. július 13-tól azonnali hatállyal 11%-ról 11,25%-ra változtatja.
Mostantól kezdve a jegybank forintban végzett pénzpiaci műveleteinek üzleti feltételei szerint az MNB partnerei a jegybanki alapkamat mellett helyezhetnek el kéthetes betétet a jegybanknál.
A jegybanki alapkamatláb kiigazítására technikai okokból került sor...
Az alapkamatláb és az irányadó kamatláb megfeleltetésével egyszerűbbé és ezáltal átláthatóbbá válik a jegybanki eszköztár."
Mivel a Monetáris Tanács okt. 19-i ülésén nem tudok részt venni, ezért ajánlásomat elöre megteszem:
A szept-i infla 8,7% volt, az okt-i meg 8%-ra zuhant. Az infla trendjét továbbra is csökkenönek prognosztizálom, mivel az USA és EU recesszió - legalább 2/3 hónapra- alacsony szintre fogja befagyaztani az olajárat. Visszavenném a deklarált célt, hogy a magyar reálkamat - a szept. 11-i merénylet után- magasan verje az ECB-ét. Erre nincs szükség.
A reál gazdaság oldaláról semmi negativ emlitésre valót nem találok.
Monetáris oldalról se fenyeget semmi veszély: az MNB kötvényaukciókon a kereslet messze meghaladja a kinálatot, a hozamok pedig belötték már a kamatcsökkenést.
Már szeptemberben utaltam rá, hogy nov. végéig 50bázisponttal kellene csökkenteni a kamatot. Szerintem ez most már reális lenne, mégis azt mondom, hogy a folyamatosság jobb politikai az egyszeri nagy kaszálásnal.
Ezért azt ajánlom, örvendeztessük meg a vállalati szektort is egy 25 bázispontos csökkentéssel.
Közleményben pedig adjuk ki, hogy további kedvezö folyamatok esetén a kamatcsökkentés nem áll meg.
FIGYELEM! A TOPIC EGY KEREKASZTALBESZÉLGETÉS A MEGHIVOTT TAGOK KÖZÖTT. KÉRJÜK AZ ÉRDEKLÖDÖKET, HOGY CSAK OLVASSÁK A TOPICOT, DE BEIRÁSAIKKAL NE ZAVARJÁK. KÖSZÖNET ÉRTE.
Akkor ünnepélyesen összehivom az 1. virtuális Monetáris Tanács ülését 2001 október 19-ére. A Tanács tagjai: bocicsoki, gyrk (ramone), hecse, krz, manhattan, skonto, vérslapaj
Az egész nap nyitva áll a 2 hetes JB-i irányadó kamatlábra vonatkozó ajánlatok tételére és megvitatására. A kamatláb mértéke az ülés elött: 11%.
Az elnök - jacksonhole- a Tanácstól független: beszállhat a vitába, kiegészitést kérhet egy-egy tagtól; mindenesetre a döntésben nem befolyásolható. Az elnök urat megkérem, hogy a döntését legkésöbb október 23-án hozza meg és tegye közzé.
Aki az ülésen nem tud az ülésen résztvenni, azt megkérem, hogy ajánlását elöre tegye közzé.
A Tanácsban jó szakmai vitát, más topicokban pedig véres avagy kellemes politikai és gazdasági vitakozást kivánok mindenkinek.
Az virtuális Monetáris Tanács tagok egyrészt olyan döntéseket ajánlhatnak, ami szivüknek kedves, másrészröl nem árt elolvasni az MNB közleményeket, mondjuk 2-3 hónapra visszamenöleg. Ezekben ugyanis az MT alapelvei le vannak fektetve. Persze az meg más kérdés, hogyha JZS azt mondja, hogy nem lesz árfolyamszélesités, akkor az mégis lesz. Szóval marad a középút, a spekuláció.
Én egyébként azt mondom, hogy az általad beirt szempontok most szolgálhatnak támpontul, de pont ez lenne a topic lényege, hogy ezekröl (már ha emlitésre méltóan alakul valamelyik szám), éppenséggel a MonTan ülésünkön kellene eszmétcserélni. Végülis ezekre a 2 hetes összejövetelekre alakult a topic.
A felvetésedre a válasz, hogy hogyan kell egy ajánlást elöterjeszteni, mindjárt beirom.
Mindenkihez: szerintem nem kell az Alapszabályt még egyszer (ünnepélyesen) beirni, mert az a 0, 21 és 39-es hozzászólásokból közérthetö.
MNB közlemény 2001.07.13: Az MNB az irányadó 2 hetes betéti kamatlábat és az alapkamatot összegyúrja. (mnb.hu)
Sárga lap! Még egy szabálytalanság és jön a rotáció!
néhány szempont harapnivalónak, avagy kis katekizmus.
feltételezém vala az MNB szellemi primátusát, na és hogy az alapján dönt, amit vélünk megoszt (átlátható működés, nyilvánosság stb., avagy induljunk ki abból, amit ük mondtak, és nézzük meg, hogy a ceteris mennyire paribus)
III. negyedévre progi vala 8,6%, ami lett (9,4+8,7+8)/3, vagyis 8,7%
2. látható-é olyan ködrém, ami a publikált inflációs modellben feltételezettnél szigorúbb/enyhébb paraméterek alkalmazását indokolná
A paraméterek
a. 247,1 forintos euróárfolyam
forint mostanában mintha 255-262 között császkált volna, de ez valszleg nem tartós. A fizmérleg pozi alakulásán talán a mnb is meglepődött, a piacnak is lenne oka rá. Ezt figyelembe véve azért a forint szépen elmarad a potenciáljától, ami nem biztos, hogy túl jó jel arra az időre, amikor végül is bedől majd (MCI lóg)
b. 26,7 USD/barrel olajár
még felmehet... (a GM szerint megvan a "3 hónap átlaga" 25 USD alatt, lehet adót emelni)
c. 0,854 USD/EUR
0,82-0,84 mintha megtartási szint lenne, mostanában mintha 0,9-0,91 lenne
some more food for thought
+ importált infláció olajon kivül is subdued
+ EMBI-spread, euro-forint kamatprémium
+ a jövő év dec. inflatargetet igazán jó lenne teljesíteni
+ ÁP hozamok
+ reálkamat orrba-szájba (MCI húz)
A következőkre azt hiszem nem illene hivatkozni, de rosszul érezném magam, ha kimaradnának :)
(Járai 245-260-as nyilatkozata, annak be szeretnénk kamatot csökkenteni - olvasata; a dec progi leszállítása 7,7-ről 7-7,5-re)
+ megmondhatnátok, hogy ti mit vennétek figyelembe a döntéskor
Bizony, bizony és az általam megszerkesztett menetrend szerint (szép volt Boci! :-))), e hét péntekjén, 19-én már sor is kerülne az első Virtuális Monetáris Tanács ülésre, az október 24-ei tényleges döntés előirányzandó.
Amúgy kissé leülni láccik a mi kis tanácsunk.
Hogy a személyzeti főnök ne aludjon jegyzőkönyvileg bejelentem, hogy igényt tartok a szabályzat egységes szerkezetben történő közzétételére.
Ugyancsak jegyzőkönyvileg közlöm, hogy nem kaptam választ az alapkamat vs. kéthetes betéti kamat ügyében tett hozzászólásomra, amely tényt sérelmesnek találok atekintetben, hogy ebbéli megnyilvánulásomat egy tag releváns észrevételeként értékelem, és mint ilyet válaszra méltónak tartom.
kelt mint fent, magyarán: e hó, e hét, hétfő.
vérslapaj
(tasztal, s tagtárs)
3. ponttal a legmesszemenőbbekig nem értek egyet. Az MNB jelenleg csak alapkamatot változtat, a kéthetes betété és az összes többi MNB kamaté ahhoz van kötve.
A jégbüfés példából úgy látom nagyon szigorúan akarjuk leképezni a tanácsban történteket. Ám legyen, de akkor mi is alapkamatról dötsünk.
A többi végül is mehet, de szerintem jobb lenne most tisztázni a jövőbeli kérdéseket. Sebaj, így is vállalom, mert célom a halhatatlanság.
"Más topicokban való hozzászólások bekopirozását nem engedélyezem. Furcsa lenne ha Járai azt mondaná az MT ülésén: Halottam egy jó ötletet a Jégbüfében!"
Pedig van ilyen, de hagyjuk, elfogadom. (Mindenki leírhatja saját néven is a lopott ötleteket:))
skontó kartácsnak egy mailt eresszen el a rencergazda szmszes. (Biztos megsértődött, hogy nem ő az elnök. Én mondtam, hogy szavazzunk:)))
OFF
Nem tudom, láttátok-e, hogy az első fordulót abszolváltam a felkért sereglet segítsége nélkül:) Ennyit a tanácsadókról! ( Mingyár lemondok!:))
Lám erröl van szó: az életben nem érnek véget a javaslatok, ha nem mondja valaki: EZ VAN, vállaljátok ez alapján vagy nem?
Akkor kiegészitésnek:
1. Én egyszerü Tagként kezdem, a SZ&SZSZ-ban való döntési jogot topicnyitó személyként fenntartanám magamnak. Pontosabban: fenntartom. Ha kikerülök az MT-böl, e téren a jogaim megmaradnak.
2. A kezdeti létszám 7+1, ez periodusokként bövül 1 fövel a 4-ig. A gyakorlat fogja megmutatni, hogy most sok-e a létszám, vagy kevés. Ha kiderül, hogy több fövel élvezetesebb a topic, akkor az elsö 3 elnök maradhat, s utánna majd meglátjuk. Pontosabban: a döntési jogot fenntartom magam. Javaslatokra azonban nyitott vagyok.
3. Az irányadó kamatlábra tippelünk, mivel ez az MNB kamatdöntéseinek célpontja (mon. szabályzó eszköz) Neve: 2 hetes JB-i betét. Mértéke jelenleg: 11%. Az MNB site-on mindenkor megtalálható
4. Más topicokban való hozzászólások bekopirozását nem engedélyezem. Furcsa lenne ha Járai azt mondaná az MT ülésén: Halottam egy jó ötletet a Jégbüfében!
5. "Egy 0 döntés, de utána MNB lép, akkor game over?" - Yes, annak a döntésnek akkor már annyi. A kamatváltoztatás mértéke is számit.
Skonto jelölt bejelentkezésének végsö idöpontját október 15-ére tüzöm ki. Ha addig nem jelentkezik, akkor új jelöltet állitok.
Végső formába önteném tagcsere javaslatomat:
-Adjunk jogot a mindenkori elnöknek, hogy a járais topikból a montan topikba másoljon olyan hozzászólásokat, amelyeket jónak tart. Ezzel implicite azt jelzi, hogy ezeket figyelembe veszi a döntésnél, vagyis nyilván minden elnök meg fogja fontolni, hogy mit vesz át és mit nem.
- Ha egy adot nick 5 hozzászólát átvették a mindenkori elnökök, akkor az váljon tanácstaggá.
- Ha a tanácstagok száma eléri a 15-öt (a száémról persze még beszélnűünk kell), álljunk le a bővítéssel olymódon, hogy új tagot csak régi kiszavazásával veszünk fel. A kiszavazás szabályaira nincs javaslatom, de rá is érünk még.
En vallalom a dolgot, de a tobbiekhez csatlakozva a hatralevo idoben finomitsuk az SZMSZ-t.
Egyebkent mi a te funkciod? Csak HR-es vagy, vagy reszt veszel a donteshozatalban is?
az utodlast en sem latom egeszen vilagosan. az elvben talan meg rendben van, hogy a virtualis monetaris tamasban ne legyenek bebetonozott helyu matuzsalemek, de szvsz a hibakban edzodott tapasztalatot helytelen lenne kiirtani a rendszerbol (lsd. venek tanacsa) verslapi javaslatat elfogadandonak javaslom. miert ne legyen egyszerre akar 15 tagja a tamasnak? bar ez ketsegtelen szervezesi problemakkal is egyutt jar, de legalabb megoldott valamilyen szinten a regi tagok es a friss husok egyuttmukodese. (milyen szomoru lenne bukott tanacstagkent nyomorusagosan tengetni hatralevo napjaim.)
ugyanakkor szerintem celszerubb lenne minel gyorsabban felallitani a tanacsot, akar ugy is,
hogy ideiglenes szmsz alapjan mukodjon. ez nem zarja ki azt a lehetoseget, hogy ha valtoztatni kell a szabalyokon, akkor valtoztassunk. javaslom, hogy a tanacs-szmsz-et ketharmados tobbseggel lehessen modositani.
"de nem rajtunk mulik. na."
Nana! Steve Jobs-ot is kirúgták az Apple-től, pedig ő alapította az Apple-t:)))
Ja meg, vérslapaj felvetésére, manhattan!
Engem is érdekelne, kik a titkos jelöltjeid!
Egy-két jó beírót én is láttam. (Egyik-másik mintha mocorogna is.)
Ezt az SZMSZ-t csiszoljad még.
A holnapi tényleges MonTan-ülés előtt én a felkért tagok segítsége nélkül - hiába, nehéz e döntés - javaslom a kamatok nem bizgerálást.
(Szívem szerint a köt.tartalékra fizetett kamatot növelném fél százalékkal, csökkentve a jöv.transzfert, de ez az MNB-ben csak havi alapon menne amúgyis. Meg mintha ez nem is számítana kamatdöntésnek, pedig dehogynem.)
Mi van akkor, ha em bukkan fel az a nagy fene utánpótlás? A felsoroltakon - ide értve Cleantonet is - releváns hozzászóló, vagy ezek nem akarnak tagok lenni. Kietjük előbb magunkat, aztán létszám hiányában nem ül össze az ami marad?
Manhattan, aszondod látsz egy tucat nicket, akik jó tanácstagok lennének. Engem érdekelne kikre gondolsz.
Ezért bátorkodom javasolni, hogy a más topikikban értelmes hozzászólásokkal kitűnő delikvenseket a mindenkori elnök előbb hívhassa meg egy-egy ülésre, majd, ha sokaknak teccik, tartsuk meg. SZVSZ egy ilyen virtuális montan akár 15 főig is bővíthető. Szavazni meg az alábbiak szerint nem köll, ez tehát nem módosít semmin.
Hogyne.
Az szmsz-ben még ha szabadna kutakodni - úgyis van még két hetünk, addig csiszolhatnánk:
Ki nevezi ki az elnököt, meg a póttagokat ? Te?
(Te királycsináló!)
Mi van a döntésekkel? Egy 0 döntés, de utána MNB lép, akkor game over? Ezt jól értem?
A mérték is számít gondolom, 25 pont vagy 50 pont az különbözik.
(Mindegy, legalább két hétig elnök vagyok, ez se semmi:)))
És akkor a legvégén: kizárólag MNB-alapkamat változása a kimeneti célfüggvény. Repo, tartalékráta,stb. nem számít.
Íme a menetrend a fentiek figyelembe vételével (az első két alkalmat egy kicsit megkavarják a hosszú hétvégék, előrehozott munkanapok, de megbirkóztam velük :-))
A Virtuális Monetáris Tanács (VMT) üléseire a következő napokon kerül sor 2001 hátralévő heteiben (összesen 5 darab):
I.
VMT: október 19. (péntek), elnöki döntés: október 20. (szombat(munkanap!!!)) IRL MT ülés: október 24. (szerda)
II.
VMT: október 30. (kedd), elnöki döntés: október 31. (szerda) IRL MT ülés: november 5. (hétfő)
III.
VMT: november 15. (csütörtök), elnöki döntés: november 16(péntek) IRL MT ülés: november 19. (hétfő)
IV.
VMT: december 6. (csütörtök), elnöki döntés: december 7. (péntek) IRL MT ülés: december 10. (hétfő)
V.
VMT: december 20. (csütörtök), elnöki döntés: december 21. (péntek) IRL MT ülés: december 22. (szombat)
figyi, nekem az is megfelel, ha te 1szemelyben dontesz a potlasokrol, csak tisztazzuk. mondjuk mi lesz akkor, ha elnokkent netalan megbux, es kikerulsz a tanacsbol? a szemelyi ugyeket vinned tovabb?
Mint irtam: ilyen kérdésekröl nem lehet érdemlegesen és szük keretek közt dönteni. Ezért szükséges, hogy legyen valaki aki egyszemélyben eldönti a személyi és szervezeti kérdéseket. Ajánlásokat bárki tehet, de én ugy alakitanám az utánpótlást, hogy reprezentativabb legyen egy gallup felmérésnél is. Amúgy, amint beindul az elsö ülés, a téma nem fog ilyen súllyal felmerülni.
a bukott elnok a tanacsbol is tavozik. ez vilagos. az is, hogy az elso ket elnok csak a harmadikkal egyutt tavozik, tehat a masodik korben 8+1, a harmadikban 9+1 fos lesz a tanacs.
az nem vilagos, hogy az uj tagok valasztasanak mi lesz a mechanizmusa? a lekoszono elnok jeloli oket? onkentes lesz a jelentkezes? a tagok jelolnek, es/vagy szavaznak? esetleg ezek vmilyen kombinacioja? visszajohetnek-e tagnak nehany kor pihi utan korabban kibukott elnokok?
mivel a tagok az elnok tavozasakor ugyis szavaznak az uj elnokrol, ezt esetleg ossze lehetne kotni az uj tagrol tartott szavazassal.
Akkor a sok hasznos észrevétel után a következö változtatásokat eszközlöm a szabályzatban:
- egy Elnök elnöki peiódusa addig tart, amig meghozza a 2. hibás döntését. (gondoljunk arra, hogy a kamatszint változatlanul hagyásával egy Elnöknek nem lenne semmi kockázata a 3-as rendszerben, mivel kevés az esély egy 3 egymás utáni MNB-s kamatváltoztatásra)
- ha az elnök kamatszint változásról dönt, akkor 2 MNB-ülésnyi tartaléka van, hogy döntésének helyessége beigazolódjon.
- ha az elnök nem változtatott kamatot, viszont az MNB igen, akkor természetesen nincs meg 2 üléses tartalék feltétel
- bár e feltételek talán keményen hangzanak, de a rotáció szempontjából mindenképp elönyösek. Mivel legalább egy tucat nick van az indexen, akiknek helyük van a Tanácsban, igy a lehetöségeket böviteni kell. Azonkivül igy a tagok hamarabb lehetnek elnökök.
- Igy tehát a Tanács kibövitését egyelöre elutasitom, viszont a fenti szabályzattal a rotációs bekerülést meggyorsitottam.
- az elsö KÉT Elnök a periódusának lejárta után nem rotálódik ki, hanem tiszteletböl a Tanácsban marad a 3. elnök távozásáig. A hetes Tanács + 1 Elnök felállás igy tehát a 4. fordulóban visszaáll.
- egy új Elnök kinevezése annak a függvénye is lesz, hogy elötte a tagok hogy mérettek meg az ajánlataikkal. Tehát nem üres ülésekröl lesz szó.
- a Tanács tagjai elsösorban brainstorming és ajánlattevö tevékenységet folytatnak a megadott ülés napon.
- az Elnök önmaga dönt - akármilyen ajánlati arányok mellett- mivel a döntés következményeit csak ö viseli.
- A virtuális ülések 2 munkanappal a reális ülések elött lesznek megtartva - az elnök legkésöbb 1 nappal utánna dönt. Cél: az elnököt mindenféle infoval ellátni a helyes döntés meghozatala érdekében. Megkérem bocicsoki tagot, hogy ennek tükrében irja be az évvégi menetrendet. Ahogy elnézem ez lesz a kétheti 7-es. Kéretik továbbá az ülések elött a Járai és az Infláció topicokban rövid ülésezési memot beirni.
- aki nem tud részt venni az adott napi ülésen, ajánlatát kéretik elöre beirni.
Mivel egy virtuális Tanácsban nem lehet vég nélkül és mindenki megelégedésére közös álláspontokat kialakitani, igy kéretik a fenti Alapszabály gyors elgogadása.
Kérem a Tagokat egy rövid nyilatkozatra, hogy vállalják-e a felkérést:
- jacksonhole mint 1. Elnök
- a többiek mint tagok (de leendö elnökök). Skontot keltse fel valaki!
Mind a jelölteket, mind az egyéb olvasókat kéretik, a menetközbeni észrevételeiket a Járai topicban deponálni.
Még egy, manhattan !
Idézet az szmsz-ből:
"A rotációs rendszer keretében az az elnök aki 3 -szor egymás után olyan döntést hoz, amit az MNB nem hajt végre, távozik a posztjáról és a Tanácsból."
Az nagyon durva, hogy az elnök - miután az MNB háromszor nem hajtja végre az amúgy helyes döntést:)) - a tanácsból is száműzetik.
Helyette kit kérsz fel a tanácsba? wizest?
Csak a tisztánlátás kedvéért:
Közlemény a Monetáris Tanács ülésezési rendjéről
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa döntött a 2001. év hátralévő részében tartandó ülések tervezett napjairól. Az ülésekre a következő napokon kerül sor: augusztus 6., augusztus 21., szeptember 10., szeptember 24., október 8., október 24., november 5., november 19., december 10., december 22.
Budapest, 2001. július 25.
MAGYAR NEMZETI BANK MONETÁRIS TANÁCSA
Szerintem az első virtuális ülésre október 19-én vagy 20-án kellene sort keríteni (attól függően hogy komolyan veszitek-e a 20-i szombatot, mint munkanapot). A jovo hetfoi IRL ules tul kozel van, hiszen meg a szabalyzatunkat sem tisztaztuk.
Természetesen vállalom a megtisztelő felkérést, és azokban a kérdésekbe, amit a többiek felvetettek én is tisztázást várnék Manhattantől (elnök tényleges szerepe, minősített többség estén kötelező erő elrendelése). Ja igen és technikai szempontból (nekem sincs otthon elérésem) munkanap legyen a virtuális ülések napja.
kedves kerekasztal, mahattan kulon, mint letrehozo es otletgazda.
a magam reszerol csatlakozom szivesen, majd ra
is nyomtatom a nevjegyemre, hogy virtualis monetaris tamas-tag :)
ha jol ertem, akkor pentek a donteshozatal napja? ti. hetfon van az MT.
udv
gyrk ramone
ha lyol ertem, mindig az elnok dont, a tagok csak ugathatnak.
ez inkabb a suranyi-erara emlekeztet:)
tehat kb ugy nezne ki a dolog, hogy a tagok az elnok meggyozese celjabol fejtik ki velemenyuket, de az elnokot nem kotelezi a tagok velemenye, szabadon merlegel.
ami az elso elnokot illeti, nekem manhattan vagy jhole is tokeletesen megfelel. az nem vilagos, hogy a levaltott elnok potlasa mikent lesz majd. abc-sorrendben?
ja, es gyrk, skonto, illetve bocichoke tasztaltarsak surgosen jelentkezzen az informacional! cleantone tasztaltars is felbukkanhatna...
Nem nagyon nyilatkoznak az urak/hölgyek a részvételi szándékról.
Hajcsunk bele, kérném.
Amúgy nekem manhattan első elnöki ciklusával semmi bajom, legyen ő az első, azt hiszem vki fel is szólította erre a másik listán.
Az elnök szerepe tényleg nem tiszta, manhattan nyilatkozz, hogy képzelted. SZVSZ ugathasson, az növeli a játék élethűégét, járai sem csak hallgat. Vagy mégis?
Kérdésem volna. Nem lenne-e célszerű bevezetni, hogy legalább 6 szavazat kötelező érvényű legyen az elnök döntésére nézve. Igaz, ez bonyolítja a lemondási menetrendet, ha egy ilyen döntés rossz, nyilván nem lehet az ő nyakába varrni.
Persze.
Bár te vagy az SZMSZ mindenese, azért az elnöki posztra így első körben inkább szavaztatnék.
Amúgy vállalnám, - nem áll az semmiből - de ez így nem korrekt, vannak még esélyesek, szóval szerintem szavazzuk meg!
(Ami homályos: az elnök az nem tag ? Nem pofázhat közbe? Márminthogy: nyolcan vannak vagy heten a tanácsban? Mert te felsoroltál hét tagot meg az elnököt.)
OFF
(Újonnan gyakorolt funkciómból adódóan: Elég ciki, ha az ember ráklikkelve az MNB homepage
az MNB hivatalos devizaárfolyamai bekezdésére egy magáncég honlapján találja magát, ahol válogathat mindenféle közül: vásároljon, hirdessen stb.)
Nekem teccik, véres komolyságából fakadóan nagyon jó játék lesz ez. Már a felkérés is megtisztelő.
Mindazonáltal kérném a szabályzatot olybá módosítani, hogy az ülés a montan előtti pénteken, vagy utolsó rendes munkanapon legyen. Péntek kora du. szerintem ideális az ilyesmire, dógozni már úgyse dógozik senki.
Kérem továbbá a szabályzatba a fölvenni, hogy az ülés előtt két nappal a személyzeti felelős két másik topicon - Járait.., Hány százalék.. - is hívja föl a tagok figyelmét az ülés időpontjára.
Tisztelettel
slapajtag
Akkor megalakul a virtuális Monetáris Tanács.
A 7 tagú Tanácsba tagoknak jelölöm:
bocicsoki, gyrk (ramone), hecse, krz, manhattan, skonto, vérslapaj
Elnöknek jelölöm:
jacksonhole
A személyzeti és szervezeti szabályzat egyszemélyi döntéshozója: manhattan
Szervezeti müködés:
A Tanács feladata: a reális MNB ülések elött 2 nappal virtuális ülést tartani és (kizárólag) kamatpolitikai kérdésben döntést hozni. A tagok kötelessége az ülésen résztvenni és legjobb tudásuk szerint a kamatpolitikai kérdésben indoklással vagy anélkül ajánlásokat tenni.
Az elnök kötelessége: a vélemények meghallgatása után, saját belátása szerint döntést hozni, legkésöbb 1 nappal az MNB ülés elött. Az elnök tehát nincs kötelezve a tagok többségi véleményét elfogadására.
Személyzeti müködés:
A rotációs rendszer keretében az az elnök aki 3 -szor egymás után olyan döntést hoz, amit az MNB nem hajt végre, távozik a posztjáról és a Tanácsból. Helyette a személyzeti felelös új tagot választ(hat) be. Nem végrehajtottnak tekinthetö az a kamatpolitikai határozat, amit az MNB az elkövetkezö 2 ülésen nem hajt végre. Egy hibás elnöki döntés igy tehát már csak 2 döntésre ill. max. 4 ülésezésre redukálja az elnök tevékenységét. Egy végrehajtott döntés után viszont a 3-as lehetöség újra indul.
Megkérem a jelölteket, hogy (ha van) tegyenek észrevételt, ill. nyilatkozzanak hogy vállalják-e a megbizatást.