A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
Köszönöm szépen! Egyszerűen nem tudom megfejteni a feliratot a hátlapon. Az előlap elvileg a szokásos + MONETA LODOVICI.
Nem tartozik szorosan a gyűjtési területembe így lehet, hogy adok neki egy esélyt a vaterán. :) Az árából meg elkezdem megvenni az Érem korábbi számait!
Az Érem/2004/1, 2003/2, 2003/1 számaiban foglalkoznak a szerecsenfejesekkel, de konkrétan ezt nem említik. Az egyéb feliratvariációkat, betűkihagyásokat, fordított helyzetű betűket, egyoldalas, incuse darabokat egyszerűen vésnöki hibáknak írja.
Majd amint lesz egy kis időm még megnézem, hátha valamelyik számban még kitérnek rá külön.
No hát igen, egy kassai XX poltura inkább 3-400EFt között karistol ha szép darab.
Az X polturák tutira jók, ezek között modern hamis elég ritka. Inkább a korabeli a gyakori, volt sok ilyen most egy neves árverésen még ellenjeggyel is. Meg kell jegyezzem illett volna megemlíteni, hogy hamisak...
Igen azt jelenti! DE! A teljes mondat "Celtic Imitation Bronze Tetradrachm of Philip II of Macedon" jelentése az, hogy II. Philipposz makedón király pénzének kelta (bronz) utánzata! :) Tehát i. e. kis hazánk területén egy kelta törzs nekiállt saját pénzt verni II. Philipposz pénzének mintájára. A típus a Kapos völgyében került elő először ha jól tudom és innen az elnevezés!
A pénzdetektív oldalán lévő érme más típus (nem Kaposi) és igen valószínűleg utánzat! A hasonlóságot amit felfedeztél annak köszönhetjük, hogy az az érme (már az eredetije) szintén egy makedón érme későbbi utánzata. :)
Köszönöm. Igen gyanús volt nekem, mert ez úgy értékben kiugrott a többi közül ahogy néztem. Hihetetlennek tűnt, ezért is kérdeztem. Van két X-es is, azok szerinted eredetikek? (Aztán már nem zavarok egy darabig) Nagyon szépen köszönöm az eddigi sok sok segítséget!
A poltura sajnos tényleg replika. Nem csak a CM (Kassa) a probléma, rengeteg más jel mutatja, hogy nem eredeti érméről, hanem egy ismert másolattal van dolgunk. Pedig egy ilyen tartású darab engem is érdekelne :)
Hát az nagyon remek lenne. :-) Én ezzel azonosítottam be kb. tök ugyanilyen érmét a netről: (Az imitation szó nem replikát jelenthet?)
Celtic Imitation Bronze Tetradrachm of Philip II of Macedon - Tetradrachm "Kapostal type". Head of Zeus to r. Rev. Rider to l. 9,43 g. Castelin 1274. Göbl -. Lanz 773. ///// CELTIC, Middle Danube. Hercuniates. 2nd century BC.
Meg egy hasonló érméről ezt írta a pénzdetektív:
"Az érme így képrôl replikának tûnik. Az eredeti egy ezüst tetradrahma a makedódi Philipos II (i.e. 359-336) uralkodó halála után verve i.e.323 és 316 körül . (Az érmén olvasható is az uralkodó neve: Filip). Az eredeti értéke ebben a tartásban minimum 1500-2000 euró között lenne. De ez a darab valóban újkori másolatnak tûnik. A replikát általában bronzból készültek, ellenben az eredeti ezüstbôl, ezért könnyen azonosíthatók. Ezek értéke csupán 4-8 euró (tehát 1500-2500 forint között mozog).
A kelta érméd szerintem eredeti! Kaposi típus. Ezek az érmék ötvözetek és minél újabb annál kevesebb az ezüst tartalma ezért bronz színű a tiéd. A súlyától függően drachma vagy tetra drachma.
A Polturával kapcsolatban vannak itt szakértők, úgyhogy biztosan kapsz választ!
Szia! Nagyon szépen köszönöm a választ. Azt hittem, hogy apukámat becsapták mert most, hogy van nekem is időm ezekkel a dolgokkal foglalkozni találtam egy kelta érmét (neki anno így adták el, hogy időszámításuznk előtti kelta pénz) amiről kiderült (a netes keresgélés után) hogy nem más mint újkori replika. Az eredeti ezüst lenne, a replikák meg bronzból vannak. Be is rakom róla a képet.
Viszont van egy másik "makedón" érménk is ami szerintem eredeti:
Alexander the Great Type 7 (Macedonian Shield type) bronze, two chalkoi (quarter obol), AE17, 3.3g, Salamis, Cyprus, c. 323-315 BC, M.J. Price 3158, SNG Helsinki 55, SNG von Post 29, SNG Cop. 1124-1125, Liampi 170-192. This Macedonian Shield bronze depicts Medusa (gorgeneion) on the shield's boss. The mint mark on the reverse, to the bottom left of the helmet.
Amúgy még ami nekem nagyon gyanús az egy Rákóczi XX polturás. Úgy láttam, hogy C M a netes képeken másképp szokott lenni. Úgyhogy még erre gyanakszom, hogy valami utánveret lehet.
A köztársaságin és a Vespán lévő "elszíneződés" szerintem kosz! :D Ezek nagy tisztaságú ezüstök. A 3. érmén lévő apró zöld pöttyök a réz tartalomra utalnak, de maga az érme nem hamis (a kép alapján) csupán az ötvözetben lévő réz oxidálódott a felületen. Ha nagyon zavar akkor pl. citromsavas vízbe áztasd be néhány percre majd egy fogkefével óvatosan sikáld le.
Még egy kérdés: A lenti képeken szerintetek mik lehetnek az ezüsttől eltérő színű foltok (sárgás, máshol zöldes)? Valamileyn lerakódás, vagy eleve nem ezüst érmékről van szó és sima kopás? (Ezeket más sikerült beazonosítanom kb.)
Megnéztem a képet. Nem hiszem hogy ilyen lenne. A korona és a sas (ha ugyan az), sokkal egyszerűbb mintájú. Az 1-es kisebb és feljebb van. És az érme jóval vastagabb mint 1.25mm. Még ha a szennyeződést leszámítjuk, akkor is legalább 1.7mm.
Viszont egy órácska olívaolajban szinte csodát tett. az egyik oldalon előbukkant egy korona és talán a kétfejű sas egyik szárnya (?), a másik oldalon pedig egy 1-es (talpas szám, egyenes talppal), illetve alatta van az évszám. Az utolsó számjegye 8-as, előtte pedig talán 3-as van.
Nem vagyok éremgyűjtő, de belefutottam két öreg érmébe, és szeretnék róluk többet megtudni. Egy öreg épület takarítása közben találtam őket és kissé összezavarta az elméletemet az épület koráról.
Az egyik érme egy relatíve jó állapotú ezüst 3 krajcáros, jól olvasható 1718-as évszámmal. A másik érme egy rézérme, de igen ramaty állapotban. Gyakorlatilag kivehető minta jelenleg nincs rajta. 19,5mm átmérőjű, 1,8mm vastag, meglehetősen szabályos kör alakú pénzdarab. A szélénél enyhén megvastagszik, talán recézett volt. Erősen zöldes patinával. Szeretném azonosítani ha lehetséges, mert az épület korának meghatározásában fontos lehet(ne). Mit tehetnék vele hogy előcsaljam a veretét? Milyen érme lehet szerintetek az adatok alapján?
This undated, unsigned, and unnumbered 5,000-forint note is similar to P199. I personally examined the note at the recent show in Valkenburg and can confirm that it is intaglio printed on high-quality security paper complete with watermarks, holographic stripe, and other security features.
Rumor was that a pack of unfinished notes was stolen from the printer (Pénzjegynyomda Rt.) and that this denomination will be issued shortly as the second member of the new note family started with the introduction of the 10,000-forint on 2 September 2014.
However, I recently received the following email from the bank's Communication and Protocol Department: "The undated, unsigned, and unnumbered 5,000-forint note published on your website is a trial print of the previous years used for testing purposes, representing no value. This banknote specimen is not part of the new forint banknote series issued by Magyar Nemzeti Bank (the central bank of Hungary)."
Szeretném a figyelmetekbe ajánlani a most indult numizmatikai oldalamat. A honlapon online gyűjteményeket lehet létrehozni, ahol mindenki megoszthatja a nagyvilággal az érméit. Még tesztfázisban van, folyamatos a javítás.
rendes fizetőeszközök voltak, nem szükség és nem tábori pénzek, az 1, 2, 3 rubel bankjegy (1919), a 40 rubel kincstárjegy (1917)
P-81, 82, 83 ill P-39 a SCWPM katalógus számuk
Szép állapotban vannak, legalábbis azokhoz képest amikkel idáig találkoztam
Oroszország az elmúlt 100-120 évben nagyon változatos pénzkibocsátást folytattak, nyomtattak bélyeg méretű pénzeket, de nyomtattak hatalmas bankjegyeket is (pl. 1912-es 500 Rubel, 273x127mm)
Hatalmas gyűjtőterület, Németország után az egyik legnagyobb.
Üdv Mindenkinek! Segítséget kérnék az alábbi orosz-szovjet bankjegyek beazonosításához, elsősorban az 1-2-3 rubelesekéhez. Milyen pénz volt? szükségbankjegy, tábori pénz?
Ezek mind "tucat" pénzek! A legtöbbet ezek közül tényleg az 1 pennys ér, de állapottól függően 1-60 euróig írja a katalógus! 60 euro ha tökéletes, karcmentes állapotban van, de az ilyen nagyon ritka! Felteheted vaterára de nagy csodát ne várj!
Kicsit selejteztem, és kikerült egy csomó régi pénz, magyar-külföldi vegyesen, van ezek között olyan aminek lehet piaci értéke szerintetek? (amit esetleg van értelme pl. vaterán meghirdetnem, vagy aukciósházba elvinni stb.). Én nem értek hozzá, de szerintem pl. a 1899-es angol 1 pennys vagy a régi venezuelai bolivar igazi kuriózumnak számíthat. :)
Fémpénzek:
Angol 1 penny (1899) Angol 2 shilling 1956, 1955 Ausztria 1 Schilling - 1998, 1997, 1995, 1988, 1978, 1960 -->Összesen 7 db Ausztria 5 Schilling 1990, 1986 Ausztria 10 Schilling 1977, 1974 Ausztria 10 Groschen 1993, 1991, 1990, 1987, 1986, 1981, 1970 - Összesen 10 db Ausztria 50 Groschen 1980, 1970 Bulgária 5 Sztotinka 1974, 1962 Összesen 4 db Bulgária 2 Sztotinka 1974, Összesen 6 db Bulgária 20 Sztotinka 1974 Összesen 2 db Ciprus 1 cent 1992 2db Ciprus 2 cent 1991, 1990, 1988, 1983 Összesen 6 db Ciprus 5 cent 1988 2db Ciprus 20 cent 1990 Cseh 20 Haleru 1989, 1974 Cseh 1 korona 1986, 1976, 1970 Cseh 2 korona/haleru? Elöl sarlókalapács, hátul oroszlán, 1973 Cseh 5 korona 1990, 1974 Francia 2 frank 1979 Francia 1 frank 1958-1988 (ez van rajta évszámként) Francia 0,5 frank 1992, 1965 Francia 20 Centime, 1987 Francia 10 Centima 1995, 1987 Görög 10 Drachma 1992, 1988, 1978 Görög 5 Drachma 1992, 1980 Görög 100 Drachma 1992 Horvát 5 Lipa 1999 Horvát 20 Lipa 2001 Horvát 50 Lipa 2003 Horvát 10 Lipa 2003 Lengyel 10 Zloty 1975 Magyar 2 forintosok 1970-tõl 1989-ig majdnem minden évjárat Magyar 10 forintosok Magyar 5 forintosok Magyar 20 forintosok Magyar 1 forintosok Málta 10 cent 1986 Málta 2 cent 1972 Marokkó 5 dirham 2002 Német 2 márka 1994, 1985 Német 5 márka 1990 Német 10 Pfennig - 1996, 1995, 1991, 1990, 1989, 1979, 1978, 1977, 1950, 1949 --> Összesen 13 db Német 1 Pfennig - 1995, 1994, 1992, 1991, 1990, 1989, 1987, 1986, 1983, 1982, 1979, 1978, 1977, 1950 - Összesen 19 db Német 2 Pfennig 1991, 1986, 1983, 1982, 1972, 1971, 1959 - Összesen 9 db Német 5 Pfennig - 1991, 1990, 1989, 1988, 1987, 1984, 1981, 1977, 1968, 1950 - Összesen 14 db Német 20 Pfennig - 1983 Német 50 Pfennig - 1991, 1987, 1974, 1973 Olasz 50 Líra 1981 Olasz 200 Líra 1985, 1979 Olasz 100 Líra 1978, 1977, 1965, 1957 Román 100 Lei 1994 Román 1 Leu 1966 Román 15 Bani 1975 Spanyol 25 peseta (lyukas) 1996, 1991 Spanyol 1 peseta 1999, 1975, 1966 Spanyol 50 peseta 1992 Spanyol 5 peseta 1999, 1998, 1997, 1996, 1992, 1990 Összesen 10 db Spanyol 2 peseta 1985 Svéd 50 Öre 1992 Svéd 1 korona 1977, 1973, 1970 - Összesen 3 db Török 50000 (bin) líra 1999 Tunézia 100 millim --> 4db USA 1 cent 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1992, 1991, 1989, 1988, 1987, 1986, 1985, 1984, 1975, 1972, 1970 Összesen 27 db USA 10 cent (one dime) 1999, 1997, 1996, 1990, 1989, 1987, 1978, 1975 Összesen 16 db USA 5 cent 1999, 1989, 1984
Papírpénzek:
Görög 500 Drachma 1983 Olasz 1000 líra, 1990, 2 db Venezuela 50 Bolivar 1977 Venezuela 1000 Bolivar 1995
Gőzöm sincs, hogy ennek van-e gyűjtőköre, ki milyen célból verette. Elhamarkodott lenne kijelenteni, hogy nem ér semmit. Utána kell járni. De szerintem inkább az osztrákoknál kellene keresgélni. Ha nem akarod megtartani, akkor ebay.
A Bécsi fillér alsó szélén egy elipszisben 925 ,gondolom az ezüst tartalom, előtte egy téglalapban talán 11221 MI valami ilyesmi, de ez nem biztos mert alig kivehető a 20 szoros nagyítóval is,. Én mint hozzá nem értő, ebből gondoltam hogy után veret.
A friesachi valóban úgy néz ki, hogy Merániai Ottó (1177-1196) villachi verete, Eriacensis utánzat, de az eredeti Eriacensistől eltérően a püspök bal kezében nem könyvet, hanem rózsát tart. CNA szerint Cd 4 vagy 5 ez a hátlap. A templom rácsozata szerint Cd5 B vagy C altípus, de a jobb kézben levő kard alakját nézve inkább CNA Cd5B. A köriratból kivehető betúk is beleillenek ebbe a feltevésbe. Viszont az érme tartása annyira szép, hogy az már számomra gyanús. Jó volna tudni a pontos súlyát annak eldöntésére, hogy eredeti-e.
A bizánci a felirata szerint Jusztinianusz, de, hogy melyik azt nem tudom megmondani. A hátlap: M jelenti, hogy follis, vagy más néven 40 nummis. A CON pedig a verde, Konstantinápoly, a B az évszám.
Az is lehet hogy ez egy, réz - ezüst ötvözetből öntött Kelta érme ?Úgy hallottam hogy annak idején nagyon népszerű volt a Nagy Sándor tetradrachma, és más népek is készítettek ilyen pénzeket.
Hozzá értőktől szeretném megtudni hogy Nagy Sándor tetradrachma, csak ezüstből készült?A lányom barátja hozott párdarab régi érmét, van benne pont olyan mint a Nagy Sándor tetradrachma. Nem értek az érmekhez, azt sem tudom hogy milyen anyagból készült,arany e vagy réz , de biztos hogy nem ezüst. Valaki tudna esetleg mondani erről a pénzről valamit?
Figyelj, nekem is van jó pár db. Ha érdekel lebótójuk valami csereberével. Ha nagyon utána matatok valahol kell lennie egy német katonakutya dögcédulának is. Ráadásul nincs letörve egybe van a két fele.
Szia! Van kép, fel is teszem, csak nekem segítség kell ahhoz. (nem értek a lekicsinyítéshez, hogy elfogadja a gép.) Majd az elsős fiam, megoldja, ha hazajön. :0) Állt iskola első.............hát ez van. :0/
Köszönöm, és bocs hogy csak most, de minden földemre hektáronként 50 ezer forint büntetést, kirótak parlag fű miatt a rohadékok. Benne egy dátummal, ha már akkor sincs meg kaszálva akkor szorzódik tetemesen a tarifa. Úgyhogy most ezerrel azzal foglalkozom.
Azért szemétség mert az országutak és vasutak behálózzák az országot.
Ott NINCSkaszálva 1x sem.
Van ami elvesse a jövőévit.
Ez szerintem egy ócska maffiamódszeres pénzbehajtás.
A társas érintkezés - e fórumon meglehetősen ritkán előforduló - megnyilvánulása ez, amelynek során az egyik fél MEGKÖSZÖNI a másik fél által nyújtott segítséget... Tanulmányozását javaslom mindenkinek, aki csak most ismerkedik a kommunikációs formák csodálatosan változatos világával!
"Tökéletes" áttekintést egyik szakirodalom sem adott még II. Ulászló évszám nélküli denárjairól, de természetesen ismerni kell őket, ha el szeretnél merülni a témában.
Ajánlott a netről lementeni minden elérhető fotót. Az alábbi cikkeket ismerem és ajánlom, fontossági sorrendben:
1. Domoki Ferenc: II. Ulászló évszám nélküli dénárváltozatai (Érem 2003/1) ha csak ezt ismeri valaki, már az is elég lehet
2. V. Székely György: 15-16. századi éremlelet Kunfehértó határából (Halasi Múzeum. Emlékkönyv a Thorma János Múzeum 125. évfordulójára. Kiskunhalas 1999, 365400.)
3. Lakos János: II. Ulászló pénzverése (Numizmatikai Közlöny LVIII-LIX. 1959-60)
új tag vagyok a fórumon. Tanácsért fordulok az itteni éremgyűjtőkhöz abban a reményben, hogy akad közöttetek olyan személy, aki otthonosan mozog az amerikai érmék világában is és kedve lesz válaszolni. Birtokomban van egy 1854-ben kibocsátott arany húszdolláros érme. Fontolgatom, hogy értékesítem. Rá kellett azonban jönnöm, hogy lakhelyemen (külföldön élek) a "profi" numizmatikusok elég gyér ismeretekkel rendelkeznek a régi amerikai érméket illetően. Készítettem hát néhány nagyobb felbontású fotót (amit kénytelen voltam az itteni adatkorlátozás miatt lerontani), hátha így nagyobb körben, több szem többet lát alapon sikerül képet kapnom arról, hogy egy ilyen kopottságú érme birtokosaként tapsoljak-e, vagy inkább sírjak. Ha egytől tízig terjedő skálában gondolkodom, szerintetek hova helyezhető el ez a kissé koros Hölgy?
Az esetleges szakmai véleményeket előre is köszönöm.
Én is pont ezt írtam. A kutyabárcák általános elnevezése és felirata ebvédjegy volt, de ritkán előfordult védjegy, ebadó bárca, ebérme, ebjegy és védjegy formában is...
Amint sejtettem, ez a legalapvetőbb típusa az éh 640-nek, tehát m-szoknyás Madonna K-h verdejeggyel. Ha csak a hátlapi feliratot nézzük, és az elválasztó pontokat nem vesszük figyelembe, akkor a következő körirat variációkkal találkoztam eddig:
Köszi! Úgy értem a numizmatikai értéket, hogy kevésbé elfogadott egy hiányos érme, vagyis sokan azért nem vennék meg, mert törött. Bár lehet, hogy hülyeségeket beszélek :)
Szerintem (főleg kezdésnek), teljesen jó egy-egy perem sérült érme a ritkább/drágább darabokból. Eleve olcsóbban veszed meg és ha lesz szebb, akkor tovább tudod adni, közben pedig tanulsz, észre veszed a különbségeket stb!
Mit értesz numizmatikai érték alatt? Ugyanazok az emberek ugyanakkor használták. Esztétikailag természetesen nem ugyanaz...
Ugyanakkor peremsérült érménél kevesebb az esélye, hogy modern hamisítványt vegyél! :)
Ha valakit érdekel, van egy elég nagyméretű szabadkőműves páholy érmém. Nagyméretű ezüst 1816-as évekből. kalligráfia és szabászat. Tökéletes állapotú és nagyon jó színezüst, van egy füle, felakasztható. Csere?
Köszönöm mindenkinek. /Tegnap nem tudtam mert tiltva voltam/ Így hát nem is reagálhatok a méltatlan hsz-okra. De a pénz 16-os. De tök mindegy mert a csavart dupla farkúból is van jó pár db és azok tuti hogy abból a korból vannak. Köszi a segítséget!
Gondolom azért, mert az még Miksa. De a tökié már nem az. Hiába görcsöl azon, hogy 1515-16. Látszik a húszas kettese. De ő már látott sok mindent. Még holló farkába kapaszkodó oroszlánt is, ahol a címerpajzs egy nagy faág.
Nincs is ezzel semmi, baj, csak egy kicsit tiszteletlen.
Ismét korrekt eladó a vaterán, nála minden UNC vagy aUNC, ezt szóvá is tettem "Tisztelt Tothdetti13! Üdvözlöm! Elnézést, nem kötekedésként, de az érmék láthatóan kopottak. Nem aUNC tartásuak, VF-EF körüliek." Tiltás lett a vége.. Most komolyan, ha már valaki tartásfokot ír miért nem lehet normálisan? Ha meg nincs képben akkor ne írjon. :)
Ez komoly? Az eddig olvasottak alapján te mindenkitől, mindent jobban tudsz. Ez meg egy olyan egyszerű érme, mint a faék. Még magyarul rákeresve is van találat a google-n.
Acélos volt nagyon erre konkrétan emlékszem. Miután rájöttem, hogy hamis, rendesen megnyomkodtam, de előbb tört volna az ujjam, mint hogy az anyaga engedjen. Az ezüst szerintem görbült volna, de így utólag már tudja fene. Több, mint 1 éve volt. Viszont ahogy mondod, mattabb volt és mikroszkóppal megnézve tényleg egyenletlen, grízes volt a felület.
Wolfram nem lehetett, mert annak a fajsúlya pontosan megegyezik az aranyéval, tehát nem lett volna vastagságbeli különbség!
Tavalyi évben olyan változat került a piacra, ami ezüstből öntési eljárással készült. Majd utána learanyozták vékonyan. A felületről azt lehet észrevenni, hogy kicsit mattabb a megszokottnál és mintha picit érdesebb, grízesebb lenne. Természetesen kb25-30%-al vastagabb volt az érme mert a súlya jó volt.
Saját magam reszeltem meg és egyértelműen ezüstből volt a belseje.
A laikus és figyelmetlen vásárlókat nagyon könnyű vele becsapni!
Javaslom, hogy mindenki aki ilyen súlyáras érmékbe kíván pénzt befektetni csak olyan helyen tegye, ahol megfelelő szakértelemmel kezelik az érméket.
Biztos nem ezüst. Nem tudom a wolfram mennyire saválló, de ezt nem bántotta a sav az aranyozott réteg eltávolítása után sem. Pedig az ezüst a királyvíztől tejszerűen kicsapódik.
Akkor valószínűleg wolframos volt, mert nem volt égbekiáltóan vastagabb, az feltűnt volna. Súly-átmérő meg jó volt. A képen amit küldtem látszik, hogy valami ezüstszürke színű anyag volt a belseje.
ha a súly stimmelt, akkor jóval vastagabb kellett hogy legyen, mint az eredeti.
Ilyenem nekem is van a "hamis" gyűjteményemben. Ha kapszulában van, akkor megeheti az ember (mármint megtévesztő lehet), de kivéve rögtön érezni a vastagságbeli különbséget.
Az érme teljes egészében réz, de le van aranyozva.
Egyébként ha valakinek van hamis (copy) FJ 1 dukátosa, írjon, csereberélhetünk, vagy megveszem; van egy kis gyűjteményem hamis aranyakból. (Csak érdekességnek, és okulásképp.)
Ment válasz. A 4 dukátos súlya 13,9, átmérője 39,5mm volt. A vastagsággal trükköztek. Mikroszkóp alatt ordít a különbség, főleg ha mellette van egy jó. Egyébként szemre olyan volt, mint ami egy kicsit viseltesebb. Picit mattnak tűnt, de semmi egyéb.
Nem mertem bevállalni, így képet sem tudok mellékelni. Egy rossz minőségű rögtönzött képnek meg semmi értelme nem lett volna. Teljesen jó volt az éremkép, ránézésre, mint a többi. Részletgazdag, igényes, mint az eredeti. Biztos vagyok benne, hogy vert érme volt, tehát bármikor onthatnak egy valaggal belőle. Mióta becumpliztam egy hamis 4 dukátost azóta különösen odafigyelek, de ennek a súlyán és a perem élén lévő sorján kívül semmi szokatlan nem volt. Színre is jónak tűnt, valószínűleg le is lett jobb finomságúval aranyozva.
Fiume címeres 1892-es 10K 2,7gramm!!! Találkozott már valaki ilyennel? 19 mm átmérő, vastagsága mintha kissé soványabb lenne és bevizsgálva 14 karátos arany.
Fent van a Vaterán egy II. Gordianus denár, ami bolgár hamisítvány. Hiába bizonygatják a hozzászólók, hogy mi a pálya, az eladó nem hisz a tényeknek sem:
Kicsit csinosítani kéne a törvényeken. Ne a madarat büntessék aki felteszi. hanem a vaterát. Vagy alkalmaz szakértőt-ket. Vagy ne legyen egy csalásban bűnrészes. Nem csak a kurvát bünteti a törvény hanem a stricit is, tudtommal.
Egyébként jó pár tagot felismerni véltem az eladók közül.
Ha neki próbálnák megetetni azt amit ő ott megtesz másokkal, pofán is vágná az illetőt.
Sajnos nem véletlenül alakult ki a Vatera = átb.szoda mondás.
Rengeteg a Vateán a hamisítvány, csalás, átverés, és nem csak numizmatikai témakörben.
Régen még lehetett ezeket jelezni, manapság már figyelemre sem méltatják a bejelentést.
A legtöbb, amit tesznek, az az, hogy visszaválaszolnak; "..a Vatera nem felelős a piacterein eladott termékekért.. a Vatera nem vállalja a felelősséget.. a Vatera nem hibáztatható..." stb.
Rátévedtem a vaterára. Hogy ott hogy megy a parasztvakítás az egyszerűen észbontó. A sima friesachi dénár egyértelműen Andrásnak van tulajdonítva és persze az ára is. Én nem tudom lehet ezt? Nyílt megtévesztés zokszó nélkül? Micsoda retek országban élünk.
Annyi biztos, hogy 600 000 forint éves bevétel fölött be kell vallani, és vizsgálni kell, hogy adóköteles-e az értékesítés. Ha nem haladta meg az értékesítés ezt a határt, teljesen mindegy, mennyi volt a haszon.
A 200 ezres nyereséget csak 600 ezer Ft bevétel elérése esetén kell figyelni.
Örökségnél szerintem az adózónak kell bizonyítani, hogy az tényleg örökség, ezt pedig csak a hagyatéki leltárral és végzéssel lehet. Nem tudom, abban szokott-e szerepelni érték, de - általános esetben - ha nem állapítható meg a haszon, akkor a bevétel 25%-át kell haszonnak tekinteni.
szerintem az örökség az adózott érték, azaz a konkrét esetben beírsz egy számot hogy mennyit ér (ingatlannál láttam erre példát). ez az érték nem nagyon ellenőrzött (hogy is lehetne az), beleírod hogy mondjuk x forint. ezt elfogadják alapvetően ha nem nagyon durván mellémutatsz az értéknek. és ha eladod már mint tulajdonos akkor az e feletti érték adóköteles.
A nyilaskeresztes felülbélyegzések hamisak, a bankjegy bekeretezést jópofa ötletnek tartom, igen dekoratív tud lenni a lakásban, irodában, csak sajnos egy idő múlva a napsütéstől kifakulnak, tönkremennek a bankjegyek...
Ha a maximumot ki akarod hozni belole, akkor mindent egyenkent tolts fel a vaterara, 3 hetre, 1 Ft rol minimalar nelkul. Lehetoleg ugy hogy a honap elejen jarjon le!
Sajnos hiába töltöttem fel közvetlenül képet,kicsi lett és homályos (habár a gépemen teljesen jó az eredetije),most megpróbálom a máshogy. Remélem,így már látszani fog.
Sikerült JPG-vé alakítanom a gyűjtemény jegyzékét. Az érmék állapota a forgalomban használtak esetén a legtöbb esetben jó,az ezüst emlékpénzeké pedig kiváló (albumban ill. védőtokban voltak tartva). Igény esetén bármelyikről szívesen küldök képet. E-mail címem: tylerdurden913@gmail.com
A gyűjtemény heterogén és elég nagy darabszámú,ezért még nem készítettem fotókat. Úgy gondoltam,közzéteszem a listát,és ha valakit érdekel valamelyik érme,arról készítek külön fotót. Fel lehet ide tölteni excel-táblázatot?
A legtisztább, ha ide felrakod a listát, képekkel együtt.
Arra számítsz, hogy ha egyben akarod eladni (pl. egy aukciósházon keresztül), akkor csak kb. 80%-át kapod annak, mint ha egyenként árulnád őket a Vaterán.
Birtokomban van egy régi pénzekből,XX. századi magyar ezüstveretekből, továbbá bronz emlékérméből és plakettekből álló gyűjtemény,melyet értékesíteni szeretnék. A tanácsukat szeretném kérni abban,hogyan érdemes a dologhoz kezdeni,kikkel érdemes felvenni a kapcsolatot akár online,akár személyesen. A gyűjteményről leltárt készítettem,kérésre szívesen elküldöm.
A segítségeteket szeretném kérni. Belsőépítész szakos hallgatóként kaptam egy olyan iskolai feladatot,hogy tervezzek éremgyűjtésre alkalmas teret. Mivel én sokat nem értek az érmékhez,szeretném a ti véleményeteket,tanácsaitokat kikérni.
Konkrétan arra lennék kíváncsi,hogy milyen speciális eszközök, bútorzat szükséges egy éremgyűjtőnek (asztal,szekrény,polcok,)? Ha lenne egy egész szobátok az érméknek akkor mi az ami feltétlenül belehelyeznétek? Vannak-e speciális igények,mint például nagyobb megvilágítás? Mekkora a helyszükséglet?
Nyugodtan írjatok bármit,ami eszetekbe jut,nekem minden ötlet és tanács nagy segítség!
Múlt éjszaka az egyik szegedi gyűjtőt megszabadították a teljes forint bankjegy gyűjteményétől! A gyűjtemény páncélszekrényben volt, ám ez nem jelentett akadályt, páncélostul vitték el az anyagot:
egy közel teljes forint forgalmi + MINTA bankjegy gyűjteményt
A gyűjtemény tartalmazza 1946 és 2012 között az összes forgalmi bankjegyet, valamint az összes ismert - bélyegzett / perforált - MINTA variációt!
A mostani forgalmi bankjegyek betűjelre is ki voltak gyűjtve, sok MINTA közülük 13-as, vagy 13 környéki sorszámmal rendelkezik!
Ha valakinek esetleg felajánlanak egy ilyen összetételű anyagot megvételre, kérem, hogy piviben jelezze!
A gyűjtőtárs egyébként hajlandó - megfelelő feltételek esetén - visszavásárolni a gyűjteményt!
Üdvözletem! Erről a 200 Ft-osról szeretném a véleményeteket kérni. Véletlenül került hozzám. Teljesen sima a pereme és magasabb a perem az az érme lapjától. Nem árulom, nem szeretném eladni
érdekes, hogy megfigyelhető itt a numizmatikában is ha valakinek a "nagy elittel" nem azonos a véleménye, azt minden módon próbálják támadni. egy két ember ezzel már szinte nevetségessé is teszi magát :)
Minden stimmel amit leírtál, tehát ez lesz a megoldás.
Van ennek valami plusz értéke vagy annyit ér, mint egy eredeti, esetleg annyit se?
Mert az viszont biztos, hogy korabeli hamisítvány mert egy olyan embertől vettem másik 20 darabbal együtt, aki nem gyűjtő, hanem régen elrakta és azóta őrizgette.
Ügy tűnik ez egy öntött hamisítvány, valami ón-ólom-antimon ötvözet lehet az anyaga.
Nem túl nagyfelbontású a fotó, de határozottan látszik jópár buboréknyom: pl. Horthy járomívén, a bal angyal szoknyáján, etc. Érdemes lenne ezeket a kis gömb alakú üregeket megnézned, ezek egyértelműen mutatják, hogy öntött az érme. (Az érme utólagos sérülései, kopásai sosem néznek ki úgy, mint egy éles peremű öntési buborék.)
A másik jó bizonyíték, hogy megméred a peremnél, és az érme közepén a vastagságot (kell hozzá egy jó subler): a perem kb. stimmel, középen vékonyabb (a szilárduláskor itt húzódik be az anyag).
És esetleg meg lehet keresni a "beömlő" helyét, valahol a peremen (esetleg több ponton). A peremen valószínűleg látszik 1-2-3 reszelt hely. És a beömlő mellett a leginkább valószínű, hogy "gyűrt" az anyag (itt volt a leginkább turbuens az olvadt fém áramlása): egy kis polírozás után megjelenik az olvadt fém örvénylésének a képe.
A " Mert minek? "-re van itt néhányunknak biztosan az enyémhez hasonló válasza, ha a debreceni illetőségű tanár úrról /professzor úrról beszélünk. Alapos szakszerű hozzászólásaiból volt mindig mit tanulni. Néhány bajkeverő moderálása kapcsán, vesztette el a türelmét, emlékeim szerint ezért van távol, büntetve azokat akik szívesen olvasnák posztjait.
Én még igencsak gyerekcipőben járok, de nekem ez az egyik utoljára beszerzett büszkeségem! Az alsó az én példányom a felső csak hasonló és sajna nem az én birtokomban van!
Ha jól sejtem ebben az állapotban ez is kivételes darabnak mondható! Vélemény?
Gratulálok! :) Én díjazom, ha tanulhatom a "szakmát", de eddig ilyen típusú ismeretekre csak külföldi oldalon sikerült szert tennem! Szóval nyugodtan töltögesd ide a "rejtvényeket"! :D
A Magyar Olimpiai Bizottság, a MOB Emlék- és Hagyományőrző Bizottsága és a Magyar Olimpiai Akadémia tisztelettel meghívja Önt Olimpiai és Sport Témájú Gyűjtők XVI. Nemzetközi Találkozójára.
Lengyel poltura, 16. század második fele, vége, illetve 17. század első fele. Néhány száz forintot ér, de a fénykép alapján az is lehet, hogy korabeli hamisítvány. Ebben az esetben gyakorlatilag értéktelen.
Az olyan aukciós linkeket amelyek egyértelműen a licitálók számának növelése céljából jelennek meg egy hozzászólásban, nem pártolom. A továbbiakban törlöm.
Eddig meg voltam győződve, hogy ez a gyártás során maradt így. Persze én is láttam rengeteg befoglalt érmét, de ezeket amiket feltettél, még nem. Mondjuk az is kellett hozzá, hogy az érme madonnás oldalán olyan, mintha folytonos lenne az érme és a körülötte lévő anyag, vagyis mintha nem utólag lenne rádolgozva. Az előlap érme körüli recéire meg azt gondoltam, hogy a szélezés eredménye. Teljesen paff vagyok.
Számtalan ilyen tárgy készült akkoriban, tálak, csatok, függők, miegymás. Miért kellene, hogy UNC legyen? (Sokszor a befoglalt érme csak utánöntés.) Milyen egyéb kérdések merülnek fel?
Ezt én is figyelem, de persze nem vásárlási céllal. Ha akkora ország lennénk annyi pénzzel a kommersz 5-10 ezer darabos emlékérmék is vagyonokat érnének, nem néhány 5-10EFt-ot.
Kínában ez még éppen csak antik (és nálunk sem túl régi azért szerintem):
Ésszerű magyarázat, így valóban lehetséges. A fotón én annyira azért nem látom vastagnak a széleket, de kézbe véve, vagy méricskélve biztos én is látnám. THX
Holnap én is készítek fotót napvilágnál egy érdekes darabról. Kíváncsi leszek a véleményekre.
sajnálom azt aki most ilyen selejt veretekbe fekteti a pénzét. semmi se garantálja, hogy érték őrző. márpedig azért nem mert a "hozzáértők" és akik ilyesmit gyűjtenek sokszor azok se tudtak számomra konkrét választ adni, hogy mi mennyit ér vagy érhet... mert gyűjtői áras. ez most egy divat, hamar le fog csengeni.. kíváncsi leszek 5-10év múlva mit fognak ezek a veretek érni illetve mekkora vevő piaca lesz. :) Egy normál érmének mindenki tisztában van az értékével, ha ritka akkor a kereslet-kínálat is jócskán megnyomhatja az árat. Most van aki diktálja a divatot, és van aki követi.
És főleg semmi se garantálja, hogy ezek biztos a verdéből kerültek ki, mert ugyan senki se tudja, csak az aki kicsempészte valamelyik testnyílásába..
Csinálj egy kerek lapkát ami nagyobb legyen mint az öklöd, nyomd bele az öklödet a közepébe, és nézd meg milyen vastag lesz az ököl nyomásának helyén, és nézd meg milyen vastag lesz az öklöd szélénél, ahová kipréselődik, tehát tömörödik az anyag.
Pont ez a jelenség játszódik le akkor amikor nincs befogó gyűrű tehát csak a két verőtő találkozik a lapkával. A gyűrű összetartja a lapkát, de ha ez nincs akkor kifelé tágul az anyag.
Íme egy ezüst 2 koronás, csak hogy más példa is legyen.
Ha házi barkács, hogyan csinálod meg a normál érmét ilyenre, ami 1,7 mm vastagágú,
tehát hogyan csinálod meg, hogy fele olyan vastag legyen az érme képének torzítása nélkül?
Pont a lényeget hagytad figyelmen kívül, mert mint említettem fogtam a kezemben, igaz nem mértem le mikrométerrel, de engedd meg, hogy meg tudjam állapítani ezt a tényt és ezt ki is jelenthessem biztonsággal.
Lehet még rágni, de ezt senki nem tudja, megmagyarázni, tehát az érme verdében készült.
Innentől fogva nincs miről beszélni.
Javaslom aki meg szeretné venni, kérjen az érme alapsíkjának vastagságáról információt az eladótól.
Oké. Ha a fotón lévő érme "lapka vastagága az alapsíknál kb fele a normál érmének" hogyan lehet a tömegük pontosan megegyező az eredetivel? Az alapsíkon kívül látszó rész vastagsága semmiképp nem kompenzálja. Szerintem...
Gondolom, mindjárt jönnek a hozzászólások, hogy már kész is a szerszám, és rá is állt egy banda a tömeggyártásra.
Az a vicc, hogy ilyeneket írogatnak egyesek, minden utánajárás nélkül hasra ütés szerűen.
Van akinek volt szerencséje ilyet a kezében tartani, nekem volt és elmondhatom hogy ez a darab ami a képen látható, annak a lapkavastagsága kb a fele mint a normál érméjé, már már lemez szerű!
Tehát oszlatnám azt a tévhitet, hogy normál érmének a peremét szerszámmal elnyújtják és kész is.
Butaság.
Az érme képe vert, tömege pontosan megegyezik az eredetiével, de a lapka vastagága az alapsíknál kb fele a normál érmének. Ezzel az bizonyított, hogy verdében készült, a miértje nem. De nem is ez a lényege!
Az érme jelen állapot szerint 4931 látogató után, 125 figyelővel, 51000 Ft-on áll. Ez mind azt mutatja, hogy bizony itthon is van kereslet a hibás érmék, bankjegyek iránt. A piac majd eldönti, hogy mennyit ér. Amikor nagyon-nagyon régen Pál Józsi barátunk elkezdte gyűjteni a hibás érméket, a kutyát nem érdekelte a dolog rajta kívül... Most divat, felkapott terület, el kell fogadni. Aki ezt a divathullámot okosan meglovagolja, az most eladja ezeket!
Jönnek itt még az elkövetkezendő időkben ettől furcsábbak is . Csak győzzünk figyelni.
Én már megyek is a vasúthoz , és kirakok egy százast a sínekre , hogy a vonat jól kilapítsa , felrakom a vaterára és majd meglátjátok milyen jól elmegy :)
Vajon ott a pénzverdében mi történhetett, hogy egy ilyen ritka darab önmagában, meg peremesedett? És az extra unikum birtoklója nagy nehezen de megválik eme kincstől.
Valamikor réges-rég elvittek minket egy fémipari gyárba látogatásra , és mutattak pld egy olyan gépet , ahol egy kis kerek fémet befogtak középen , és nagy sebességgel forgatták ,majd egy fémrudat nyomtak neki lassan, igy lett a szemünk előtt pillanat alatt a darab kis lemezből egy bogrács.
Ott olyan húzó-sajtoló- hengerlő gépek voltak , hogy se-perc alatt több zsáknyi verdehibás érmét készíthettem volna , hogy most abból vehetnék áj házat és új autót.
Most hogy lefutott a nyomdázós pengő pecsételgetés , úgy tűnik jönnek a különböző eldeformált érmék napról-napra egyre nagyobb számban.
A tömege ugyanannyi, mint a rendes darabnak. A körirat mellett látszik egy keskeny kör sáv, amin felfeküdhetett egy vékony csődarabra. Innen már csak a kilátszó külső részt kell melegíteni, majd egy kicsivel nagyobb átmérőjű csővel a túloldalról megnyomni, hogy a lapka a vékonyabb cső külső pereme felé hajoljon és közben vékonyodjon.
Meggyőződésem, hogy a felhajló rész vékonyabb, mint mondjuk az érme közepén. Ha nem lenne ott az a körsáv, vagy nagyobb tömege lenne nem kételkednék, de így ... Ennek ellenére nem állítom, hogy kamu a darab.
Érdeklődnék az alábbi Árpád-házi pénzek eredetiségéről. Kezdő vagyok, ezért nem tudom biztosra megmondani, hogy eredetiek-e. Képek alapján megmondható ez?
Sziasztok! Tervezem felszámolni római (15-20 db denar és kis bronz) és középkori (30-40 db dénár) kis gyűjteményemet. Ennek beárazásához keresek segítőkész partnert Tolna- Baranya környékéről!
Rákóczi rézpolturáknál gyakran látni, hogy az érme hajlott, hullámos. Ez a pénzverés akkori technológiájából adódik (hengeres pénzverő)? Internetes rendeléskor ritka az oldalsó kép. Mennyire érdemes erre figyelni? Gondolom tilos a hajlott érméket korrigálni. Segítségeteket megköszönöm.
Pontosítanék, ha azonos oldalu lenne amelyből az egyik negatív, a másik pozitív akkor lenne incouse veret, ami nagyon ritka. Mivel ennek mind a két oldala negatív, könnyebb hamisítani, vagyis készíteni egy ilyet. A pénz verése közben ilyen nem keletkezhet, ennek tudatában adj érte pénzt.
Van pár MNB-os arany emlékérmem. Ráuntam a gyűjtésre. Két oldalra feltettem őket nem mentek el. Törtarany árban el tudnám adni cirka 5% os veszteséggel (magasak az árak per pill). Üljek még rajtuk vagy had menjenek? Ha valaki esetleg gyűjti szóljon..
Amerikai fempenzeket gyujtok evjarat, illetve verde szerint mar nagyon regota. Elsosorban az 1-5-10-25 centeseket. Rengeteg (tobbszaz, talan ezernel is tobb) csere ermem van ezekbol. Egycentesek egeszen a 1860-as evektol, a tobbi atlagban az 1940 es evektol. Ha van hasonlo gyujto, akinek hianyzik par darab, es csere ermei vannak, akkor javaslom keressuk egymast! kovacsmiklos01@gmail.com
Ma egy üzletben vásárolva visszajáróként nem hagyományos 100 forintost kaptam vissza, hanem egy 2002-ben vert kossuth száz forintost (http://www.magyarermebolt.hu/catalog/product_info.php?manufacturers_id=10&products_id=824&osCsid=h723kiabsrdm9bqnpl3lpgfhn5). Csak később vettem észre, de nagyon meglepődtem; ezek szerint ez ugyanúgy használható,mint a hagyományos 100 forintos. Tényleg csak 100 forintot ér vagy esetleg ezt többért is el lehetne adni? Háhy darab lehet belőle, gondolom nem túl ritka?
Van nekem egy Franco Dgrisa VII kreutzer érmém 1763- ból.
Legalább is az eddigi kutatásaimból arra jutottam, hogy ez egy VII kreutzer. Viszont ilyen dátumozással egyetlen darabot sem találtam a neten! Valaki tudna segíteni abban, hogy kb mennyit érhet vagy egyáltalán ér- e valamit?
Szeretnék vásárolni 2 db 1938 Szent István 5 pengőt. A felkínált darabok használt érmék. Aránylag ép állapotban vannak. Szerintetek mennyi a reális árfekvése?
Körben négyosztatú pajzs.A közepén kis pajzs kereszttel.A négy mezőben figurák.Kör alatt kis pajzsban 3.A kör fölött kereszt vagy virág indaszerű keretben.A másik oldalon nagykörben kis kör,benne magyar korona alakú keresztpántos korona.
Ennek az 1957-es 20 Ft-osnak mennyi lehet a reális eladási ára ebben az állapotban? Azt látom, hogy vaterán fix áron 5000 Ft-ért elkelt F állapotban. Az enyém megüti azt az állapotot? Ha nem, akkor mit gondoltok, mennyit érhet, mennyiért menne el? (4 kép:)
Van nekem egy 1947-es 10 filléresem. A kérdésem, hogy hogyan tudom eldönteni róla, hogy az citromos utánveret-e vagy sima?
A másik kérdésem pedig, hogy van egy viszonylag ritkábbnak számító 1930-as 50 reichspfennig G-s érmém. Valaki esetleg tudja, hogy pontosan mennyit érhet? Láttam külföldi oldalakon nem rossz árakon, de nemtudom mennyire voltak reálisak azok az árak. Ilyen:
Ez egy gyűjtői tagnak névre szóló érmepárja volt , az egyik ezüst , a másik bronz. Hozzám került a gyűjtemény , de erre nincs szükségem. Gyüjt valaki ilyeneket ? És mennyit érhet ? Esetleg valaki ismerte a gyűjtőtársat ?
Mindegyik Horthy hajas, legalábbis eredetileg. Mivel a fej az érem legkiemelkedőbb része, a használatban először a haj kopik le az éremről. A hajas Horthy a verdefényes szinonimája.
egy dolog, hogy nincs negatívja. de nagyon sok termékre belicitált, és most hirtelen törlést kért. akkor ez, hogy is van? több "drága" tételnél ahova a babos is belicitált. most jött rá ő is, hogy még se kell neki? vagy csak játszik az utolsó másodpercekre?!
Ja, új a koma (ezzel a névvel). Olyan mint az aligátorteknős, minden jobb cuccra ráharap. De úgy látom, már csak harap, fizetni nem tud. Legyetek óvatosak vele!
Szerintem mindkettőnknek igaza van. Az oldal helyenként pontatlan, de ha bárki bármire rákeres 1892 és 2014 között, nagyon hamar eljut a keresett információhoz. Ezzel pedig az oldal nagy szolgálatot tesz mind az amatőr, mind a haladóbb gyűjtőknek.
ja igen.. adminokkal ellenőrizhető ip alapján. vagy lehet, hogy gyorsan kommentelek ezzel a nickkel és átugrok bejelentkezni a szomszédhoz egy másikkal? :)
téged se értelek totál, nem rég rám írsz, megvádolsz, hogy több névvel vagyok jelen. most is csak a negatív szándék vezérelt. holott én ezt építő jellegűen említettem meg, közel se leszólás / lehúzásként.
pl unc 5koronást 20-40e ft-ért nehéz találni, 1913 1 koronást is 60-80e ftért inkább 100-130e körül mozog, 1906 szintén 1 korona 150-200e ftért, álom lenne. :)
Az ezüst legismertebb ötvöző anyaga a vörösréz, ez adja a sárgás árnyalatot már 8 lat az az 500 ezrelék esetén. Érdekesség, hogy az 1800-as évek végéig ha előfordult egyéb nemesfém a különböző bányákból kitermelt ezüsércben azt nem tudták szétválasztani.Már nem tudom hol olvastam...
Fájin kis szituk. (Lehetne még gyártani belőlük olyat is, amibe mondjuk szívbeteg kisgyerek az eladó, amibe betevő falatra/gyógyszerre kell akármennyi pénz, amiben neten vásárolunk úgy, hogy az egyébként nyilvánvalóan hozzáértő eladó nyilvánvalóan benézte a cuccot és így bagóért jutunk rómaihoz vagy Rákóczi polturához - szóval efféle csemegékkel fel lehetne még turbózni a kérdéseket.)
Íme az én válaszaim. (Belső töltésből és a jobblétre szenderült Ptk-ban megfogalmazott, a szerződés megkötésének időpontjában feltűnően nagy értékkülönbség tiltására tekintettel):
2. Igen, becsapás.
3. ....... (Fogós kérdés, szerencsére ott a megfejtés a végén.)
4. Szerződés (üzlet) nem köttetett. Tiszta vagy mint a maszületett.
5. Tyuhajj, ez is fogós! Mert, miért akarna egy eladó eleve rosszul járni? Szerencsére itt van a kámionráoul-esett-le-adjík-érte-a-ténsúr-százat-mindjá- megy-a-vonatom tipikus esete. Aki a méltányos/jogos ár egytizedéért vásárol és nem merülnek fel benne kétségek, az élvezze a kilenctizedes hasznát, oszt keresse a zsebéből seftelés közben elemelt pénztárcáját, vagy izguljon egy esetleges későbbi elszámolás nehézségei miatt. Ha meg hót tuti a forrás, és tényleg ekkora nagy szamaritánusra bukkant, fényképezze le az illetőt, és mint unikumot őrizze albumban a képét, mert ilyet nem talált többet.
A tisztesség szót eddig egyetlen gyűjtőtől/boltostól hallottam emlegetni. Ez Procopius. (Az úri szabós bizalomébresztő szöveg a régi honlapon szerepelt. Az új lapról lemaradt. Kár.) Tőle hallottuk hónapokkal ezelőtt a csizmában talált nagy halom 39-es UNC ötpengősök sztoriját. A dolog érdekessége, hogy a nagy tételben olcsón felvásárolt ötpengősők egy részét Procopius féláron (az elérhető Vatis ár feléért) adta, más részükhöz az üzletben lehetett relatíve olcsón (4.8) hozzájutni. Ő tehát az olcsó beszerzés előnyéből vevőinek is juttatott. A maradék darabok rendre 8-10 körül mennek el a Vatin, úgyhogy szép haszonról mondott le. Ilyen is van.
Most írok ide először. Egyből egy kéréssel fordulok hozzátok. A hozzáértésetekre lenne szükségem, egy hagyatékból visszamaradt érme kapcsán.
Neten semmit nem találtam róla és egyik családtagom sem dolgoztt egészségügyben, szóval nem tudom hogy került hozzánk. Anyagát sem tudom mert beütés nincs benne.
Főleg az érdekelne, hogy ér-e valamit. Úgy látom ez elég felkapott téma mostanában más gyűjtői körökben is;)
Szerintem természetes, hogy az ember minél olcsóbban próbál vásárolni és minél drágábban próbál eladni. És most nem csak a kereskedőkről beszélek, hanem azokról a gyűjtőkről is, akik inkább csak vásárolnak, néha cserélnek, viszont alig adnak el.
Attól, hogy valaki 1000 forintért árulja, amit 100 forintért vett meg, még nem lehúzós, pofátlan vagy ügyeskedő.
Nem attól lesz valaki elhivatott, nemes lelkű gyűjtő, hogy nem használja ki az alkalmi lehetőségeket. Persze a gyűjtőtársak átverése csúnya dolog, azt én is elítélem, de nem egyértelmű a határ a tisztességes és a tisztességtelen eljárás között:
1. Ha valaki eladásra kínál egy 1000 forintot érő pénzt, és tőlem kérdezi meg, mennyit ér, majd én azt mondom, hogy 100 forintot, az egyértelműen becsapás.
2. Ha valaki eladásra kínál egy 1000 forintot érő pénzt, és tőlem kérdezi meg, mennyit ér, majd én azt mondom, hogy 950 forintot, az becsapás?
3. Ha valaki eladásra kínál egy 1000 forintot érő pénzt, és tőlem kérdezi meg, mennyit adnék érte, majd én azt mondom, hogy 100 forintot, az becsapás? Nem kérdezte, hogy mennyit ér, csak azt, hogy mennyit adnék érte.
4. Ha valaki eladásra kínál egy 1000 forintot érő pénzt, és tőlem kérdezi meg, mennyit adnék érte, majd én azt mondom, hogy többet ér, de én csak 100 forintot adok érte, az becsapás?
5. Ha valaki eladásra kínál egy 1000 forintot érő pénzt, és azt mondja, nem érdekli mennyit ér, neki 100 forint kéne, és én megveszem annyiért, az becsapás?
"Kapható még többféle ezüst tisztító folyadék a kereskedelemben, de ezekkel vigyázni kell, mert helytelen használat esetén nyomot tud hagyni az érmén."
Gyakorlatilag lehetetlen helytelenül használni, mindegyikre rá van írva, hogy 4-8 percig kell áztatni a folyadékban az érmét, szennyezettségtől függően.
Akit érdekel, nekem megmaradt néhány bontatlan doboz ezüst, illetve aranytisztító folyadék és kendő a bolti árnál lényegesen olcsóbban. Ma és holnap Budapesten is átvehető a IX. kerületben, de szívesen postázom is.
Jó úton jársz. A kosz és a patina közötti különbség felvetése jó kérdés, a válaszra én is kíváncsi vagyok.
Az általad korábban korábban linkelt Pázmányok esetében vedd észre, hogy azok csomagok voltak, azaz "tömegben" kínálták a tételt. Így mindig olcsóbb, és az ár referenciaként saját magával vagyis a lotban kínált Pázmányok árával összevethető. Vedd észre, hogy az általad korábban korábban linkelt Pázmányok esetén a fényképek alapján az érme állapota nem megítélhető, a kopásra hajlamos részeket, kiemelkedéseket nem lehet pontosan látni. Ez így zsákbamacska. A vételár ezt mindkét esetben pontosan kifejezi. (Nem maradtál le semmiről, az általad belinkelt darabok a Vatin.egyenként meg fognak jelenni Hamarost. Öt-hat-hétezerért.)
Szerintem érdemes utánajárnod annak is, melyek a kopásra először hajlandó részek a Pázmány kétpengős esetében. Ha ezek kopottak, hiába csillog a darab, kétséges a hét érte. Ha vársz és odafigyelsz nyolcért aUNC/UNC, darabot is megcsíphetsz. Vagy gyűjts még két-háromezret és vegyél egy makulátlan, patinás darabot. Ha felbukkan.
Mindenek előtt tényként én csak egy kezdő gyűjtő vagyok, aki leginkább csak forgalmi pénzeket gyűjt és abból is az olcsóbb kategóriásakat ( nincs pénzem sajnos a több tízezer esetleg még drágább tételekre)! Az hogy mit ciki gyűjteni az teljesen szubjektív! Aki gyufásdobozt gyűjt annak minden más "ciki"!???? Nem védem azokat akik ezeket a sorokat veszik, mert én sem gyűjtöm mert nem érdekelnek és én is "értéktelennek" tartom őket, de ha valaki ezeket szeretné gyűjteni teljes mértékben szíve joga szerintem! Nem szabad degradálóan leszólni őket , maximum tanácsolni hogy ne és elmondani hogy miért ne! Remélem nem bántok meg senkit sem, csak nem szeretem amikor valakit megszólnak mert mást csinál vagy máshogy...
"Vagy megszűnik a forint és újra pengő lesz vagy korona, honnan tudod mit hoz a jövő."
Semmilyen abszurd elgondolás mellett nem érv, hogy "honnan tudod mit hoz a jövő".
"Mátyás király célzást nem értem. Pedig értem a humort.."
Mivel az sem kizárt, hogy Mátyás király mindjárt belép az ajtón. :-)
Ennyi erővel az sem kizárt, hogy a sok ezer eladott forgalmi sort mind elnyeli egy fekete lyuk, és csak egy marad; na akkor tényleg sokat fog érni. :)
"Mindenesetre, szerintem az ilyen forgalmi sorok, legalább tartják az árukat, nem úgy mint az ilyen kamu cégek kamu érméi, amit horror áron vesznek meg, nem is kevesen, aztán tizedéért se lehet eladni."
Ebben tökéletesen igazad van.
"Aztán, hogy ciki vagy nem ciki ilyet gyűjteni, eladni, ez igazán előítéletes hozzáállás."
Senki nem írta, hogy ciki lenne ilyet gyűjteni !!
Én azt írtam, hogy nem valószínű, hogy jelentősen felmenne egy ilyen sok ezer példányban kiadott forgalmi sor értéke.
Nekem is van forgalmi sorom, de nem hiszem, hogy valaha jelentősen felmenne az értéke.
De békepipa helyett hadd rakjak be egy igazán szép forgalmi sort. :)
Vagy megszűnik a forint és újra pengő lesz vagy korona, honnan tudod mit hoz a jövő. Mátyás király célzást nem értem. Pedig értem a humort..
Mindenesetre, szerintem az ilyen forgalmi sorok, legalább tartják az árukat, nem úgy mint az ilyen kamu cégek kamu érméi, amit horror áron vesznek meg, nem is kevesen, aztán tizedéért se lehet eladni.
Aztán, hogy ciki vagy nem ciki ilyet gyűjteni, eladni, ez igazán előítéletes hozzáállás. Nyilván mindenki gyűjt valamit, ki az ingek gombjait, ki szalvétákat, telefonkártyákat, dénárokat, vagy forgalmi sorokat. Én nem ítélkezhetem, csak elfogadom. így könnyebb.
Az ilyen "kínos, ciki és ultragáz" izék neves üzletek netes kínálatában is rendre felbukkannak, és ha jól látom, még nem maradt nyakukon a cucc. Az izék forgalma őket igazolja. (Lehet, hogy ők is ingyen jutnak hozzá, oszt rémületükben azonnal felnyomják? Millyen lenne, ha a Bock Bisztróban is lenne egy kannás bor sarok, végül is a pénznek nincs szaga?)