Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Viszont egy lehetségesen fontos apróság, hogy a második szállítását csak 05.27 05.29-re vállalják. Tehát valószínű nincs készleten, míg az elsőt kb. azonnal küldik. Legalább is a kép szerint.
Az biztos hogy nem lesz gyári, pláne ha kő mosott v. fekete v. stb de a sima pengét meglehet oldani. A markolat maradhat, a nyitó szemölcs maradhat, a klipsz maradhat. Csak a pengét kell kezelésbe venni, azt kell "nyóccenti" -re, alá vinni. :) Én egy Bird Ravent módosítottam. ( 78 mm) Jó régen szolgál már a farzsebbe, lapos, könnyű nem nehéz.
És nem gond a 9 cm? A tantónál hogy igazítasz? 2 irányból köszörülöd? Egyébként nagyon szép! De pld. a pengehossz, a G10 színe, a klip-furatok módosíthatóak, az ár is mozgolódhat, de van, ami adott: forma, acél és a flip, olyat nem tudok rá csinálni. A nyitószemőlccsel [micsoda szószörny] meg nem boldogulok. Valaki azt sugallta itt, hogy a D2 menőség, de akkor félreértettem. A 2 hét az egy csoda!
A D2-re nem vennék mérget. Ezek meg ráadásul olcsó bicskák, én nem sajnáltam az enyémet a "törvényhez" igazítani. Vegyél egy olyat ami tetszik és igazítani kell rajta. :)
Az legfrissebb bökőm tegnap jött meg 2 HÉT ALATT !! Igaz nem pont olyan amit rendeltünk, de ne legyünk kicsinyesek. :)
Kék csavarokkal kértem, de csak sima acél színűt küldtek. Ez van. Első benyomások: nagyon masszív jól összerakot, nem göbe, nem lötyög, jól működő bicsak. (nem ezt igazítottam ) Ilyen:
Nagytudású, sokat látott fórumtársak segítségét kérem! Melyik az a kés 20$ dimenzióban amelyik:
- sima G10, semmi csicsa, mint a SanRenMu 7007 - legális méretű - flip és átszerelhető nyitószemölcs vagy csak flip - pld. narancssárga, hogy ne tűnjön annyira fegyvernek - 10-20$ dollárért eljön idáig - formavilágát tekintve egyszerű, hagyományos, mint: Land/Sanrenmu 910, Ganzo F724M vonal - a zár fajtája hidegen hagy - valami minősített fémből kalapálták 440C-től a mithrilig bezárólag teljesen mindegy - half serrated-el még nem dolgoztam, de azt mondta valaki, hogy idegesítő és csak fél penge van - hátsó klipes, átszerelhető - fúrtam már meg bicskát, szépen sikerült, de a menetvágás kimaradt a tervezési szakaszból
aranyos vagy, de ez nagyon elveszett: Először a jobb oldalon volt a klippel, ott 1-2x kirántottam, beleakadt egy ilyen óraszerű dologba. Áttettem a bal oldalra, ott meg az M65 mandzsettájával sikerült kirántani, mikor is odahívtam egy kutyát megdögönyözni, közben a másik kezem foglalt volt.. Otthon már nem volt meg és egy nagy forgalmú hely kellős közepén történt a mutatvány. Sokat vártam a késre, de mondjuk, ha egy 60-150.000 forintos bicskával játszom ezt el, akkor önherélés vagy lobotómia..
Természetesen én is vásároltam tőle több darab kést is ugyanúgy előre utalással fizettem és nem volt soha semmi gond! Idén januárban fizettem több dolgot egyszerre ebből egy darab kést kaptam meg azóta ha felveszi a telefont (mert számára ismeretlen számról hívom!)neki áll hazudozni!
Ha vissza olvastok picit van aki novemberben fizetett ki neki egy bardot azóta nem éri el!
Félre értés ne essék nem a munkájával van gondom mert szépen dolgozik, hanem az emberi oldala gáz!
Egy gerinctelen ember csinál ilyet! Mondja azt hogy gondom van kell a penzetek, aztán küldöm jövőre az árut de nem inkább eltűnik!
Az előleg intézménye nem csak ebben az esetben, hanem úgy általában elég tré dolog. Én is jártam már meg kishíján egy ilyen előleg-kunyeráló jóemberrel! Nem tudom ( nem is kell tudnom) mekkora az összeg, de szerintem azt elfelejtheted.
Azt néztem, hogy pár napja még aktív volt itt az index fórumon a "Babetta love" topikban. Ha a nicknevére kattintatsz meg tudod nézni a hozzászólásait is. Vagyis aktív a neten, annyira azért nincs "elhavazva", hogy ne tudna válaszolni, ha akarna. Ha tudod igazolni, hogy fizettél (pl. átutalás esetén), akkor szerintem írj neki még egy utolsó figyelmeztető mailt, hogy amennyiben nem teljesít rövid időn belül, vagy nem fizeti vissza a pénzed, akkor feljelented. Pláne, hogy az általad írtak szerint többeket is érint a történet.
Felig off ugyan, de talan jot teszek valakivel, hogy leirom.
Alternativa 1: Elkezdesz futni a penzed utan, telefonalgatas, feljelentes stb, idegesseg, mai vilagban ez tunik normalis utnak.
VAGY
Elengeded a sztorit, megnyugszol es hidd el az elveszett penz busasan megterul mas formaban. Ez sajat tapasztalat, de szerintem ugyanugy mukodik masoknal is.
4 hónapja fizettem Kovács úrnak azóta 3hete eltűnt kutyáját kereste; megértettem azonban azóta megint nem veszi fel a telefont nem reagál emailekre smsre stb
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat, még kutatok :)
Sajnos az interneten eddig semmit nem találtam róla. Az eladó sem tud semmit róla. Ő repi ajándéknak gondolja. Ha megtudok valamit, akkor természetesen leírom. :)
Nemrégiben találtam ezt a régi bicskát egy aukciós oldalon.
A pengén egy Pick beütő szerepel. Lenne erről a bicskáról valakinek bármife információja? ( ki készítette? Mikori lehet? ) Nem tűnik gyári munkának, inkább mint egy hagyományos szalonnázó.
Valami félrement, ez egy tévedés szerintem - felcserélődtek a szerepek! Nem baj, ha valaki paraszt, csak ne játssza eltartott kisujjal a kifinomult parasztot. Az ingyenes online személyiségfejlesztés pusztán annyi tanulsággal kíván szolgálni, hogy ne basztasd a többi parasztot - a menő Ganzósokat a példánál maradva. Még csak hétszilvafás nemes sem leszel azért mert hét féle sört rohasztasz a putritban, miközben nájloningben vagdosod magadat a tükör előtt Travis Bicklet megidézve. Az ignorálás meg jópofa low budget haditerv, de mondják, a hallgatás: beleegyezés.
Ha úgy érzed online zaklatás áldozata vagy, akkor ennek könnyedén a végére járhatsz! Ez egy komoly dolog! Elég súlyos terhet képes róni, akár még egy felnőtt férfi mindennapjaira is. Tedd fel magadnak a következő kérdést: Olyan közösségi médium közegekben, kommunikációs fórumokon is kapom az ívet vadidegenektől, ahol nem kommentelek? - ha igen, akkor online zaklatás áldozata vagy - ha nem, akkor te vagy a troll
Van 7-féle sör az arra rendszeresített szekrényemben bőséggel, nem kell vennem.
Szerintem is túltárgyaltuk a Ganzo kések egy részének gagyiságát, amelyik hibátlan, annak valóban kiváló az ár/érték aránya.
Az jutott eszembe, hogy a meglévőt eladnám 12-13 dollárért, vagy annak megfelelő forintért, és vennék egy másikat, aminek a pengéje talán egyenes lesz.
A subler pozícióján én is elgondolkodtam, de azért anélkül is jól látszik, hogy nem egyenes. Szerintem egy nem kézzel készültnél gáz. Persze nekem is van pár egyedi tradim - pl. a nemrég itt kitett Révészem - ami közel sem tökéletes, de az szerintem más pálya és a kisebb hibáitkól függetlenül tényleg egy jó darabok. Egy "gyári" késnél még ha 5-6e Ft-ba kerül is, nem találkoztam még ilyennel. Mondjuk annyira én sem érzem gondnak, hogy körbesírjak mindent a gyártót hibáztatva, illetve a személyes kiválasztás is jogos, de legalább nézzen utána rendesen.
Ez régebbi kiadás, az újak már nem ilyen logóval jönnek ki. Nagy a szórás, mert van 23 euróért és 41 euróért is ugyanaz a típus - áruháza válogatja.
A német neve Baumschulhippe (szó szerint: faiskolakertészkés), ha beütöd a keresőbe, sok találatot kapsz. Speciális eszköz és igazán nem is jó másra, úgyhogy olyan vevő is kell hozzá.
Már-már sarló tényleg, nem is kés! First world problem. Ha lefittyedne a fél markolat vagy ketté lenne törve a penge, az hiba, ez inkább egyedi jellegzetesség, pár év múlva sokat érhet, mint az elnyomott bankjegyek, bélyegek esetében.
Ugyanott van a subler szára, mint támpont és a valóságban sokkal bántóbb, zavaróbb a görbület, mint a képeken. 30 dollár helyett adták 20-ért, ami késes viszonylatban nem nagy pénz, de a Ganzók átlagosan ennyibe kerülnek. Görbe pengéjű bicskáért 5 dollárt sem adnék, minimum elvárás, hogy egyenes legyen.
A görbeséget a második képen az is mutatja, hogy a tövénél és a keskenyedés előtti résznél hozzáér a sublerhez, a kettő között rés van, át lehet látni.
Szerintem nem köszörülés okozta a görbületet, inkább a nyers acélt érhette erőhatás, arra utalnak a keresztirányú csíkok.
Ha már szóba került, a foka felőli letörés nem egyforma a két oldalon, az egyiken 2-3 mm-rel hamarabb ér véget. De ez elhanyagolható, nem tettem szóvá. Válaszolt a Gearbest, kérték a dobozon lévő kód fényképét, amit délután elküldtem.
Én nem látom tragikusnak ezt a hibát, a kés nem egyenesen van köszörülve, nem tudom ugyanott van-e a vonalzó a két oldalon és még a kép is csalhat. De ez mind mindegy, a lényeg, hogy tulajdonos nincs megelégedve a 15$ -os késével! Nekem van tradi bicskám ami lényegesen drágább volt és nem zár középre vannak hibák a markolat panelen, és nem szimmetrikus az élezése sem. Szerintem együtt lehet élni evvel a hibával, aki "tökéletességre" vágyik, mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. De lehet még ez sem elég, személyesen kell kiválasztani a számára megfelelő darabot!
Hát azt azért nem venném a lelkemre. Tehát ha jobban megnézed Béci első és második képét, akkor látszik, hogy ha az elsőn a penge hegye és a subler között egy egység a távolság, akkor a másodikon kb. ennek az ötöde. De vonalzó nélkül is jól láthatóan félre van köszörülve. Az enyémen nincs ilyen.
de nem a postát buktam el, hanem a gyártást. Aszonta a nyomorult, hogy elfogyott, válasszak másikat. 2, azaz kettő hónap után. Választottam a kínálatukból. Sorra mondta/írta rájuk, hogy elfogyott. Pedig ott volt, rendelhetően mind. Meguntam, elküldtem rasszistán a picsába és rendeltem egy újat. Most azt gondolom kicsit jobbá tettem a világot, de ide nekem a rozsdás bökőt, hogy 2 hónap múlva még mindig nem lesz Ganzo-m.
Hát, ha megerőltető, akkor persze vállalhatod a felelősséget egymagad, hogy hülyén halok meg. De tényleg, lövésem sincs mi a gond. Nézem Béci fotóit, látok egy pengét vmi. vonalzó mellett, gyönyörű egyenes és amikor vékonyodik a hegyénél, ott elválik, de az úgy jó. A tiéd is nagyon szép egyenes kés. Mi az a görbület?
Hát igen. Nekem legalábbis nagyon úgy tűnt, hogy a klipsz pozíciója, sőt még az axis lock miatt is a ganzo-t hibáztatod, pedig ez igazán csak magadnak köszönheted. "komoly gyártók átszerelhetőt készítenek, a ganzo meg egy gagyi szar" vagy valami ilyesmi. Figyelni kellett volna rendelésnél oszt' jónapot. Amúgy a tip up a jóval elterjedtebb, de persze ez tényleg ízlés (megszokás) kérdése. Én pl. tanto bicskát nem vennék soha, mégse mondanám, hogy szar. A linerek vastagságáról meg csak annyit, hogy pl a benchmade bugout-ban egyáltalán nincs és mégis szerintem egy baromi jó bicska. Vagy a lentebbi képemen lévő benchmade Osborne 940-2. Cserébe vékony, könnyű cucc. Nem feltétlenül spórolás az, amibe ismételten belekötöttél.
A klipsz átszerelhetőségének hiánya nem a Ganzo bicskára vonatkozott, Egyszerűen nem sikerült egy hónap alatt megszokni a heggyel fölfelé helyzetet. 15 évig heggyel lefelé volt a nadrágom korcába tűzve a Meyerco. A zárszerkezet miatt a Firebird csak ellenkező állásban hordható, ezt elfogadom, az én nyűgöm, hogy még nem áll rá a kezem.
A képeket elküldtem a Gearbestnek, várom a válaszukat.
Nem. Az teljesen természetes. A probléma az, hogy összevissza beszéltél klipsz átszerelhetőségről a liner méretéről stb...
Na látod? Ezzel kellett volna kezdeni. Ez tényleg elég gáz. Szerencsére (bár nem a tidédre) azért a legtöbbünknek nem volt ilyen problémája. Nekem a több mint egy évesen a kék sem kopik:
Sajnos görbe, de még nem reklamáltam a Gearbestnél, mert félek a csalódástól, hogy leráznak. Ettől függetlenül megkedveltem a bicskát, már nem érzem annyira gagyinak, mint az első kézbevétel alkalmával, talán megszoktam.
Ma sokadszorra felvette a telefont Laci! Elveszett a kutyája azt keresték az elmúlt 4napban!A feladott termék cimzese rossz volt ezért nem kaptam meg! Vmit elirt elmondása szerint pedig ő is elismerte hogy többször küldött már nekem anyagot!
Mint kutyás ember megértettem miről beszél! Bocsánatot kért és ígérte hogy küldi amint vissza ér hozzá a termék! Röviden ennyi! Természetesen hiszek neki újra és bízom benne hogy nem csak ígérgetés lesz megint! Amint megérkezett a termék jelzem itt is!
A munkájával semmi baj valóban! Persze ha teljesíti amit ígér! Sajnos már többen jelezték hogy utaltak neki rajtam kívül is pénzt és a kért darab nem készült el! Természetesen azóta senkinek sem veszi fel a telefont ha mégis akkor hazudozik! Január 28 an utaltam át az altala kért összeget plusz postaköltséget azóta jelezte hogy feladta a terméket csak az nem érkezett meg hozzám! Felhívtam kb 1honap után felvette gondolom nem tudta hogy én vagyok erre igerte utána kérdez és hív este! Azóta nem veszi fel a telefont nem reagál az emailekre!
Lehet hogy jó szakember de ha annyira nem képes, hogy férfiként megmondja hogy gondom van bocsánat kellett a pénz és nincs meg amit kértél de amint tudom megcsinálom az gáz!
Természetesen várok pár napot aztán tobbed magammal feljelentést teszek! Akármilyen jó szakember akkor se szorakozzon velem, velünk!
Az első "modern folderem". Nem viszi el a családi költségvetést hónap végén sem, vót vagy ezerhat, méretéből adódóan olyan játék jellege van, de szvsz. szép a kidolgozás, nem sorjás, G10, 8CR13Mov bár ez utóbbit nem tudom ellenőrizni. Simán mondhatnák rá azt is, hogy japán hangya pedikűröző VG-10, amit túzokolajban érlelt egy ősmágus szamurájmester - ez az acéldolog érzelmi alapon eldőlő hit béli kérdés. A Ganzo F724M nem jött meg, a Gearbest kapcsán nagyon rossz tapasztalataim lettek. Sanrenmu 604:
Kovács László úr aki itt talán Herr Laca nick néven szerepel, valaki tud hozzá telefonos vagy egyéb elérhetőséget mert folyamatosan próbálom hívni a mobilján de nem veszi fel!
Mindkét oldalához odaillesztettem a sublert, úgy lehet jól érzékeltetni a különbséget. Akinek eddig a kezébe adtam, férfiak nők vegyesen, kivétel nélkül mindenki látta rajta, hogy görbe a penge. A hegyétől számított 2-3 centin keresztirányú csíkok, bordák láthatóak és tapinthatóak, amit a görbület okozott.
Eléggé szelektív a látásod, mert az feltűnik, hogy vékonyabb a liner a Ganzon (ami igaz, csak épp azon acélból van, az Emersonon meg titánból, tehát azonos merevséghez szükség is van rá az utóbbin hogy vastagabb legyen), de az nem, hogy a kínai bicskán ezek szépen el vannak simítva, a (10× annyiba kerülő) amerikain meg ahogy kivágta a gép, úgy, nyersen vannak beb@szva a késbe. De persze az is lehet hogy egy fogalmatlan f@sz vagy, csak akkor meg nem értem mit emberkedsz itt...illetve ez utóbbit az első esetben sem értem.
Nem vészes, de jól látható a különbség, különösen az élek finomsága és a (nem jut eszembe a szabatos megnevezése) keret, ami a markolathéj alatt van, vastagsága között. A Ganzóé vékony, spórolnak az acéllal, ez az első kézbevételkor feltűnt.
Képeket még mindig nem készítettem, mert egyrészt semmi kedvem hozzá, másrészt még nem jöttem rá, hogyan tudom érzékeltetni a penge görbületét. Egyik oldalról mellé tettem egy sublert, az OK! de ha megfordítom, a másik oldalához nem sikerült odailleszteni.
Szamurájkardot ugyan - objektív okok miatt - nem használok, de egy szénacél Opinelt gyakran.
Már az első használatkor elkezdett markánsan színeződni a penge és rövid időn belül szép szürke patinát kapott. Korábban használtam S 101 pengét, az ugyanúgy gyorsan patinásodott. Tulajdonképpen az védi a további rozsdásodástól, csak arra ügyelek, hogy mindig rendesen szárazra töröljem. A szalonna garantáltan nem védte meg egyik pengémet se, mert a hozzá megevett paradicsom, meg ilyesmi tették a dolgukat. Engem sose zavart, mert a szénacél ilyen, aztán kész. Szóval próbáld ki, kend be a pengét azzal a szamuráj csodaszerrel, használd rendszeresen, darabolj vele mindenfélét ami a konyhában adódik egy főzőcske során, meg savanyúságot, ilyesmiket, aztán meglátod. Ha megmarad a penge fénye, nyertél. Ha nem, újra lehet polírozni és be vele a vitrinbe.:-)
Még csak nem is nagyon használnám rendszeresen a kést, inkább amolyan gyűjtögető vagyok, az Olfa késekre sem volt igazán szükségem, de mégis kellett néhány és még így is szeretnék párat. Egy ilyen CK2-t (a nagyobb) akarok majd befogni a hétköznapokra. Mondjuk ez pont full rozsdamentes acél, a test is és a penge is. Jó kis súlya is van.
Gyorsan átfutva, ha a szamurájkardot megvédi a rozsdától., pontosabban, MERIK erre ajánlani Japánban, (harakiri terhe mellett! :-), akkor ez biztosan OK cucc.
Nekem van néhány OKAPI szenesem, használom is őket, de karbantartás mellett tipp-topp állapotú a pengéjük.
A lényeg, ha hsználod, törődni kell vele, de ez egy késb.zinak, mint én, nem gond.
Köszi, mert nekem valaki azt mondta, hogy nem lehet megtartani a gyári állapotát mindenképp el fog színeződni ezért szeretném ezt a kérdést tisztázni. Mindenki mást használ WD40, Ballistic olaj, olivaolaj mittudmén, így akadtam rá erre a kamélia olajra. Elvileg Japánban előszeretettel használják és kifejezetten a profi, szénacél pengés konyhakések ápolására ajánlják. Előszeretettel vadászok valódi "Made in Japan" termékekre, így nálam ez is egy plusz pont.
"Camellia Oil has been used for centuries to prevent Samurai swords from rusting, and this Japanese-made blend is the most effective oil for the protection and care of your knives, axes, tools or firearms. Apply just a small amount to keep them free of rust or corrosion.
Whether your knife is on display, in storage or in constant use, a light wipe of Camellia Oil will keep it in pristine condition. Paticularly recommended for the care of all iron/carbon steel tools and blades.
A special blend oil, made with natural camellia and liquid paraffin, it is non-toxic and non-allergenic."
Régen a szalonna tartotta rozsdamentesen a pengét, amit vágtak a késsel, aztán tessék-lássék módon beletöröltek a nadrágjukba, így maradt rajta zsirréteg. A ma használatos szenes pengék ( pl.: Douk-douk, Opinel egyes fajtái, stb)h
használati útmutatójában benne van, hogy töröljük szárazra használat után, de egy kis olaj sem árt nekik. Nem ismeren
azt az olajat, amire hivatkozol, de a mindennapi használattal kombinálva biztos, hogy fényesen tartja a pengét.
Szeretném megkérdezni, hogy a szénacél pengék gyári állapotát (fényes kinézetét) meglehet-e őrizni rendszeres ápolással vagy mindenképp el fog színeződni idővel?
Mora Classic sorozatról lenne szó + Kanetsune Tsubaki kamélia olaj az ápoláshoz
Illetve vannak Olfa "késeim", azokról a letörhető pengés cuccokról van szó illetve egy dekorációs kés, szintén szénacél pengékkel. Ezek ápolásához is használhatom a fenti olajat? Az Olfanál gyárilag is be vannak kenve valamivel.
egyáltalán a Mora szénacél pengés késeire gyárilag kerül valamiféle védőréteg? Köszi
éééés rosszul emlékeztem: a bakelitost adtam oda a gumis maradt meg, de annyira össze van b@szva hogy kb semmit sem ér szóval tényleg az unokáknak marad csak mutogatni
........tudjátok unokáim amikor a nagypapi vietnámban harcolt.........
Ha fekete a markolat és a tok, ( bár ez cserélhető) akkor yugo, valóban. Zastava .Gumis nekem is van 2 db, ez az első széria,
1959/1 M ha igaz. a Szovjetúnió nem sokáig használta, a fegyverolaj és az UV gyorsan erodálta a gumit, meg kicsi is volt
egy nagyobb kézhez, ez pedig néhány kV-nál ciki. A második sorozat a régi kést használta, de már a harmadik generáció
bakelit tokjával. Az Szu-ban már használták a 3. szériát, amikor a csatlósok (pl.: Hazánk, Románia, NDK, stb) még az alapkést
használták, felváltva a 2. vagy 3. típusú tokkal.
Gyártotta ezt boldog, boldogtalan, nem egyszerű köztük eligazodni. A románnak pl. a függesztéke más mint a többi, a lengyel
abban különbözik a CCCP harmadik kiadásától, hogy nincs a pengeháton fűrész. Utat mutathat, hogy van rajta szám, hol van a szám, vagy esetleg nincs száma. Ha orosz, és csillag ajele, akkor Tulai Fegyvergyár, ha ha egy háromszög van a késen, benne egy nyíllal, akkor egy másik szovjet fegyvergyár (most nem jut eszembe a neve)
a rend őre vagyok és készítenék magamnak Elmaxból túra kést. A probléma h a Böhler-Uddeholmnál ill. a svéd raktárban a legkisebb darab 220x580mm a 4,56mm esből. Ez 5kg és kilója 10905ft + Áfa. Számomra elegendő egy 90x290mm darab de keresnék valakit akinek szüksége lenne a maradék darabra hogy meg tudjuk venni közösen és arányosítva fizessük.
valkit érdekelne? Én pesti (szentendrei) vagyok de persze ha valaki partner lenne akkor együtt elmegyünk Dunaharasztira és kifizetjük.
Elhiszem. De ha már így hozta az élet - ahogyan mondod -, akkor ne csodálkozz azon, ha alkalomadtán a bicskád szól: ez a fajta élet nem a bicskák élete. :-)
A hagyományos bicskák esetében szerintem nem a pengevastagság jelenti a szűk keresztmetszetet terhelhetőség szempontjából. Egyszerűen azt a szerkezetet nem durva munkákra találták ki. A pengeszegecs igazából a bicska legsérülékenyebb része. Csak bele kell gondolni, az erőkar-teherkar arányokba valamint abba milyen terheléseknek tesszük ki a pengét. Könnyen belátható, hogy oldalirányú feszítésnél a szegecs fejét éri hatalmas feszítőerő, egy túl erős vágásnál pedig a szegecs közepe kap egy nagyon komoly nyírófeszültséget. A szegecs vastagsága egy bizonyos határon túl nem növelhető büntetlenül, mert akkor a bicska nyithatatlanná válik. A szegecs anyagának keménysége sem lehet túl nagy, mert úgy nem lehet kialakítani a szegecs fejét. Röviden, a hagyományos bicska kompromisszumok halmaza. Nem túlzok, ha azt állítom, ezeket a kompromisszumokat több száz év alatt találták meg a készítők.
Eddigi tapasztalataim alapján azt gondolom, az élsérülések leggyakoribb oka, hogy a készítő túl kicsi élszöget készített ahhoz a terheléshez képest, ahogy a felhasználó használta a kést.
Ebben rejlik a megoldás egy része szerintem is,már ami a kihajlást illeti, a fejest nem erre találták ki.
A másik talán a penge vastagsága lehet. Egy fél milliméteres + vastagság, szerintem nagyobb terhelhetőséget eredményezne.
Az 1.4034 acélból készült bicskád is ugyanígy járt volna. Az 1.4116 valamivel jobb ugyan, de nem csavarhúzónak való; konyhakések, húsipari kések anyaga, ebből gyártja például a Dick a széria késeit, ebből gyárt a Giesser, de használja a Wüsthof és használják a bicska készítők is. Könnyen élezhető és nagyon szép, finom él húzható rá, de sajnos nem "srófcíger". Talán egy megfelelő felszereltségű svájcival jobban jártál volna, ha már minden áron bicskával akarsz telefont szerelni. :-)
Azokra a jelenségekre, amelyekre választ vársz rettentő sok egyéb paraméter figyelembe vételével lehetne korrekt módon megfelelni. Nyilván sem megfelelő tudásom, sem tárgyi lehetőségem nincs minden tényezőt megvizsgálni, de egy két összefüggést megemlítenék. Elsőként az élgeometriát emelném ki. Ha az élszög túl kicsi ahhoz a tevékenységhez, amit végeznek a pengével, az él sérülni fog. Egy alacsonyabb ötvözésű, jól hőkezelt acél esetében inkább kihajlások, egy erősebben ötvözött, vagy túlhevített acél esetében inkább kitöredezések formájában jelentkezik a sérülés. Eddigi tapasztalataim alapján azt gondolom, az élsérülések leggyakoribb oka, hogy a készítő túl kicsi élszöget készített ahhoz a terheléshez képest, ahogy a felhasználó használta a kést.
Az 1.4116 jelű acél egy viszonylag kevéssé ötvözött, késpengék készítésére kifejlesztett rozsdamentes acél. Megfelelő hőkezelés esetén kifejezetten szívós, viszonylag kis élszög mellet is kitöredezés nélkül képes elviselni a terheléseket. A rozsdamentes acélok között az élesebbre fenhetőek közé tartozik. Természetesen, mint minden műveletet, a hőkezelést is el lehet rontani. A hőkezelést többféle módon is. Nem részletezném.
Tehát összegezve: Ha az élszög a felhasználási célnak megfelelően lett kialakítva és a hőkezelés rendben volt, az 1.4116 jelű acél egyáltalán nem hajlamos arra, hogy kitöredezzen.
Már megvettem, sajnos figyelmetlen voltam vásárlásnál. A penge hegyéből le volt törve kb 1 mm és az éle több helyen ki volt sercenve. Utóbbit már korrigáltam, a hegyével viszont nem foglalkoztam. Aztán leesett egy kaputelefonnak az a kézi beszélőkéje és a hangszóró kimozdult a helyéről. Csavarhúzó nélkül csak a bicskámra számíthattam, aminek ettől a művelettől - két pici csavar kilazítása és vissza - eldeformálódott az éle. Magyarán az egyik irányba púpos lett. Tudom nem erre való és az én hibám. De ennyire puha anyag ez a 4116-os acél? Mert akkor lehet két bicskát kell hordanom, esetleg az N690-est kell használnom. Szívem szerint kipróbálnám ugyan ezt a műveletet egy 4034-es bicsakkal is, vajon az is így járna?
Nem rettentően gagyi, csak kicsit. Szerinted normális a négy nap után kopni kezdő festés?
Nem volt időm és kedvem képeket készíteni, mert ma egész nap a kertben dolgoztam, a sötétedés kergetett be. Holnap ugyanez lesz a menetrend, kihasználom a kellemes tavaszi időt.
A penge enyhe görbülete nem befolyásolja a használhatóságát, csupán bosszantó, nem amiatt vagyok elégedetlen.
Minek az ellenkezőjét? Annak, hogy szubjektíve gagyinak tartom a saját tulajdonomban lévő Ganzo bicskámat?
Nincs olyan, hogy valakinek igaza van, másnak pedig nincs. Mindenki a saját értékítélete szerint minősít.
Egyelőre használom, folyamatosan magammal hordom, de amint hozzájutok egy valóban prémium darabhoz, elteszem a Ganzót valamelyik fiók mélyére tartaléknak.
ha egy ujjal nyitod az axis-t és 4 nap alatt el is koptatod, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy te a Bifröst-ön keresztül érkeztél, csak azon csodálkozom, hogy a Meyerco [Mjølner] nem jött vissza magától
Minap egy konyhai MoraKniv pengéje kapott néhány óra ecetfürdőt. Ettől egységesül a szénacél patinája, azaz szürke lesz és némiképp a korrózióvédelem szempontjából is tettünk valamit. Szürke lesz, majdnem fekete és már rendkívül kalandos külseje lett, így talán új funkciója is. Immár nem csillan a dzsungel fái között beszűrődő napfénytől, ha megközelítjük Rambót.
Úgy látszik, éppen ideje volt, hogy olvass olyan véleményt, hogy a Ganzo gagyi. :-)
Leírtam a szubjektív véleményemet a saját Ganzo késemről, azzal egyet tehetsz: elfogadod. Én is elfogadom a Te véleményedet, vitának helye nincs! De Meyerco Tactical Tanto késről csak akkor nyilatkozz, ha legalább pár napig a birtokodban volt. A Japánban, Seki városában készült ATS34 penge önmagában garancia a kiváló minőségre.
Nem azért állítom ezt, mert picit görbe a pengéje. Abban a pillanatban, amikor kivettem a dobozából, azt éreztem, hogy minőségben olyan messze van szeretett és elvesztett Meyercóimtól, mint Makó Jeruzsálemtől. De ezzel nincs semmi baj, mert árban is nagy, ötszörös köztük a különbség. Többször elismertem, hogy ár/érték arányban kiváló a Ganzo Firebird. Kétlem, hogy 20 dollárért ennél jobbat lehet kapni. A szénszálas markolat nagyon jól néz ki, viszont bitangul csúszós, ráfaragtam, amiért nem a recézett G10-est választottam. A Gearbest képei csalókák, feketének látszik rajtuk a penge bevonata, ám a valóságban szürke. Emiatt vettem ezt, és nem a G10-est, annak képein szürke a penge. Kíváncsi vagyok, mennyire tartós az állítólag titán bevonat. A Meyercóval nyitottam konzervdobozt, középen kettévágtam sörösdobozt, meg sem kottyant neki.
Honnan tudod, hogy ki számára mennyire vicces az én állásfoglalásom? Miért nyilatkozol mások nevében?
Tehát akkor a farncotka sem jártál utána ugye... Most komolyan. Ne viccelj már, ezt írtad: "A Meyercón és a Benchmade Torrenten (valamint a komolyabb kések többségén) tetszés szerint változtatható a klipsz helye."
A Meyerco elvesztése után, hirtelen felindulásból rendeltem a Ganzót, ezt követően, a kés megérkezéséig volt két hónapom és 9 napom, hogy megtudjam róla, ami érdekel. Az axis lock egyetlen baja, hogy nem tudom egy ujjal oldani. Nem hiba, mert ha lazább lenne, nem zárna eléggé stabilan, tehát valójában rendben van.
A Benchmade Torrent klipsze gyárilag a jó helyen van, nem akarnám átszerelni.
Eddig még nem olvastam olyan véleményt, hogy a Ganzo "gagyi" lenne. Az elképzelhető, hogy kifogtál egy hibás darabot, de ebből nem kellene messzemenő következtetéseket levonni. Nekem 12db van, mind hibátlan és ár-érték arányban igen jónak mondható. Láttam már Spyderco kést is ami hibás volt, (nem középre zárt és nem volt párhuzamos az élezése) mégsem nevezném a márkát gagyinak. A Meyerco szerintem egy túl árazott kés, nem különb mint a Ganzo vagy az Enlan, sőt szerintem az utóbbiak jobbak. Persze ez csak az én magánvéleményem.
" Lehet, hogy számomra is tökéletes lenne, ha nem szoktam volna hozzá a jóhoz."
Van itt jó pár ember akikről tudom, hogy olvassák ezt a fórumot és igen komoly gyűjteménnyel rendelkeznek.
Olyan is van akinek több millió forintos gyűjteménye van. Azok számára elég vicces ez az állásfoglalás!
Akkor már csak azt nem értem, hogy mi ez a sok panaszkodás klipsz pozíciója és az axis lock miatt. Pláne ha állításod szerint tényleg utánanéztél. A Torrenten sem lehet áthelyezni a klipszet ahogy néztem, illetve az Axis lock ugye pont Benchmade szabadalom, csak a kínainak nagyban tesznek a dologra. Egy Benchmade meg ennyibe kerül és kész. Az 50-e teljesen reális ár ezért. Ha a penge ferde az tényleg gáz. Képek esetleg?
Azért írtam az inges hasonlatot, mert gencsydani az éltartáson kívül nem vett észre más különbséget a Ganzo és a prémium kések között. Te viszont igen, ami engem igazol.
megkerestem a ganzót mert mostanában nem használom, nekem is kicsit ferde a penge(tövénél jól áll), erre nem is emlékeztem,hegyén mérve kb 2 mm mozog ide-oda oldalirányban, lehet a raklapos hajigálás nem tett jót neki :))
kitűnően nyitódik csukódik, a lock része is tökéletes meg sem moccan
és azt a pöcköt nekem is csak 2 ujjal lehet hátra húzni, nyitás az 1 ujjas, nem könnyű de nem is megerőltető, magától nem lehet kicsapni, 20-30 fokot nyit utána már ki lehet csapni lazán
becsukásnál is kb 10-15 fokot kell a pöcköt húzva becsukni utána lazán becsukódik, de bárhol megáll kivéve az utolsó20-30fokot
nekem nem sok késem van, de a régi nieto 440c penge és a ganzo 440c penge között nem vettem észre különbséget
bár a nieto se egy olyan nagy márkanév.......
ez az éltartás meg olyan hogy ha nem fullgagyi biliacél a penge ami 3 karika szalámi után már nem vág akkor nagyvonalakban szinte mindegy mennyit tud, mert ami gyorsan kimegy az gyorsan meg is lehet élezni, ami jobban tart az problémásabb élezés ügyileg
egy nyárs faragás meg minden késben-bicskában benne van......
Hát szerintem ezt itt pont nem jó helyen magyarázod. Nekem is van 4 Benchmade késem, illletve töb minőségibb folderem is és pontosan látom a különbséget ezek és a 2 Ganzo-m között ami ár-érték arányban szeritem verhetetlen. Viszont a képekre én is kíváncsi lennék ha felteszed ide.
Lehet, hogy számomra is tökéletes lenne, ha nem szoktam volna hozzá a jóhoz. Feleségem maximálisan osztja a véleményemet, pedig csak néha vette kézbe a Meyercót, de egyértelműen feltűnt neki a különbség.
Másik, ami nem tetszik, az a penge rögzítés, liner lockhoz szoktam, ami ezen van, azt nem lehet egy ujjal hátrahúzni, mindkét oldalon bele kell kapaszkodni. Úgy viszont bizonytalanná, veszélyessé válik a becsukás.
A klipsz helye sem tetszik, heggyel lefelé szeretem hordani a bicskát, úgy tudom már nyitva alőhúzni. A Meyercón és a Benchmade Torrenten (valamint a komolyabb kések többségén) tetszés szerint változtatható a klipsz helye.
FB7603, de nincs jelentősége. Nagy a szórás a kínai kések minősége között, olvasmányaim alapján nem kevés a hibás példány. A gagyiság nem gyári hiba, egyszerűen az és kész.
15 évig volt társam egy (pontosabban kettő, mert az elsőt is elvesztettem) Meyerco Blackie Collins Tactical Tanto, azt élmény volt kézbe venni, sugárzott belőle a minőségérzet. Pedig nem egy csúcs kés, sokkal komolyabbak vannak nála.
A Ganzo pengéje nem vészesen görbe, ha az lenne, nem tudnám becsukni. A hegye 1-1,5 milliméterrel tér el a középvonaltól. Holnap készítek róla fényképeket, vonalzóhoz illesztem mindkét oldalról, azokat el fogom küldeni a Gearbestnek, talán adnak némi visszatérítést!
Sajnos a kedvencem, Benchmade Torrent szintén kifutott, jó áron sehol nem lehet kapni. Az itthoni árak nevetségesek és szemérmetlenek, az egyik webshop 71457 forintot kér érte, a másik ötvenegy ezret, de az is durva. Megpróbálom eBay-ről beszerezni.
Tegnap végre megérkezett a Gearbesten január 10-én rendelt Ganzo Firebird késem. Első benyomás: gagyi. Második megállapítás: enyhén görbe a pengéje. Harmadik: hiába csapágyas, enyhén akadozva mozog, nyílik-csukódik a penge. Szomorú, de el kell fogadni, hogy 20 dollárért csak ilyet lehet kapni.
Szia! A kérésednek megfelelően azért nem árt tisztázni: nálad mit jelent a "kifejezetten ember elleni harchoz való kés"? Mire akarod használni? Ölni vagy játszadozni? Egykezes, ami nem csukódik rá a kezedre és harci kés? Ezek az igazi katonai gyakorlatban szinte kizárják egymást. Van millió féle-fajta taktikai zsebkés, amellyel felszerelik a rendőröket (lásd. pl. Spyderco Police 4 G10 vagy a Spyderco Civilian), katonákat és egyéb paramilitáris egyéneket, ám az igazi harci kések nem nyithatók-csukhatók, hanem egyenes pengéjűek. Nézd meg a Légion étrangere-t vagy egyéb katonai divíziókat.
Méghozzá azért nem csukhatók, mert az igazi ember elleni küzdelemben szúrsz, a borda vagy csigolya a pengét lefogja, kirántod, s az összecsukható kések leggyengébb pontjánál, azaz a nyitórésznél eltörik a késed, s a következő ellenfelednél már csak a késed markolatával állsz szembe. Ez mondjuk Mogadishu vagy Hilalaya (Szomália) külvárosi régiójában eléggé necces tud lenni. Ha mindenáron harci kést vennél vagy tartanál, és tudod mire használnád, akkor ez legyen a fő szempont! Nekem a kis "szalonnázóm" egy 42 cm-es nepáli kukri, amelyet nem fog meg egy-két borda vagy csigolya sem. Mondjuk én már nem keresem a "kifejezetten ember elleni harchoz való kést".
De azért szorítkozzunk a kérdésedre (én Spyderco párti vagyok, pedig millió más márka is fut): pl. Spyderco Endura G10. Kiváló mindennapi használatra (étkezés, csomag- és levélbontás stb.), a fogazott élű (Serrated) változata csak gyilkolásra jó, s ha nem mutogatod, észrevétlenül lapulhat nálad a maga 9,3 cm-es pengéjével. Ha kisebb pengéjűt keresel, akkor Tenacious G10 Satin, előbbi kisebb testvére.
A frontvonalon meg értelemszerűen a korábban leírt "Mike" és a Coldsteel San Mai Tai pan. E kettő hatásos kombináció!
Új vagyok itt, de szerintem érdekelheti az információ az olvasó társakat, késkészítőket amit itt szeretnék megosztani:
Magyarországon (itt, Budapesten) az egyetlen köszörűkő gyártó által gyártott és nagyban forgalmazott kövek (6A szemcse 60-as finomság) csak durva nagyoló köszörülésre alkalmas.
A köszörűmre 175mm átmérőjű, 20 mm vastag 32 mm átmérő belső furat méretű követ lehet szerelni, ez egy kis normális műhelyköszörű.
Kézi élezésre, nagy keménységű (HRC63+) gyorsacél anyagú vésők, fúrók élező, simító köszörülésére ebben a méretben csak egyedileg gyártanak köveket az igazán erre alkalmas monokristályos korundból. (9A jelű anyag) és ennek finomsága a precíz élezéshez 120-as lenne.
Szóval, a gond az hogy minimum 10 darabot kell gyártatni, a minimális adagméret miatt.
Egy kő költsége számla szerint áfával 9500 HUF, amit elfogadhatónak tartok. a gyártatott mennyiségből nekem 2 kőre (1 munka 1 tartalék) van szükségem.
Ebből nem szeretnék üzletet csinálni, bárki hasonló feltételekkel gyártathat követ, egyszerűen azok ismerettségét keresném , akik nagy keménységű pengék precíz élezésére alkalmas köszörűkő gyártatásában -ebben a méretben- parnerem lehetne.
Aki társulna velem a gyártatásban irjon privátban, hány követ kér, és a részleteket megbeszéljük.
Az én Victorinox bőrtokomat a bicsakkal együtt vettem valamikor a '90-es évek közepe táján. Új korában sem volt igazán jó a tépőzár, viszont legalább hamar elkopott. Szóval nem mostanában lean-elték meg a cuccaikat, de mentségükre szóljon, hogy legalább egyenletesen, a hagyományoknak messzemenő tisztelete mellett tartják a jól ismert minőséget.
Cipésszel cseréltettem ( szépen kibontotta a régit, és varrt rá újat ), azóta ezerszer jobb, mint valaha.
A gyártónak meg ezúton is üzenem, hogy kapja be a hátam. :P
Oltottak már le, meg írtam is hülyeségeket, de ez esetben a babazoknit azok alternatívájaként említettem, amik karcolják a bele tett dolgot, beviszik az ütést, kiejtik a tartalmat, vagy összefogják az ember ruháját. Gyöngyvászon tokokról szót sem ejtettem, mert azokkal nincs problémám, hacsak belül karmolós patent nincs bennük. Ha a személyem irritál, már itt sem vagyok.
Lehet mostanában romlik a minőség (ott is), nekem a SwissTool tokján még vagy 10 évet kibírt a tépőzár és akkor is elég volt csak a fedél részen lévő (bolyhos) felét cserélni (simán meg tudtam oldani itthon).
A Viktorinox tokkal én is hasonlóképpen jártam, ütni akartam fel rá patentot, de akkor a címert el kellett volna távolítani, úgyhogy elvittem egy jó cipészhez, és rakott rá jó erős tépőzárat, azóta hibamentes. Én sem szeretem a műbőr, gyöngyvászon stb. tokokat, mert a jól bevált KÉNYES IGÉNYESSÉG megkívánja a maximumot, de adott esetben egy babazokni is tökéletes védelmet nyújt.
Brisa Enzo Necker érdekel valakit? Budapesten átvehető. Rendeltem egy Brisa Bobtailt helyette, így eladnám. Pár hetes a kés, a képen láható szép állapotban, kydex tokkal. Ára: 15e Ft
Nekem theraphosa topiktárs készített bőrtokot még 2013-ban a Kocsis Feri féle nagy-fejesgörbémhez, azóta is abban hordom az övemre fűzve. Zsebben nem volt kényelmes a bicska, az övemen viszont észre sem veszem és egy mozdulattal elő tudom venni, ha kell.
Tele van a szekrényem bőrtokokkal, amiket nem használok, mert nem elég jók a kényes igényeimhez. A Victorinox gyönyörű, fém címeres tokjai tépőzárasak, de hitvány zárat használtak, már nem fognak. Más tokokban szegecs van, ami belül megkarmolja a bicskát-kést. Ezekben eredetileg bőrkarika védte a szegecstől a tartalmat, de a ragasztott védő bőrkarika leesett hamar. Fém csatos, patentos tokot ingázós múltam miatt nem veszek: bármi, ami erősen kidomborodik egy tárgyból, sok vastagságot foglal a csomagban, és megroppant valami mást. A jó tok bőrből van, és nincs benne fém alkatrész. Ilyenem van a Révész fejeshez, tökéletesen passzol, de a készítő utólag színezte, összefogja a ruháimat, ezért került a sosem használt bőrtokok közé. Szóval végül ennek a fejesnek egy szemüvegtokot béleltem ki, a többi dolgot a zsebemben vagy saját készítésű puha tokban, vagy babazokniban hordom. Egy kisbicska tok nélkül az órazsebemben van, egyedül.
Szép bicska szép háttérrel, tok is van hozzá? Több éve győzködöm az egyik jó ismerősöm, mire mostanság belátta, hogy tényleg kell az a tok. Az általatok említett okokból is, na meg a zseb mindenféle aprósággal teleszóródik amik szépen eljutnak a bicska kényes részeihez, ami nyitáskor-záráskor hallatja a hangját, és szépen csiszolja is a nem kívánt részeket. A legnyitottabb tok is elegendő védelmet nyújt kedvenc bicskánknak.
Ti mennyire igénylitek bicskához a tokot, vagy éppen mennyire igényli a bicska a tokot? Mert fixpengés késnél egyértelműbb a tok használata pl. szállításnál, na de a bicskát összecsukva zsebre vágja az ember .
sosem volt fejesgörbém, csak azért nem mert sosem tetszett
az a görbe nyél nekem nem jött be volt a kezembe de valamiért nem jött át ez a érzés-forma
maskara volt több is, egy valahol kallódik is a házban, ezeket sokáig használtam 14éves koromtól addig amíg nem lehetett egyéb "modern" formát beszerezni
szalonnázó is volt de azt kinyírtam gyors, ekkor már körvonalazódott hogy nem való nekem minden féle bicska(+kés)
a vágásnál nekem annyi különbségek vannak amik az élezés miatt lehetnek pl egy élszalagos teljesen más mint egy skandináv él
kis mértékben a penge forma is számít, pl egy tőkekés vagy egy zöldségvágó kés is másképp vág
de azt nem tudom elképzelni hogy egy maskara vagy egy fejesgörbe között olyan eltérés lenne amit én megéreznék egy-egy reggelizés között
amúgy én viszonylag igénytelen vagyok a késekre, és barbár.....
mindennel vágok mindent, és sok esetben olyat amit nem kellene
Ha tehetem főzök. Van, hogy a pulyárókkal, de leginkább egy Pinot Noir-ral. Na, most, ha egy csendesebb fajta Pinot Noir-ral, akkor én hallom leginkább a kések közötti különbséget. Vágni jó mindegyikkel, de a hangjuk, az acélok különbözősége miatt egész más.
Bocsánat, senkit sem akartam megsérteni, csak a fétisekről írtam, meg az életközepi unatkozásról! Remélem megérem, bár én inkább a virtuális valóságban hiszek, mint nyugdíjas szórakozás.
Nem kell meggyőzni egy 50+ körüli embert, hogy nem, nem a kisvonatok kerekének görbületében található a mennyország. Van akinek így jó, ennyit tud kihozni a lehetőségekből, valami hiányzik, talán gyerek, siker, elismerés, nem tud ettől jobb lenni, így sikerült, nem biztos, hogy tehet róla - békén kell hagyni. Vannak, akik a tisztán látást választják és vannak, akik a ködöt. Átjárás nincs. Vallás, laposföld, technológia, ellenségképek dédelgetése, a legeslegtartósabb szíriai taktikus hátizsák trendek, határrevízió, fotball.. Azok az emberek, akik a soha ki nem bontott parakord karkötőket hordják, egy egész más, de tök békés kis világ tud lenni. Irigylésre méltó!
Nem mindenkinek van erre fogékonysága. És nem mindenki ugyanazzal foglalkozik. A késeimmel én igen finom dolgokat csinálok, olykor fontos, hogy tizedmilliméter pontossággal tudjam irányítani. Tudom, hogy mit beszélek, mielőtt újra rábukkantam a magyar bicskákra, összevásároltam néhány érdekesnek gondolt kést-bicskát, szóval nem tapasztalat nélkül mondom, hogy a fejesgörbével dolgozni jó. Cirka ötven éve kaptam az elsőt, volt időm kipróbálni, hogy mit szeretek, és mit kevésbé.
Azért engedd meg, hogy visszakérdezzek: használtál már rendes magyar fejesgörbét? Nem dobozbontásra, nem szögfaragásra, hanem olyasmire, amire a bicskát kitalálták.
Szerencsére nekem az említett hanyatlásról nincs tapasztalatom. Éppen ellenkezőleg, míg évtizedekig nem érzékeltem a hagyományos késkészítés jelenlétét (a hetvenes évek óta), ma nap mint nap remekműveket látok. Az a három, amit vettem, azok meg rendben vannak.
Hozzáteszem, voltak késes műhelyek, ahol folyamatosan készültek rendes kések, csak a világ sem arról szólt, és én sem mentem utána.
Értem az iróniát az újbóli kérdésedben, amiből úgy tűnik, mintha nem olvastad volna a válaszomat. Vagy nem értetted volna, vagy nem lenne fogékonyságod rá. Akkor írom egyszerűbben: igen, sokkal jobb egy jó fejesgörbével vágni.
Egyetértek az írtakkal, tényleg vannak nagyon szép magyar mestermunkák. Mély tisztelet a kivételeknek, a tapasztalat az, hogy a magyar kis minőségi műhelygyártás kezd hanyatlani, darabszámtól függetlenül a minőség rovására. Attól hogy egy termék szépen fel van csiszolva a szalagcsiszolón, és tükrösre fel van polírozva, még nem garantálja a minőséget. Nálunk is rájöttek, hogy könnyebb kiszámolni a hasznot, mint becsülettel meggyártani a terméket. És tényleg tisztelet, akiknél nem ez a koncepció.
Van, akinek az esztétikai élmény nem sokat számít. Mások pedig örömmel használják az ergonomikus eszközöket, a hangulatukat javítja az esztétikus kialakítás. Van, aki érzi, hogy a kezében egy egész nép és mesterség kultúráját tartja kezében, és sokaknak fontos, hogy ki készítette azt a dolgot. Vannak emberek, akikre különös tisztelettel nézünk vagy azért, mert valamit kimagaslóan jól tudnak készíteni, vagy mert felélesztenek és újra menővé tesznek egy valaha fontos, de már majdnem veszendőbe ment tárgyi- és munkakultúrát. Ezt az ember érzi, ha nem a kezével, akkor valahol belül.
A fejesgörbe, eltekintve a készítőtől egy rendkívül jól kitalált forma. Ha nem nézzük az esztétikumot, keresztmetszete majdnem kerek, nincsenek a markolaton élek, amelyek a tenyérbe vágnak. Ha egy kis agyaggal ökölbe szorítjuk, majd kinyitjuk a kezünk, cirka a fejesgörbe formája jön ki. A fej nem engedi, hogy a kéz rácsússzon a pengére. A görbe vég nem engedi, hogy húzáskor a kés kicsússzon a markunkból. A hengerszimmetria hiánya miatt tökéletesen irányítható mindenféle vágáshoz, szúráshoz, csavaráshoz. A forma tehát önmagában jobb, mint bármelyik divatos egykezes vagy "taktikai" kés.
Kocsis Ferenc nem az egyetlen jó késes. Viszont tudós, kutató és alkotó késes, formái, kidolgozásai egyediek. Ő maga is régi mesterek munkáit tanulmányozta, de a forma, ami kijön a kezéből, saját alkotása a hagyományok és hagyományos formák alapján. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy kiemelkedően tehetséges és szorgalmas késkészítőről van szó, a formái egyediek, finomak, kifinomultak. Vannak késesek és kovácsok, van aki damaszkot üt, Kocsis Ferenc mindez egyben. Aki látta a munkáit és félkész kovácsolásait, látja, hogy nem látszatmunkák, hanem a történelem híresen jó vasainak mesterségben is méltó társai.
https://www.cuchilleriabarcelona.com/ - ez például egy nagyobb hely, ahol több készítőtől is van kés, bicska. Írd be a térkép keresőjébe, hogy Cuchilleria, és megtalálod a többit. A Muela például - itt nincs sok respektje - szép agancsosokat készít, a neve is innen származik. Gigantikus agancsraktáruk van, vagy legalábbis volt. De úgy tűnik, ebben a boltban a szokásos nemzetközi választék mellett ott van a spanyol / katalán hagyomány is. Kérdezz az eladótól, a legszebb dolgokhoz úgy lehet hozzájutni, ha az ember kifejezetten helyi munkát keres.
Szerintem sokat elmond egy készítőről, ha a munkái ilyen áron forognak a másodlagos piacon. Nem tudom, elkel-e a bicska ennyiért, de azt látom, hogy nagy a kereslet a Kocsis bicskák és különösen a fejesgörbék iránt. Gratulálok. Öröm számomra, hogy birtokolhatok egyet az ön alkotásaiból. Én nem gyűjteményben tartom, hanem használom. Mindig öröm elővenni és vágni vele.
Én is erre gondoltam egyébként. Abból a kicsi még a briteknél is legális. Akkor az lesz. Köszi.
Esetleg ötlet hazahozós emlékre? Szeretné elkerülni a turistáknak szánt drága ámde vacak cuccokat. Hazahozom, és mindenki azt kérdezi, ez mi a navaja? :D
Ezt olvastam. Kb az van, hogy 11 cm pengehossz, nem automata lehet, de a rendőr egyéni döntésén múlik, mit lehet, mit nem. Az pl nem világos számomra, hogy csak folderekről van szó, vagy fixpengés is megengedett? Pl a kis kedvenc Szasza nyakkésem (7cm kb) szabályos lehet?
És még egy kérdés. Ha vennék valami helyi, tradicionális zsebkést, milyen márkát, esetleg milyen boltot keressek Barcelonában?
Nem drága, gyűjteményes késeket keresek, hanem inkább valami olyan közkedvelt, elterjedt és klassz cuccot, mint Franciaországban az Opinel. Érdekelhet még a kisipari, vagy készítői dolog is, de tartok tőle, hogy azok nem abban az árkategóriában vannak, amit a közelgő utazás során szívesen költenék bicskára.
Nagyon badis egy bicska! Az én ízlésem szerint a penge szélessége akár 10 mm-l is lehetne keskenyebb. Ez a bicska forma is jól mutatna fix pengés késként.
Ez igen, jó férfias méretek. Kép alapján is látszódott, hogy nem két mm-es a penge vastagsága, szerintem ez az a méret amit még elbír egy zsebkés, és jól használható különféle szabadtéri programokon, és jól is néz ki, szigorú tekintélyt parancsolva. Örülni fog a gazdája. Köszönjük!
Ezt már az ősember is használta. Azért fejlődik a világ, és szerintem nem gáz, ha próbál az ember a korszerű, tartósnak ígérkező dolgok között válogatni.
Maximálisan egyetértek. Csak annyit szeretnék, hogy szerintem [kiskutya/bicikli szintű késtopik felhasználóként] két modern kés között nincs munkafíling különbség. Egy nagyon vacak [ázsiai stainless steel, nagymama kése, hering, fagyott hering, sima fanyelű reggelizőkés] vs. rendes között is csak alig-alig. Nyilván jobb dolgozni egy modern eszközzel, de simán megoldja az ember bármivel. Van értelme szerelmesnek lenni késekbe és gyűjteni őket, de azért olyan nagyon ezt sem kell komolyan venni.
.. a többi stimmel. A post-truth korát éljük. A tudás alapú gazdaságot leváltotta a -figyelem alapú. És mivel lehet felkelteni a kritikus tömeg figyelmét?
bocsánat: ez csak akkor igaz, ha jelen van egy rekettyés, illetve nem az egész erdőt, csak a legvastagabb fáját [Monty Python: Gyalog Galopp - csak, hogy ne megint Dragomirovnak kelljen dolgoznia]
Most egy topiktársam szavaival élve, kutya legyek ha értem, hogy milyen növényeket gondozol, de egy a lényeg, ezek a növények nagyon jól érzik magukat a világos helyen, és gondozójuk társaságában. Íme a bizonyíték, a növényeknek van lelkük, és adott esetben az Olight lámpáknak is. Így szép kerek a világ, és így van ez jól!
Teljesen jó a kertben az egykezes vagy a rugós kés. Én az utóbbit részesítem előnyben, lugas paradicsom és a szőlő lugas kötözése és kacsolásánál és minden egyéb növény kötözésénél. Sokkal egyszerűbb és hatékonyabb vele a munka. A csuklóhoz kötött késnek nem vagyok híve. Avval csak nagyanyám tudott rendkívül gyorsan dolgozni. :) A késem egy 1000 ft-os piaci rugós kés, évek óta. 65mm penge, egy kézzel nyitni, csukni, biztosítani remekül lehet. Ettől nincs jobb.
Nem, botcsinálta kertész vagyok én, és "nem normális" növényeim vannak. A szobanövények mondjuk többnyire trópusi eredetűek, és a kétszintes munkahelyem oldal- és tetőablakos, kétszintes, belső erkélyes része igen rideg hely volt. Abból csináltam egy dzsungelt, és a fényviszonyok pont olyanok, hogy ezek a növények otthon érzik magukat. A filodendron, alias monstera deliciosa, amit a Szeleburdi család filmben sétáltattak, nálam méteres leveleket hoz, és szerintem már több, mint mázsás tömeget képvisel. Elzárta az utat az ügyfelek és a dolgozók elől, kénytelen voltam egy függő kötélrendszert kialakítani, hogy az tartsa a növény roppant tömegét. Ahogy hozza a leveleket, átrendeződnek a geometriai és súly viszonyok, hozza az indákat, rendszeresen kötözni kell, és olykor vágni. Van még aloe vera, ami korábban csak virágzott (ki látott már virágzó aloe verát?), de most már termést is hoz. A futóka (epipremnum), ami öt-tízcentis leveleket szokott hozni, nekem negyven centis óriásleveleket gyártott, és ujjnyi vastag törzse lett. A másik, a madagaszkári jázmin (stephanotis) virágözönt termel egész évben, és körbeszövi az irodát. Na ezeket próbáltam megrendszabályozni, heti rendszerességgel álltam a túl rövid létra felső, dupla fokára, és onnan rendeztem át az indatömegeket, és hályogkovácsként vágtam, ritkítottam. Van még komplett fal ficus benjaminából, meg szobafenyő, kalanchoe daigremontiana, az elevenszülő mother of thousands, ami tömegével hozza a klónokat, és olykor az el nem fogyasztott gyömbér is kihajt, elültetem, és hatalmasra nő. Na itt vettem hasznát az egyébként teljesen értelmetlen egykezes edc bicskának. Tavaly tavaszig. Meg néha barkácsoláskor nem rossz, ha a munkadarab már a kezemben van, és egy kézzel ki tudom nyitni a szerszámot. Viszont mióta visszatértem a magyar bicskákhoz, egy mágnesfalon felmágnesezve figyel a framelockos egykezes.
Fórumtársunk szerint a gyors, egykezes nyitás nem a mindennapos használatnál előny, vagy értékmérő egy bicska esetén, hanem a gyilkolászáskor; valahogy úgy, mint a western hősöknél: aki előbb ránt pisztolyt és lő, az marad életben. A Nevers vágás egy példa. A Lagardere lovag kalandjai című filmben Nevers hercege kiváló vívó és az ő titkos, kivédhetetlen és halálos vágása a Nevers vágás - ez lenne a gyors, egykezes nyitás előnyének párhuzama, az életben maradás záloga. (A hercegnél nem, mert orvul legyilkolják.) Testfogadó Boldogasszony (közismertebben Gyümölcsoltó Boldogasszony) ünnepe március 25-ére esik, a hagyomány szerint a gyümölcsfák oltásának napja. Fórumtársunk szerint ez a tempós és megfontolt munka jelképe is, ahol nem elsődleges szempont - vagy egyáltalán nem szempont - egy bicska gyors, egykezes nyitásának lehetősége, a szerszám értékét ez esetben nem befolyásolja, mivel nem cél a villámgyors munkavégzés. A többi már csak hab a tortán. :-)
Remélem, megmentettelek a kutyáktól, esetleg a kutyákat tőled. :-D
Ha tévedtem, legfeljebb mindketten ugatni fogunk - ha eddig nem tettük volna. :-D
Soha, soha meg nem fordul a fejemben, hogy kést ember ellen. Régebben kiállításaim voltak, az létrázós feladat. Most a munkahelyemen nevelek trópusi növényeket. Az egykezesnek ez a fő funkciója nálam. Felállok a kétágú legfelső fokára. Hol kötözök, hol ritkítok.
Létrán nem gyakorta kapkodunk azért. Még leesünk! Az "azonnal, szinte magától nyílik, és használatra kész", illetve a "mire kiér a zsebemből, már nyitva van" ha felmerül, illetve ha mint egy kés értékeként van sorolva, akkor ez a szempont a másiknál gyorsabb ölésre vonatkozik szerintem, nem a dzsungel komótos ritkításánál kerül előtérbe. Sőt, ha az ember gyakorolja a gyors nyitást, akkor a motiváció inkább a Nevers-vágás, nem feltétlenül a Testfogadó Boldogasszony napi szemmel követhetetlen sebességű oltás. Bizonyosan a legelrugaszkodottabban vad formájú pengét is bele lehet passzírozni valakibe, de a magyar, egyenes, illetve az M16 formavilágát, talán a legkönnyebb. A tantot gondolom gyerekbarátnak, de nagyot tévedek szerintem, ha ilyen kivitel is van az M16-ból. Ami hát, talán majd egyszer a második késem lesz.
A Fehován láttam egy (illetve több) ilyen kést, mennyire minőségi, érdemes megvenni? Mert akkor holnap visszamegyek. Dorkó nevű gyártóé, nagyon kézreáll.
A gyönyörű nekem máshol kezdődik (főleg a magyar agancsos fejesgörbénél), de kétségtelen, vannak bizonyos alapvető értékei. Az eredetit, ami ennél sokkal nagyobb, de azonosak a megoldásai, emberölésre, háborúra tervezték. Nem volt esztétikai szempont, csak hogy hordható legyen, és egyszer az életben, amikor legnagyobb szükség van rá, kesztyűs kézzel is késlekedés és bizonytalankodás nélkül nyitni lehessen. A bicska neve is egy gyilkos fegyverből ered, ez számomra elég taszító. Ez a példány viszont egy EDC, itt nincsenek harci feladatok. Ha a dzsungelemet rendezni kell, vagy a köteleket igazgatni, állok a magasban, egyik kézben a tennivaló, másikkal veszem elő a bicskát, ami azonnal, szinte magától nyílik, és használatra kész. Volt előzménye, egy CRKT Kiss síma éllel, lándzsahegy profillal, az nagyon könnyű és jól használható volt. Mivel később csak tanto vagy serrated penge volt, kerestem mást, aminek finom az éle, és könnyen nyitható.
Hogy mi a különbség az eredeti és a hamisítvány között? Olyan bicskát sikerült vennem, amiben valaki megszakította a paneleket összefogó egyik csavart. Írtam az USA-ba, szó nélkül küldtek pótlást.
A flip lendületigénye és a framelock ereje szerintem csak gyakorlás kérdése. Nekem is erősnek tűnt eleinte és a flippel is bénáztam, de egy idő után kényelmessé válik. Mondjuk ilyen bicskám sem lenne, ha a Révészekre előbb rátaláltam volna.
Gyereknek van paypal számla régen sok külföldi cég arra utalt
Mostanában még mexikói bank is számlára utal nem paypal
Annyira nem érdekel a téma, nincs is saját bankszámlám
Bár a frame lock-ját inddokolatlanul erősnek érzem, de ettől eltekintve tényleg klassz kis bicska. Mivel a másik oldalra viszont átszerelhető a klip így balkezes is lehet, és a tip-down egy flipperes késnél szeritnem pont a jó pozíció. Bár ez már megint kinek-hogy.
Bankkártyával direktbe nem szabad fizetni, mert akkor az eladó jóindulatára vagy utalva. Az meg persze b@szakszik vele. Pl. az alin pont ezért nem veszek semmit. A PayPal-ra meg nem kell feltölteni a pénzt, hanem a bankkártyádat kell becsatolni a PP fiókodba. Ezután ha beállítod, hogy ne a PayPal váltsa át a $-t forintra, akkor takkra annyit fizetsz, mint ami a számlán áll hazai árfolyamon, mert a kártyakibocsátó bankod váltja át a saját árfolyamán. Neked további költéged nincs. Ha esetleg érdekel megírom, bár sok leírás van, hogy kell beállítani. És még egy nagyon fontos dolog! Reklamálni nem az alin, vagy a gearbest-en kell, hanem egyből a PayPal-on-n, mert ott nem szórakoznak veled.
Korábban már írtam neked, lehet nem jártál azóta a topicban. Az lenne a kérésem, hogy légy szíves küldd már el a fórumot ahol feltették a munkáimat. Köszönöm!
Ez itt az M16-01S-em, Kit Carson leghíresebb bicskájának bébiváltozata, pont KKVE-kompatibilis pengével. Ennél a klip nem tehető át a markolat végére, mint az új 03KS-nél, ami viszont pont hosszabb annyival, hogy már nem fér bele a KKVE rendeletbe.
Fekete pengét kapsz a CRKT M16 legújabb, és vélhetően utolsó sorozatától. Kit Carson halála után még frissítettek egyet az M16-on, van tip up és tip down klippozíció, elhagyták a sok panaszra okot adó lawks zárat, szóval a mostani M16 egy egyszerű, letisztult framelock kés rövidebb, rugalmasabb klipsszel. Nekem 01S a létrárajáró egykezes barkácskésem, amire kellett, arra nagyon megfelel. Nem kiemelkedően jó az acélja, de könnyen fenhető. A bevonata sok év után sem jött le, mire kiér a zsebemből, már nyitva van.
Rendeld meg. Tényleg nem nagy szám, ha van egy bankkártyád, csinálsz egy paypal fiókot, bekötöd a kártyádat aztán annyi. Egyáltalán nem rizikós, de ha nagyon a biztonságra akarsz menni, akkor fizetés után törlöd a kártyát a pp fiókodból.
Ha nem jön meg a cucc, PayPal reklamáció után az eladónak kell bizonyítani, hogy megérkezett a nyomkövetési szám alapján. Ha nem tudja, (vagy nincs nyomkövetés) akkor a paypal visszautalja a vételárat a kártyádra.
Nekem csak a nyomkövetés nélküliek közül veszett el pár, gondolom "véletlenül" a postán. Pár postás azóta gondolom normálisabb bicskával eszi a pizzát. Évek óta rendelek de sosem veszett így el a pénzem. Csak sajnos kb 3-4 hetet kell várni ugye, de az azolcsosagl-on is ugyanígy rendelik meg neked. Most pl ez van úton: https://www.gearbest.com/pocket-knives-folding-knives/pp_009830012164.html?wid=1433363
The Commandós Chuck: Na ez már egy fasza kis késnek néz ki. :) De én rászánnám azt a kb 2 dodót, hogy nyomkövetési számmal Registered Air Mail-ként jöjjön.
Hagyd a gearbest reklamációt. A PayPal-on jelentsd azt, hogy nem jött meg. A GB által vállalt határidő után a PayPal utalni fog. Legalábbis nekem mindig visszajött a vétalár.
~24 óra elmerülést követően azt tudom mondani kedves éltársaimnak, hogy ugyan fekete pengét kerestem, de 'kezességem miatt kedvenc pozíciómnak megfelelően egy átszerelhető clip-es foldert keresek tip-up kivitelben, axis zárral a 440C/D2/8Cr13MoV vonalon, minek következtében a választás szubjektív esztétikai döntés alapján a Ganzo F724M-re esett. A gondom most csak annyi, hogy egy 51 napra sem megérkező telefon miatt épp refund-csatában vagyok a Gearbest chat-botjaival, ahol viszont ez a csodás modell nincs 4k
"pengehátig futó egyenes leélezéssel és szatén finissel" "sok ívet kapunk, éles, letört felületeket egyáltalán nem" ez a szakma kicsit hasonlít a focikommentátorok szenvedélyes életéhez :o)
Igen, ezt összehasonlításképpen megtaláltam, gondoltam is, hogy innen eredhet a formatervlopás. De olyan szép! Becsukva is. Nekem legalább is tetszik. De a te véleményed, illetve az, hogy 9 centis [8+] a penge eltántorít! Meg, hogy a klipsz fix.
ilyenkor a szakmaiság, illetve a maximalizmus mondatja ezt veled? A penge anyaga a rossz? Törik, kopik az élezés? Az illesztések? a markolat az, ami hibás elgondolásból lyukas? A CRKT kommersz? 5000 forintért vennék egy klipszes, nem túl ocsmány/hivalkodó kést. Esetleg javasolnál nekem valamit?
Sziasztok Ár érték arány véleményt szeretnék kérni pár japán fenőkőről,ami számomra fontos lenne a kővel kapcsolatban az 1000 és 8000 közti szemcseméret,van pár kombinált kő is a palettán,amire kellenének a kövek az a szénacéltól kezdve a damaszkusziig,tehát széles a háztartásban lévő paletta,és akkor most jöjjön amiket kinéztem. [link] [link] [link] [link]
Igazából arra lennék kíváncsi,hogy érdemes e a drágább kövekbe fektetni vagy ugyanúgy megteszi egy olcsóbb kő is,vagy a kombinált kő éri meg jobban az árát vagy érdemes külön külön venni őket?
Nagyon rendes vagy, eleinte igen, csalódottnak éreztem magam, de túl tettem magam a dolgon, van egy jó bicskám és kész, ha baj lesz vele, majd megcsináltatom. Na és vagytok olyan rendesek, és vagányak, hogy megvigasztaltatok, és nem utolsó sorban lett egy pár jó ismerősöm!
Semmilyen kirívóan rosszminőségről nem beszéltem. A képeken direkt emeltem ki a kisebb hibákat, de aki kézműves terméketválaszt az számítson erre szerintem. Persze vannak kivételesen minőségi késkészítők is, de ahogy te is írtad, az már annyi munkaóra, hogy nem érné meg. Bár mostanában ment el egy fejesgörbe a másik fórumon c.a. 100e Ft -ért alig fél óra alat.
Hát ezbiztos. Nálam, ami mindig kintvan az asztalon az egy ganzo f756 cf. Irgalmatlan ár érték aránnyal. 6e körül vettem. Ha kell valami azért nyúlok.
Egyébként szerintem pont a kisipari "tömeggyártás" miatt. Amikor a 30. Rugót készíted és melléreszelsz egy kicsit, könnyebben hagyod a fenébe, mintha saját magadnak is bizonyítani akarod mit tudsz. Meg hár ugye azért lássuk be, a Révész késes műhely nem a 100%-os precizitásáról híres. Kicsit melléüt vagy melléreszel, de ennek ellenére masszív és nagyon szerethető kések azok.
Értem . Nem kértem, hogy bármilyen formában is minősítsd a késem, csupán kíváncsi lettem volna a véleményedre. Az volt a kérdésem, hogy egy zsebkés esetében megengedett e a penge némi oldalirányú mozgása.
A rúgónál a hézag megléte most már tiszta. A penge abban a tartományban ahol ki-be csukódik, megengedett bárhol is az oldalirányú mozgása, lógása szerinted?
Készítettem pár képet, hogy azért senki se gondolja, hogy valami borzalmas dologról van szó. A mindennapi használatban észre sem veszi az ember a dolgot, és biztos vagyok benne, hogy minőségi problémát sem okoz.
A rugót kb 0.05-0.1 mm el vékonyabbra kell köszörülni a penge vastagságánál. Ez azért szükséges, hogy a rugó minden körülmény mellett zavartalanul tudjon működni. Az így képződő hézag, ha nem s feltűnő, a fény felé tartva látszik.Egy átlagos papírlap vastagsága 0.06-0.08 mm.
EMCETT-nek, és ACELBIMBA-nak még egyszer köszönöm a segítséget! Annak ellenére, hogy van egy-két gyerekbetegsége a bicskámnak, jó érzés hogy nálam van.
Jó, értem én, lehet hogy én nézem kritikus szemmel, csak nekem fura, hogy a többi bicskáimon rendben vannak a dolgok, a 9 cm- es Viktorinox hunts man bicskán is, viszont a nagy svájci bicsakon mozog a penge. Meg kell szokni ezt a rendszert, hogy sajnos így műkszik. Azért elbírnám képzelni egy lehetséges megoldásként, hogy válogatott alkatrészekből, precíz összeszereléssel, megcsinálják a tutit. Mindegy, most már túl tettem magam a dolgon, a bicska összességében tetszik, végül is használható, ha baja lesz, megjavíttatom. Köszönöm.
Előkaptam a késeimet, és általában van némi hézag a platinák és a rugó között. 2 Révész fejesgörbénél, Szalontai maskaránál szalonnázónál és a két Nagy Istvánnál van néhol egy kb papírlap vastagságú (inkább vékonyabb) hézag néhol. Fény felé tartva mindenesetre átlátni kicsit. A rugó sehol sem ferde nálam, bár a Réveszeknél a markolat végénél egy kicsit elvékonyodik, ezért eláll a platináktól. Képek nélkül így minden esetre elég nehéz eldönteni, hogy a tiéd milyen.
Reklamálj, vagy vidd vissza, ha annyira nem vagy megelégedve. Lehet visszaveszik, de azért legyèl tisztában azzal, hogy ezek nem precíziós műszerek.
Értelek, és köszönöm. Nekem is kicserélték, mert lötyögött a penge, most a penge nem mozdul oldalirányban nyitott állapotban, csak a becsukás utolsó egyharmadán, és a rúgó is görbe, szintén oldalirányban, ebből adódóan gondolod, hogy mennyi lehet a hézag a platinák, és a rúgó között, amit ráadásul telefonon előre közölt a mester. Na ilyenkor mit csináljak, tanácstalan vagyok.
Tudtam szerezni torxot. Amúgy csak azért támadtalak be titeket mert sz*rtatok rám amikor én segítséget kértem. Így kell viselkedni egy fórumtársatokkal aki segítséget kér? A viccet félretéve azért igazság volt amit a HerrLaca elméletéről írtam,és azt sem bántásból! Tudtommal ez egy fórum ahol vitatkozni lehet ilyen olyan dolgokról! De mindjárt sértésnek veszitek ha valaki megcáfolja valakinek az állítását! Emberek vagyunk egy fórumon!
Amúgy Nagy Istvánra visszatérve, én kb 2-3 éve vettem egy maskarát tőle. Itthon az első nap pattant el a rugója úgy kb a hátsó pakli és a paliszander találkozásának magasságában. Csak nyitogattam-csukogattam, semmi más. Szó nélkül cserélték, és azzal azóta semmi problémám nincs, sőt rendeltem mellé egy maskarát is. Formára egyébként nagyon bejön bár a markolata nem túl vastag, de a pengeforma igazán tetszik.
Köszi, király ötlet! Akkor majd ott megpróbálok lőni egy 2 pálcikást. :) Torx-ot tudtál szerezni barkácsboltban? Amúgy fasza kis bicska. Mindig szerettem volna ilyet, de marad a céllövölde. Esetleg rágyúrok egy három pálcikásra, hátha összejön valami holnbap estig. :( Amúgy tudtad, hogy ezt az igen speciális csavart az izraeli hadsereg fejlesztette ki a második arab-izreeli háború után azért, hogy az esetlegesen arab kézre kerülő hadihadianyagokat/eszközöket célszerszám híján ne tudják a szétszedni és az alkatrészeket újrahasznosítani? Látszik is a mintáján a Dávid-csillag jellegzetes formája. Becsszó, hogy így van! ;)
És mindenki mástól ezen a ponton szeretnék elnézést kérni.
"Ez kérlek egy balta ,egy feszítővas,és egy kés keveréke,ne kérdezd mennyi HRC".
Ezt sajnos nem jól tudod! Te azt hiszed hogy azért mert ezekből a sok HRC-ből készült kemény anyagokból összekatyvasztasz valamit akkor azok a HRC-k összeadódnak és megmarad a kemyénységük ahogy azok az eredeti állapotukban voltak? Sajnos tévedsz! Mert már akkor elvesztik a keménységüket ezek az anyagok amikor te megolvasztod őket! Az nem attól lesz kemény egy anyag ha összeolvasztod hanem a utókezeléstől! Pl. ha megolvasztok egy magas széntartalmú kést,tegyük fel egy Ka-bar usmc-t ami 1095-ös szénacélból van és abból az anyagból csinálok egy kést akkor az már nem lesz ugyanolyan kemény mint amikor a gyárban elkészítették!
Igen, jó lett volna előtte megtapogatni, de nem volt rá lehetőségem. Reméltem, hogy a reklamáció után küldenek egy majdnem makulátlant. A trehány kifejezést azért használtam, mert nem csak esztétikai problémával küzd a kicsike, hanem pl. a rúgó olyan csálén áll benne, hogy a vége a nyél hátsó részén az oldallemezt kezdi kifelé. A penge a helyén most már nem lötyög, de 2/3 becsukás után már nagyon lóg. Ez így nagyon nem OK. az ismerőseim szerint sem. A funkcióját ugyan betölti, de a kérdés, meddig? Azért ebbe az árkategóriába az ehhez hasonló problémáknak nem volna szabad előfordulniuk. Vannak magyar kézműves bicskáim, egy régebbi, újabbak is, egyiknél sincs hasonló probléma. Nem hiszem hogy az Explorer esetében a szélesebb kialakítás generálná az említett problémákat.
Sziasztok! A mai nap megjött második alkalommal Nagy Istvánéktól az EXPLORER túra bicska, ami egy másik darab. A penge nem lötyög, nagyon szépen fixen jár, de a rúgó-platinák, platinák-nyéltest között, továbbra is van hézag. Ami a legjobban bántott, az megoldódott, a többi dolog meg már nem érdekel. Hogy még egyszer ezt választanám e? A bicska formája nagyon tetszik, az anyagválasztás kielégítő, de a trehány összeszerelés miatt NO!! Hogy megérte e a pénzét? Nem.
Értem, mire gondolsz, de én, úgy látszik, ebből kimaradtam. Ahogy túrázáskor nem akarok kőből kést pattintani, hanem eleve viszek magammal kést, úgy tüzet sem csiholni akarok, hanem viszek magammal öngyújtót.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek mégpedig azzal hogy van egy Böker Magnum Bulldog zsebkésem és sajnos kiesett a markolatból két csavar. Az lenne a kérdésem hogy lehet e venni a barkács vagy csavarboltba? És milyen fajta csavaroknak nevezik ezeket?
Dehogynem. Sokkal egyszerűbb, ha bevágsz a hátizsákba egy clipper-t vagy egy bic-et meg egy csomag zsepit ami amúgy is van nálad. De ettől a kis bohóckodástól sokkal "természetközelibb" embernek érzed magad, aki meg bír küzdeni az elemkkel, ha érted mire gondolok.
Nekem bejött. Mondjuk én foklát gyújtottam vele legtöbbször (viszem kis fémdobozban) de a vatta sem gond neki. Nyírfakérget pl. nem próbáltam, de szerintem a nedves füvet ez sem viszi. Kell neki a száraz cucc. Azt a kis bizbasz fémlemezt hanyagolom, és inkább a kés kaparóélével nyomatom le, de azzal rendesen hozni a kaparékot is és utána szikrázik, mint az ördög segge. De ha a tied gyújtja a száraz füvet is, akkor mit akarsz még? Szerintem sokkal több nem elvárható ezektől. De javítson ki valaki ha tévednék.
ez a szikravető mennyire hatékony, pl a nedves( nem vizes) füvet be tudja gyújtani?
nekem az a kombinált izé van amin egy magnézium hasábon van ez a szikrázó, a lekapart magnézium könnyen gyullad, és begyújt mindent, csak elég macera értékelhető mennyiségű kaparékot leszedni
amúgy a szikra része elég vérszegény a vattát begyújtja a száraz megmorzsolt füvet is de mást nem tud
mondjuk ezt is csak motorozáskor viszem, ott meg a benzinbe lógatott tampont begyújtja a szikrázó rész, még a kezet is szőrteleníti :))
Az a gáz, hogy már kettőt vesztettem el. Igaz, 15 és fél év alatt.
Nincs különösebb késes tapasztalatom, még a '70-es években volt egy remek Victorinox rugós tőröm, amit egy visszautasíthatalan árajánlat miatt eladtam. '87-ben vettem egy ugyanolyan kinézetűt Olaszországban, még megvan, de nem használom, mert echte serbliacél a pengéje. Amikor ezzel szembesültem, elhatároztam, hogy lesz olyan késem, ami rendkívül éltartó, így találtam rá formája miatt a Meyerco-ra és ezzel együtt az ATS34-re. Spyderco Triangle élezővel tartottam borotvákat megszégyenítő formában, minden szempontból maximálisan elégedett voltam vele.
Nagyon szeretnék birtokolni egy ugyanolyan pengéjű kést, vagy VG-10, CPM154 anyagút. Utóbbiakért esetleg adnék 35000 forintot, de az a plafon.
Nekem van Svéd F-1 késem Japán laminált pengés, precíz kidolgozás, jó élezés, és nagyon szeretem. Van Kínai F-1 em is, kevésbé precíz kidolgozás, tized annyiba kerül mint az eredeti, de azt nem lehet mondani, hogy köszönőviszonyban sincsenek. Mind a kettőre egyforma konvex él lett húzva, de ha nem tudom, hogy melyik kés van a kezemben egy-két óra használat után, nem lehet különbséget tenni. Nyilván az eredetit egy picit élesebbre lehet élezni, és éltartóbb. Én személy szerint nem vagyok hasra esve a laminált pengétől annak ellenére, hogy bejön a kés. Azt kell venni a gyerkőcnek, ami neki tetszik, aztán úgyis lesznek több, és jobbnál jobb kései.
Nálam mindig ott vannak a fentebb mutatott kés és bicska, strandon, fürdőben is. Hihetetlenül életlenek a büfében a kések, de nyáron a strandon megszólított egy biztonsági őr, hogy az kés a nyakamba? Mondom igen. Segítenék levágni egy kb. 3-4 éves kisfiú csuklójáról a szűk karszalagot? 😊 Természetesen segítettem... 😉 Szóval ezért is...
Köszönöm a válaszokat, de ugye amit egy kis ember a fejébe vesz... Egyébként ismeri a kínai F1-et (tényleg nem egy rossz kés, főleg ár-érték arányban), de az élezése nem igazán tetszik neki. (Valószínű, hogy a holkeres, élszalagos vadászkésem élezése, és fogása szimpatikusabb volt neki, mert a Hx eléggé arra hajaz ).Ja és tüzet gyújtani természetesen Lmf-el tanult meg, mert mással nem is próbálkoztunk. (Okos emberek ezt javasolták, kipróbáltam és igen jónak találtam, ezért ennél maradtunk). Úgyhogy továbbra is Hx outdoor kés kerestetik...
Sziasztok! Nincs véletlenül valakinek egy eladó Ganzo HX Outdoors TD-01 típusú kése? Ugyanis a kis unokaöcsémet annyira jól sikerült rávezetni a falusi-bushcraftra, hogy most már biztonságos bicskahasználóból és tűzgyújtóból szeretne késhasználó lenni. A netről ő nézte ki a kést, csak sajnos én közel sem vagyok netguru, az ilyen külföldi rendelésekhez meg egyszerűen nem értek. Tehát, ha valakinek lenne ilyen (akár kicsit használt) kése és hajlandó lenne megválni tőle éltársi áron, nagyon megköszönném, ugyanis a február 10-én lévő szülinapjára kellene.
Sajnálom hogy elveszítetted a kedvenc késed. Tudjuk hogy a 440c-től vannak sokkal jobb késacélok, bár szerintem jól el lehet vele boldogulni, neked melyik acéltípus jön be?
Az a Meyerco hozzám tartozott, sokszor még a kertbe, fűnyíráshoz, egyebekhez is magammal vittem, a nadrágomra csíptetve. Elődje, amit 2003-ban vettem egy itteni, Soldier nevű fórumtárs segítségével, az még a házasságkötésemkor az anyakönyvvezető előtt is a szokott helyén volt. Miért hagytam volna itthon, amikor pancsikolni mentem?
Levettem a nadrágomat, összehajtottam, ekkor útban volt a kés, azért vettem le a helyéről és tettem a padra.
Ideiglenes megoldásként megrendeltem egy Ganzo Firebird FB7603-at, tetszik a formája, de a 440C nem éppen álmaim késacélja.
Nagyon tetszik a Benchmade Torrent, csak iszonyúan drága, 140-150 dollár.
Dinnye még érthető (bár januárban elég gyenge kifogásnak tartanák a zsaruk :) de fürdőbe tényleg miért kell jó kést bevinni? Elfelezni valakivel a szappant?
Sziasztok. Rég nem vásároltam már kést, de most ez a kis Mora hazajött velem. Már régebben szemezgettem vele, de akkor túl kicsinek véltem. Most azonban nagyon bejön, nagyszerű kis edc mindig velem van. Hamarosan kap egy fa markolatot mint a nagy tesó.
a motor fix oldaltaskajaban van egy szalonnazom, sosem veszem ki, a derekszoijamon altalaban a szenacel Hultafors narancssarga nyellel, hogy meglegyen, es akkor a valltaskam aljaban meg altalaban detto van egy bicska, ha nagyon bebasznek es elvesztenem a gatyam/motorom.
Most az hozott ide, hogy már a második Meyerco Tactical Tanto késemet vesztettem el. Két héttel ezelőtt a Ceglédi Termál Fürdő öltözőjében tettem le a padra.
Ha valaki találkozna vele, vagy hallana róla, jó pénzért visszavásárolnám, mert beszerezhetetlen, pótolhatatlan. Amit lehet kapni az utánzat, a pengéje nem ATS34, hanem egyszerű 8Cr13 késacél.
Mit javasoltok utódjának?
Legyen viszonylag lapos, a pengéje minimum 58, de inkább 60-61 HRC-s és ne kerüljön szállítással együtt 70 dollárnál többe.
EDC-nek nekem Ők váltak be legjobban. Nagy Csaba modern maskarája étkezésre, Szasza Cápája meg minden másra. Szó szerint éjjel - nappal a nyakamban vannak.
én evvel úgy vagyok ha hordani kell akkor inkább egy bicska
pl ha megyek motorozni enni mindig a crkt lake 111 jön velem
kicsi könnyű, tök jó éle van mindent vág (nyárs, szalonna, kolbász)
ha elhagyom nem egy nagy veszteség, barbárkodni nemigen tudok vele mert ahhoz kicsike, szóval tankot hámozni nem jó mert meg se tudom fogni rendesen
egy topiktárssal csereberéltem egy "magyar" bicskára, azóta is örülök a cserének
a ganzo meg a munkás bicska, ő a "barbárabb dolgokra van, mondjuk most pihen mert nem olyan a munkám, de avval raklapdeszkát meg 30 literes kannákat is daraboltam ha a helyzet megkívánta
pecázni a svájcibicska jön, a dugóhúzó része elmaradhatatlan kellék egy tartalmas pecához, plusz a főzöcskézéshez jól jön néha a konzernyitó része, plusz valamiért a krumplit sokkal jobb hámozni a svájcival mint akármelyik más bicskámmal
van egy fix pengés s1 replikám, ő is jön motorozni az erdélyi menetekre, az a túlélőkés, szerencsére még sosem kellett, abból lehet akár mit kihozni(akár faváváshoz mini balta, akár lándzsahegy a farkasok ellen ha nagy a cumi) de enni nem azt használom mert nagy és nehéz, ő csak azért van hogy jobban érezzem magam vele mint nélküle :))
A hét elején érkezik a Benchmade Bugout-om. Esetleg megírhatom a tapasztalataimat, bár nagyon meg lennék lepődve, ha bármiféle masszivitási probléma lenne vele. Pláne ilyen szintű felhasznásás mellett.
Köszönöm mindenkinek, annyi biztos, hogy élszalagos kést választok. A Benchmade Bogoutot tekintve még bizonytalan vagyok. Bár elég sok minden mellette szól, S30V vs 12c37 acél, könnyebb súly, vékonyabb penge (szeleteléshez, vágáshoz jobb ) Számomra kérdéses a masszivitása ilyen csekély súly mellett, mondjuk nem használnám még csak fa faragásra sem.
Nekem van Enzo Necker 70 és Benchmade Bugout is. A Neckerből csak FFG, a skandit nem igazán használnám. Rengeteg skandináv élű késem van, jók is ha fát faragsz velük, de bármilyen más területen vagy nem jobb, mint más éltípusok, vagy egyértelműen hátrányban van.
Az alapján amit írtál, hogy mire használnád, mindenképpen az élszalagost ajánlanám. Rendkívül jó metszőképessége van, köszönhetően a nagyon kicsi vastagságának az éle mögött (az enyémen két élezés után is 0.26 mm-t mértem). Szépen elvékonyodik a hegye felé, gyakorlatilag egy precíz kis szike. Ha nem túl széles a tenyered, akkor összejön rajta a 4ujjas fogás.
A Bugout mindennapi hordásra számora egy közel tökéletes bicska. 3 dolog fogott meg benne. Az egyik legjobban hordható darabom (keskeny, lapos, könnyű). Észre sem veszed, hogy nálad van, amíg nincs rá szükség. Semleges a markolata, nem kényszerít semmilyen fogásnemet. A pengeforma nagyon jól használható általánosan és vékony (ez nálam nagy plusz egy bicskánál). Jelentősen egyeszerűbb vágni vele, mint valami 4 mm-es "HD folderrel"...
A Necker egy piszok jó kis kés, de a kettő közül mindennapi használatra én a Bugoutot ajánlanám inkább. Persze számításba kell venni az árat is.
Ha főleg kaját vágsz, akkor élszalagost. A skandi igazán fa ellen a legjobb. És tovább bírja élezés nélkül (persze uazt az acélt feltételezve), de nem annyival, amennyivel nagyobb munka azután megélezni.
Sziasztok! Szeretnék beszerezni egy fix pengés, amolyan mindenes EDC kést. Az Enzo Necker 70-est néztem ki, azonban nem tudom melyik pengés változatát válasszam, a skandit vagy az élszalagost? Melyik mire való inkább? Van egy Lansky turnbox élezőm, ha jól tudom a skandi pengét azzal nem lehet élezni. Főként vágásra, szeletelésre használnám, durvulás kizárva. Melyikre lehet finomabb élet húzni? Melyik éltípus bírja tovább fenés nélkül?
en azon a ponton, amikor a sajat kesuk, rejtett anyag hibajat a rugoban nem csereltek gariban (az ujszeru allpotu hobbikesen), elengedtem oket orokre. annyi jo magyar keses van meg.
gagyi van a zsebemben! Alaposan összehasonlítottam az eredetit az enyémmel, pontosan egyformák!
A tüzetesebb átolvasásnál azonban feltünt egy mondat: SZÁRMAZÁSI HELY: KÍNA!! Na akkor most, ilyenkor mi újság?
Természetesen nem lepett meg a dolog, hiszen manapság "minden" kínában készűl,de azért ez felvet néhány kérdést, szerintem. Pl.: nem lehet-e, hogy a két kés ugyanott készül, csak az egyik hivatalosan a másik "sumákban"? Ha igen,
megér-e a hivatalos majd 10.000 Ft-al többet, vagy valami hihetetlen, nagyságrendekkel jobb, kézzel foghatóan jobb
terméket fogok kapni? Szerintetek? (hansúlyozom, hogy volt pár kínai "gagyi" a kezemben, ismerem az érzést, ami
megkülönbözteti ezeket az igazán jó késektől, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez a dolog itt le fog jönni, de ahogy
ismerem magam meg fogom rendelni, hisz a puding pr........, tudjátok!)
Akkor nem csak én vagyok egyedül ezzel a problémával. Ha a baknik belső felülete teljesen sík, annak tökéletesen kellene tartani a pengét, feltéve ha jól össze van szegecselve. Amit jobb megoldásnak gondolok a rejtett szegecs helyett, az átmenő csavar, lásd Dixon nagy vadászbicska, masszívabb megoldás szerintem.
Amíg Bajor kézben volt, addig nem volt panasz a horvát ( croatia ) gyártásra sem, de kb. 4-5 éve megvette a svéd "vörös róka" akit nem csak a minőség érdekel, hanem sokkal inkább a kiadás-bevétel különbözete. Mostanára az öreg Hans-ot is lerázták aki eddig a körmükre nézett. Nekem egy Canyon, ilyen mindennapos használatra szánt bakanccsal volt a problémám. Beszédes Zsolt sem cserélte volna, hanem hazai javítást ajánlott, nem akartam vacakolni, egy jó cipész egy nap alatt össze varta rendesen, most harmadik éve elégedetten hordom. Van szintén egy harmadik éves H. Bergler, ami még Made in Germany, amivel még semmi probléma nem volt, pedig kapott már rendesen. Ezen a hullámvölgyön már a Meindl is átesett, bízunk benne a Hanwag is már fölfelé kaptat!
Öt éve használom a Hanwag Yukon-t, mint az új, nálad valószínű valami véletlen hiba lehetett, de erre a bakancsra van garancia, visszaküldik a gyárba és megjavítják.
Azt mondta, hogy ő nem vitatja a probléma meglétét, küldjem vissza, orvosolják a problémát, ha lehet megjavítják, ha nem küldenek egy másikat. Szerintem ez korrekt. Az nekem a problémám, hogy volt már tapasztalatom hasonló, " picit túlárazott " prémium termékekkel, amiről az ember azt gondolná, hogy na most ez hú de jó pipec termék, és sajnos az ellenkezője bizonyosodott be, amit a gyártók később elnézést kérve beismertek. Legutóbb egy Hanwag bakkancsal jártam hasonlóképpen, minden nagyon jó volt első látásra, pár napos használat után a varrások kezdtek elengedni, bomlani, ami ennél a márkánál megengedhetetlen. A mai világba találkozik az ember sajnos hasonló problémákkal.
Sziasztok azzal a kérdéssel fordulok hozzátok hogy hol lehet megrendelni 5_8mm vastag rozsdamentes acélt ahol nem kell 2 négyzetmétert megvenni egyszerre bárd alapanyag lenne. Köszönöm a segítséget.
A platina, és a nyéltest között is átvilágít az egyik oldalon. Nem a hibákat akartam keresni, mert azt a legkönnyebb a másik munkájában találni, de ez a két dolog nagyon szembetűnő. ( a nyél alsó részén a platinákon csiszolás, polírozás utáni sorja rajtahagyva, de ha csak ennyi lenne, azt megoldanám)
Sziasztok! Úgy látom itt van élet. Egy kis pontosítást szeretnék kérni egy nagyon amatőr kérdésben.
Ha valahol azt írják egy akármilyen konyhakésről, hogy annak például 30 fokos éle, azt pontosan hogyan kell értelmezni?
Készítettem három sematikus ábrát. Az első egy vésőt imitál, ennél ugye egyértelmű a dolog, itt a 30 fok az 30 fok az "élszalagnál", azaz az élénél. De mi van egy két oldalról is élszalaggal rendelkező konyhakés esetén? A második rajznál lévő 2*30 az 60 fok, azaz ez egy 60 fokos kés? Vagy a harmadik rajzé a jó megoldás, ahol a kés középvonalához képest 2*30 azaz szintén 60 fok van, de ez az amit a 30 fokosnak mondanak, mert oldalanként értendő a 30 fok? (két véső összefordítva) nekem ez tűnne logikusabbnak.
Remélem érthetően fogalmaztam meg azt amit szeretnék tisztázni.
Jeleztem a mesternek a problémát. Lámpa felé tartva a bicskát, a bakninál átvilágít a penge töve, meg a rúgó vége, a nyéltestnél nem. Gondolom szorosabbra kellett volna szegecselni.
Szia! A mai nap megjött Nagy István Explorer outdoor zsebkése. Nagyon szép, kidolgozott minden része, azt nem tudom, hogy mennyire megengedett a penge oldalirányú löttyenése, mozgása a bakniban, mert ennek van egy minimális, ami érezhető, látható, és némi olajozás után hallható is a cuppogás. Az eddigi bicskáimon, a régebbin sem, ezt még nem tapasztaltam.
Nem egyre gondoltunk, én egy jó bicskát szeretnék, és van ennek a gyártónak is egy megszólalásig hasonló terméke, mint az említett EXPLORER magyar bicska. A vaterás szöveggel igazad van, de a 440 acél valóban több két összetevővel " Vanádium - Kobalt " mint a 440c. Az árérzékenységről csak annyit, hogy én is szeretem a jót, a jobbat, de nyilván senki nem ellensége a saját pénzének, de az igaz, hogy bizonyos esetekben nem szabad kompromisszumot kötni. Köszönöm a hozzászólásod!
Ez a régi szabály nagyon igaz, csak nekem nem ' csak egy ugrás ' Eger mellett lakunk egy nagyon szép kis faluban, igaz hogy havonta egyszer az M0- on járok, de nem tudom megtenni azt a kis kerülőt. Ma beszéltem telefonon a mesterrel, valóban szimpatikusnak, jókedvűnek tűnt, mint ahogy le is írtad, és ez fontos dolog. " Majd utólag meg lesz az a tapizás. " Köszönöm szépen az ajánlásod!
Azok is pipec cuccok, nekem is van egy Swiss Tool Spirit, nagyon szeretem. Megfogom nézni a videót, de már döntöttem a magyarok mellett, megint meggyőztél, igaz nem volt nehéz. Ma beszéltem telefonon Nagy István mesterrel, az ő zsebkését választottam. Köszönök mindent, ha tehetem minden nap benézek hozzátok!
Szemelyesen ismerem a mestert, egy szimpatikus, optimista, mosolygos ember, alkalmankent bejarok hozza a Varosmajor utcai bemutatoterembe, ahol elbeszelgetunk, ha eppen o van benn.
Neked is ezt tudom ajanlani, mivel a kesei kezimunkak, nincs ket egyforma, de tudsz valogatni es szerintem talalsz szamodra megfelelot. A minoseggel sincs semmilyen gond, en csak ajanlani tudom.
Ha kest veszunk, MEG KELL tapizni, ez regi szabaly. :)
Nincs tapasztalat Nagy István késeivel, bicskáival kapcsolatban, de az említett honlap YouTube csatornáján van egy - két videó, ha jól emlékszem akkor fix késeiről. De én mindenképpen magyar készítő termékét választanám, ha anyagilag megengedhetem magamnak. Külföldi termékeket már multin kívül nem veszek. (svájci, multifogó)
A magyar kézműves bicskák között nem találtam hasonlót, de van egy spanyol bicska, a Joker folding " jkrnr47 " 440, ami állítólag valamivel jobb acél, több összetevőt tartalmaz, mint a 440c. Dettó ugyanaz a forma, paraméterek, mint a Nagy István Explorer zsebkése, csak szolídabb áron. Jobban ragaszkodok a magyar gyártókhoz, csak egyáltalán nem találtam tesztet, véleményt, Nagy István késeiről. Szerinted a minőséggel, kidolgozással rendben van minden, esetleg ismersz valakit aki használ általa készített terméket?
Na hát igen, ezért jó ez a fórum! Köszönöm az ajánlásod, nagyszerű késeket- bicskákat találtam Nagy István termékei között is. Nagyon tetszenek nekem a holker, " fűrészkáva" alakú bicskák, találtam nála is egy ilyet, explorer névre hallgat, és szintén 440c. Most dilemmázok a kettő között, de még kutakodok egy kicsit, nem akarom elhamarkodni a döntést. Még egyszer köszönöm!
Azért még hátha hozzászól nálam jobban hozzáértő is, de a 440C egyértelműen jobb acél szerintem. Esetleg ha még nem ismered, akkor érdemes nézelődni a www.magyarkesek.hu oldalon, rengeteg hasznos információt találhatsz ott, na meg eladó/rendelhető késeket, bicskákat. Ha jól emlékszem, akkor talán Nagy Istvánnak is vannak hasonló stílusú bicskái.
Értem, és köszönöm amit leírtál. Úgy látom otthol vagy bushcraft témakörben is. Én nem csak étkezésre használnám, mint ahogy említettem, hanem egyéb más dolgokra is. Fokla szedéshez, meg a durvább munkákhoz, van egy fulltang F1 (fallkniven) késem. Ami nekem tetszik a dixontól, az a 1821, 1822 nagy vadászbicska, 2.5mm pengevastagság, pengeszélesség nincs feltüntetve, de a képek alapján szerintem három cm körül van, és 9cm a hossz. Nekem is jobban tetszik a 440c, ráadásul Te megerősítetted a döntésem. Szerintem ilyen mindig nálam lévő bicskának, a ház körül, a természetbe, jó választás lesz.
Nekem Id. Papp Zoltán által készített bicska van 440C - ből, azzal jobbára étkezek, nekem tökéletesen megfelelő. Viszont ha megfelelő a hőkezelése, és nem túl nagy a HRC értéke, akkor nem szabad ridegnek lennie. De emellett a penge / hegy vastagsága, kialakítása is befolyásoló tényezők, nem mindegy, hogy egy 5-6mm pengevastagságú bushcraft késsel feszegetsz, vagy egy 2mm-es szalonnázóval...😊 Egyébként az Uddeholm Elmax-ra írták, hogy - 10°C alatt hajlamos a törésre, tehát a téli erdőben azért jó ezt szem előtt tartani foklaszedés közben... 😉
Igen Dixon. Nem nagyon szoktam feszegetni a bicskával, mert szeretem arra használni ami való, de a természetben sok minden előfordulhat, és szükség lehet a kisebb nagyobb feszegetésekre is. szerinted a 440c nem túl rideg, nem pattan el könnyebben ?
Sziasztok! Lenne felétek egy kérdésem. Szeretnék vásárolni egy bicskát, olyan mindennapos használatra. Kétfajta penge alapanyagot kínál a gyártó, 4116 molibdén-vanádium, vagy 440c. Ti melyiket ajánlanátok? Köszönöm a választ!
Tiszteletem! A késtopicba majdnem minden nap benézek, úgy 9 éve. Évekkel ezelőtt meg is mutattam 5-6 db késemet az oldalon. Most nagyon meglepődtem, hogy annyi idő elteltével van aki érdeklődik a munkáim után, aminek örülök. Kedves bb888, az alábbi e-mail címre: edy47@freemail.hu küldd már el légyszíves az elérhetőséged! Köszönöm! Üdv: edy47
Szia, egy másik topikban megosztották a munkádat. A készítő nevét szeretnék megtudni ha nem titkos persze. Előre is köszönöm. Ha véletlen nem olvasod és valaki más tudja hogy hívják azt is megköszönném.