szerintem Tesco, Cora, Auchan, nagyobb játékbolt vonalon nézz körül Burago ügyben vannak nekik 1:24 es összerakható festett fém autóik pár éve 1600-1700 körül voltak, talán ma is találsz még(akciósan) 2600 körül ilyet
Nekem egy olyan kénne amit össze kel rakni ja max 2600ft-ért ja és ha valaki el akarna adni egy makett autót akkor az légyszi nekem szóljon ja és olyan kénne ami 1/24-es és nem kel festenni.Előre is köszi:)
Bocsi, de szerintem phantomII úgy értette, hogy miből legyen, milyen méretarányban, te akarod összerakni vagy kész darab legyen és, hogy boltból vagy valaki megunt készletéből szeretnéd-e?
Egyébként itt: http://www.jatek-makett.hu/index.php?store=modell_es_makett a jobb oldalon márkára kattintva szemezgethetsz.
Megkérdeztem Barátnőmet és testvérét is, nem maradt náluk a "telepítési útmutató". Nem lenne rossz, találni egy komplett leírást. Elakadtam például a hernyótalp vezetőinél. A fenék résznél lévő, utolsót nem értem hogyan kellene összeszerelni. Ráadásul ez minden képen takarásban van a rányúló oldalpáncél miatt. Az ágyúcső illesztésével is gondban vagyok. Nem egyértelmű, hogy fixnek kellene lennie, avagy fel-le irányban mozgathatónak. Mindkettőre látok lehetőséget. :)
Az apróbb kis kiegészítőkkel elboldogulok. Illetve az egyikkel megjártam. Történetesen a forgóállvány alatt lévő "szögesdrót" olyan frankón volt öntve, hogy képtelenség volt azt a nagyon vékony műanyag szálat elválasztani a hordozó műanyagtól. Eltört. Így ez nem kerül fel.
Amúgy tiszteletem a makettezőknek! Nem kis munka építeni egyet.
Kis mellékes: a nevem nem "fehér párduc", hanem Ablinó Hiúz. :)
akkor kell lennie hozzá útmutatónak a Dragon mindig érthető és részletes építési leírást ad a makettjeihez kérdezd meg akitől kaptad, hogy nem maradt-e nála
Ha még nem raktál ösze makettet, akkor nem lesz könnyű a dolgod! Persze túl nehéz sem, valahogyan mindannyian elkezdtük.
Semmiképpen ne félj attól, hogy valamit elrontasz, mert mindent ki lehet javítani! (kivéve, ha kalpáccsal összetöröd, de akkor meg Puzzly lesz, és az sem rossz szórakozás :). Még azt is, amit a gyártó követett el.
Egyes gyártók - egyes makettjeikhez nagyon részletes anyagot, háttéranyagot mellékelnek, mások szinte semmilyet. Ha beírod a Google-be az M1A1 ABRAMS szöveget, elég sok információt kaphatsz. Érdemes a Képek linkre is kattintani, mert a szövegesből sokszor nehéz kihámozni, mire is van szükséged. Magára a makettre vonatkozóan sokra ne számíts (persze lehet, hogy szerencséd lesz), de az egyes részletek valóságos kinézetéről valszeg lesz info. Ahhoz meg már lehet hozzáigazítani a makettet.
Egyébként két út áll előtted:
1. Dobozból építés, azaz a makett alkatrészeit az útmutatóban szereplő módon állítod össze, fested le, matricázod fel. Az eredmény lehet nagyon szép is, a lényeg, hogy neked tetszen (ez egyébként a makettezés egyik alaptörvénye).
2. Az összeszedett háttérinfo alapján a gyártó által elkövetett hibákat kijavítod, a hiányzó dolgokat pótlod, saját építésben vagy feljavítók beszerzésével (ez utóbbi általában többszöröse az alapmakett értékének).
Sztem az egyszerűbb, ha az elsőt választod. Később úgyis a másodikat fogod alkalmazni, feltéve - amit remélünk - hogy kitartasz eme szép hobbi mellett.
Tehát sok sikert, és ha valahol megakadsz, azért van ez - meg még néhány - fórum, hogy kérdezhess.
Nagyon kezdő vagyok, ezt tudnotok kell. Egy M1A1 ABRAMS 1:72-es tankot bíztak rám. Aki kapta ajándékként, nem tudta összerakni. Nem tudom, normális az, hogy nincs hozzá semmilyen vizuális segédanyag a dobozon lévő három kis képen kívül? Most rakok össze életemben először makettet. Elég nehezen megy. Sok részlet szerintem nem túl szemléletes a képeken.
Esetleg rakott már össze valaki ilyen tankot? Szeretnék segítséget kérni!
Tavaly még én is rendszeresen nézegettem a két magyar aukciós lapot, sőt, vásároltam is, mert normális áron lehetett hozzájutni kifejezetten jó makettekhez.
Azóta sajnos eldurvult a helyzet, egy-háromezer Ft-os maketteket kínálnak - jóval többért! Ráadásul mindezt úgy, hogy egy csalogató induló árat tesznek fel, aminek esetleg a többszöröséért kapod meg, már ha licitálsz addig. Az tulajdonképp érthető, hogy senki nem akarja elpotyázni a cuccait, de ez az eljárás akkor sem fair! Mert írja ki, hogy mennyit gondol (ami neki még megéri), aztán ha lesz rá kereslet, akkor úgyis többet kap érte. Ha meg nem, akkor sem veszít.
Tudok olyan makettekről, amik tavaly ősz óta fent vannak, de még licitálni sem licitálnak rájuk. Nem csoda, a makettküldő szolgálatoknál olcsóbban meg lehet venni, a boltban meg pláne.
Dehát végül is mindenki annyit kér a portékájáért, amennyit akar ...
Baromira nem ér ennyit... Egyrészt még az is lehet, hogy mostanában kihozták megint újracsomagolva (teli van az ERTL retro modellekkel), illetve börzén megkapod fele-harmadennyiért.
sziasztok remélem valaki tud segíteni! a repcsimre még olaj alapú Tamya festéket használtam, és most minden boltban azt mondják, hogy ez az akril alapú váltotta fel. Van valakinek esetleg egy fölösleg, ebből a régiből? Szerintetek rá merjem kenni az akrilosat? köszi
Az én karcolószerszámom, ami nem is karcoló, hanem véső, és úgy is kell használni, mintha vésnél. Regeteg profi karcolót próbáltam, ez vált be. Egyenes vonalra jó, vagy enyhe görbületekre. Fém mérőszalagból vágott vonalzó mellett szoktam tolni. A legnagyobb erénye, hogy nem kell utómunkálás, a felső képen látható vonal az eredmény.
Sablonhoz reszelő végéből csináltam karcolót, oda ez nem jó.
Sablon használatához mindenképpen kerek tű kell, lehetőleg valamilyen nyélbe befogva. Sablont is, tűt is lehet kapni néhány makettboltban (nem mindig), a kiállítások börzéin általában szokott lenni. Sok esetben az írószerboltokban kapható műanyag sablonok is megfelelnek.
Egyenes vonalak húzásához speciális "tű" kell, én az édesapámtól hagyatékolt ékszerész spitzvésőt használok, de beszerzési lehetőséget nem tudok. Esetleg ha a környéken van vésnök vagy ékszerész, náluk lehet érdeklődni, ők hol jutnak hozzá. Mindenesetre valszeg nem olcsó, akárcsak a kifejezetten makettezéshez árultak sem.
Makettezésben nem használok szórópisztolyt, de tavaly egyet kipróbáltam: Úgy 1-1,5 atm között működött, afelett nem! és többeknek is ez a véleménye. Igaz felsőtartályos, az alsóshoz lehet, hogy magasabb nyomás is elmegy, de a szabályzási lehetóség mindenképp ekörül legyen.
én is kompresszor vásárlási dilemmába vagyok. van itthon a jo kompresszor, söt, 1 még arra vár h kiszerejem. viszont tök nem értek hozzá, hogy összerakjam. (pedig van hozzá leirásom) van még 1 "barkács" is de az hangos (fúrógép hajtja). Haverom használ 1 komplett gyári tipust, de az nem erre lett kitalálva. 25l tartálya van és akár 8bára is képes... de lehet szabályozni. ujjonan kb 25e forint. Ö festett vele makettet is meg autot. hát nem tom. ki kéne probálni. véleményeteket váom
vigyazz az OBIval ! tegnap voltam, nem az ujsagban a kepen lathato az akcios (16e) hanem egy latszolag tartaly nelkuli, azt mondtak bocs, szerkesztesi hiba. En nem vettem meg, mert azt remelem az 5l tartalyos csak ritkan kapcsolna be. tippelem, a nyomas is jobban luktet, de nem ertek hozza, csak en is keresek komresszort.
JG
A Pro Start (ex-Fabulis) árul Scribing Probe tool név alatt, raktáron is szokott nekik lenni. Van aki szerint a vastag zsákvarrótű is jó, de az én fakezemben valahogy nem vált be.
karctűt, honnan érdemes beszerezni, ill saját készitésűnek hol található leírása? sablont használ valaki (karcoláshoz)? ha igen akko honnan szerezte be?
Ez is egy jo pisztoly. (Az a kis csoros femtartaly egy effektiv felsotartalyossa teszi. Gyakorlatilag csak azt hasznalom, mert az uvegtartaly tul sok festeket pazarol.)
Ha megkered, szerintem, amugy az elado nem ir arat a csomagra, es ajandekkent adja fel. Asszem, ettol vammentes lesz. Ha meg tudod oldani, a Badger meg mindig jobb -es asszem, konnyebb otthon hozza alkatreszt szerezni.
KÖSZÖNÖM a válaszokat. Veszek egy conradost, a másik egyenlőre túlzás lenne. Gondolom ez nem az általános conrad minőség.
A kompresszornál őszintén szólva azt hittem, hogy ha egyszer feltölti a tartályt, sokáig nem indul el a motor egy festékszóró pisztolytól, és egyébként leraknám a pincébe. A levegő kellene nekem is az elszívós forrasztópákához. Most hűtőgép kompresszor + olaj leválasztás + tartály + nyomásszabályozó van - aminél meghaló félben van a nyomás szabályozó.
(találtam még valahl egy leírást ahol a nyomásszabályozás egy ürítő cső nyitás - zárásával történik, de azt nem akarom, mert ha elzár, k****va nagyot szólna a pille palack. a hűtő kompresszor nagy nyomást tud.)
A http://www.howtoairbrush.com/ link nagyon jó, de egyenlőre nem találom milyen nyomás tartományra van szükség. Arra már rájöttem, hogy nem jó a fix nyomás, mert más viszkozitású festékhez más nyomás kell. Ha teszek 4 bar -ra egy nyomásszabályozót, az jó ?
Maszkra és elszívásra nem is gondoltam, pedig az most különösen fontos, bonyolódik a dolog :-) de megoldom.
Én sem ajánlanám az OBI-s kompresszort...... piszok hangos.... Az Airline Kft. gyárt kis 5 literes tartállyal rendelkező makett kompresszort. Én év elején vettem, nyomás-szabályozóval (0-4 bár, 0,1 pontossággal) és csepplevűlasztóval..... 35e Ft. volt akkor. Ebben olyan kompresszor van, mint a hűtőkben, így a hangja szinte nulla. A honlapon vannak mobilszámok, azokon kell töretlenül érdeklődni.... nekem is csak sokadszorra sikerült utolérni őket, de onnan már gördülékenyen ment a dolog. www.airlinekft.hu Már használom pár hónapja és nagyon tetszik! :)
A Testor Aztek pisztolyok konnyen kezelhetoek, es meglepoen jo minoseguek, bar elegge "olcso" kinezetuek. A finom/kozepes/vastag fujashoz eleg csak a fejet kicserelni, viszont az egesz muanyagbol van.
(Mindjart megkoveznek, de maszkot/elszivofulket is erdemes venni a holgynek.)
Igen; foleg, hogy csak a sarkany maradt meg -minden mast kicserelhetek kiegeszitokre. Ha valakit erdekel, par fotot keszithetek. Az osszeallitasi utmutato szines, kotott, nemi tanaccsal a matricakat es a mugyantat illetoen, es az egyoldalas bemutakozoban azt mondjak, ez mar a harmadik ilyen makettjuk. Kivancsi vagyok az elso kettore.
(A Dragon 1/72-es T-34/85 1944 is nagyon szep, amugy, csak draga. Tegnap egy kicsit elszaladt a lo.)
1/48, alapkit gozom nincs, es sosem hallottam rola. Linket sem tudok adni. A kiarusitas szakaszban volt, 7 dolcsiert. Asszem, jo vetel volt. A MiG-23-t meg tneyleg fel kell majd turobzni.
Nagyon vékony vonalakhoz persze az alatta levő AB-200-as a jó, viszont ezzel nem tudsz mást, csak akril modellfestéket fújni, különben eltömődik.
Alsó felső és oldalsótartály: a festéktartálynak a szórópisztolyhoz való kapcsolódási pontja. Röviden: Alsó: a pisztoly alatti tartály a levegő kiáramlásakor keletkező vákuum szívja fel a festéket, kell lennie a tartályban annyi festéknek, amit levegő nélkül felszívhat. nagyon érzékeny a festék fajtájára, sűrűségére, levegőnyomásra. Jellemzően ilyenek az ipari pisztolyok. Nagy nyomás, nagy szórás
Felső: gravitációs elven működik, Finom munkákra csak felsőtartályos pisztoly való, akár egy csepp festékkel működik.
Oldalsó: a felsőtartályos olyan változata, ahol a csatlakozás oldalt van, nem felül.
Az OBI, Praktiker, stb kompresszor mellé vegyél egy fülvédőt is, ha esetleg lakótelepen lax, akkor a többi lakónak is! Mellesleg nem tartós. Nekem 5 bringaváz lefújása után kifeküdt :(
A tartósan használható középút egy 50-60 ezres direkt makettezésre való kompi.
hello, megvan még ?, ha igen, kérlek küldj levelet : zxs(a)freemail
sziasztok, visszaolvastam (ill. szűrve átböngésztem) egy évet, de nem találtam választ valamire.
el tudom képzelni, hogy tele van a hócipőtök ezzel a kérdéssel, de mégis segítség kellene. Feleségem imád mindenre rajzolgatni, festeni, díszíteni dolgokat, lakást stb. Ajándékba szeretnék venni neki egy festékszóró pisztolyt, de ahogy visszaolvastam inkább csak elbizonytalanodtam. Valami olyan kellene ami unverzálisan használható, vékony vonalak is stb.
Kompresszort most veszek egy olcsó OBIsat. Nem akarok sokat költeni, de gagyit sem szeretnék venni, szóval valami tartósan használhatő középút kellene.
Kérlek ajánljatok nekem valami normális sokrétűen használható pisztolyt, beszerezhetőséggel. Külföldi rendelés nem gond.
Kérlek továbbá ajánljatok valami anyagot, ahonnal felvilágosulnék mikor jó az alsó felső oldalsó tartály.
A Hobbycraft kitje megvan, jó régi, szinte semmi részlettel, pozitiív panelvonalas. Attól függetlenül, ha nem kell versenyszintű makett, szép lehet feljavítás nélkül is.
A katapultülés egyezik a MiG-21-ével, az FM ülése jó hozzá. Megvan hozzá a Kazan műgyanta feljavítója, amivel mindent ki lehet cserélni (7 db fő alkatrész, pusz a futóműszárak maradnak az eredeti kitből), de ezt sajnos már nem lehet kapni.
Ne aggódj. Nekem is beletelt egy kis időbe, mire rájöttem.
Valaki tud valamit a Hobby Craft MiG-23-ról? Olcsón láttam, és rátok gondolva megvettem. Viszont nincsenek fotóim a magyar verzióról, nem tudom, mit és hogyan érdemes feljavítani, hasonlók. Egy kis segítség elkelne. Ha már itt vagyunk, magyar harcjárművekről hol találok infót? T-55, T-72, stb) Ugyancsak állati olcsón megvettem az Aeromaster által feltupírozott Mirage 2000-t. Fotómaratás, műgyanta, vákum kabintető, fém futóművek...
Az AB 121-en a 03-as alkatrész (spray nozzle assembly), ami nem akar elválni a 01-estől (air brush frame), mármint a gyári leírás szerinti számozással. A 03-ason jól láthatóan itt a lapított rész egy csavarkulcs számára, de nem akar szétválni, erőltetni meg nem merem, az ilyeneket (is) hajlamos vagyok el.....ni...
A szárazecsetelést általában elcseszem (mindig túl hangsúlyosra sikerül),
Mert gyorsan akarsz eredményt elérni. Tényleg szárazra le kell húzogatni egy kartonlapon az ecsetről a festéket. Aztán gyengéd, símogató mozdulatokkal felvinni az élekre.
Ez olyannyira működik, hogy a pl. járástól kifényesedett felületeket is meg lehet így csinálni.
Köszi, a higítást megpróbálom, csak a festékbolt nyisson ki. A szárazecsetelést általában elcseszem (mindig túl hangsúlyosra sikerül), ezért tetszett ez a megoldás.
Két nagyon hülye kérdésem lenne. Az egyik, hogy a tubusos tömítőpasztát (nekem spec. Mr Hobby fehér van éppen) lehet-e valamivel "higítani"? A Tamiya SAS jeepen szeretném eltüntetni a rugótagok rögzítésének a nyomait, de ha csak símán kenni próbálom, akkor egyrészt túl sok kerül a felületre, másrészt a felesleg eltávolításakor elmozdul az alkatrész (elég hülyén csinálta meg a T.). Arra gondoltam, hogy egy keveset kinyomok egy fémkupakba és ha valamelyik higító hajlandó oldani egy kicsit, akkor sűrű festék állagúvá higítom és ecsettel viszem fel. Megoldható ez, vagy gyúrjak inkább a finomabb ujjmozdulatokra? Ha ezzel nincs tapasztalat, de más hasonló pasztával igen, arra is vevő vagyok!
A másik kérdésem az, hogy ólomceruzát(?) hol lehet venni? Több külföldi oldalon is láttam, hogy a kopásnak erősen kitett lemezéleket (pl. a jeep karosszériájának a felső éleit az üléseknél vagy a fém futógörgő felületeket), ahol az állandó igénybevétel miatt a festék lejön, de a rozsda és a kosz sem tud megmaradni "lead pencil"-lel húzzák át, ez adja meg a fémesre kopott felületet. A képen tényleg olyan, mint egy vastag ceruza.
Megint valami, amit szerintem kár lenne kihagyni... Ha valaki még nem látta, okvetlen nézze meg az Armorama-n a SCAHMS Show képeit! A harckocsitornyos vignette-k szenzációsak! (Meg a többi is.) Ja és van egy link az Iowa készítőjének a honlapjára is, azt is érdemes átböngészni. (Megint a régi kérdés: mekkora "sarok" kellhet egy 1/192 arányú csatahajó elkészítéséhez?)
Még nem vásároltam a Makettbörzéről, és elég ritkán látogatom az oldalt, bár a Kedvencek menüben fent van. Viszont - és itt elnézést, hogy rontom az oldal esélyeit - az ott szereplő makettek nagy része megjelenik a két nagy makettező oldal (ez itt nem a reklám helye) Cserebere topikjaiban is. Ott pedig mindig válaszolnak, különösen ha mélben küldöd el a kérést. És néha nagyon jó cuccost lehet kifogni, én nemrég vásároltam tíz vagy tizenegy makettet (közte Italeri, Academy, Hasegawa) mindössze 8050 Ft-ért (ja, 1:72-es repülők).
Hogy lehet vásárolni a "Makettbörze"ről ??? Eddig bárkinek írtam, senki se reagált rá....némelyiknek többször is, hetek óta.... VAn erről valakinek tapasztalata? Kösszépen!JZ
fel szeretném ujitani 1 régi diorámámat, és eddig 1 p38as volt rajta, nem tucc vlami jo oldalt ahhol meg tudom nézni, h hogyan varázsolhatok belöle (lehetöleg a meglévö matricákkal) 1 olyan gépet?
ólmot, vagy más alacsony olvadáspontú fémet szoktak gumiba önteni, erre a célra lehet kapni speciális formagumikat és így már egészen részletgazdag öntéseket lehet csinálni.
pl.egy hídivásáron láttam, hogy az andrea cég termékeit öntögetik szorgalmasan fémből és ezek meglepően jó minőségűek lettek:)
Amit írtam, amellett kiállok. Kicsit alattomos módon persze kiragadtál egy hozzászólást a környezetéből, de legyél boldog. (Nem tudom, mit keres ez ezen a topikon, de te felhoztad, én válaszolok rá, és a továbbiakban sem ezzel, sem veled nem foglalkozom.) Ha esetleg sikerült jobban visszaolvasnod, azt találod, hogy a hozzászólást az provokálta ki, hogy az illetőre semmiféle észérv nem hatott. (Talán ennek köszönhető, hogy egyszer lezsidóztak, mert megpróbáltam ellentmondani valakinek, aki ki akarta irtani az arabokat Európából. Poldilin megy ez a stílus, a modell-makettban nem.) A kezdeti hozzászólásidat újra elolvasva továbbra is végtelenül lekezelőnek és bunkónak találom. Ha számodra nem az, az rólad mond el sokat. A festékszemcsék egészségügyi hatáasairól pedig jó lenne, ha tájékozódnál. Attól, hogy nem érzel valamit, az még ott van. Bár az együgyübbek ezt nem biztos, hogy felfogják.
PhantomII már mindent megválaszolt, és csak eggyel egészíteném ki: az, hogy nem kapsz azonnal választ, azért is lehetséges mert a topiktársak nagyrésze nem lóg állandóan a neten, pláne nem csak ezen az oldalon (van még néhány makettező meg egyéb oldal, amit végig szoktunk látogatni). Ezért előfordul (nem is ritkán), hogy csak napokkal később találunk meg egy olyan kérdést, amire tudunk válaszolni (pl. a te kérdésedre sajna én sem tudok, pedig ismerem az ólomöntés, sőt a fröccsöntés sok részét, de ezzel a problémával nem foglalkoztam).
Szóval, nyugi, főleg akkor, ha egy általad még nem látogatott topikba kukkantasz be, mert komolyan megsérthetsz egyébként nagyon segítőkész kollégákat, és ha ez elterjed rólad, hát nem sok pozitív fogadtatásra várhatsz.
Az ólommal egyébként vigyázz, mert mától nem lehet forgalomba hozni ólomtartalmú termékeket, tehát nemsokára maga az ólom is hiánycikk lesz, és nagyon nagyon nehéz lesz alapanyaghoz jutni (A horgászok még nem reagáltak, de el tudom képzelni, ha rájönnek, hogy lőttek a horgászólomnak). Talán tényleg nem ártana más alapanyagon is elgondolkodnod.
Teljesen felesleges fosozni a mások hobbijának tárgyát, ugyanis annyit érsz el vele, hogy át fognak lépni rajtad.
Az pedig, hogy olyan problémád van amire nem tudunk megoldást, az hadd ne a mi bajunk legyen, azt oldjad meg te, amit lehetett elmondtam a témáról.
Hozzáteszem, hogy a makettezésben is akad fehérfémöntvény kiegészítő, de nem népszerű több ok miatt is, egyrészt nehezebb gyártani, másrészt a műgyanta sokkal precízebb és részletgazdagabb tud lenni, a kész maketten pedig nem látszik az alapanyag mivel általában festve van.
Ha ragaszkodsz az ólomhoz az a te bajod, azonban így problémáid megvitatására nem ez a fórum alkalmas ugyanis itt nem ólmoznak a kollégák.
Ha a csodálatos mesterdarabodat leöntöd gyantából is, akkor itt már több sikered lesz vele, ólomfigura esetében viszont valószínűleg csak külföldi fórumokon lelsz társakra.
Én például azért nem írtam választ, mert nem tudok teljesen pozitívat mondani, gondoltam hátha valaki tud valami friss hírt ami gyógyír a bajodra.
Ugyanis az alapprobléma az, hogy elérhetően, kereskedelmi forgalomban nincs ilyen anyag. Létezik egy hőálló szilikongumi amibe fehérfémet szokta önteni (aminek alacsonyabb az olvadáspontja mint az ólomé), de az sem bír ki többet mint 5-10 öntés és elkezd tönkremenni a forma.
Az Üllői úton kifelé, a Ferenc körúttól tán 100 méterre van egy szilikongumi mintabolt, ott érdeklődj, esetleg a Wacker magyarországi képviseleténél, de sok reményt ne fűzzél hozzá.
Ólomfigurákat szerintem acél vagy vas öntőformákba öntenek és nem gipszbe vagy gumiba.
A festékszórásos vitába meg ha beleugathatok mint vegyész...:-)))
Szóval az enamel típusú festékeknél az oldószer, az akriloknál meg inkább a pigment (mivel finomabb szemcsézetű) okozhat gondot. Ha ezeket porlasztjuk a pisztollyal, akkor bizony a tüdőbe nagy felületen rakódik le még kis mennyiségek esetén is. Ez egész határozottan káros.
Elsődlegesen mi magunk vagyunk kitéve ennek fújás közben, ezen a maszk és a fújókabin segít. A család illetve a lakás légtere mentesíthető egy szellőztetéssel a fújás után, ez jelentősen kisebb gond mint a fújás közbeni belélegzés.
Veszély tehát van, elbagatellizálni nem érdemes, igaz eltúlozni sem és ezen veszekedni sem. Mindenki vigyázzon saját magára, a lehetséges veszélyforrásokat meg ezek után mindenki ismeri.
A jelszót a kicsomagoláshoz nem az adott linken találod meg, hanem a link szövege maga a jelszó!
(Csak a net szeret benyúlni az ember keze alá. Mellesleg ez a másolás adott egy jó ötletet a link beszúrásához, legalább is itt az indekcen: a linket ki kell másolni Word-be, a link végén enter (ekkor bekékül, meg aláhúzódik), és ezt kell bemásolni az itteni szövegben. Amikor elküldöd, élővé válik).
Szóval, kaptam ajándékba egy új, 0 km-es AB 121-est.
A problémám az, hogy mielőtt beüzemeltem volna, szét akartam szedni , hogy ne akkor kísérletezzek ezzel, amikor már fújtam vele, és épp szárad bele a festék. Szóval, nem tudom teljesen szétszedni a robbantott ábra szerint. Erőltetni nem merem, így meg nem mozdul.
Nincs véletlenül valami ötletetek?
Az 1.számú ötletem az lenne, hogy leírod, pontosan megadod, esetleg a rajzot is bescanneled és bejelölöd rajta, hogy hol nem tudod szétkapni. Efféle pisztolyom van nekem is, elég sokszor volt darabokban, biztosan szét kell jönnie.
Na, gyorsan hozzászólok, mielőtt a teljes (és kiváló) csapat átvonulna a Polidilire anyázni, én meg itt maradok egyedül a faeces-ben (BH, ez elég cizellált?:))))))))) ).
Szóval, kaptam ajándékba egy új, 0 km-es AB 121-est.
A problémám az, hogy mielőtt beüzemeltem volna, szét akartam szedni , hogy ne akkor kísérletezzek ezzel, amikor már fújtam vele, és épp szárad bele a festék. Szóval, nem tudom teljesen szétszedni a robbantott ábra szerint. Erőltetni nem merem, így meg nem mozdul.
Nincs véletlenül valami ötletetek?
Üdv
A Macroglossa
PS
Jó lenne ezt a topicot az eddigi normális, segítőkész és jó hangulatú stílusban megtartani. BH-val mi is vitatkoztunk már össze más topicban, de egyrészt kultúráltan, másrészt nem hoztuk át ide a témát. Azóta se győztük meg egymást különben...
Bocsi, de talán maradjunk meg a topik témájánál! Mindketten kezdetek idegesebbek lenni a szükségesnél.
Ami a festékszórás káros hatásait illeti, azok természetesen vannak, és védekezni is kell ellenük. Sajnos sokan összetévesztik az ipari méretű tevékenységet a makettezéssel, és emiatt sokakban félelmet keltenek. Természetesen mindenkinek joga van úgy védekezni, ahogyan akar, és ebbéli tapasztalatait megosztani másokkal. Viszont senkinek sincs joga ráerőltetni akaratát a másikra. És nem csak a festékszórás ill. a makettezés területén.
"Errol beszeltem: ime az agymosas eredmenye: minden kritika szemelyes tamadast valt ki -es komcsizast... Oh, te megtevedt gyermek, te! Tanulj meg gondolkozni! Nemcsak a vered hutesere szolgal az agyad..."
Nem állt szándékomban lekezelő lenni, átolvastam, amit írtam. Lehet, hogy nyers, és közvetlen amit írtam, de szerintem nem lekezelő.
Kattints a nevemre (vagy írd be gúgliba), nézd meg, hol jártam eddig az indexen, vagy bárhol, és nyugodtan olvass bele a kommentjeimbe.
Nem akarlak megbántani, de van egy olyan mondás, hogy a kutya is azt az embert harapja meg, akiről tudja, hogy fél tőle.
Légyszi, nézd meg, hogy kit kezelsz le ismeretlenül, mert én mindig megnézem, hogy kinek válaszolok....
Szerintem attól (lehet, hogy én is elárulok egy titkot), hogy nem látod az intelligenciát, attól még az ott lehet. De ne mondd el senkinek...psszt.. ;)
Szerintem mellőzzük a lekezelő hangnemet és az ide nem való szavakat. Arra ott vannak más topikok. Másrészről -lehet, hogy ezzel titkot árulok el-: attól, hogy nem érzed valaminek a szagát, még ott lehet. De pszt.
Olvasgatok itt egy ideje, átmenetileg kényszerszünetbe vonult makettező, modellező.
A festékszórási idővel/mennyiséggel teljes mértékben egyetértek, viszont a megmaradó festékszemcsék elmélettel viszont közel sem.
Ha, vegyük alapul, te otthon 1 db szobában egy "hivatalos" (pl Revell) márkájú festőkabint használsz, és utána alaposabb szellőztetést végzel, ami jelenti a helyiség minden nyílásának a kinyitásával jelzett intenzív átszellőztetését...
Nos, ebben az esetben a szobában maradó káros, azonkívül bárki által beszívásra ítéltetett festékszemcsék mennyisége egy köbméter levegőre vonatkoztatva annyira kevés, hogy előbb betegszik meg a gyereked az E betűvel telepumpált bármilyen élelmiszertől, mint a helyiségben maradó bármilyen festék/oldószer maradványtól.
Természetesen a szellőztetés nem a frissen fújt, fedetlen modellnél értendő, ugyebár... :))))
Személy szerint én évek óta PB palackról hajtottam meg az alapszintű Revell pisztolyomat (1500 pénz volt 3 éve), és a festés után kényes orrú asszonyom sem talált semmi kivetnivalót 3 perc szellőztetés után a szoba levegőjében (percre pontosan képes megmondani, mikor cseréltem zoknit, ezt utálom benne, viszont nagyon szeretem Őt, tehát elnézem neki. Egyébként tiszta pasi vagyok :))))
Ne foss, inkább nézd meg, mit is esztek nap mint nap, utána kapj a fejedhez.
Szia Az AFV magazin digitalis verzioja kellene. A KV-2-rol meg tenyleg vannak fotok mindenhol, csak epp a belsejerol nincs informacio. Az egyetlen megorzott peldanynak le van hegesztve a fedele. Es sok embert erdekelne, hogyan is nezett ki ez a tank belulrol.
A segítés nem gond, nekem viszont most gond bejutni a bronarmra, mert ugyan beléptet, de a topikokba nem enged be. Írd meg, mi kellene, és megpróbálok segíteni, amennyiben az oldal is úgy akarja.
Emlékezetem szerint a KV-2-es több orosz makettújságban szerepelt, csak végig kéne nézni hol. Tervrajzra nem eméxem, de kép, fotó biztos van valahol.
skaloz Tenyleg nem gond, ha megkerlek, hogy segits az orosz forumon a navigalasban? Nem talaltam meg a magazint... (Meg egy szivesseget kernek, ha mar itt tartunk: meg tudnad kerdezni az orosz kollegaktol, hogy tudnak-e szerezni tervrajzot, rajzot, fotot a KV-2-es belsejerol? A nyugati vilagba valahogy egy sem jutott el...)
Pojka Festekszoro hasznalatanal ugye hasznalsz maszkot/elszivofulket? Vigyazni kell a dologgal -a festekszemcsek orakig a levegoben maradnak, es a csaladodat is veszelyeztetik.
Na lemostam H-100-al a festéket és tisztára törlés után ráfújtem egy réteget most revell ezüsttel.... Csak annyit, hogy éppen egy kis ködös réteg lett rajta, de még minden átlátszik, ami alatta volt.........
Talán pár rétegből össze fog jönni a fedés.
Ez az első makettem még csak, amit légecsettel kezdtem festeni..... és nem gondoltam, hogy ennyire vékonyan kell fújni....
Pl. én esküszöm a MM festékekre, szerintem a legjobban használható oldószer alapú festék, a legfinomabb pigmentekkel. Hígítására a H-100 szintetikus hígító tökéletesen megfelel, de csak külön tégelyben, mert 1 nap után betúrósodik tőle!
Tényleg két sorozat van, a sima MM és a Custom Enamel System MM.
Te valószínű abba a hibába futottál bele, hogy vastag lett a festékréteg, ettől minden festék hajlamos arra, hogy ne száradjon meg. Persze a Revell hígító miatt is lehet probléma. Ez még a hagyományos sorozat, hígítás nélkül tényleg nem jó. Inkább próbáld meg több vékony rétegben fújni, 1 nap száradási idővel közöttük. Más kérdés, hogy ez az ezüst alapvetően puha festék, a régi hőálló ezüstre emlékeztet, tehát körömmel le lehet kaparni száradás után bármiről....
A festék akkor elég vékony, ha szórópisztollyal lefújsz egy területet, utána 10 mp alatt megszárad.
Ha megnézed a többi makettező oldalon lévő hsz-eket, a ModellMaster eléggé kilóg a sorból, az egyik legkényesebb anyag, bár van, aki esküszik rá.
Bár az enamel festékek elvileg (és gyakorlatilag is) bármilyen hígítóval (alkohol és víz kivételével) hígíthatóak, a MM ebben is kivétel, még a saját hígítójával is lehet probléma.
Fújáshoz mindenképpen kell hígítani minden festéket, azonban hogy mennyire, azt érdemes kikísérletezni, természetesen nem a maketten. És ne egyrétegben próbálj megfelelő felületet elérni, mert nem fog menni (a ragadás is lehet ettől! Túl vastag a réteg, és nem tud kiszáradni). Ez ecsetre is igaz, fújásra meg 100%.
Nem tudom, hogy melyik mivel készül, de a MM festékekhez mindenhol - mármint boltban - a saját higítóját javasolták eddig nekem. Most nincs a kezem ügyében, de úgy rémlik, hogy még egymással sem mindegyik keverhető, mert volt valami receptúra váltás a közelmúltban és van MM és MM2 verziójú festék.
Sziasztok! Új ,gyönyörű hobbim az 1:35-ös II VH-s műanyag figurák,és egyéb kiegészitők olomból való kiöntése(igényesen),de sajnos a gipszből készitett öntőforma álltalában 2-3 öntés után használhatatlan lesz.ezért kérném a segitségeteket egy gumi szerü öntőforma(hőálló szilikon?400fokig)anyaghoz ,
amit viszonylag könnyen be lehet szerezni.A válaszokat előreis köszönöm.
Most vettem először ModellMaster festéket... ezüst szín, revell higítóval higítottam fújáshoz.... a felület még egy heti száradás után is olyan, hogy ha erőssebben megfogom, akkor benne marad az ujjlenyomatom, és a tamiya maszkoló szalag is nyomot hagyott benne.
A festék keverésénél rontottam el valamit, vagy ez ilyen festék? Nem keményedik át teljesen?
Ezt szerintetek le tudom fújni pl. revell ezüsttel és jó lehet, vagy inkább kezdjem elölről a festést...... egy szi-ti fürdő után?
Köszönöm! Itt megtaláltam amit 1000 éve keresek!! Viszont az eladóval nem tudtam kapcsoltaba lépni, nem reagált az emailemre:(( Nincs valakinek felesleges ilyenje?
tobb helyen is elojott mar, hogy a makettezok voltakepp latens nacik, ha nemet temat epitenek. Ez az urge nem latens. http://www.angelfire.com/goth/bobtank/sturm.html (Bar ketsegkivul ugyes.)
Sziasztok! Profi festőt / fényezőt keresek autómakettjeim festéséhez. 4 db-ról lenne szó, a méretarány: 1:43. Ritka darabok, én pedig igényesen szeretném őket összerakni. Aki magára ismerne, kérem jelentkezzen. Köszi és üdv.
Igen, van még Pro Modell. A köv. szám a hétvége felé fog megjelenni. Adok-veszek rovat van a www.makettinfo.hu fórumán és ha körülnézel a www.makettezes.lap.hu oldalon az on-line magyar áruházak közt is van néhány aukciós oldal.
Az egyszerűbb felületekhez nálam nagyon jól bevált a 3M-nek a zöld Scotchtape ragasztószalagja (a kartonja zöld, nem a szalag). Ránézésre is könnyű megtalálni, mert nem átlátszó, hanem olyan homokfúvott fehér színe van. Amíg be nem jöttek a digitális kamerák nagyon sokat használtam belőle szkennelésnél, mert se az emulziót nem szedte le, se nyomot nem hagyott maga után és könnyű volt visszaszedni. Pont annyira tapad, hogy a festék nem megy be alá.
Szervusztok! Én ebben a fórumban új vagyok,egy másik fórumban kaptam ezt a tippet,segítséget szeretnék kérni,hátha Ti tudtok tippet adni:én egy repülőgép modellt (makettet)keresek,nevezetesen egy Malév festésü Boeing 737-et szeretnék venni,de sehol nem találom. Érdekes,hogy ebben a fene nagy piacgazdaságban ez nem is olyan egyszerű...:-)) Kérlek benneteket,ha valaki valamit tud,hol induljak el(folytassam) akkor szóljon. Köszönettel : Tarján Péter
Egyszer egy cikkben olvastam egy érdekes megjegyzést: ha a kabinkeretet ki lehet maszkolni folyékony maszkolóval, akkor azt le is lehet festeni nem több munkával. Márha a keretek ki vannak emelve a kabintetőn.
Ez valóban így is van, ha elég óvatosan bánsz az ecsettel, akkor elég szépen meg lehet csinálni. Én egy kisebb lapos ecsettel szoktam, mert a hegyes ecsetek végén a festék kis göbben gyűlik össze, és sokszor rámegy az üvegre is. Ami nem nagy baj, mert kb. negyedórás száradás után hígítós ecsettel az ilyen melléfolyások visszamoshatók, de ha nem kell fölöslegesen javítgatni, az nem éppen rossz.
Szóval ecsettel a kabintetők többségét maszkolás nélkül is szépen el lehet készíteni. Fújásnál természetesen más a helyzet, ott valóban maszkolni kell. Nagyobb léptékű és szögletesebb kabintetőknél elmegy a Cellux is (nem is baj, ha leszedése után kis lépcső marad a festék meg az üóveg találkozásánál, úgy még élethűbb is), görbébb felületeknél rugalmasabb maszkoló kell (Tamiya, 3M stb.), kisebb és domború felületeknél érdemes folyékony maszkolót használni.
Ez persze igaz az ecsettel festésre is, de mint írtam, ott nem biztos, hogy megéri a többlet munka.
uhh ténleg..."A lakkozott felületet egyébként ritkán kell maszkolni (minek is?), mivel azt nem kell minden szín után elvégezni (mármint a lakkozást)."
Igazad van, hülyeséget írtam...
sorry nem gondoltam át...de köszi a tippeket...
amúgy is én inkább az "üvegek" maszkolását fogom sztem gyakorolni (még nem maszkoltam eddig, ami láccik is...), és azokat is ilyen módon maszkoljam, majd takarítsam??
A Celluxot csak kényszerhelyzetben javasolnám, ha végképp nincs más. Egyrész kemény, másrészt elég "ragaszkodó" típus. Jobb esetben a festéken marad a ragacs, amit lakkbenzinnel ugyan el lehet távolítani, de végül is plussz munka, meg károsíthatja a festést. Rosszabb esetben a festéket is felszedi, ez vonatkozik a lakkra is, bár akkor kisebb az esély. Ez ellen úgy lehet védekezni (és nemcsak a celluxnál, hanem a többi maszkoló esetében is), ha leszedéskor 180 fokra visszahajlítod, és úgy húzod óvatosan. A felület tisztítása így is szükséges.
A lakkozott felületet egyébként ritkán kell maszkolni (minek is?), mivel azt nem kell minden szín után elvégezni (mármint a lakkozást).
a maszkoláshoz írtátok, hogy cellux is lehet a segédeszköz, de az csak akkor nem szedi le a festéket ha lelakkozom azt??vagy egyébként is alkalmazható maszkolóként??
világos, de nem is a mások technikájának majmolása a célom...csak azt hittem, gondoltam, hogy a festés lakkozás...külömböző rétegeknek a matricázás fennmaradása, vagy egyéb, a makett későbbi álapotához van inkább köze...a "feltúrbózás"-t így értettem...
Nem vitatkozni akarok, de nekem kicsit más a tapasztalatom. Bármennyire is matt egy jármű festése, ha a szabadban nézed (pláne napsütésben), bizony eléggé csillog. Tehát krétamatt felülettel (mint a mattfestékek) a valóságban nem találkozni. Ha lefotózol egy tökmatt makettet, mindig csillogóra hozza be a gép (elég sok megjegyzés is van ezek miatt a különböző fórumokon). Tehát szerintem a felület fényessége inkább szubjektív, mint a valóságot megközelítő. Azt én is elismerem, hogy egy matt gép elég "dögösen" néz ki, meg az átszóródások, meg a panelezés is jól mutat, de ezek általában eltúlzottak, így részemre nincs különösebb jelentőségük. Amúgy is a legfontosabb, hogy a készítőjének tessen ...
A makettezésben az a szép, hogy mindenki másképp csinálja! Természetesen miundenkinek van saját tapasztalata, ill. az ebből kialakult technikái, ami nem kötelező másra nézve, viszont lehet tanulni belőlük. Én elég sokmindent elolvastam (újságok, könyvek, fórumok stb.), van amit kipróbáltam és bejött, azt használom is, van ami nem jött be, és van amit nem is próbáltam ki, mert nekem nem fekszik kéz alá. Amit itt (meg máshol) leírunk, az tehát nem szentírás, mindössze a tapasztalatok leírása. Tehát ami neked bejött, azt nem muszáj megváltoztatni, főleg nem kell elővenni a kész maketteket, csak hogy kipróbáld rajtuk az új módszereket. Persze ha valami gond van velük, akkor lehet segíteni. Szval ne ess neki a régebbi cuccoknak, viszont az újabb maketteknél esetleg tudod alkalmazni, amit olvastál.
Korábban én sem lakkoztam a makettjeimet, viszont a porosodás, matrica leválás, meg a mattlak "áldásos" hatása jelentkezett, ezért az újakat általában én is már másképp csinálom. Persze ha mindenáron át akarod őket alakítani, akkor fogjál neki. De nem muszáj ...
Matt festek (mar megint :) ) A helyzet az, hogy meretaranyosan a maketteken a matt/felfenyes szin helyes. (Persze attol fuggoen, milyen festes. Femszinnel nem annyira.) Barmilyen fenyes is a VH-s repulo, ha olyan tavolsagbol nezed, hogy akkora legyen, mint egy 1/72-es makett, mattnak fog tunni, akarmennyire is polirozta a pilotaja. Ha fenyesre festesz egy B-17-et -marpedig meglehetosen fenyes felszinuk van, ezt tapasztalatbol allithatom- annak fog latszani, ami: egy darab muanyag. (A modern polgari gepek festese egy kicsit mas, az igaz, de azokkal ki foglalkozik? :P .)
Ami a festékek fényeségét illeti: valahol azt olvastam, hogy a II. vh-ig nem használtak matt festéket, az csak az ötvenes években jelent meg az alkalmazásban. A régi járművek tehát gyárilag fényesen készültek, a bemattulást az időjárás (meg a gyenge minőségű festékek okozták. Ezek szerint egy viszonylag jó állapotban lévő kétfedelű gép mattra festve nem is az igazi. (Amúgy meg mindenki olyanra festi, amilyenre akarja).
Szóval:
Én jobban szeretem a matt festékeket (általában Humbrolt vagy Revellt használok), mert jobban fednek, és egyenletesebb felületet adnak ecsettel festve, mint a fényes változatok. A selyemfényűeket meg kifejezetten nem szeretem, mert randa felületet adnak, ráadásul nekem sohasem egyenletes a fényük, bármilyen módon is használom őket. Érdekes viszont, hogy a kereskedelmi festékek (Supralux, Durol) viszont elég jól takarnak, és szép felületet is adnak, pedig fényesek (némelyikük tükörfényes, ami sok makettfestékről nem mondható el).
Ami a lakkozást illeti, Humbrol fényessel szoktam átlakkozni a maketteket. A lakkot a szokottnál jobban hígítom, kb. 1:1-ben, és így festem át a kívánt felületet. Amit matricázás után mindig el kell végezni, mert a matt lakkok ecsettel kenve fel szokták szedni a friss (egy-két hetes) matricát.
Magához a matricázáshoz nem feltétlen szükséges a fényes felület, általában Nebuló papírragasztóval átkenem a helyet, ahova a matrica kerül, az helyettesíti a lakkot meg a matrica ragacsát is (amivel újabban elég spórolósan bánnak, így könnyű túláztatni a matricát, hogy egyáltalán ne tapadjon sehova se). A felesleges ragasztót meg a matrica száradása után nedves ronggyal le lehet törülni, mert vízben oldódik).
Viszont mint írtam, a matricázás után ajánlatos lelakkozni a felületet, ami védi a matricákat a matt laktól, meg a portól is (azaz később nem fognak besötétedni az alája beszivárgó porszemektől), meg egyenletes tónust ad a makettnek (főleg, ha különböző fényességű festéket használsz). Meg az öregbítést, panelezést, kormozást is jobb lakkozott felületre készíteni (ha elrontod, könnyebb letörölni, nem hagy nyomot a festéken). Aztán vagy jön a matt lakk, vagy nem.
az "álcaháló" egyszerű géz+ revell 65ös matt festék...de nem jó, ebben a méretarányban még nem sikerült jól megcsinálni, a willys utánfutóján is ilyen van...de még nem az igazi...
HIHI...nem pestre gondoltam, pécsett is van árkád...hihi
úgy van a luchs revell, a willys heller...a nagyobb méretarány nem tetszik, az má túl nagy nekem...próbálkoztam már vele...amikor még humvee b*zi voltam:
asszem ezek 1/35-k
(ezeket szerettem volna újra építeni amikor a szétszedés felől érdeklődtem)
no, akkor viszont, ahogyan a 3 ecsetem "készült" úgy csinálok egy teljese rövidet sarazáshoz...
de ez a lakkozósdi nem szimpi, majd ha végre nekiállok egy diorámának akkor úgyis kell majd lakk...
Nincs ezekkel a makettekkel semmi baj, sőt a "háromecsetes" kategórához képest nagyon jók. Nagyon jól néz ki a Luchs orrán az álcaháló, az házi készítés, ugye? (Emlékszem az én első darabjaimra, a Matchbox akkor megjelent színes sorozatából a Me109 és egy F6F volt, temperával festve... brrr). Ahogy elnézem, inkább a "földhözragadt" dolgok érdekelnek, lenne néhány javaslatom. Ha van helyed, akkor kezdésnek próbálj nagyobb méretarányú makettet. A kicsiknél (ezek ha jól látom Revell és Heller darabok voltak, nem?) az ecseted, szivacsod, bármid, általában nagy a maketthez képest, nehezebb finom dolgokat művelni. A szivacs helyett próbálj meg inkább egy, a makett arányához passzoló olcsó, de tömött, vékonyabb ecsetet szerezni és levágni a szőröket kb. 3-5 mm hosszúra. Ez már elég sprőd lesz és ezzel "tupfolva" fel tudod vinni a festéket úgy, mint ha felverte volna a sarat. Pécsen sajnos semmi ismeretségem sincs, de ecset ügyben érdemes kreatív-hobby boltot vagy művészellátót is nézni, nagyobb a választékuk, mint a makettboltoknak. Lakkból kapható spray változat is, sőt festékből is (Tamiya), de a festéket nem javaslom, régebben rossz tapasztalatom volt vele. Ahogy fogyott ki a szufla a palackból úgy lett egyre köpködősebb a festés. Ha a pesti Árkád játékboltjára gondoltál, az a a maga kategórájában nem rossz, de onnan metróval a Keletitől nem messze, a Thököly úton van egy makettbolt, illetve a Deák tér közelében kettő is, egy a Bajcsy-Zsilinszky úton egy pedig a Sas utcában.
amúgy falun nőttem...apum agrármérnök volt...az állami gazdaság kötelékében gyakran láttam sáros traktort...egyebeket...nem azzal van a gond hogy nem tudom hogy néz ki, hanem hogy hogy csináljam hogy úgy nézzen ki... pl a poros kinézetet én úgy oldanám meg hogy felrakom egy polcra kb 2 hétre aztán úgy ahogy van lefújom pl hajlakkal... :D, ennyire nem vagyok barbár...
ha diorámát készítetek akkor a makettek véglegesítve vannak rajta, vagy csak mittomén...??
Nem mondom azt, hogy elsőre tökéletes lesz a sarazás. Sokat kell nyitott szemmel járni munkagépek környékén. Itt pl. a környezet és a diorámának megfelelő évszak (nyár) miatt inkább csak porozni akartam. Amellett, hogy azt mondanám, hogy ez a makett jó. (1:48-as) Persze én nagy előnyben vagyok a pisztoly miatt, a technikák is arra készültek nagyrészt.
Az első nagy lépés a szép makettek felé, hogy az öntési vonalakat, beszívódásokat el kell tüntetni teljesen, mert akkor látszani fognak a festés után is.
"mert a matt festéken nem lehet matricázni, koszolni, panelvonalazni, szóval semmitÁ
Ez azert igy nem teljesen igaz. Pigmentek csak a matt feluleten ragadnak meg, filterezni is csak felfenyes/matt feluleten lehet, a kopasok, foltok, stb-k felvitele soran meg kozombos a dolog. Egyedul a mosas es a matricazas eseteben fontos a fenyes felulet. (Tenyleg nem tudom amugy, miert vannak egyes szinek pl. csak fenyesben. Egyreszt nem elethu ebben a meretben, masresz nem fed olyan jol, mint a matt verzioja.)
Birki! Látsz itt is a 9918-as hozzászólásban az F86-ról képet. Az összes üzemeltetési felirat rajt van, ez maga vagy 90 matrica. De ez a makett kivétel, pont az aluszíne miatt, mert általában nem szoktam matricázni a maketteket, hanem maszkolással szoktam fújni minden jelzést. Ezeket nem is szoktam fényeslakkozni, hanem csak egy végső lakkréteggel fixálni a végén.
Általában nem rendelek maketteket sehonnan, csak a Makettinfo cserebere topikjából. A maradék 90%-ot Mosonmagyaróváron, a verseny börzéjén szoktam megvenni. Ami ott nincs, az sehol sincs meg.
BH! Annak jó, aki egy igazit körbefényképezve tudja a makettet mecsinálni:)
aha, világos, meg vágom is hogy mire kb mit reagálnak a festékek...de én meg csak matt festékekkel dolgozom, épp azért mert sztem az tükrözi vissza egy több mindent megjárt katonai eszköz állapotát, plussz persze egy koszolás ilyesmi, de ezeket eddig szivacsdarabkák mártogatásával oldottam csak meg...akkor ezért lett általában "kaka" a matricázásom, mert matt...
aham...de én ecsetelek, azt hogy lakkozzam ecsettel, vagy spré a lakk...??
nos, akkor selyemszínek, de nekem nem tetszik a fényesen "tükrös"...na ténleg van még mit kitapasztalnom...
a koszolásra visszatérve: értem én hogy mire való csak a kivitelezési techniká(k)ra lennék kíváncsi, mint pl amit én is próbáltam hogy szivacscal "sároztam", mint pl ezt a jeep-t...
Amilyen festék van, olyannal. De ha lehet választani, akkor én inkább a félfényes színeket favorizálom, pont amiatt, mert a matt festéken nem lehet matricázni, koszolni, panelvonalazni, szóval semmit. A mattot először le kell lakkozni fényesre, akkor pont ott vagyok, mintha azonnal félfényesre festettem volna. Koszolás elég nagy téma. Pl. tankok lánctalpát rozsdázni célszerű, utána lehet valóban koszolni, azaz sarat vinni rá. Repülőknél olajfolyás, kipufogó által megégetett felület a koszolás lényege, vékony rétegben érzékeltetve a hatást. Megaztán lehet a felületet is koptatni, pl a gyakran használt részeken (fellépők, pl) lekopik a festék, máshonnan lepattogzik a festék,... Nyitott szemmel kell járni a világban, és nézni, hogy egy öregebb jármű hogy néz ki.
"Így mindíg a mattot le kell fújni fényesre, aztán megint mattra."
nem csak kifejezetten neked szól a kérdés, de ezek szerint több rétegben, mármint fényes matt stb szoktatok festeni...?? és van valami kifejezett technika a "koszolásra", gondolok olyasmire mint a szárazecsetelés...????
Muszaj. Evente jar errefele egy, ugyhogy mindig elzarandokolok es bemaszom; ezzel termeszetesen jar az, hogy amit lehet, kidolgozok. Viszont latszani semmi nem fog, ha nem csinalok egy-ket nyilast rajta. (Eloszor kiprobalom a dolgot egy masik maketten, mielott nekiallnek a mutetnek.)
A fényes lakk mindíg megfogja a fantáziámat. Miért nem selyemfényben vannak a színek? Pl. egy me-109, spitfire, tigris tank. satöbbi sokkal egyszerűbb lenne, ha félfényessel festhetnék, arra azonnal mehet a matrica, a koszolás, stb, és csak erre kellene rakni egy matt réteget. Így mindíg a mattot le kell fújni fényesre, aztán megint mattra.
Aham, köszi, az említett F-84 esedről hol láthatok képeket? Az a 150 db matrica felkeltette az érdeklődésemet...
És ha rendeltek netről, pl azt a fénymaratott dolgokat, vayg maketteket, vagy segédeszközöket akkor honnan szerzitek, rendelitek meg?? vagy mondjuk pécsett tuttok vmi spéci üzletet, kivéve az Árkádban mert azt a játékbótot ismerem...???köszike
Fényes lakkal alá kell alapozni, vagy körbe kell vágni, de ez a kis feliratoknál lehetetlen. Vagy mindkettő. A lényeg, meg kell őrizni a ragasztóréteget a matricán.
Ezért én egy üveglapra szoktam vizet csepegtetni, erre rakom a matricát mintával felfele. A makettra, a matrica helyére teszek egy kis ModelMaster matricafeszítőt, a matricát erre húzom rá, vagy ha kicsi, ecsettel teszem rá. Az F-84 is így készült, 150 db matrica van rajta. Persze így is minden matricát körbevágtam, a nagyobb betűket külön raktam fel.
Húzott szál: öntőkeret darabot középen gyertyaláng felett megmelegítesz, majd a két végénél fogva széthúzod. A melegítés intenzitása és a húzási sebesség függvénye a keletkező húzott szál vastagsága.
Szerintem antennának a legjobb a partvisszőr:) Mert rugalmas és alaktartó.
BH! Komolyan gondoltad ezt a gyönyörű makettet felnyitni? Viccen kívül ez jó alapanyag, mert a belseje nagyon szépen kidolgozott, és elég sok háttéranyag van hozzá.
Én hengerpalást maróval, viszonylag kis fordulatszámon (1000-2000) szoktam kivágni a darabokat, a Combat Talonon is már elég sokat gyakoroltam ezt, és semmilyen vetemedés nem volt. A rosszabb minőségű kiteknél lehet, hogy előfordulhat, de nálam még sohasem fordult elő, pedig jópár bontott darabot csináltam már. Természetesen a műanyag veszt a stabilitásából, ha nagy darabokat vágsz ki belőle.
A nagyon alap dolgokat is megtalalod az interneten. (Vagy szerezz be egy makettezessel foglalkozo konyvet -legalabb ketto megjelent. De az aircraftresourcecenter.com-on, a testors workbench-en, armoraman, missing-lynx-en egy rakas, alaptechnikakkal foglalkozo cikket talalsz. A makettezes.lap.hu-n pedig egy szep kis linkgyujtemenyt.)
Bocs birki a kritikáért, de csatlakoznom kell skalozhoz! A makettezés - azon a szinten, aminek a részleteit kérdezed - hobbi, ami azt is jelenti, hogy szenvedély, minden velejárójával együtt. Ezek egyik legfontosabbja a türelem, a másik az érdeklődés. Egy-egy készletet szinte mindenki összerak valamikor élete során, de makettezni csak olyan fog rendszeresen, akit igazán érdekel az a téma, amit csinál.
A három darab 58 Ft-os ecsettel is el lehet kezdeni a dolgot, sőt szinte csak így érdemes, mert ha nem fog meg a hangulata, akkor fölösleges súlyos ezrekért profi cuccokra költeni. Ha még nem csináltál ilyet, akkor gondold végig, hogy milyen téma érdekel: repülők, tank, versenyautó, motor, vitorlások, hadihajók? Utána látogass el vagy egy makettboltba vagy egy nagyobb játékboltba - ha megadod, hogy hol laksz, biztos itt is fogsz tippeket kapni, hogy hova érdemes - és keress egy egyszerű, két, max. három színnel lefesthető készletet. Ha makettboltba mégy az eladó is szívesen segít a választásban, senki sem szórópisztollyal a kezében született. Ne foglalkozz egyelőre szárazecseteléssel, maszkolással, fotómaratással, csak próbáld meg úgy összerakni, hogy neked tetszen. Olyan ez, mint a korcsolyázás: ha még nem volt a lábadon kori, ne a tripla lutzot akard rögtön megtanulni. Ha élvezed amit csinálsz akkor hamarosan magad számára is kiderül, hogy mikortól van szükséged komolyabb eszközökre.
Ja és még egy. Ne tévesszenek meg a neten lévő fényképek. A makettezést akkor is lehet élvezni, ha soha egyetlen kiállításra érdemes darabot sem csinálsz, ez nem versenysport. És én is azt mondom, hogy kérdezz nyugodtan, de főleg próbálkozz.
A makettezés egyben türelem kérdése is! Meg némi alázaté is, főleg a makettezés tárgyával szemben, de ezekre majd magadtól is rájössz.
Hogy mi a maszkolás? a Legegyszerűbb formája, pl. a kabin üvegezés- kabinkeret elválasztása - a festés idejére. Mert ugye az összefestett kabinplexi nem az igazi. Vagy pl. a többszínű gépek esete, amikor pontosan az adott helyen kell elválasztani egymástól az egyes színeket. Ilyenkor szokták alkalmazni a maszkolást, bár anélkül is megoldható a dolog, de vagy nagy gyakorlatot igényel, vagy randa lesz.
A legegyszerűbb maszkolás, amit az autófényezők vagy a szobafestők is alkalmaznak - a ragacsos szalag. Ennek legegyszerűbb kivitele a mindenki által ismert Cellux - minden hiányosságával egyetemben. A maketttezésben direkt erre a célra készített anyagokkal találkozni, melyek nem tapadnak fölöslegesen erősen (azaz lehúzáskor nem hozzák magukkal a festéket is), görbe felületekre is felvihetők, ill. görbe vonalak kialakításához is használhatóak. És vannak folyékony maszkolók is, amik "felfesthetők" a kívánt helyre, majd száradásuk után használhatóak.
Ami a szárazecsetelést illeti, az a részletek kiemelésére használatos technika, mint pl. a kezelőpulton lévő gombok festése, éles sarkok kiemelése stb.
A lényeg, hogy egy megfelelő méretű 8a festendő elem méretéhez képest) laposecsetet festékbe mártunk, majd papírzsebkendőn kitöröljük belőle a festéket úgy, hogy a zsepin ne hagyjon nyomot. A szárazecsetelendő felületet keresztben "festve" a kiálló elemek benyomódnak az ecset szálai közé, és az ott levő festék rájuk tapad. Mivel az ecset látszólag száraz, ezért hívják szárazecsetelésnek. Így leírva kicsit bonyolult, de némi próbálgatás után menni fog. A makettezés amúgy is türelem kérdése, az új technikákat, anyagokat, szerszámokat meg ki kell próbálni, lehetőleg nem egyből a maketten, hanem valami alkalmas anyagon.
Egyébként régebbi maketteket is meg lehet szabadítani a festéktől, sőt a ragasztások is szétszedhetőek (a régebbi makettragasztók időnként maguktól is elengedik a ragasztást, ma már ez persze kicsit másképp műxik). természetesen itt számítani kell arra, hogy a makett vagy egyes részei sérülnek, tehát bizonyos dolgokat esetleg pórolni kell, azaz keresgélni a tartalékok között vagy saját gyártásban elkészíteni.
Na, úgy nagy vonalakban néhány válasz. Ha valami érdekel még, ne tartsd vissza.
Itt van néhány link. Az elsőn nagyon szép modellek vannak, de ilyet nem fogsz kapni. Van viszont egy ukrán cég ők gyártanak 1:43 - ban autóbusz modelleket. Talán Ziu - 9 - et is. http://www.sptc.spb.ru/
Elolvastam sokmindent, de mint a szakácskönyvekben nem említik pl hogy hogy készíts rántást, sehol nincs említve hogy pl mi az a maszkolás, meg kinyomótüskenyom eltűntetés stb...ezeket az alap kifejezéseket lehet ti eredendően ismeritek, de nekem idegen kifejezések, gőzöm sincs mi mit jelent nálatok, vagy és ill azoknál akik évek óta komolyan foglalkoznak ilyesmivel...
Nekem 3 db 58 Huf-os ecsetem van, nem szórópisztolyozok, meg keverek festékeket össze vissza...a makettinfó honlapja jó, csak nem nekem aki szinte még a nulla km kőnél áll....szóval köszi, elolvasok mindent, de tök jó lesz hogy gőzök sincs arról amit olvasok...
Cyberworld Szeretnek tanacsot kerni toled: egy AM B-25-ot szeretnek felnyitni par helyen (hogy jobban latszodjon a belso -lattam par ilyen makettet, es nagyon tetszett az otlet). Ez persze meglehetosen sok butykolessel es extra reszletek kidolgozasaval jar, de konkretan, ha egy nagy lyukat vagok a torzsbe, nem fog a muanyag csavarodni, torzulni? Tudnal par tanacsot adni ez ugyben? (Es persze minden masban, amire szerinted erdemes odafigyelni.)
Ahogy már itt is többször írtuk - egy kicsit azért illik a topicokban visszaolvasni - magyarul a www.makettinfo.hu oldalon, a Tippek, trükkök alatt. Ha bírod az angolt, akkor a www.armorama.com-on vagy pl. itt: http://ipmsstockholm.org/helpdesk.asp#tech_tips
Összerakott makettet nem igazán tudsz szétszedni, a ragasztók egymáshoz oldják a részeket. Amit olvastál az arra vonatkozhatott, hogy vannak olyan elvetemültek, akik ugyan azt a típust vagy kitet többször is öszerakják, vagy azért, mert elégedetlenek az eredménnyel vagy mert találtak egy, a korábbinál jobban tetsző festési sémát vagy azért, mert közben másik gyártó is kiadta azt a típust és az új makett jobban kidolgozott vagy egyszerűen csak szerelmesei egy típusnak - nagy az Isten állatkertje és szerencsére szabadságon van a gondozó :-)))).
köszönöm...közben megnéztem a honlapot is, de csak most értem mit is láttam ott...iszpesöli tenx
olvastam olyat is hogy valaki másodszor harmadszor rakta össze az említett makettjét, és kíváncsi lennék hogyan szedhető szét, ill. tisztítható le egy régi makett???
Vékony rézlemez, amire fényre érzékeny felületvédő anyagot visznek fel. Utána a kívánt mintát (pl. egy ülés hátulján lévő drótháló mintázatát vagy egy fényszóróvédő-keret kiterített rajzát) rávilágítják, éppen úgy, ahogy a fényképeknél vagy a nyomdai nyomólemez készítésnél. Ahol fény éri, ott az anyag megköt, máshol lemoshatóvá válik, majd ezután maró folyadékba mártva az eltávolítja a felesleges részeket. Olyan alkatrészek előállítására használják, amelyeknek a méretarányos vastagsága (pontosabban vékonysága) illetve részletgazdagsága fröccsöntéssel nem állítható elő vagy utólagos alakításra van szükség (pl. egy ülésheveder élethű lógása). Néhány gyártó (pl Dragon) már eleve mellékel ilyen technikával készült darabokat a készleteihez de vannak kifejezetten erre szakosodott cégek, pl. az Eduard.
Nézz körül a www.eduard.cz oldalon, és lesz némi fogalmad róla. Itt még az összeállítási útmutatókat is le lehet tölteni.
A lényeg az, hogy rézlemezből levilágítás és maratás eljárással mintegy "kivágják" a lapos alkatrészeket. Ezt hajtogatva (dobozok, ládák), vagy simán (műszerfal, mögép edig műszerfalfilm) lehet felhasználni. Pl: így néz ki:http://www.acemodel.com.ua/pages/models/72125/bmp2d_etched.gif
Szia Stahanov!!Olvasgatom, mostanság rendszeresen az oldalad, egyéb másikat is, és gyakran találkozom a fotómaratás kifejezéssel, hogy azt beszerezték egy adott maketthez, meg ilyesmi...de mi is az a FOTÓMARATÁS????
Ez a Combat Talon lesz ugye? Az F-86 is nagyon szép (mondjuk azóta a P-47 óta már semmin sem csodálkozom:-)) ), főleg, hogy ez nem az elterjedtebb változat.
Egyébként ezen a Pit-road-os oldalon van egy 1/35-ös maketteket tartalmazó rész is, ahol nagyon szépnek kinéző ritkaságokat találtam. Egyrészt töménytelen japán témájú II. vh.-s holmit, főleg lövegeket, vontatókat, de pl. a hadihajóikon rendszeresített jellegzetes légvédelmi lövegeket is (http://www5b.biglobe.ne.jp/~pitroad/gf/gf57.jpg) és ami nagyon meglepett, ezt a szovjet löveget:
http://www5b.biglobe.ne.jp/~pitroad/gf/gf62.jpg
Ezt még senkinek a kínálatában nem láttam, de van egy elég sokszor leközölt kép a budapesti ostromról, amin egy ilyen jószág szerepel. Sajnos az áraik elég csillagászati szinten mozognak :-((.
A http://stahanov.atw.hu/ címen található magazin makettbemutató szekciója újabb 5 írással bővült:
Tom: M60A1, avagy olcsó húsnak nem mindíg híg a leve, Rétfalvi Zoltán: F4U-1A Corsair, avagy mi mindent kell kiállni egy makettért, Tábor Áron: Nagy zöld orosz medve, avagy a T-34/85-ös, Tábor Áron: Egy madár, két makett... - avagy a Messerschmitt Bf-109E két változatban, Szabó Ákos: Az ebédidő vége (Messerschmitt Bf-109G).
Sok év után újra nekiálltam szeretett hobbimnak a makettezésnek...
Rá is akadtam erre a fórumra, remélem bizalommal fordulhatok hozzátok...
Kifejezetten 1/72 ben dógozom, mer ez a legszimpibb, és szeretnék a közeljövőben némi kis terepkörnyezetet létesíteni műveimnek, csak "sajnis" előttem van egy költözködés, és még nem merek nekiállni egy nagyobb volumenű munkának...esetleg ha van akit érdekel eddigi munkám, szívesewn teszek fel ide képet...
eddig:
egy MH 47E Chinook (revell) , Bell UH-1D (revell) , egy Willys MB (heller) , SpPz 2 "FUCHS" (revell) , és egy 1:87es Hudson Locomotiv a palettám...
annyira beleszerlemsedtem újra a makettezésbe, hogy alig hagytam abba az uccsót máris a következőt kezdeném...
Na, hirtelen ennyit...
Mostmá én is zaklatom a rutinos rókákat "gyarló" kérdéssorozataimmal, azt megígérhetem...
huhh látom igazi profikat találtam!!!!
Köszönöm szépen a válaszokat. Szerintetek a "motorizálást" hogyan lehet megoldani??? Hol kapok hozzá alkatrészeket??
Itt a flipperben van fix 5Volt ill 12Volt .. A kapcsolása nem probléma arra már van 1-2 5letem.....
Köszönettel
Mizu
Mr.mizu! A flipperen levő gép valóban egy me 109-es(de lehet He112 is) a filmben viszont egy Arado Ar-96B volt a gép. Ketten ültek bele a filmben, korai Me-109-ből nem volt kétszemélyes! Tudtommal az akkori Csehszlovákiában vették, ott a háború után gyártották az Avia gyárban.
A másik egy DH Tiger Moth szerintem a film alapján.
Makettgyártó: Arado 1:72 KP, 1:48 Special Hobby Moth: 1:72 Airfix
Igen, a vadász az valóban egy Me 109 szeretne lenni, ha a filmre jól emlékszem akkor ráadásul valamelyik korai, talán B változat volt, bár a sárgaorrú festés miatt ez E lenne. A kétfedelű a kép alapján szinte bármi lehetne, de úgy rémlik, hogy talán egy DeHavilland Gipsy Moth vagy Tiger Moth lehetett. (Bár azoknak erősebben "hátranyilazott" szárnyuk volt.
Korai Messert nem tudom, hogy ki gyárt (gondolom 1/72 lenne a közelítőleg jó nagyság a játékhoz), 109E-vel Dunát lehet rekeszteni, amelyik cég repülőmakketet gyárt, annak biztosan van a palettáján. Gipsy Moth-ja azt hiszem a Matchbox-nak és az Airfixnek is volt, ez utóbbi némi szerencsével még kapható is.
Tényleg, az Indy első részében az a csupaszárny német gép, amit felrobbantanak, az milyen típus volt?
Ja, és még egy másik téma az "apróságok" kategóriában:
mivel hogy nem vagyok makettező így gondoltam, hogy a problémámmal igazi profikhoz fordulok.
Szóval egy flippert restaurálok (indiana Jons) és van benne 2 repülő. Arra gondoltam, hogy ha már a gyártó beépítette ezeket a mashinákat akkor már legyenek azok élethűek és ha lehet a propellerek forogjanak..... Az lenne a kérdésem, hogy pontosan milyen fajtájúak ezek a repülők és hol tudnék ilyen modelleket/maketteket vásárolni?
A vadászgép sztem messerschmitt, de a duplaszárnyúról fogalam sincs :-((
Mellesleg epitek egy ilyet is,meg nincs teljesen kesz. Kb 25 eves keszlet,evente kettot-harmat adnak el.Most varom a masodik dobozt ausztraliabol,...eBay,120 euro.Az elsot kb ket eve vettem,de csak most jutottam hozza.Atszineztem,mert a gyujtemenyemben mar van zold,kek es piros a Minichampstol,1/18-ban. Ez "Bandai" gyartmany, 1/20 meret.Nyithato mindene es teljes a motor es futomu is.
Meg nem jartam ezen a topicon,mas temakorben vagyok "erdekelt",de szenvedelyesen gyujtok,illetve epitek makettokat,pontosabban auto-makettokat.Atment mar a kezemen jo nehany dolog.Egy 1/16-os Lamborghini-vel kezdtem,amit ajandekba kaptam,sajnos kuka lett a vege... Aztan jottek az 1/24-ek.Revell,Italeri,Fujimi,Tamiya.Megfizettem sokszor az iskolapenzt,de mar jo nehany van amit feltve orizgetek.Idokozben meretaranyt valtottam,mert kituztem egy 1/43-as,igen ritka temakoru gyujtemeny letrehozasat.Igy jutottam el egy dobozban vasarolt(150euro) Andre-Marie RUF keszlethez.1/43 meret, 118 alkatresz.Csak az elso fenyszorot 4 db-bol kell osszerakni.(Keszen,499euroert adtak el egyet az ebay-en!)Mar honapok ota epitem,egyre teljesebb lesz.
Azt szeretnem kerdezni,hallott-e mar valaki errol a cegrol,vagy epitett-e mar valamelyikotok ilyen dolgot.?Igazi ekszeresz munka)Meg az Automodell Szalonban(Victor Hugo u.) sem ismerik ezt a modell ceget.
Sokan használnak festőkabint, természetesen fújásra.
Többen ajánlják a fürdőszobát, miután zuhannyal kiengedtek egy kád vizet (mellesleg az autófényezők is hasonló technológiát használnak, mivel a víz megköti a port).
Többen a balkonon festenek, ami a tizedik emeleten valszeg nem is rossz ötlet, főleg, ha zuhog az eső (és ez nem vicc, valóban tiszta lehet ott a levegő).
Én ecsettel festek, ezért ez a kérdés nem ennyire fontos, viszont igyekszem lehetőleg nem nagytakarítás vagy portörlés ill. szellőztetés után közvetlen dolgozni. Ahol festek, mindenesetre ajánlatos a nyílászárókat becsukni.
Erre írtam a padlólakkot. Fele lakk-fele homok, felsimítod az aljzatra, és bármit bele lehet nyomkodni, nem ragad annyira, mintha ragasztóval kevernéd. Egy nap után betonkemény. Jó hozzá az egyszerű Trinát lakk is.
Köszi szépen. :-) Igen, erről hallottam, bár sajna ez a könyv nincs meg nekem. De érdekes téma, erről is lehetne egy jó kis cikket írni. Sajna az I. világháború időszakából kevés az anyagom, de majd azt is igyekszek gyűjteni.
Nagyon tetszik az oldalad; es nagyon szuper, hogy tovabbviszed a fabulis utan.
Ez talan erdekelni fog: most olvasok egy konyvet a tank fejlodeserol ("Tank", Penguin Books; inkabb a kulturalis es tortenelmi vonatkozasokra koncentral, mint a technikaira), es ott nem egeszen azt az elsopro sikert irja meg, amit a legtobb tortenelmi/technikatortenelmi konyvben olvasni. A nemetek tenyleg remultek voltak, de a tankot nagyon sokaig mindenfele strategia nelkul, szetszorva hasznaltak, a gyalogsag egyreszt gunyolodott, masreszt utalta, mert ahol tank volt, oda lott a nemet tuzerseg is, raadasul azt a bizonyos 4 km-nyi teruletnyerest nem sikerult biztositani lovassaggal es gyalogsaggal, szoval rovid idon belul elvesztettek. A tankosok koze altalaban azok kerultek, akik mashonnan kihullottak -meg matroz is volt kozottuk; szoval igazi fegyelmezetlen banda volt. Az igazi siker a "Tank Bank" volt; inkabb reklamnak valt be, mint harceszkoznek a kezdeti idoben... A sarban raadasul a senki foldjen nagyon sok tank elakadt, sot, elmerult -a legenyseg meg menekulhetett vissza gyalog. Szoval nem volt egy sikertortenet.
Sziasztok!
Szeretném figyelmetekbe ajánlani weblapomat, mely a http://stahanov.atw.hu címen található meg, s ahol a XX. század haditechnikai eszközeinek leírásait próbálom meg összegyűjteni, természetesen a teljesség igénye nélkül. Az oldalon sok makettbemutató cikk is megtalálható, melyek száma folyamatosan bővülni fog. Érdekelne a véleményetek a lappal kapcsolatban, milyennek találjátok, min kéne változtatni, mivel lehetne még bővíteni. Ötleteiteket, véleményeteket, kritikátokat előre is köszönöm.
Üdv: Stahanov 67
Nezd, ez tokeletes rozsdat ad, mivel valoban rozsda, de teny, hogy nagyleptekben elethu csak. Majd este beteszek par fotot. (Tudtatok, hogy azzal, hogy feltoltitek az indexre, lemondotok a sajat fotoitok tulajdonjogarol az index javara? Szemetek.)
Szerintem a legjobb rozsda: pasztelkréta por.... írjál, mi lett belőle.
Macroglossa!
Az a megfelelő vastagságú réteg, ha a fújás után 10 mp vel meg tudod fogni, vagyis sok levegő, kevés és vékony festék a siker kulcsa. Kéz és lábtörést, és kevesebb szelet kívánok!
Tenyleg inkabb Dragon :) (Csak azert van meg, mert az eddigi egyik legcsodalatosabb makett, amit keszitettek.) Arban is osszemerheto a Tamiyaval. Ha nagyon-nagyon szeretsz fotomaratassal bibelodni, akkor a Voyager-nek van hozza egy elkepeszto kiegeszitoje. Csak epp a kismillio darab atlagosan 1mm-es... A Tamiya regi, nem annyira reszletes es pontatlan. A Dragon kesoi tigrisenek nincs Zimmeritje, de azt nem olyan veszes potolni, illetve mugyanta/fotomaratott is kaphato. Adj meg fem lanctalpakat, es tokeletes.
(Az Academy ad szemenkenti lanctalpat. Csak szornyu tomitgetni a kilokotuske-nyomokat.)
Amugy most vettem egy vas-festeket: apro vasreszecskek vannak benne, es a megfelelo oldattal kezelve egesz elethu rozsda lesz belole -allitolag. Majd tudositok, ha erdekel valakit.
Esetleg az Academy komplett belsővel rendelkező változatát, bár annak nem tudom, hogy milyen a lánctalpa, úgy rémlik, hogy nem szemenkénti. BH-nak van összerakatlan Tigggrincse, biztosan jobban képben van a maiak között. Nekem a régi Tamiya volt meg, a zimmerit nélküli, de ahogy az építési útmutatót nézem, ez sem sokkal tud többet. A Dragonnal egy lapon sem lehet említeni.
Igen, a hangnem jo lenne, ha megmaradna tovabbra is az a kedves, segitokesz ami eddig errefele uralkodott, es nem venne at az index forumaira altalanosan jellemzo stilust.
Talaltam egy dilinyos oldalt, ami harckocsi-epitoknek hasznos lehet. Egy oldal, amit egy dolognak szenteltek: a rozsdanak. http://www.rusted.0nyx.com/
Egy picit nyugodtabban (a gépem ledobott a netről, amikor ezt a hozzászólást akartam készíteni :))) ), hidd el, nem kell mindenért felkapni a vizet, senki nem bántja a Revell topikot (ha benézel oda, azt hiszem, ezt elhiheted).
Semmi extra nincs benne, Humbrollal festettem, és papírral, "MASKOL"-al maszkoltam. A színek határvonalai elég élesek, de szerintem 72-ben nem célszerű színátmenettel csinálni, mert egy 1mm-es színátmenet a valóságban 7 centi lenne, az meg szerintem sok. Koszolni nem akartam, mert ez a Budapestre vezényelt 503-as osztály egyik Tigrise lenne, ők pedig az 1944 szeptemberben az Ardennekben szinte az összes tankjukat elveszítették, és újakkal töltötték fel őket, másrészt a macskakövön nem igazán tud sáros lenni.
A Tamiyának van ilyen célszerszáma, egy (több) fémlemez ami rovátkolva van. Felkensz putty-t (tömítőpaszta) a makettre éselhúzod ezt a szerszámot a felszínén.
Milyen, igazad van! Kár, hogy szegény Oriskany már a tenger fenekén pihen. Na sebaj, nincs messze a kínai nagykövetség, megkérdezem, mennyiért adnák el a Varjagot...
Az alatta levo hozzaszolasomban lathatsz egy megoldast. De ha nagyon profi akarsz lenni, akkor a kovetkezot javaslom: http://local.google.com/local?f=q&hl=en&sll=37.0625,-95.677068&sspn=27.366321,59.941406&q=intrepid+museum&ll=40.76497,-74.000763&spn=0.001593,0.003659&t=k&om=1
Tankoknal ez nem mindig egyertelmu. Vannak, akik pl a tekno ket felet kulon festik, felteszik az also felre a festett lanctalpat a gorgokkel, majd utoljara illesztik ossze a ket felet, festes utan. (Esetleg lemaszkoljak a lanctalpakat- papirzsebkendovel). Egy biztos: a lanctalpak felrakasa cikis. Lehetoleg a meghajto kerekeket (vagy magyarul hogy hivjak) ne ragaszd be, hogy a gumi lanctalpat konnyu legyen felrakni. Ha az osszes gorgot, kereket beragasztod, a lanctalpat muszaj lesz szetfesziteni, amitol egyreszt elpattanhat, masreszt lepattgzik a festek (szemelyes tapasztalat). Ha az utolso kerekkel egyszerre ragasztod fel, ez nem fodul elo. (Szemenkentinel persze ez egyszerubb.) A vedokopenyt a tartokerettel kulon fesd, es csak azutan, hogy teljesen vegeztel a toronnyal (koszolas, kopas), tedd fel oket.
Általában több részletben. A torony egyértelmű, mert az levehető a legtöbb harckocsinál. Azt külön fessed. A többinél érdemes úgy több részletben menni, hogy pl. a görgők felrakása előtt fested a teknő alját, lemaszkolva a ragasztási pontokat, majd felmennek a görgők amiket szintén már lefestettél darabonként. Ugyanezt az elvet kövesd a többi efféle alkatrésznél, amit nehéz festeni összerakva azt külön, esetleg csak azt a részt lefestve amit összerakva már nem lehet és a végén egy telibe festés.
A ragasztási pontokat mindenképp takard ki! Festett felületet ugyanis igen nagy gányolással jár ragasztani.
http://www.modellbolt.hu/view.php?sr=6077 Van egy Pz. IV/H - m, ez az első makettem. Most 3 részből áll; - torony a köténypáncélzattal - teknő - oldalsó köténypáncélzat Külön-külön fessem le ezeket a darabokat, vagy összerakás után az egészet? Félek, hogy köténypáncélzat miatt nem jut majd el mindenhova a festék.
Ezt hozzágondoltam, úgyhogy rögtön el is ejtettem a palackos megoldást:)
Viszont:
Rendelnék a Gabbert-től alsó/felsőtartályos (Triplex II FS) szórópisztolyt. Rendeljek hozzá egyből tömítéskészletet és dűznikészletet is? Mi az ami jellemzően a leghamarabb cserélendő, tapasztalatok szerint, akinek ACT-je van?
Móváron mennyivel olcsóbban adja pl. a szórópisztolyt? (Netről 89.-Euro)
a pisztoly tisztítása elég sok luftot elfogyaszt, azt pedig színenként meg kell ejtened.
Köszönöm a kiegészítést, pontosan erről van szó csak nem bontottam ki ilyen mélységig. Valóban nekem is az az emlékem, hogy a pisztoly tisztítása szinte többet visz mint a festés...
Figyelj phantomII fogalmazására: "egy színnel fújva". Palackos tapasztalatom alapján a pisztoly tisztítása elég sok luftot elfogyaszt, azt pedig színenként meg kell ejtened. Tehát egy egyszerű Spitfire esetén már háromszor "pocsékolsz" a palackból.
Akkor az apró ecsetelendő kütyükhöz maradok az enamelnél (Humbrolom van egy rakás), amúgy meg a nagyobb felületekre kipróbálom az akril -alapozást, -festést, az egészre az akril lakkozást.
A Revellnek láttam az Aqua Colorjait (ha jól emlékszem a nevére). Ezeket "jó" áron tudom szerezi, a Gunzét meg nem tudom hol lehet kapni azonnal, nagy választékban. A Revellnek láttam spray-ben Basic Colorját, az jó lehet alapozni. Bár nem tudom milyen bázisú.
A 400/750 ml-es palack kb. mennyire elég egy átlagos 1:48-as vadászgépre vetítve?
Régen volt amikor palackkal fújtam, de emlékeim szerint egy színnel fújvan egy kis palack is elég egy 1:48-as géphez.
Milyen típusú, gyártmányú alapozó vált be tapasztalatod szerint?
Én szimpla matt festékkel alapozok, általában azzal a színnel amivel a festés is megy majd. Értemeszerűen a mattot általában nem alapozom.:-) Kivétel, ha a műanyag színe nagyon eltér a végső színtől, ilyenkor egy semleges szürkével érdemes aládolgozni 2 vékony rétegben.
Egyrészt vissza kéne olvasnod, többször ki lett vesézve.
Amúgy tőmondatokban: akrilt ecsettel jóval nehezebb festeni, gyorsan szárad, vékonyabb, viszont szebb a felülete mert finomszemcsésebb, összességében egy jó akril jobb mint egy jó enamel. Jó akril pl. a Gunze.
Eddig enamellel festettem csak. Meg tudná valaki mondani, mi az előnye, hátránya ezzel szemben a vizbázisú akrilnak? Mire kell különösen odafigyelni ecsetes és szórópisztolyos festésnél, meg egyébként?
Tenyleg, kinek mi var osszerakasra? Csak kivancsisagbol.
Ezt még csak ne is kérdezd... Csak Hasegawa High-Tech Series Phantomból több mint 5. Aztán egyéb mezei Phantomból kb. 40. A kettes számú liebling az F-15, abból is akad. Majd ezeken kívül több mint 700 doboz...
Remélem a gyerek is rákap, alapanyag lesz hozzá.:-)))
Sziasztok!
Az új 2006-os Honda Civic kapható már modell kiadásban? Nem vagyok egy nagy modell/makett guru, úgyhogy tippem sincs, hogy modellt vagy makettet keresek e, mindenesetre egy olyan valamit ami pont úgy néz ki mint a Civic, és fémből van a kasznija (ha esetleg olyasmi, mint a Bburago összeszerelős sorozata az se gond, csak ragasztani meg festeni ne kelljen). Köszi szépen előre is!
:) AM B-25B, Il-2, F3F, Tiger I late , initial w/ interior, T-34/76 (1/16), T-72, T-80, AH-1F+ , Panzer IV ausf E, Wibelwind, P-51D, Milenium Falcon, MiG-21MF, Wright flyer.... anyam. Es majdnem vettem most egy Dragon PnzIV ausf H-t, France 39(H) TANK SA 38 37mm gun-t (10 dollar darabja, csak epp a postakoltsegek megdobjak...)
Epites alatt all: Flak88, T-80, Sturmtiger... A repulokhoz azert nem nyulok, mert nem tudom hova tenni oket.
Amit #nagyon# szeretnek majd: Tamiya 1/32 Zero, F-16, Dragon 1/35 T-34/85, SdKfz251 raketakkal, Hetzer (belsovel), Panther (Verlinden belsovel), pnzIV ausf H (verlinden belsovel), T-55 (verlinden belsovel) -ez utobbi negy ugy 80 ezer Ft osszesen...
A #kicsit# szeretne listan a B-25H, B-24, B-17, P-47, Bf-109 (a Trumpeter 1/24-e), F4F, Il-2M3 es az osszes tobbi Accurate Miniatures repulo...
Dragon SdKfz251 Drilling, Tamiya Gaz jeep, SAS jeep, Hasegawa F-14 PacFleet, Jaguar, P-51D, Thunderbolt kombo set (A-10 és P-47D), egy Academy B-17G, B-24J, P-51D, P47-D (bubble és razor is), F4F, F6F, F-15C, Italeri B-25, P-38, meg egy Fujimi A-7E, a Desert Storm-os spéci festéssel. Ja, és önuralmam ékes bizonyítékaként karácsony óta nem vettem egy darabot sem!
Legy atkozott, o, kisertesek atyja :D Nem tudom, hogy vagytok vele, de tele vagyok makettekkel (egyeseknez kepest persze alig van valami a szekrenyben, de ahhoz kepest, mennyi az osztondijam, sokat koltok), de igy is viszket a kezem, hogy a tobbi szepseget is megvegyem... Tenyleg, kinek mi var osszerakasra? Csak kivancsisagbol.
Nem tudom, hogy a LuckyModel-lel van-e valakinek már rendelési tapasztalata, de most a 3. szülinapjuk alkalmából meghirdettek egy "amíg a készlet tart" akciót, elég érdekes árakkal. A páncélosoknál Dragon, Tamiya, Revell és Trumpeter, a repülőknél Hasegava, Tamiya, Revell és Trumpeter kitek vannak, többit még nem volt időm megnézni. Az AFV-knél pl. Dragon Sherman "Battle of the Bulge" 20 USD, Trumpeter SAM 6 10,1 USD, stb.
Kisszériás műgyanta modellben esetleg, de túl sok ötletem sincs, hogy merre indulj el. Műanyagban nem láttam effélét, vagy csak nagyon régen volt, úgy 30-40 évvel ezelőtt.
Ilyenkor én az ebay.com-on szoktam keresgélni, ha létezik ilyen akkor pár hónapon belül fel szokott bukkanni.
Erről az utóbbiról van fenn egy pár kép a Háború Művészetén, de sokkal kevesebb és nagyon picik is. Azt a kis hajó (kutter?) már azokon is feltünő volt, de ott nem látszott, hogy végül mi lett vele.
Ha valaki figurák alakítgatásával akar foglalkozni, találtam egy nagyon részletes, képekkel gazdagon illusztrált fórum topicot az Armorama-n. Sajnos a pasas nem akar cikket csinálni belőle, pedig érdemes lenne, mert így elvész a fórumok között.
Köszi! Ezt levágott szélekkel kigyakorlom, nem lehet nehezebb mint presto tempóban a tizenhatodos flampradidle-didle :-). Az elrontott ragasztást már bánta az 1:600 méretarányú H.M.S. Ark Royal egyik hágószála. Igaz kis hibával sikerült megmenteni csak első kedvenc feleségem rohant be a szobába, azzal, hogy ha ennyire idegesít a mekettezés akkor azonnal hagyjam abba és ajándékozzam el a dobozban lévő hajókat.:-))
Üdv Y Ps. A flamparadidle-didle, a "watch the video" alatt megnézhető, a tempó "Gold":-)). Ez a másik szenvedélyem:-)
IJN Yamato! Egymásra merőleges vékony lemezek ragaszása: én ragasztó nélkül a helyére teszem csipesszel, majd vékony drót, vagy gombostű végét mártok pillanatragasztóba, és az illesztéshez odaérintve a pillragacs végigfut a két alkatrész találkozásánál és szinte azonnal megköt. Nálam (repülők) elsősorban fotomaratott lamellás fékszárnyaknál szokott előfordulni, ezzel a módszerrel pár perc alatt össze lehet rakni egy 40 alkatrészből álló fékszárnyat.
Gondoltam ismered, csak azért linkeltem be, hogy biztosan ugyanarról beszéljünk. Egyébként én is rendszeresen túllépem a makettezésre szánt keretet:-) Üdv Y.
Ne erts felre, ezeket mind-mind ismerem... a baratnom azt hiszi, beteg vagyok, mert pornooldalak helyett foleg ilyesmiket keresek a neten. A felteteles mod a szuk anyagi kereteimnek szolt.
Valóban. Ettől már csak a 4x4mm-es jelzőállást izgalmasabb körbe "kolátolni", mert három kéz kéne, de kettő sem fér oda:-), további lelkesedést okoz ha a hosszú korlát behullámosodik (pl a DKM Tirpitz 717 mm hosszús oldalán) és 2 miliméterrel rövidebb lessz mint kéne. A WEM-es leírásokban technikai ajánlás, hogy 2-3 centiméterenkét ragasztva - ponthegesztésszerüen - tedd fel a korlátot és csakha jó akkor csinálj "folyamatos varratot".
Én vákumhúzott alkatrészt csak messziről láttam - hajókra nem jellemző.
Igazad van a makettezéssel csak baj van - minek is csinálom - de végül is ott az SZMSZ:-))
Nem szeretem a fotomaratast :) Nagyon nehez szepen hajlitani, ragasztani. (A mugyantat meg le kell fureszelni... a vakumhuzott kabintetoket meg ovatosan korbevagni... igy belegondolva, nem is szeretek makettezni.) Ilyenkor harom kez nagyon jol jon: kettovel tartod, a harmadikkal a CA ragacs gyorsitojat csoppented oda. ;) (Ezert jo, ha a makettezo egyutt el a szebb nem tagjaival. Van kit megkerni.) Es ha mar odatapadt, nagyon ovatosan, egy tuheggyel odacsoppent az ember egy keves suru CA-t vagy esetleg epoxi ragasztot valami eldugott helyre,hogy biztos megalljon... Legalabbis az en receptem szerint. De igy is utalom.
A hajlitgato szerszam nagyon allat; kar, hogy csak egy olcsobb muanyagra volt penzem. Meg egy ivhajtogato kellene...
Apropo, vakumhuzott: szereztem egy kabintetot szegeny Corsairomhoz (egy eve huzodik az epitese), mert elveszett a gyari. Hogyan erdemes maszkolni/festeni? Meg sosem csinaltam ilyet, es a keretek nem olyan kifejezettek, mint a froccsontottnel.
Van ott még érdekesség - a jobb felső sarokban a darutól jobbra, a kéményrácstól balra, illetve ez utóbbi felett, a három árbocállás - élet kell lapra ragasztani és csak egy próbálkozásod van, vagy gyorsabbnak kell lenned mint a pillanatragasztó:-)
Valaki régebben érdeklődött Interneten történő rendelésekről.
Én eddig három helyről rendeltem.
A már sokat emlegetett Withe Ensing Models-től, innen maratásokat és festékeket. A Mol Plastic Modelbouw-tól sztirolokat. A Camett Ltd-től a "Scale Caliber" menüpontban lévő csöveket és a "Tools" menüpontban lévő "8 Inch Hold & Fold etch folding tool" nevű maratás hajtógató kézi-készüléket. Nekem addig ezek bejöttek.
No ma csak a válasz felét írom meg egy üzeneteben - megyek megiszok valamit:-)
Én festékben nem igazán vagyok otthon, mert csak a WEM Colourcoats festékeit használom, azokat meg a lakkbenzinnel és Revell hígítóval is lehet hígitani, csak a lakkbenzin sokkal büdösebb:-).
Anyam. Szoval ez majd nagy melo lesz... Az ember azt gondolna, ha egyszer sikerrel felragasztott egy 1/35-os halalfej-jelvenyt egy tankos gallerjara, mar semmin nem lepodik meg...
(A Tamiya amugy nem csak a sajat higitojaval higithato. Windex tokeletesen megteszi. Viszont a keveres-ugyben valszeg igazad van; csak remeltem, hogy nem kell meg egy adag feketet es feheret vennem.)
A makettek hosszai: - H.M.S. King Georg V. (Airfix 1:600), 378 mm; - DKM Scanhorst (1:570 Revell), 406 mm; - DKM Prinz Eugen (1:400 Heller), 525 mm; - DKM Tirptz (1:350 Academy), 717 mm.
Az alábbi képen bejelöltem a 8 csövű légelhárító löveget a WEM maratáson. A talapzat átmérője 8 mm, erre 10 db maratott alktrészt és két - sztirolból - kivágott lőszeresládát kell felragaszani. Mikor megláttam akkor gondoltam azt, hogy nem 1:600 méretarányú maratásokon kell a rezet megtanulnom ragasztani:-)
A nyelvszépségi kérdésben pedig igazat adok nektek, csak szvsz a ravasz is szebb szó az elsütőbillentyűnél, csak lőfegyvermániás ne hallja meg:-)). Üdv Y.
...viszonylag kicsi (es nem a meretarany miatt), reszletgazdag, rendes, kifizetheto kiegeszitokkel? No, ez izgalmas feladat:-))
A kedvenceim - figyelembe véve a kittek minőségét a List of Ship Kits és a saját tapasztalataim alapján. Csak olyat írok ami megven, vagy biztos meg lessz. Maratásokat és Colourcoat festékeket a WEM-től szoktam rendelni, van az összes áltama említett hajóhoz, hogy olcsó-e, az nagy ??. Amerikában még a Tom's Modelworks készít hajókhoz maratásokat és kiegészítőket.
1:600 Airfix H.M.S. King George V. "Excellent" a List of Ship Kits-en, szvsz jó, a maratással csúcs lehet.
1:570 Revell DKM Schanhorst "Good", nekem még dobozban, ránézésre jó, a DKM Gneisenau-t már megépítettem, kisérleti makettként, ezét maratást még nem rendeltem hozzá.
1:400 Heller DKM Prinz Eugen "Excellent" szintén dobozban de már kifürkészve - kedvenc hajóm szándékom az összes jelentős állapotát megépíteni - szerintem az egyik legjobb kitt, a Heller csúcsteljesítménye. Maratás megvan hozzá, a Csatorna Áttörés (Operation Cerberus) kamuflázzsal tökéletes látvány lessz.
1:350 Academy DKM Tirpitz ez a Tamiya motor nélküli kittje, csúcs. A jelenlegi tervem második hajója - az első a DKM Schanhorst (1:400 Heller kittből) - mindkettő "Operation Sizilien" kamuflázzsal.
Moszkva, Leningrád, Kiev - Nagyhatósugarú tengeralattjáró elhárító hajó helikopter csoportok állomásoztatásával
1143 Kiev - Repülőgépeket hordozó nehézcirkáló
Az előző hsz-emben a magyar terminológia szerinti, itt a szovjet-orosz terminológia szerinti osztályozás található (kissé nehézkesebb is magyar szemnek).
Szóval nem is olyan egyszerű ez a kérdés, ami itt felmerült.
Hehe, az oroszoknál hivatalosan nem létezett helikopter-hordozó, a Moszkva és a Leningrád úgy emlékszem "nagy tengeralattjáró-elhárító cirkálóként" került besorolásra, az amerikai helikopter-hordozók pedig a "kétéltű támadó hajó (Amphibious Assault Ship)" néven futnak.
Tenyleg, tudnal ajanlani valamilyen XX. sz-i csatahajot/cirkalot, barmit, ami viszonylag kicsi (es nem a meretarany miatt), reszletgazdag, rendes, kifizetheto kiegeszitokkel? Elobb-utobb szeretnem kiprobalni a hajoepitest.
Most meg fogsz dobalni, de az az igazsag, hogy szerintem tarsalgasi szinten teljesen elfogadhato az anyahajo/repulogephordozo szavak felcserelese. Ha szakkonyvet irok, megigerem, hogy odafigyelek :) Raadasul a "repulogephordozo" egy hosszu es csunya szo (egyik feleben csupa magas hangrendu maganhangzok, a masikban csupa mely).
(Eddig foleg angolul, es foleg VH-s hajokrol olvastam, es eddig a "flattop" megnevezes tetszik a legjobban.)
Tenyleg, az oroszok es a tengereszgyalogosok helikopterhordozoit hogy hivjak szakszeruen?
Eről is próbálok beszélni, hogy hiába a nagyság, a tűzerő, a repülő, ha más a feldat.
A H.M.S. Hood a csatacirkálók legszebbike, Lord Fisher "Nagy Macskáinak" egyike, amit, vagy inkább ait nem neki való feladatra osztottak be, mert ezeket a hajókat nem csatahajók elleni harcra találták ki.
Különben meggyőztél, megveszem a Trumpeter kittet:-))
Egyébként - holtversenyben - a három kedvenc hajóm az IJN Yamato, a H.M.S Hood, és a DKM Prinz Eugen. Ez utóbbit egyébként az Osztrák-Magyar flotta SMS Prinz Eugen-je után kapta a nevét. Most már megyek aludni. Üdv mindenkinek Y.
a mosonmagyaróvári kiállítás nagyszabású börzéjére gondolt, ami áprislisban szokott lenni, szóval az ideiről már lemaradtál idén is szuper volt, sajnos az én bukszámat is megcsapolta
Cyberworld hsz-ében szereplő börze a mosonmagyaróvári X. Jubileumi Nemzetközi Makett Kiállítás és Versenyen volt, amit nem olyan rég rendeztek (április 22-23.), legközelebb jövőre lesz vagy 2008-ban (lehet, hogy ezentúl csak kétévente rendezik meg, de ez még nem biztos).
Egyébként a makettversenyeken általában szokott lenni makettbörze is, legközelebb Velence július 1-2., ill. Békéscsaba szeptember 16-24. A kifejezetten makettező oldalakon erről több info szokott megjelenni, ott általában cserebere topikok is vannak, ill. magyar makettbörzével foglalkozó oldalak is léteznek. Tehát elég sok lehetőség van már itthon is ritka (vagy nem iosm olyan ritka) makettek felkutatására.
tisztában vagyok vele, hogy a Yamato csatahajó (az egyik kedvencem), te hoztad fel példának, hogy ez is hordozó hiszen repülőket hordozott ezért hangsúlyoztam külön, hogy "repülős szempontból..."
Természetesen nem "veszekedünk", és sokak szerint nekem nincs igazam, amikor ragaszkodom a magyar nyelv bizonyos fordulataihoz, dehát kinek a pap, kinek a papné, egyeseknek inkább a lánya. Szóval ízlések és pofonok, hogy soroljam a szólásokat.
Egyébként nem hinném, hogy a hordozó helyett anyahajóról beszélve egy hajókategóriát kiiktatnánk, sőt, az anyahajó megnevezés sztem sokkal egységesebbé fogná össze az alváltozatok egészét. Hiszen pont a hordozó elkülönítése vezet lassan ahhoz, hogy anyahajó nincs (manapság abban az értelmezésben valóban nincs), kvázi nem is létezett! Pedig bizony, hogy létezett, és nem csak a japán flottában. Nemrég olvastam egy könyvet a repülőgéppel felszerelt hajókról, ahol nagyon sok nemzet ilyen hajóiról ír a szerző (Bár ő is kiemeli a hordozó - anyahajó megkülönböztetést, de a csomó/óra sebesség meghatározással nekem kissé hiteltelenné vált a szaktudása).
Mellesleg a sorhajó és a csatahajó megnevezés nagyon rövid idő alatt váltotta fel egymást, tehát a Victoryt csatahajónak nevezni nem korrekt. Bár a Hood sem volt csatahajó, annak ellenére, hogy korának egyik legnagyobb hadihajója volt.
Ami az OFF-ot illeti: A magyar zászló/lobogó vízszintesen vágott, ennek ellenére sokszor látni olyan elrendezésben, amikor a csíkok a zászlórúddal/zsinórral párhuzamosak. Ráadásul ilyen lobogója van egy létező államnak (a neve nem jut eszembe), tehát az elrendezés nem csak heraldikailag hibás.
Egyébként a magyar II. vh-ás repülőgépek vízszintes vezérsíkjain sem volt egyértelmű a sávok elhelyezése, mert ugyan az előírások szerint a pirosnak a függőleges vezérsík mellett kellett lennie, ennek ellenére előfordult a fordított felfestés is.
A mai beszélgetésünk pedig nem mond ellent a hajók - hajómakettek szeretetének, hisz pontosan arról szólt, hogy bár bizonyos dolgokat különféleképp értelmezünk, azért mindannyian szeretjük őket!
Hát elég baj, hogy a szakírók ragaszkodnak néha ahhoz, amihez nem kéne :)
Egyébként a Yamato tudtommal csatahajó volt, ráadásul az anyahajóknak nem is mindig volt katapultjuk (mellesleg a Bismarcknak is volt vízirepülőgépe, pedig ő is csatahajó volt).
Ja és még egy megjegyzés. Abban Dékány Andrásnak és neked is igazad van, hogy - kapcsolódva az orosz terminológiáról általad írottakhoz - mint tengerrel nem, vagy néha és alig rendelkező országnak a kereskedelmi- és haditengerészeti szakkifejezéseink sokszor rettenetesek akár akár teljesen magyarul, akár részben magyarítva vannak pl. az általam oly kedvelt előderéktarcsvitorlaszélszarvkötél:-)
Ígérem abbafejezem a "veszekedést", halgatva rád direkt nem írtam flame-t, mert igazad van a feleslegesen - szvsz butaságbol eredő nagyképűségből eredő - idegen szóhasználattal kapcsolatban.
Azért szoktam berzenkedni mert, mind két kifejezés létező, vagy nem oly rég létezett és nem azonos, olyan hajó-kategóriát takar, amelyeknek a rájuk telepített repülőgép a fő fegyvezetük. Szvsz ha az anyahajót használjuk a hordozóra kikoptatunk a nyelvhasználatból egy hajó-kategóriát. Ezzel eltüntetjük az IJN Mizuho-t, az IJN Nisshin-t és az IJN Akitsushima-t. Ugyanúgy mintha a H.M.S. Victory-t csatahajónak hivnánk sorhajó helyett, hiszen az is korának legnagyobb, tengeri csatákban használt hajója volt.
Az IJN Yamato olyan csatahajó volt, amely majd annyi repülővel rendelkezett mint a Japán Birodalmi Flotta (Nihon Kaigun) Shoho osztályú (IJN Shoho, IJN Zuiho) kisérőhordozói, de fő fegyverzete a 9 db. (3x3) 46cm/45 kaliberű ágyú volt.
off Volt már egy ehhez hasonló vesztett csatám. Úgy 10-15 éve kezdtek széles körben olyan magyar kokárdát hordani amiben a piros a külső és zöld a középső szín, pedig a heraldika szabályai szerint a kokárdának, vagy rozettának a szineit középről kezdve kell felsorolni (v.ö. Barczy Zoltán - Somogyi Győző: A szabadságharc hadserege. Corvina Kiadó, 1986.), de ma már szinte csak én hordok ilyen (középen piros és szélén körben zöld) kokárdát. on
Itt abbahagyom, mert biztos én is használok ehhez hasonló összekevert kifejezéseket, de nekem ez a mániám, mármint a hajó és a hajómakett - a fogadalmi makettektől a sztirol- és műgyanta makettekig.:-)
alapvetően igaza van Yamatonak noha én még soha nem tettem szóvá, sőt magam is gyakran használom az anyahajót, szerintem társalgásban bőven elfogadható, hiszen úgyis tudja mindenki miről van szó mondjuk szakujságíró cikkében már inkább ne ezt használja
egyébként repülős szempontból a Yamató pont nem hordozó, hanem anyahajó , hiszen a gépeit katapulttal indította majd azok a tengerre szálltak le és daruval kerültek vissza a fedélzetre
Már bocsi, hogy belevau, de szakember létemre engem mégis zavar a repülőgép hordozó elnevezés!
Több vitában vettem már részt ez ügyben, sztem a repülőgépet üzemeltető (most mindegy, hogy milyen módszerrel) hajó igenis repülőgép-anyahajó!!! Az anya fogalmában ui. benne van, hogy óvja, védi, ellátja, gondozza, gyógyítja, szárnyára bocsátja és szükség esetén fogadja gyermekét, azaz a repülőgépet.
Nekem a hordozó túlságosan idegen ízű (még ha magyar szavakból is van kreálva), ráadásul minden hajó, aminek a fedélzetén vagy rakterében repülőgépet helyeznek el, tulajdonképpen repülőgép-hordozó, mert hordozza azokat a tenger egyik végétől a másikig. Ezenkívül létezik egy hidroplán-hordozó hajó kategória is, ami tulajdonképpen a szűken vett repülőgép-anyahajó.
Egyébként a vadászgép-vadászbombázó analógia is téves, mert a szigorúan vett vadászgép kategórián belül is van igen sok alkategória, meg nagyon sok változatot átalakítottak bombák hordozására (pl. Tomcat D) mégsem használják rá a vadászbombázó elnevezést.
Az orosz nyelvben a helikoptert pl. nem gelikopter-nek, hanem vertaljot-nak nevezik (azaz függőlegesen repülő gép), mert a saját nyelvük szabályai szerint nevezték el eme légijárművet. Igaz, a hajóknál ők is fordították az elnevezést (avianoszec), de ez inkább a kivétel, mint szabály, az aviamatykorablj (repülőgép anyahajó) megnevezés ui. túlságosan röhejes volna, és náluk az anya - mama szavak jelentése szent, tehát ilyen lehetőség kialakulását messze elkerülik.
Szóval, amire van egy nagyon szép magyar szavunk, azt nem kellene erőltetett magyarázatokkal kiszorítani a használatból! (Lásd: csoport helyett team, terv helyett projekt és hasonlók). Persze, lehet velem egyet nem érteni, de nekem ez a véleményem, sorry!
Üdv: Kalóz
Ps.: ha jól emléxem, mintha a Yamato-nak is lett volna repülőgép katapultja. Mert akkor ő is hordozó ám! :)
A vasútmodellezős topicból rándultam ide egy kérdés erejéig. Nem tudtok vmit a toff-ról, mert a honlap nem műxik és a Pétert nem lehet telon se elérni. És elég sürgős dolog maradt függőben.
Nem az égből, a móvári börzéről. Kettőt is láttam. A Revell nagyon rég kivette a katalógusból, szerintem a Monogram sem gyártja már. Az enyém egy nagy játékboltban a sarokban töltött vagy 10 évet, már szinte nem volt festék a dobozon a sok ide-oda rakodástól. Kellett a hely a sok barbi babának:) Megkönnyebbülhettek, mikor megvettem:)
A Trumpeter új készletei tényleg jók, Múltkor választhattam egy Trumpeter és egy Tamiya MiG-15 között. A Trumpetert válaszotttam...
Az anyahajó, angol terminológiában seaplane carrier, németben a Flugzeugmutterschiffe, egészen más körülmények között üzemeltette a repülőgépeket, mint a hordozó, angolban aircraft carrier, németben Flugzeugträger.
Az anyahajóról katapulttal indították a gépeket amik a tengerre vagy a szárazföldre szálltak le. A hajó-kategóriának nem volt a gépek fogadására alkalmas le- és felszállófedélzete és valamikor az I. Világháború után kikerült a flottákból. A két kategória között legalább akkora a különbség, mint az elfogóvadász és a vadászbombázó repülőgépek között. Nem kötöztködésül mondom (írom), csak erre írtam az "előbb", hogy az anyám nem tróger:-).
A greatmodels-en az árak is jók, nemis nagyon akarok akkor hirdetgetni. Rendeltél már innen, vannak tapasztalataid a szállítást és korrektséget illetóően?
http://aircraft.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=911 Ilyen jó a Trumpeter. :) A greatmodels.com nagyon állat, de előbb adj fel apróhirdetést a hypercale-en vagy az armoraman (vagy mindenhol); hátha olcsóbban megszerzed valakitől.
Van valakinek pozitív tapasztalata európai, esetleg amerikai online boltról. Van néhány modell, amit itthon nemigen lehet megszerezni, de kintről megrendelném.
Honnan az "égből" tudnám megszerezni itthon a DC-3/C-47 1:48 kittjét? A Monogram, majd Monogram-Revell gyártotta, de azt sem tudom ki az elsődleges hazai forgalmazó, vagy milyen lehetőségek vannak még?
Egy múzeumban, Albany mellett láttam egy (asszem) 1/48-as japán anyahajómakettet. (Sajnálom, de a név nem ragadt meg; majd megnézem.) Isssssszonyú nagy volt. Viszont elfért rajta az összes Zero. :)
Az bizony, és van hozzá egy különleges diorámaötletem is: Ezeket a gépeket a 70-es évek végéig bozóttüzek oltására alkalmazták. Építeni akarok egy diorámát, amin egy ilyen átépített Avenger, egy Tigercat, és egy Seagrave K tűzoltóautó látható vízfeltöltés közben. Tényleg szépek a 32-es kitek, (a Trumpteré is), de nem tudok nagyobb házba költözni :)
Dékány Andrásnak volt néhány szép szava az ilyen szörnyekről, pontosabban azok kitalálóiról.
Nekem is, illetve a repülőgép/légierő/hordozó (aircraft carrier=Flugzeugträger) és a repülőgép/légierő/anyahajó (seaplane carrier=Flugzeugmutterschiffe) kutyulóiról, mert nem tóger az anyám:-)!
Más
A Trumpeter kittekehez. Elkövették azt amit már rég senki nem csinált, kiadták 1:350 méretarányban a H.M.S. Hood-ot. Az értékelés a H.M.S. Hood Association honlapról. További gondoskodás a mekettezőkről, hogy kiegészítőként kiadták a 15" és a 4" ágyúk csövet és a hajócsavarokat bronzból. Ilyet eddig csak műgyanta kitteknél láttam. A hajó, és a kiegészítő.
Az Avenger megvan es tenyleg gyonyoru... (Van egyaltalan rossz AM kit?) De ha tenyleg "a" makettet keresed, akkor nezd meg Tamiya 1/32-es Zero-jat, ill F-16-jat.
A MiG-15 még gyengébb Trumpeter (a Tamiya 1/48-as felnagyított verziója). Az azóta kiadott 1/32-es, 1/24-es repülőik, helikoptereik egyszerűen csodálatosak. Az 1/35-ös harckocsik pedig egyrészt olcsók, másrészt részletesebbek, mint a Tamiya. Tamiya ezért is - és persze a Dragon makettjei miatt is- dobta be a törülközőt 1/35-ös piacon. Egy 3000 Ft-s Trumpeter tankhoz ált kapsz mindenféle apróságot; például kétfajta lánctalpat: egy gumit és egy "félszemenkéntit", némi fotómaratást. A Tamiya makettjei mindenképp csak alapnak jók (bár elég drágák annak is); az extrákat a Tamiya eszetlen drágán adja. Ráadásul 20 éves maketteket dobozolnak újra.
A repülőknél a legkorábbi itthon kapható Trumpeter a MiG-15 1:32-ben, pl. felületi kidolgozásra majdnem Tamiya szintű... Én meg a csörömpösöket nem ismerem, csak azokat, amik voltak nálunk is. Persze tökéletes makett nincs, és minden gyártónak vannak jobban és rosszabbul sikerült készletei, még a Tamiyának és a Hasegawának is. Illetve egy tökéletes makettről mégis tudok, ez az Accurate Miniatures TBM Avengere :)
A Trumpeter, a Zvezda és a KP makettek milyen minőségűek általában? Eddig nekem az Academy modellek jöttek be a legjobban ár-érték arányban. Az előbbiekkel is szemezek:)
értem szóval a daruk illesztőcsapját kellett kifaragnod , hogy passzoljanak a lukba sokszor egyszerűbb ezeket az illesztőket levágni és csak simán odaragasztani az alkatrészt
amúgy alapvetően nem célszerű az öntőkeretről letörni az alkatrészeket
Van a hajonak a szelen 6 daru, a masik szelen is. Ezek a daruk tartjak a mentocsonakokat, illetve egyeb csonakokat. Egy ilyen daru kb. 7mm magas. A hajo torzsen vannak pici lyukacskak olyan 1mm atmeroben. ide kell beilleszteni a kis darukat. a kis lyuk kb 0.5mm mely. namost a daru aljan van egy kis rud, ami szinten 0.5 mm mely, igy illeszkednek. van ugye a muanyag keret, amirol le kell vagni a darukat. es ugy van kiontve a cucc, hogy ha siman letorom a darut, akkor el is felejthetem ezt a kiallo pockot. mivel ezt nem szerettem volna, ezert papirvago szikevel (vagy skiccer vagy mi) levagtam egeszen az illesztesnel, de igy a kis rud korul egy halom szemet marad amit szinten korbe kellett vagdosnom a papirvagoval, hogy valahogy kinyerjem belole ezt a rudat.
tudtam, hogy ez az airfix nem a legjobb, de gondoltam, kezdesnek nem veszek meg egy ketszer ilyen draga markasabbat.
aztan csalodnom kellett, mert ahogy nezegettem az arakat, a markasabbak olcsobbak voltak, mint ez. mind1, nem panaszkodom, gyakorlasra azert tokeletesen megfelel :)
A matricázáshoz kis segítség: Ha ferde lesz a felirat, és úgy látod, hogy elkezd ragadni, ecsettel a matrica környékére felviszel egy kis vizet, az pillanatok alatt feloldja a kezdődő kötést, így el lehet fordítani. Aztán papírzsebkendőt rászorítva ki lehet préselni alóla a vizet.
Az Airfix maketteket szerintem el lehet felejteni, mindenki kedvét inkább elveszik a makettezéstől. Ha választani lehet, kezdőnél inkább az Academy, Italeri, Revell jöhet szóba, bár mindegyiknek vannak gyenge készletei is.
Koszonom a valaszokat, szerencsere en is rajottem idokozben, hogy azert utanakutakodhatok a neten, es talaltam egy oldalt a lap.hu -n, ahol kezodknek van nehany apro jotanacs.
Ott langyos vizet javasoltak lapos talban, es vegulis az bevalt. Szepen csipesszel kiszedtem, odaillesztettem, es egy ecset segitsegevel kicsit odebbhuztam a feliratokat, majd lassan kihuztam a csipesszel a hordozo papirt.
De azert koszonom a tanacsokat, mert pl. a lakkrol semmit nem irtak. Most mar teljes pompajaban ragyok a repulom, es mar a hms is felig kesz :)
A matricazassal egy gondom van, hogy elofordult, hogy mondjuk elferdult a felirat, de valahogy az istenert sem sikerult szepen visszacsusztatnom, olyan volt, mintha akkorra ragadt volna meg, mikor elferdult. Utana nagy nehezen sikerult visszaallitani, de vagy meggyurodott, vagy picit beszakadt.
Amivel meg szivtam, hogy a spitfire eseteben nem irtak, hogy erdemes lehet elore lefesteni az alkatreszeket bizonyos esetekben, igy a pilota szegeny barna sapkaval sarga kabatban szurke fejjel ul, (mert csak 6 festeket adtak hozza).
Mindenesetre azt hiszem ezt az Airfix markat elfelejtem, mert egy csomo helyen nem egyertelmu a rajz, a muanyagok is eleg benan vannak kiontve (pl, a hajonal az illesztesben van egy kis kiallo pocok, vagyis 12 kis vacakot kellett korbevagnom majd 1 ora alatt), a festes sem egyertelmu, a dobozon talalhato keprol festettem ahogy tudtam.
De azert tetszik ez a moka, ha lesz egy kis idom, felteszem a kepeket egy oldalra a repurolor, irok hozza nehany kommentet, hatha tudtok szolgalni jotanaccsal.
Esetleg nem tud valaki kezdoknek valo konyvet? Az profilomban talalhato email cim elo...
Egy gyonyoru diorama (bar a tank eredeitjenek kezeloi nem egeszen ezen a velemenyen lennenek). Egyszoval: dioramanak szep, haborunak szornyu. (Bombatalalat?)
Mikor utoljára beszéltünk volt valami Colourcoats Schnellbootweiss + lakk kombóról szó - csak már nem emlékszem rá pontosan - ha fel tudnád idézni, megköszönném.:-)
A kérdések egy részére BH már válaszolt, én csak kiegészíteném:
Az az áttetsző lap, ami a matricalappal megegyező méretű valami, az valószínűleg csak egy védőborítás, hogy ne sérüljön a matrica felülete. Általában elég hamar leválik, így nem igazán értem, mire jó? Egy fóliazacskó többet érne.
Az "áztatós" matrica egyébként egy vízben oldódó ragasztóvak bekent felületre nyomtatott festék rajz, amit egy átlátszó "lakk"réteggel fixálnak. Ez általában túlnyúlik a rajzon, erre értette BH, hogy körbe szokták vágni, de eleinte ne foglalkozz vele, majd rájössz a forszára.
Ami a maszkolást illeti (mert a festetlenül, vagy más színre festett felületek megvédését így nevezik), sokszor alkalmazzák, nagyon sok módja van. Egyelőre neked elég, ha ilyenkor kihagyod - nem fested le azt a felületrészt. Ilyen piciny alkatrészeknél ez elég egyszerű, a maszkolás viszont bonyolultabb. Ha meg az alkatrész külön darab, akkor festés után is fel lehet ragasztani, és akkor átlátszó marad.
Ha már lefestetted, akkor nem igazán sok lehetőséged marad, le kell kaparni és visszapolírozni. Sztem egyelőre ezzel ne foglalkozz, majd ha több gyakorlatod lessz, akkor majd nem fogod elrontani, ha nekiállsz lekaparni. Most hagyd úgy, attól még Spitfire az a repülő!
Egyébként ha van kedved, olvass vissza a topicban, meg vannak egyéb MAKETTEZŐ topikok is, sőt külön makettező oldalak is, de ez itt nem a reklám helye. Ha érdekel, küldj mélt, a címem publikus, a nickemre kattintva megnézheted.
Egyébként árbócok = árbocok, mert magyarul a második o rövid. (Ez nem kioktatás, de nem tudtam kihagyni. Sokan hosszúval írják, mert úgy hangzik, de röviddel írják. Ez a fránya magyar nyelv ...).
Halihó Tudod: nincs hülye kérdés (csak hülye kérdező egy grafiti szerint). Isten hozott a topikban. A matrica tényleg más, mint amihez szokhattál. Először is fényes felületre kell feltenni. Körbe kell vágni (na jó, az első két repülő esetén ez még elengedhető, de látni fogod, miért érdemes), pár másodpercre vízbe áztatni (egy-két csepp evet jót tesz a víznek), majd egy kis ideig kitenni egy szilárd felületre, amíg finom, óvatos macerálásra mozgathatóak nem lesz a matrica. A matricákat ugyanis valamilyen enyvszerű anyag tartja a hordozón, és ezt kell a vízzel egy kicsit "feloldani". Ha viszont hosszú ideig vízbe áztatod, akkor leoldódik, és nem fogja a matricát a makethez rögzíteni. Miután óvatosan mozgathatóvá vált a matrica, szépen átcsúsztatod a makett felületére, leitatod övatosan a fölösleges vizet és türelmesen vársz. Miután száraz, egy lakkréteggel érdemes rögzíteni. Alapból ennyi. Kaphatóak matricafeszítő- és lágyító folyadékok; ezek megkönnyítik a matrica felületresimulását.
Köszönöm. Túl realisztikusnak nem kell lennie -kísértethajóról van szó. Ha egyszer foszforeszkál sötétben, senki nem fogja a kötélzetet számokérni rajtam :)
Szvsz a nagy méretarányú sztirol vitorláshajó makettekhez marha nehéz többé kevésbé élethű kötélzetet csinálni, tekintettel a jobb- és a baloldal eltérő sodrási irányára (Z és S sodratú kötelek), az arbócok és a keresztrudak viszonylag csekély teherbíró képességére, illetve hogy az árbócok szintjein - törzs, derék, sudár - egyre kisebbek a kötélvastagságok. Én a II. világháburús csathajók "drótkötél" antennáival is szivok. Üdv Y.
Szeretnelek megkerni titeket mar igy jo elore, hogy legyetek velem turelmesek, mert meg nem modelleztem soha, es biztos vagyok benne, hogy oruletes baromsagokat fogok kerdezni :)
Szoval, tegnap ugy dontottem, hogy itthoni elfoglaltsagkent modellezek egy kicsit. Bementem egy jatekboltba, es vettem ket AIRFIX modellt. Egy spitfire MkVB -t, meg egy H.M.S. Fearless anyahajot. Nem ismerem a modell markakat, azt mindenesetre tudom, hogy nem ez a csucskategoria, de gondolom kezdokent ez is eleg. A Spitfire -t tegnap ossze is raktam cirka 2-3 ora alatt, es le is festettem, volt hozza 5 szinben festek.
Az egyik kerdesem, hogy mit kell csinalnom ezekkel a matricakkal ? :) Az elso ranezesre latszik, hogy nem sima matricak, tehat nem leszedem, felragasztom, hanem olyasmi, mintha vizezni kene oket de nem ertem... Van egy akkora kis feher lapocska mint a matrica olyan anyagbol, mint amikor a polora vasalok valamit, de nincs leiras, hogy hogyan kell alkalmaznom ezt + a matricas lapot, hogy valahogy a gepre keruljon.
A masik kerdesem, hogy van egy kb. 2mm hosszu kis atlatszo muanyag pocok, ami a spitfire -nek gondolom az also villogoja lenne. Az egesz aljat lefestettem, vele egyutt a lampat is. Miyen technikat alkalmazzak azoknal az ilyen kis reszeknel, amit nem kell lefesteni, vagy mar lefestettem, de szeretnem leszedeni a festeket ?
Nekem egyetlen Heller vitorlásom volt anno, (úgy emlékszem a Galéone), ahhoz adtak egy körben fogazott keretet és volt egy leírás, hogy melyik árbóchoz melyik fogak közé kell kifeszíteni a kötélzetet. Utána ők papírragasztóval javasolták lekenni, majd száradás után sniccerrel levágni a felesleges darabokat. Az elv nem volt rossz, de a papírragasztó pillanatok alatt kipergett és a vágások is elég otrombára sikerültek, egy csomó helyen maradtak kilógó cérnaszál foszlányok a hágószálak végén - de ebben az én ügyetlenségem is közrejátszhatott.
...és mivel továbbra is időhiánnyal küzdködök, lenne egy kérdésem. Ha valakinek erről van tapasztalata: a hajók kötélzetét hogyan érdemes elkészíteni? A fröccsöntött gagyi, ráadáasul szakadtan szeretném megcsinálni.
Általában minden komolyabb makettüzletben. Leggyakoribb a Humbrolé, de szokott lenni más gyártmányú is. A Humbrol legnagyobb baja, hogy rózsaszín foltot hagyhat, kivált a matt fehér felületeken.
Ha jól tudom a nyolcadik kerületben a Kálvária tér 19-ben forgalmazzák a graupnert. A telefonszámuk 210-28-75.
De talán lehet ott készittetni is aksit. A Kukorreli fél hajómhoz én készitettem náluk aksit, igaz a gyártóval kapcsolatban vannak és mivel az ő hajójához kellett így nem volt akadálya, de talán máshoz is készit aksit csak meg kell adni neki a pontos adatokat. Ha hívod őket akkor kérd Zagyi Lajost ő nem mindig van bent de ő az aki valahonnan elő fogja neked teremteni az aksi. Ha ísz nekem privátban az a_karcsu@freemail.hu címre vagy hívsz a 06209646733-as telefonon akkor meg tudjuk beszélni, hogy megkeresem neked én és akkor szinte biztosan tudom igérni, hogy lesz aksi.
Van közületek vkinek motorcsónak modellje ? Bemutatkozás : 1997-ben vásároltam egy Key West (Graupner) RC hajót, még ma is viszi a 30-at... Szeretnék hozzá egy új akksit
9.6V 2500-3000 mAH -es kéne 8 cellás Tud vki egy tuti helyet ahol kapok ?? Megamodell nem árul :(( Most kb mennyibe kerül egy ilyen?
Egyszer valahol Balatonon nyaraltunk, és elhúzott egy fölöttünk. Annyira jellegzetes, hogy szemüveg nélkül is felismertem... Mennyire volt amúgy sikeres? Egyáltalán: vadászgépnek vagy inkább támogató szerepkörben vált be? (Visszatérve az A-10-re: az alacsony sebességtartományra tervezett gépek ált nem túlzottan áramvonalasak. Ez a helikopterekről is elmondható - de ettől függetlenül nem feltétlenül rondák.)
Hát, az A-10 tényleg szép. (Nem tudom, miért mondja mindenki, hogy csúnya.) Ez persze teljesen szubjektív, de vannak repülők, amik rondák. Szegény 23-as sem épp a kecses vonalairól ismert... (Pedig a legtöbb MiG szép vonalú.)
Az Academy jó makett, de kell bele az FM komplett szetje, hogy tényleg élethű legyen, az enyémben is az van, csak a leszedett oldalsó burkolatokat nem használtam belőle.
A korábban kiadott MiG-23-as kitek: ESCI és Hobbycraft, az ESCI-t dobozolta be az Italeri (persze szokás szerint a festési séma is rossz)
Mindegyik S verzió, tehát a magyar MF-hez t kell alakítani.
És még egy kis néznivaló: Kazan feljavító MiG-23-hoz Kabin, futóaknák, aknaajtók, kerekek, futószárak, orrkúp, hajtómű be és kiömlő, jó vezérsik az MF-hez és az MLD-hez, pilonok, rakéták, panelvonal karcoláshoz rajzok....
Nagyon szép. Én az ősi Revell-t fogom így festeni; megvettem bagóért egy műgyanta konvertáló szettel -jó sokat is szívtam vele. Az Academy-ből Cápeti lesz, mert magyar festésű 21-em már van elég... (A kabintető szigetelését hogy festetted ki? Azzal komoly gondjaim vannak.)
A lepedővászon ezekben a méretarányokban kicsit vastag (a valódi ponyvák sem voltak deviméteres vastagságúak).
Viszont az eredeti műanyag vitorla sablonként használatával papírzsepiből egész jó eredményt lehet elérni. A zsepi rétegeit papírragasztóval átitatás után rá kell simítani az előzőleg kézkrémmel vagy hasonló színtelen zsíros valamivel bekent műa vitorlákra. Száradás után a színezés sem lehetetlen, de előtte is be lehet áztatni a teafőzetbe. Egy előnye is van, nem foszlik a széle ...
Megjött a kicsike, ennyi mütyürt!?!? Olyan vékony kis lemezkék...., a vitorlák télleg elég izék.. Asszem hazaérek főzök egy jó kis teát. :D Az a szerencse, hogy elég népszerű modell, van sok leírás. no majd jelentkezem...
Ez egy korábbi felvétel, március végén készült. Természetesen ez még csak egy "összedobott" állapot, az árbocok sem voltak még beragasztva. Azóta beragasztottam őket és felkerült némi kötélzet. A vitorlázat tényleg gagyi, ráadásul én két egyforma formát kaptam, eleve fel sem tudnám használni. Ja és a sárga nem ennyire sárga. Én is a Revell által ajánlott Lufthansa sárgára festettem, de a makettinfón szuper gépeket találsz az eredeti hajóról a referenciák közt. Ott feltétlenül nézzél körül!
Ja, tenyleg, ma a Parlament elott forgattak. Es a kordonon kivul fotozva is ugattak, hogy nem szabad. (Nem mintha sok minden latszott volna a tankokbol.) Nem tudja valaki, hogy pontosan mit mond a torveny? Ugy tudom, nyilvanos helyen szabad fotozni, barmit is mond a rendor bacsi. (O mondjuk kedves volt. A biztonsagi kopasz volt kicsit arrogans, de a rendor bacsi miatt nem nagyon kemenykedhetett.)
Szerintem senkit nem zavarsz. Ez egy baratsagos topik... :) Es ha segitseg kell, alt. mindig van vki, aki valaszol.
(Ha naggggyon bator vagy, es tenyleg a vitorlasok erdekelnek, probald meg a fa-makettket. Kemeny dio osszerakni oket, sokba is kerulnek, de gyonyoruek.)
Akkor egy technikai javaslat. Ezeknek a vitorlásoknak igen gagyi a dobozos vitorlája, műanyagból van kinyomva. Most úgyis akad nálad felesleges lepedő, kivágsz belőle darabokat, főzöl egy erős teát sok teafűvel, tálba öntöd amikor kihűlt, a lepedődarabkákat ráteszed a műanyag vitorlára mint sablonra és jól beáztatod. Két nap ázás után kiveszed és hagyod megszáradni a sablonon őket.utána körbevágod pontosra és kész a tökéletes vitorla. A teától kemény is lesz meg szép világos fakó barna, amilyenek az igazi vitorlák voltak.
Ja és jelzem, nőt nőre cserélni nem szabad, csak makettre, villanyvasútra, modellekre meg efféle hasznos holmikra.
Köszönöm mindenkinek az építő hozzászólásait. A helyzet, hogy valamit kell kezdenem magammal. Kedvesem 10 év után ugydöntött hogy nem szeret, lelépett, én meg úgy hogy most mindent bepótolok amit eddig nem lehetett :D Nos, A Cutty Shark helyett Victory lett, mert ahhoz adnak "mindent". Holnapra már meg is jön. Szerintem péntekre kész is lessz :D. Nézegettem az egyszerübb modelleket, de engem talán nem is a modellezés, sokkal inkább a vitorlások amik megfognak. "főleg ha én rakom össze....." Nem tudom adnak-e hozzá doksit az összerakáshoz, műveleti sorrendűségre gondolok. Ha nem akkor lehet bajba leszek, de egy csónakot tuti összehozok. Most éppen a leírásokat nézegetem majd, aztán ha nem zavarlak benneteket, lehet még kérdezek egy két fura dolgot...
Azért írtam az olcsóságot, int fontos tényezőt, mert nem csak összerakni, hanem festeni is köll azt a darab műanyagot és bizony a pacsmagolás még sok gyakorlás után is sikerülhet rosszul, ne legyen akkora kár a drága makettért. Írtam: meg kell válogatni, melyiket érdemes az adott kategórián belül, de pl az Italeri, Academy vonal pont megfelelhet a célra, nem a régi KP, Lee meg kituggyamiféle csodákra gondoltam...
1.000,-Ft körüli Airfix-el semmi esetre sem érdemes kezdeni, csak szívás van vele és elmegy az ember kedve az egésztől.
Konkrétan? Mert nem mindegyik olcsó Airfix gyenge minőségű. Ráadásul a Plázás Bambi boltokban nemrég volt egy leárazás, ahol nagyon jó Airfix maketteket lehetett kapni 999 Ft-ért. És nekem is van olyan Hasegawa makettem (T-38 Taloon), amihez képest egy Airfix makett felüdülés.
Ami az Aca matricáit illeti, némelyik valóban kínszenvedés. Konkrétan a Dragonfly délkoreai bemutató pld-a. Könyebb ecsettel megfesteni, mint felvinni a felületre :(((
A Revell csörömpöseit nem ismerem, de az 1:72-es repülőiben nagyon sok igen jó minőségű van (pl. F190 sorozat), és a matrica is nagyon jól kezelhető.
Én a Victory-t gyártom a Revell-től, nem kezdőknek való készlet egy ekkora vitorlás! A Cutty Shark is jó 40 centis, meg a Victory is! Valóban nem mai gyártású az öntőkeret, sok apró alkatrész néha elvész a sorjában. A kötélzet meg valóban egy külön téma. Sebészeket meghazudtoló módon két csipesszel kötök már csomót a madzagokra, de ehez nem kis gyakorlás kellett. Sokat kell agyalni azon is, hogy milyen sorrendben célszerű elhelyezni a köteleket, hogy hozzá lehessen férni a későbbiekhez is azok beépítésénél.
Kezdésnek én is vagy a Revell harcjárműveit 1.72-ben, vagy Academy repülőt javasolnék, de azoknál meg a matrica katasztrófális. 1.000,-Ft körüli Airfix-el semmi esetre sem érdemes kezdeni, csak szívás van vele és elmegy az ember kedve az egésztől.
Ha az elso, akkor sem gond a dolog. Tenyleg jobb a kicsit dragabb, de jo minosegu makettekkel kezdeni. Most lattam a Replikaban egy rakas Trumpeter harckocsit 4 ezer korul -ezek pl idealisak tanulasra. Csiszolgatasra, reszelgetesre mindig szukseged lesz. PhantomII keszitett egy, a szukseges szerszamokat bemutato cikksorozatot, o tudja, hol van a halon. En epp az eddig osszegyujtott cikkekbol csinalok magamnak egy osszefoglalot technikak ugyeben (sarazas, festes, maszkolas, meg ami belefer -3 giganyi kep es dokumentum van a gepemen, es muszaj rendszerezni). ha haladok vele, talan felteszem valahova, masok okulasara. De a makettezes.lap.hu-n eleg sok linket talalsz, ami alapjan elindulhatsz.
A kotelzet elkeszitese tenyleg kicsit babramunka. En ott szurtam el, hogy 14 evesen karacsonyra megkaptam, es masnapra kesz is volt :)
Vagy pedig egy Academy 1/72-es P-51, vagy Messer. Kevés alkatrész, de pontos, kis szerencsével egy ezresért meg lehet venni. Egyébként a Revell 1/72-es harcjárművek is ilyenek. Végülis könnyű összedobni mondjuk a Tigris tornyát, testét, a babramunka a szemenkénti lánctalppal van, amiatt is sok az alkatrész. Ilyen alapon merem ajánlani kezdőknek a Revell Királytigrist is. Vagy a T-34-et, az ráadásul egyszínű, a festés is sokkal könnyebb. T-34 íme Királytigris Királytigris 3 színben
Látatlanba azt mondom, hogy a Revell hajómakettek eléggé régi darabok és elnagyoltan vannak öntve. Párat már láttam, és azok olyanok voltak, szerintem ez is.
Nem az olcsóság a lényeg hanem a jó minőség egy kezdőnél! Ezért jó a Tamiya makett egy kezdőnek, drága ugyan de passzentos és könnyű összerakni. Az olcsó makett általában sok megmunkálást igényel és a kezdő belepistul és megutálja az egészet.
elsőnek 1000 ft körüli könnyebben összrakható makettet vegyél! a gyors sikerélmény jobb, mint a több havi kudarc, mert abbahagyod és a túl sok alkatrészes, drága makettet az ember könnyebben elszúrja. Mindenképpen néhány olcsóbb kitet (Italeri, Academy régebbi Tamiyí, Hasegawa, orosz kitek) ajánlok, hogy gyakorlatot szerezz és akkor élvezni fogod! Ja, érdemes review-kat megnézni, hogy az olcsók közül melyiket ajánlják ()van köztük jó és gyenge is)
Szerintem, ha csak az 5-ossel van gondod, ne felj tole. Nem tudom, pontosan mi alapjan adjak a fokozatokat, de a 4-es, 5-os Revell makettekben alt. sok az apro darab, sok lepesbol all az osszeallitasi rajz, es nem eleg megrazni parszor a dobozt, de amugy semmi kulonos. Egyszoval, ha allitottal mar ossze bonyolultabb maketteket (1/48 repulo), nem lesz gond.
(Raadasul ez egy szep makett. 15 eve megvolt, de persze elszurtam :) )
Kezdőnek sem mondható makettező vagyok, viszont nagyon szeretném a következőt : http://www.jatek-makett.hu/index.php?store=modell_es_makett&pid=05401R&bid=306&level=5&path=219,276,286,0&page=product .
Kérdésem: Gyakorlatilag mit jelent az 5-ös nehézségi szint? Profinak kell lenni, kezdőnek javasolt ??
Nincs valakinek fotoja az '56-ban Bp-n levo Kossuth-cimeres T-34-ekrol? Egy-kettot lattam konyvekben, de nem voltak tulzottan jok (erthetoen nem ezekre koncentraltak a fotosok), raadasul ezert nem akarok bevasarolni a Librinben. (A temaban mar igy is eleg sok mindent elolvastam.) Egyszoval referenciafotok kellenenek.
Eladó
Nagyon csendes profi német airbrush kompresszor szett
Kompresszor vízleválasztóval, nyomásszabályzóval.
Teljesítmény: 125 W,
Zajszint 59 dB !
Max nyomás: 3.5 bar
Légszállítás: 20L/perc (3Bar)
Súly: 6.5 kg
Pisztoly:
Kétfunkciós, alsótartályos, 0,2 düznivel
1 db üveg, 1 db fém tartály
1.5 m légvezeték
49.500 Ft
e-mail: hoze@chello.hu
tel: 30 337 3696
Tudnátok gyakorlati segítséget adni, hogy hova érdemes menni "guberálni" használható anyagokért? A régi méh telepeket, amiket ismertem, már bezárták, és a mostaniak csak átveszik a bevitt cuccokat, de nem adnak el belőle. Pedig micsoda anyagokról, alkatrészekről maradok le. :-(((
Mivel már autóm sincs, így a váci telepre se tudok kimenni, maradnak a budapesti telepek - de már két hete hiába járom őket, nem adnak el semmit. :-((
Csak két jó címet kérek, és már itt se vagyok. :-)))
A Trumpeter legtobb nagylepteku makettjenel megvan ez az atlatszo panel-dolog. Meg nem sikerult ilyesmit beszereznem; latott mar valaki ilyet eloben? (A Hind-et kibontattam egy boltban, es akkor derult ki, hogy ehhez egy nagyobb lakast kellene berelnem. Oriasi. Kulonosen, ha a rotoratmerot is hozzavesszuk.)
Sziasztok! Metrót szeretnék venni a gyereknek. Élethűt, csak kisebbet. :) Rendes magyar BKV-s kék metrót. Hol lehetne? A google-val találtam pár boltot, de nem tartanak metrót.
Szép darab. A móvári Mi-17 nem ennek a testvérkéje volt? A motor kidolgozottságából gondolom, sajnos azt is csak képen láttam. Az minden esetre tetszik, hogy a Hind-nál átlátszó a motorburkolat, aki akarja megcsinálhatja csukottan is láthatóra.
A Makettinfo megújult oldalán - tényleg, nagyon jó lett - van egy sorozat a moszkai Győzelem Parkról. Van benne néhány kép, aminek az tárgyát még sehol nem láttam és örülnék, ha valaki többet tudna róluk. Ilyen a 9. és 12. kép két német légvédelmi komplexumról. Ezek inkább hajótüzérségnek néznek ki, de gördülőzsámolyhoz való lafettájuk van, kicsit hasonló a 88-aséhoz. A 14., 15. kép vontatója, ami olyan, mintha amerikai maradványokból (M3 Stuart, M3 Halftrack?) hegesztette volna össze a Discovery roncsderbi csapata. A 104. kép - már egészen lent, a repülők között -, ami ha jól látom, akkor egy Pz IV. Stug, 76 mm-es, első szériás T-34 ágyúval. Végül, de nem utolsó sorban az az apró vasúti löveg, amit Józsi bácsi bizonyára a Leopold hatására csináltatott. Tud ezekról valaki egy kicsit többet?
Köszi, ez a szó, hogy műgyanta, már segített. Szerintem még soha nem mondtam ki, bár ismertem. Innen már csak a gugli segítsége kellett, és megvan az anyag és a bolt.
persze kérdezni jöttem, és naná, hogy nem makett-modell témában. De arra számítok, itt lesz a tudás, ami nekem kell :-)
Olyan anyagot keresek, amit otthon önthetek formába és kemény, teljesen átlátszó matéria lesz belőle. Mint amiből a kulcstartók meg egyéb díszkockák vannak, amikben rovarok meg lézerrel kreált minták vannak.
Az is jó, ha mondtok olyan bolt telefonszámot (Bp), ahol mindenféle ilyen anyag van, amit a saját modelleket gyártól használnak, hátha ott megmondják, mi is kell nekem.
"Csak" annyi a baj vele, hogy ezek a telefonok és egyéb ilyen műanyag vackok ledobják magukról a festéket. Ezeket anyagukban színezik és utána szitázzák esetleg tamponozzák őket.
Stew, (bocs de nincs ENTER...) Szoval itthon vagyok. Ha akualis meg a lanctalp, legalabb egy doboz Revell hajtogazt hadd ajanljak fel 8ugysem tudok mit kezdni vele...
Szeretném megkérdezni, hogy nincs-e valakinek véletlenül egy Proxxon DS 230/E típusú dekopírfűrészhez robbantott ábrája. Adnak a géphez eredetileg, de valahol elkevertem..
Az az ötlet jutott eszembe hogy felkötöm vagy egy csillárra vgy a plafonra.
1. Még le sincs festve, tehát nyugodtan megfúrhatod a futóműaknát egy semleges, síma helyen, bepotyogtatod a ragasztós ólmot és visszafalazod a lyukat, majd fested. 2. Ezeket a gépeket egy kis állványra szokták rakni, középen pontosabban a súlypontnál megtámasztva egy ponton.
A 321-es revell makettek legtöbbször teljesen kivágott oldalablakkal készülnek.
Legegyszerűbb piciny horgászólom darabkákat ott beleszórni.
A gépp orrára helyezed azt amennyiségű olmot, amitől az egyértelműen a földre szorul. Majd ezt az olmot faragod az ablakon bférő darabokra. Ha megvagy a gép elejébe rázod a darabokat, és kész.
A legegyszerűbb ha nem garasztod ezeket le, hisz így a vitrinben/polcon nem fognak csörögni.
Ha sokat repülgetsz vele, akkor viszont pillanatragasztó, vagy az ablakon fecskendő segítségével bejuttatott sűrű makettfesték ami jó lehet!
A legegyszerűbben sehogy. Ha az elején valahol meg tudod fúrni - például a futóműaknában -, akkor horgászólmot be tudsz potyogtatni meg egy pár csepp pillanatragasztót mellé. Oldószeres ragasztót (tehát pl. makettragasztót) semmi esetre sem, mert a gőze nem tud elpárologni és lekókad a makett orra!!!:-))) Egy F15-ös orrát egy hétig hoztam rendbe, mert tömítőpasztával ragasztottam bele a sörétet.
Segítséget szeretnék kérni tőletek.Összeraktam egy Airbus A321-est de de mindíg hátradől, mert elvileg vmi súly kellett volna bele.Ezt hogy tudom legegyszerűbben pótolni??Előre is köszi!