Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
A mindenkori magyar kormány, illetve a megfelelő döntéshozók nem mondhatják azt, hogy mindenki bruttós lesz, és kész? Még az önerősök is! Tudtommal az EU-ban nincs szaldó, de javítsatok ki ha tévedek.
Ami ingyen van annál nincs olcsóbb. Szaldóből akkor kerülsz ki ha bejön a bruttó elszámolás. A 2024.01.01. az a dátum ami után az új telepítések nem lehetnek szaldósok.
Ha most megcsinálod 50%-os otthonfelújítási támogatásra, akkor se biztos , hogy maradsz a szaldóban, mert ott is volt egy 2021.06.30 dátum ami után bruttóba kell menni, de mivel nem jött még be a bruttó, így mindenki szaldós. Jogilag meg nem egyértelmű, hogy mi lesz azokkal akik 2021.06.30 után telepítettek 50%-ost.
Önerős most szaldós, elvileg az marad 2024 után is, míg nem lesz szerződésmódosítás. És míg nem lesz rá más jogszabály.
Szóval jelenleg minden bizonytalan. Amíg lehet ki kell élvezni a szaldó előnyeit.
Új vagyok itt, és lenne egy kérdésem. Azon gondolkodtam el, hogy vajon melyik verzió a hasznosabb. A ingyenes napelem, amellyel muszáj lesz bruttóra váltani (2024. jan 1-től, ha jól tudom). Viszont-elvileg-ingyenes lesz. Vagy inkább megéri az 50%-os verzióban kifizetni a felét, viszont maradni szaldóban, persze ameddig hagyják. A fogyasztásunk évi 4950 kw. A tudásom kevés a kérdés megválaszolásához, de talán a fórumon van olyan hozzáértő aki megfelelően fel van vértezve.
Mindenütt azt lehet olvasni, hogy a bruttó elszámolás csak azoknak lesz, akik vissza nem térítendő állami támogatást kaptak. Ebből adódóan az 50%-os támogatás is támogatás. Nekik is bruttó lesz, csak ezt nem reklámozzák?
Sziasztok! A betáplálálási többlettel milyen lehetőségek vannak? Sajnos a beüzemelés után három hónappal volt a leolvasás, és az MVM nem engedi meg az éves leolvasást.
Nálam két inverter van használva egy villanyórán,más tájolású panelekkel. Én még nem láttam,hogy egymással versenyeztek volna,se gumi csikorgás se fekete füst.
Ha egyforma értékre volt állítva a leszabályzás akkor hol az egyik hol a másik szabályzott le túlfeszültség miatt.De szabályt nem lehetett találni benne. Aztán az egyiknek 1V-al lejjebb vettem a feszültség szintjét és azóta az szabályoz le ha probléma van.És szigorúan betartva a hazai 253 voltos felső határ.
Ha most egy inverter lenne ami dupla akkora akkor az szabályozgatna le ha kell,és gondolom egy wattal se termelne többet vagy kevesebbet.(és most hagyjuk az felesleges okoskodásokat az egy nagy vagy két kisebb inverter összhatásfokáról.)
3fázisos a betáp a házakon , vagy 1fázisos ? Inverterek ? Mert ugye lehet 3fázisra a ház és 1fázisra az inverter , olyankor két különbözö fázist választasz a betáplálásra és már nincs is gond .
A megoldás titka Kirchhoff csomóponti- és hurok törvényei illetve Ohm törvénye (fizika általános iskola).
---
Amikor a lehetséges teljesítmény nagyobb, mint a saját-helyi igény. Akkor minden inverternek - az általa éppen látott hálózatot kell legyőznie... a kitápláláshoz vagy - le kell szabályoznia a saját teljesítményét a tényleges igényig, ha kimenne a hálózati limitből
Szóval dolgozhat két külön inverter is ugyanarra az órára? Az egyikből nem lesz így mindig fogyasztó? Nem kezdenek versenyezni, hogy melyik adja a magasabb feszültséget?
Feltételezem, hogy egy mérőórára csak egy inverter köthető, jól gondolom? Van ugyanis két tetőm (különálló házak) is, amire telepítenék napelemeket (más-más időben).
Az éves napelem kWh szaldóba CSAK a nappali "A" tarifa számít bele.
A külön mért "B" tarifa (éjszakai/kedvezményes) ugyanúgy működik tovább, mint eddig is. Amit a "B" tarifáról fogyasztasz azt fizeted úgyanúgy, mint eddig.
----
HA jut napáram a "B" tarifa kiváltására is. ÉS!!!! Az "A" tarifa bekötött Amper száma is elbírja...
AKKOR lehet átkötni a "B" tarifás cuccot az "A" tarifára. Mivel a napáram olcsóbb (úgy 10-14 Ft/kWh) a "B" tarifa 23 Ft/kWh áránál.
Amire figyelj....
A nappali "A" tarifára - kWh szaldó elszámolás legyen beállítva - 0 kWh éves várható fogyasztás legyen beállítva - éves elszámolást kérj - a nappali mérő alapdíját (151 Ft/hó) évente 1X számláztasd - NEM kérsz résszámlát az "A" tarifára - NEM diktálsz "A" tarifa mérőállást évközben soha !!!
HA akkora csak a napelemes rendszered, hogy - nem elég az ÉVES napáram termelésed - a TELJES "A" tarifás fogyasztás kiváltására. Akkor készülj fel az akár jelentős összegű éves elszámoló számlára!!!
---
HA a "B" tarifát átkötöd az "A" tarifára a napáram szaldó miatt. ÉS Ezért nem lesz rajta fogyasztás, mert nem használja semmi.
Akkor a "B" tarifára is - 0 kWh éves várható fogyasztás legyen beállítva - éves elszámolást kérj - a mérő alapdíját (51 Ft/hó) évente 1X számláztasd
- NEM kérsz résszámlát az "B" tarifára - NEM diktálsz "B" tarifa mérőállást évközben soha !!!
Sziasztok, ma cseréltek órát, viszont van vezérelt oram is bojlerre, ahhoz értelem szerűen nem nyúltak. Annak hogy lesz az elszámolása? Éves leolvasaskor összedobják annak a kw-ját az advesz túltermeléssel és akkor így nézik? De az fura mert akkor a vezéreltet is le kellett volna olvasniuk ma nem?
Vagy azt fizetni kell tovabbra is a ~23 fttal? Ezt nem szeretném. Hogy lehet "bevonni" a szaldóba ennek a fogyasztását? Mi a teendőm? Köszi