Magyarországon is kapható már a Nespresso kávérendszer, amely speciális gépekkel saját előre csomagolt kávékapszulákkal működik. Előnye, hogy gyorsan és egyszerűen lehet magas minőségű eszpresszó és hosszú kávékat főzni a segítségével. Jelenleg 12 féle kávéból lhet választani. Évente két alkalommal jelennek meg azok a "Prémium kávékeverékek", amelyek csak rövid ideig kaphatók. Ezek a kedvező évárati hatásokat kihasználva, az aktuálisan legjobb termőhelyek kávéiból készülnek. Ide várjuk azokaz a fórumozókat akik érdeklődnek a Nespresso kávégépek, kévék és receptek iránt.
Karos gépen egy (két) eszpresszót elkészíteni (régi kávé a karból kidob + őrlés + tömörítés + kávé lefolyás) max. 1 perc. Akkor a kapszulások vonzereje az, hogy nincs őrlő zaj? Halk őrlő csak nagyon drágán kapható.
Szó nem volt róla, hogy aki nem presszógépen főz, és maga darál, az kocka. Mondjuk a POD ellen nem érv az 1 perc, hisz az pont ugyanannyira egyszerű, csak nem kötődik egy gyártóhoz. "Igazi" kávét készíteni továbbra is úgy gondolom, hogy igazad van, és költséges, elromolhat, elronthatja a készítője is, stb. Aki nem élvezi, annak csak hatalmas nyűg! Aki élvezi, annak még mindig megeshet, hogy nincs ideje rá, és olyankor jól jön egy pikk-pakk kész kv, ami lehetőleg ízben is megfelel az ízlésének. Én azt sem ítélem el, akinek a 3in1 Nescafék jönnek be, nem ez teszi jobb, vagy rosszabb emberré. :)
Nekem az 5 perc is sok. Azonkívül egy csomó egyéb munka is jön hozzá amiről írtok. Aztán elromolhat a daráló és az Isten tudja mi még. Biztos hibás vagyok, de én soha nem érzek utó ízt, így maradok a Nespressonál 1 perc alatt. Előtte nekem is presso gépeim voltak, idővel mindegyik beszart. Ez soha. Legfeljebb maradok koca kávézónak a szemetekben, engem is kielégít, ahogy van.
soksok ember nem akar reggel felig nyitott szemmel kovalyogva 3x bukfencezni mire kavet tud inni. en meg a nespresso hangja elöl is elmenekülök ( ezert szeretem, h automata) de egy kavedaralo örjöngese azt hiszem megörjitene.
baratnömnek fullautomata ( tökszar) kavefözöje van es 2 szobaval arrabb zavar a hangja.
egyszerüen napi 1 max. 2 kave miatt nem eri meg a cirkuszt, beruhazast.
meg belatom igenytelen es olcso vagyok ahogy Schmidt Maria is megmondta.
ami zavar nagyon az, h a fene tudja mi jön ki a müanyagbol ... a környezetszennyezes, es a nespresso körüli schiki-micki hasrakellesnitöle.
Szerintem a Kávéológián kérdezz ilyet, mert ez nagyon nem Nespresso, ráadásul nem is vagyok képben, nekem nem is Gaggiám van, de az biztos, hogy egyszemélyes szűrőbe alapból nehezebb egyenletesen tömöríteni, viszont ha még nincs egyszemélyesed, akkor azért lehet már kapni olyat, amivel nem varázslás annyira... Nekem azt ajánlotta kivétel nélkül mindenki, mindenhol, hogy kétszemélyesben érdemes elsajátítani a tudást. No de ez tényleg nem nespresso.
Max. annyiban, hogy épp most néztem képeket a barista világbajnokságról, és ott is volt Nespresso is!
Aha, na ezért nem vettem meg az egyszemélyes filtert, mert egyszer voltam az Expolygonnál, és tudom, hogy hol van (csak nem emlékeztem a nevére). És azóta se bírtam magam rávenni, hogy elinduljak oda. Simán lehet, hogy pár évvel ezelőtt akár te mondtad nekem egy másik weboldalon, hogy jó lesz a Gaggia. Legalábbis látom, hogy képben vagy.
Szerencsém volt vele, valaki berendelt egyet véletlenül egy ismert nagy műszaki üzletláncba, és kedvezménnyel kaptam meg, mert ki volt állítva az az egy. Azóta se láttam ott semmilyen Gaggiát.
Akkor már azt is megmondhatnád, hogy milyen egyszemélyes filtert vegyek hozzá, ami a legjobb, és akkor egy körben elintézem a többivel, így három-négy évvel a gép vásárlása után. Előre is köszönöm.
Ja a "bar nyomást" nem te használtad, így nem csoda, hogy félreértetted. :) Tömítőgyűrűt expolygonnál tuti, hogy kapsz. Ha valami egyszerűbb kell, azt a baristaszaküzletben is a Rezső téren, ők legalább nincsenek az üveghegyen is túl. :)
"Ja és még annyi, hogy a gépnek nem kell 15 bar-t tudni, ha presszógépről beszélünk, mert az 9 baron működik. 15 bar az a kapszulások kiváltsága, és persze sok gépre ráírják, és bizonyára elő is tudnák állítani a 15 bar nyomást, csak épp nem fogják jó esetben, hanem 9 baron készítik a kávét."
Ezt nem tudtam. Én mindenhol 15 bart olvastam, de elhiszem neked a 9-et, illetve, ha lesz több időm, képzem magam, és keresek végre egy barista boltot, rendbetenni a karos gépemet.
"a "bar nyomás" kifejezést nem először olvasom itt... de nyomás az nyomás! A feszültséget se mondjuk volt feszültségnek, és a súlyunkat se nyúton súlynak."
Azt viszont mondjuk, hogy "15 kg tömegű", "25m/s sebességű", "5 ohmos ellenállás". Sőt, kémiaórán rendszeresen elhangzott az "1 kPa nyomás", ebben egészen biztos vagyok. A "volt feszültség"-et tényleg én sem hallottam még. Szerintem van, amelyik mértékegységhez hozzátesszük, van, amelyikhez nem. Például azt sem mondjuk, hogy "öt méter távolsággal" arrébb tettünk valamit, azt viszont igen, hogy "25 C fok hőmérsékletű".
Ja és még annyi, hogy a gépnek nem kell 15 bar-t tudni, ha presszógépről beszélünk, mert az 9 baron működik. 15 bar az a kapszulások kiváltsága, és persze sok gépre ráírják, és bizonyára elő is tudnák állítani a 15 bar nyomást, csak épp nem fogják jó esetben, hanem 9 baron készítik a kávét.
Hát kb. én is ezeket írtam, egyet is értek veled a legtöbb dologban, de azért az, hogy a darálóra a gép árának dupláját költsük kevés oldalon van leírva. :) A Coffeegeek-en vagy Homebaristán olvastam olyat, hogy a felét, de azt is akkor, ha nem félmilliós a géped. :) Max. ha a géped valami piszokul olcsó, de ott már felmerül a hőstabilitása... (mármint abban az árban már fel sem merül, mert nincs neki) Mindenesetre többet kéne költeni darálóra, mint amit átlagember költ.
Ami a crema habzását illeti, az nem úgy van, hogy "az a dolga", és a "bar nyomás" kifejezést nem először olvasom itt... de nyomás az nyomás! A feszültséget se mondjuk volt feszültségnek, és a súlyunkat se nyúton súlynak. :)
A.P. ha már ennyit szántál a Pixie-re majdnem, akkor annyiból hozasd rendbe a Gaggia Baby-det. Másik kávés fórumon még meg is PID-elik neked és akkor nem fogod szétégetni a kávéidat! És ha már Illy, akkor szerintem a fekete kupakos, de ez szubjektív. Én nem vagyok egy Illy specialista.
Amikor a karos gépet vettem, az olvastam itthon is, külföldi oldalakon is, hogy darálóra kétszer annyit kell költeni, mint a karos gépre.
Azt tudom, hogy a Gaggiáról előre mondták, hogy nagyon érzékeny a darálásra, szóval ne feltétlenül ilyet vegyél. Én szeretem. (Baby talán már nincs is, de láttam az egyik ilyen vásárlós oldalon 65 körül az enyémhez hasonlót).
Szerintem keress rá kávéfanatikus oldalakra. A fanatikusok imádnak tanácsot adni, és némelyik még ért is hozzá.
Én nem ástam bele magam a kelleténél jobban. Azt tudom, hogy totál más eredménye lesz minden keveréknek az itthoni darálással és főzéssel. Volt, amikor fecskendővel és stopperrel mértem a másodperceket és a millilitereket. Aztán rájöttem, hogy a darált, dobozos Illy egész jól viselkedik.
Ha most kezdeném, és lenne 300 ezer forintom rá, mert például nem akarnék külföldre költözni, akkor vennék kétszázért egy darálót, és százért egy karos gépet. Ha 100 alatt akarnék kijönni az egésszel, akkor vennék egy darálásra nem túl érzékeny karos gépet, ami tényleg tud 15 bart (tehát nem Delongi meg nem Krups), és a boltban daráltatnék. És ötmillió féle keveréket kipróbálhatsz így.
Ha lenne irodám, valószínűleg Nespressot vennék az alattvalóimnak, magamnak meg jó drága karosat, és előttük iszogatnám és szagolgatnám. Talán majd egyszer.
Amit viszont soha semennyi pénzért nem szabad venni, az a full automata, egy gombnyomásos, belül darálós gép. Ha még az elején jól is működik, tuti el fog állítódni, és onnantól reménytelen.
A daráló típusát fejből nem tudom, az egyik kávés fórumon írták, hogy az árához képest szuper, és mindenki olyat vesz. Na, én nem vennék olyat még egyszer. Valami Iberital, ha jól emlékszem. Talán érdemes profi, használt gépet venni, amelyekben felújíották a pengéket, ár/érték arányban az lehet a legjobb vétel, erősen gondolkodom rajta.
A bolti darálás szintén járható út. És Sokat lehet javítani a kávén a megfelelő filterrel.
Ha nagyon eltalálom a tamperelést, még a mostani körülmények között is (szétégett tömítőgyűrű) jobb lesz az eredmény, mint a vendéglátós kávék 80%-a. És Nespressonál egyértelműen jobb.
Illetve magamnak elmentettem, mert van róla némi fogalmam, kik írták ezt a fórumot. Szóval:
Azért írok ide, mert ma a telefonomról 7-8 oldalt olvastam ebből a topicból egy műszaki boltban, hogy segítsen a döntésben. Én is szeretnék néhány embernek segíteni.
Fél évvel ezelőtt marhára untam a karos kávéfőzőmmel való nyűglődést. Pontosan tudom, hogy az évek alatt szénné égett, egyszer sem cserélt tömítőgumi és a nem a legjobb gyári egyszemélyes filter okozta a gondok nagy részét, továbbá az, hogy a darálás finomságára nagyon érzékeny, olasz gépem van. Egyszerűen lusta voltam elmenni egy rendes szakboltba, és elém került egy hirdetés Illy kapszulás kávégép bérlésről.
Maga a kapszula Illy, a gép állítólag Illy gyártmány, de más márkanéven. Előtte is gyakran Illyt ittam, tetszett a gép, nem kellett sokat fizetni érte, házhoz hozták, megrendeltem.
Először ízlett a kávé, bár azért jobbra számítottam.
Aztán egyre kevésbé ízlett.
Végül azon kaptam magam, hogy koffeintablettán élek. Korábban életemben nem vettem koffeintablettát, a kávét viszont tízéves korom óta rágtam, aztán ittam, mert különben alacsony volt a vérnyomásom. Annyira megutáltam a kávét az Illy kapszulás kávégéppel, hogy a párommal ketten nem bírtuk elfogyasztani a kapszulákat. Én átálltam tiszta koffeinra, ő simán nem ivott kávét. Itt áll még másfél doboz kapszula.
Mivel kevés örömömet leltem a koffeintablettában, pár héttel ezelőtt elmentem kipróbálni a Nespresso-t (Piros Pixie). A gép tetszett, már a többihez képest. A kávé jó volt, de nem éreztem azt, hogy azonnal akarom, valami bajom volt vele. Úgy tűnt, hogy a lágyabbaknak nincsen íze, az erősebbek meg csersavasak. Adtam magamnak gondolkodási időt.
Ma visszamentem, és kipróbáltam újabb két kapszulat. A másodiknál kértem, hogy főzzük rövidebbre (az eleve rövid kávét). Arra is gondoltam, hogy az lehet a gond, hogy első alkalommal a kávét natúr ittam. Cukrot ugyanis nem eszem, viszont szoktam édesíteni (xilit, eritrit, esetleg méz), persze ezek egyike sem volt a boltban. Gondoltam, most iszom cukorral, nem lesz tőle semmi bajom, lássuk, milyen.
Aztán fogtam a kávégépet, a piros pixit, és elindultam vele a pénztár felé. És útközben nem tetszett, amit a számban éreztem. Letettem a gépet, lementem a Tescoba, vettem egy doboz őrölt Illyt (mert nem volt kedvem a darálót is előszedni a szekrényből). Megkerestem a "régi" karos kávéfőzőmet, amit annakidején untam, pedig csak tömítést kellett volna benne cserélni, elővettem, kiöblítettem, és főztem egy kávét.
Jó állott íze volt, úgyhogy kiöntöttem és főztem még egyet.
A helyzet az, hogy soha az életben nem fogsz olyan Nespressot főzni, mint amilyet jó minőségű karos géppel lehet. Az enyém Gaggia, jónak számít, de nem a több százezer forintos kategória.
Igaz, hogy a Nespresso felül habosabb, vagyis több rajta a hab, de alatta egy sima lötty van ahhoz képest, amilyen a karos kávé, habosító nélkül. Én nem mondom, hogy rossz a Nespresso, mert egész jó, de van valami mellékíze az összes kapszulájuknak, ami engem zavar. Azt se nagyon érdemes elhinni, hogy létezik olyan kapszula (műanyag, papír), amiből nem oldódik ki mindenféle roppant egészséges szintetikus anyag a kávédba. Tény, hogy a Nespresso stabilan jó, és gyorsan kész van.
És ha elrontod a karos géppel a kávét - Gaggiával például elég könnyű elrontani -, akkor az iszonyatos ízű. De ha nem rontod el, akkor nem egy kategória a Nespressoval. Habos, krémes, tiszta, finom. Él a pohárban, éll a szádban. És az sem igaz, hogy sokat kell szenvedni vele, mert reggel is, melegítéssel együtt pár perc alatt kész van, sőt, én főzés után mindig kikapcsolom a gépet, tehát mindig újra kell melegíteni.
Ami még drága lehet, az a rendes daráló, ami a lényege az egész kávéfőzésnek. Ha most újat vennék, százezret biztos ráköltenék, mert attól lesz a kávé igazán jó. Jobb, ha abból veszel drágábbat, nem a presszogépből. Másfelől az Illy darált kávéja egész jól fekszik a gépemnek, ki lehet vele váltani az otthon darálást, meg el lehet menni kávéboltba is, ahol elmondod, hogy milyenre darálják - eleve el szokták találni, ha elmondod, milyen géped van, és ott általában profi a darálógép -, és 250 grammos csomagolásban véve szinte semmi nem megy ki az aromából addig, amíg elfogy napi 2-3 csésze mellett. Be kell rakni a hűtőbe, és le kell zárni, és az se baj, ha nem folyik rá a húslé.
Egy szó, mint száz, jó a Nespresso és stabil. Van viszont egy jellemző, számomra zavaró mellékíze, ami a karos gépben főzött kávénak nincsen. És soha nem lesz olyan, mint az, amikor jól főzöd meg a kávét a jó minőségű - de nem feltétlen több százezer forintos - karos gépben.
Ha a karos gépbe premium kávét veszel, és hajlandó vagy néha kiönteni, amit főztél, ha nem lett elég jó, vagy marhára begyakorlod, hogyan kell, és álmodban sem rontod el vele, akkor egy pohár kávé árában nagyjából ott jársz, mint a Nespressoval. És ha nem fél tonnás gépet veszel, felmelegíteni sem több, mint öt perc.
És karácsonyra még mindig vehetsz magadnak pár gramm Blue Montaint.
Leírtam a véleményem. Flame-elni nem szándékozom, és egyelőre kávéboltom sincs még.
ugyanolyan kremes a kave? meg sehol nem tudtam megkostolni.
nekem nem kell sok iz. 1 erös reggeli ebresztö, 1 lazabb es egy koffeinmentes.
junius 25-töl uj 3 fajta jön ki es sokszor van akcioban. ha valahol meg tudnam kostolni akkor valtanek mar most is, mert hofer a sarkon a nespresso schickimicki a belvarosban.
nekem semmi bajom a nespresso kaveval, söööt, de az egesz ami körülötte van az agyamra megy.
A POD az egy egyszerű szabvány, 44mm-es kávépogácsát csinálnak előre tömörítve mindenféle kávéból. Annyire egyenízű, amennyire kávé a kávé. :) Szóval a legkülönbözőbb kávé gyártók gyártanak a kávéjukból podokat, de leginkább ezek mind prémium gyártók, így aztán csak egy kis rétege olcsóbb a kapszuláknál. Vannak podok 65Ft-ért, de 180-ért is. És ha sokáig keresed, drágábbakat is találsz. Ilyenkor jön a kérdés, hogy ha ilyen drága, akkor mégis csak főzzünk magunknak szemes kávéból, hisz ott a legdrágább prémium kávék 7 grammja meg se közelíti árban ezt... És akkor ha utánaszámolunk, könnyű rájönni, hogy ez azért nem igaz! A prémium kávék igen is drágák. Kilós kiszerelésben is 6-8-10.000 környéke, amiből a 7 gramm alig jön ki kevesebbre, de a kosárba sose 7 grammot darálsz, kicsit mindenképpen többet... És nem beszéltünk arról, hogy darálót, gépet venni sem olcsó mulatság. Tehát: prémium minőségű prémium kávé az drága! Szerintem ezekhez képest a Nespresso kb. jól van árazva. A minősége sem a világ legjobbja, de az ára sem a világ legdrágábbja... Ugyanakkor messze jobb a gagyiknál, de messze drágább is! Az olcsó kávéból olcsó géppel készített eszpresszó pedig meg se fogja közelíteni, tehát mondhatjuk rá, hogy olcsó, de olyan is... híg a leve. :) Szóval én magam úgy gondolom, hogy ha gyorsan, egyszerűen kell kávé, akkor a POD előnye a változatosság, ha pedig valaki magát a kávéval való pepecselést szereti, és azt, hogy ő maga állítja elő, és hogy esetleg gőzöl rá igazi mikrohabot, és önt rá egy szép rozettát, vagy valamit, az is egyfajta élmény, de igenis meg kell fizetni az árát. Ez innentől már inkább egy hobbi. Mondanám, hogy drága hobbi, de azért nagyon sok drágább hobbi van.
A crema "habossága" az a technológia következménye. Részben azért, mert ezt a legtöbben vonzónak tartják, részben pedig ahhoz, hogy az 5g kávéd úgy nézzen ki, mintha normális adagból csináltad volna. Ezt nem hozzáadott anyag csinálja, hanem a ... hát itt inkább nem mondanék butaságot, de szerintem a nagy nyomás, és konstrukció eredménye. Ugyanakkor tegyük hozzá, hogy azért nem olyan rossz a kinézete. Hasonlítgattam "igazi" presszókávéval, és a tigriscsíkok teljesen hiányoznak, mert helyette habosodik kicsit, viszont még mindig messze jobb, mint bármi ilyen expressz kv, amit pikk-pakk állítasz elő a semmiből. Ennyi idő alatt ennyi kávéból szerintem kihozták a maximumot. Az egyenízt nehéz megfejteni, hisz egyes kapszulák tök más területről származnak, és azért én elhiszem, hogy igazi kávéból van, semmi varázslás. Erre nagyon nagy tétet tennék! Nem értek hozzá annyira, hogy tippelgessek, mitől azonos az ízük. Én néha kicsit túl melegnek érzem a vizet, és mintha túlégne a kávé, de még sose mértem, hány fokos víz éri a kávét.