Keresés

Részletes keresés

deus Creative Commons License 2003.08.22 0 0 529
A Doki felelőtlensége :) viszont a 3. részben szembetűnő:
amikor a Sonash/Clara/Eastwood szakadék vasúti hídján vüldi vissza Martyt 1985-be, csak pár másodpercen múlik, hogy nem kapja telibe a tehervonatot...
Ez tényleg kockázatos volt.

Persze ha mindenáron kekeckedni akarnánk, az egész időugrás életveszélyes elképzelés, hiszen amikor a kocsi megérkezik valahova, ott egy rakás levegőmolekula van éppen.

Egy időben, egy helyen több atom = PAKK! teljes annihiláció, az egész tömeg energiába megy át, mint az antianyag esetében...
(ha jól emlékszem ifjonc kori fizika tanulmányaimra...)

deus Creative Commons License 2003.08.22 0 0 528
Így van.
A Doki előreküldi a kocsit, így az 1 perccel később meg is érkezik!
NEM TÉR VISSZA.

Előzmény: Lony (526)
noimporta Creative Commons License 2003.08.22 0 0 527
Erre sokkal "logikusabb" magyarázat is van... :))))) bizonyos időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a történelem megváltoztatásának következményei eljussanak a jövőbe. Martynak is volt egy hete, mielőtt ő is elkezdett eltűnni, ha nem így lett volna, akkor abban a pillanatban fel kellett volna szívódnia, hogy ellökte az apját a kocsi elől. Így Biffnek is lehetett annyi ideje még, hogy visszaérjen, mielőtt kitörlődött.
Előzmény: Iranon (506)
Lony Creative Commons License 2003.08.21 0 0 526
Sziasztok!
Éppen ezen vitatkoztam valamelyik nap a kedvesemmel, hogy a Doki előreküldi a kocsit egy perccel, de ki küldi vissza...
Namármost ahogy én látom a dolog úgy fest, hogy a Doki egy perccel küldi előre Einsteint, vagyis egy percet átugrik a kutya és megérkezik egy perccel ugyanoda, vagyis oda, ahonnan a kocsi lángoló keréknyomokkal eltűnik, vagyis Martyék elé. Ahol azok addig beszélgettek és a Doki észbekap és odébblöki Martyt hogy el ne üsse őket az érkező kocsi. "Előreküldtem a jövőbe! Egy perccel előre, hogy pontosabb legyek" azt hiszem így mondta :)
de ezt hiába magyaráztam a kedvesnek, nem fogta fel. :)
Imhoteph Creative Commons License 2003.08.21 0 0 525
Pszt! Ez maradjon köztünk! Ha a Ford Mondeo Klub Hungary tagjai megtudják, hogy vezetöjük és fö szervezöjük még sosem vezetett autót, és gyorsulásokkor egy automata vált sebességet és nyomja a gázt, tisztára kiábrándulnak :)
Előzmény: Blindmouse (523)
igabe Creative Commons License 2003.08.21 0 0 524
Nagyon pörög ez a topic. Éjfél után írtam az utolsó hozzászólásomat, most meg alig találom. Na bocs, kicsit off voltam.
Blindmouse Creative Commons License 2003.08.21 0 0 523
Te még ugye sohasem vezettél autót? :)))
mondjuk van ott baki.. kéziváltós autót csak úgy távirányítani... előre hátra.. :)))
Előzmény: Imhoteph (518)
deus Creative Commons License 2003.08.21 0 0 522
Ott a pont!
:))
Előzmény: EyeScream (521)
EyeScream Creative Commons License 2003.08.21 0 0 521
Imádom deust javítani, még ha csak egy ennyire egyszerü elgépelésröl is van szó.

TwoTwin/Lone Pine Mall...

:-))

Előzmény: deus (515)
Quatorka Creative Commons License 2003.08.21 0 0 520
a 88 mérföld akkor is meglett volna ha hosszában feszítik a drotot mert ugye azt lazán lehetett volna tarttani :)
de hát CSAK FILM :))
Előzmény: deus (517)
Iranon Creative Commons License 2003.08.21 0 0 519
Mondtam en, hogy nem emlekszem pontosan.:)

Biztos megbomlott a ter-ido kontinuum...:))

Imhoteph Creative Commons License 2003.08.21 0 0 518
Az oké, 1 perccel elörébb küldte.
De hogy fordult meg a kocsi 180 fokot, és mit csinált 1 percig? Ehhez tényleg valami automatika kell, akkor meg már az egész távirányitós dolog felesleges, egy gyorsitás 88-ra már semmi egy visszaforditó/fékezö elektronikához képest :)
A másik meg, hogy másodpercekig pörgeti a kereket az indulás elött. Ezt is megcsinálta az elektronika? (kevés a hely 88 mérföldre a parkolóban?)
Arról nem is beszélve, hogy attól, mert behúzott elsö fékekkel pörgeti a hátsó kereket, nem nö a kocsi sebessége :) (látszott a piros digiten). Csak a fordulatszáma. Ami meg teljességgel felesleges, mert a féket felengedve a kocsi sebessége 0, a tömege ugyanaz, rgo a tehetetlensége folytán akár ne is pörgette volna, álló helyzetböl fullgázzal ugyanúgy gyorsul.
(most jöhettek a meleg gumi=jobb tapadás dologgal, de valljátok be mellé : mennyi jelentösége van jelen esetben? :)
deus Creative Commons License 2003.08.21 0 0 517
"ha a doki olyan nagy tudos akkor mért ugy kellet megcsinálni az autot hogy avillám amikor belevág pont odaérjen ?"

A kocsi csak akkor tudja végrehajtani az időugrást, ha (1) eléri a 88 mérföld/óra sebességet ÉS megkapja az 1,34 GWatt betápot.

Tehát a benzinmotorral fel kellett gyorsítani a kocsit 88 mérföldre, ezért kellett Martynak jó messziről indulnia.
Az kiszámítható a kocsi gyorsulóképességét figyelembe véve (plusz a szélsebességet :) ), hogy milyen táv alatt éri el a kocsi ezt a sebességet. Onnan indult.

A villámcsapás idejét is tudták, és úgy kellett időzíteni az ELINDULÁST (ezért kellett a vekker a műszerfalra), hogy PONT annyi idő alatt érje el a kocsi a 88 mérföldet (ÉS EKKOR PONT a drótnál legyen), amikor a villám becsap.

Más villámcsapás a környéken nem volt, ehhez kellett alkalmazkodni.

Az igaz, hogy a drótot az utca hosszában is ki lehetett volna húzni és dodgem szerűen csúsztatni az áramszedőt (a 88 mph elérésének és a villámcsapás idejének így is ugyankkorra kellett volna esnie, tehát időzíteni így is kellett volna), de akkor nem lett volna drámai feszültség a drót szakadás miatt.

Előzmény: Quatorka (514)
deus Creative Commons License 2003.08.21 0 0 516
Hozzátehettem volna azt is, hogy nem gondolkodsz 4 dimenzióban!
deus Creative Commons License 2003.08.21 0 0 515
"Most hirtelen nem emlekszem, hogy Doki hova kuldte, de ezzel az erovel azon is gondolkozhatnank, hogy Einstein es a DeLorean akar nekicsapodhatott volna egy fanak, sziklanak, etc....
Mert azt ugy nem latta Doki, hogy pontosan hova kuldte."

Gondolkozz, Iranon, gondolkozz!

A Doki Einsteint a DeLoreanben 1 percre előre küldte a jövőbe.
Térben ugyanott voltak, a Two/Lone Pine bevásárlóközpont parkolójában.

Az pedig valószínűtlen, hogy 1 percen belül a parkolóban sziklák, fák képződnek...

Előzmény: Iranon (513)
Quatorka Creative Commons License 2003.08.21 0 0 514
háát igen látom szerettek ezen gondolkodni ti is :))
más ha a doki olyan nagy tudos akkor mért ugy kellet megcsinálni az autot hogy avillám amikor belevág pont odaérjen ?
mértnem csuszott a kampo végig a droton attol kezdve ahogy elindult(dodzsem szindroma)?
ja és ne emlitsem hogy saját maga nem segitet magának az első részben holott a 2. ban találkozott magával (drotfeszítés közben ?) :))
na akkor hogy is van ez?
menjünk filmkritikusnak.
de akárki akármit mond ez nem rosz film :)
Iranon Creative Commons License 2003.08.21 0 0 513
Most hirtelen nem emlekszem, hogy Doki hova kuldte, de ezzel az erovel azon is gondolkozhatnank, hogy Einstein es a DeLorean akar nekicsapodhatott volna egy fanak, sziklanak, etc....

Mert azt ugy nem latta Doki, hogy pontosan hova kuldte.

A visszateres esetleg megmagyarazhato a taviranyitassal, valami elore programozott cuccal.

"honnan kap plutoniumot"

Na ja, mert ugye van az a jelenet, amikor Doki a fejehez kap "Hogy is felejthettem el a tartalek plutoniumot, akkor hogyan tudnek visszajonni?"..tudjatok, kozvetlenul ezutan jonnek a tenoristak.
Az meg nem tul hiheto, hogy Einstein utazasra egyszerre ket adagot toltott be.

Előzmény: Quatorka (511)
deus Creative Commons License 2003.08.21 0 0 512
Meilőtt megbolondulunk az elméletekbe és a paradoxonokba, képzeljük el azt, hogy rengeteg (végtelen) mennyiségű alternatív időfolyam (múlt, jelen és jövő) folydogál egymás mellett.

Ezek lehetőségek. Hiszen pl. bármelyik percben hozhatunk döntéseket, amik egy sor más dolgot indítanak el -- vagy nem hozzuk meg ezeket a döntéseket.

A film (és minden ilyen film) azzal játszik el, hogy ezek között az alternatívák között mozgatja a hőseit. Aami a valóságban persze nem lehetséges, mert a rengeteg elágazásnál mindig csak egyféle döntést hozunk, és onnantól kezdve már az elágazás a múlt része és megváltoztathatatlan.

És ha jobban belegondolunk, nincs is ilyen, hogy "jelen". Valami vagy még nem történt meg (akár csak egy nanoszekundum múlva fog), és akkor az még a jövő, vagy megtörtént, és onnantól kezdve máris a múlt. Csak kellően apró időszeletkékre kell vagdosni a dolgokat. Pl. 2003 a jelen, de 2003 augusztus 20-a már a múlt része, éppúgy mint pl. az egyiptomi fáraók dolgai.

Quatorka Creative Commons License 2003.08.21 0 0 511
De tudok csak hát ha az ember csinál 1 filmet akkotr figyeljen a történetre is :)
mert ugye a kutya amikor elöremegy az időben honnan kap plutoniumot mert ugye az minde3n ugráshoz kel energia nem?
legalábbis a doki azt mondja :)
deus Creative Commons License 2003.08.21 0 0 510
Hogyne változott volna meg a jövő!

Nézzük sorjában:
2015:
az öreg Biff lenyúlja az Almanachot és visszamegy 1955-be.

1955:
Odaadja a fiatal saját magának.

1985-A:
Az alternatív 1985 emiatt jön létre.
Biff dúsgazdag gengszter, Hill Valley meg (ahogy a főtéren a földre gyűrt, átlőtt tábla átfirkált felitrata mutatja) "Hell Valley" lesz.

Ennek az 1985-nek a jövője lesz 2015 (2015-A) abban a pillanatban, amikor az öreg Biff visszatér.
Csakhogy ő ebben már nem létezik -- erased from existence -- mert valószínűleg már a 80-as években meghal!
Feltételezések szerint Lorraine lőtte le, de akárhogy is, Biff tisztázatlan körülmények között elpatkolt, pont amiatt, hogy olyan utálatos megagengsztert faragott magából!

Ezért a jövőben semmi keresnivalója és ezért haldoklik, amikor kiszáll a DeLoreanből Hilldale-ben. Volt egy kimaradt jelenet, ami mutatja, ahogy az öreg Biff a kocsi mögött a földre hanyatlik, de mielőtt talajt fogna, átlátszó lesz és eltűnik.

Mivel Biff korábban elenyészett, ezért a megváltozott 2015-A-ban Hill Valley ismét békés és normális hely lesz.

Természetesen itt is van egy paradoxon:

Ha Biff a saját akciója miatt tulajdonképpen aláírta a saját halálos ítéletét, akkor el se jut 2015-be, így nem is lophatja el az Almanachot.
Ha pedig nem lopja el, akkor a fiatal Biff nem lesz gazdag, az öreg megéri 2015-öt, és ellopja az Almanachot...
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!
:)))

Előzmény: Quatorka (505)
pshot Creative Commons License 2003.08.21 0 0 509
"Még mindig nem tudsz négy dimenzióban gondolkodni!" :))))
Popsi Creative Commons License 2003.08.21 0 0 508
Ja. Eza megoldás.
Előzmény: pshot (507)
pshot Creative Commons License 2003.08.21 0 0 507
Mert a fiatalabb Bifftől 1955 ben elveszik "majd" a könyvet, igy 2015 változatlan marad.
Szerintem ezért.
Iranon Creative Commons License 2003.08.21 0 0 506
"arra feleljen valaki hogy mért nem változott meg a jővő amikor az őeg visszament oaadni saját magának a Sportalmanakot?

Ujabb idopara. :)

"mert amikor visszaért akkor az volt a jővő ahonnan elment??"

Igaz, amikor az öreg vissszatért, akkor annak a 2015-nek kellett volna lennie, melyben Dokit elmegyógyintézetbe zárják.

A magyarázat az, hogy nem Biff volt a főszereplő, nem az ő szemszögéből mutatták az utazásokat. :)

Quatorka Creative Commons License 2003.08.21 0 0 505
Üdv
arra feleljen valaki hogy mért nem változott meg a jővő amikor az őeg visszament oaadni saját magának a Sportalmanakot?
mert amikor visszaért akkor az volt a jővő ahonnan elment??

nem tünt fel neki?

igabe Creative Commons License 2003.08.21 0 0 504
Már eccer megszámoltam, hány DeLorean van 1955-ben, le is írtam itt néhány napja. Én négyet számoltam. Olvass vissza, leírtam, melyik hol van.
Előzmény: deus (497)
Iranon Creative Commons License 2003.08.20 0 0 503
"De analog orákat egy idögépbe?:)) Mielött elindul felhuzza a vekkert?:D
Szerintem itt sántít a dolog. De ha van ötleteted győzz meg:))))"

Ajj, elrontottam az egeszet, hogy kiszivarogtattam nemi informaciot a keszulo idog...

Csak arra gondoltam, hogy pld. az idopontot mutato szamlalot meg lehet valoszinuleg csinalni mindenfele elektronika nelkul - lasd mint kb. az Idogep c. filmben.

Előzmény: Popsi (502)
Popsi Creative Commons License 2003.08.20 0 0 502
Végülis nem a plutonium a lényeg hisz az maradhatott a másik deloren-be. De analog orákat egy idögépbe?:)) Mielött elindul felhuzza a vekkert?:D
Szerintem itt sántít a dolog. De ha van ötleteted győzz meg:))))
Előzmény: Iranon (501)
Iranon Creative Commons License 2003.08.20 0 0 501
Ez nem plutoniumbol, hanem gozbol veszi ki a kakaot. :)

Az elektronikai cuccok meg szvsz talan cserelhetoek analogra is. Pl. lasd digitalis vs. analog orak. Persze eleddig meg nem epitettem idogepet DeLorean-bol, ugyhogy nem tudom, hogy pontosan hova kellenek chipek meg ilyen vacakok.:)

Előzmény: Popsi (500)
Popsi Creative Commons License 2003.08.20 0 0 500
Es hogyan epitette meg a jegkocka-gyarto gepsort, az idogepet, ? Mert feltalalo, ilyen egyszeru a valasz.
Ha az elmeletre gondolsz: azt meg mar tudta, mert ugyebar o az a Doki, aki az 1985-re megepitette az elso idogepet. Kis tulzassal: akkor mar masodjara se lett volna neki vmi nehez.

Az OK hogy feltaláló.De az elektronikai dolgokat honnét vette?Bááár végülis hülye vagyok.Hát maradt ott egy Delorien...báár annak összeégtek az áramkörei a villám csapás miatt.Szoval még egy hütőgép még ok, de ahogy ő mondta az időgép eltronikai részéit,chipeket csak 1955 körül lehett kapni, vagy egyátalán előállitani.
Szoval nincs ez megmagyarázva:))

Előzmény: Iranon (499)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!