Keresés

Részletes keresés

Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.07.12 0 0 214
Előzmény: Bölcs Árnyék (213)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.07.11 0 1 213

A metafizika a kb. kitalációkról szól, ezért is lett már korán eltávolítva a filozófiából ! A te fejedben kavarognak össze-vissza ezek a dolgok, és nem a valóságban !

Előzmény: ketni (212)
ketni Creative Commons License 2023.07.11 0 1 212

Ez szépen hangzik, semmi kivetni való nincs benne.

De nagyjából ez úgy hangzik, mint amikor a politikusok a világbékéért harcolnak.

A lényeg meg az ördög viszont a részletekben van elrejtve.

"A "létezés" nagyon nagy kamu dolog ám !!!!!"

"Az "Idő" van és valóságos. Ahogyan a sebesség is az. A "létezés" fogalom az ami zavaros metafizikai zagyvaság."

A valóság ugyan úgy zavaros fogalom. Ugyan úgy leegyszerűsítve találkozunk vele, lebutítva az emberi felfogó képesség szintjére, mint amit a számtanról mondasz és a számokba fojtás hasznosságáról állítasz.

Én nem látom a különbséget a létező és a valóságos között.

Teljesen mindegy, hogy a létező az metafizikai vagy sem, mert így is, úgy is létezik.

A különbség ott van, hogy megtapasztalható-e, felfogható-e az ember számára.

Mivel tudjuk, -mert azt tudjuk- hogy a valóság töredéke sem tudható és ismert a számunkra, tökéletesen jogos föltételezés, hogy van metafizikai létezés, ami valóságos, mert van.

Előzmény: Bölcs Árnyék (211)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.07.11 0 0 211

mi az "igazi tudomány" a számodra?

Én elsősorban filozófusnak tartom magam, és a tudományt a filozófia egy olyan részterületének tartom, ami kihelyeződött a filozófiából, de azért az "alma nem esett messze a fájától" ♥

Előzmény: ketni (210)
ketni Creative Commons License 2023.07.10 0 1 210

Érdekes, ahogy önmagadnak teszel fel kérdéseket és néha meg is válaszolod.

Amit még mindig nem értek: mi az "igazi tudomány" a számodra?

Megnéztem a saját blogodat is, vagy midet, de nem tudom fölfogni a lényeget.

Előzmény: Bölcs Árnyék (209)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.07.10 0 0 209

Mi a véleményed a memetika és a ChatGPT kapcsolatáról ?

Előzmény: MemetikaTan (207)
MemetikaTan Creative Commons License 2023.07.10 -1 0 208

Jelen korunk társadalmának két legveszélyesebb áltudománya és fertőző mémje, avagy pszichovírusa a POLITIKA és a belőle fakadó JOG !!!

Előzmény: Bölcs Árnyék (206)
MemetikaTan Creative Commons License 2023.07.09 -1 1 207

A  memetikát túltolták bizonyos részeken és azok a részek hibásak is. Így alapítottam egy külön tudományágat:

Memetika szerintem; az emberi gondolatok – a biológiai vírusok működési elvéhez hasonló – lényegét tekintve pszichológiai klónozással szaporodó fertőzési és gyógyítási szabályait és törvényszerűségeit vizsgáló, feltáró tudományág. (röviden: utánzástan, ismétléstan régebben, de helyesen inkább klónozástan a jövőben) Ez egy új tudományág és mint ilyennek vannak fals kinövései is. Tehát a "Vírus" az élő és élettelen, a "Memetika" meg a tudomány és áltudomány határán helyezkedik el jelenleg. Jómagam a tudományos részt igyekszem belőle elkülöníteni. Ezt az ágat nevezhetjük akár pszicho-virulógiának is.

Memetika és PszichoVirulógia közösségi tanulási csoport

Előzmény: Bölcs Árnyék (206)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.07.09 0 0 206
Előzmény: MemetikaTan (205)
MemetikaTan Creative Commons License 2023.07.04 -1 1 205

Mémképben a lényeg:

Előzmény: MemetikaTan (204)
MemetikaTan Creative Commons License 2023.07.04 -1 0 204

Például van egy rakás istenérv, amelyeket logikusnak és tudományosnak hazudnak egyesek, mert például a saját vallási, teológiai dogmáikon belül azok is.  Pedig csak körkörös érvelési hiba!!!

Lásd ez rá példának:  Apologetika végső bukása logikailag

Előzmény: Antitézis_szintézis (202)
MemetikaTan Creative Commons License 2023.07.04 -1 0 203

A valóság nagyjából és nagyon sok mindenben megegyezik a tudományos módszartannal. Vagy legalább is ez utóbbi a legjobb és legbiztosabb annak feltárására.   Tehát tesztelhetőnek kell lennie és nem tőled, vagy tőlem függ. 

A "létezés" nagyon nagy kamu dolog ám !!!!!

bővebben ebben a szaktopikban írok róla miért: Létezés létezésének bizonyítékai?

Előzmény: Antitézis_szintézis (202)
Antitézis_szintézis Creative Commons License 2023.07.03 0 0 202

A valósággal való azonosság??

Ezt sehogy sem lehet bizonyítani, mert mi van akkor, ha én szolipszista vagyok és Te nem is létezel? :-)) Akkor én vagyok a valóság :-))

Előzmény: Cleaning Cloths (201)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.07.02 -1 0 201

Nincs jelentősége!!! Tudományosan.

Az hogy egy mese /vallás / matematikai akármi a saját mesén/vallás / matematikai akármi belül logikus .... attól még nem jelent azonosságot a valósággal.  Sima érvelési és logikai hiba .... 

Előzmény: Antitézis_szintézis (200)
Antitézis_szintézis Creative Commons License 2023.07.02 0 0 200

A matematika arra is jó, hogy legyőzhessük a Mesterséges Intelligenciát:

"

ÉN: Írjál ide egy olyan (viszonylag egyszerű) egyenletet, melyet a komplex számok hamazÉán nem lehet megoldani, csak a kvaterniók halmazán.

AI: Az egyik ilyen példa lehet a következő:

x^2 + x + 1 = 0

Ez az egyenlet a komplex számok halmazán nem megoldható, hiszen nincs olyan komplex szám, amelyre a négyzete hozzáadva önmagával és 1-gyel eredményül adná a nullát. Azonban a kvaterniók halmazában megoldható, és a megoldásai a következők:

x = (-1/2) + (1/2)sqrt(3)i + (1/2)j vagy x = (-1/2) - (1/2)sqrt(3)i - (1/2)j

Itt az i és j a kvaternió egységek, és a fenti képletekben az x kvaterniók. Ez a példa jól mutatja, hogy a kvaterniók általánosítják a komplex számok halmazát, és lehetővé teszik, hogy olyan egyenleteket oldjunk meg, amelyek a komplex számok halmazán nem oldhatóak meg.

ÉN: Azt állítod, hogy a "x^2 + x + 1 = 0" egyenlet nem megoldható a komplex számok halmazán? De hiszen az egyik megoldása: (-1/2)+(3*i/2) , a másik megoldása (-1/2)-(3*i/2).

AI: Elnézést, tévedtem az előző válaszomban. Valóban, az "x^2 + x + 1 = 0" egyenlet megoldható a komplex számok halmazán. Az általam adott megoldások helyett a helyes megoldások a következők:

x = (-1/2) + (sqrt(3)/2)i vagy x = (-1/2) - (sqrt(3)/2)i

Köszönöm, hogy javítottál a tévedésemre. "

Előzmény: Cleaning Cloths (197)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.07.02 -1 0 199

Nos nem az és szigorúan nézve nem is tudomány. 

Még az egykoron általam indított magyar nyilvános WiCipédia Tudomány szócikkben is a "Kérdéses besorolhatóságú ismeretterületek"-hez és a " Absztrakt tudományok" -hoz van besorolva.

Előzmény: Antitézis_szintézis (198)
Antitézis_szintézis Creative Commons License 2023.07.02 0 0 198

Még egy másik mondásra is emékszem: "A matematika a tudományok királynője és a számelmélet a korona a királynő fején". C.F.Gauss

Előzmény: Cleaning Cloths (197)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.07.02 -1 0 197

A dolog inkább fordítva működik. Már feltárt tudományos eredményeket lehet nagyjából eléggé jól modellezni matematikával. Tehát segédtudomány. Néha a vak tyúk is talál szemet alapon jók az előjelzései is, de nem nagyobb arányban, mint bárhol máshol. 

Mert ami nincs számításba véve és gyakran nincs, ami még is befolyásoló tényező, az hibalehetőségek sorát adja.

Előzmény: Antitézis_szintézis (196)
Antitézis_szintézis Creative Commons License 2023.07.02 0 1 196

Majd elolvasom ezt a cikket. De már gyerekkoromban tisztában voltam (talán valamelyik szovjet matematikus mondásával), hogy egy tudományág annál fejlettebb, minél inkább képes használni a matematikát és problémáit minél inkább képes matematikai formulákba öltöztetni (nem pontosan így mondta, de bennem ez maradt meg).

Előzmény: Cleaning Cloths (195)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.07.02 -1 0 195

A tények nem vita tárgyai. A matematika max annyira egységes és egy rendszer, mint a vallásoknál próbálkoznak az ökömenizmusal, ami ugye nem működik.

"Russell felfedezése alapjaiban rengette meg a matematikát, mivel így kiderült, hogy a hagyományos matematikai logika eszközeivel minden levezethető tétel tagadása is levezethető, vagyis bármi és bármi ellenkezője is bizonyítható, vagyis az elméket nem ér sokat."

Az angol, aki kinyírta a matematikát: Bertrand Russell - Raketa.hu

Előzmény: Antitézis_szintézis (194)
Antitézis_szintézis Creative Commons License 2023.07.02 -1 0 194

Ez nagyon egy olcsó okoskodás!

Hogy 1+1 = 10 ?? Hát persze hogy annyi, ha nem használhatunk csak 1 és 0 számjegyeket. De a hármas számrendszerben már 1+1 = 2 és 1+1+1=10. A matematikában pont az a szép, hogy pontosan kell fogalmazni. Tehát az 1+1=2 önmagában kevés. Hozzá kell tenni, hogy minden 3-as vagy annál nagyobb számrendszerben igaz. De hogy ne kelljen annyit beszélnünk, az elején megegyezünk, hogy a "továbbiak során mindig 10-es rendszert fogunk használni". Az "1+1=10" és az "1+1=2" nem két külön matematika, hanem egy.

Előzmény: Cleaning Cloths (193)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.07.02 0 0 193

Egy másik ráébresztő példa is indulásként bemelegítésileg: A matematikában szinte bármit be lehet bizonyítani teljesen helyesen és szabályosan. Csak az axiómák és az axiomatikus szabályok felvételén múlik. Így a 2,4+2,4=4,8  egész számra való kerekítési, megfelelő megjelenítési és  műveleti sorrend szabály utasítással éppen ilyen. Ebben az esetben 2+2=5 és teljesen logikusan és szabályosan. Továbbá 1+1=10 a kettes számrendszerben és 6x9=42 a tizenhármas számrendszerben.  A matematika éppen ezért nem igazán tiszta tudomány, - hiszen kitalált dolgokkal foglalkozik, akárcsak isteneiket tekintve a vallások  -  csak segédtudomány. Kell hozzá más, nála sokkal tisztább tudományág valóságban is tapasztalható alátámasztása a vizsgált kérdéskörökben, hogy valóban igaz, tényszerű és hasznos lehessen. 

Gödel első nemteljességi tétele alaplogikai hibás. Attól még a matek lehetne teljes. - Világnézet (blog.hu)

Előzmény: Antitézis_szintézis (192)
Antitézis_szintézis Creative Commons License 2023.07.02 0 0 192

Legalább egy példát mondjál! Amúgy én sem határoztam meg, mit értek "egy matematika" alatt. Ebben az egyben beleértem a nem-euklideszi geometriát is, tehát nem állítom, hogy a pitagorasz tétele IGAZ. De mondjál alternatívát pl. az (A+B)**n képletre. Vagy a sin(2*x) az nem 2*sin(x)cos(x) ???

Előzmény: Cleaning Cloths (190)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.07.02 0 0 191

"A matematikai logika és a halmazelmélet két tantárgya a 19. század vége óta tartozik a matematikához. Ezen időszak előtt a halmazokat nem tekintették matematikai objektumoknak, és a logika, bár matematikai bizonyításokhoz használták, a filozófiához tartozott, és a matematikusok nem vizsgálták kifejezetten. ... Még mindig filozófiai vita folyik arról, hogy a matematika tudomány-e.

Előzmény: Cleaning Cloths (190)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.07.02 0 0 190

Ha nem tudod, akkor felesleges nekem felvilágosítani téged. 

Olvasd át a matematika alapjait, vagy legalább a nyilvános WiCipédia angol szócikkét.

Matematika – Wikipédia (wikipedia.org)

Előzmény: Antitézis_szintézis (189)
Antitézis_szintézis Creative Commons License 2023.07.02 0 0 189

Szerintem igenis egy matematika van. Milyen ellentétes szabályokról beszélsz? Mondj egy példát, hogy milyen ellentéte szabályok lehetnek. Egy kvadratikus egyenletet gyökei helyébe mást is írhatunk? Vagy milyen eltérésekről hadoválsz? Eddig a matematikában egyetlen fura (szerintem nem odavaló) állítással találkoztam: 1+2+3+4+....(a végtelenségig) = -1/12. De ezt a baromságot szerencsére egy indiai fiatal matematikus könnyedén megcáfolta.

Előzmény: Cleaning Cloths (186)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.07.02 0 0 188

Minden jel szerint a memetikailag, vagy bárhogyan sokszor ismételt dolgok valamiért tárolódhatnak a DNS-ben. 

IGeTöbb tudással .... jelenleg már van is sejtésem rá ... a sokszor ismételt dolgok genetikailag is öröklődnek ... átmehet a dns-be ... mémek-gének ....

Tamās Cs.  érdemes lenne még kicsit tanulnia előtte arról, hogy mi az a DNS és hogyan működik...

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.06.30 -1 0 187
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.05.14 -1 0 186

Igazából nem egy matematika van, ahogyan "Vallás" sem csak egy van, hanem matematikák és vallások. Amelyek elveikben és szabályaikban ellenkeznek egymással.

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.05.08 -1 0 185

Politika és a belőle fakadó jog áltudomány: 

10 BIZARR TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉS- Ignobel díjak 2022

9:56 A szerződések nyelvtana

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!