Keresés

Részletes keresés

AIposter Creative Commons License 2024.07.16 0 0 1395

overdog

Előzmény: AIposter (1394)
AIposter Creative Commons License 2024.07.16 0 0 1394

a napokban gondolkoztam el a töltés létének/nem létének elméleti bizonyíthatóságán. evvel kapcsolatban feldobnám a kérdést, aki akarja gondolja át:

 

Középiskolai fizikakönyv. Fogalmi és logikai teljességben.

Előzmény: cseik (1391)
destrukt Creative Commons License 2024.07.16 -1 0 1393

"az anyag az, aminek csak egy elemi része foglalhat helyet a tér egy elemi pontján. vagy másként, amiből bármekkora kicsiny, két kulönböző adag soha nem lehet egyazon térrészben."

Ezek szerint a gravitációs mezőt te nem tekinted anyagnak?

Mert a gravitációs mező olyan, hogy pl. a Föld és a Hold között bármelyik pontban egyszerre van jelen a Föld gravitációs mezeje is, és a Hold gravitációs mezeje is. Ezek vektorosan összeadódnak, és így hozzák létre a Föld-Hold közös gravitációs mezejét. 

Ebben az esetben az anyagnak két elemi része is elfoglalja a térnek ugyanazt a pontját. 

 

Akkor a gravitációs mező nem anyag?

Ha nem anyag, akkor szerinted micsoda?

Előzmény: cseik (1386)
cseik Creative Commons License 2024.07.16 0 2 1392

nem jelenti.

mert nem a P részecske hat a másik P részecskére, hanem a P részecske által megváltoztatott tulajdonságú B és G részecske hat a másik P részecskére.

ha én eldobok egy labdát, ami fejen talál, akkor én ütöttelek meg vagy a labda? ha ezért hanyatt esel, akkor én löktelek fel, vagy a labda?

Előzmény: destrukt (1390)
cseik Creative Commons License 2024.07.16 0 1 1391

az elméletemben a tér az üres. hogy a semmit létezőnek vagy nem létezőnek tekintjük, az most másodlagos. legyen egy lehetőség az entitások létére. a tér akkor is értelmezhető így ha üres és akkor is ha anyag van benne. ebben a térben mi tetszőleges távolságokat és térfogat részeket jelölhetünk ki. ezt nevezzük el elemi térpontnak. az elemi térpont méretét válasszuk akkorára, hogy egy entitás alkotója, azt hézagmentesen kitöltse. másként fogalmazva, jelöljük körbe egy entitás hézagmentesnek tekinthető részét. ha ebben a térrészben két külön entitáshoz tartozó alkotórész is tartózkodhat egy időben, akkor ez nem anyag. ha csak egy ilyen tartózkodhat, akkor anyag.

 

az anyag az a B és G részecske szerkezete. vagyis a rugalmas szálak, amiből összeáll.

maga a G és B részecske az részecske, mert az anyagi szálak, szerkezetében és anyagi mennyiségében nem változó, egysége. a B és G részecske minden esetben részecskeként definiálható. (megmaradó)

 

a P részecske (elektron és proton) az egy B részecskébe beragadt G részecske sokaság. a külvilág felé egy egységes egészként viselkedik így részecskének tekinthető ebből a szempontból. a G részecske szám változhat és 0 G számnál megszűnik létezni, tehát szigorú értelemben viszont nem részecske. ezt oldom fel azzal, hogy normál esetben - amíg feltételeznünk kell, hogy a P részecske nem szűnik meg létezni - részecskeként definiálhatjuk. (nem megmaradó)

 

tehát amikor anyagról beszélek, az kizárólag a B és G részecske szerkezeti részére értendő.

 

 

 

nálam egy megmaradó részecske van, az a B/G részecske, ami B és G részecske állapot között válthat. igazán pontos megfogalmazás az lenne, hogy a B/G lenne 'alap részecske' és lenne az 'alap részecske B állapota' illetve az 'alap részecske G állapota', de szerintem egyszerűbb és egyértelműbb B és G részecskéről beszélni.

a proton és elektron nem megmaradó részecske nálam.

 

 

igen, az anyagi struktúrák a B részecske mező 'csomósodásai'. egy ilyen 'csomósodás' a G részecskék csoportba állása.

ha ez a csoportba állás egy B részecskében jön létre és a felbomlását a B részecske szerkezeti belső erőhatása gátolja, akkor beszélünk protonról és elektronról. protonok csoportja az atommag. az atommag körüli elektron sokaság együtt az atom. atomok tartós kapcsolata a molekula. stb

ha ez a csoportba állás B részecskén kívül jön létre és a felbomlását a B részecske szerkezet rezgés ciklusa akadályozza, akkor beszélünk fotonról.

 

 

pontosan. a B és G paraméterei változnak a P által, úgy, hogy az mozgást generál egy másik P-nél.

nálam nincs töltés, csak kizárólag ez a P részecske hatás, ami lehet 'vonzó' és lehet 'taszító' megnyilvánulás.

 

 

 

a napokban gondolkoztam el a töltés létének/nem létének elméleti bizonyíthatóságán. evvel kapcsolatban feldobnám a kérdést, aki akarja gondolja át:

ha a töltés, mint önálló jelenség létezik és úgy működik ahogy azt ma a fizika elképzeli, akkor mi akadályozza meg az elektront, hogy egy vezetőből ne szaladjon szerteszét a tér minden irányába?

mitől vannak vezető és szigetelő anyagok? stb.

Előzmény: őszszakál (1388)
destrukt Creative Commons License 2024.07.16 0 0 1390

Kalevalez:

"Ráadásul varázslatos módon a távolság függvényével előbb vonz, aztán taszít, aztán vonz. Miért? Csak?"

 

Cseik:

"a P részecskék soha nem vonzzák vagy taszítják egymást. a P részecskék ugy változtatják meg a B és G részecskék tulajdonságait, hogy azok egy másik P részecskére gyakorolt erőhatásuk eredője, a két P részecske távolságától fuggően, egymás felé vagy egymástól távolodva mozgatják azt."

 

Ha egymástól távolodva mozgatják egymást, akkor az nem jelenti azt, hogy taszítják egymást?

 

 

 

Előzmény: cseik (1386)
őszszakál Creative Commons License 2024.07.16 0 0 1389

pozotron  pozitron.

Előzmény: őszszakál (1388)
őszszakál Creative Commons License 2024.07.16 -2 0 1388

„az anyag az, aminek csak egy elemi része foglalhat helyet a tér egy elemi pontján. vagy másként, amiből bármekkora kicsiny, két kulönböző adag soha nem lehet egyazon térrészben.”

 

a részecske az az anyagi entitás, ami a környezetével szemben mindig egy egységként viselkedik. szigorubb megfogalmazásban, azonos anyagi részek állandósult egysége. az elméletemben ez a B és G részecske, amik ugyan átalakulhatnak egymás állapotába, de az anyaguk nem változik meg soha.”

 

 

Az elméleted szerint, ez a P részecske, vagyis egy proton, vagy egy elektron? A térnek egy elemi pontját, pedig egy B részecske képezi?

 

 

„szigoru értelemben a B és G -ből álló P részecskék (proton, elektron) nem tekinthető részecskének, mert a B részecske G részecske tartalma nem állandó. viszont a kulvilág felé részecskeként viselkedik, így normál esetben részecskének tekinthető.

 

 

normál eset, amikor a vizsgált állapot vagy folyamat létrejöttéhez illetve fennállásához szukséges és lehetséges fizikai paraméter tartományon belul a P részecske minden esetben megmarad.”

 

(A Gyula bácsi elmélete szerint, csak négy megmaradó elemi részecske létezik, a proton; elektron; elton (antiproton); pozotron.)

 

„ezen megfogalmazások szerint az atommag is egy P részecske, viszont az atom már nem.

 

az atom illetve az atomokból álló objektum a következő szint az anyagi struktura, avagy P részecske halmaz.

 

a hétköznapi értelemben vett anyag, pl egy darab vas, fizikai meghatározás szerint nem anyag, hanem anyagi struktura.

 

ezek nem állnak ellentétben a tapasztalással.”

 

Ezek szerint, az anyagi struktúrák, egy másik struktúrában, a B-G részecskemezőben vannak csomósodva?

 

 

„a P részecskék soha nem vonzzák vagy taszítják egymást. a P részecskék ugy változtatják meg a B és G részecskék tulajdonságait, hogy azok egy másik P részecskére gyakorolt erőhatásuk eredője, a két P részecske távolságától fuggően, egymás felé vagy egymástól távolodva mozgatják azt.

az okot többször levezettem.”

 

Tulajdonképpen a B és G részecskék, kölcsönhatásban vannak a P részecskékkel, ez hatás adja a P részecskék, és struktúrák mozgását. Ami lehet közeledő és távolodó az alapstruktúrában, vagyis a B részecske mezőben. [étrerben]

(Gyula bácsi elméletében, a négy elemi részecskének van tulajdonítva ez a mozgató hatás, a megmaradó elemi töltéseken keresztül. A tartós egyben maradást pl. atommag, egy Lagrange multiplikátor adja. Egy másik, pedig az atom egyben maradását biztosítja.)

Előzmény: cseik (1386)
overdog Creative Commons License 2024.07.16 0 2 1387

"hogy én is megértsem !" szuperfizikus, ilyen imperatívusz nincs.

 

(Most egy dolog a halandzsafizika,) de egy magyarázat megértését nem adják ingyen. Ahhoz tanultnak kell lenni szuperfizikus, dolgozni kell érte.

 

Miféle tanultságod van neked:

 

- matematikában abszolút semmi, általános iskolai szinten sem megy.

 

- fizikát soha nem tanultál vagy olvastál értően.

 

- soha, egyetlen fizikapéldát, problémát nem oldottál meg, nem számoltál ki.

 

- a szakirodalmat nem tudod használni, szerepjátékszerűen emlegetsz szerzőket, műveket. Rákérdezéskor meg elbújsz az első lyukba.

 

Honnan veszed, hogy a nulla felkészültségeddel megértenél bármit is ? Sehonnan, ez neked csak egy terelő, menekülő szöveg - "hogy én is megértsem".

 

Ezért nem mersz emberek közé menni nem hogy szuperfizikával, hanem semmiféle fizikával.n Minden a monitorod és a szobád falai között marad.

Előzmény: destrukt (1384)
cseik Creative Commons License 2024.07.16 -1 1 1386

ugy érzem félreérted az elméletemet.

 

az anyag az, aminek csak egy elemi része foglalhat helyet a tér egy elemi pontján. vagy másként, amiből bármekkora kicsiny, két kulönböző adag soha nem lehet egyazon térrészben.

a részecske az az anyagi entitás, ami a környezetével szemben mindig egy egységként viselkedik. szigorubb megfogalmazásban, azonos anyagi részek állandósult egysége. az elméletemben ez a B és G részecske, amik ugyan átalakulhatnak egymás állapotába, de az anyaguk nem változik meg soha.

 

szigoru értelemben a B és G -ből álló P részecskék (proton, elektron) nem tekinthető részecskének, mert a B részecske G részecske tartalma nem állandó. viszont a kulvilág felé részecskeként viselkedik, így normál esetben részecskének tekinthető.

 

normál eset, amikor a vizsgált állapot vagy folyamat létrejöttéhez illetve fennállásához szukséges és lehetséges fizikai paraméter tartományon belul a P részecske minden esetben megmarad.

 

ezen megfogalmazások szerint az atommag is egy P részecske, viszont az atom már nem.

 

az atom illetve az atomokból álló objektum a következő szint az anyagi struktura, avagy P részecske halmaz.

 

a hétköznapi értelemben vett anyag, pl egy darab vas, fizikai meghatározás szerint nem anyag, hanem anyagi struktura.

 

ezek nem állnak ellentétben a tapasztalással.

 

 

 

 

a P részecskék soha nem vonzzák vagy taszítják egymást. a P részecskék ugy változtatják meg a B és G részecskék tulajdonságait, hogy azok egy másik P részecskére gyakorolt erőhatásuk eredője, a két P részecske távolságától fuggően, egymás felé vagy egymástól távolodva mozgatják azt.

az okot többször levezettem.

 

 

 

távolhatás szerintem nem létezik. ha elmondanád, hogy te mit láttál pontosan, azt megköszönöm.

 

 

 

Előzmény: kalevaleeeeeez (1364)
destrukt Creative Commons License 2024.07.16 -3 0 1385

És a te konkrét meghatározásod hol van?

Sehol, csak a szádat jártatod. 

Előzmény: Construkt (1383)
destrukt Creative Commons License 2024.07.16 -3 0 1384

Ahelyett, hogy ideírnád a definíciót, vagy elárulnád, hogy az elméletedben hol találom, már te is kezded nyomatni a "nem érted" szöveget. 

 

Írd ide úgy, hogy én is megértsem!

Előzmény: cseik (1382)
Construkt Creative Commons License 2024.07.16 0 1 1383

Téged kérdeztelek róla, mert te használtad itt az anyag fogalmát bármi konkrét meghatározás nélkül. Ne akard rám tolni a dolgot!

Előzmény: destrukt (1381)
cseik Creative Commons License 2024.07.16 0 2 1382

ott van az, csak mint a legtöbb dolgot, ezt sem érted.

 

majd a következő verziót ugy írom, hogy 'destruktismegértse' :)

ja, nem...

Előzmény: destrukt (1360)
destrukt Creative Commons License 2024.07.16 -3 0 1381

Még mindig nem sikerült összegugliznod egy definíciót az anyag fogalmára?

Le vagy lassulva.   ;)

Előzmény: Construkt (1378)
destrukt Creative Commons License 2024.07.16 -1 1 1380

"Elektromágneses sugárzásnál a foton"

 

Ha kis léptékben az anyag és a foton között eltűnik a különbség, akkor szerinted a foton is anyag?

Ha pedig a fény fotonokból áll, akkor szerinted maga a fény is anyag?

Előzmény: kalevaleeeeeez (1376)
őszszakál Creative Commons License 2024.07.16 0 1 1379

"Mik ezek az elemi energiacsomagok?"

Az általad tagadott fotonok.;-)

Előzmény: destrukt (1375)
Construkt Creative Commons License 2024.07.16 0 1 1378

"A részecskékből felépülő testek alapvetően különböznek a folytonos mezőktől. Az energia pedig az anyag munkavégzőképességét jelenti, amely megint csak nem ugyanaz, mint maga az anyag."

 

Te csak ezt a kisiskolás "természetismeret" tananyagot vagy képes gajdolni.

 

"Ha összemosod őket, azzal sem jutsz közelebb az anyag definíciójához."

 

Nem összemossa, hanem nagy vonalakban ismeri a közöttük lévő összefüggéseket. Így aztán  kalevaleeeeez meg short question is százszor közelebb került az anyag megértéséhez, mint te, amikor ezzel akartad kiszúrni a szemünket:

"Fizikai értelemben az anyag egy gyűjtőfogalom, a különböző anyagok összességét jelenti."

 

Ők el tudnak mondani az anyag kvantumfizikában megismert felépítéséből annyit, amennyi matematikai apparátus nélkül is elmondható. Míg te megrekedtél egy elemi szinten.

 

De ez nem baj, a népesség 99%-a eddig jut.

Csak ők nem képzelik magukat szuperfizikusoknak, és nem fenekednek a fizikusok ellen.

 

Neked viszont ez lesz a dolgod a következő tíz évben is. Hajrá!

 

 

 

Előzmény: destrukt (1373)
destrukt Creative Commons License 2024.07.16 -1 1 1377

"Elektromágneses sugárzásnál a foton..."

Szerintem fotonok nem léteznek. 

Maga Einstein sem tudta megmondani, hogy mi is lenne a foton, pedig ő találta ki.

 

Az elektromágneses sugárzás az hullám. A fényhullám, mivel véges hosszúságú, szállíthatja adagokban az energiát. Ebben nincs semmi különös. Erre jött rá Planck.

 

De ez nem jelenti azt, hogy a részecske, a hullám és az energiaadag ugyanaz lenne. 

Még kis léptékben sem. 

Előzmény: kalevaleeeeeez (1376)
kalevaleeeeeez Creative Commons License 2024.07.16 0 2 1376

Elektromágneses sugárzásnál a foton

 

De az elektron is viselkedik hullámként. Olykor. A proton is, bár annál az energiája miatt kevésbé érzékelhető.

Előzmény: destrukt (1375)
destrukt Creative Commons License 2024.07.16 -1 1 1375

"az elemi részecskékről (vagy elemi energiacsomagokról)."

Mik ezek az elemi energiacsomagok?

Hogyan kell elképzelni őket?

És hol találhatók?

Előzmény: kalevaleeeeeez (1374)
kalevaleeeeeez Creative Commons License 2024.07.16 0 2 1374

Én nem a részecskékből felépülő testekről beszéltem, hanem az elemi részecskékről (vagy elemi energiacsomagokról).

 

De valóban nem kell egyetérteni velem.

Előzmény: destrukt (1373)
destrukt Creative Commons License 2024.07.16 -2 1 1373

"Attól tartok nem értetted meg a lényeget.

 Ha nagyon kis léptékben nézed, nincs különbség "anyag", "mező" és "energia" között."

 

 

Értem én, csak nem értek vele egyet. 

Szerintem ez 3 különböző dolog. Ha összemosod őket, azzal sem jutsz közelebb az anyag definíciójához. 

A részecskékből felépülő testek alapvetően különböznek a folytonos mezőktől. Az energia pedig az anyag munkavégzőképességét jelenti, amely megint csak nem ugyanaz, mint maga az anyag. 

 

 

Előzmény: kalevaleeeeeez (1372)
kalevaleeeeeez Creative Commons License 2024.07.16 0 2 1372

Attól tartok nem értetted meg a lényeget.

 

Ha nagyon kis léptékben nézed, nincs különbség "anyag", "mező" és "energia" között.

 

Szerintem.

 

De ha megnézed a protonban levő qvarkok megmért (nem kitalált) tömegét, az bizony jóval kevesebb, mint a proton tömege.

 

Mi adja a különbséget? A logika szerint a magerő.

 

Tehát már a protonban is anyagi tulajdonságot ad egy mező (tömeget).

Előzmény: destrukt (1368)
destrukt Creative Commons License 2024.07.16 -2 1 1371

Én úgy látom, hogy már csak te nem voltál képes definíciót adni az anyagra.

Lehet azt mondani, hogy az enyém nem tetszik neked, de azt hazudni, hogy nem én nem adtam definíciót, az egy pofátlan hazugság. 

Mondjuk téged ismerve nem meglepő. 

Előzmény: Construkt (1370)
Construkt Creative Commons License 2024.07.16 0 1 1370

"Már mindenki adott valamilyen definíciót"

Te semmilyent se adtál.

Előzmény: destrukt (1366)
Construkt Creative Commons License 2024.07.16 -1 1 1369

Nem kell rögtön az ismeretlenbe futnod, hisz nem a "sötét anyag"-nak nevezett rejtélyes kozmológiai hatás mibenlétét kérdeztem. Hanem csak a fizika hagyományosan anyagnak nevezett szereplőjét. Azokat a struktúrákat, amelyeket a gyorsítókban végrehajtott ütköztetések során tömeggel rendelkező feles spinű fermionokra tudunk felbontani, miközben a közöttük lévő kötési energiák tömeg nélküli egész spinű adagokban szabadulnak fel.

 

A sötét anyagon pedig ráérsz azután lamentálni, hogy közel annyira megértetted a közönséges anyag felépítését, mint egy átlagos végzős fizikus diák. Nem tartana újabb tíz évig, ha elfogadnád azok segítségét, akik maguk is megjárták az utat, és sikerült megértetniük másokkal is. Leírták a könyveikben, amiket persze nem elég megvásárolni, hanem alaposan fel kell dolgozni. Ami azért több munka, mint a népszerű bsc alapkurzusokon elmondott szűk verziókat meghallgatni.

Előzmény: Törölt nick (1363)
destrukt Creative Commons License 2024.07.16 0 1 1368

"Magam részéről úgy definiálnám, hogy olyan energiacsomag aminek van elkülönülő kezdete és vége (határai)."

 

Ezek szerint a mezőt nem tekinted anyagnak?

Akkor mi, ha nem anyag?

Előzmény: kalevaleeeeeez (1364)
destrukt Creative Commons License 2024.07.16 -1 1 1367

"Egy évtizednyi töprengés után sem jöttem rá, hogy mi az anyag. Sőt, egyre távolabb vagyok ennek megértésétől."

 

Majd Construkt megmondja a tutit. 

Ő a legokosabb itt, vagy nem?

Előzmény: Törölt nick (1363)
destrukt Creative Commons License 2024.07.16 -2 1 1366

Te még semmit sem adtál, csak fikázod a másokét. 

Szerintem neked kellene összeszedni magad, mert nagyon szét vagy esve. 

 

Már mindenki adott valamilyen definíciót, csak neked nem sikerült. 

Már arra sem emlékszel, hogy mit tanítottak neked a foximaxin?

 

Előzmény: Construkt (1362)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!