Köszi a képet, ilyenre is gondoltam. Tegnap voltunk a Józsefvárosi piacon, a régi Ganz csarnokban egy bakdarut a párom szúrt ki, de tuti, hogy még több is egyben lehet ...:-)) Gyerekvasúton is láttam bent a fűtőházban a hátulsó végében egy fix bakdarut mint a képeden, de az mind a három vágány fölött átér.
Könnyen lehet, mert 1967 júliusában a miskolci fűtőházban, vagyis felsővezetékes környezetben helyezték üzembe, de aztán valamiért hamar nekiálltak egyezkedni a NIKEX-en keresztül KIROW.val, hogy vásárolja vissza a darut. Egyébként nagyon úgy tűnik, hogy a dízel villamos daruk képességeivel még nagyon nem volt tapasztalatunk (honnan is lett volna), mert arról is egyezkedtünk az EDK 1000-es átvétele (és felborítása) után, hogy a már megrendelt EDK 1000/1-es helyett két EDK 500 vagy egy EDK 300 és egy EDK 500 típusú darut vennénk.
Nem, az 1251 vadomat új korában (1966.10. hóban jött meg) 1966.11.27-én borult fel a Lőrinci Erőműben, az 1252 pedig 1983.08.28-án a szolnoki fűtőházban. Valamikor a 801-es is borult, de arról nem tudok részleteket.
Megtaláltam pár gőzdaru (lesz több is, csak közben bezárt a levéltár) kazánhasználati engedélyét is. Innen tudom, hogy a Láng Gépgyár gyártotta a kazánokat az WP darukba.
De találtam anyagokat a talán tévedésből megvett ? EDK 300 W-vel kapcsolatban is, ezt nagyon el akartuk adni a gyártónak, miután megvettek, csak az nem volt hajlandó visszavásárolni. Szóval lesznek még érdekes dolgok, csak idő kell a kutatáshoz.
Éppen ma fogtam újabb darulógiai kutatásokba a levéltárban. Előkerült pár EDK daru szállítási, üzembe helyezési dátuma, gyári száma, az 1251 és az 1252 borulásáról némi anyag, gőzdaruk kazánjának gyári száma és érvényessége, de van még sok kutatnivaló.