Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Nem szabad ilyesmiket vásárolni, emberek... csak ha sok-sok (kidobni való) pénzetek van!
Mert hát ezek drágák. A gép az ugyan relatíve olcsó, de ez ne tévesszen meg senkit: a meghibásodások, a "nyűgös" működés, a bizonytalan végeredmény és az alacsony élettartam miatt végső soron jóval többet kihúznak az ember zsebéből, mint egy normális/profi gép. És akkor még az megevett méregről nem is beszéltünk.
Egy kis példa.
Néha vágunk fát. Eddig három láncfűrésszel "találkoztunk", abból kettő gagyi. Lánclazulás, indítási nehézségek, meghibásodások. A vége az lett, hogy két-három hónapja venni kellett egyet. Oszt' hát ha lúd, akkor legyen kövér: Husquvarna lett. Nem a nagy, fadöntő jószág, mer' kosárból megy a móka, aztán a súly inkább lényeges, mint a kardhossz.
Oszt'... azóta minden nap ÖRÜLÜNK, mert teszünk bele benzint, meg olajat, berántjuk (fél kézzel, könnyedén, max. kettőre) és MEGY. És még VÁG is!
Nna, ez az, amire azt mondom, hogy megfizethetetlen.
Az ára? Ha azt veszem, hogy 50K alatt értelmezhető láncfűrészt sem kap az ember, legfeljebb láncfűrésznek látszó tárgyat, akkor a 150K szerintem nem sok. Igen, egy százas a különbség aközött, hogy valamivel csak a baszakodás van, meg aközött, hogy tényleg öröm a munka.
Nem néz ki rosszul - a gyártó mindenesetre nem olyan ergya, mint a Parkside. Persze ez is ugyanúgy le tudja égetni a villanyvezetékeidet, mint bármelyik másik gép. :)
Ennek elkerülésére esetleg azt tudnám javasolni, hogy a szokványos 2.5-ös pálcát és a 0.8-as védőgázas, vagy 0.9-es porbeles huzalt cseréld eggyel kisebbre: Pálca: 2 mm Védőgázas huzal: 0.6 mm Portöltésű huzal: 0.8 mm
Ezekkel ugyan kevésbé lesz haladós a meló, de cserébe kevesebb áramot is igényelnek.
Amit még esetleg érdemes megtenni:
1. Mindig a villanyórához legközelebbi konnektorról hegessz - ha kell, akkor használj hosszabbítót (az ugyanis tud hűlni, de legfőképpen: LÁTOD - ellentétben a falban lévővel). 2. hegesztés közben tarts sűrűn szüneteket, ami alatt megvizsgálhatod a terhelt kötéseket/konnektort. Ha friss elszíneződést látsz, netán füstöt, akkor add fel a hegesztést abban a kecóban. 3. Ha van segítséged, akkor nézzen rá ő a kötésekre, amikor először hegeszteni kezdesz. Szikra/hallható percegés esetén ne is hegessz tovább. Akkor "ennyi vót".
Mérőhöz a legközekebbi dugaljba csatlakoztasd,minimum 3x2.5 mm2- es hosszabitó kellhet. Az obis 3x1.5mm2 felejtős.Elmegy ezzel is,max 70A,de rövid idő múlva a vezeték melegedni fog........
Kiváncsi leszek,hogy az alu impulzus funkciót lehet e vas huzallal beállitani. Elvileg lehet.Bár,magam is kipróbálhatom,holnap irok róla..... Mondjuk nekem iweld235 van,de ez nem számit......Úgyis már rég inditottam el......
Az impulzus ,a legújab alkotásuk,permet szerűen olvad le a huzal.......A varrat szép,fröcskölésmentes,és zárvány,cagy buborékmentes.......
Én tennék rá egy ilyen dugvillát. 16- 20A- ert vigan el kell birnia,a csatlakozásra kell figyelni. Ha melegszik,4 - 5szál 3.2- es elektróda után,fel lazult a kötés a belsejében. Az én új 250- es gépemre ilyet raktak. A 130- 140A - er felett úgysem fogod használni. A 3.2- es beéri kb 120A- al.....a bázikusnak meg elég a 110A is. Fogyós esetén előfordulhat 150A is,de a kismegszakitó úgyis jelezni fog.
Örülök,hogy a Mastroweld mellett döntöttél.......
Az enyém kerekes,palacktárolós gép volt,még a narancssárga szinű. Befért a 300- as huzalcséve,meg négygörgős volt. A cég , ahol dolgoztam,jónagy murvás udvara volt,és a kamionok szemrebbenés nélkül hajtottak átt a 380v- os kábelomon. Ezért vettem egy fázisút. A sors úgyhozta,hogy következő években nem tudtam ott dolgozi,ezért aztán a gépet is eladtam........
"Ez ugyan is nem működik 16 amper alatt, ill működik de max 200a. Az is elég lenne, de ha véletlenül feltekerődik lecsapja a kismegszakítót." Mert...? Te szeretnéd megdugni a fizikát?
Mekkorát szívtam ezzel a géppel: https://www.mastroweld.hu/termek/mastro-mig-250-p-lcd-multifunkcios-hegeszto-inverter. Ez ugyan is nem működik 16 amper alatt, ill működik de max 200a. Az is elég lenne, de ha véletlenül feltekerődik lecsapja a kismegszakítót. Ezért, a forgalmazó leszereli a tápkábelét és nagyobb más dugvillás kábelt szerel rá 25a-est , ami ugye nem sok helyen van kiépítve. Tök jó mert leadtam a rendelést és kifizettem. Most gondolkozhatok, hogy igy vegyem meg, vagy kérjem vissza a pénzt
Való igaz, hogy jobb a szervize a Mastroweldnek és való igaz, hogy külön jobb lenne a plazmavágó. Ha beszarna az egyik attól még lenne másik. De ha egyben van akkor egyik sincs, viszont drágább. Mind 1 veszek egy vágót is 100körül. (Tanácsot elfogadok ezen területen is) Csak a Parksidét ismerem, de soha többé.
1-es lidl plazmavágó egyik pillanatról másikra 1/2 munka után nem működött. Nem hajtottam, ritkán használtam, csak mikor tartályt szedtem szét. ez kb 4-5 tartály volt. ezek olyan 300-500l HMV tartályok. Szerviz, 1 hónap múlva kaptam egy vadi újat a szerviztől, mert nem tudták megcsinálni. azt használtam pár hónapig és ez sem működött. Megint szerviz megint 1 hónap, kaptam megint egy újat mondván nem tudják megcsinálni. Kicsimagoltam bedugtam abban a pillanatban le is csapta az áramot, 2x még megjátszottam aztán csomagoltam vissza. Szervíz 1 hónap és közölték, visszaadják a gép árát. Ennyit a lidl plazmavágóról.
Én is lemezeket vágok, vágnák, ami 2-es és 5mm es álltalában 40a elég ehhez.
Van azért félelmem a sok az egyben eszközökről, mert ha az egyik beszarik lőttek az egésznek
Szerintem 400v-os plazmagép 80A-nál kezdődik,nekem csak 50A-os volt,hasonló töbfunkciós gép volt.Csak próbavágást csináltam,mondom ez gyenge mint a bocifing !!!! A 30A autó kasznihoz,max 2mm-es lemezig tán jó lehet......
Én sok évig pb - oxigén vágást műveltem,én nagyon szerettem. Van disum is,de már rég lejárt a hitelesitése.
Nem értem a Mastroweld miért csak alu funkcióban impulzusos?
Ha netán ezt vennéd (lent raktam be egy olcsób kereskedőt,kérdezz rá,hogy hiteles e az ár),szerintem belehet csapni a gépet. Alu huzal helyett rakj vas huzalt. Lehet,hogy zsonglőrködni kell a V , és A potikkal,vagy huzalmérettel,sőt impulzus módnál is van mód eltérni a gyári beállitástól !
Én megszerettem az impulzust,már a sima szimpla p is jelentősen eltér a hagyományos kontakt leolvadástól. Szénacél esetén lehet corgon,de az argon az igazi,impulzus módhoz.
A plazma 10 et még viszi de az felett kevés a 50A. Nem lesz szép a vágás.+levegőigény is több.
Én leginkább 3mm vastagságnál használom. Meg gyorsdaraboláshoz mert hulladékból dolgozom. Viszont sok az utómunka vele. Ha használsz egy vezetőt meg normális sebbeséggel csinálod akkor lehet vele egyenesen függőbe vágni hogy jó legyen.
Daraboláshoz van még szúrófűrész, meg körfűrész is, de arra is drága a lap.
Azért örültem meg neki, mert én nagy vastagfalu tartályokat is bontok, szétvágom a 2 végét és volt Lidl plazmavágóm 3db az első 3/4 évig bírta a második 1/2 évig a harmadik kicsomagolásig és azzal a lendülettel vissza is küldtem. Visszaadták az árát. Szóval neeemkel lidl. Ami még tetszett az a pont hegesztés mert azt meg a vékony lemezeknél használtam, csak manuálisan.
Szerintem kezdő szakinak jó lehet. Mármint egyes teknológiák megismerése.
A plazma a 31A-jával,max 3mm-es anyaghoz,bár ez folyamatos üzemre értendő,de a 45A is soványka,én próbáltam 50A-ral 5mm-es laposvason,kevés volt. Bár ez csak az én tapasztalatom. Irja a HF gyújtást,de plazmához már nem.......minek is,ha jó dolog lenne !!?? Dc-hez van HF de embere válogatja,hogy ha van mig fogyós,minek is az awi. Jó......savállóhoz jó lehet.......
A hét funkció érdekes,vagyis laikus vakitás,szerintem.
Én is inkáb ezt javasolnám,idejétmúlt társunk jól saccol a 817-es irásában :
Kapcsolási idő (BI) 0-100 kzöti érték, azt adja meg, hogy egy tízperces intervallum hány százalékában tudsz vele hegeszteni az adott áramerősségen. Pl 200A BI 40 akkor 4 perc hegesztés 6 perc várakozás. 150A BI 70 7 perc hegesztés 3 perc hűlés. 100A BI100 folyamatosan tudsz hegeszteni.