Keresés

Részletes keresés

Halfkey Creative Commons License 2020.10.14 0 0 1259

A silleres tippet miért mondod?

Előzmény: Maci_P (1257)
naivkezdo Creative Commons License 2020.10.12 0 1 1258

Végig. Egyszer ráhagytam 1 hetet, almasav nagyrésze is lement, nagyon pazar merlot lett.

Előzmény: Halfkey (1256)
Maci_P Creative Commons License 2020.10.12 0 1 1257

Azért a vörösbort általában végig szokták vinni, amig a törkölykalap bele nem esik. De legalábbis a zajos erjedést érdemes kivárni. De ha nincs lehetőséged a rendszeres csömöszölésre, akkor inkább sillert célozz meg.

Előzmény: Halfkey (1256)
Halfkey Creative Commons License 2020.10.12 0 0 1256

Sikerült szereznem Merlot-t a hétvégén :) Ti hány napig szoktátok héjon erjeszteni?

szervezkedő Creative Commons License 2020.10.11 0 0 1255

Én azért nem kevergetnék semmit, ha minden oké.

 

Ha nálad még pezseg, akkor csak nem volt teljes a forrás.

Én 2nappal hamarabb voltam Mihálynál a szőlőért mint te, de jó ideje csendben van a hordó. Holnapra tervezem a fejtést.

 

A rozém nagyon lassan erjed. Ma már bent aludt, tegnap átszivattyúztuk. Remélem a melegebb helyiségben jobban érzi magát.

Előzmény: IsKol (1254)
IsKol Creative Commons License 2020.10.10 0 0 1254

Ahogy mondja a rutinos öreg róka, tendenciaváltozás (cukorfogyás) legegyszerűbb mérési módszere a refraktométer.

 

Az összes többi,  nem 1 perces művelet... pl. mustfok mérés, sűrűségmérés és sokkal több lé kell hozzá, viszont abban meg elkeverheted  a tápsót;-))

 

De ez a felkeverés érdekel... 

 

Ez is lehet egy módszer, hogy forrás teljes legyen? Fel kellene keverni az egész állományt a már kiülepedett "sárral" (most fehér illetve rozé készítésről beszélve)?

 

2 hét után átfejettem Alettát a durva seprőről miután úgy tűnt kiforrott (nincs édes íz, nincs csípős érzet, határozott bor íz egy csöppnyi muskotályos zamattal, hőmérséklete 2°C-kal  alacsonyabb mint 3  nappal korábban - 16,8°C - zárt fejtés.

Ezek után úgy döntöttem nem viszek mintát  laborba, viszont két nap múlva pezsgést éreztem....

 

Előzmény: szervezkedő (1252)
gombászok Creative Commons License 2020.10.10 0 0 1253

Úgy látszik, a rozék idén ilyen lusták, tavaly 2 hét alatt megvolt a főerjedés, fejthettem, pedig kéneztem is a cefrét.

Köszönöm a javaslatokat.

Még valami, amit "álmodtam": préseléskor szűrőt teszek a présbe(szövött műanyag zsák), eleve tisztább a must. A présmustot még ülepítem is(hagyom állni csapos hordóban kb. 1 órát), utána megy az erjesztő edénybe. Lehet, hogy túltisztítottam, elfogyott a kaja az élesztőknek. Megyek, dobok nekik+felfrissítem még egy kis élesztővel is. Ki kell annak forrni!

szervezkedő Creative Commons License 2020.10.09 0 0 1252

Egy rutinos öreg róka ajánlotta nekem, hogy ezzel figyelemmel tudom kísérni a tendenciákat. 

Amíg mozog, addig kint van a szőlőben és amikor megáll, akkor hozom csak haza a pincébe. A rozé ránézésre megállt, majd egy keverés+ tápsó és újra szépen forrásnak indult. Holnap bevisszuk az épületbe, ne legyen kint a hidegben.

Előzmény: van_Persil (1251)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.09 0 0 1251

Minden refraktométer (mármint ami musthoz használatos) használati utasításában benne van, hogy kizárólag must fokolására alkalmas. Mocorgó anyagéra már csak azért sem, mert a murciban lévő gázok torzítják a mérés eredményét. Amúgy egy szárazra kierjedt bor kb 5-6 fokot mutat refraktométeren.

Előzmény: szervezkedő (1250)
szervezkedő Creative Commons License 2020.10.09 0 0 1250

Így "vakba" én megnézném refraktométerrel.

Az élesztőhöz szerintem kell tápsó is- az én receptem szerint. Én 3xtápsózok. 

 

Nálama rozé a teraszon van. Szerintem "fázik" kicsit. Nagyon lassan fogy a cukor belőle. 

A vöröst tegnap kezdtem préselni, az melegebb helyen volt. 20-21 fok van bent az épületen belül.

Előzmény: gombászok (1248)
IsKol Creative Commons License 2020.10.09 0 0 1249

A labor lenne a legjobb...

De ha nincs akkor csak kísérletezgetés.

Ha van tápsó azzal kezdj majd esetleg alkohol toleráns élesztő lehetne a következő ha még mindig "édesnek" érzed.

 

 

Előzmény: gombászok (1248)
gombászok Creative Commons License 2020.10.09 0 0 1248

Jófajta Zweigelt és Kékfrankos szőlőből (mustfoka 21,5) készítettünk szeptember 25.-én vörösbor és rosénak valókat.

A héjon erjesztettek a kiforrás végén járnak, nem édesek.

Ma akartam a rosét a durva seprőről lefejteni, hát még édes, alig pezseg, mintha leállt volna.

Mindkettőnél megvolt(szemre) a zajos erjedés.

Semmiféle adalékot nem kaptak a fajélesztőn kívül. Pince hőfok 18 C.

 

Mit csináljak?? Reggel jól felkevertem, délutánra már erősebb lett a pezsgés.

Van élesztőm, tápom, adjak neki??

Falusi1 Creative Commons License 2020.10.08 0 0 1247

Ahogy elnézem azért ezzel is van macera rendesen.

Előzmény: IsKol (1244)
IsKol Creative Commons License 2020.10.08 0 1 1246

A "zsírúj" rozsdamentes mosogató tálcánk kezdett "rozsdásodni" 2 hónap után...

Közeli alsó-felső-első-hátsó fali infarktus jelei és mikor reklamáltam kaptam valami Blanco polír-pasztát amivel bedörzsöltem és azóta sincs olyan rozsdaszerűség rajta.

 

Lehet az segítene.

Előzmény: Halfkey (1245)
Halfkey Creative Commons License 2020.10.08 0 0 1245

"Inox" pumpával mondjuk érdemes vigyázni, az enyémek a tartalywebaruhaztol 1 ev alatt rozsdasodnak (nem az egész, csak az óra alatti része, de akkor is).

IsKol Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1244

Nem tudom mennyit bírnak ki a szilikon tömlők (ami ugye két helyen van "ragasztva" gyárilag), de ma éppen egy 3-4 évest próbáltam ki ami 8 órán keresztül tartotta a nyomást ezért felraktam.

Ha nem nyomják túl nagy nyomással őket, szerintem sokáig bírják.

Nekem a gondom inkább a műanyag pumpákkal van...

Túl sok "alkatrész", ide egy tömítés, oda egy rugó,amoda egy billentyű ha túl szorosra zárod a szelepet akkor a pumpát kinyomja....

Mindenre lehet találni megoldást de most így tapasztalat nélkül azt mondanám az Inox-pumpa javító készlet csak 3 darabból áll...

 

Tavaly év végén rendeltem pár tartályhoz sima úszófedelet, amiket végül is nem "mertem" használni, mert nem volt "technológiám" az olaj/antiflor eltávolításhoz. Hogy használjuk fel párlat készítéshez? 9 illetve 30 liter a maradék ...

Szóval nincs olyan 7-10 nap, hogy ne tudnék ránézni a pincére.

 

Mai tapasztalat, vasárnap lezártam az Alettát pár centire a felszíntől illetve egy kotyogót raktam az úszófedélre. A tartály felső merevítésébe fúrtam egy "tartót" és ahhoz rögzítettem az úszófedél zsinórját (ha nem műxik a nyomástartás rendesen ne essen bele), megérkezés, üdvözlés után látom nullán áll a nyomásmérő mutatója, megpróbáltam kiemelni a fedelet, de meg sem mozdult...

Átfejtés elindítva, de olyan mintha a szivattyú erőlködne...

Adjunk neki levegőt, szelep a pumpán kinyit és lássanak csodát a szivattyú nem erőlködik.

Hogy mi ebben a tanulság...

Én bízom a tömlős úszófedélben és lassanként ahogy szükségeltetik cserélem a müa. pumpákat Inox-ra.

 

Nem beszélve az árakról:

Müa. pumpa - HUF 12K (limitált beszerzési lehetőségek)

Inox pumpa - HUF 8 K-tól (szinte minden utcasarkon)

Előzmény: Falusi1 (1243)
Falusi1 Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1243

A parafinnal való ügyködést én is rühellem bár már sikerült kidolgoznom egy kevésbé fájdalmas technológiát.

A tömlős fedél nem rossz ötlet, de úgy tudom, hogy ott meg a tömítés elöregedése a probléma, bár nyilván nem egy-két évről van szó.

Előzmény: van_Persil (1240)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1242
Előzmény: van_Persil (1240)
Halfkey Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1241

Azt hiszem itt javasolta valaki a türk mūanyagot, én velük gyártattam tetõt azokra a tartályokra amikhez tömlõs inoxot nem árulnak. Centimeterre megmondhatod nekik mekkorát kérsz, megcsinálják. Nyilván nem gazdaságos literarányban, de én szeretek a kis tartályokban játszani. 

van_Persil Creative Commons License 2020.10.06 0 0 1240

Létezik szlovén (a márkáját nem tudom), aminél a rés ennek max a fele. Minél kisebb a rés, annál jobban zár, kevesebb paraffin felhasználása mellett.

Van egy cég azt hiszem Almásfüzitőn, amelyik árul ilyen kis tartályokhoz tömlős tetőt (nekem 320-as a legkisebb tömlős). Lehet, hogy fogok tőlük rendelni, mert nekem kifejezetten macerás a paraffinnal való munkálkodás, főleg az a része, hogy a bor csak a csapon át távozhat, felül nem, hacsak nem akarok mindent összeparaffinozni.

Előzmény: Falusi1 (1239)
Falusi1 Creative Commons License 2020.10.06 0 0 1239

Nekem is Zottel van. Nem mértem a távolságot, de ennek szerintem így kell lenni, különben macerás a parafinnal való körbeöntés.

Előzmény: hcsaba_1 (1237)
syntaxerror Creative Commons License 2020.10.06 0 0 1238

Az enyémek is ilyenek (Zottel 250 literesek), paraffint kell mellé nyomni hogy szigeteljen légmentesen

Előzmény: hcsaba_1 (1237)
hcsaba_1 Creative Commons License 2020.10.06 0 0 1237

Sziasztok!
Vásároltam egy 100 literes inox bortartályt (EZIOINOX márkanévvel). Az úszófedél behelyezésekor derült ki, hogy annak a mérete 2,5 cm-rel kisebb, mint a tartály belső átmérője. A korábban vásárolt hasonló tartályokon az úszófedél szinte hozzáért a tartály falához. Találkozott már valaki esetleg hasonlóval?

van_Persil Creative Commons License 2020.10.06 0 0 1236

Ott az átváltó, amit linkeltem, még 15-ös sincs. Ebből akármennyi cukorral csak silány bort tudsz csinálni.

Amúgy semmit nem KELL átváltani semmire, mind a cukorfokot mutatja, csak más skálán. Ha megtanulod, hogy a 17-es brix mennyi, meg a 21-es, meg a 24-es, akkor máris tudsz viszonyítani. 1 kg cukor 100 l-t kb 0,6 fokkal emel, a megengedett maximum 2 fokos emeléshez 3 kg/100 l kell.

Előzmény: Csicso8 (1232)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.06 0 0 1235

Ilyen szőlő (fajta, művelésmód, egészségi állapot), ami most nézve 17 brix-es?

Azt próbáltad már, hogy leszedsz három tőkéről egy-egy fürtöt próbaszüretnek, kinyomkodod, majd annak a mustját nézed meg?

Előzmény: Csicso8 (1232)
IsKol Creative Commons License 2020.10.06 0 0 1234

Nekem egy tapasztalt ismerősöm azt javasolta Jófogás és ott tudsz szűrni a szőlőre és megyékre.

Előzmény: Halfkey (1230)
szervezkedő Creative Commons License 2020.10.05 0 0 1233

A refraktométer egy praktikus segítség. Én azonban amikor van már mustod, fokolóval ellenőriznék mindent. A 17es brix nem tűnik túl soknak. Lehet hogy az nem is annyi hanem több.

Milyen fajta szőlőt szedsz?

Előzmény: Csicso8 (1232)
Csicso8 Creative Commons License 2020.10.05 0 0 1232

Köszönöm a választ

Mértem a szölőszemet 17 brix volt,akkor ha szedném,akkor ezt átkell váltnom magyar mustfokra és úgy fokolnom fel vagy a brix érték szerint is lehet?

Bocsánat,de még nem igen értek hozzá.

Előzmény: van_Persil (1231)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.05 0 0 1231

Ha érett a szölöd, akkor nem kell "felfokolni".

Amúgy itt:

http://wein-kunde.de/Seiten/ueber_wein/seiten/mostgewicht.html

van egy átváltó, csak összekeverték a táblázat rubrikáit: ahol az látod, hogy "brix", oda írd be a magyar mustfokot, és megkapod a brix értéket ott, ahol "KMW" van. Ha meg brix-röl akarsz magyar mustfokra váltani, akkor írd be a "KMW" alá az értéket, és a "brix"-nél megkapod a magyar mustfokot.

18,5-ös magyar mustfoknál már értelmetlen a felcukrozás, mert abból kb 12 alkoholfokos bort kapsz, ha szárazra kierjed.

A refraktométernél arra nagyon kell ügyelni, hogy ha frissen került ki az anyag a darálóból, akkor levegös lehet a lé, így nem a pontos értéket fogja mutatni.

Előzmény: Csicso8 (1229)
Halfkey Creative Commons License 2020.10.05 0 0 1230

Én is nyomoznék még kékszõlõt, ha esetleg valakitõl jövõ hét vasárnap a Dunántúlon lehetne venni, szóljon :) 

Előzmény: IsKol (1227)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!